Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Промяна на системата!
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
wal
Цитат
Доколко е цинично да се говори за ниска производителност на труда и "лош човешки материал", в условията на 8-часов работен ден, при сходна материална база?

Не знам някой от сегашните управляващи да е говорил за лош човешки материал.Симеончо ,когато беше премиер беше казал нещо за чипа,това беше.
При тези ниски минимални заплати каква му е сметката на собственика на завода да обновява машинния парк?!От там идва и по-ниската производителност.По-лошото е ,че енергийната ни ефективност е отчайваща.Остарялата техника е много по- енергоемка.
Всичко това обаче не означава ,че трябва да сменяме политическата система,щото с коя ще я заменим?!
c@t
Цитат
Не знам някой от сегашните управляващи да е говорил за лош човешки материал.

Б. Борисов например.
Случаят може би е бил от преди 10 години и по време на отпуската ми.
Не съм залята от информация, затова мога да сортирам малкото, което достига rolleyes.gif

Иначе миналата седмица мислех да постна една анкета колко от работното ви време е заето от интензивна работа и в коя бройна единица я измервате (зависи от вида работа — продулция на единица продукт от вас, издаване на единица документ от вас самите и тн) — за един работен ден.
Thursday Next
Цитат
забравяйки или удобно пропускайки, че тя е там за да работи редом с тях за общото благо.

Напълно съм съгласна с тебе. В много отношения държавата не си е на мястото, защото не осигурява нужните възможности, сигурност, качество на образование и здравеопазване, да споменем само няколко неща. Но тия разговори сме ги водили често по други поводи. Тук исках да повдигна въпрос за това, че не може държавата да бъде държана отговорна за това, че някой си не ще да се размърда и да промени нещо у себе си, така че да си осигури с две идеи по-добър живот.

Thursday Next
Цитат
Не може да е толкова глупав.

Що да не може, щото го дават по телевизора ли? Само да напомня, че те и Гала дават.
Питето
Нормално, който не учи в училище, после Неволята го дообразова.
Питето
Ще прощаваш, ама "общото благо" е различно от "индивидуалното благо". Съвсем нормално е, това което е добро за обществото като цяло, да е кофти за някаква част от индивидите в същото това общество. Един краен и ярък пример — затворниците. По темата, държавата помага дори на тези, които не допринасят за обществото, което си е едно доста човечно отношение. Неучили, неработещи и въпреки това получават подкрепа за да не гладуват и евентуално ако решат все пак да си доучат или да пробват нЕкаква работа. От друга страна, държавата няма как да ги принуждава към образование и труд, а и преди (през соца) дето се опитваше да ги принуждава да учат и да работят пак не се получаваха нещата.
Lestr
Цитат(Питето @ 18/11/2018, 22:50) <{POST_SNAPBACK}>
Ще прощаваш, ама "общото благо" е различно от "индивидуалното благо". Съвсем нормално е, това което е добро за обществото като цяло, да е кофти за някаква част от индивидите в същото това общество. Един краен и ярък пример — затворниците. По темата, държавата помага дори на тези, които не допринасят за обществото, което си е едно доста човечно отношение. Неучили, неработещи и въпреки това получават подкрепа за да не гладуват и евентуално ако решат все пак да си доучат или да пробват нЕкаква работа. От друга страна, държавата няма как да ги принуждава към образование и труд, а и преди (през соца) дето се опитваше да ги принуждава да учат и да работят пак не се получаваха нещата.

Ама ,като ги принуждаваше да работят, никой не ровеше по кофите.
Горския
Цитат(Lestr @ 18/11/2018, 23:35) <{POST_SNAPBACK}>
никой не ровеше по кофите.

Щото беше забранено!
Както беше забранено да има сакати (инвалиди) по улиците! angry.gif angry.gif angry.gif
biggeorge
И къде бяха сакатите по времето на комунизма? wink.gif
В домове за сакати хора.
Много неща ни отне демокрацията, но най-вече ни отне възможността по улиците да виждаме само здрави, прави и красиви хора.
А сега по улиците на България само куцо и сакато!
Долу демокрацията, да живее диктатурата!
doh.gif
Norman
Цитат(c@t @ 18/11/2018, 15:48) <{POST_SNAPBACK}>
Б. Борисов например.
Случаят може би е бил от преди 10 години и по време на отпуската ми.

