Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Лятно-зимно часово време
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Питето
Добре де, тогава ще местим само работното време с час назад/напред... laughing.gif
Тарабас
Цитат(Тиара @ 30/08/2018, 22:46) <{POST_SNAPBACK}>
Въвеждане на астрономическото време и никакво местене на часовниците!
Към всички, които искат да се стъмва по-късно, т.е. искат лятното време - Защо забравяте, че ако часовникът е с час напред, то есента и зимата за сметка на по-късното стъмване, ще се съмва по-късно? Нима искате да отивате по тъмниците на работа?

Зависи кой кво работи. Ако почваш в 9 часа, сигур щи е проблем. Аз ставам в 5, лете зиме се е тъмно. Некъв друг аргумент?
Тиара
Цитат(Alexfield @ 31/08/2018, 00:47) <{POST_SNAPBACK}>
Мацка! Късно е! Гласуването приключи!

П.П. Иначе и аз те обичам b_046.gif

laugh.gif Простено ми е. Аз съм със забавено развитие. Днес мернах в нета, че ЕК щяла да взима решение по въпроса и то щяло да бъде в моя полза, пардон, да не се въвежда лятно часово време. Имало си астрономическо такова. laughbounce2.gif
Тиара
Цитат(Макарена @ 31/08/2018, 16:28) <{POST_SNAPBACK}>

Урааааааа!!!!
Тиара
Цитат(Тарабас @ 31/08/2018, 20:05) <{POST_SNAPBACK}>
Зависи кой кво работи. Ако почваш в 9 часа, сигур щи е проблем. Аз ставам в 5, лете зиме се е тъмно. Некъв друг аргумент?

Колкото по-рано, толкова по-студено. имам предвид времето през есента и зимата. Това достатъчно ли е? Няма да има повече смяна на времето, ще черпя!
Тиара
Цитат(biggeorge @ 31/08/2018, 17:24) <{POST_SNAPBACK}>

Рашенска ни работа. Аз разбрах, че ще се върнем към астрономическото време и няма да има лятно часово време.
Питето
Поредното 20/80. В анкетата се питало за лятно/зимно астрономическо време, ама 80-те % като не знаят какво е "астрономическо" и гласували за каквото знаят — за сезона. Така де, астрономите нали гледат звездите, значи има нещо общо със съзвездията и сезоните.
Май трябва да променим закона за гласуване и допитване. Преди основния въпрос в анкетата, трябва да има въпроси за определение на всеки термин в основния въпрос. Който не може да даде сносно определение на термините, не му се брои отговора на основния въпрос. Така хем всички ще имат право на глас, хем ще се чува гласа на тези, дето са в час с материята. Вместо директното: "Вие правите ли метранпаж?" ще се пита: "Знаете ли какво е метранпаж?" Ако знае чак тогава се пита: "А вие правите ли метранпаж?" Да, няма да има ...развлекателни отговори, но от друга страна нЕма да има нужда от контра-питания като отнесеш некой шамар с размера на "брекзит".
agrippa
Цитат(Питето @ 01/09/2018, 00:36) <{POST_SNAPBACK}>
Поредното 20/80. В анкетата се питало за лятно/зимно астрономическо време, ама 80-те % като не знаят какво е "астрономическо" и гласували за каквото знаят — за сезона. Така де, астрономите нали гледат звездите, значи има нещо общо със съзвездията и сезоните.
Май трябва да променим закона за гласуване и допитване. Преди основния въпрос в анкетата, трябва да има въпроси за определение на всеки термин в основния въпрос. Който не може да даде сносно определение на термините, не му се брои отговора на основния въпрос. Така хем всички ще имат право на глас, хем ще се чува гласа на тези, дето са в час с материята. Вместо директното: "Вие правите ли метранпаж?" ще се пита: "Знаете ли какво е метранпаж?" Ако знае чак тогава се пита: "А вие правите ли метранпаж?" Да, няма да има ...развлекателни отговори, но от друга страна нЕма да има нужда от контра-питания като отнесеш некой шамар с размера на "брекзит".
Повечето участвли в анкетата били от Германия. А ти сигурен ли си, че не знаят какво е "астрономическо"? Ти откъде го знаеш: учил си повече от тях? Не може всички да са на астрономическото, щото малко по-наизток или назпад, то вече е друго и се отличава с минути. А за всяка държава или няколко такива сега часовият пояс е един. Може би трябвало да ги питат за оригиналното, преди смените местно или възприето време.Както и да е, сега в ЕС ще се започне в най-добрият случай един дълъг и муден процес на тайм-екзит.
Питето
"Повечето" не е "всички", освен това и ти нямаш идея от кой сегмент на населението са дошли мераклиите за "вечно лятно време"*, а и като цяло "повечето"+"по-малкото" на цялото проучване прави едва 1:111 което е пък съвсем непредставително. А като погледнеш, дори липсват някои едри държави като Франция, та хайде като да не ям доматите с колчетата.

