test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Свободата на словото, медиите, и инцидента с Милен Цветков.
lati1960
коментар 22/04/2020, 10:50
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 8 828
Регистриран: 20/04/2019
Потребител # 519

Привет!
Да почнем с това: https://www.mediapool.bg/bulgaria-zapazva-1...news292327.html
Вече вероятно знаете, България е на 111-то място по свобода на словото, медиите и изразяването. От 170 държави в извадката. Дали е добре или зле, вие кажете. Според мен би трябвало да сме по-напред, защото реална свобода на изразяване у нас има, факт. Но си мисля, че на анкетата е повлиял друг фактор, този по собствеността на самите медии у нас, и обвързаността на собствениците им със самата власт. Така поне предполагам. Споделете и вашето мнение. По последното да кажа някои мои мисли:
Собствеността на нашите медии може да бъде разделена условно на четири части. В първата са т. нар. обществени, БНР и БНТ. За тях няма какво да говорим, те са под контрола на управляващите, без значение кои са в момента. Нормално. Който дава парѝте, той поръчва музиката. Парадоксът е, че макар и под шапката на властта, именно в тях прозира най-голямата видима поне свобода на изразяване. Второто парче собственост от медийната баница е в ръцете и фирмите на г-н Пеевски, не е тайна. А той, както знаем, е част от структурите на ДПС. Третата част са на братя Домусчиеви, те пък близки до ГЕРБ и сегашното управление. Четвъртата е в диапазона на контрол на г-н Прокопиев, който опитва да се оттегли от сферата, засега неуспешно. Има и медии извън този контрол донякъде, но пък тясно обвързани политически, като телевизията на г-н Сидеров, трети независими донякъде като тази на г-н Трифонов, и т. н. Но, ключовите медии са индиректно или направо директно под контрола на властта. Което вероятно е наклонило решението страната ни да не мръдне от това 111-то място. Иначе свобода на изразяване и на словото у нас бол. Всеки може да говори каквото и когато си иска, виждаме. То донякъде обслужва също властта, понеже в цялата тая какафония от фалшиви новини и непрестанна истерична говорилня се губят фактите и истината, която срамежливо наднича иззад въпросното произволно словоблудстване. Тази говорилня обслужва именно властта, според мен. Затуй и засега не ни се отнема.
А защо намесвам в темата случая с Милен Цветков? В Закона за следствените действия ясно е указано, че разследващите на подобни инциденти не трябва да изключват всички възможни хипотези, дори тази за умишлено или поръчково убийство. Не твърдя, че случаят е такъв. Но, ако е? Разбира се, ние не разполагаме с фактите по него, освен оповестеното в медиите. Но, така както аз гледах клипа с инцидента, видно е как черният джип се беше засилил отдалече и дори усили още преди да удари колата на журналиста! Колкото и да е бил надрусан младежа, от такова разстояние вече би трябвало да е виждал колата отпред и да опита поне да натисне спирачка. Нищо такова! Ето, преценете сами: https://news.bnt.bg/news/kamera-e-zasnela-m...050299news.html
Въпросът по това: Ако Милен Цветков е поръчан и убит, как това се вписва в свободата на медийното пространство у нас? Помним случая на Виктория от Русе, там също имаше съмнения, замазаха се нещата... уж изнасилване било. Нищо чудно убиецът ѝ скоро да е на свобода! Най-лесно се инсценира пътен инцидент при такива обстоятелства, защото трудно се доказва умисъл. И присъдите после са минимални. По което тече уж дебат, но друга тема.
Та: Какво мислите за свободата на словото и медиите у нас? И, случаен инцидент ли е според вас случилото се с Милен Цветков?