Малко off-topic: на 3-ти февруари 2009г, Чикаго, САЩ: Бойко НЕ казва такова нещо, а само "...мат'риялът от който имаме да избираме, изобщо не е голям...":

Горното, вече променено на "лош човешки материал" се появава в статия на "Дневник" от 5-ти февруари и именно този израз се цитира и до днес.

BTW: Коментар #49 под статията казва точно това - "Свалете си записа на срещата и слушайте... [статията] е в стил Гьобелс." И, авторът, съответно, е засипан с минуси svirkam si.gif
Онуфри
Цитат(Lestr @ 19/11/2018, 00:35) <{POST_SNAPBACK}>
Ама ,като ги принуждаваше да работят, никой не ровеше по кофите.

Не ровеше в кофите щото милиционерите побийваха !

animatedwink.gif
Горския
Цитат(biggeorge @ 19/11/2018, 16:45) <{POST_SNAPBACK}>
И къде бяха сакатите по времето на комунизма? wink.gif
В домове за сакати хора. w00t2.gif

Ха, ха, хааа!
Дечкооо, дечко! wave.gif
Горския
Цитат(Онуфри @ 19/11/2018, 17:56) <{POST_SNAPBACK}>
Не ровеше в кофите щото милиционерите побийваха !
animatedwink.gif

Тази система беше толко идиотска, че даже на нас, които впрочем я познавахме добре, не ни се вярва, че е съществувала 292.gif
wal
Кой да рови в кофите ,като по магазините нямаше какво да се купи.
Lestr
Цитат(Горския @ 19/11/2018, 19:04) <{POST_SNAPBACK}>
Тази система беше толко идиотска, че даже на нас, които впрочем я познавахме добре, не ни се вярва, че е съществувала 292.gif

Не беше чак толкова идиотска.::

И аз съм я преживял, ама май ме удря носталгия...
Онуфри
Цитат(Горския @ 19/11/2018, 20:04) <{POST_SNAPBACK}>

Тъкмо след толкова години се опитваме да я забравим и …. се появява НЯКОЙ на когото МУ харесва !

Кой беше казал:

НАРОДЕ …

Lestr
Цитат(Онуфри @ 19/11/2018, 20:04) <{POST_SNAPBACK}>
Тъкмо след толкова години се опитваме да я забравим и …. се появява НЯКОЙ на когото МУ харесва !

Кой беше казал:

НАРОДЕ …

За Васил Левски или хубаво, или нищо.

А истината никога не трябва да се забравя!
c@t
Цитат(Питето @ 18/11/2018, 21:35) <{POST_SNAPBACK}>
Нормално, който не учи в училище, после Неволята го дообразова.

Възможно е да те чета твърде буквално, но който не учи в училище, после някой друг ще му казва какво да прави laughing.gif

Управляващите във фирмите (особено оперативните мениджъри) ставаме все по-добри в това да правим системата / работните стъпки като за малоумни, защото с тоя недостиг на персонал често се случва някой съвсем чужд на дейността на отдела да бъде сложен като временен заместник.

Всеки недоучил е адресат за команди.
Училите, макар и с някаква ниска квалификация е адресат за програма за развитие на персонала.

До сега не съм видяла някой със слаба теория и голям мерак да е успял само с мерак laughing.gif
Онуфри
Цитат(Lestr @ 19/11/2018, 21:48) <{POST_SNAPBACK}>
...

Коя истина?

Твоята ли?

