Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Каруците на пътя
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
D-rA
Наскоро имаше жертви от такъв инцидент.
Снощи аз щях да стана убиец на пътя за няколко милисекунди време - пътувахме за гости към Сунгурларе. На пътя за Шумен, малко преди разклона за Сунгурларе, се разминавам с насрещно движеща се кола, която заслепява... В мига в който влиянието на насрещните фарове отмина в предното ми стъкло се появи огромен силует. Само бързата ми реакция с ляв волан и газ ме извади от ситуацията да връхлетя върху каруца с двама - единия от които махаше с някакъв парцал - никакви светлоотразители и светлини...
Още ми държи влага... И си мисля - колко е лесно да станеш убиец на пътя, защото безрасъдството нечие се разхожда навсякъде - необезпокоявано и неконтролируемо от никой, макар че се отделят твърде много пари за уж 'контролни' органи...
Какво мислите - ще бъдем ли някога бяла държава?

The_Purifier
Глупавото в цялата работа е, че в момента на каруците и велосипедите се делегират равностойни права за движение. Не можеш при условие че основният ти човекопоток е автомобили и пешеходци/с пълна сила важи за София/, да даваш възможност на специфични участници в трафика, да се бутат сред другите и да създават повече конфликтни точки. Това е натиск отгоре, не може да са толкова глупави управниците.
В нашия район се забелязва тенденцията за друг проблем на пътя - свободно пуснатите домашни животни, крави и коне. Много е опасно, особено в тъмната част на денонощието.
Макарена
Няма никакъв контрол, никакви санкции, няма нищо. Конфискуваш каруцата, каруцарят глобяваш мощно, ако няма пари, в затвора.

Безстопанствените животни прибираш или директно пращаш в някоя кланица, да видиш дали някой вече ще си остави стоката така.

В конкретния случай ти щеше да си виновен, защото не си намалил достатъчно при заслепяването. Пише го в правилника плюс прословутата несъобразена скорост. Никой контролен орган нямаше да има дори косвена вина, дори самият този контролен орган щеше да ти стъжни живота след катастрофата.
Карабина
Цитат(D-rA @ 05/11/2018, 00:18) <{POST_SNAPBACK}>

Ще бъдем! На първо време, когато по пътищата има само каруци. Второ, когато токът спре. И трето, когато преджапаме морето.

Представям си Земята като куче, което е "придобило" бълхи (може и краста). Какво прави кучето, което има бълхи (или краста)? Чеше се, дръгне се, хапе се, въргаля се в прахта. Може ли кучето да умре от бълхи (или краста)? Вероятно да. Но май по- вероятно е първо бълхите да измрат. Седем цяло и пет милиарда бълхи.

770d4fd976.gif
Alexfield
Късмет си извадил. Един мой познат изтегли късата клечка:
https://struma.bg/102770/
Не, скоро няма да бъдем бяла държава. Още много десетилетия ще минат, преди да се случи това.
evanka
Цитат(Alexfield @ 05/11/2018, 11:55) <{POST_SNAPBACK}>
Късмет си извадил. Един мой познат изтегли късата клечка:
https://struma.bg/102770/
Не, скоро няма да бъдем бяла държава. Още много десетилетия ще минат, преди да се случи това.

Решението е да направят магистралите частни и който иска да пътува бързо, да си плаща.
Ама после цвъркат, че България била разпродадена на чужди фирми.
Хората напускат страната и заради такива трагедии, не само заради уж по-добро заплащане.
Питето
Когато почнем да вардим вардарите истински, тогава ще станем бели държави, а каруците по пътя ще ги виждаш отдалече щото ще бъдат със светлини и светлоотразители (щото вардарите ще се страхуват от вардарите и ще им ги изискват).
c@t
Добре че не си карал прекалено бързо.

Тук също има каруци, но не съм ги виждала по тъмно.
Иначе по светло също са много опасни, задължително се намалява с 30км/ч поне, да не се уплаши коня. Има много хора, които яздят коне. В неделя видях един, даже куче вървеше до коня. За да се размине с кола, там където яздеше, колата трябва задължително да спре.

Най—опасен е дивеча — глигани, елени и сърни.
По бензиностанциите и крайпътните ресторанти е абсолютно забранено оставянето на храна и отпадържи на открито, защото идват семейства с глигани.

Представяш ли си да те изненада едно стадо с диви прасета, особено ако имат малки....

Един приятел на гаджето ми преди 2 години се блъсна в дивеч и си осакати ръката (вече не е подвижна) и се наложи да се преквалифицира, защото не можеше да упражнява професията си.

