Mukaveev
22/10/2018, 21:22
Бизнесът "гладен" за 500 хил. работници и специалисти
,,Бизнесът откроява като главен задържащ фактор за по-бързото развитие на българската икономика липсата на човешки ресурси. Това обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред БНР.
"В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев.

Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство.
Той предупреди, че чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, т. е., повече напускат страната, отколкото идват, а местните инвестиции също намаляват. ..,,
По думите му, икономиката ни расте с умерено добри темпове, но в същото време сме едва на 12 място в ЕС по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата. ........................................................................
Какво мислите , че ще стане ? С какъв сценарий ще продължим ?
Утре ни трябват 800 000, внасяме .......папуаси или нещо такова, ще се повдигнат заплати , ще се ........ дръпне шалтера на тая държава, .......как ще продължим , М ?
А и друго си мисля, ако ти се яде сирене , отвориш хладилника и там няма .....какво правиш ?
Или си сменяш жилището с жилище което има хладилник със сирене.............
Thursday Next
22/10/2018, 21:37
Е споко, фиксираме им на тия 500 хиляди заплата от 1000 лева, облагаме ги с данък гражданство и цъфваме и връзваме.
От небето падат камъчета, бягайте да бягаме... Когато в България имаше над 8млн. население и беше претъпкано с всякакви специалисти, хората си варяха компоти и беше модерно "самозадоволяването" за да не ти е гладно зимъска и висяха от вратите на "Икарус"-ите щото бяха претъпкани, а днес, когато щели да липсват 500 000 работещи се оплакваме от мръсен въздух, щото всеки си има кола и достатъчно пари за горива да я търкаля ежедневно из задръстванията... Бягайте да бягаме, че камъчетата ще ни затиснат.
Това лято забелязах наличие на украинчета по черноморието. Работят децата, та се късат. Мисля, че летният туризъм може да бъде отчасти спасен.
Цитат
С какъв сценарий ще продължим ?
Имаме опит и в тази работа.Не знам какво им е дереджето на виетнамците сега ,но през 80-те години бяха докарали доста гастарбайтери от там.Нелошо се представяха като бачкатори.Проблемът беше с езика,но бяха прикрепили някакъв виетнамец завършил тук за преводач.Важното е да могат да четат работните чертежи ,от там нататък е лесно. Дисциплинирани са.Няма начин да няма някои азиатци ,които са по-зле от нас и биха се съгласили да работят в България.Какво ще правят след работно време не ме интересува.
krem-karamel
23/10/2018, 07:55
Васил Велев говори за нуждата от работници и специалисти при по-бърз ръст на икономиката. Ако ги няма, ще има стагнация (в най-добрия случай), но предполагам, че ще се търси работна ръка отвън. Веднъж засякох цял автобус емигранти, отиващи за нощна смяна в една русенска фирма.
Бай Иван
23/10/2018, 10:59
Ха,дано покрай имигрантите вдигнат заплатите и на българите.Всъщност много от пенсионерите са годни за работа,ама кой търси пенсионери?
Цитат
Веднъж засякох цял автобус емигранти, отиващи за нощна смяна в една русенска фирма.
Ти що ги набеди ,че са емигранти?!От година - две много фирми в Русе назначават т.нар. трайно безработни от селата в Русенско,Разградско ,Силистренско.Осигурява им се транспорт за смените.Критерият за започване на работа е да може кандидатът да обуе лявата си обувка на левия крак без чужда помощ.На неуспелите не се дава втори шанс ,но и това е до време.
Mukaveev
23/10/2018, 18:10
При нужда от хора поне 20 000 - 25 000 ( за сезона по морето )........ чужд работещ персонал - 3 500 човека.
Работещи украинци в Полша - 1,5 млн......поляци работещи навън - 2,1 млн.......
Ей това е политика.
Mukaveev
23/10/2018, 18:14
Специално тия виетнамци последните си отидоха защото в Ханой щели да изкарат повече , а са си и в къщи.....
Преводач, квартира , транспорт, чужд манталитет....... има доста спънки , а пък и заплащането няма да е кой знае какво . После тези гастербайтери ...... могат да са привлечени и от други търсещи държави , които плащат по - добре.
Да ги докарват........ искам да видя колко ще устискат на нашия манталитет.
Mukaveev
23/10/2018, 18:16
Веднъж засякох цял автобус емигранти, отиващи за нощна смяна в една русенска фирма.
Опасна рабата сте това кремовете , карамел , бешамел....... как така се завирате в емигрантите......
Nova123
23/10/2018, 19:00
Васил Велев говори за нуждата от работници и специалисти при по-бърз ръст на икономиката. Ако ги няма, ще има стагнация (в най-добрия случай), но предполагам, че ще се търси работна ръка отвън. Веднъж засякох цял автобус емигранти, отиващи за нощна смяна в една русенска фирма.
Кремче, и аз съм чувала, че некви си /не само български/ РАБО-то-Датели говорям да поканим тук емигранти /или квито и други да са чужденци/ да им работели...................щот ВИЖ нямало българска РАБОТНА ръка.
Многоточието по-горе /обяснявам, за непросветените и Мукавеев/ означава ПО-ЕВТИНО...т.е. чужденци да работят по-евтино или другояче казано работодателите да не се харчат...ох, с това харчене човек не може да се разбере....ИЗКУШАВА БЕ, ИЗКУШАВА....
Драги Работ-у-датели, обръщам се към вас с призива : ХАРЧЕТЕ БЕ, ХАРЧЕТЕ БЕ, харчете, че да си върнем българите в България....а то чужденците /дори и най лаботливите - виетнамци, китайци, занзибарци, някой спомени ли цигани от Африка../ ще ви дойдат ли да ви работят в България, като трябва да си плащат образованието на децата, храната, транспорта, и не на последно място - квартирата или апартамента..ААА, сещам се, че искате да кажете, драги рабо-т-у да ви ..еее....аааа, обърках се нещоу, без да искам, та искате да кажете, драги работоудатели, че тези чужденци ще бъдат на държавна издръжка...няма лошо, но ВИЕ в коя държава си въртите бизнеса?
Бъркаш търсене с платежоспособно търсене (както повечето хора) и от там почват филмите със стотиците хиляди недостигащи...
При нужда от хора поне 20 000 - 25 000 ( за сезона по морето )........ чужд работещ персонал - 3 500 човека.
...
Реалността е: "Били са нужни 3 500 човека, щото иначе щяха да платят повече и да дойдат повече работници."
Ми стани работодател, харчи много и върни българите в България, кой ти пречи? А-а-а-а, да — на чужд гръб и с чужди пари е по-сладко.
krem-karamel
24/10/2018, 07:43
Опасна рабата сте това кремовете , карамел , бешамел....... как така се завирате в емигрантите......

