Аз ли съм единственият, който мисли, че американските коли са най-добрите в света...?
От време на време посещаваме разни туристически или развлекателни обекти. По-близки, по-далечни, високопланински, пустинни, горски, задокеански... До някои от тях се пътува със самолет, след което е нужно да се рентва кола от летището. До други се стига директно с кола, като разстоянията са различни, пътят до някои места може да отнеме 8 часа и повече. За такива пътувания обикновено рентваме кола. Защо да си трошиш собствената кола по дълги или трудностъпни маршрути, след като може да наемеш застрахована кола и да се отпуснеш, изцяло отдаден на тръпката?
И понеже едно от хобитата ми е експериментиране с различни коли и събиране на сравнителна статистика, всеки път наемам кола от различна марка: европейска, азиатска, американска.
Всичко сравнявам: външен вид, удобства на вътрешния интериор, поведение при различни условия на каране и натоварване, по-конкретно ускоряване, спиране, ефекти при планински завои и разход на гориво.
Няма да навлизам в отегчителни подробности. По мои наблюдения водещ недостатък на американските коли, в сравнение с европейските и азиатските е, че са масивни, тежки и неикономични. Е, не са като колите отпреди 30 години, изпълнението на фордовете например е близко до европейското, но въпреки това Форд обяви, че спира производството на леки коли (с изключение на Мустанг, символа на Форд) и запазва само SUV и камиони. Защото са на загуба в сравнение с еквивалентните евроейски и азиатски модели. Каквото и да правят, вътрешният им интериор си остава сравнително дървен и неудобен.
Особено внимание обръщам на автомобилната електроника. Предполагам всеки знае, че зад таблото на съвременните коли се крие един суперкомпютър, познат като "бордов компютър". Основните управления и индикации са стадартизирани в автомобилостроенето, така че по-интересни са решенията на различните автомобилостроители по отношение нестандартизираните удобства в интерфеса между шофьора и бордовия компютър.
Водещо предимство на азиатските модели в сравнение с еквивалентните европейски и азиатски е именно компютърният интефейс. Азиатците обичат да изпипват елегантни софтуерни решения без това да се отразява на водещите параметри на возилото.