п.п. Забравих да пиша че живея в град с половин милион жители — за да имаш представа за какъв трафик става дума. Повечето хора от селата наоколо работят в града.
Alexfield
Пътищата в България са платени. Това включва както примера на Доктора към Шумен, така и моя пример на АМ Струма.
Ето ти го ценоразписът:
http://www.api.bg/index.php/bg/vinetni-stikeri
Thursday Next
Да не дава Господ!

Принципно всяко излизане на пътя е риск, който всички шофиращи приемаме. Идеята обаче е този риск да се сведе до минимум. Затова технически прегледи, обезопасителни съоръжения по пътя и в колите, обучение и изпити за шофьорска книжка и каквото още се сетиш. Голяма част от населението на територията обаче е над тия неща. И за съжаление хора като тебе, които пък се съобразяват с тях, може да си го отнесат на общи основания. Мен ме хваща страх от хора, които се държат все едно са Дънкан Маклауд. От тях могат да се очакват най-големите золуми.
evanka
Цитат(Alexfield @ 05/11/2018, 20:07) <{POST_SNAPBACK}>
Пътищата в България са платени. Това включва както примера на Доктора към Шумен, така и моя пример на АМ Струма.
Ето ти го ценоразписът:
http://www.api.bg/index.php/bg/vinetni-stikeri

Аз затова споменах "магистралите", а не пътищата по принцип.
В тези винетки сигурно влиза запушване на дупки и лека реновация, но ако искаш по магистралата да няма крави, трябват камери, здрави мантинели, огради, пътна помощ готова да реагира и да е на място за 2-3 мин. С парите от винетките не могат да осигурят това, но ако се сложи такса на входа на магистралата, може и да се получи.
Alexfield
Цитат(evanka @ 06/11/2018, 13:30) <{POST_SNAPBACK}>
Аз затова споменах "магистралите", а не пътищата по принцип.
В тези винетки сигурно влиза запушване на дупки и лека реновация, но ако искаш по магистралата да няма крави, трябват камери, здрави мантинели, огради, пътна помощ готова да реагира и да е на място за 2-3 мин. С парите от винетките не могат да осигурят това, но ако се сложи такса на входа на магистралата, може и да се получи.

Имам няколко насочващи въпроса:
1. Магистралите в Швейцария платени ли са и ако "да" - как?
2. Коя винетка е по-скъпа: В БГ или в Шв?
3. В коя държава има повече крави: в БГ или в Шв?
4. В коя държава камерите, мантинелите, оградите, пътната помощ и заплащането на труда са по-скъпи: в БГ или в Шв?

И последно: За колко време и как се обезопасява опасен участък от магистрала след обаждане до телефон 112 в БГ и за колко време в Шв?
Питето
Да ме прощаваш, ама у швейцарско кравите са лилави и дават шоколад и сигурно много внимават да не им се случи нещо и ги държат оградени далече от злите шофьори. Нашите дават само мляко, и на "говедата" не им пука къде джиткат кравите...
Мен ако питат, всяко домашно животно на 10 метра от пътя (и неотделено с ограда), трябва да е законна придобивка за шофьорите. Виждаш прасета, отваряш багажника и пълниш. Овце, кози, крави кой каквото му падне край пътя и колкото му събира багажника (или каквато му е уговорката с пътна помощ). Гаранция, че след два месеца ще е новина ако видиш крава край пътя, камо ли по-дребен добитък. Абе по схемата с дивите зайци навремето — тези в гората са за вълците и лисиците, а тези на пътя са за шофьорите. Скоро да ти е изскачал див заек пред колата на междуградски път? Не, нали? Значи това е оправИята и за добитъка на "добитъка".
Alexfield
Този ход на места е ловко отработен...
biggeorge
И преди години имаше каруци по пътищата, но тогава нямаше толкова много участници в движението. dry.gif
Я мине някой ЗИЛ, я някой Чавдар, я някой Трабант, Вартбург или Лада.
А сега всички хвърчат с 200 км/ч по скапаните пътища на Бойко.
Никой не спазва правилата за движение, затова стават катастрофи.
Според мен каруците са най-малкият проблем, но понеже те са собственост предимно на цигани, а според доктрината на нацистите от Патриотично-отечествения фронт циганите са обществен враг номер 1 в България, затова каруците са виновни за катастрофите.
В САЩ каруци няма, но пак стават катастрофи.
Да се чуди човек какво причинява катастрофите в другите държави. w00tbrows.gif
Решението на проблема е премахването на каруците от пътищата и катастрофите ще спрат като с магическа пръчка!
Според управляващите националисти от ГРОБ и Патриотично-отечествения фронт друг основен виновник за катастрофите са наркотиците.
В последно време зачестяват случаите на шофьори-наркомани.
Или поне така ги отразяват медиите.
По този начин обществото се настройва срещу легализацията на наркотиците.
Хитро, а? wink.gif
Ето до какво води пропагандата на националистите и промиването на мозъци в национален мащаб.
Вместо да се подобри обучението на шофьорите и да се повиши контрола по пътищата, ние се занимаваме с каруци и наркотици.
krem-karamel
Цитат(Alexfield @ 06/11/2018, 21:09) <{POST_SNAPBACK}>
Този ход на места е ловко отработен...

