Alexfield
10/07/2018, 13:03
Преди време biggeorge
пусна тема дали искаме да ни сменят времето два пъти годишно.
Ето че сега ЕК провежда проучване. То направо си е нещо като референдум. Така че, българино, спри да търсиш кусур и отиди на сайта да дадеш своя вот. Аз вече го направих.
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-s...me-arrangements
Тарабас
10/07/2018, 14:59
За лятното часово време съм. Искам дълги дни и кратки нощи, светлина. Часовниците ми сами се коригират. Адаптирам се за 24 часа.
Бай Иван
10/07/2018, 18:50
Като пенсионер все ми е тая.Но като работех беше по-добре да има дълъг ден.Мисля да не гласувам.
Мерси за анкетата.
Аз съм за перманентно лятно време.
Хич не ми пука че на някой през зимата му е тъмно в 8ч.
На мен ми е тъпо когато в 17ч през зимата е вече нощ.
Alexfield
11/07/2018, 10:07
Ми гласувай за мен бре! На теб може да ти е все тая, ма на мен не ми е. На̀прави ми услуга: Да не ми се налага два пъти годишно да сверявам около 10 часовника: стенни, будилници и върху печки.
П.П. Докога ще дъвчем едно и също: Най-лошото е да не гласуваш, защото така на практика гласуваш против себе си.
Точно така ще стане накрая. Като пенсионер дето си мисли че му е "все тая", ще пропусне гласуването и после ще мрънка, че всички лаборатории отварят по-късно (заради смяната на времето), и гладува цял час повече заради изследванията, ма важното е "да не им гласувам на маскарите", пък че покрай Вуте и на него ще му е зле, как беше — все тая.
Тарабас
11/07/2018, 17:29
Като пенсионер все ми е тая.Но като работех беше по-добре да има дълъг ден.Мисля да не гласувам.
Ама ако има гласуване, дали на пенсионерите да им спрат пенсиите и да ги оставят на самотек, ще се включиш нали?
biggeorge
11/07/2018, 19:17
Сега си прочетох темата от февруари и забелязах, че и в нея съм плюл Бойко Борисов.
Браво на мен!
Аз съм За смяната на времето.
Или в краен случай ако ще се отменя смяната на времето аз съм За ЛЧВ през цялата година.
Причините за това си мнение съм посочил много подробно в моята тема.
Thursday Next
12/07/2018, 09:50
Е как така няма да гласуваш, нали уж даваше много зор за пряка демокрация и да те питат за всяка дреболия? А сега какво? Пак за гъби.
Nova123
12/07/2018, 17:17
Преди време biggeorge
пусна тема дали искаме да ни сменят времето два пъти годишно.
Ето че сега ЕК провежда проучване. То направо си е нещо като референдум. Така че, българино, спри да търсиш кусур и отиди на сайта да дадеш своя вот. Аз вече го направих.
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-s...me-arrangementsСпомням си я тая тема. Тогава не отговорих веднага, но ми се стори съществена. Не отговорих веднага, защото мислех отново да я прочета, за да я осмисля :-)
Обаче сега мисля като Жорето. И освен това - защо трябва два пъти да се адаптираме.
Е, вярно е, че смяната на времето е с ЦЕЛ и сега трябва да се осмисли - аджеба - ще сместяваме ли ток или ще правим деца :-)
Хубаво е, че е създадена /в един момент/ тази анкета: колкото хора , толкова и различни мнения, но нали сме демократично общество - трябва да се съобразим с повечето от тях...
Браво - хубав пример даваш Алекс...с активността си! Браво, браво!
biggeorge
12/07/2018, 20:29
Гласувах в анкетата.
Много ми е гот да ми се стъмнява късно. Чакам с нетърпение да сменят времето... И щом на някои им била трудна адаптацията, аз предлагам да сменят систамата въобще, и да го оставят така, както е в момента, целогодишно...
Иначе, като ме захлупи тъмнината още в 16:30 през зимата, целия свят ми е крив... цели 5 месеца...Не искам да ми е криво....
...оф топик.
