|
|
Здравейте ( Вход | Регистрация )
05/11/2018, 00:18
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Редовни потребители
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4
|
Наскоро имаше жертви от такъв инцидент.
Снощи аз щях да стана убиец на пътя за няколко милисекунди време - пътувахме за гости към Сунгурларе. На пътя за Шумен, малко преди разклона за Сунгурларе, се разминавам с насрещно движеща се кола, която заслепява... В мига в който влиянието на насрещните фарове отмина в предното ми стъкло се появи огромен силует. Само бързата ми реакция с ляв волан и газ ме извади от ситуацията да връхлетя върху каруца с двама - единия от които махаше с някакъв парцал - никакви светлоотразители и светлини... Още ми държи влага... И си мисля - колко е лесно да станеш убиец на пътя, защото безрасъдството нечие се разхожда навсякъде - необезпокоявано и неконтролируемо от никой, макар че се отделят твърде много пари за уж 'контролни' органи... Какво мислите - ще бъдем ли някога бяла държава? -------------------- |
![]() |
05/11/2018, 12:55
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
![]() ![]() ![]() Група: Администратори
Съобщения: 2 956
Регистриран: 17/03/2017
Потребител # 1
|
Късмет си извадил. Един мой познат изтегли късата клечка:
https://struma.bg/102770/ Не, скоро няма да бъдем бяла държава. Още много десетилетия ще минат, преди да се случи това. -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
05/11/2018, 13:19
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 1 435
Регистриран: 02/06/2017
Потребител # 40
|
Късмет си извадил. Един мой познат изтегли късата клечка: https://struma.bg/102770/ Не, скоро няма да бъдем бяла държава. Още много десетилетия ще минат, преди да се случи това. Решението е да направят магистралите частни и който иска да пътува бързо, да си плаща. Ама после цвъркат, че България била разпродадена на чужди фирми. Хората напускат страната и заради такива трагедии, не само заради уж по-добро заплащане. |
05/11/2018, 21:07
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
Потребител # 1
|
Пътищата в България са платени. Това включва както примера на Доктора към Шумен, така и моя пример на АМ Струма.
Ето ти го ценоразписът: http://www.api.bg/index.php/bg/vinetni-stikeri -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
06/11/2018, 13:30
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 40
|
Пътищата в България са платени. Това включва както примера на Доктора към Шумен, така и моя пример на АМ Струма. Ето ти го ценоразписът: http://www.api.bg/index.php/bg/vinetni-stikeri Аз затова споменах "магистралите", а не пътищата по принцип. В тези винетки сигурно влиза запушване на дупки и лека реновация, но ако искаш по магистралата да няма крави, трябват камери, здрави мантинели, огради, пътна помощ готова да реагира и да е на място за 2-3 мин. С парите от винетките не могат да осигурят това, но ако се сложи такса на входа на магистралата, може и да се получи. |
06/11/2018, 15:04
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
Потребител # 1
|
Аз затова споменах "магистралите", а не пътищата по принцип. В тези винетки сигурно влиза запушване на дупки и лека реновация, но ако искаш по магистралата да няма крави, трябват камери, здрави мантинели, огради, пътна помощ готова да реагира и да е на място за 2-3 мин. С парите от винетките не могат да осигурят това, но ако се сложи такса на входа на магистралата, може и да се получи. Имам няколко насочващи въпроса: 1. Магистралите в Швейцария платени ли са и ако "да" - как? 2. Коя винетка е по-скъпа: В БГ или в Шв? 3. В коя държава има повече крави: в БГ или в Шв? 4. В коя държава камерите, мантинелите, оградите, пътната помощ и заплащането на труда са по-скъпи: в БГ или в Шв? И последно: За колко време и как се обезопасява опасен участък от магистрала след обаждане до телефон 112 в БГ и за колко време в Шв? -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
07/11/2018, 20:32
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 40
|