blink.gif

Как си го отмъкнаха животинчето.

Скоро бях на място, където кравите даже си полягват на пътя и колите ги заобикалят. Дори клаксон не натискат, за да ги накарат да се отместят. Но там пътищата са криви и се кара с ниска скорост, докато при нас е опасно. И за колите, и за животните. А и мястото им не е на пътя.
biggeorge
Интересно ми е това за майтап ли е направено или наистина жена краде овца?!? 292.gif
Thursday Next
А защо реши, че е жена?
wal
Кравите са разбрани ,учтиви същества.Веднага се преместват щом чуят клаксона.
Овцата обачее.Овцата е глухо ,инатесто добиче.Обитава асфалта на междуселските пътища.Овцата е екипен играч със силно развита интуиция.Отдалеч разбира ,че бързаш и си притеснен.Злонамерено и злоумишлено ансамбълът от овце отказва да се премести точно ,когато закъсняваш и се налага да пристигнеш навреме.Скъсват ми нервите, хеле ако се случи и овчарят да е заплес!!
evanka
Цитат(Alexfield @ 06/11/2018, 14:04) <{POST_SNAPBACK}>
Имам няколко насочващи въпроса:
1. Магистралите в Швейцария платени ли са и ако "да" - как?
2. Коя винетка е по-скъпа: В БГ или в Шв?
3. В коя държава има повече крави: в БГ или в Шв?
4. В коя държава камерите, мантинелите, оградите, пътната помощ и заплащането на труда са по-скъпи: в БГ или в Шв?

И последно: За колко време и как се обезопасява опасен участък от магистрала след обаждане до телефон 112 в БГ и за колко време в Шв?

Как да ти отговоря на всичко това като в Шв съм била само като туристка?
evanka
Цитат(wal @ 07/11/2018, 19:03) <{POST_SNAPBACK}>
Кравите са разбрани ,учтиви същества.Веднага се преместват щом чуят клаксона.
Овцата обачее.Овцата е глухо ,инатесто добиче.Обитава асфалта на междуселските пътища.Овцата е екипен играч със силно развита интуиция.Отдалеч разбира ,че бързаш и си притеснен.Злонамерено и злоумишлено ансамбълът от овце отказва да се премести точно ,когато закъсняваш и се налага да пристигнеш навреме.Скъсват ми нервите, хеле ако се случи и овчарят да е заплес!!

Овцата е стадно животно, чака някоя от другите да мръдне за да я последва. Всички чакат друг да мръдне затова не става. Когато са на паша, има куче и то отделя някоя овца и всички други се юрват след нея, затова се получава. animatedwink.gif
c@t
Да драсна за Германия — крави и каруци повече отколкото в България (всъщност как се броят каруци? wavetowel2.gif ) Конете и кравите са със хиляди, може би милиони повече отколкото в България, а до нас е и аутобан-въвеждащия-път и със сигурност плащам по-малко за автомобил на аутобана отколкото в България, освен ако в последната не дават пари на шофьорите за да карат по пътя или магистралата w00tbrows.gif
biggeorge
На жена ми прилича. laugh.gif
Може и мъж да е, кой знае! a4dff7b7.gif
Persian
Цитат(D-rA @ 05/11/2018, 00:18) <{POST_SNAPBACK}>

Това никога няма да стане поради ред причини, а те са като азбуката.
Демек, няма нещо, което да е наред но поне по документи, България се води Държава.

В твоят случай, можеше да не си убиец, а да са те убили.
Радвам се, че случката се е разминала и си жив и здрав, както и други.

Преди няколко години от една пряка тръгва да излиза една млада жена с колата си.
В същото време една каруца и връхлита и минава през предницата и. Май конят умира.

