test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Смисълът на живота, Второ издание в рамките на политика и религия
Shade
коментар 18/09/2020, 20:34
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 9 882
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 19

Отговори по заключената вече тема, колкото да си чешим езиците:

1.
Няма да споря. Само ще отбележа, че днес не малка част от т. нар. "факти" и "доказателства" се донатъманяват, нагласяват, според това, което познаваме като политкоректност или иначе казано, според мераците на тези, които управляват. И не само по въпроса, който обсъждаме. Истината, каквато е, често остава встрани от тези буквални спекулации, не случайно ги нарекох така.

Така да е. За теб и епидемията от корнавирус е измислена според мераците на управляващите. Само Библията, независмо от хилядолетните интерпретации, манипулации и различни преводи, никак не е донатъманена. И остава фактологически и политически коректна кристална истина.
Е, според Тома Аквински при сливането на Политиката с Религията се ражда Инквизицията, но това е друга тема...

2.
Когато се появи проблем, човек си измисля бог да му помогне. Така с измислянето на парите се измисля и бог, за да не липсват. А проблемите идват, за да потърси и познае човек Бог. Затова има грехове. Ако нямаше проблеми, ако всичко беше идеално и безгрешно, то нямаше да имаме нужда от Бог, а както знаеш, да Го търсим и познаваме е смисъла на живота. Но хората си измислиха други богове за помощ при проблеми и грешки.

Преставената от теб теория не звучи адекватно.
Да, има хора, които като се появи проблем, коленичат за молитва и чакат решение, спуснато отгоре като манна небесна. Вероятно ще бъдеш силно изненадан да чуеш за съществуването и на хора, които при поява на проблем вместо да си измислят Бог, за да го "познаят", приоритетно запрятат ръкави да търсят решение. На такъв, предложиш ли му да се помоли на бога за успех, ще ти отговори: "Нека първо решим проблема и когато вече не ни пари отдолу и ни е широко около врата, нищо не пречи да се позабавляваме и с молитви".

Това съобщение е било редактирано от Shade на 18/09/2020, 20:57

--------------------
Things should be made as simple as possible, but not any simpler.
-
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
Dani
коментар 18/09/2020, 23:09
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 2 418
Регистриран: 02/05/2020
Потребител # 593

Цитат(Shade @ 18/09/2020, 21:34) *
Преставената от теб теория не звучи адекватно.
Да, има хора, които като се появи проблем, коленичат за молитва и чакат решение, спуснато отгоре като манна небесна. Вероятно ще бъдеш силно изненадан да чуеш за съществуването и на хора, които при поява на проблем вместо да си измислят Бог, за да го "познаят", приоритетно запрятат ръкави да търсят решение. На такъв, предложиш ли му да се помоли на бога за успех, ще ти отговори: "Нека първо решим проблема и когато вече не ни пари отдолу и ни е широко около врата, нищо не пречи да се позабавляваме и с молитви".

А тези хора, преди да си запретнат ръкавите поне минутка за размисъл не си ли оставят!? misli.gif
За да решиш проблема, първо трябва да го обмислиш, което си е вид молитва. grin.gif

--------------------
"Худшие религиозные споры с буддистами: им говоришь, что Будды нет, а они кивают, улыбаются." /от интернет/
ЛС
Shade
коментар 19/09/2020, 02:01
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Потребител # 19

Цитат(Dani @ 18/09/2020, 14:09) *
За да решиш проблема, първо трябва да го обмислиш, което си е вид молитва. grin.gif

Независимо дали представяш мисленето за молитва или молитвата за мислене, това са тотално объркани понятия.
Обмислянето е активно търсене на решение, далеч от молитви. Целенасочен процес на сравняване, противопоставяне, анализ и заключение.
Молитвата е пасивно състояние на очакване друг да мисли и действа вместо теб.
Публична тайна е, че залагащите на приоритетно "обмисляне" чрез молитва са преманентно в това състояние при дефицит на работещи решения.

--------------------
-
ЛС
trаnsalp
коментар 19/09/2020, 09:37
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Съобщения: 13 791
Регистриран: 09/06/2017
Потребител # 89

Цитат(Shade @ 19/09/2020, 03:01) *
Независимо дали представяш мисленето за молитва или молитвата за мислене, това са тотално объркани понятия.
Обмислянето е активно търсене на решение, далеч от молитви. Целенасочен процес на сравняване, противопоставяне, анализ и заключение.
Молитвата е пасивно състояние на очакване друг да мисли и действа вместо теб.
Публична тайна е, че залагащите на приоритетно "обмисляне" чрез молитва са преманентно в това състояние при дефицит на работещи решения.

Дай ми някакво обяснение, как след молитва ми идва рязко идея за решаване на проблем. Няма последователността на мисленето. Няма основа да ми дойде такава идея, но ми идва и работи. Понякога идеите са толкова креативни /създадени от нищото/, че други не могат да ги разберат, дори когато ги видят да работят и им бъдат обяснени. Имай под предвид, че самото обяснение е много по-дълго от самото зараждане и липсва последователността и свързаността на мисленето. Само че работи! Като да намажеш очите с кал и те да прогледнат.
Когато обясниш на човек незамислил се никога в живота,, как мисленето помага, тогава и аз ще успея да ти обесня, как действа молитвата и въобще духовете, които ни дават идеите.
Молитвата не е пасивност, както си чувал. Свързваш на десет, като последователността е различна от тази на мисленето.