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 22/04/2020, 11:02

--------------------
Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
evanka
коментар 23/04/2020, 10:16
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 1 435
Регистриран: 02/06/2017
Потребител # 40

Не е поръчково убийство. Не че дрогиран келеш не може да се ядоса на журналист и да пожелае да го сплаши. Но на видеото от катастрофата се вижда, че минава много време между спирането на колата на Цветков и идването на другата. По случйност за това време, нямаше други коли между тях.
Лично мое мнение, но колкото и силен да е удара, не би трябвало да е смъртоносен в тази конфигурация - две коли, които се влачат, а не челен удар. Онези момчета, които го вадиха от колата и влачиха до тротоара, били му въртяли главата, сложили го в неправилно положение, правили сърдечен масаж при счупени ребра... и т.н. могат да се окажат виновни за смърта. И ако келеша бъде оправдан или с намалена присъда, този път може да не е заради парите на майка му (която вече едва ли има нещо на свое име), а защото всеки адвокат би могъл да докаже съмнение относно причината за смъртта. Българина е много неграмотен по оказване на първа помощ (от както няма казарма и военно обучение)
ЛС
Riki
коментар 23/04/2020, 11:55
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Съобщения: 1 958
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 32

Аз прочетох за висока скорост. Дори ускорил.
Ударът наподобявал взрив "с облак прах до 4-я етаж".
Спешна помощ за се отзовали за 5 мин.
Според данни на аутопсията, получените травми са "несъвместими с живота" - скъсана аорта, колабирали съдове, счупени ребра (кой знае къде са се забили)....
Незнам.....

--------------------
"Разни хора, разни идеали."
ЛС
lati1960
коментар 23/04/2020, 16:21
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Riki @ 23/04/2020, 12:55) *
Аз прочетох за висока скорост. Дори ускорил.
Ударът наподобявал взрив "с облак прах до 4-я етаж".
Спешна помощ за се отзовали за 5 мин.
Според данни на аутопсията, получените травми са "несъвместими с живота" - скъсана аорта, колабирали съдове, счупени ребра (кой знае къде са се забили)....
Незнам.....

Не съм сигурен дали говоря с шофьори? Дори не е от значение колко стаж имате зад волана.
Ето сега хипотетичната ситуация. Представете си, че сте в черния джип на мястото на Кристиян, който помете Милен Цветков. Опитайте.
Сега си представете, че сте напушени и надрусани до козирката. Зле сте. Вие ви се свят. Гади ви се. В еуфория сте, от четирите вида дрога, която сте взели. /Или друг ви е дал/. Но, въпреки всичко това, вие все пак виждате добре /не знам как е със зрението този млад човек, но да приемем, че е добре/. Та, въпреки лошото си общо състояние, вие все пак добре виждате пътя пред себе си. Нищо, че карате с голяма скорост. /Защо, отделен въпрос?/ Пътят пред вас е права линия, няма завои, аз съм пътувал по него, има лек наклон нагоре, но се вижда надалеч поне 200-300 метра! Никакви препядствия няма между вас и кръстовището. Няма коли и между вас и колата отпред, на Милен. Въпреки високата скорост, въпреки това, че сте дрогирани, вие ще видите тази кола поне 100-150 метра преди да стигнете до нея! Дори по-отдалече. И сега идваме на главния въпрос, според мен: Защо няма спирачен път?!
При нормални обстоятелства, дори в случая, най-нормалната реакция на всеки водач, даже на най-неопитния, е да потърси с крак спирачката. Рано или късно. А Кристиян е имал доста време да го стори, обясних по-горе защо. Но не го е направил! Тъкмо обратното - вижда се и на двете видеа от инцидента, че черният джип вместо да намали, ускорява отдалеч приближавайки автомобила на журналиста. Защо? Това е въпросът, който разследващите трябва да изяснят. А дали ние като общество ще научим истината, и този път, съмнявам се. За мен този инцидент си е чиста проба умишлено убийство, категорично. А по какви причини, не мога да знам, нито да гадая. Това трябва да разберат разследващите. Дори да приемем, че Криситян по някаква причина е отклонил внимание в онзи момент, той не е бил сам, в джипа е имало поне още двама човека, така се твърди. Поне единия би трябвало да му извика, да му насочи вниманието към опасността пред него. Нищо и от това. Откъдето и да го погледна, дори чисто логически няма как това да е случаен инцидент.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 23/04/2020, 16:22