Някой месец след това, по същата улица един кон се беше засилил с две циганета между две и четири годишни, а баща им го гонеше.
Явно конят от нещо се беше подплашил, но надявам се е взел добре и другите завои, иначе с тия лапета ако се обърне....

След година някъде, но на самият булевард щеше да ме отнесе една каруца.
Има един Lidl хвърлен като в джунглата и трябваше да пресека.

Беше тъмно и кола след кола. Доредих се до средата на пътя, а един отнякъде си ми свети в очите. Не мога да видя.
Минава той и тъкмо правя засилка, и каруцата вече до мен в галоп.
Оня с колата така се движеше, че тоя с каруцата въобще не се забелязваше.

Един ден пък някакъв с едно лачено BMW се заяде с едни цигани на другият булевард заради каруцата им.
Гледам го човека, тръгнал да раздава правосъдие, ама то тук е така. Всеки взима закона в свои ръце или е над закона.

Да не говорим и за нощем, ама не с белите коне, а с кафявите, и то не само нощем smile.gif
Разхождат се като у дома си.
Persian
Цитат(biggeorge @ 07/11/2018, 21:20) <{POST_SNAPBACK}>
На жена ми прилича. laugh.gif

Не е жена smile.gif
1 - Жената щеше да изпадне от колата и да заблее като Овца smile.gif
2 - Ако успее да не изпадне, щеше да влачи животното няколко метра и да го изпусне.
3 - За такова сухожилие на ръката, на жена ще и трябва много спорт и ще заприлича на културистка smile.gif

Въпреки, че когато бях на 16, бях голямо гъзе.
Една сутрин съм тръгнал на бачкане и съм се изтупал с един балтон и едни яки спицарки а то люта зима. Поледица.
Качил съм се в автобуса на последната врата, а то блъсканица.
На една спирка вратата се отваря и не помня кво стана, ама се виждах вече на земята по врат с вдигнати крака. Никаква опора и няма за кво да се хвана.
Гледам, летя ама не падам smile.gif
По едно време забелязвам някакво много красиво и нежно момиче срещу мен, на моите години някъде, като ме хванала за ревера с едната ръка и няма пускане.
Откъде извади тази сила, а аз братче потънах от срам и неудобство. И до ден днешен ми е неудобно. Маани майтапа.
Не смеях да си отворя устата да и благодаря.
biggeorge
Спасила ти е живота и то без да те познава. wink.gif
За тази жена е трябвало да се ожениш. w00tbrows.gif
Thursday Next
Цитат
И до ден днешен ми е неудобно.

Ти затова изръси тия дивотии, щото ти е неудобно. Хем жена те е спасила да не си строшиш драгоценния врат, хем обясняваш, че нямало как жена да направи такова нещо. laughing.gif

Persian
Цитат(Thursday Next @ 08/11/2018, 10:00) <{POST_SNAPBACK}>

smile.gif
В смисъл, че жената не е слаба да държи, стиска, носи, влачи или тегли, но такова изхвърляне не може да направи.
То това е и метода за отвличане.
Alexfield
Цитат(evanka @ 07/11/2018, 20:32) <{POST_SNAPBACK}>
Как да ти отговоря на всичко това като в Шв съм била само като туристка?

Ами много просто. Аз през Шв също съм преминавал единствено като турист. Чудно защо аз знам отговорите на тези въпроси, а ти - не 292.gif
1. Магистралите в Швейцария са платени с винетка - също както в БГ.
2. Коя винетка е по-скъпа: В БГ винетката струва 97лв (48€), а в Шв - 40€.
3. В коя държава има повече крави: в Шв.
4. В Шв стоките, ресурсите и заплащането на труда са по-скъпи от БГ.

Да се върнем на важния въпрос: За колко време и как се обезопасява опасен участък от магистрала след обаждане до телефон 112 в БГ, за колко време в Шв и за колко време във Фр?
В БГ (винетка) - не се обезопасява.
В Шв (винетка) - до 30 минути пристига полиция
Във Фр (тол такса) - до 30 минути пристига полиция
Още ли (туристке) твърдиш, че причината е тол-таксата?
Във всички цивилизовани западноевропейски държави до 30 минути след обаждане на телефон 112 на мястото пристига полицейски патрул да обезопаси проблемния участък. В БГ това не се случва. И във Франция и в Швейцария може да се случи крава да излезе на магистралата, но само в България може да не дойде полиция цял ден, за да обезопаси...
... а ти ми се опитваш да се измъкваш като мокра връв: туристка била, тол система трябвало. Не събирачът на тол-таксите ще дойде да обезопаси френската магистрала, а полицията.
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 07/11/2018, 08:27) <{POST_SNAPBACK}>
…..Според управляващите националисти от ГРОБ и Патриотично-отечествения фронт ....
..