: )

Питето
Ровеха. През соца ровеха в контейнерите (щото нямаше кофи) за да вадят хляб за прасетата. Сега ме питай, за къв са се тормозили да гледат прасета, да варят компоти пред блока, да сушат наденици по балконите, и защо държавата измисли "самозадоволяване"-то. А да, и нямаше бездомни, щото ги въдворяваха по-далечко от градовете, за да се поддържа имиджа на строя. a4dff7b7.gif
Питето
Точно така, правилно сме се разбрали. Темата обаче е че в момента у българско, точно тези дето не са учили протестират и искат да им се изпълняват командите и да им се осигуряват доходи като за учили хора. Просто искат и толкоз. Нито знаят от къде, нито знаят как или защо, обаче си веят байряците и тропат по улиците.
New
Цитат(Lestr @ 19/11/2018, 19:55) <{POST_SNAPBACK}>
И аз съм я преживял, ама май ме удря носталгия...

Сигурна съм, че носталгията е по младостта, не по системата.
Thursday Next
Цитат(Питето @ 19/11/2018, 22:24) <{POST_SNAPBACK}>
за да се поддържа имиджа на строя. a4dff7b7.gif

Напомняш ми за един много популярен анекдот от нашия край. Имало някакъв образ, който успявал дори и в соца да се промъкне между капките и да надхитри системата. Нямал работа, клател си краката и лежал на джоба на мама и тате. И така дълги години. Познати го критикували, опитвали се да го избият на съвест, "Абе човек, ти замисляш ли се какво ще стане като остарееш? Как така без нито ден трудов стаж ще вземаш пенсия? От какво ще живееш?" А той се подхилквал и викал, "Е па оно дотогава комунизъмо ше е дошъл. И като стигнат до мене, ще кажат, "Айде да му дадеме и на Геле една пенсия, да не срами стройо."
Shade
Цитат(Lestr @ 19/11/2018, 10:48) <{POST_SNAPBACK}>

Хм... Коя е истината? Аз също съм живял в онази система и никак не я намирам за благодат. Но и не се оплаквам от нея като баба.
По онова време намирах начин да се оправям добре без селски тарикатлъци и коленичене/лизане по партийна линия. Бях убеден, че е въпрос на време икономическа система, която не е в състояние да се самоподдържа и развива, да се срине. Така че работех сериозно, трупах професионален опит и не спирах да се самообразовам с оглед времето, когато тези инвестиции ще придобият значение. Отказах официална покана да вляза в Партията. Не ми поставиха ребром въпроса каква е причината да отхвърля тази висока чест. Защото партийните некадърници разчитаха на мен.
Е, оказа се, че съм се подготвил добре, след като успях да се интегрирам бързо и успешно в западно-европейската икономика, когато желязната завеса падна (по-рано от очакваното).
Lestr
Цитат(Shade @ 20/11/2018, 03:45) <{POST_SNAPBACK}>
Хм... Коя е истината? Аз също съм живял в онази система и никак не я намирам за благодат. Но и не се оплаквам от нея като баба.
По онова време намирах начин да се оправям добре без селски тарикатлъци и коленичене/лизане по партийна линия. Бях убеден, че е въпрос на време икономическа система, която не е в състояние да се самоподдържа и развива, да се срине. Така че работех сериозно, трупах професионален опит и не спирах да се самообразовам с оглед времето, когато тези инвестиции ще придобият значение. Отказах официална покана да вляза в Партията. Не ми поставиха ребром въпроса каква е причината да отхвърля тази висока чест. Защото партийните некадърници разчитаха на мен.
Е, оказа се, че съм се подготвил добре, след като успях да се интегрирам бързо и успешно в западно-европейската икономика, когато желязната завеса падна (по-рано от очакваното).

Потресаващ пост!

Особено с това, че пишеш партията с главно “П”.
Горския
Цитат(Lestr @ 20/11/2018, 09:03) <{POST_SNAPBACK}>

Нищо странно в писането на "ПартияТА" с главна буква и ... членувано!
Тъй като став дума за една конкретна, известна и единствена Партия!

И аз винаги я пиша с главна буква, макар че започнах "интегрирането в западно-европейската икономика" 10 години преди пдането на Завесата (пак с главна буква).