---------------------------
* самото словосъчетание на отговора предразполага към "топло и приятно като през лятото" а не към "ставане един час по-рано", което съчетано с малкия процент участвали ме навежда на мисълта че гласувалите за отмяната 80% са точно "онези 80%".
Thursday Next
Цитат
Поредното 20/80. В анкетата се питало за лятно/зимно астрономическо време, ама 80-те % като не знаят какво е "астрономическо" и гласували за каквото знаят — за сезона.

Току-що проведеният бърз сърч във въпросите на анкетата на български език показа, че нито веднъж не е употребена думата "астрономическо". В немския текст впрочем също няма. Нищо против допусканията, но те са толкова по-солидни, колкото повече факти имат в основата си.
Ето, ако искаш, можеш и сам да потърсиш:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-s...rveylanguage=BG

Изтегли си пдф-а.
wal
Пак ще ни питат.Инфо.Нали ни питаха веднъж ,нали си казахме вече тежката дума ,не го щем лятното ,искаме си астрономическото време!!
Тиара
Цитат(wal @ 28/09/2018, 20:02) <{POST_SNAPBACK}>
Пак ще ни питат.Инфо.Нали ни питаха веднъж ,нали си казахме вече тежката дума ,не го щем лятното ,искаме си астрономическото време!!

Нека питат! Пак ще им отговорим същото. Връщаме в края на октомври часовниците с час назад и повече не ги пипаме.
Питето
И аз така. Все е файда един час допълнителен сън за последно, а и усещам, че по-северните държави изобщо не отразяват "лятното часово време" и ще си карат по астрономическото. Така де, по техните ширини слънцето се държи по-различно, а и някои си имат "бели нощи" та хич не им трябва да си удължават светлата част след работа с часовникарски трикове. Те май и жега преди работа нямаха, ама ще излезем от темата.
c@t
И аз гласувах. Предпочитам да има изместване на часовото време, за да мога да използвам 1 час повече днесна светлина (при безоблачно време).

Мога да си представя че на юг за хората това е без значение, и на мен би било.

Тук съществената част от анкетата, тогава кликнах за копие по е-майл.

wal
Не мога да разбера какво пречи да използвате дневната светлина през лятото?!Ставаш със слънцето и се захващаш с работа ,хоби или каквото там си искаш.
c@t
През лятото в северна Европа е по-дълго светло отколкото в южна Европа.
Какъв е смисъла на ранното ставане прз лятото? Вечер до 22.00 ч спокойно можеш да правиш каквото искаш по светло.

Проблема не е през лятото а през зимата.
agrippa
Цитат(c@t @ 29/09/2018, 01:34) <{POST_SNAPBACK}>
И аз гласувах. Предпочитам да има изместване на часовото време, за да мога да използвам 1 час повече днесна светлина (при безоблачно време).

Мога да си представя че на юг за хората това е без значение, и на мен би било.

И какво печелиш зимата при изместване на часовото време? Денят е 7 - 8 часа за кажем. Ако ги нямаш след обяд (вечер е тъмно без съмнение), то тоя час го имаш сутрин, при пътуване или започване на работа. Явно работиш на закрито. Аз също живея на 51 градуса с. ш.
agrippa
Цитат(c@t @ 29/09/2018, 07:28) <{POST_SNAPBACK}>
През лятото в северна Европа е по-дълго светло отколкото в южна Европа.
Какъв е смисъла на ранното ставане прз лятото? Вечер до 22.00 ч спокойно можеш да правиш каквото искаш по светло.

