Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Cлeд ĸpизaтa иcлaндцитe .........
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Mukaveev
Cлeд ĸpизaтa иcлaндцитe вeчe ca c 30% пo-бoгaти oт eвpoпeйцитe

,, Дeceтилeтиe cлeд ĸoлaпca нa иĸoнoмиĸaтa им, иcлaндцитe днec ca дaлeч пo-дoбpe oт cpeдния eвpoпeeц, пишe Вlооmbеrg.

Cпopeд пъpвoнaчaлни дaнни, пyблиĸyвaни днec oт cтaтиcтичecĸaтa cлyжбa в Peйĸявиĸ, бpyтният вътpeшeн пpoдyĸт нa глaвa oт нaceлeниeтo нa Иcлaндия e c 30 пpoцeнтa нaд cpeдния зa Eвpoпeйcĸия cъюз.
Ocтpoвът ycпя дa ce изпpaви cлeд финaнcoвaтa ĸpизa oт 2008 г. cлeд въвeждaнeтo нa ĸaпитaлoв ĸoнтpoл и pecтpyĸтypиpaнe нa бaнĸитe cи.

Cтpaнaтa paзчитa и нa cĸaндинaвcĸия coциaлeн мoдeл, зa дa пaзи cвoитe гpaждaни oт бeднocт.,,

Глей кви работи правят хората...... Вярно , че не сме скандинавци , но не може ли и ние да разчитаме на такъв модел ..... ,, ...пaзи cвoитe гpaждaни oт бeднocт.,...... колко просто звучи.

Помня когато свалиха онова келеме Сигминдур......Сигмундур Давид Гунлаугсон..... тоя пречеше на модела , през 2008.

Какво му е сложното на тоя модел ? При нас защо не се получава...... а има толкова много бедни хора...
wal
Цитат(Mukaveev @ 16/12/2018, 00:45) <{POST_SNAPBACK}>
Какво му е сложното на тоя модел ? При нас защо не се получава...... а има толкова много бедни хора...

Сложното му е ,че е стъпил на народностния манталитет на скандинавците и поради това работи само там.Ето ти го и него.
Колко бедни хора има в България и какви са критериите за бедност?!?!Тази беднотия по празниците и през лятото хуква с личните си МПС по чужбините.Що аз не познавам бедни хора, критериите ли ми са сбъркани?!
evanka
Бpyтният вътpeшeн пpoдyĸт нa глaвa oт нaceлeниeтo нa Иcлaндия e c 30 пpoцeнтa нaд cpeдния зa Eвpoпeйcĸия cъюз.....

..... И 9 пъти по-висок от българския.

То и ако българската икономика осигури 70 000 долара на глава от населението, няма да има бедни.
biggeorge
Това, че не познаваш бедни хора не значи, че ги няма. dry.gif
Lestr
Цитат(wal @ 16/12/2018, 11:39) <{POST_SNAPBACK}>
Сложното му е ,че е стъпил на народностния манталитет на скандинавците и поради това работи само там.Ето ти го и него.
Колко бедни хора има в България и какви са критериите за бедност?!?!Тази беднотия по празниците и през лятото хуква с личните си МПС по чужбините.Що аз не познавам бедни хора, критериите ли ми са сбъркани?!

Не са ти сбъркани критериите.

Беднотията е много относително понятие. Почти винаги се ползва в сравнителна форма.

Едно е да си беден в България, друго е в Германия,Франция, Италия и др.

За разлика от България, където никога не е имало глад, там е имало. Последствия от войната, разбира се.

Впрочем, да те попитам, защо планът Маршал е само за западна Европа?

СССР не ли имал нужда от възстановяване? Той е от победителите, но е понесъл несравнимо повече разрушения.

biggeorge
Цитат(evanka @ 16/12/2018, 14:11) <{POST_SNAPBACK}>
То и ако българската икономика осигури 70 000 долара на глава от населението, няма да има бедни.

Пак ще има бедни.
Ще има една група свръхбогати хора с огромни доходи и една огромна маса хора с ниски доходи.
Средноаритметично БВП на глава от населението пак ще е 70 000 долара. wink.gif
Същото е да имаш два души с доходи 139 500 долара и 500 долара.
Средноаритметично е 70 000 долара, ама реално не е толкова.
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 16/12/2018, 17:46) <{POST_SNAPBACK}>
Пак ще има бедни.
...……

Джоре,

Народът е казал - който не работи (и е мърДзелив) не трябва да яде !