--------------------
ЛС
wal
коментар 23/04/2020, 20:55
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Съобщения: 1 606
Регистриран: 10/06/2017
От: Русе
Потребител # 97

Е това пък ми е много трудно да си го представя - зле ми е ,гади ми се, вие ми се свят, обаче съм в еуфория ,ама ми се и шофира!!
ЛС
lati1960
коментар 23/04/2020, 21:25
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(wal @ 23/04/2020, 21:55) *
Е това пък ми е много трудно да си го представя - зле ми е ,гади ми се, вие ми се свят, обаче съм в еуфория ,ама ми се и шофира!!

Именно. Не се връзва.
Впрочем, някои вече почнаха да подсказват, че адвокатът на Кристиян ще пледира невинен, понеже няма как да се докаже кой точно от тримата е шофирал! Пълен абсурд.
Цялата тая работа вони отвсякъде, просто не знаем фактите, за да вържем картинката. Дано поне разследващите го сторят. Аз лично съм убеден, че ще стигнат до истината, въпросът е дали ние простосмъртните ще я научим. Както винаги, едва ли.

--------------------
ЛС
wal
коментар 24/04/2020, 18:31
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Съобщения: 1 606
Регистриран: 10/06/2017
От: Русе
Потребител # 97

Цитат
Цялата тая работа вони отвсякъде, просто не знаем фактите, за да вържем картинката.

Колко факти ти трябват за да разбереш кой е виновен?!И свидетелите ги има и записите от камерите. Какво още е нужно?!?!

Това съобщение е било редактирано от wal на 24/04/2020, 18:33
ЛС
lati1960
коментар 24/04/2020, 20:03
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(wal @ 24/04/2020, 19:31) *
Колко факти ти трябват за да разбереш кой е виновен?!И свидетелите ги има и записите от камерите. Какво още е нужно?!?!

Свидетелите не знаем какво точно са казали. Доколкото аз разбрах, са отказали на този етап да свидетелстват, затуй са с обвинение и по това, и са под гаранция:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/katastrofat...edvashtite.html

Що касае записите от камерите, донякъде видяхме на живо какво е станало. За мен лично, само като мнение, това си е направо целенасочено убийство. В каквото бе преквалифицирано и самото обвинение на Прокуратурата. Буквално в УМИШЛЕНО УБИЙСТВО!
А защо, по какви причини, как точно, кой точно... това предстои съответните органи да се произнесат. Но, както каза и Карбовски днес по БНР /дал съм по-долу източник/, какво ни грее днес като общество и самия Милен, че след 10 години може би ще научим част от истината? Може би. А може и не. Няма да е за сефте. Като гледам кои са намесени, май по-скоро не.

--------------------
ЛС
D-rA
коментар 24/04/2020, 20:09
Копирай адреса: #9

Advanced Member
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4

Цитат(lati1960 @ 24/04/2020, 21:03) *
За мен лично, само като мнение, това си е направо целенасочено убийство.

И по какво съдиш че е целенасочено... Цел: Милен Цветков, Поръчител - неизвестен, Изпълнител - Наркоманизирано синче на новобогаташка...Нима ако има поръчка, ще се изпълни толкова левашко хабдалски? Мисли малко преди да пишеш абсолютни глупости.Каквото и да заметат - истината за порочността на "прехода ни" и резултатите в следващото я поколение са очеИзвадни... sunbathing.gif

