test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

8 страници V   1 2 3 > »   
Closed TopicStart new topic
> Корона-Неволята и нейните уроци, Каква полза ви донесе коронавируса?
Питето
коментар 16/03/2020, 22:06
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Приказката за Неволята много напомня днешната реалност с коронавируса и лежерното ни общество, та какво ново се сетихте, направихте, научихте и приложихте, абе "Неволята с короната" каква файда ви докара?
Ето че децата се оттърваха от тежките раници и се оказа че все пак можело в България да се учи от вкъщи. Е, оказа се че системата не е готова за моментален старт, обаче все пак огромен брой ученици се регистрираха и някои подкараха уроци през интернет платформите щото пък имаме един от най-бързите интернет мрежи из Европа. Абе можело е-училище в територията, ама трябвало Неволята да помогне...
Примерно, аз изтупах прахоляка от един списък с неща за вършене из дома (все е нЕкаква файда от "извънредното положение"), както и ще ползвам едни екстри свързани с евтиния бензин и поопразнените градски улици. w00tbrows.gif

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
Go to the top of the page
ЛС
D-rA
коментар 16/03/2020, 22:21
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4

Първото нещо което ме шашна, е 100% товото единодушие на депутатите - това не съм виждал от преди 89'та...Как пък един не се намери да каже нещо напреки...

Не че е лошо, защото е правилно в момента, но една "коронка" беше по-силна от милионери с медии и свои си "болярства"...
Иначе да - обществото е гъвкаво и никак не е просто и ще се реорганизира - дано да е за добро, и да се събуди духът на тези, които някога са преходили и намерили тук своето бъдеще... Може би рененсанс? Или нашето си Възраждане?
Дали можем да живеем извън своето си тесногръдие?
Ако поживеем... ще видим sunbathing.gif

--------------------
ЛС
evanka
коментар 17/03/2020, 09:05
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Съобщения: 1 435
Регистриран: 02/06/2017
Потребител # 40

Досега не ме научи на нищо ново. Върнах се едни 30 години назад, кога се налагаше да се става рано, да се виси на опашка за да се докопаш до тоалетна хартия. Даже аз, която съм обръгнала на нямане, сега съм в лека паника, защото в къщи сме шест човека.
Чакаме по 9 месеца за час при специалист, сега всичко до края на април е анулирано. Айде наново девет месеца чакане.
ЛС
ЕксГорски
коментар 17/03/2020, 12:56
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Съобщения: 1 911
Регистриран: 01/11/2019
От: France
Потребител # 556

Цитат(evanka @ 17/03/2020, 10:05) *
Досега не ме научи на нищо ново. Върнах се едни 30 години назад, кога се налагаше да се става рано, да се виси на опашка за да се докопаш до тоалетна хартия. Даже аз, която съм обръгнала на нямане, сега съм в лека паника, защото в къщи сме шест човека.
Чакаме по 9 месеца за час при специалист, сега всичко до края на април е анулирано. Айде наново девет месеца чакане.

Само да уточня за Жорето, че става дума за ... Франция, където любимият му ББ няма никаква възможност да ... краде, лъже, манипулира и ... да въвежда "кървава диктатура" ! wavetowel2.gif
ЛС
wonda_
коментар 17/03/2020, 20:04
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Съобщения: 176
Регистриран: 01/06/2017
От: София
Потребител # 30

А би ли обяснила защо точно тоалетна хартия така се изкупува? Защо и ти само нея я спомена като продукт?
Въпросът ми е сериозен, не се подигравам. Аз просто съм втрещена от подобно търсене и никаква логика не намирам.
ЛС
wal
коментар 17/03/2020, 20:20
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Съобщения: 1 606
Регистриран: 10/06/2017
От: Русе
Потребител # 97

Обяснението е ,че това е обемен продукт и бързо се опразват стелажите в хипермаркетите,което пък паникьосва стадото.
ЛС
wal
коментар 17/03/2020, 20:25
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Съобщения: 1 606
Регистриран: 10/06/2017
От: Русе
Потребител # 97

Рано е.Нека да отмине тази напаст и ще видим какво сме научили.Със сигурност сега имам повече време за майка ми ,която наближава 92 години и това при условие ,че всеки делничен ден съм на работа.
ЛС
evanka
коментар 17/03/2020, 22:17
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Потребител # 40

Цитат(wonda_ @ 17/03/2020, 19:04) *
А би ли обяснила защо точно тоалетна хартия така се изкупува? Защо и ти само нея я спомена като продукт?
Въпросът ми е сериозен, не се подигравам. Аз просто съм втрещена от подобно търсене и никаква логика не намирам.