Средноаритметичното винаги си е било - Средноаритметично !!!

animatedwink.gif
wal
Цитат(Lestr @ 16/12/2018, 17:44) <{POST_SNAPBACK}>
Впрочем, да те попитам, защо планът Маршал е само за западна Европа?

СССР не ли имал нужда от възстановяване? Той е от победителите, но е понесъл несравнимо повече разрушения.

Планът Маршал е за цяла Европа и азиатските държави участвали във ВСВ.
Гошо Тарабата се отказва от него и караме по плана Сталин.Инфо.
evanka
Цитат(Lestr @ 16/12/2018, 16:44) <{POST_SNAPBACK}>
защо планът Маршал е само за западна Европа?

СССР и сателитите му отказват план Маршал по идеологически причини най-вероятно.
evanka
Цитат(biggeorge @ 16/12/2018, 16:46) <{POST_SNAPBACK}>
Пак ще има бедни.
Ще има една група свръхбогати хора с огромни доходи и една огромна маса хора с ниски доходи.
Средноаритметично БВП на глава от населението пак ще е 70 000 долара. wink.gif
Същото е да имаш два души с доходи 139 500 долара и 500 долара.

Имаш право. За да няма бедни, освен доходи, трябва да има и данъци.
Българския плосък данък 10% в/у всички доходи е безумен.
Сега проверих - в Исландия данъка е плаващ - доходи над 5700 евро месечно се таксуват с 46%.
Може би затова нямат бедни и нямат безумно богати също.
wal
Цитат
Българския плосък данък 10% в/у всички доходи е безумен.
Сега проверих - в Исландия данъка е плаващ - доходи над 5700 евро месечно се таксуват с 46%.
Може би затова нямат бедни и нямат безумно богати също.

Много си е на место плоският данък.Знаеш ли какво ще се случи ,ако някой реши да приложи исландската данъчна система в България?!Всички ,които получават брутни заплати над 2 000 лв. ще започнат да се осигуряват върху минималната работна заплата ,а разликата ще я получават "под масата".В хазната ще влезнат по-малко пари ,което ще ощети т.нар. бедняци.
evanka
Цитат(wal @ 16/12/2018, 20:56) <{POST_SNAPBACK}>
Много си е на место плоският данък.Знаеш ли какво ще се случи ,ако някой реши да приложи исландската данъчна система в България?!Всички ,които получават брутни заплати над 2 000 лв. ще започнат да се осигуряват върху минималната работна заплата ,а разликата ще я получават "под масата".В хазната ще влезнат по-малко пари ,което ще ощети т.нар. бедняци.

Тази история с двойното счетоводство не свърши ли вече?
Като се осигуряваш на малка заплата, пенсията, майчинството.... не са ли по-неизгодни?
Макарена
Цитат(evanka @ 16/12/2018, 22:22) <{POST_SNAPBACK}>
Тази история с двойното счетоводство не свърши ли вече?
Като се осигуряваш на малка заплата, пенсията, майчинството.... не са ли по-неизгодни?

Никой не мисли за това. Българинът не е възпитан да живее с перспектива, защото тя винаги е неясна. По-добре сега да вземе големите пари на ръка, вместо да ги влага в осигуровки и пенсии, защото няколко пъти досега са му крали пенсиите.
Lestr
Цитат(Макарена @ 16/12/2018, 22:42) <{POST_SNAPBACK}>
Никой не мисли за това. Българинът не е възпитан да живее с перспектива, защото тя винаги е неясна. По-добре сега да вземе големите пари на ръка, вместо да ги влага в осигуровки и пенсии, защото няколко пъти досега са му крали пенсиите.

Мислиш като млад, а не си.

Познавам доста хора, които живееха по този начин и сега много съжаляват.

Нямат сигурни пари, а да изкарват нови им е все по-трудно.

Ама поне си поживяха като млади...
Горския
Цитат(wal @ 16/12/2018, 19:43) <{POST_SNAPBACK}>
Планът Маршал е за цяла Европа и азиатските държави участвали във ВСВ.
Гошо Тарабата се отказва от него и караме по плана Сталин.Инфо.