Имам няколко насочващи въпроса: 1. Магистралите в Швейцария платени ли са и ако "да" - как? 2. Коя винетка е по-скъпа: В БГ или в Шв? 3. В коя държава има повече крави: в БГ или в Шв? 4. В коя държава камерите, мантинелите, оградите, пътната помощ и заплащането на труда са по-скъпи: в БГ или в Шв? И последно: За колко време и как се обезопасява опасен участък от магистрала след обаждане до телефон 112 в БГ и за колко време в Шв? Как да ти отговоря на всичко това като в Шв съм била само като туристка? |
08/11/2018, 18:33
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
Потребител # 1
|
Как да ти отговоря на всичко това като в Шв съм била само като туристка? Ами много просто. Аз през Шв също съм преминавал единствено като турист. Чудно защо аз знам отговорите на тези въпроси, а ти - не 1. Магистралите в Швейцария са платени с винетка - също както в БГ. 2. Коя винетка е по-скъпа: В БГ винетката струва 97лв (48€), а в Шв - 40€. 3. В коя държава има повече крави: в Шв. 4. В Шв стоките, ресурсите и заплащането на труда са по-скъпи от БГ. Да се върнем на важния въпрос: За колко време и как се обезопасява опасен участък от магистрала след обаждане до телефон 112 в БГ, за колко време в Шв и за колко време във Фр? В БГ (винетка) - не се обезопасява. В Шв (винетка) - до 30 минути пристига полиция Във Фр (тол такса) - до 30 минути пристига полиция Още ли (туристке) твърдиш, че причината е тол-таксата? Във всички цивилизовани западноевропейски държави до 30 минути след обаждане на телефон 112 на мястото пристига полицейски патрул да обезопаси проблемния участък. В БГ това не се случва. И във Франция и в Швейцария може да се случи крава да излезе на магистралата, но само в България може да не дойде полиция цял ден, за да обезопаси... ... а ти ми се опитваш да се измъкваш като мокра връв: туристка била, тол система трябвало. Не събирачът на тол-таксите ще дойде да обезопаси френската магистрала, а полицията. -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
08/11/2018, 19:36
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 40
|
Ами много просто. Аз през Шв също съм преминавал единствено като турист. Чудно защо аз знам отговорите на тези въпроси, а ти - не 1. Магистралите в Швейцария са платени с винетка - също както в БГ. 2. Коя винетка е по-скъпа: В БГ винетката струва 97лв (48€), а в Шв - 40€. 3. В коя държава има повече крави: в Шв. 4. В Шв стоките, ресурсите и заплащането на труда са по-скъпи от БГ. Да се върнем на важния въпрос: За колко време и как се обезопасява опасен участък от магистрала след обаждане до телефон 112 в БГ, за колко време в Шв и за колко време във Фр? В БГ (винетка) - не се обезопасява. В Шв (винетка) - до 30 минути пристига полиция Във Фр (тол такса) - до 30 минути пристига полиция Още ли (туристке) твърдиш, че причината е тол-таксата? Във всички цивилизовани западноевропейски държави до 30 минути след обаждане на телефон 112 на мястото пристига полицейски патрул да обезопаси проблемния участък. В БГ това не се случва. И във Франция и в Швейцария може да се случи крава да излезе на магистралата, но само в България може да не дойде полиция цял ден, за да обезопаси... ... а ти ми се опитваш да се измъкваш като мокра връв: туристка била, тол система трябвало. Не събирачът на тол-таксите ще дойде да обезопаси френската магистрала, а полицията. Не знам какво е тол такса, да си призная. Но щом твърдиш, че я има във Франция, може би имаш предвид платените магистрали. Няма винетки, няма такси във Франция. Ако искаш да се возиш бързо на магистрала, си плащаш цената за точно изминатия участък. Но предполагам ти това го знаеш. Само ще коригирам времето, което си цитирал. На френска магистрала няма да се наложи да се обаждаш на когото и да е, защото има камери и всеки инцидент или крава се виждат веднага. Патрулна пътна помощ е там до 5-10 мин. От цялата дискусия дотук се разбра едно - не може да се разчита на българската държава. И това не е нещо ново. Затова казвам, че ако поне магистралите бъдат поддържани от частни фирми, които да носят отговорност при катастрофи ако пътя не е обезопасен, сигурно има надежда нещата да се променят. |
09/11/2018, 19:55
Копирай адреса:
|
|
![]() видна мотика
![]() ![]() ![]() Група: Administrators
