Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Какво готвите междусезонно?
Форум АБВ > Свободно време и развлечения > Кулинар
Страници: 1, 2
Тарантула
Мен ме избива на пресни спанаци и лапад, на всичко ги слагам.
Онзи ден си задуших малко шкембенце, червено пиперче, лук, чорисо, сварен нахут и три шепи спанак. Стана трепач!
Днес ще си свия едни мексикански burritos с пилешко и подправки. Направих портокалов кекс и мляко с ориз много подсладено.

Какво ядете вие, да крадна идейки?
Макарена
Каквото сготвиш b_046.gif
Thursday Next
Междусезонно го ударих на мързел, пък и празнувахме, та вчера тумбата яде каквото ни сервираха: телешка глава с варени картофки и разни ми ти сосове, антрекот със сос със сечуански пипер, пуешка пържола и гъбки, запечени отгоре с грюйер, и едни бъбречета фламбе с арманяк (тва аз кат по-глупавка).

Днес трябваше да се влачим на друг ресторант, но времето ни изигра лоша шега (девети сняг), та импровизирах набързо едно пилешко къри с лук и чушчица, с басмати наоколо.
Горския
Цитат(Thursday Next @ 18/03/2018, 17:53) *
телешка глава


Любимото ястие на Жак Ширак thumbup.gif
Онуфри
Цитат(Горския @ 18/03/2018, 21:28) *
Любимото ястие на Жак Ширак thumbup.gif


Щот не знае кво е да му сготвя боб с пушени ребра!

animatedwink.gif
Thursday Next
Цитат(Горския @ 18/03/2018, 21:28) *
Любимото ястие на Жак Ширак thumbup.gif


И на един наш общ познат. animatedwink.gif
evanka
Като каза буритос. Тук сега сред младежта са на мода такос -кебаб. Едно голямо навито нещо, вътре пържени картошки и месце. Научих се да ги правя в къщи, но по-здравословно с печени (а не пържени картофи) с зеленчук...
Иначе независимо от сезона, ядем едно и също. На моите им писна от пиле. Ако ги оставя, ще ядат всеки ден макаронести изделия.
Alexfield
Супа патешко бутче със зеленчуци. Много обичам супи.
rocco_george
Хванахме се за зеленото,така да се каже.
Вече пет пъти правих салата от претрита коприва с орехи,чесън,лимон,малко олио или кисело мляко и много копър.
Няколко пъти правих копривени гнезда със сирене и чукнато отгоре яйце.
За копривената каша или супа не казвам,защото си е почти ежедневно.
Правих няколко пъти баница със спанак,спанак с агнешко и салата със спанак.
Гъбена каша,гъбена крем-супа,месо с гъби и млечно-сиреняв сос,пълнени гъби и само задушени в масло гъби също правих тези дни.
Е,направих на няколко пъти и една селска манджица-варени намачкани картофи,запържени със сухи червени чушки,лук на колелца и млени домати.Това са напоследък гозбите,които „развалят“ въздуха у нас.
New
Междусезонното ми ядене е същото, като сезонното. Зеленчуци, ориз, варива - леща и мънг боб, риба, скариди, гъби - това се върти напоследък. Спанакът предпочитам да ям на салата, но го правя рядко. Зеленении други готвя, като китайски броколи, примерно, които са основно листа, а също и кейл. Всъщност вкусово наподобяват спанак, но си остават по-твърди, когато се сготвят, което на мен ми харесва повече.
Днес пекох тиквички на шайби и варих леща. Вчера пъстърва на фурна. За утре още не знам.
Thursday Next
Какво правиш от кейл? Аз знам само една рецепта, немска, която не е лоша, но ми се ще и друго да пробвам. Немците или го оставят да мръзне в градината (ако си гледат), или го прекарват през фризера за една нощ, за да не горчи, и чак после го готвят.
Тарантула
Късмет, че си имате коприва! При мен я имат за билка и се продава суха на грамчета huh.gif
Знам за нашенци, дето си берат по разни горички и испанците ги гледали странно. Пък си нямам гора близо...

Майка ми правеше каша някога. За тях си слагаше лютичко, а нашата за децата, разбъркваше с яйца bwush.gif
Thursday Next
Хихи, и ние си берем по горичките. ;-) Пускаме се с колелетата, с по едно пликче, ръкавици и ножица в кошниците, и две в едно - хем малко се раздвижваме, хем си набираме коприва.
New
Използвам го буквално вместо спанак. Готвен с ориз, на супа, задушен към спагети, на баница, навивала съм листата на постни сърми.
На мен изобщо не ми горчи. Не повече, отколкото марули, примерно, на които ако сдъвчеш листо, без подправки си е леко нагарчащо. Така е и кейла.
Каква е твойта рецепта?
Thursday Next
С мръв е, може и да не ти хареса. Ти като че ли месо избягваш.