Аз си мислех, че няма някой, който да не знае това, а ето че имало или на някои им е изгодно да "нагаждат" Историята
agrippa
Цитат(Mukaveev @ 15/12/2018, 16:45) <{POST_SNAPBACK}>
..... ,, ...пaзи cвoитe гpaждaни oт бeднocт.,...... колко просто звучи.
В България се прави точно обратното: държат се много хора в бедност, за да изглеждат сравнително богатите – по-богати. Български модел, ако щете.
evanka
Цитат(Горския @ 17/12/2018, 10:29) <{POST_SNAPBACK}>
Аз си мислех, че няма някой, който да не знае това, а ето че имало или на някои им е изгодно да "нагаждат" Историята

Доста малко хора знаят тези неща, защото соц пропагандата не искаше да се знаят.
wal
Хайде , хайде, минаха 30 години вече от края на соцпропагандата.И тогава можеше да се знаят тези неща,достатъчно емисии на български език имаха западните радиостанции.
Питето
И не само. Примерно водим по инфаркти и инсулти (от към фаталния завършек), а счупванията при възрастните са си почти смъртни присъди, та за къв да пестя, и да се гътна преди или малко след пенсионирането? Еле пък като вдигнаха възрастта за пенсиониране, стой та гледай колко народ ще е назад в уравнението "внесъл за пенсия = получил пенсия". От друга страна, внесъл-невнесъл накрая получаваш, щото това дето му казваме "пенсионна система" всъщност е социална система за възрастни хора, та за къв да внасяш, като накрая ще получиш, че и тези дето най-малко са внасяли, на тях най-често им повишават пенсиите... Това трябва да го рестартираме или по стария японски вариант (без пенсии, а който каквото си е заделил за старини) или по тайландския начин (май в Тайланд беше) със задължително натрупване на определени суми в определени области (за здраве, за пенсия...) на собствена сметка. Така както сега си чакаме на държавната масичкесложидаям, няма да стигнем никого.
Lestr
Цитат(Питето @ 17/12/2018, 20:33) <{POST_SNAPBACK}>
И не само. Примерно водим по инфаркти и инсулти (от към фаталния завършек), а счупванията при възрастните са си почти смъртни присъди, та за къв да пестя, и да се гътна преди или малко след пенсионирането? Еле пък като вдигнаха възрастта за пенсиониране, стой та гледай колко народ ще е назад в уравнението "внесъл за пенсия = получил пенсия". От друга страна, внесъл-невнесъл накрая получаваш, щото това дето му казваме "пенсионна система" всъщност е социална система за възрастни хора, та за къв да внасяш, като накрая ще получиш, че и тези дето най-малко са внасяли, на тях най-често им повишават пенсиите... Това трябва да го рестартираме или по стария японски вариант (без пенсии, а който каквото си е заделил за старини) или по тайландския начин (май в Тайланд беше) със задължително натрупване на определени суми в определени области (за здраве, за пенсия...) на собствена сметка. Така както сега си чакаме на държавната масичкесложидаям, няма да стигнем никого.

Не си съвсем прав.

Така ми се стече животът, че всички пенсионери около мен получават 910 лева пенсия. От юли догодина стават 1 300. Пари на всяко седмо число от месеца.

Колко хора работят за 1 500 лева брутна заплата?

И 5 000 да получават, трябва да гледат и изучат деца, да купуват или строят жилище, от кола може и да се лишат...
Питето
Ми честито. Явно си в среда от онези 55 000 дето вземат високи пенсии, а не сред останалите 2 160 000 пенсионера, дето са към 320лв средно. Та гледната точка на 2-та млн. е важна щото е значима и като количество, и като сума, а аз точно нея описах.
Mukaveev
Цитат(Питето @ 18/12/2018, 09:11) <{POST_SNAPBACK}>
Ми честито. Явно си в среда от онези 55 000 дето вземат високи пенсии, а не сред останалите 2 160 000 пенсионера, дето са към 320лв средно. Та гледната точка на 2-та млн. е важна щото е значима и като количество, и като сума, а аз точно нея описах.

Общият брой на пенсионерите е 2 160 292 души. Данните са към 30 септември 2018 г.
2 млн. мизерия.....Слушах го Лафчис....

