Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Каруците на пътя
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
New
Цитат(wal @ 10/11/2018, 17:48) <{POST_SNAPBACK}>
Лично мое мнение е ,че е по-добре да яхнеш немска или чешка машина втора ръка пред някоя нова японска кола.

Изостанал си в разбирането, wal с около тридесетина години, ако не и повече. Японските коли отдавна изпревариха по качество редица бележити европейски производители, а американските изобщо не ми ги коментирай. Те са само една идея по-добри от руските.
Thursday Next
Може и да си прав, нямам база за сравнение, защото съм имала само една японска кола, при това си беше на години. Като реших да си купувам нова, направих тест драйв и на един Аурис, но се отказах от него, защото не ме впечатли с особен комфорт.
Thursday Next
Няма нужда да се откъсне и изтъркаля някъде, за да кажеш, че ти е паднал ауспухът. Достатъчно е да се откачи. Тогава започва да бучи, губиш мощност и се налага да викнеш пътна помощ.
Цитат
не ми се е налагало да викам пътна помощ.

Явно не ти се е налагало да четеш и правилника, иначе нямаше да изръсиш тая дивотия:
Цитат
На френска магистрала няма да се наложи да се обаждаш на когото и да е, защото има камери и всеки инцидент или крава се виждат веднага. Патрулна пътна помощ е там до 5-10 мин.

И при вас ли като в Белгия книжките ви ги подаряват с колите?
evanka
Цитат(Thursday Next @ 11/11/2018, 08:49) <{POST_SNAPBACK}>
И при вас ли като в Белгия книжките ви ги подаряват с колите?

Книжката ми е подарена в България, тази на мъжа ми - в САЩ.
Други въпроси?
c@t
Не им се връзвай. Сутрин като слушам радио чувам “ 13 км задръстване на ХХ, ъъх приблизително толкова се вижда на живата камера.”

Който не може да си представи: http://live-webcam-online.de/anrw.htm

Имала си късмет, че някой те е видял. Иначе такива като мен се обаждат заради забелязани бедстващи на пътя. animatedwink.gif
Thursday Next
Цитат(evanka @ 11/11/2018, 12:39) <{POST_SNAPBACK}>
Книжката ми е подарена в България, тази на мъжа ми - в САЩ.
Други въпроси?

Ясно, явно наистина е подарена. Няма човек, който да си е взел книжката с учене и изпит, който да не знае какво да прави и къде да се обади, ако закъса на пътя или стане свидетел/участник в произшествие.
evanka
Цитат(Thursday Next @ 11/11/2018, 12:23) <{POST_SNAPBACK}>
Ясно, явно наистина е подарена. Няма човек, който да си е взел книжката с учене и изпит, който да не знае какво да прави и къде да се обади, ако закъса на пътя или стане свидетел/участник в произшествие.

w00tbrows.gif
Т.е. според теб само хора, взели книжка и то с яко учене, знаят какво да правят при произшествие.
Тези неща се преподават в у-ще в началните класове, предполагам дори и там където живееш в момента. В случай, че родители са пропуснали да ги обяснят на децата си.
В желанието си винаги да имаш последната дума в клончето на някоя дискусия, ръсиш големи глупости.
Buitenlander
Цитат(New @ 11/11/2018, 01:42) <{POST_SNAPBACK}>
...... а американските изобщо не ми ги коментирай. Те са само една идея по-добри от руските.

Аз ли съм единственият, който мисли, че американските коли са най-добрите в света...? cool.gif Преди 3 години бяхме решили да обикаляме един месец от Прикарпатието, до Закарпатието в Украйна, и понеже знам какви са им пътищата си купих една американска кола за 1500 евро, с идеята ако изкара месеца, после да я дам на моргата като се приберем.Ами такива удобства и комфорт на возията имаше този 15 годишен таралясник, дето не съм ги виждал, а съм си купувал и европейска кола за 50000+ евро.Честно, ако не гореше 18 на 100 бензин и ако не тежеше 2 тона празна (над 2000 евро пътен данък при мен), щях да си я оставя да я карам....Да не говорим че по “бездорожието” 3-4 пъти дърпах приятелското семейство дето бяха дошли с Мерцедес МЛ джипка...2 пъти късаха ауспух -)
New
Ами, "тежка и гори много" са част от спецификациите, които са много важни, когато човек си купува кола. Поне за мен са важни. Затова и американските коли са ми на дъното в класацията.
Shade
Цитат(Buitenlander @ 11/11/2018, 04:33) <{POST_SNAPBACK}>
Аз ли съм единственият, който мисли, че американските коли са най-добрите в света...?

