|
|
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
05/06/2019, 20:54
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Редовни потребители
Съобщения: 1 468
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 34
|
Социалната пенсия за старост става 132 лева от 1 юли
![]() Увеличение с 7 лв. и засяга 136 500 до тая вечер......че утре не се знае. Също така по силата на споменатия закон и Кодексът за социално осигуряване от 1 юли се увеличава и максималният размер на изплащаните пенсии от сегашния 910 лв. на 1200 лв.“ Тук увеличението е с 290..... много бачкали разбираш ли . ( да не се вглеждаме кой точно получава тоя кеш ) Мисълта ми е за друго ...... гражданин на нашата държава , 21 век , 2,8 % инфлация само за миналата година, 3,5% по-скъп ток предлага КЕВР от началото на юли и ти да дадеш едни 60 - 70 Е , за месеца , на едни хора ударили живота в земята и доживели до 70 г. .......пресметнах , че увеличението с 955 000 на месец, няма и милион за 136 500....... това е ненормална работа или ще кажете , няма пари .......изобщо какво ще кажете ??? -------------------- След дъжда, откриваш нова красота, в планинския пейзаж.
В ношната тишина звукът на камбаната е особено чист. |
06/06/2019, 20:41
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81
|
Ми, сметката рано или късно пристига. Къде приятна, къде неприятна но си идва.
-------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка |
06/06/2019, 22:56
Копирай адреса:
|
|
![]() Кремълска мурзилка
![]() ![]() ![]() Група: Изгонени
Съобщения: 2 317
Регистриран: 02/06/2017
От: Зона 51 Потребител # 51
|
Това увеличение е подигравка със старите хора.
Поне да бяха увеличили пенсиите със 70 лева, че да се компенсира инфлацията. Управляват ни политически терористи. Това съобщение е било редактирано от biggeorge на 06/06/2019, 22:57 -------------------- |
07/06/2019, 08:19
Копирай адреса:
|
|
![]() Обикновен кавал
Съобщения: 2 557
От: Андромеда Потребител # 18
|
Пенсия се получава за внесени вноски, а не положен труд.
Как се живее с 132 лева се пита човек не като стане на 70, а на 18. -------------------- На човек който не пие не мож му има доверие...
|
07/06/2019, 11:18
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 299
Потребител # 13
|
Това увеличение е подигравка със старите хора. Малко нещо става да сравняваме сини круши с правоъгълни мармозетки. Цитирам от сайта на НОИ - "Право на социална пенсия за старост имате при навършване на 70 г., когато доходите на семейството ви са под определен минимум." Т.е., това е пенсия за хора, които НЕ се пенсионират поради навършена пенсионна възраст и НЯМАТ съответен осигурителен стаж, дори по най-минималните изисквания, а в същото време не са и инвалиди. Т.е., това са хора, които са плащали осигуровки през по-малко от 15 години, докато са работили. Пенсионната система у нас е базирана на схемата "pay-as-you-go" - т.е. - текущите пенсии се изплащат от текущо внесените осигуровки. Т.е., ако някой е решил, че ще работи в "сивия сектор" и НЯМА да плаща осигуровки, то той (IMO) няма и основание да иска нещо от държавата, след като условията за работата на персионно-осигурителната система са ясни. Това, че у нас въобще съществува "пенсия за старост без изискване на осигурителен стаж" е изключение, а не правило. Една бърза справка за няколко десетки пенсионно-осигурителни системи по света: - в Австрия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Холандия, Норвегия, Португалия, Словения, Финландия, Франция, Чехия, Япония, понятието "пенсия за старост" не съществува - в Люксембург може да получите такава пенсия, ако сте на 65 и имате поне 10 години осигурителен стаж - в Гърция - ако имате отработени поне 4500 дни и сте платили НЯКАКВИ осигуровки за това време. BTW - Това са почти 20 години! - във Великобритания и Германия - на 65 и с 5 години осигурителен стаж - в Швейцария - 65 години и 1 пълна година (12 последователни месеца) осигурителен стаж - в Швеция съществува понятието "гарантирана пенсия" на 65 години, като изискването е, от тях, 40 години да сте живели в Швеция (без изрични условия за стаж и осигуряване през този период) Само Испания има практически същите условия, като България, като размерът на социалната пенсия за старост не е фиксирана сума, като при нас, а е 65% от пенсията за трайна нетрудоспособност, която пък, от своя страна е 55% от минималната пенсия за дадената година. Това прави размера на пенсията за старост в Испания да е ~216 евро към днешна дата. Т.