Съобщения: 4 029
Регистриран: 19/03/2017
Потребител # 3
|
От два дена чета какви ги пишеш и се чудя ... Много работи се чудя, но да почнем с основното: ти караш ли изобщо, или си оставила това изцяло на мъжа си? Държала ли си изпит за шофьорска книжка във Франция?
И преди да ми заобясняваш как съм виждала Франция само като туристка, да ти кажа, че преди няколко години ми падна ауспухът на френска магистрала и имам впечатления от първа ръка как работи системата. Тия дивотии с камерите навсякъде, с патрула на пътна помощ и с десетте минути нямат абсолютно нищо общо с реалността. Нито пък със закона за движение по пътищата във Франция. Там пише какво да се прави в случай на ПТП, на техническа повреда ... Но както стана ясно, чукча не читатель, чукча писатель. -------------------- I'm sarcastic and have a smartass attitude. It's a natural defense against drama, bullshit and stupidity.
|
09/11/2018, 21:37
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 40
|
От два дена чета какви ги пишеш и се чудя ... Много работи се чудя, но да почнем с основното: ти караш ли изобщо, или си оставила това изцяло на мъжа си? Държала ли си изпит за шофьорска книжка във Франция? И преди да ми заобясняваш как съм виждала Франция само като туристка, да ти кажа, че преди няколко години ми падна ауспухът на френска магистрала и имам впечатления от първа ръка как работи системата. Тия дивотии с камерите навсякъде, с патрула на пътна помощ и с десетте минути нямат абсолютно нищо общо с реалността. Нито пък със закона за движение по пътищата във Франция. Там пише какво да се прави в случай на ПТП, на техническа повреда ... Но както стана ясно, чукча не читатель, чукча писатель. Ако ти е паднал ауспуха на мерцедеса и то на магистрала, се замисли как караш ти, аз съм под масата от хилеж. |
10/11/2018, 10:49
Копирай адреса:
|
|
![]() видна мотика
![]() ![]() ![]() Група: Administrators
Съобщения: 4 029
Регистриран: 19/03/2017
Потребител # 3
|
Ако ти е паднал ауспуха на мерцедеса и то на магистрала, се замисли как караш ти, аз съм под масата от хилеж. Не от хилеж си под масата, а от беззъба злоба. Това беше преди да си купя мерцедеса. Тогава карах един изтръпнал Ярис втора ръка. И падането на ауспух на старите коли няма много общо със стила на каране, а с образуването на конденз по едни снадки и последваща корозия. Не ми отговори на въпроса. -------------------- I'm sarcastic and have a smartass attitude. It's a natural defense against drama, bullshit and stupidity.
|
10/11/2018, 16:48
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 1 606
Регистриран: 10/06/2017
От: Русе Потребител # 97
|
Цитат Тогава карах един изтръпнал Ярис втора ръка. И падането на ауспух на старите коли няма много общо със стила на каране Тъй,тъй.Парен каша духа.Налага се тук и редактиране на текста.Падането на ауспуха ,а и не само на ауспуха на японските коли няма нищо общо с карането!!Колкото и да се стараят японците не могат да стигнат европейските и щатските производители по отношение на качеството.Руските разбира се са вън от всякаква класация.Лично мое мнение е ,че е по-добре да яхнеш немска или чешка машина втора ръка пред някоя нова японска кола.Малкият син сега кара Опел втора ръка,ами друга бира е! Това съобщение е било редактирано от wal на 10/11/2018, 16:49 |
10/11/2018, 19:07
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 9 882
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 19
|
Стана дума за ауспуси и качество, та да споделя впечатления.
Преди две години. Автомагистрала Хемус от Враца за София с рентвано Рено Клио. Някъде между Ботевград и първия тунел внезапно отдолу започва диво тракане и стържене. "Уау! Загубих гърнето" - си помислих и спрях в аварийната лента. Надникнах под колата. Задната част на заглушителя с част от изходната тръба откачена от изпускателната тръба, предната му част закачена за тръбата, която отива към двигателя, така че заглушителят се влачи по земята. Викам си ако звънна на телефонния номер, даден ми заедно с договора на колата или на Пътна помощ, и чакам безпомощно да ме обслужат, може и да замръкна тук. По-добре да карам