Баща му взимал 2100 Е.... пенсия , а някакъв учител по физкултура в в Австрия 3600 Е......... . Е това какво е ?
groupwave.gif groupwave.gif
Бай Иван
Че то и сега е същото.Има институции които да следят за измами,но явно им е заповядано да си траят.Да не би да оскубят кокошката със златните яйц...куришки.
Бай Иван
Ocтpoвът ycпя дa ce изпpaви cлeд финaнcoвaтa ĸpизa oт 2008 г. cлeд въвeждaнeтo нa ĸaпитaлoв ĸoнтpoл и pecтpyĸтypиpaнe нa бaнĸитe cи.
Това което за България е кощунство.Над 1млрд излиза от страната във вид на печалба.Невъобразимите и променящи се лихви се толерират неизвестно защо.
Питето
Преди 20-тина години нали точно това направи Луканов, да не би да прокопсахме? Твоето е или къса памет, или си тролиш...
Alexfield
Цитат(Бай Иван @ 20/12/2018, 09:16) <{POST_SNAPBACK}>
Че то и сега е същото.Има институции които да следят за измами,но явно им е заповядано да си траят.Да не би да оскубят кокошката със златните яйц...куришки.

Разбира се, че и сега има много хора, които се осигуряват на минималната заплата, а другите пари си ги взимат на ръка. Разликата е, че преди да се въведе плоския данък, така беше при почти 100% от частните фирми. След въвеждането на плоския данък една значителна част от частните фирми излязоха "на светло" и започнаха да осигуряват работниците на реалните им заплати.
agrippa
Цитат(evanka @ 16/12/2018, 06:11) <{POST_SNAPBACK}>
Бpyтният вътpeшeн пpoдyĸт нa глaвa oт нaceлeниeтo нa Иcлaндия e c 30 пpoцeнтa нaд cpeдния зa Eвpoпeйcĸия cъюз.....
..... И 9 пъти по-висок от българския.
Има едни категории хора, дето им е записано в генотипа, че ще са бедни, откъм пари поне. Изглежда точно на тия, гемиите им потъват, преди да стигнат до Исландия. Или пък исландците не си пречат да стават богати, както е прието в много страни на стария континент.
Бай Иван
Интересно,защо не се оправихме тогава.Имаш ли някаква идея?Или само тролиш.
Бай Иван
Само това ли беше начинът за осветляване на фирмите?Ако искаш мога да ти кажа и друг начин.Само че първо ще го патентовам.
Alexfield
Аз единствено казах, какво се случи след въвеждане на плоския данък. Никога не съм твърдял, че "само" това е начинът.
Питето
Ми ти кажи що не се оправихме, нали точно ти даваш такава идея, а аз само посочвам, че я пробвахме и стана много по-зле, че накрая пак си платихме. Хайде от мен да мине, всички дето смятат да отсвирят кредиторите си минават по приказката: ...а българина първо пробвал да изяде една торба сол, после пробвал да издържи сто тояги на голо, а накрая си платил... Ми така работи машинката, ако не връщаш на един, никой друг не ти дава (щото да не го излъжеш като онзи, първия) и накрая го закъсваш. А и исландците си връщат дълговете, ма кой да чете чак до там.
Питето
А из африканско стотици милиони нямат пенсии въобще. Така де, като сме почнали да сравняваме "у нас и едикъдеси"... Хубаво де, гъбарках се с Африка, ха сравни БВП дето са изработили австирйските и българските пенсионери докато са работели.
Mukaveev
Цитат(Питето @ 21/12/2018, 22:20) <{POST_SNAPBACK}>
А из африканско стотици милиони нямат пенсии въобще. Така де, като сме почнали да сравняваме "у нас и едикъдеси"... Хубаво де, гъбарках се с Африка, ха сравни БВП дето са изработили австирйските и българските пенсионери докато са работели.

Не ме разбра...... поста не е за сравнение. А пък гърците колко изработиха ? Германците искаха да работят в Гърция.
Сравнението в случая няма никакъв смисъл......
Питето
Тя, цялата тема е само за сравнения кой къде какво направил и как му се е получило. Ми исландците си плащат борчовете, разсрочено и мноооого бавно но си плащат. У нас един тарикат реши да не плащаме и го докарахме до купони, ама въпреки това в австрийско учителя по физическо колко вземал. А Австрия да е обявявала мораториум по плащанията на външния си дълг? Ми не ни интересува.
Който го интересува що там така пък тук иначе, да сравни БВП-то на държавите дето им завижда и ще види, че БВП-то отговаря на заплатите в тях, а пенсиите съответно отговарят на заплатите щото са по разходопокривна схема, която се формира предимно от заплатите (данъци върху тях, вноските за пенсия, ДДС-то при харченето на заплатите). Ей ти го сравнението. Исландия примерно преработва силиций и добива алуминий — енергоемки процеси колкото си искаш, ама имат почти безплатен местен източник на енергия и ей ти БВП дето хем плаща дългове, хем "няма бедни"... У нас, у нас само гледаме къде кой вол подковават (а не как и колко работят воловете) и си мечтаем да ни подковат плавниците с лъскави подкови.
Mukaveev
Са кажи и за тия титани - гърците......
Thursday Next
Цитат
(а не как и колко работят воловете)