Случайна среща беше, на една спирка в града. Ужас! Много се изплаших.
Те затова бяха лапета. Ако плащаха нормално и повече, че и по-сериозни щяха да се кандидатират. Самите българи биха го работили.
Горския
24/10/2018, 13:37
Имаме опит и в тази работа.Не знам какво им е дереджето на виетнамците сега ,но през 80-те години бяха докарали доста гастарбайтери от там.
Да, ама тогава (80те години) България още беше НРБ. Сега Партията (тяхната) едва ли ще ги пусне така масово да се мъчат в една капиталистическа страна и ... да им дойдат разни еретични мисли!

Имах един състудент виентнамец, който разправяше, че в Полша било добре за стомаха, но лошо за морала (комунистическия, естествено), а в България със стомаха не било така добре, но с морала ... на шест!
Mukaveev
24/10/2018, 16:21
E............даже не се замислям , цитирам данни....... никой не оспорва анализа ти.....
Mukaveev
24/10/2018, 16:25
Няма да се плашиш........ силата е с теб.....
Mukaveev
24/10/2018, 16:27
Ми стани работодател, харчи много и върни българите в България, кой ти пречи? А-а-а-а, да — на чужд гръб и с чужди пари е по-сладко.
Не е проблема и в работодателите........ могат - правят. Системата е крива......Ще не е така във Виена ...... например ?
Или те ония са възпитани.........
Малко им е балканщината на виенчани, заради туй там не е като у нас. А за системата, точно тази е създадена от хора и хора могат да я променят. Сега ще ме питаш: "Що се е получило материал в излишък, а майстори за оправяне на системата нЕма?" Ми щото количествените натрупвания рядко водят до свестни качествени изменения. Обикновено става "още от същото"...
Ми точно де, данните посочват надценяване в прогнозите 7 пъти за период 5-6 месеца при това за един малък сектор от икономиката, а смятай каква е точността за период от 5 години и то общо за цялата икономика... именно щото се бърка "искам" с "готов съм да платя". Та статията си е "новина" от рода "небето пада, бягайте да бягаме".
Този проблем с работната ръка го има навсякъде.
Вчера чух по радиото, че започват да пращат писма на мигранти, дълго живеещи в Германия да им дават немско гражданство.
Ето днес първото нещо което чух от колегата е “коша ми е пълен, чистачката не е била тук”
А аз : “Сигурно е станала учителка по испански, търсят се квалифицирани кадри” (чистачката ни е южноамериканка)
А тоя мой колега да се научи да принтира по 1 страница, а не 2ра със сигнатурата си! Ако знаете колко дървета е заклал за хартия....
krem-karamel
25/10/2018, 09:27
Няма да се плашиш........ силата е с теб.....
Дано не се налага да го проверавям.
Thursday Next
25/10/2018, 12:03
А какво му е толкова страшното на група хора, които отиват на работа с автобуса?
krem-karamel
25/10/2018, 14:14
А какво му е толкова страшното на група хора, които отиват на работа с автобуса?