По-дълго живелите помним, че имаше и смяна на почивния ден ....примерно, ако във Видиски окръг се почиваше в понеделник, то в Ямболски неделята беше в петък...абе територия голяма - за една седмица се прекосява
agrippa
22/07/2018, 01:11
Всичко ще зависи от това дали бизнеса иска да подкрепи идеята и да се приспособи към нови условия. Щото примерно в нашата юрисдикция за малко да отменят смяната, но бизнеса се опъна и работата не стана. Трябвало всички заедно: целия ЕС или цял регион поне от Северна америка. Едните ако го хвърлят и другите няма после много да се забавят. Безмислена остаряла практика.
Даже не е толкова важно дали ще оставят лятното или астрономическото, важното е да няма смени. И аз гласувах, имам много часовници, дето искат ръчна настройка. Отделно биологическия ни, дето страда безпричинно.
Обичам вечер да е тъмно. Те затова умряха летните кина, щото вечер е светло да сряд-нощ. И ако филма почне след това, си го проспал, и по-скоро не си го гледал.
Alexfield
22/07/2018, 20:33
Наистина, не е толкова важно дали ще е лятно или зимно време, важно е да спрат тия безумни смени.
Да бе, ще го спрът ама ...току осъмнеш с директива, два месеца годишно всеки ден да сменяш часа (напред или назад според сезона) с по 2 минути. Я помисли, при тези умни телефони, колко му е да прокараш една "плавна, нестресираща смяна на лятно/зимно часово време" и за целта да вземеш да създадеш цял държавен сектор, който да се занимава само с това: "Годишни времеви преходи". Куп работни места (и доволни гласоподаватели), бизнеса захлебва заради автоматичното сверяване на всичко*, дето зависи от часовете, куп лаборатории и институти се занимават с търсене на "най-правилната скорост на промяна". Че в смяната на часа има заключен цял икономически сектор.
----------------------
Прави и продава машинки за автоматично сверяване за всичко, което си е огромен брой бройки, при това нееднократно.
Alexfield
02/08/2018, 19:12
Няма да мине, все пак трябва да е рентабилно. Да беше само за БГ, да се приеме, ама то е доста по-глобално.
Че рентабилно си е. Я помисли, при плавна смяна, ще трябва сверяване всеки ден, което ръчно е досадно, което води до продаването на милиони машинки за сверяване. Отделно доста ел.уреди ще почнат да се произвеждат с опцията за плавно сверяване, което автоматично ще направи "стари, за смяна" купените досега уреди, въпреки че си работят... Та хляб и салам има в схемата, просто не са се усетили. То и аз не съм пробвал лично как ще ми се получи събуждането при подобна плавна смяна, ама смятам да пробвам следващия път.
Alexfield
06/08/2018, 20:15
Ами точно това е нерентабилно: Трябва да се харчат ударно много пари за нова техника.
От другата страна (онази на продавачите, производителите и... хидро-консултантите) изглежда: "Ура-а-а-а!"
Макарена
16/08/2018, 22:24
Виждам, че само един на 254 човека иска да не си бута часовника...
Thursday Next
17/08/2018, 09:08
Виждам, че само един на 254 човека иска да не си бута часовника...
Ааа, повече са. Ама много гъбари има.

Но само стой и гледай какъв вой ще се надигне, ако смяната НЕ отпадне.
rocco_george
18/08/2018, 22:18
Предпочитам да не се пипа времето и да си е стандартното астрономическо,а не лятно.
Радио Ереван
19/08/2018, 10:59
За лятното часово време съм. Искам дълги дни и кратки нощи, светлина. Часовниците ми сами се коригират. Адаптирам се за 24 часа.
И аз.
agrippa
22/08/2018, 23:48
Ами просто може да лягаш и ставаш със слънцето. Смяната на часа не удължава деня или дневната светлина.
krem-karamel
23/08/2018, 08:29
И все пак трябва да се съобразяваш с работния си график и ангажиментите си.
Alexfield
23/08/2018, 10:07
Цитат
Ами просто може да лягаш и ставаш със слънцето.