От време на време посещаваме разни туристически или развлекателни обекти. По-близки, по-далечни, високопланински, пустинни, горски, задокеански... До някои от тях се пътува със самолет, след което е нужно да се рентва кола от летището. До други се стига директно с кола, като разстоянията са различни, пътят до някои места може да отнеме 8 часа и повече. За такива пътувания обикновено рентваме кола. Защо да си трошиш собствената кола по дълги или трудностъпни маршрути, след като може да наемеш застрахована кола и да се отпуснеш, изцяло отдаден на тръпката?
И понеже едно от хобитата ми е експериментиране с различни коли и събиране на сравнителна статистика, всеки път наемам кола от различна марка: европейска, азиатска, американска.
Всичко сравнявам: външен вид, удобства на вътрешния интериор, поведение при различни условия на каране и натоварване, по-конкретно ускоряване, спиране, ефекти при планински завои и разход на гориво.
Няма да навлизам в отегчителни подробности. По мои наблюдения водещ недостатък на американските коли, в сравнение с европейските и азиатските е, че са масивни, тежки и неикономични. Е, не са като колите отпреди 30 години, изпълнението на фордовете например е близко до европейското, но въпреки това Форд обяви, че спира производството на леки коли (с изключение на Мустанг, символа на Форд) и запазва само SUV и камиони. Защото са на загуба в сравнение с еквивалентните евроейски и азиатски модели. Каквото и да правят, вътрешният им интериор си остава сравнително дървен и неудобен.
Особено внимание обръщам на автомобилната електроника. Предполагам всеки знае, че зад таблото на съвременните коли се крие един суперкомпютър, познат като "бордов компютър". Основните управления и индикации са стадартизирани в автомобилостроенето, така че по-интересни са решенията на различните автомобилостроители по отношение нестандартизираните удобства в интерфеса между шофьора и бордовия компютър.
Водещо предимство на азиатските модели в сравнение с еквивалентните европейски и азиатски е именно компютърният интефейс. Азиатците обичат да изпипват елегантни софтуерни решения без това да се отразява на водещите параметри на возилото.
wal
Цитат
Японските коли отдавна изпревариха по качество редица бележити европейски производители, а американските изобщо не ми ги коментирай.

Следващите редове са писани от човек от кухнята.
Не произвеждаме автомобили , но в България има достатъчно фирми ,които произвеждат резервни части за автомобили.
Различна е валидизацията на сглобената единица от японски и от германски фирми.Различно е и отношението към качеството ,като почнеш от входящия контрол на материалите ,преминеш към тестовете и крайния контрол на продукта.
За сега нямам намерение да купувам японска машина.
Lestr
Цитат(wal @ 11/11/2018, 23:38) <{POST_SNAPBACK}>
Следващите редове са писани от човек от кухнята.
Не произвеждаме автомобили , но в България има достатъчно фирми ,които произвеждат резервни части за автомобили.
Различна е валидизацията на сглобената единица от японски и от германски фирми.Различно е и отношението към качеството ,като почнеш от входящия контрол на материалите ,преминеш към тестовете и крайния контрол на продукта.
За сега нямам намерение да купувам японска машина.

Стана ми интересно.

Кои фирми в България произвеждат резервни части за Субару?
Buitenlander
Цитат(Shade @ 11/11/2018, 21:48) <{POST_SNAPBACK}>
.......пътят до някои места може да отнеме 8 часа и повече....
И понеже едно от хобитата ми е експериментиране с различни коли и събиране на сравнителна статистика, всеки път наемам кола от различна марка: европейска, азиатска, американска.
Всичко сравнявам: външен вид, удобства на вътрешния интериор, поведение при различни условия на каране и натоварване, по-конкретно ускоряване, спиране, ефекти при планински завои и разход на гориво.
Няма да навлизам в отегчителни подробности. По мои наблюдения водещ недостатък на американските коли, в сравнение с европейските и азиатските е, че са масивни, тежки и неикономични.