Джоре,

поредният ТИ пубертетски фолклор!

п.п. Бях те питал (май) - какво работиш?

animatedwink.gif
Питето
Само един въпрос имам: "Как да наемем тези, дето следят и глобяват фр. и шв. полиция ако не дойдат и обезопасят пътя до 30 минути след обаждане на спешен телефон?" g.gif
Питето
То, по-рисковано е да си пешеходец, щото нямаш един тон желязо около себе си за пасивна безопасност нито си имаш вградени въздушни възглавници, ма то е един друг разговор. Забраните и ограниченията няма да спрът Дънкан Маклауд-ците щото е като да гасиш пожар с бензин. За тях трябва обратното — двубои точно по Дънкан Маклаудски. Събират тези дето са превишили скоростта с 30 км/час за последния месец, пъхат ги в колите им и ги пускат по едно трасе със "заварен" педал на газта. Който стигне до финиша без да си потроши главата му опрощават глобата и го пускат... до следващия път. Така де, "накрая ще остане само един", обаче вече няма да му е интересно да го прави с автомобил по обикновените пътища а ще търси нещо на по-високо ниво.
evanka
Цитат(Alexfield @ 08/11/2018, 17:33) <{POST_SNAPBACK}>
Ами много просто. Аз през Шв също съм преминавал единствено като турист. Чудно защо аз знам отговорите на тези въпроси, а ти - не 292.gif
1. Магистралите в Швейцария са платени с винетка - също както в БГ.
2. Коя винетка е по-скъпа: В БГ винетката струва 97лв (48€), а в Шв - 40€.
3. В коя държава има повече крави: в Шв.
4. В Шв стоките, ресурсите и заплащането на труда са по-скъпи от БГ.

Да се върнем на важния въпрос: За колко време и как се обезопасява опасен участък от магистрала след обаждане до телефон 112 в БГ, за колко време в Шв и за колко време във Фр?
В БГ (винетка) - не се обезопасява.
В Шв (винетка) - до 30 минути пристига полиция
Във Фр (тол такса) - до 30 минути пристига полиция
Още ли (туристке) твърдиш, че причината е тол-таксата?
Във всички цивилизовани западноевропейски държави до 30 минути след обаждане на телефон 112 на мястото пристига полицейски патрул да обезопаси проблемния участък. В БГ това не се случва. И във Франция и в Швейцария може да се случи крава да излезе на магистралата, но само в България може да не дойде полиция цял ден, за да обезопаси...
... а ти ми се опитваш да се измъкваш като мокра връв: туристка била, тол система трябвало. Не събирачът на тол-таксите ще дойде да обезопаси френската магистрала, а полицията.

Не знам какво е тол такса, да си призная. Но щом твърдиш, че я има във Франция, може би имаш предвид платените магистрали. Няма винетки, няма такси във Франция. Ако искаш да се возиш бързо на магистрала, си плащаш цената за точно изминатия участък. Но предполагам ти това го знаеш. Само ще коригирам времето, което си цитирал. На френска магистрала няма да се наложи да се обаждаш на когото и да е, защото има камери и всеки инцидент или крава се виждат веднага. Патрулна пътна помощ е там до 5-10 мин.
От цялата дискусия дотук се разбра едно - не може да се разчита на българската държава. И това не е нещо ново. Затова казвам, че ако поне магистралите бъдат поддържани от частни фирми, които да носят отговорност при катастрофи ако пътя не е обезопасен, сигурно има надежда нещата да се променят.
Alexfield
Точно това значи toll tax = taxe de péage. На входа на платения участък ти издават билет, а на изхода си плащаш пропътуваното разстояние.
От цялата дискусия до тук аз ти оборвам твърдението:
Цитат
Решението е да направят магистралите частни и който иска да пътува бързо, да си плаща.

