test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Принудителни спестявания, за или против?
Радио Ереван
коментар 22/04/2020, 15:32
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 3 124
Регистриран: 02/06/2017
От: Варна
Потребител # 45

Всеки разумен човек спестява част от доходите си. За съжаление обаче малко хора не го правят. Сега ще ме нападнат. Абе ти нормален ли си? Как едно четиричленно семейство с под 2000 лева доход ще спестява? Ами така, може. Ако оптимизира разходите си ще спестява макар и малка сума. Досега не съм виждал някой политик да призовава хората да спестяват за да имат пари, ако някога настъпи криза. Дори и да бях видял, едва ли щеше това послание да има особен ефект.
Щом хората не мислят за трудни времена, защо държавата да не помисли вместо тях?
Идеята ми е винаги да се удържа известен процент от заплатата или пенсията подобно на данък и след известен период от време тази сума постепено да започне да се връща, но винаги да има на разположение остатък. Този остатък да се ползва само при три хипотези. Ако настъпи криза, която е прогласена от НС, тогава се връщат на лицето. Ако лицето има публични задължения за да бъдат погасени при отсъствие на друг начин. Примерно глоба или данъци. Ако лицето почине от наследниците му, примерно за погребението му.
Аз не бих се разсърдил ако започнат да ми удържат примерно 10% от заплатата. След 24 месеца да ми върнат половината. След още две години пак същото с тази разлика, че тогава ще ми върнат цялата сума. Остава само остатъкът (половината от спестеното първите две години).
Би могло да се помисли и за начисляване на лихви, като особено това важи за остатъка. При криза би трябвало временно парите да спрат да се удържат.

С новите поправки в ДОПК (в сила от 09.04.2020 г.) държавата не може да пипне не само пенсии под МРЗ, но и заплати ако общият им размер е под МРЗ. Ето ти начин да влязат пари в бюджета без да се нарушава ДОПК. wink.gif

Това съобщение е било редактирано от Радио Ереван на 22/04/2020, 17:31
Go to the top of the page
ЛС

Отговори в темата
||- - Mukaveev   Пишеш щуротии.....   01/05/2020, 22:58

Closed TopicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 11:02