Това съобщение е било редактирано от trаnsalp на 19/09/2020, 09:39

--------------------
ЛС
Shade
коментар 19/09/2020, 18:41
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Потребител # 19

Цитат(trаnsalp @ 19/09/2020, 00:37) *
Дай ми някакво обяснение, как след молитва ми идва рязко идея за решаване на проблем. Няма последователността на мисленето. Няма основа да ми дойде такава идея, но ми идва и работи. Понякога идеите са толкова креативни /създадени от нищото/, че други не могат да ги разберат, дори когато ги видят да работят и им бъдат обяснени. Имай под предвид, че самото обяснение е много по-дълго от самото зараждане и липсва последователността и свързаността на мисленето. Само че работи! Като да намажеш очите с кал и те да прогледнат.
Когато обясниш на човек незамислил се никога в живота,, как мисленето помага, тогава и аз ще успея да ти обесня, как действа молитвата и въобще духовете, които ни дават идеите.
Молитвата не е пасивност, както си чувал. Свързваш на десет, като последователността е различна от тази на мисленето.

Лесно е като обяснение и вече съм го давал на друг вярващ:
Навремето баба ми като се почувства зле, настояваше да извикат Пена фелдшерката да ѝ измери кръвното налягане. Убедено вярваше: "Много бързо ми минава, когато Пена ми измери кръвното!" Проста селска женица беше и мислеше, че меренето на кръвно налягане е лечебна процедура.

--------------------
-
ЛС
trаnsalp
коментар 19/09/2020, 20:11
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Потребител # 89

Цитат(Shade @ 19/09/2020, 19:41) *
Лесно е като обяснение и вече съм го давал на друг вярващ:
Навремето баба ми като се почувства зле, настояваше да извикат Пена фелдшерката да ѝ измери кръвното налягане. Убедено вярваше: "Много бързо ми минава, когато Пена ми измери кръвното!" Проста селска женица беше и мислеше, че меренето на кръвно налягане е лечебна процедура.

Вярата винаги е от значение. Някои скачат и се самоубиват с вяра. Техният бог и вярата, така са им казали.

--------------------
ЛС
Питето
коментар 19/09/2020, 20:20
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Е, щом техния бог и вяра им говорят... абе има си медицински термин, точно за такива "говорения".

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
trаnsalp
коментар 19/09/2020, 20:25
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Потребител # 89

Цитат(Питето @ 19/09/2020, 21:20) *
Е, щом техния бог и вяра им говорят... абе има си медицински термин, точно за такива "говорения".

Точно! Но това е светът! И когато го кажа ми отговаряте, че моят свят бил такъв. Обаче не аз ходя по психиатри, скачам от високо, пия опиати и изпадам в паника.

--------------------
ЛС
Shade
коментар 19/09/2020, 20:50
Копирай адреса: #9

Advanced Member
Потребител # 19

Цитат(trаnsalp @ 19/09/2020, 11:25) *
Точно! Но това е светът! И когато го кажа ми отговаряте, че моят свят бил такъв. Обаче не аз ходя по психиатри, скачам от високо, пия опиати и изпадам в паника.

Звучи като постулиране съществуването на два отчетливо различни свята:
- В единия свят се ходи по психиатри, скача се от високо, пият се опиати, изпада се в паника.
- Другият свят е светът на вярата, твоя свят. Реалност, където с Божия помощ отсъстват гореспоменатите явления и освен това е неизбежна прелюдия към нещо още по-сладко.
Да се смее ли човек, да плаче ли... wacko.gif

--------------------
-
ЛС

Отговори в темата
- Shade   Смисълът на живота   18/09/2020, 20:34
- - Dani   Цитат(Shade @ 18/09/2020, 21:34) Преставената от теб теория не звучи ад...   18/09/2020, 23:09
|- - Shade   Цитат(Dani @ 18/09/2020, 14:09) За да решиш проблема, първо трябва да г...   19/09/2020, 02:01
|- - trаnsalp   Цитат(Shade @ 19/09/2020, 03:01) Независимо дали представяш мисленето з...   19/09/2020, 09:37
||- - Shade   Цитат(trаnsalp @ 19/09/2020, 00:37) Дай ми някакво обяснение, как след ...   19/09/2020, 18:41
||- - trаnsalp   Цитат(Shade @ 19/09/2020, 19:41) Лесно е като обяснение и вече съм го д...   19/09/2020, 20:11
||- - Питето   Е, щом техния бог и вяра им говорят... абе има си медицински термин, точно за та...   19/09/2020, 20:20
|||- - trаnsalp   Цитат(Питето @ 19/09/2020, 21:20) Е, щом техния бог и вяра им говорят.....   19/09/2020, 20:25
|||- - Shade   Цитат(trаnsalp @ 19/09/2020, 11:25) Точно! Но това е светът! И ...   19/09/2020, 20:50

Closed TopicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 12:21