Ноооо ... бяхма млади и нямахме търпение "да се подготвяме" за след падането й (на Желязната)

Искрено казано, не вярвахме в падането й в обозримо бъдеще и нямахме желание да си пропиляваме младостта в онази идиотска (във всяко отношение) "система"
Lestr
Цитат(Горския @ 20/11/2018, 12:49) <{POST_SNAPBACK}>
Нищо странно в писането на "ПартияТА" с главна буква и ... членувано!
Тъй като став дума за една конкретна, известна и единствена Партия!

И аз винаги я пиша с главна буква, макар че започнах "интегрирането в западно-европейската икономика" 10 години преди пдането на Завесата (пак с главна буква).

Ноооо ... бяхма млади и нямахме търпение "да се подготвяме" за след падането й (на Желязната)

Искрено казано, не вярвахме в падането й в обозримо бъдеще и нямахме желание да си пропиляваме младостта в онази идиотска (във всяко отношение) "система"

Имаше и БЗНС.

И култови лафове: “Лауерат на мъдете на Георги Трайков”
Shade
Цитат(Lestr @ 19/11/2018, 23:03) <{POST_SNAPBACK}>
Потресаващ пост!

По-долу говориш за култови лафове. Да припомня култовия лаф на Вуте: "Ако кажат, че има спешна работа, я легам да спим. Ако наистина е спешна, они че я свършат".
Някои никога не отказваха да свършат работа, а последователите на Вуте замечтано гледаха небето и си викаха: "Като има бунак да се натиска за работа - добре е дошло". Бунакът трупаше опит, а онези - селски тарикатлък.
Когато системата се срина, последователите на Вуте (доста такива познавам) започнаха да се вайкат, че истината за Партиятя а главно "П" никога не трябвало да се забравя и ги удряла носталгия по нейното време. Обаче успешно били свършили всичко в този живот, всички върхове били покорили.
Горския
Цитат(Lestr @ 20/11/2018, 15:33) <{POST_SNAPBACK}>
Имаше и БЗНС.

Имало какво ?! 453.gif
Lestr
Цитат(Горския @ 20/11/2018, 20:03) <{POST_SNAPBACK}>
Имало какво ?! 453.gif

Добре де .

И аз се смея, но и имаше.

Shade
Цитат(Горския @ 20/11/2018, 10:03) <{POST_SNAPBACK}>
Имало какво ?! 453.gif

Навремето Тито отказвал да направи Югославия член на СИВ. Руснаците настоявали, но той възразявал: "Ми смо као муда, учествујемо, али не улазимо" (Ние сме като мъде, участваме без да влизаме).
Едва през 1964 г. Югославия от постоянно присъствие става пълноправен член на СИВ.
Нашето БЗНС, обаче, си остана "Постоянното присъствие на БЗНС" чак до краха на системата. smile.gif
Астер
Цитат(biggeorge @ 18/11/2018, 08:50) <{POST_SNAPBACK}>
Не е мързел. rolleyes.gif
Хората са бедни поради липса на образование и опит и най-вече заради дискриминация в училищата и на пазара на труда. wink.gif

Я пак?!
Питето
Верно?
Цитат(biggeorge @ 18/11/2018, 08:13) <{POST_SNAPBACK}>
Президентът може да оказва контрол и да регулира политическите процеси в страната. ...

Ако го вярваш това дето си го писал, става ясно що не ти връзва и все си недоволен, щото те мързи да прочетеш дори едно такова кратко и ясно нещо като "правомощия на президента". Президента, освен едно временно вето (дето му правят прескочи-кобила още на второто гласуване), може да влияе само с пазарлъци. Всичко останало дето го приказва е предизборни/следизборни залъгалки за електората.
Горския
Цитат(biggeorge @ 18/11/2018, 08:20) <{POST_SNAPBACK}>
преди ГЕРБ да окупират?! властта

Жоре, това твоето е чиста детинщина - приемам, че не е нескопосан опит за манипулация!

