test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Свободата на словото, медиите, и инцидента с Милен Цветков.
lati1960
коментар 22/04/2020, 10:50
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 8 828
Регистриран: 20/04/2019
Потребител # 519

Привет!
Да почнем с това: https://www.mediapool.bg/bulgaria-zapazva-1...news292327.html
Вече вероятно знаете, България е на 111-то място по свобода на словото, медиите и изразяването. От 170 държави в извадката. Дали е добре или зле, вие кажете. Според мен би трябвало да сме по-напред, защото реална свобода на изразяване у нас има, факт. Но си мисля, че на анкетата е повлиял друг фактор, този по собствеността на самите медии у нас, и обвързаността на собствениците им със самата власт. Така поне предполагам. Споделете и вашето мнение. По последното да кажа някои мои мисли:
Собствеността на нашите медии може да бъде разделена условно на четири части. В първата са т. нар. обществени, БНР и БНТ. За тях няма какво да говорим, те са под контрола на управляващите, без значение кои са в момента. Нормално. Който дава парѝте, той поръчва музиката. Парадоксът е, че макар и под шапката на властта, именно в тях прозира най-голямата видима поне свобода на изразяване. Второто парче собственост от медийната баница е в ръцете и фирмите на г-н Пеевски, не е тайна. А той, както знаем, е част от структурите на ДПС. Третата част са на братя Домусчиеви, те пък близки до ГЕРБ и сегашното управление. Четвъртата е в диапазона на контрол на г-н Прокопиев, който опитва да се оттегли от сферата, засега неуспешно. Има и медии извън този контрол донякъде, но пък тясно обвързани политически, като телевизията на г-н Сидеров, трети независими донякъде като тази на г-н Трифонов, и т. н. Но, ключовите медии са индиректно или направо директно под контрола на властта. Което вероятно е наклонило решението страната ни да не мръдне от това 111-то място. Иначе свобода на изразяване и на словото у нас бол. Всеки може да говори каквото и когато си иска, виждаме. То донякъде обслужва също властта, понеже в цялата тая какафония от фалшиви новини и непрестанна истерична говорилня се губят фактите и истината, която срамежливо наднича иззад въпросното произволно словоблудстване. Тази говорилня обслужва именно властта, според мен. Затуй и засега не ни се отнема.
А защо намесвам в темата случая с Милен Цветков? В Закона за следствените действия ясно е указано, че разследващите на подобни инциденти не трябва да изключват всички възможни хипотези, дори тази за умишлено или поръчково убийство. Не твърдя, че случаят е такъв. Но, ако е? Разбира се, ние не разполагаме с фактите по него, освен оповестеното в медиите. Но, така както аз гледах клипа с инцидента, видно е как черният джип се беше засилил отдалече и дори усили още преди да удари колата на журналиста! Колкото и да е бил надрусан младежа, от такова разстояние вече би трябвало да е виждал колата отпред и да опита поне да натисне спирачка. Нищо такова! Ето, преценете сами: https://news.bnt.bg/news/kamera-e-zasnela-m...050299news.html
Въпросът по това: Ако Милен Цветков е поръчан и убит, как това се вписва в свободата на медийното пространство у нас? Помним случая на Виктория от Русе, там също имаше съмнения, замазаха се нещата... уж изнасилване било. Нищо чудно убиецът ѝ скоро да е на свобода! Най-лесно се инсценира пътен инцидент при такива обстоятелства, защото трудно се доказва умисъл. И присъдите после са минимални. По което тече уж дебат, но друга тема.
Та: Какво мислите за свободата на словото и медиите у нас? И, случаен инцидент ли е според вас случилото се с Милен Цветков?

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 22/04/2020, 11:02

--------------------
Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
evanka
коментар 23/04/2020, 10:16
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 1 435
Регистриран: 02/06/2017
Потребител # 40

Не е поръчково убийство. Не че дрогиран келеш не може да се ядоса на журналист и да пожелае да го сплаши. Но на видеото от катастрофата се вижда, че минава много време между спирането на колата на Цветков и идването на другата. По случйност за това време, нямаше други коли между тях.
Лично мое мнение, но колкото и силен да е удара, не би трябвало да е смъртоносен в тази конфигурация - две коли, които се влачат, а не челен удар. Онези момчета, които го вадиха от колата и влачиха до тротоара, били му въртяли главата, сложили го в неправилно положение, правили сърдечен масаж при счупени ребра... и т.н. могат да се окажат виновни за смърта. И ако келеша бъде оправдан или с намалена присъда, този път може да не е заради парите на майка му (която вече едва ли има нещо на свое име), а защото всеки адвокат би могъл да докаже съмнение относно причината за смъртта. Българина е много неграмотен по оказване на първа помощ (от както няма казарма и военно обучение)
ЛС
Riki
коментар 23/04/2020, 11:55
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Съобщения: 1 958
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 32