--------------------
ЛС
lati1960
коментар 24/04/2020, 20:31
Копирай адреса: #10

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(D-rA @ 24/04/2020, 21:09) *
И по какво съдиш че е целенасочено... Цел: Милен Цветков, Поръчител - неизвестен, Изпълнител - Наркоманизирано синче на новобогаташка...Нима ако има поръчка, ще се изпълни толкова левашко хабдалски? Мисли малко преди да пишеш абсолютни глупости.Каквото и да заметат - истината за порочността на "прехода ни" и резултатите в следващото я поколение са очеИзвадни... sunbathing.gif

Това последното си е абсолютна истина. Факт.
А по самия инцидент... държа да подчертавам, че изказвам само мнение и хипотези. Нищо повече. Дано погрешни. Но продължавам да съм убеден, че е убийство. А дали поръчка, дали по други причини... Да разследват. Това им е работата.
За хабдалския начин... Ми помниш ли случая в Русе, с убитата по жесток начин журналистка? И там беше хабдалски начина. Някакъв ром доколкото помня, призна си, сключи сделка, и скоро може да е навън, ако вече не е. Някой интересува ли се? Ми никой. Именно хабдалските начини могат да минат през ситото на родната Темида, ако ме разбираш. Имам предвид, че е избран пътен инцидент, а не директно убиване. Примерно, пак хипотеза. При всички положения пътният инцидент няма как да бъде пришит към поръчка. Без доказателства. Но да не прибързваме. Може пък разследващите да открият такива, дано. Ще видим. Аз съм оптимист до последно, по принцип, макар и песимист по принуда, имайки предвид родната действителност. Така че, нека мине малко време, и ще видим.

--------------------
ЛС
Buitenlander
коментар 29/04/2020, 00:18
Копирай адреса: #11

Advanced Member
Съобщения: 1 971
Регистриран: 02/06/2017
От: Амстердам
Потребител # 37

Цитат(lati1960 @ 24/04/2020, 20:31) *
Ми помниш ли случая в Русе, с убитата по жесток начин журналистка? И там беше хабдалски начина. Някакъв ром доколкото помня, призна си, сключи сделка, и скоро може да е навън, ако вече не е. Някой интересува ли се?

Ти постоянно манипулираш.Въпросният ром сключи сделка за да избегне доживотната присъда.Осъден е на 30 години при първоначален строг режим.При най-благоприятно стечение на обстоятелствата за него, ще излежи минимум 20.Така че, скоро не може да е навън, и още не е.Защо го правиш?
ЛС

Отговори в темата
- - evanka   Не е поръчково убийство. Не че дрогиран келеш не може да се ядоса на журналист и...   23/04/2020, 10:16
|- - Riki   Аз прочетох за висока скорост. Дори ускорил. Ударът наподобявал взрив "с об...   23/04/2020, 11:55
||- - lati1960   Цитат(Riki @ 23/04/2020, 12:55) Аз прочетох за висока скорост. Дори уск...   23/04/2020, 16:21
||- - wal   Е това пък ми е много трудно да си го представя - зле ми е ,гади ми се, вие ми ...   23/04/2020, 20:55
||- - lati1960   Цитат(wal @ 23/04/2020, 21:55) Е това пък ми е много трудно да си го п...   23/04/2020, 21:25
||- - wal   ЦитатЦялата тая работа вони отвсякъде, просто не знаем фактите, за да вържем кар...   24/04/2020, 18:31
||- - lati1960   Цитат(wal @ 24/04/2020, 19:31) Колко факти ти трябват за да разбереш ко...   24/04/2020, 20:03
||- - D-rA   Цитат(lati1960 @ 24/04/2020, 21:03) За мен лично, само като мнение, тов...   24/04/2020, 20:09
||- - lati1960   Цитат(D-rA @ 24/04/2020, 21:09) И по какво съдиш че е целенасочено...   24/04/2020, 20:31
||- - Buitenlander   Цитат(lati1960 @ 24/04/2020, 20:31) Ми помниш ли случая в Русе, с убита...   29/04/2020, 00:18

Reply to this topicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 10:54