е., хайде да не бъркаме "социална пенсия за възраст" с "пенсия за навършена възраст и осигурителен стаж". Това съобщение е било редактирано от Norman на 07/06/2019, 11:20 |
07/06/2019, 18:18
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
Ти, вземи попрочети кое как се формира в тази България и колко варианта има, кой държавен пост какви правомощия има, и чак тогава протестирай на общо основание. Ми добре име е със 132лв ако питаш мен, щото никой не ги пита как аджеба са оцелели, щом нито са внасяли осигуровки, нито са работели през тези години (хайде да не съм краен, че да питам като са живи, ама не са бачкали, кралил ли са, само на черно ли са работели, далавери ли са правели или са се шляели за сметка на някой друг, все кофти въпроси но пък съвсем логични). Та хайде да не ровим, че ще замирише на гнило. Толкова им е стига + докторите дето ги преглеждат и дето касата им покрива това-онова от лекарствата все за твоя и моя сметка (през данъците и акцизите дето ни ги събират).
-------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка |
07/06/2019, 19:24
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 1 606
Регистриран: 10/06/2017
От: Русе Потребител # 97
|
Нали това искахме,всеки да има свободен информиран избор включително и за това дали да плаща осигуровки и данъци или не.Тези хора много добре са знаели какво ги очаква след 70 годишна възраст.
|
07/06/2019, 19:35
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
![]() ![]() ![]() Група: Администратори
Съобщения: 2 957
Регистриран: 17/03/2017
Потребител # 1
|
Дай първо да уточним кой има право да получава социална пенсия за старост
-------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
09/06/2019, 19:32
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 34
|
Дай първо да уточним кой има право да получава социална пенсия за старост Тия правила са писани от хора за хора........ и ако случайно не се вписваш в наредбата ( да предположим ).... и ако случайно си изкарал до 70 ...... какво трябва да стане с теб ? И ако случайно приключиш земните си дела и се проснеш пред ,, Александър Невски ,,....... Софийска Община ще мине на другия ден да те ,, почисти ,,..... -------------------- След дъжда, откриваш нова красота, в планинския пейзаж.
09/06/2019, 19:36
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 34
|
Пенсия се получава за внесени вноски, а не положен труд. Как се живее с 132 лева се пита човек не като стане на 70, а на 18. Всъщност трябва да е с някакво друго име....... не може да кажеш на това пенсия .. -------------------- След дъжда, откриваш нова красота, в планинския пейзаж.
09/06/2019, 19:37
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 34
|
Ми, сметката рано или късно пристига. Къде приятна, къде неприятна но си идва. И каква е сметката ? -------------------- След дъжда, откриваш нова красота, в планинския пейзаж.
09/06/2019, 19:46
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 34
|
До някъде си прав, но и не си прав. Как процедират държавите в които няма пенсия за старост ?
Австрия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Холандия, Норвегия, ...... оставят своите поданици на произвола защото нямат стаж на пример. Сещам се за Берускони който дойде на власт като обеща на всички 500 Е минимален доход . За другите да не говорим , нито Холандия ще остави холандеца , нито Австрия ще си зареже австриеца, там пък за Норвегия и Дания да не говорим. -------------------- След дъжда, откриваш нова красота, в планинския пейзаж.