Аз прочетох за висока скорост. Дори ускорил.
Ударът наподобявал взрив "с облак прах до 4-я етаж".
Спешна помощ за се отзовали за 5 мин.
Според данни на аутопсията, получените травми са "несъвместими с живота" - скъсана аорта, колабирали съдове, счупени ребра (кой знае къде са се забили)....
Незнам.....

--------------------
"Разни хора, разни идеали."
ЛС
lati1960
коментар 23/04/2020, 16:21
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Riki @ 23/04/2020, 12:55) *
Аз прочетох за висока скорост. Дори ускорил.
Ударът наподобявал взрив "с облак прах до 4-я етаж".
Спешна помощ за се отзовали за 5 мин.
Според данни на аутопсията, получените травми са "несъвместими с живота" - скъсана аорта, колабирали съдове, счупени ребра (кой знае къде са се забили)....
Незнам.....

Не съм сигурен дали говоря с шофьори? Дори не е от значение колко стаж имате зад волана.
Ето сега хипотетичната ситуация. Представете си, че сте в черния джип на мястото на Кристиян, който помете Милен Цветков. Опитайте.
Сега си представете, че сте напушени и надрусани до козирката. Зле сте. Вие ви се свят. Гади ви се. В еуфория сте, от четирите вида дрога, която сте взели. /Или друг ви е дал/. Но, въпреки всичко това, вие все пак виждате добре /не знам как е със зрението този млад човек, но да приемем, че е добре/. Та, въпреки лошото си общо състояние, вие все пак добре виждате пътя пред себе си. Нищо, че карате с голяма скорост. /Защо, отделен въпрос?/ Пътят пред вас е права линия, няма завои, аз съм пътувал по него, има лек наклон нагоре, но се вижда надалеч поне 200-300 метра! Никакви препядствия няма между вас и кръстовището. Няма коли и между вас и колата отпред, на Милен. Въпреки високата скорост, въпреки това, че сте дрогирани, вие ще видите тази кола поне 100-150 метра преди да стигнете до нея! Дори по-отдалече. И сега идваме на главния въпрос, според мен: Защо няма спирачен път?!
При нормални обстоятелства, дори в случая, най-нормалната реакция на всеки водач, даже на най-неопитния, е да потърси с крак спирачката. Рано или късно. А Кристиян е имал доста време да го стори, обясних по-горе защо. Но не го е направил! Тъкмо обратното - вижда се и на двете видеа от инцидента, че черният джип вместо да намали, ускорява отдалеч приближавайки автомобила на журналиста. Защо? Това е въпросът, който разследващите трябва да изяснят. А дали ние като общество ще научим истината, и този път, съмнявам се. За мен този инцидент си е чиста проба умишлено убийство, категорично. А по какви причини, не мога да знам, нито да гадая. Това трябва да разберат разследващите. Дори да приемем, че Криситян по някаква причина е отклонил внимание в онзи момент, той не е бил сам, в джипа е имало поне още двама човека, така се твърди. Поне единия би трябвало да му извика, да му насочи вниманието към опасността пред него. Нищо и от това. Откъдето и да го погледна, дори чисто логически няма как това да е случаен инцидент.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 23/04/2020, 16:22

--------------------
ЛС
D-rA
коментар 23/04/2020, 16:32
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4

Цитат(lati1960 @ 23/04/2020, 17:21) *
Защо няма спирачен път?!
При нормални обстоятелства, дори в случая, най-нормалната реакция на всеки водач, даже на най-неопитния, е да потърси с крак спирачката. Рано или късно.

Потърси в мрежата, вчера четох статия на специалист, но не помня сайта - сред дрогираните има нова мания -шофиране със затворени очи, предизвикващо много по-силни усещания от самата дрога... Това ще ти отговори на въпроса за липса на спирачен път... Разбира се и това е хипотеза. sunbathing.gif

--------------------
ЛС
ByBa
коментар 23/04/2020, 21:55
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Съобщения: 969
Регистриран: 07/04/2020
Потребител # 592

[quote name='D-rA' date='23/04/2020, 17:32' post='85064']
Потърси в мрежата, ....