бавно и с грохот към летище София (откъдето е колата) да направя рекламация. Тръгнах уж бавно, но стърженето и дрънченето не се трае. Сигурно отдолу хвърчат фойерверки. Тази няма да я бъде, си викам. Откъде да знам дали бензиновият резервоар не сълзи отдолу, та колата да се подпали и аз да изгоря без да светя... Спрях отново в аварийното и се замислих. Най-добре е да се оттърва от дрънкулката. Имаше крик в багажника. Повдигнах. Подритнах дрънкулата. Тц, няма да стане. Здраво закачена към двигателя. Ножовка няма, инструменти няма... Малко тел от заграждението на магистралата може да свърши работа да вдигна гърнето и да го вържа към изпускателната тръба. Обаче нямам с какво да отрежа тел. Дървета, храсти. Да сплета въже от клонки? Глупости, само баба ми беше добра в плетенето, но не е между живите. Единственото, с което разполагам, е зарядното устройство на GSM. Дали кабелът му ще издържи? Наврях се отдолу, внимавайки да не си съдера ризата (и работни дрехи нямаше) и разгледах пораженията. Изходната тръба на заглушителя извита на 90 градуса, следва извивка на 90 градуса в обратна посока, след което продължава назад. Извитата част захваната със скоба и гумен тампон към шасито. Счупването на тръбата е точно преди извивката. Отчупената част видимо здраво корозирала. Вдигнах гърнето, направих примка на кабела на зарядното, вързах кабела към скобата и усуках някало пъти. Мислех да откъсна зарядното устройство от кабела, ама нека си подрънква като свидетел до скобата. Потеглих. Дано тръбата не загрява много, та да прегори кабела. Карам бавно и внимателно. Стигнах до София безпроблемно. Мислех да се насоча директно към летището, но някъде по Ботевградско шосе след околовръстното пропуснах отклонението. Отклоних се към квартала и първото, което забелязах, беше работилница за ауспуси. Като по поръчка. Момчето вика ще отнеме 20 минути. Попитах за офис на Mtel в квартала и докато ми оправят колата, се снабдих с ново зарядно за 20 лева. Ремонтът на ауспуха струваше 40 лева. Насочих се към летището. Явявам се на гишето на Avis с двете квитанции и предявавам претенции. Служителят започва да се офлянква, че трябвало предварително да съм им се обадил и уведомил за проблема, та техен служител да ме обслужи на място. Прекъснах речта му с настояване да извика шефа си незабавно, защото ако не го направи, ще звънна още сега на вишестоящата организация "Rental cars" с оплакване, че дават на клиентите си коли със сериозни технически неизправности, които може да костват нечий живот. Момчето се оказа неподготвено, притесни се, помоли ме да почакам и изчезна някъде. Появи се след 10 минути. Каза, че ще ми сменят колата и ще ми приспаднат 50 евро от договорената цена. Напълно ме удовлетворяваше. Та да се върнем на качеството на колите. Тук, където съм, френски коли не се внасят. Непродаваеми са. Смятат ги за безнадеждни. Преди години се е появила фирма, която е внесла доста френски коли, и в крайна сметка е фалирала. Има градска легенда, че от френските коли само Пежо е що-годе на ниво. Може днес да не е така, но, както е известно, веднъж обявят ли сестра ти за курва, доста време трябва да мине, за да се разбере, че нямаш сестра. Най-скъпите и уважавани коли тук са германските, на първо място БМВ, след това Мерцедес. Лично мнение: привърженик съм на японските коли. Мога да разказвам от първа ръка легенди за Хонда. Поставям на най-ниско ниво американските коли. Това съобщение е било редактирано от Shade на 10/11/2018, 21:01 -------------------- Things should be made as simple as possible, but not any simpler.
- |
The_Purifier Глупавото в цялата работа е, че в момента на каруците и велосипедите се делегира... 05/11/2018, 06:37
Макарена Няма никакъв контрол, никакви санкции, няма нищо. Конфискуваш каруцата, каруцаря... 05/11/2018, 07:27
Alexfield Късмет си извадил. Един мой познат изтегли късата клечка:
https://struma.bg/1027... 05/11/2018, 12:55
Alexfield Пътищата в България са платени. Това включва както примера на Доктора към Шумен,... 05/11/2018, 21:07
Питето Да ме прощаваш, ама у швейцарско кравите са лилави и дават шоколад и сигурно мно... 06/11/2018, 18:26