Просто нарязан на дребно (аз си вземам направо замразен, така че е кажи-речи кълцан), задушаваш в малко олио, добавяш няколко картофа, нарязани на по-едри парченца, и няколко парчета пикантна пушена наденичка, сол, черен пипер, малко вода и оставяш да къкри на тих огън, докато всичко омекне. Това от свеки един айнтопф - демек, всичко в една тенджера. animatedwink.gif Тя слага едни специални наденички, Pinkel, северногермански специалитет, но едва ли баш такива ще намериш. Така че може всяка, която е силно пикантна и ароматна. Ето, тук има описание, може пък да откриеш тамошен еквивалент.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pinkel

Alexfield
Днес направих спагети Болонезе - както всеки път, бяха приети с възторг.
New
И аз често купувам замразен кейл, който не се налага да кълцам на ситно, ами просто го стривам с ръце и той се надробява.
Да, месо не ям от 3-4 г., но готвя за домочадието.
New
Днес опекох баница с коприва, праз и джоджен. Стана доста вкусна.
Май каквито и зеленении да сложи човек в баница, все се получава добре - това ми е заключението към момента.
Тарантула
Вчера съквартирантката ми направи един бобец с всички екстри, по тукашному.
За днес ще врътна едни кюфтенца, дето си взех от ИКЕА, със сосче, пюре и сладко от боровинки. Много са ми любими!
rocco_george
От няколко дни подпуках разновидностите на таратора и се чувствам добре.
agrippa
Печени патладжани на по-дебели кръгчета на фурна. Гарнитура: какъвто се сетите сос към тях.
rocco_george
В тези летни жеги го карам на разни салати.
Обаче на няколко пъти влизам при една приятелка да си купя диня или пъпеш за разнообразие и вместо това излизам с препълнени торби с добре узрели плодове(сливи,праскови,смокини,малини,къпи?
?и и подобни) и така,докато си почивам между дежурствата напълних един шкаф със сладка,мармалади,конфитюри,пестил и сушелки за зимата.
Днес обаче правя грах с месо за сина и баща ми,че вече попрекалих със салатите и сухоежбината.
Тарантула
Онзи ден си направих салата от домати, печени чушки и патладжан, много чесън, оцет, зехтин и мерудийка. Не казвам колко хляб изяде тая салата, че мъй срам frusty2.gif

Риба на фурна, пиле в доматен сос, табуле... Това тези дни.
Shade
Междусезонно ме водиха на Салвадорски ресторант.
Много си паднах по салвадорските pupusas и бира Regia в еднолитрова бутилка. Далеч не съм страстен пияч, но с кеф си я излоках цялата.
D-rA
Цитат(Shade @ 28/08/2018, 04:10) *
Много си паднах по салвадорските pupusas


Разкажи - какво е това?
Shade
Цитат(D-rA @ 28/08/2018, 00:15) *
Разкажи - какво е това?

Това е палачинка, пълнена с вкусотии: pupusa.
Сервират се в голяма чиния, която върви с гърне с нарязано зеле и подправки. Вадиш зеле от гърненцето със специална щипка, пускаш го върху палачинките, изстискваш отгоре сос от тубичка (по избор лют или не) и започваш борбата, вдъхновяван от салвадорски ритми.
Препоръчвам Pupusa Revuelta: ръфаш и се облизваш...
Тарантула
Направих си мусака днес с много патладжан и набухах яко червено пиперче. Не погледнах, обаче и се оказа лютото... Сега ще си я ям сама. Харесвам или не люто navikvane.gif
Thursday Next
Утре при нас е планувана мусака с патладжани. Мисля да внимавам да не слагам от лютото, защото все се надявам да прилъжа и дребната да хапне от нея, вместо да се инати.
Тарантула
Странно защо не я тачат децата. Моята така и не я научих да я яде...
Аз пък нямам спомени от малка дали я харесвах, ядеше се редовно в къщи.
Питето
Ми лигав е, при това с твърда кора, която допълнително подчертава лигавото. Особено пък, като кажеш "мусака" и децата си представят картоф. Нема шан патладжана. Яденето трябва да е удобно и да не предизвиква асоциации, или поне "тованегоискам" продуктите, да се въвеждат внимателно и без много сравнения с други продукти. Ма то, при всеки е различно. У нас, когато краставицата е настъргана нещата се получават (и като аромат най-вече), а когато е нарязана класически, директно отива в края на класацията. Явно същото е и с патладжана, и с другите "тованегоискам"-храни.
Alexfield
Аз пък си искам мусаката с патладжана! Много по-яка от тази с картофи!
Thursday Next
Мойто няма никаква идея какво е мусака. Гарантирам, че не си представя картоф, защото аз мусака с картофи не правя. Просто се е заинатило, че патладжанът не става за ядене, и не го яде. По същия начин се беше заинатило с тиквичките, но пролетес два пъти му пробутах кюфтенца от тиквички с коприва/спанак, и яде, та му плющяха ушите. Просто .... хлапета, сър.

За сметка на това пък аз още не мога да дишам след обедната мусака. Даже не вечерях, да не си развалям вкуса. sunbathing.gif
Питето
Споко, като поотрасне, ще му дойде акъла... такова вкуса на място.
Thursday Next
Цитат(Питето @ 31/08/2018, 17:45) *
Споко, като поотрасне, ще му дойде акъла... такова вкуса на място.