Чак ми става мъчно, че даже това не си осъзнала...
Отделно, че такова нещо като "частна магистрала" не съществува. Но мога да приема, че понеже отдавна не живееш в България, затова българският ти език е деградирал и не правиш разлика между "платена" и "частна" магистрала.
Дори за Франция, където не можеш да се оправдаваш, че си "само турист и нищо не виждаш, не чуваш, не разбираш", не си наясно кой кога идва:
"защото има камери и всеки инцидент или крава се виждат веднага" - това може да е вярно за отбивките за почивка, но определено не е вярно хилядите километри платени магистрали.
1. При инцидент/забелязан проблем някой се обажда на 112.
2. Идва полицейска кола и обезопасява проблемното място.
3. Полицейската кола извиква пътна помощ да прибере проблемната кола. При крава на пътя няма да извикат пътна помощ, а зоополиция или подобна служба.
И едно уточнение: Пътната помощ е отделно юридическо лице. Тя не е част от частната фирма, която поддържа магистралата.

Цитат(evanka @ 08/11/2018, 19:36) <{POST_SNAPBACK}>
Затова казвам, че ако поне магистралите бъдат поддържани от частни фирми, които да носят отговорност при катастрофи ако пътя не е обезопасен, сигурно има надежда нещата да се променят.

Роднините на загиналите ще съдят и частна фирма. Сега съдят само държавата. Голяма разлика, няма що...
Thursday Next
От два дена чета какви ги пишеш и се чудя ... Много работи се чудя, но да почнем с основното: ти караш ли изобщо, или си оставила това изцяло на мъжа си? Държала ли си изпит за шофьорска книжка във Франция?

И преди да ми заобясняваш как съм виждала Франция само като туристка, да ти кажа, че преди няколко години ми падна ауспухът на френска магистрала и имам впечатления от първа ръка как работи системата. Тия дивотии с камерите навсякъде, с патрула на пътна помощ и с десетте минути нямат абсолютно нищо общо с реалността. Нито пък със закона за движение по пътищата във Франция. Там пише какво да се прави в случай на ПТП, на техническа повреда ... Но както стана ясно, чукча не читатель, чукча писатель.
evanka
Цитат(Thursday Next @ 09/11/2018, 18:55) <{POST_SNAPBACK}>
От два дена чета какви ги пишеш и се чудя ... Много работи се чудя, но да почнем с основното: ти караш ли изобщо, или си оставила това изцяло на мъжа си? Държала ли си изпит за шофьорска книжка във Франция?

И преди да ми заобясняваш как съм виждала Франция само като туристка, да ти кажа, че преди няколко години ми падна ауспухът на френска магистрала и имам впечатления от първа ръка как работи системата. Тия дивотии с камерите навсякъде, с патрула на пътна помощ и с десетте минути нямат абсолютно нищо общо с реалността. Нито пък със закона за движение по пътищата във Франция. Там пише какво да се прави в случай на ПТП, на техническа повреда ... Но както стана ясно, чукча не читатель, чукча писатель.

Ако ти е паднал ауспуха на мерцедеса и то на магистрала, се замисли как караш ти, аз съм под масата от хилеж. laughing.gif
Thursday Next
Цитат(evanka @ 09/11/2018, 21:37) <{POST_SNAPBACK}>
Ако ти е паднал ауспуха на мерцедеса и то на магистрала, се замисли как караш ти, аз съм под масата от хилеж. laughing.gif

Не от хилеж си под масата, а от беззъба злоба. Това беше преди да си купя мерцедеса. Тогава карах един изтръпнал Ярис втора ръка. И падането на ауспух на старите коли няма много общо със стила на каране, а с образуването на конденз по едни снадки и последваща корозия.
Не ми отговори на въпроса.
wal
Цитат
Тогава карах един изтръпнал Ярис втора ръка. И падането на ауспух на старите коли няма много общо със стила на каране

Тъй,тъй.Парен каша духа.Налага се тук и редактиране на текста.Падането на ауспуха ,а и не само на ауспуха на японските коли няма нищо общо с карането!!Колкото и да се стараят японците не могат да стигнат европейските и щатските производители по отношение на качеството.Руските разбира се са вън от всякаква класация.Лично мое мнение е ,че е по-добре да яхнеш немска или чешка машина втора ръка пред някоя нова японска кола.Малкият син сега кара Опел втора ръка,ами друга бира е!
Lestr
Цитат(wal @ 10/11/2018, 16:48) <{POST_SNAPBACK}>
Тъй,тъй.Парен каша духа.Налага се тук и редактиране на текста.Падането на ауспуха ,а и не само на ауспуха на японските коли няма нищо общо с карането!!Колкото и да се стараят японците не могат да стигнат европейските и щатските производители по отношение на качеството.Руските разбира се са вън от всякаква класация.Лично мое мнение е ,че е по-добре да яхнеш немска или чешка машина втора ръка пред някоя нова японска кола.Малкият син сега кара Опел втора ръка,ами друга бира е!