Как ББ е "окупирал властта"? Преврат ли направи? Матросът Железняк (може би знаеш кой е?) разгони Учредителното събрание ли и обяви превратът за ВОСР(знаеш ли какво е това?)

Ако не се лъжа ББ кара ТРЕТИ мандат - ЕДИНСТВЕН в новата българска история!
Това, все пак, значи нещо - избран е чрез нормални избори - ТРИ ПЪТИ = три преврата?!! Не може всичко да се преписва на изборни манипулации. Това българският избирател го иска - разправяй се с него

За протокола : не се произнасям върху управлението на ГЕРБ, дразни ме високомерното пренебрегване на избора на избирателите - демократичен въпреки всичко!

Сега можеш да заявиш : "такъв народ, такъв избор" - да, ама избор - свободен!
Така че, заеми се с ... електората!
wal
Е, и служебен кабинет му е позволено да прави.Служебният кабинет пък е този,който организира и провежда изборите за НС.И за всичките тези
превелики отговорности се провеждат избори.Да не говорим за задълженията на вицепрезидента!!
Питето
Прави... ако му разрешат да прави (правителството благоволи да подаде оставка) а не ако сам си реши. animatedwink.gif Заради това казвам, че сегашното говорене е политическа залъгалка за по-наивните от електората, а не че президентската институция има власт да направи нещо по въпроса с цените на горивата или с доходите. Както писах по-горе, президентската институция може да влияе на/в политическия живот само чрез пазарлъците и назначенията. Толкова са И правомощията.
Питето
Това е лесно: прокарват закон само хора със завършено образование да имат право на социалки (и тест по български и математика заедно с молбата за социалката) и стой та гледай колко ученолюбие ще се появи у една определена прослойка... laughing.gif
Thursday Next
Цитат(Питето @ 22/11/2018, 19:00) <{POST_SNAPBACK}>
Това е лесно: прокарват закон само хора със завършено образование да имат право на социалки (и тест по български и математика заедно с молбата за социалката) и стой та гледай колко ученолюбие ще се появи у една определена прослойка... laughing.gif

И аз съм си го мислила. Но хората с умствена изостаналост, които не са могли да посещават училище, също получават социални помощи. Не е справедливо да ги орежеш.
Питето
За тях ще си има подпомагане, щото ще са освидетелствани още от деца. Зор ще видят тези, дето заради папото ще се пробват да го докарат на невменяеми ама след пълнолетие. Така де, то не е ТЕЛК да бутнеш един пари у от утре да си инвалид, ще си трябва картона да се води още от училище, а това са много години плащане, за едната несигурна социалка.
Горския
Цитат(Горския @ 21/11/2018, 20:57) <{POST_SNAPBACK}>
Жоре, това твоето е чиста детинщина - приемам, че не е нескопосан опит за манипулация!

Как ББ е "окупирал властта"? Преврат ли направи? Матросът Железняк (може би знаеш кой е?) разгони Учредителното събрание ли и обяви превратът за ВОСР(знаеш ли какво е това?)

Ако не се лъжа ББ кара ТРЕТИ мандат - ЕДИНСТВЕН в новата българска история!
Това, все пак, значи нещо - избран е чрез нормални избори - ТРИ ПЪТИ = три преврата?!! Не може всичко да се преписва на изборни манипулации. Това българският избирател го иска - разправяй се с него

За протокола : не се произнасям върху управлението на ГЕРБ, дразни ме високомерното пренебрегване на избора на избирателите - демократичен въпреки всичко!

Сега можеш да заявиш : "такъв народ, такъв избор" - да, ама избор - свободен!
Така че, заеми се с ... електората!

Някой да каже нещо по въпроса?! argue.gif
c@t
Цитат
Някой да каже нещо по въпроса?! argue.gif

neprichom.gif не знам кой е матроса и какво е това съкращение, но мисля че няма преврат в България.