Купуват я от страх да нямат. Както и много продукти. Тук изкупиха и макароните.
Но ми е странно, че никой не се сеща да купува масово бутилирана вода. Тя също е обемна, също би свършила бързо, но нямаше клипове в мрежата как хората се бият за нея.
Един от симптомите на короната бил диария. Може и заради това да е.
Като препоръчаха парацетамол вместо нурофен, сега масово изкупуват парацетамола.
ЛС
D-rA
коментар 17/03/2020, 22:20
Копирай адреса: #9

Advanced Member
Потребител # 4

Това и за мен е неясен въпрос - сега преди малко попаднах на инфо за търговска верига в Австралия, която наложила ранен час за пазаруване само от пенсионери - първото което изчезнало и дори е имало сбивания е тоалетната хартия...Абсолютен парадокс... sunbathing.gif

--------------------
ЛС
Питето
коментар 17/03/2020, 22:59
Копирай адреса: #10

Advanced Member
Потребител # 81

Нема парадокс. Просто е два пъти по-евтина от пакет салфетки, по-мека е, пък и става за повече неща от салфетките. Че и се изхвърля по-лесно, щото има по-различна структура от салфетките и най-вече ЛЕКА е и пенсионерите я носят по-лесно и по-удобно. Така де, къде е пакет от 8 или 16 рула т.х.., къде е бутилка 5литра минерална вода... a4dff7b7.gif

--------------------
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
Питето
коментар 17/03/2020, 23:02
Копирай адреса: #11

Advanced Member
Потребител # 81

Абе, като се подплаши стадото и хукне, трябва да бягаш с него или ще те стъпче. Иначе един беше казал, че ако всички мислят еднакво, значи никой не мисли достатъчно, ма то е за една друга територия, дето е зад една голяма вода...

--------------------
ЛС
D-rA
коментар 17/03/2020, 23:08
Копирай адреса: #12

Advanced Member
Потребител # 4

Цитат(Питето @ 17/03/2020, 22:59) *
Нема парадокс. Просто е два пъти по-евтина от пакет салфетки, по-мека е, пък и става за повече неща от салфетките. Че и се изхвърля по-лесно, щото има по-различна структура от салфетките и най-вече ЛЕКА е и пенсионерите я носят по-лесно и по-удобно. Така де, къде е пакет от 8 или 16 рула т.х.., къде е бутилка 5литра минерална вода... a4dff7b7.gif

Тц, не е до цена или тегло - друго е, но е необяснимо... И домакинската хартия е от същия порядък, но никой не я споменава. sunbathing.gif

--------------------
ЛС
D-rA
коментар 17/03/2020, 23:11
Копирай адреса: #13

Advanced Member
Потребител # 4

Цитат(Питето @ 17/03/2020, 23:02) *
Абе, като се подплаши стадото и хукне, трябва да бягаш с него или ще те стъпче.

При ситуацията с този вирус, сега не е много гот да бягаш със стадото - колкото повече бягаш толкова повече вируси ще глътнеш...Ти да си виждал бягащо стадо тия дни? Купуващото стадо не бяга, а плаща sunbathing.gif

--------------------
ЛС
Питето
коментар 17/03/2020, 23:15
Копирай адреса: #14

Advanced Member
Потребител # 81

Щях да пиша че са го подкарали яко към социализма и вече имат първите симптоми "полупразни рафтове" и "липса на тоалетна хартия", ама пък после гледам нещо особено. В много държави хартията свърши пък не са олевели. От друга страна свършването се случи когато вируса ги налегна, та май изкупуването е свързано с недоверието на хората, че властта може да се справи със ситуацията, и очакват голямо осира*е та ще трябва повечко т.хартия. През соца, у нас т.х. беше постоянно дефицитна стока, което отразяваше мнението на хората, че комунистите никога няма да се справят с икономиката, както и беше до края на соца. На днешен етап, у магазина има т.х., та явно се доверяваме една идея повече на ББ, отколкото на Тато.

--------------------
ЛС
Питето
коментар 17/03/2020, 23:36
Копирай адреса: #15

Advanced Member
Потребител # 81

Ама е широка като размер и рулото е 2-4 пъти по-голямо от руло т.х. и трябва някаква поставка, а от там става неудобна извън кухнята. Пък може да има и някаква психологическа страна, щото едната хартия се приема за чиста, за "в кухнята", а другата е "за чистене на оцапани и по-мръсни неща". Има го и прагматичния момент с размера и ефикасността. Примерно аз предпочитам кухненска хартия на по-малки късове (парчета), а не големите дето са педя на педя и често изхвърляш повече от необходимото щото парчето идва по-голямо от нужното. Абе открил съм мотайнай*, без да знам че японците отдавна са го изобретили...