krem-karamel Цитат(Alexfield @ 06/11/2018, 21:09) Този ход на места е ловко отработе... 07/11/2018, 07:29

wal Кравите са разбрани ,учтиви същества.Веднага се преместват щом чуят клаксона.
Ов... 07/11/2018, 20:03

biggeorge Интересно ми е това за майтап ли е направено или наистина жена краде овца?!? 07/11/2018, 16:12

biggeorge Спасила ти е живота и то без да те познава.
За тази жена е трябвало да се ожен... 07/11/2018, 22:31

Thursday Next ЦитатИ до ден днешен ми е неудобно.
Ти затова изръси тия дивотии, щото ти е неуд... 08/11/2018, 10:00
c@t Да драсна за Германия — крави и каруци повече отколкото в България (всъщност как... 07/11/2018, 20:54
Alexfield Цитат(evanka @ 07/11/2018, 20:32) Как да ти отговоря на всичко това кат... 08/11/2018, 18:33
Питето Само един въпрос имам: "Как да наемем тези, дето следят и глобяват фр. и шв... 08/11/2018, 18:47
Alexfield Точно това значи toll tax = taxe de péage. На входа на платения участък ти издав... 09/11/2018, 10:13
Thursday Next От два дена чета какви ги пишеш и се чудя ... Много работи се чудя, но да почнем... 09/11/2018, 19:55
Thursday Next Цитат(evanka @ 09/11/2018, 21:37) Ако ти е паднал ауспуха на мерцедеса ... 10/11/2018, 10:49
wal ЦитатТогава карах един изтръпнал Ярис втора ръка. И падането на ауспух на старит... 10/11/2018, 16:48

Shade Стана дума за ауспуси и качество, та да споделя впечатления.
Преди две години. ... 10/11/2018, 19:07

c@t Не искам да те разочаровам, но доставчиците в аутомотив не са безбройни (аз рабо... 10/11/2018, 22:14

Buitenlander Цитат(New @ 11/11/2018, 01:42) ...... а американските изобщо не ми ги к... 11/11/2018, 14:33

Buitenlander Цитат(Shade @ 11/11/2018, 21:48) .......пътят до някои места може да от... 12/11/2018, 01:44

Shade Сигурен съм, че наблюденията ти върху американските коли са верни и не се учудва... 12/11/2018, 03:24

Buitenlander На мен затова ми се стори чудно, че няколко колеги ги поставихте на последно мяс... 12/11/2018, 10:36

wal ЦитатЯпонските коли отдавна изпревариха по качество редица бележити европейски п... 11/11/2018, 23:38

New Ако трябва да сме пределно точни, обективната истина изисква да кажем, че няма г... 12/11/2018, 15:07

Thursday Next Може и да си прав, нямам база за сравнение, защото съм имала само една японска к... 11/11/2018, 09:41

Persian Цитат(Онуфри @ 10/11/2018, 23:14) Ахм … не разбрах каква е връзката с г... 10/11/2018, 23:53
Thursday Next Няма нужда да се откъсне и изтъркаля някъде, за да кажеш, че ти е паднал ауспухъ... 11/11/2018, 09:49
Thursday Next Цитат(evanka @ 11/11/2018, 12:39) Книжката ми е подарена в България, та... 11/11/2018, 13:23
Питето Когато почнем да вардим вардарите истински, тогава ще станем бели държави, а кар... 05/11/2018, 18:15
c@t Добре че не си карал прекалено бързо.
Тук също има каруци, но не съм ги виждала... 05/11/2018, 20:54
Thursday Next Да не дава Господ!
Принципно всяко излизане на пътя е риск, който всички шо... 06/11/2018, 09:26
Питето То, по-рисковано е да си пешеходец, щото нямаш един тон желязо около себе си за ... 08/11/2018, 19:20
biggeorge И преди години имаше каруци по пътищата, но тогава нямаше толкова много участниц... 07/11/2018, 07:27
c@t Не им се връзвай. Сутрин като слушам радио чувам “ 13 км задръстване на ХХ, ъъх ... 11/11/2018, 11:47
Питето Проблема идва от неработеща полиция и неадектватно правораздаване. Каруцата е сл... 26/11/2018, 22:28![]() ![]() |
| Олекотена версия | Сега е: 17/04/2026, 09:28 |