Ако Б.Борисов наистина има огромно влияние в нещото наречено “Герб” абсолютно мога да си представя че българите го избират. Борисов очевидно е събрал достатъчно политически опит и отстрани наблюдавано, бих казала че много добре знае какво се иска в задачата. Той също знае как да приложи решенията по негов начин, напаснат и поносим за населението.

Относно дискриминационните постинги, характерни за динозаврите от източния блок, бих казала че в България — искате или не, всеки трябва да има достъп до социалната система. Дори е крайно време детските пари да не са за социално слабите, а за всеки. (тъй като са достъпни за всеки европейски гражданин във всяка членка на ЕС)

Така че се чудя как още не са реформирали данъчната система.

п.п. Пиша това, защото приятеля ми вчера смята моите данъци и беше втрещен отова, че само моите месечни данъци са в размера на социалните помощи на 3 семейства (2 възрастни + 2 деца)
Неговите са малко по-малко, защото в момента изкарва по-малко от мен, но пак финансира 1,5 семейства. Та си дойдохме на думата защо не сме се бракивали, ама това е друга тема wavetowel2.gif laughing.gif
Alexfield
Нямаш проблем! Путин вече 16 години печели изборите съвсем демократично, нали?
Същото е и в България.
c@t
Да не би да има убити кандидати за премиер министри? Или пратени в гулага? Всъщност има ли български гулаг?

ц-ц-ц пак съм пропуснала.
Thursday Next
Цитат
Зор ще видят тези, дето заради папото ще се пробват да го докарат на невменяеми ама след пълнолетие.

А дано си прав. Но подозирам, че заинтересованите пак ще намерят начин.
Питето
На мен са ми по-важни и по-на сметка повечето дето няма да намерят начина, и ще трябва да се дообразоват. Е, като се пообразоват малко вече има шансове да си намерят нещо дето да им носи повече файда от социалката (особено ако е труднодостъпна).
Thursday Next
Цитат(biggeorge @ 18/11/2018, 08:38) <{POST_SNAPBACK}>
Не може да е толкова глупав. sad.gif

Продължаваш ли да твърдиш това след снощното гостуване на Боко?
Alexfield
Потърси "Десислава Иванчева", може пък да си попълниш пропуските...
biggeorge
Ти за убийството на Андрей Луканов не си ли чувала? huh.gif
Андрей Луканов от Уикипедия, свободната енциклопедия - Убийство
Андрей Луканов е застрелян на 2 октомври 1996 г. с 4 куршума пред дома си на ул. „Латинка“ 15.

В деня на убийството около 9:15 – 9:20 ч. Луканов излиза от дома си и се отправя към личния си автомобил „Пежо 306“, паркиран на около 15 м от входа. В колата го чака шофьорът му. Луканов влиза в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо. Излиза от колата, приближава се до домофонната уредба и се опитва да се свърже със съпругата си. През това време убиецът стреля 4 пъти, от разстояние 1,5 – 2,5 метра с пистолет „Макаров“. Куршум попада в областта на дясното му слепоочие, а други 3 – в гърба. Експремиерът пада на земята, а убиецът изчезва.

В деня на покушението на същото място са открити и захвърлени дрехи на предполагаемия убиец, с които се е маскирал като скитник. Пистолетът, с който се смята, че е било извършено убийството, е намерен едва 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в жилищен блок на съседната улица „Димчо Дебелянов“.

За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са отменени. Убийството остава неразкрито.

Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много и различни версии – от покушение на „енергийната мафия“ до битови причини.
c@t
Знам че българския лев е с валутен борд, който е в следсвтие на гениалността на някакъв Луканов.

Мога да си представя че след подобен дизастер този същия не е спечелил много приятели.
Относно смъртта му нищо не знам.

Мислиш ли че ако Путин вкара Русия в канавката няма да го убият? svirkam si.gif
За да не го убият трябва да достигне висините на Ким от Северна Корея. animatedwink.gif
c@t
Десислава Иванчева не я пише в уикипедия.
Но за Ел Чапо трябва да скролваш листата с езици-превод wavetowel2.gif

ъх коя е тая и за какво се бори? (освен със жълтата преса)
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.