Вечерта, по тъмно, 20-30 мургави мъже си чакат автобуса ... и аз там. Сама.
Thursday Next
25/10/2018, 15:08
Вечерта, по тъмно, 20-30 мургави мъже си чакат автобуса ... и аз там. Сама.
Аре, стискам палци другия път да са 20-30 руси викинги, да не береш страх.
Дааа!Това че са били мургави е нормално.По селата в Русенско и съседните области останаха трайно безработни само циганите.В края на втора смяна /по тъмно през този сезон/ тези хора трябва да бъдат извозени до родните им места.Чакат на най-близката спирка на градския транспорт "служебния" автобус.Поне в нашата фирма процедурата е такава.Верно шумни са, ама това какво пречи?!
krem-karamel
26/10/2018, 07:33
Не бяха цигани, а араби. Всъщност не зная каква националност са, но не говореха цигански и изглеждаха добре облечени. Малко, след като пристигнах на спирката, дойде автобус на "Монтюпе" и всички до един се качиха. Така разбрах, че отиват на работа. Нищо не са ми направили, но е нормално да се притесня - сама жена и тумба емигранти.
Thursday Next
26/10/2018, 08:34
Нищо не са ми направили, но е нормално да се притесня - сама жена и тумба емигранти.
През януари на фасадата на Парламента бяха прожектирани имената на 23 жени, убити от настоящи и бивши съпрузи. Българи. Не е ли по-нормално да се притесниш, че живееш сред българи?
Лично аз не бих се притеснила, понеже също съм емигрантка и съответно са ми поникнали големи зъби, и хапя когото срещна, най-вече самотните жени по спирките, обаче я разбирам карамелка. Тя, както и всеки нормален човек би се страхувал от непознатото, понеже не знае какво да очаква. Не помага и пресата, която настройва негативно хората срещу тях и се пишат предимно страховити истории.
Mukaveev
26/10/2018, 19:12
Не е ли по-нормално да се притесниш, че живееш сред българи?
Мен това ....... много ме притеснява.
krem-karamel
27/10/2018, 17:03
През януари на фасадата на Парламента бяха прожектирани имената на 23 жени, убити от настоящи и бивши съпрузи. Българи. Не е ли по-нормално да се притесниш, че живееш сред българи?
Нали не искаш да кажеш, че само при българите го има това?
Имам агенти и в "Монтюпе" и поразпитах.Човекът е сигурен , че нямат араби.Кой арабин ще ти работи в отровна среда за 800 лв?!Мексиканци били имали ,но на високи позиции.Едва ли ще ги извозват с автобуси за нощна смяна.Тези ,с които си била на спирката от Селеметя ще да са.
krem-karamel
27/10/2018, 19:57
Попитай за миналата година. Не знам какви са били. Много странно.
Mukaveev
28/10/2018, 18:18
Тук фирмите се оплакват , че няма персонал и на ниво - хигиенист...... какво остава за другите нива.
Явно и това е дефицитна професия макар и не квалифицирана...
Mukaveev
28/10/2018, 18:20
Малко им е балканщината на виенчани, заради туй там не е като у нас.
Ако я опознаят........дали ще им хареса тази родна ,,балканщина ,,?
Притеснителното е че те отдавна са се сблъскали с балканщината и са я поставили на мястото И (или поне балканците у ниеткщо са се вписали в тяхната система по виенския начин), а ние така и не успяваме да хашладисаме тяхната система (хайде не цялата ама поне доста от свестните И страни) на балканската ни почва.
Всяка фирма губи хиляди евро в месеца всеки път когато обучава нов служител.
Колкото по-квалифициран е служителя и колкото по-висока позицията — толкова повече инвестиции се иска в персонала.
Конкретно с хигиенистите не съм запозната, но предполагам че е сходно.
Като се огледам вкъщи, има хора, които и след 30 години не могат да полират банята или кухнята както на мен ми харесва.