Дано не ни се скарат, че разводняваме темата, но ми стана интересно.Аз съм “болен” автотурист, ако до дестинацията, която сме си избрали има път и времето е достатъчно, друг транспорт не се обсъжда в къщи.Вече съм почти дъртак, но още ми е кеф да карам, даже преди 10 дни (сега сме на ваканция) минах 1600км само със спиране за пикане и ядене-).Та за американските коли и дългите преходи (понеже и ти каза, че правиш такива)... аз там бях най-възхитен.Дъртия Крайслер беше с шофьорска и пасажирска седалка тип “Captain chair”, като шофьорската даже беше и на въздух, нищо общо със всичко европейско, което съм карал.Отделно, имаше корекции на волана като на ТИР, през нощта си го сложих на к@ра с извинение, качих си ръцете отгоре да почиват, пуснах си темпомата на автобана.... и песен.....За тежкото - тежки са, ама колкото по-тежки, по хубаво возят май?Откъм вътрешния комфорт, също ми се стори класи над европейските, просто мястото си е място - дърпаш си табличката, има къде да си сложиш кафето, кутийката с кола... за жената до мен - същото.Ако не беше това горене и данъците - нищо друго нямаше да карам!Абе, при мен едно Chevy Van Explorer от ‘96-та година, струва колкото наточен Mercedes Vito от 2012-та svirkam si.gif Хората знаят защо....-)
Shade
Сигурен съм, че наблюденията ти върху американските коли са верни и не се учудвам. Освен това има разлики в изпълнението на едни същи модели неамерикански коли, в зависимост от това дали са предназначени за американския или за европейския пазар.
Няколко неща по колите бяха първите ми впечатления, когато за пръв път стъпих на американска земя. Първото беше безусловното наличие на средна стоп-светлина отзад. Вече всички коли по света я имат, но преди 18 години не беше така. Другото беше задължително вградени поилка и хранилка: стойки за чаши и отделение с капак за съхранение на храна (поилката вече присъства и в Европа, но хранилки още не съм забелязал). Има и купища други глезотии в зависимост от класа на колата.
Между другото веднъж ми показаха Застава Юго. Адаптирана към изискванията на американския пазар. Съжалявам, че не направих снимки. Не можеш да я познаеш, "дзвер", както се казва. Но е получила ниска оценка и вносът им е спрян отдавна.
Има и градски автобуси "Икарус" от съчленените. И нож до врата да ти опрат, няма да признаеш, че виждаш "Икарус".
Buitenlander
На мен затова ми се стори чудно, че няколко колеги ги поставихте на последно място в избора си.Навярно комфорта не ви е толкова важен.Като отвори дума за 3-тия стоп и колко по-късно някои нововъведения идват в европейските и японските коли, да кажа оже нещо дето ме впечатли.До падането на роуминга в ЕС, заради капризни кленти поддържах два мобилни телефона с номера от различни държави постоянно включени.Съответно, когато съм зад волана, или се накичвах като маймуна с едно хендсфри в ухото и едно през саундсистемата, или почти винаги, единия телефон в ръката.А при мен е най-високата глоба в Европа за говорене по време на движение...... към 400€.Та, качвам се в този Крайслер, пускам CD-то и ми вика “No phone connected. No phone found”. Кънектвам се аз, излизам на магистралата, пускам навигацията, а тя вика “No second phone connected. No second phone found” wavetowel2.gif Направо се изкефих!И това в кола 2002 година.После видях такова в едно Ауди от 2014-та....
New
Ако трябва да сме пределно точни, обективната истина изисква да кажем, че няма генерално качествени марки, а различията варират от модел до модел и от година до година.
Ето тук има един сайт, в който хората се оплакват от колите си и може да се види точно кой модел кола е проблемен и къде са му проблемите. Съседни години модели от една и съща марка кола се оказват в някои случаи с големи различия в изпълнението.
Та, както и във всяко нещо, така и при колите обобщенията са най-често грешни.
agrippa
Цитат(D-rA @ 04/11/2018, 16:18) <{POST_SNAPBACK}>
Какво мислите - ще бъдем ли някога бяла държава?

А ти извика ли полиция за да глобят или спрат от движение каруцарите или остави нещата както са си? С надежда, че това няма да се повтори вече. korabche.gif
Питето
Проблема идва от неработеща полиция и неадектватно правораздаване. Каруцата е следствие, а не причина. Да се подкрепя с факти: скоро гледах по телевизията (пак по повод каруците на пътя), как един се хвалеше, че неговата каруца е едиснтвената изрядна (регистрирана и с необходимите светлоотразители и т.н.) в цялата махала. Абе не съм попадал на последващ репортаж как полицията е подгонила останалите неизрядни каруци от същата махала, хем по телевизията им посочиха коя е махалата и къде се намира. Та проблема не е в каруците и преобладаващите неграмотни каруцари, а в полицията дето досега не се е справила с нещо толкова бавно и очеизвадно като каруца.
agrippa
Цитат
ще бъдем ли някога бяла държава?
Замислих се, къде ще да е тая чисто бяла държава? Може би Исландия, след като навали пресен сняг...
agrippa
Цитат(Питето @ 26/11/2018, 14:28) <{POST_SNAPBACK}>
Проблема идва от неработеща полиция и неадектватно правораздаване. ... а в полицията дето досега не се е справила с нещо толкова бавно и очеизвадно като каруца.
Трябва да се отделят повече средства за сигурност, а ? Или по-често да се гонят министрите.
Каруцата е символ на независимост от системата: не ти трябва шофьорска книжка, да плащаш данъци, винетки, да купуваш скъпи горива. Само кон ти трябва и мало трева край пътя. Да, и на нас автомобилистите каруците по пътя не ни харесват: мотаят се влачат се бавно, пречкат се. Както и колоездачите, да вземат да им направят някакви отделни писти, алеи, пътища.

И жалкото е, че все още толкова хора трябва да си изкарват препитанието посредсвом тия каруци.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.