09/06/2019, 19:52
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 34
|
Натрупаните пенсионни фондове имаха резерв , докато не дойдоха нашите червени приятели, ( писал съм по тоя въпрос ) ..... ако не се лъжа до 1956 г. всичко беше изгребано...... сега - старците били виновни.
Аз предлагам друго ...... да ги махнат и тия 132 лева, това е някаква подигравка ...... не ти се полага и точка. Смях в лицето на човек ..... който даже е гласувал сигур и за теб.... Ай де и без тях...... -------------------- След дъжда, откриваш нова красота, в планинския пейзаж.
09/06/2019, 23:38
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 1 972
Регистриран: 02/06/2017
От: Амстердам Потребител # 37
|
Една бърза справка за няколко десетки пенсионно-осигурителни системи по света: - в Австрия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Холандия, Норвегия, Португалия, Словения, Финландия, Франция, Чехия, Япония, понятието "пенсия за старост" не съществува - в Люксембург може да получите такава пенсия, ако сте на 65 и имате поне 10 години осигурителен стаж - в Гърция - ако имате отработени поне 4500 дни и сте платили НЯКАКВИ осигуровки за това време. BTW - Това са почти 20 години! - във Великобритания и Германия - на 65 и с 5 години осигурителен стаж - в Швейцария - 65 години и 1 пълна година (12 последователни месеца) осигурителен стаж - в Швеция съществува понятието "гарантирана пенсия" на 65 години, като изискването е, от тях, 40 години да сте живели в Швеция (без изрични условия за стаж и осигуряване през този период) Не знам от къде черпиш данните си, но за две от държавите са категорично неверни, Белгия и Холандия.Пенсията в Холандия се формира от три стълба: 1.Социална пенсия за навършена възраст (това което твърдиш че го няма). https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=...;intPageId=4993 2.Пенсионен фонд натрупан от осигуровки внесени от работодателя. 3.Пенсионен фонд натрупан от доброволни осигуровки. Вторият и третият стълб можеш да не ги получаваш, ако съответно никога не си работил и внасял нищо, но първия го получаваш задължително при навършване на определената възраст, за тази година е 67г и 3м.Формира се по следния начин, 100% от пенсията е “прагът на бедността”, в момента е 920€. За всяка година в която някой е живял или работил в Холандия на възраст между 15 и 65 години той получава право на 2% от тази сума, която започва да му се изплаща заедно с индексациите в момента в който навърши пенсионна възраст, без значение къде по света живее. В Белгия е подобна системата. |
10/06/2019, 10:08
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
Потребител # 1
|
Добре. 136 500 души за 70 години не са работили. Нямат нито ден трудов стаж. Не са внесли нито лев осигуровки. Това са 18 018 000 лв/месец, 216 216 000 лв/година.
Ами защо пък да не им даваме направо по една минимална пенсия? 220 лв? Нищо че за такава пенсия разни хора са работили и са плащали осигуровки. Работиш - не работиш, пенсия ще ти се дава. Ами много е стимулиращо да работиш, не мислиш ли? 30 030 000 лв/месец, 360 360 000 лв/година от къде да се вземат? От моите и твоите осигуровки ли? Ти съгласен ли си да ти намалят пенсията, за да дават на някой търтей? Кажи, откъде трябва да дойдат тези пари? -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
10/06/2019, 11:16
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 13
|
360 360 000 лв/година от къде да се вземат? От моите и твоите осигуровки ли? Ти съгласен ли си да ти намалят пенсията, за да дават на някой търтей? Кажи, откъде трябва да дойдат тези пари? Само дето пак не е точно така. Аз, например, ще покрия изискванията за "пенсия за осигурителен стаж" (40 години такъв стаж), когато стана на 72 години (на младини, от глупост, работих няколко години като преводач, без да се осигурявам). Съществува обаче сериозен риск никой да не ме иска на работа след като стана на 70 (приемайки, че ще доживея дотогава). Ако това се случи, аз НЯМА да мога да взема този вид пенсия. В същото време, не съм инвалид, или с ограничена трудоспособност (и, слава Богу!), т.