Хората са различни, някои са по-активни сутрин, други вечер. Ставаш рано и спортуваш примерно. Или се придвижваш по светло. Вечер ми се спи, а то светло и напича яко до 10 - 11 часа, деца крещят по улиците.
c@t
За мен е достатъчно ако през обедната ми почивка има дневна светлина a4dff7b7.gif

Обаче когато дъщеря ми беше малка ( в основното училище) сутрин излизахме заедно, но следобяд тя трябваше да се прибира сама. Ако нямаше изместване на часовото време, то тя почти половин година щеше да се прибира по тъмно. (училището беше в центъра на града, на 6-7 км от унас) Да не говорим за хобитата след училище - най-малко още 1 допълнителен час.
Предполагам че много дуги хора биха се притеснявали.

За друго не се сещам. Може би това че ако не виждаш светлина половин година на някои хора може да не се отрази толкова добре.

п.п. Иначе се сещам за много малко професии (не сезонна работа), при които хората да работят навън и непременно да им трябва дневната светлина.
Тарантула
Вече има официално нареждане от EС следващият октомври да е последната смяна. Дотогава всяка страна трябва да е взела решение с кое часово време остава, зимно или лятно.
Alexfield
Аз пак да повторя за протокола: "Изместване" имаме лятото - с един час. Зимата нямаме никакво "изместване".
Persian
Цитат(Тарантула @ 30/09/2018, 00:50) <{POST_SNAPBACK}>
следващият октомври да е последната смяна. Дотогава всяка страна трябва да е взела решение

Добре де smile.gif
Значи дотогава. Какво тогава всеки различно ми разправя.
Едни - Ще си останем вече така.
Други - Изместваме на лятно и оставаме завинаги на лятно smile.gif
Как пък хората все знаят как ще е smile.gif
Persian
Цитат(c@t @ 29/09/2018, 18:39) <{POST_SNAPBACK}>
За мен е достатъчно ако през обедната ми почивка има дневна светлина a4dff7b7.gif

Ако е в 12:00 и махнеш завесите, може и да има, ама ако е в 00:00, поне си светни някоя лампа smile.gif
c@t
Аз случайно разбрах че българските медии тотално са оплели новината, сигурно са пили няколко ракии повече (просто не искам да повярвам че са толкова тъпи).

Вчера пък видях че са писали, че българите не владеели чужди езици.
За сметка на това 30% от македонците били поне двуезични,
и 20% от сърбите били двуезични.

Така че българЕ, учете сръбски и македонски, да се отчетат поне 90% двуезичие при българите,
че онези 2та народа набързо забравили старите си бюрократични езици. navikvane.gif

п.п. Може да съм разменила процентите. Но шоуто със статистиката беше върха. wavetowel2.gif
c@t
Тц, от 13:00 до 14:00 ч е.
Имам маса, която е Г-образна и едната й част е до прозореца. Когато вали сняг е яко, иначе е скучно, а и нямам време да зяпам през прозореца. Гледката не е хубава.
Най-интересното е знамето на една административна сграда отсреща. Когато е наполовина вдигнато започвам да гадая кой е умрял. Понякога слагат знамето с цветовете на дъгата. Когато има демострации, задължително минават под прозореца.

Ето това е залепената до въпросната сграда отсреща.(другата е по-грозна) Снимала съм дървото. Сега като гледам, прилича на бетониран квартал в далечна Азия.

biggeorge
Пак искат да гласуваме дали в България да има лятно или зимно часово време, но аз едва днес научих за това. rolleyes.gif
Днес е последният ден за гласуване в консултацията за лятно или зимно часово време
Гласувайте сега, защото гласуването приключва днес в 17:30 ч.! 390.gif
Но за разлика от гласуването в ЕС тук се иска регистрация. malii.gif

П.п.: Поправям се.
Сега видях, че не искат да гласуваме, а само да дадем своя коментар по темата дали искаме лятното или зимното часово време.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.