Явно не си карал Субару...
D-rA
Цитат(Lestr @ 10/11/2018, 17:35) <{POST_SNAPBACK}>
Явно не си карал Субару...

Слаби са им ламарините... sunbathing.gif
Shade
Стана дума за ауспуси и качество, та да споделя впечатления.
Преди две години. Автомагистрала Хемус от Враца за София с рентвано Рено Клио. Някъде между Ботевград и първия тунел внезапно отдолу започва диво тракане и стържене. "Уау! Загубих гърнето" - си помислих и спрях в аварийната лента. Надникнах под колата. Задната част на заглушителя с част от изходната тръба откачена от изпускателната тръба, предната му част закачена за тръбата, която отива към двигателя, така че заглушителят се влачи по земята.
Викам си ако звънна на телефонния номер, даден ми заедно с договора на колата или на Пътна помощ, и чакам безпомощно да ме обслужат, може и да замръкна тук. По-добре да карам бавно и с грохот към летище София (откъдето е колата) да направя рекламация.
Тръгнах уж бавно, но стърженето и дрънченето не се трае. Сигурно отдолу хвърчат фойерверки. Тази няма да я бъде, си викам. Откъде да знам дали бензиновият резервоар не сълзи отдолу, та колата да се подпали и аз да изгоря без да светя...
Спрях отново в аварийното и се замислих. Най-добре е да се оттърва от дрънкулката. Имаше крик в багажника. Повдигнах. Подритнах дрънкулата. Тц, няма да стане. Здраво закачена към двигателя. Ножовка няма, инструменти няма...
Малко тел от заграждението на магистралата може да свърши работа да вдигна гърнето и да го вържа към изпускателната тръба. Обаче нямам с какво да отрежа тел.
Дървета, храсти. Да сплета въже от клонки? Глупости, само баба ми беше добра в плетенето, но не е между живите.
Единственото, с което разполагам, е зарядното устройство на GSM. Дали кабелът му ще издържи? Наврях се отдолу, внимавайки да не си съдера ризата (и работни дрехи нямаше) и разгледах пораженията. Изходната тръба на заглушителя извита на 90 градуса, следва извивка на 90 градуса в обратна посока, след което продължава назад. Извитата част захваната със скоба и гумен тампон към шасито.
Счупването на тръбата е точно преди извивката. Отчупената част видимо здраво корозирала.
Вдигнах гърнето, направих примка на кабела на зарядното, вързах кабела към скобата и усуках някало пъти. Мислех да откъсна зарядното устройство от кабела, ама нека си подрънква като свидетел до скобата.
Потеглих. Дано тръбата не загрява много, та да прегори кабела. Карам бавно и внимателно. Стигнах до София безпроблемно. Мислех да се насоча директно към летището, но някъде по Ботевградско шосе след околовръстното пропуснах отклонението. Отклоних се към квартала и първото, което забелязах, беше работилница за ауспуси. Като по поръчка. Момчето вика ще отнеме 20 минути. Попитах за офис на Mtel в квартала и докато ми оправят колата, се снабдих с ново зарядно за 20 лева. Ремонтът на ауспуха струваше 40 лева.
Насочих се към летището. Явявам се на гишето на Avis с двете квитанции и предявавам претенции. Служителят започва да се офлянква, че трябвало предварително да съм им се обадил и уведомил за проблема, та техен служител да ме обслужи на място. Прекъснах речта му с настояване да извика шефа си незабавно, защото ако не го направи, ще звънна още сега на вишестоящата организация "Rental cars" с оплакване, че дават на клиентите си коли със сериозни технически неизправности, които може да костват нечий живот.
Момчето се оказа неподготвено, притесни се, помоли ме да почакам и изчезна някъде. Появи се след 10 минути. Каза, че ще ми сменят колата и ще ми приспаднат 50 евро от договорената цена. Напълно ме удовлетворяваше.

