test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Принудителни спестявания, за или против?
Радио Ереван
коментар 22/04/2020, 15:32
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 3 124
Регистриран: 02/06/2017
От: Варна
Потребител # 45

Всеки разумен човек спестява част от доходите си. За съжаление обаче малко хора не го правят. Сега ще ме нападнат. Абе ти нормален ли си? Как едно четиричленно семейство с под 2000 лева доход ще спестява? Ами така, може. Ако оптимизира разходите си ще спестява макар и малка сума. Досега не съм виждал някой политик да призовава хората да спестяват за да имат пари, ако някога настъпи криза. Дори и да бях видял, едва ли щеше това послание да има особен ефект.
Щом хората не мислят за трудни времена, защо държавата да не помисли вместо тях?
Идеята ми е винаги да се удържа известен процент от заплатата или пенсията подобно на данък и след известен период от време тази сума постепено да започне да се връща, но винаги да има на разположение остатък. Този остатък да се ползва само при три хипотези. Ако настъпи криза, която е прогласена от НС, тогава се връщат на лицето. Ако лицето има публични задължения за да бъдат погасени при отсъствие на друг начин. Примерно глоба или данъци. Ако лицето почине от наследниците му, примерно за погребението му.
Аз не бих се разсърдил ако започнат да ми удържат примерно 10% от заплатата. След 24 месеца да ми върнат половината. След още две години пак същото с тази разлика, че тогава ще ми върнат цялата сума. Остава само остатъкът (половината от спестеното първите две години).
Би могло да се помисли и за начисляване на лихви, като особено това важи за остатъка. При криза би трябвало временно парите да спрат да се удържат.

С новите поправки в ДОПК (в сила от 09.04.2020 г.) държавата не може да пипне не само пенсии под МРЗ, но и заплати ако общият им размер е под МРЗ. Ето ти начин да влязат пари в бюджета без да се нарушава ДОПК. wink.gif

Това съобщение е било редактирано от Радио Ереван на 22/04/2020, 17:31
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
Питето
коментар 22/04/2020, 20:37
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 7 826
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Давай ги на мене, аз ще ти връщам след години, честна пионерска. Дори не мога да направя инфлация та да те прекарам законно... не и по този законен начин, де. angel_not.gif
Спестяването е бита карта изначално, файдата е в заемите, ама обмислените, а не за нов телефон и обзавеждане...

Задължителното спестяване работи по друг начин, ама и структурите на държавите дето го прилагат са по-различни, а и досега не съм видял и при тях добра защита на спестеното. Просто досега имат късмет с политиците, ама то е въпрос на време късмета да секне. Въобще спестяването има няколко страхотни проблеми в дългосрочен план заради същността на парите дето ползваме. Отлично се виждат на борсите и по гърчовете на разните фондове дето имат спестени пари за влагане.

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
D-rA
коментар 22/04/2020, 21:06
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4

Ако някой измисли спестяване, не в дюшека и не във финасова институция с парични знаци, но такова че има бърза фискализация при необходимост - ще е гений sunbathing.gif

--------------------
ЛС
Shade
коментар 26/04/2020, 18:03
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Съобщения: 10 242
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 19

Цитат(D-rA @ 22/04/2020, 12:06) *
Ако някой измисли спестяване, не в дюшека и не във финасова институция с парични знаци, но такова че има бърза фискализация при необходимост - ще е гений sunbathing.gif

Аз например освен регулярните пенсионни отчисления (Social Security) съм с допълнителна доброволна пенсионна сметка, където депозирам 15% от заплатата. Приходите са разпределени в няколко пенсионни фонда, подобни на борса. Прави се избор на фондове измежду наличните. Има различни. Някои осигуряват бавно, но сигурно постоянно нарастване като в банка, други са с умерен риск и различни нива на флуктуация. Има и с висок риск, където примерно този месец балансът може да се удвои, а следващия месец да загубиш всичко и да останеш на нула.
Ако закъсам, мога да започна да тегля от тази сметка, но за да не се налага да я пипам преди пенсиониране, съм отворил специална банкова кредитна линия за непредвидени ситуации с лимит $100 000. Поради това, че съм в най-ниската рискова финансова категория (Excellent Credit History), банката ми отпуска този кредит с 1% лихва.

--------------------
Things should be made as simple as possible, but not any simpler.
-
ЛС

Отговори в темата
- - Питето   Давай ги на мене, аз ще ти връщам след години, честна пионерска. Дори не мога ...   22/04/2020, 20:37
|- - D-rA   Ако някой измисли спестяване, не в дюшека и не във финасова институция с парични...   22/04/2020, 21:06
||- - Shade   Цитат(D-rA @ 22/04/2020, 12:06) Ако някой измисли спестяване, не в...   26/04/2020, 18:03
||- - Mukaveev   Пишеш щуротии.....   01/05/2020, 22:58

Closed TopicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 01/06/2026, 03:31