Зимата се стъмва в 17:00 часа, а аз съм на работа до 18:00 часа, а в някои дни до 19:00 часа. Ако приемем, че ще трябва да вечерям в работно време - да речем в 16:00 часа - значи трябва да си тръгна от работа в 15:00 часа. Мислиш ли, че шефът ми ще е доволен да си тръгвам 3-4 часа по-рано от работа?
Зимата се стъмва в 17:00 часа, а аз съм на работа до 18:00 часа, а в някои дни до 19:00 часа. Ако приемем, че ще трябва да вечерям в работно време - да речем в 16:00 часа - значи трябва да си тръгна от работа в 15:00 часа. Мислиш ли, че шефът ми ще е доволен да си тръгвам 3-4 часа по-рано от работа?
По-лошо. Доколкото си спомням в Белгия (на 56-ия паралел) през декември се стъмва в 15 часа. Значи трябва да си тръгнеш преди това, по светло.
Thursday Next
23/08/2018, 15:36
A! Много на север я слагаш Белгия, не беше ли Москва на 55-тия, скандинавските там? Белгия е ей тук до нас, и изобщо не се стъмва в три следобяд, дори през декември не.
A! Много на север я слагаш Белгия, не беше ли Москва на 55-тия, скандинавските там? Белгия е ей тук до нас, и изобщо не се стъмва в три следобяд, дори през декември не.
Да, между 51 и 52 паралел е Белгия. Проверих в Google. Някога явно съм гледал относителната позиция на карта с ниска разрешаваща и съм останал с грешно впечатление.
Навремето три години работех в Antwerpen. Няма да споря до дупка, но помня първия декември, когато в нашенско започваше да се смрачава след 17 часа, в Antwerpen започваше да се смрачава след 15 часа. Но пък през юни не мръкваше почти до 23 часа.
Thursday Next
24/08/2018, 12:51
Да, такова усещане добива човек, когато през зимата дни наред е сиво и облачно. Сякаш се свечерява още следобед. В ясни дни не е толкова зле, но за съжаление те са редки.
И друго нещо се забелязва - в България сякаш се стъмва по-бързо, по-внезапно. Особено лятото. А на север това става бавно и полека.
agrippa
28/08/2018, 01:58
И защо трябва да вечеряш на слънце, нали ще слънчасаш? Аз вечерята си я представям на тъмно, под лампа. Много професии и длъжности са с ненормиран или плаващ работен ден, може да почваш по-рано ако искаш. Сега пък ще искаш да закусваш на светло... Зимата дена е към 9 часа, а в някои ширини и по-малко. Ако ти е 8 часа работното време, хич не става хем да работиш, хем да закусваш и вечеряш на светло. Трябва да се радваш ако обядваш на слънце, щото някои работят под земята или нямат прозорци а сама лампи в офиса или цеха и виждат слънцето само през уикенда или отпуската. Аз обикновено свършвам в 1 или 2, имам време и да си подремна, и след това пак е светло, че и жега на двора, изчаквам до 8 - 9, тогава пък излизат комарите, сядам вътре, добре че има много прозорци и все през някой влиза лъч светлина, пречупващ се през питието.
Друга категория пък искат да е по-дълго светло, щото си карали децата на разни мероприятия след училище, както и бизнаса, печелещ от мотаещи се хора по улиците. Ама всички тия спят до късно сутрин, чак и пердета и щори пускат да не ги напича, пък разправят , че искали повече светло. Няма угодия.
agrippa
28/08/2018, 02:03
Точно така ще стане накрая. Като пенсионер дето си мисли че му е "все тая", ще пропусне гласуването и после ще мрънка, че всички лаборатории отварят по-късно (заради смяната на времето), и гладува цял час повече заради изследванията, ма важното е "да не им гласувам на маскарите", пък че покрай Вуте и на него ще му е зле, как беше — все тая.

Пенсионерите гладуват по-лесно: намалява им едно вещество, дето ги кара да изпитват глад. Инак гласуват по-редовно от младите. А пък те чиновниците от ЕС пак ще решат както им изнася, ще се позоват на допитването ако им изнася само.
agrippa
28/08/2018, 02:07
Предпочитам да не се пипа времето и да си е стандартното астрономическо,а не лятно.
И аз така, значи сме поне двама. А колко страни има по света дето го отмениха това сезонно местене, там ще са милиони така мислещи.