Ама пък аз ако трябва да върша всеки път тая работа, ми отнема 2—3 месеца
Защо пак половин изречение? Цялото изречение е: "Тук фирмите се оплакват, че за тези пари няма мераклии дори за хигиенисти." Щото по пътечката, ако фирмата вдигне заплатата яко, не само ще намери навитаци от местните, ами може и емигратите да се върнат. Просто хората постоянно забравят, че няма чорбаджии-бачкатори, а си е пазар, пазар на труда където един предлага труд, а друг купува труда и където за колкото се разберат. Ми на тази цена не се разбират дори за хигиенистите, но това си е лична преценка на фирмите. Абе същото дето го даде за пример в туризма: мераци на ниски заплати за десетки хиляди, ама платежоспособно търсене само за 7 500 човека...
Thursday Next
30/10/2018, 09:50
Нали не искаш да кажеш, че само при българите го има това?
Не, ни най-малко. Искам да кажа, че е глупаво да обясняваш как те е страх от някого, защото бил по-тъмен на цвят или от друга националност. Тоест, опитвам се да ти обясня, че и сред твоите сънародници има хора, от които трябва да се страхуваш, точно както навсякъде другаде, и да ги обявяваш автоматично за невинни/безопасни, само защото са от твоята националност, е меко казано смешно.
Последният случай в Отечеството е отвратителногаден.Етническият бял българин ,който е успял да ликвидира приятелката и детето си и не е успял да се самоубие е бил ........охранител!!
Кандидатите за тази работа ги бяха подлагали на някакъв тест май.На интервюто трябва да присъства психолог или психиатър ,не съм сигурен кой от двамата.
Да беше работил нещо друго щяха да го нарочат ,че е с психиатрични проблеми ,ама той гавазин ,оръжие у е поверено.
Повечето от бодигардовете са разни пенсионирани милиционери и пожарникари.Психически годни би трябвало да бъдат, ама знае ли човек какви откачалки го пазят по време на работа.
Mukaveev
12/11/2018, 19:28
Всяка фирма губи хиляди евро в месеца всеки път когато обучава нов служител.
Колкото по-квалифициран е служителя и колкото по-висока позицията — толкова повече инвестиции се иска в персонала.
Конкретно с хигиенистите не съм запозната, но предполагам че е сходно.
Като се огледам вкъщи, има хора, които и след 30 години не могат да полират банята или кухнята както на мен ми харесва.

Ама пък аз ако трябва да върша всеки път тая работа, ми отнема 2—3 месеца

Плащаш на Хуанита пълна заплата и на пълен работен ден лъска къщата и не оставя ,, Филипса,, - прахусмокачката да истине.......
На баба ти кухнята все полирана е била.......
Mukaveev
12/11/2018, 19:31
Ти веднага съсипа бюджета на фирмата........ търси се някой нещо да свърши , ама не за много.....
Най-скъпо е по схемата "някой нещо ама не за много ". Скъпо е, щото "немногото", като го умножиш по поредицата от няколко неадекватни "някой" и свършените от тях няколко непотребни "неща", и се получава една цифра, дето е обратното на "не за много".
Mukaveev
13/11/2018, 19:28
Най-скъпо е по схемата "някой нещо ама не за много ". Скъпо е, щото "немногото", като го умножиш по поредицата от няколко неадекватни "някой" и свършените от тях няколко непотребни "неща", и се получава една цифра, дето е обратното на "не за много".

Е тогава защо е така ?
Щото в краткосрочен план схемата проработва на дребно (достатъчно често, за да се нахъсат мераклиите и да започнат да смятат от яйца в замъци и кралства), но... винаги след краткосрочния план идва дългосрочния, който такова схемата (в приказката мераклията изтървал яйцата). Абе като бингото: в краткосрочен план (всяка игра) завършва с печеливш, обаче в дългосрочен план организаторите прибират парите и на печелившите, и на останалите мераклии. За това се гледа кой какво плаща, а не кой за какво има мерак.
Mukaveev
16/11/2018, 20:23
Щото в краткосрочен план схемата проработва на дребно (достатъчно често, за да се нахъсат мераклиите и да започнат да смятат от яйца в замъци и кралства), но... винаги след краткосрочния план идва дългосрочния, който такова схемата (в приказката мераклията изтървал яйцата). Абе като бингото: в краткосрочен план (всяка игра) завършва с печеливш, обаче в дългосрочен план организаторите прибират парите и на печелившите, и на останалите мераклии. За това се гледа кой какво плаща, а не кой за какво има мерак.
Бизнесмени със сърца на австралийска земеровка..........
Квито — такива. Важното е че работниците си ги заслужават (както е с народа и политиците).
agrippa
04/12/2018, 05:25
А и друго си мисля, ако ти се яде сирене , отвориш хладилника и там няма .....какво правиш ?
Или си сменяш жилището с жилище което има хладилник със сирене.............

В зависимост от това, къде си отрасъл, или си купуваш коза (крава), или отиваш с кредитната карта в магазина...
А ти какво правиш в тая ситуация?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.