Та да се върнем на качеството на колите. Тук, където съм, френски коли не се внасят. Непродаваеми са. Смятат ги за безнадеждни. Преди години се е появила фирма, която е внесла доста френски коли, и в крайна сметка е фалирала. Има градска легенда, че от френските коли само Пежо е що-годе на ниво. Може днес да не е така, но, както е известно, веднъж обявят ли сестра ти за курва, доста време трябва да мине, за да се разбере, че нямаш сестра.
Най-скъпите и уважавани коли тук са германските, на първо място БМВ, след това Мерцедес.
Лично мнение: привърженик съм на японските коли. Мога да разказвам от първа ръка легенди за Хонда. Поставям на най-ниско ниво американските коли.
Lestr
Цитат(D-rA @ 10/11/2018, 18:51) <{POST_SNAPBACK}>
Слаби са им ламарините... sunbathing.gif

Били са до 1996. Сега са истинскиsmile.gif
D-rA
Цитат(Lestr @ 10/11/2018, 20:16) <{POST_SNAPBACK}>
Били са до 1996. Сега са истински smile.gif

Сетих се че те "целуваха" на кръстовище преди години sunbathing.gif
Lestr
Цитат(D-rA @ 10/11/2018, 21:11) <{POST_SNAPBACK}>
Сетих се че те "целуваха" на кръстовище преди години sunbathing.gif

Да, един циганин.

Ремонтът ми излезе около 2500 лева. Частите ми ги докараха от Япония. Само левия фар го намерих втора употреба- американско изпълнение. 560 лв...
c@t
Не искам да те разочаровам, но доставчиците в аутомотив не са безбройни (аз работя в този бранш, логистика на интернационално ниво).

Имала съм случаи доставчик на Даймлер да склони да доставя части за един азиатски модел. Тая част е в С-класата на Мерцедес.
В началото въпросния доставчик отказа, защото Даймлер нямало да се зарадва като излезе азиатския модел на пазара. После прегледаха клаузите и излезе, че според договора де факто няма да има нарушение. (бях копирана в мейлите, за да задействам извикването на материала)

Иначе има адски много части, които се шерват между концерните.
По мои наблюдения южнокорейците и тайванците имат осезаем напредък в иновацията.
Познай дали разработват азиатски или европейски марки автомобили animatedwink.gif
evanka
Цитат(Thursday Next @ 10/11/2018, 09:49) <{POST_SNAPBACK}>
Тогава карах един изтръпнал Ярис втора ръка. И падането на ауспух на старите коли няма много общо със стила на каране, а с образуването на конденз по едни снадки и последваща корозия.
Не ми отговори на въпроса.

Преди да падне, един ауспух гърми многозначително и ако човек си 'слуша" колата, го чува много преди да го изсипе някъде.
Конденза по заварките прави дупки, които се забелязват и чуват много време преди това. Този конденз се образува ако се кара на къси разстояния, на по-дълги, водата се изпарява и нещастните събития по ауспуха са по-редки. Елементарни неща, за които не е необходима книжка, взета във Франция, българската стига.

Не разбрах на кой въпрос трябваше да ти отговоря, защото единственото което ме попита е кой кара - аз или мъжа ми.

На магистрала карам аз, защото моята кола е с по-голям багажник. Преди тръгване си проверявам гуми, нива, ... не обичам изненади, затова и не ми се е налагало да викам пътна помощ.
Други въпроси?
Онуфри
Цитат(evanka @ 11/11/2018, 00:01) <{POST_SNAPBACK}>
...
На магистрала карам аз, защото моята кола е с по-голям багажник. ....
Други въпроси?

Ахм … не разбрах каква е връзката с голям багажник и това, че ти караш кола ?

prashchai grigorii.gif
Persian
Цитат(Онуфри @ 10/11/2018, 23:14) <{POST_SNAPBACK}>

Знам, че шофьорите на дълги разстояния се сменят и докато единят кара, другият спи на последните седалки в автобуса.
При тировете си били имали легло зад седалките.
Ето, тя пък си има голям багажник. Може да има спалня в него и мъжът и да предремва. Кво толкова smile.gif

Остай ги жените да се разправят коя каква кола може да кара и кара smile.gif
Аз пък не карам а се возя, и то не в каквито и да е коли, а в скъпи и големи smile.gif
Цената на едно превозно средство е 549 500 евро, при средна европейска цена на такъв тип 18-метров от 600 000 евро.

smile.gif
New
Цитат(Онуфри @ 11/11/2018, 00:14) <{POST_SNAPBACK}>

Наистина ли не виждаш връзката?!
Очевидно на магистрала карат колата с по-големия багажник, която е нейната кола, а не тази на мъжа и, затова тя кара, понеже е нейната кола.
evanka
Цитат(Онуфри @ 10/11/2018, 22:14) <{POST_SNAPBACK}>

prashchai grigorii.gif

Защото сме многочленно семейство и на дълъг път обикновено тръгваме с багаж.
Но дори и да не сме с багаж, моята кола е по-широка и с по-удобни седалки за децата отзад.
Затова дългите разстояния ги карам аз, а късите -с колата на мъжа ми.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.