И аз това съветвам...

който иска може да потърси чрез Гугъл...не "шофиране незрящ", а

увеличаване на скоростта с катастрофа...

пфу, не се изразих правилно

катастрофа причинена от увеличаване на скоростта...

--------------------
Промоция:

Вечерята дай на врага си...след 5 пием
ЛС
lati1960
коментар 24/04/2020, 09:29
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Потребител # 519

Съгласих се с това. Много вероятно да е така. Аз също само гадая по случая, не знаем фактите по него. Само хипотези, говорим си.
Но имах предвид и друго, фактора "случайност", по което д-р А не ме разбра, или аз не успях да се изразя добре. Затова ще поясня:
В София циркулират денонощно около 5 милиона превозни средства. Личните такива, регистрирани в столицата, са към 2-3 милиона. Отделно служебните, ведомствените, на органите по реда, такситата, бусове, леки товарни зареждащи вериги и магазини... Не включвам и градския транспорт, наземния. Тоест, вероятността на едно и също място по едно и също време да са се озовали трима публични, известни личности от елита, или техните деца, е именно 1 към 5 милиона. 1:5 000 000! За мен лично, като мнение разбира се, това няма как да е случайно. Вместо колата на Милен можеше да е всеки един от нас. Не че живота на другите е по-малко ценен от на известните и богатите, не. Но, не е станало така. Да, пак може да е случайно, естествено. Но шансът е който посочих, именно като при тотото и джакпота, затова го споменах и по-горе. Според мен няма нищо случайно в този инцидент. Всички известни факти и поне видяното от видеата подсказва, че се касае за умишлено нанесен удар от джипа върху колата отпред. Точно заради което обвинението бе преквалифицирано в умишлено убийство, а не в пътен инцидент. Явно разследващите знаят неща, които ние не. Нека си свършат работата, да им пожелаем успех. Мисля си, че главният прокурор може да извлече доста позитиви в поразклатеното доверие напоследък към него, ако доведе резследването докрай, и узнаем цялата истина. И не само той, въобще властта. Аз се съмнявам да стане, но пък дано ме опровергаят.

--------------------
ЛС
Buitenlander
коментар 29/04/2020, 00:10
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Съобщения: 1 971
Регистриран: 02/06/2017
От: Амстердам
Потребител # 37

Цитат(lati1960 @ 24/04/2020, 09:29) *
Но имах предвид и друго, фактора "случайност", по което д-р А не ме разбра, или аз не успях да се изразя добре. Затова ще поясня:
В София циркулират денонощно около 5 милиона превозни средства. Личните такива, регистрирани в столицата, са към 2-3 милиона.

Дрън-дрън, ала-бала......Всички регистрирани моторни превозни средства в България към 31-12-2019 са 3 752 566.
https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/...riavane-6104093

Тоест, вероятността на едно и също място по едно и също време да са се озовали трима публични, известни личности от елита, или техните деца, е именно 1 към 5 милиона. 1:5 000 000!
Може ли да споделиш формулата по която изчисли въпросния шанс, моля...

ЛС

Отговори в темата
- - evanka   Не е поръчково убийство. Не че дрогиран келеш не може да се ядоса на журналист и...   23/04/2020, 10:16
|- - Riki   Аз прочетох за висока скорост. Дори ускорил. Ударът наподобявал взрив "с об...   23/04/2020, 11:55
||- - lati1960   Цитат(Riki @ 23/04/2020, 12:55) Аз прочетох за висока скорост. Дори уск...   23/04/2020, 16:21
||- - D-rA   Цитат(lati1960 @ 23/04/2020, 17:21) Защо няма спирачен път?! При н...   23/04/2020, 16:32
|||- - ByBa   [quote name='D-rA' date='23/04/2020, 17:32' post='85064...   23/04/2020, 21:55
|||- - lati1960   Съгласих се с това. Много вероятно да е така. Аз също само гадая по случая, не з...   24/04/2020, 09:29
|||- - Buitenlander   Цитат(lati1960 @ 24/04/2020, 09:29) Но имах предвид и друго, фактора ...   29/04/2020, 00:10

Reply to this topicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 11:09