----------------------------
* "...В нашата завещана от древни времена ценностна система съществува едно понятие, което е трудно преводимо — „мотайнай“. То има огромно значение и съдържа в себе си ключа към разгадаването на Япония, японците и японската промишленост. Смисълът на това понятие е, че всичко на този свят е дар от Създателя, ние трябва да сме благодарни и да не го пропиляваме. Буквално „мотайнай“ се превежда „непочтителен“ или „небогобоязлив“, но дълбокият му подтекст е „богохулство против небесата“. Ние, японците, вярваме, че всичко ни е дадено като свят дар, който трябва грижливо да използуваме през земния си път. Пилеенето е вид грях. Използуваме израза „мотайнай“, когато искаме да обозначим безразсъдната употреба дори на най-прости неща от рода на водата или хартията. Никак не е чудно, че сме създали такава концепция, която надхвърля рамките на обикновената грижливост или аскетичност с религиозния смисъл. Зная, че подобна концепция съществува в определена форма на Запад и другаде в Изтока, но в Япония тя има особено значение. Борбата за оцеляване под постоянната заплаха от тежки времена и природни бедствия, както и усилията да се произвежда с минимум суровини, са се превърнали в начин на живот за японеца. Именно поради тези причини пилеенето се счита за позор и фактически за грях."

от "Произведено в Япония" Акио Морита и „Сони“

--------------------
ЛС
Питето
коментар 17/03/2020, 23:43
Копирай адреса: #16

Advanced Member
Потребител # 81

Става дума за гласоподавателното стадо, дето веднага поиска затваряне на границата с кльон и вишки с картечници, и пълна карантина с празни улици... без да мисли за икономиката. Та като хукна гласоподавателното стадо, и на "пастирите" им се наложи единодушно да хукнат в същата посока, щото да не ги сгази стадото... Чак когато се усети стадото че нЕма как всички да са по къщите и да са сити и да им върже хем папото, хем карантината, хем сметките за ток и вноските по борчовете, чак тогава пастирите посмяха да олабят и попроменят първата заповед на генерал-доктора... animatedwink.gif

--------------------
ЛС
evanka
коментар 18/03/2020, 00:16
Копирай адреса: #17

Advanced Member
Потребител # 40

Цитат(D-rA @ 17/03/2020, 21:20) *
Това и за мен е неясен въпрос - сега преди малко попаднах на инфо за търговска верига в Австралия, която наложила ранен час за пазаруване само от пенсионери - първото което изчезнало и дори е имало сбивания е тоалетната хартия...Абсолютен парадокс... sunbathing.gif

Попаднах на обяснение, дадено от психолози.
Според тях купуването на тоалетна хартия е начин хората да си върнат контрола над ситуация, която им се изплъзва.
И големите проблеми, изисквали големи решения - вероятно затова товарят планини пакети в количките.
ЛС
D-rA
коментар 18/03/2020, 00:26
Копирай адреса: #18

Advanced Member
Потребител # 4

Цитат(evanka @ 18/03/2020, 00:16) *
Според тях купуването на тоалетна хартия е начин хората да си върнат контрола над ситуация, която им се изплъзва.

Ако погледнем чисто буквалистично - когато има ситуация изплъзваща се - мисълта за тоалетна хартия се появява чак след като е вече преминала, т.е. психолозите които цитираш не са прави. Липсата на тоалетна хартия няма как да спре изплъзване на ситуация... Тя, ситуацията не пита sunbathing.gif
Някъде другаде е обяснението на този феномен - а се оказва че не е само при нас, а е повсеместен по света...Не са салфетки, не е домакинска хартия, не са и тоалетни ароматизирани блокчета - а рула тоалетна хартия sunbathing.gif

--------------------
ЛС
Питето
коментар 18/03/2020, 01:20
Копирай адреса: #19

Advanced Member
Потребител # 81

Ми всеки мисли за собствения си зад**к, което на определен етап става буквално и води до съответно количество тоалетна хартия... спрямо усещането за ситуацията към момента.

--------------------
ЛС
D-rA
коментар 18/03/2020, 01:23
Копирай адреса: #20

Advanced Member
Потребител # 4

Цитат(Питето @ 18/03/2020, 01:20) *
Ми всеки мисли за собствения си зад**к, което на определен етап става буквално и води до съответно количество тоалетна хартия... спрямо усещането за ситуацията към момента.

По-скоро - мисли със, а не за... sunbathing.gif Но и това не фиксира причината за тази маниакална паническа покупка...

--------------------
ЛС

8 страници V   1 2 3 > » 
Closed TopicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 12:18