Аз разчитам на студентските години и съпровождащия ги глад. a4dff7b7.gif
Горския
Цитат(Thursday Next @ 30/08/2018, 23:40) *
За сметка на това пък аз още не мога да дишам след обедната мусака. Даже не вечерях, да не си развалям вкуса. sunbathing.gif

И никой не цитира автора на рецептата ! sad.gif

Обръщам внимание, че съществува нещо, нречено "интелектуална собственост" boxing.gif argue.gif
Thursday Next
А ти защо реши, че съм я правила по твоята рецепта? Или се смяташ за откривател на мусаката с патладжани? a4dff7b7.gif
Горския
Цитат(Thursday Next @ 15/09/2018, 12:24) *
А ти защо реши, че съм я правила по твоята рецепта? Или се смяташ за откривател на мусаката с патладжани? a4dff7b7.gif

Понеже ако не е по моята, няма да е вкусна! cool.gif
А ти разправяш, че била много вкусна! smile.gif
Та така !!! angel2.gif
Thursday Next
Пък и скромен, бе, скромен! laughing.gif

Ето по тая е:



Получи се убийствено вкусна, за една седмица трябваше два пъти да я готвя.
agrippa
При нас само по календар е лято, а изглежда като есен, но тия дни температурите са направо зимни. Започнахме с фасула и супата-топчета. Сосът от авокадо си е постоянен и върви с почти всичко.
Горския
Цитат(Thursday Next @ 15/09/2018, 12:54) *
Получи се убийствено вкусна, за една седмица трябваше два пъти да я готвя.


Демек, мързелива мусака!
Нищо де, и тя не е лоша, особено ако я правиш ... два пъти седмично tongue.gif biggrin.gif
Thursday Next
Цитат(Горския @ 15/09/2018, 20:21) *
Демек, мързелива мусака!
Нищо де, и тя не е лоша, особено ако я правиш ... два пъти седмично tongue.gif biggrin.gif


Ми да, който си заслужава, правят му я. punk.gif
Тарантула
При мен са още жеги и влага, сауна разбирай. Но ми е все тая, зимни манджи си готвя целогодишно. Онзи ден махнах едно задушено шкембенце с чорисо и нахут...
Тарантула
Напоследък се запалих по т.нар. сух таратор. Гръцки млека смесени с настъргана краставица, скилидка чесън, зехтин и мента. Дали щото е бързо, освен адски вкусно, си го забърквам през два дни почти.

Днес съм на прясно зеУе с пиУе на фурна. Ядеше ми се от миналата седмица, чак днес сколасах да вечерям в къщи и го сготвих.
Thursday Next
Много съм терсене аз на таратори и снежанки. Мразя стъргана краставица в тях. Трябва да е рязана. И не ми пречеше да си я кръцкам дълго и напоително на ръка, само и само да имам правилното хрупкаво усещане между зъбите. Хеле миналия месец си купихме Nicer Dicer и сега я режа за минута и половина, та и аз зачестих. animatedwink.gif
Горския
Цитат(Тарантула @ 15/09/2018, 23:16) *
При мен са още жеги и влага,

И при мен! sad.gif

Ама не като във ... Венеция - вчера се върнах от там : народ (японци), мокра жега и ... смрад от лагуната !!! huh.gif
Във Венеция се ходи през зимата !!! bangin.gif
New
Да, наистина се получава много интересно - когато краставицата е кълцана си остава хрупкава, а когато е стъргана, става лигава. Не, че не бих я яла и аз обичам таратор и разновидностите му, но е интересен резултатът.
c@t
Моите хора унас не ядат зелени манджи (за мое съжаление, аз обичам спанак, броколи, грах и т.н.)
Вчера моя приятел сготви спагети фрути ди маре. Станаха толкова лютиви, че едва ги преглътнах wacko.gif Когато аз ги готвя не слагам чили.
Тарантула
Имам късмет, че щерката обожава броколи и спанаци. Рядко ще чуеш 8 годишно дете да пляска за броколи, като го питаш какво да му приготвиш за вечеря.
Даже марулки обича и краставици (много странно за тукашни деца).
c@t
Да, марули и краставици са ок, но останалите зелени зеленчуци — не.
Даже дъщеря ми никога през живота си не е опитвала малини, сливи, кайсии и много други плодове и зеленчуци. (а е на 15 г)

Предлагано й е в къщи, в детска градина, училища, приятели, роднини, каквото се сетиш.
Ягоди яде от 8-9 годишна. Череши е опитвала само веднъж, докато се катериха по черешата в стария ни двор. Нейната съученичка яде, на дъщеря ми не й харесали (големи сочни череши)

Вече съм се отказала да я подканям и убеждавам.
Днес има пица, аз ядох хляб, защото не обичам пица. ablow.gif
New
Само хляб яде? Нищичко с него?

И аз не обичам плодове. Единственият плод, който наистина обичам и ям с удоволствие е диня. Обаче много обичам зеленчуци. Те са ми основна храна.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.