Светлосивите са го отменили вече. Сините и оранжевите си карат още по инерция. Тъмносивите не са го прилагали никога.
Alexfield
28/08/2018, 12:26
Или си лягаш със слънцето, или вечеряш по тъмно. Не може и двете. Трябва да избереш.
Написал си нещо, което не е много ясно какъв му е точно смисъла.
И аз така, значи сме поне двама......
....... Тъмносивите не са го прилагали никога.
Каква би била идеята да се сменя часовото време около екватора, като по тези места особена часова разлика през годината няма? Ефекта се усеща силно след 45-ия паралел.
Не сте само двама, повече сме.
Двата най-големи пазара на света (разбирай: двата пазара с най-голяма покупателна способност (бе, тези с парите дето пазаруват най-много)) са със зимно и лятно часово време. По една неслучайност тези са и водещи в технологиите. Останалите не им пука за зимно-лятно часово време, щото точно толкоЗ им пука и за началото на работния ден, за светлината... абе не се напъват, не им трябва и заради това са го отсв..отменили или въобще не са го въвеждали.
Ми примерно работното време у африканско да съвпада с това на европейските купувачи, да не ги изпревари конкуренцията дето става по лятното часово време. Ама май първо трябва да се произвежда нещо дето става за продаване, че чак после да си сверяваш часовника с платежоспособните купувачи от ЕС.
Въвеждане на астрономическото време и никакво местене на часовниците!
Към всички, които искат да се стъмва по-късно, т.е. искат лятното време - Защо забравяте, че ако часовникът е с час напред, то есента и зимата за сметка на по-късното стъмване, ще се съмва по-късно? Нима искате да отивате по тъмниците на работа?
За зимата и есента ще искаме съкращаване на работния ден — само по светло обаче само за тези дето си местят часовника. Така де, щом местим часовника два пъти годишно, значи слънчевата светлина ни е важна. Който не иска, да си бута пълен работен ден през зимата и по горещото през лятото. Така де, да не му се разбутва биологичния часовник, не за друго.

То, можеше и за въвеждане на "лятна сиестата" в България да си говорим, а не "срещу местенето на стрелките" ама с тези крехки биологични часовници... забрави.
Alexfield
30/08/2018, 23:47
Мацка! Късно е! Гласуването приключи!
П.П. Иначе и аз те обичам
agrippa
31/08/2018, 12:59
Въвеждане на астрономическото време и никакво местене на часовниците!
Към всички, които искат да се стъмва по-късно, т.е. искат лятното време - Защо забравяте, че ако часовникът е с час напред, то есента и зимата за сметка на по-късното стъмване, ще се съмва по-късно? Нима искате да отивате по тъмниците на работа?
Това са предимно едни мързеливци, които спят до съсно и работат по къщите като писатели, само като им дойде музата.
agrippa
31/08/2018, 13:02
Каква би била идеята да се сменя часовото време около екватора, като по тези места особена часова разлика през годината няма? Ефекта се усеща силно след 45-ия паралел.
Много уместен довод! България е на 40 - 41-я паралел, тоест много не се усеща.
Макарена
31/08/2018, 15:28
Thursday Next
31/08/2018, 15:52
Чете ли коментарите под статията?
biggeorge
31/08/2018, 16:24
Аз прочетох коментарите и се посмях.
Ти защо се ядосваш?Повечето от коментиралите под статията дори не са наясно в колко часа изгрява и залязва Слънцето през лятото и през зимата.
Ако си бяха направили труда да прочетат моята тема щяха да знаят защо трябва да се запази смяната на времето.
Добре, че в Брюксел са избрали лятното часово време.
Но си мисля, че за северните държави ще бъде малко неудобно.
Може би за тях ще е по-добре да са на зимно часово време.
Или всяка държава да решава сама за себе си.

Иначе честито на всички, които бяха за лятното часово време!
ЕК ще предложи да не се сменя часовото време и да останем на лятното
Thursday Next
31/08/2018, 17:23
Не се ядосвам, Джорджи, отчайвам се. Точно защото повечето не са наясно, но това изобщо не им пречи да са гръмогласни.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.