е. не се класирам и за този вид пенсии. Работата ми не е и "първа" или "втора" категория труд, за да се включи клаузата за ранно пенсиониране. Очевидно, за да получа "пенсия за осигурителен стаж", ще трябва да платя на държавата осигуровките за, най-вероятно, две години. В момента съм осигурен на пълна заплата и вноските ми са малко над 300 лева месечно. Т.е., ако искам да покрия две години, ще трябва да извадя едни поне 7200 лева от спестяванията си, което звучи леко абсурдно. Т.е., твърде е вероятно да остана само с "пенсия за възраст", при цели 38 години осигурителен стаж, при много сериозни суми, давани за осигуряване, освен ако не си платя за гяволъка. А, не мисля, че съм "търтей". |
10/06/2019, 11:43
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
А защо искаш да се наредиш на опашката при тези дето хич не са работили и им се дава социална помощ за навършени години (това е истинското име на тази пенсия дето я коментираме)? На твое място щях да искам някак си да ми се зачетът годините трудов стаж, та тези 2-3години дето ми липсват да не ме прецакват толкова много и да не се налага да си купувам трудов стаж. В края на краищата, борим се за някаква адекватна пропорционалност труд/пенсия, а не за политическото "накрая държавата раздава на калпак"...
10/06/2019, 12:18
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 13
|
На твое място щях да искам някак си да ми се зачетът годините трудов стаж,... Изброих всички възможности, които ми дава текущото законодателство. Единият начин "да ми се зачетат тези две години" е посоченото плащане на осигуровки за липсващите години. Другият, естествено, ще е да си търся някаква, каквато и да е работа, за да работя още две години и да плащам осигуровки. И пак толкова естествено, вероятността да си намеря работа със същото ниво на заплата/осигуровки ще е около нулата. Т.е., ще съм принден да приема каквато и да е работа, което пък автоматично ще се отрази на размера на пенсията. Поуката - всеки, който се надява на "първа пенсия", да си прави сметката, още когато е на 18 и да започне работа още тогава, като през цялото време да е осигурен. А, ако има лошия късмет да завърши и висше образование - просто да внимава в картинката. Иначе - просто дадох конкретен пример, как човек може и да не е търтей и въпреки всичко да я докара само до "пенсия за възраст". |
10/06/2019, 14:13
Копирай адреса:
|
|
![]() Обикновен кавал
Съобщения: 2 557
От: Андромеда Потребител # 18
|
Всъщност трябва да е с някакво друго име....... не може да кажеш на това пенсия .. Названието е без значение. Един обяд на ресторант или някъде на вън, така за 4 човека е около 50-80 Евро. Повече от тази пенсия. Всеки лев даден им без те да са били солидарни към обществото и най-вече без да са поели сами отговорност е в повече. Дали стигат или не, те си знаят. Няма да се уморя да повтарям, животът не е задължителен. -------------------- На човек който не пие не мож му има доверие...
|
10/06/2019, 14:48
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
Потребител # 1
|
И защо реши, че трябва да платиш 24 вноски равни на тези, които плащаш в момента? Ако гониш само стаж, ще е достатъчно да внесеш 24 вноски на базата на "минимален осигурителен доход" за твоята специалност. Колко е за твоята професия, можеш да провериш във фиша си за заплата.
Например за моята специалност "Дейности в областта на информационните технологии" ниво 2 "специалисти" МОД е 656 лв. Във фонд "Пенсии" влизат 17.8%: 116.77 лв. За 24 месеца са около 2800 лв. Дори и 7200 лв да са, пак не звучи абсурдно. П.П. Майка ми взе заем от нейна приятелка, за да си доплати вноски за 5 години докато е следвала, за да може да се пенсионира. Иначе щеше да ѝ се наложи да работи (внася осигуровки) още 2-3 години, докато натрупа необходимия стаж. -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
![]() ![]() |
| Олекотена версия | Сега е: 17/04/2026, 18:54 |