Налинали? Масово настояват да им плащат като на швейцарци, ама не се натискат да работят като швейцарци. animatedwink.gif
Питето
Ми китайците вече си имат терминал в Пирея, ама иначе Ципрас се кълнеше пред гърците, че нямало да се разпродава Гърция за да се покриват борчовете... Ма инак не са дали и една стотинка на кредиторите ша знайш... Абе местни особености около връщането на борчовете.
wal
Цитат
.Има институции които да следят за измами,но явно им е заповядано да си траят.

И колко чиновници ще бъдат нужни за да следят за тези измами?!
Mukaveev
Цитат(Питето @ 22/12/2018, 15:08) <{POST_SNAPBACK}>
Ми китайците вече си имат терминал в Пирея, ама иначе Ципрас се кълнеше пред гърците, че нямало да се разпродава Гърция за да се покриват борчовете... Ма инак не са дали и една стотинка на кредиторите ша знайш... Абе местни особености около връщането на борчовете.

Мисълта ми беше , че БВП....... не е обвързан с усвояването , а после и с връщането на дадени средства. Поне по нашите ширини.
Едните правили рапидки - Würth....... другите пили узо........БВП , ако има - добре е ..... ако не ....
Бай Иван
Две са причините.През Лукановото време замразиха плащанията ,но в интерес на новосъздаващата се олигархия.А, по-късно причината беше ,че банките придобиха статут на свещени крави и си издействаха закони държавата да им компенсира загубите от неразумно дадените кредити.Точно това не направиха исландците.Оставиха ги да сърбат което са си надробили.
Бай Иван
Осветлиха се фирмите ,защото вече нищо не им костваше да декларират оборота и печалбите си.Но по-справедливия начин щеше да бъде да не се премахва пропорционалното облагане,а да се задействат органите да изловят укриващите данъци фирми.Никак не е сложно.Ревизии и внедряване на агенти сред фирмите които не декларират печалби.Да, ама не.Цял куп фирми продължават да развиват дейност,без от десетки години да декларират печалби."Елените" е една от тях,а и Лук ойл се чува ,че не плаща дори и плоския си данък.
Питето
Цитат(Бай Иван @ 24/12/2018, 20:23) <{POST_SNAPBACK}>
Осветлиха се фирмите ,защото вече нищо не им костваше да декларират оборота и печалбите си.Но по-справедливия начин щеше да бъде да не се премахва пропорционалното облагане,а да се задействат органите да изловят укриващите данъци фирми.Никак не е сложно....

...абе не е сложно, ма не работеше при високите данъци, та явно пропускаш нещо (по-скоро няколко неща) в картинката. Същото се случва и в държави, в които "органите" дето ловят "укриващите данъци" си вършат работата много по-сериозно от българските.
Mukaveev
Цитат(Бай Иван @ 24/12/2018, 20:09) <{POST_SNAPBACK}>
Две са причините.През Лукановото време замразиха плащанията ,но в интерес на новосъздаващата се олигархия.А, по-късно причината беше ,че банките придобиха статут на свещени крави и си издействаха закони държавата да им компенсира загубите от неразумно дадените кредити.Точно това не направиха исландците.Оставиха ги да сърбат което са си надробили.

Исландците са единствената държава която вкара банкерите си в затвора.....
Питето
Исландците поискаха референдум и си гласуваха кое как да им бъде, а българите чакаха някой да им оправи бакиите (и тайно се радваха че няма да плащат и "богатите ще плачат"), и заради това нЕкои ги "оправиха"...
Бай Иван
Така е.За съжаление всяка българска партия си е избрала другарче от европейските партии,и когато има нужда получава необходимата подкрепа от вън.А, народа ,духа супата.МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ.
Бай Иван
Не ми се търсят данни за да те оборя,но е факт ,че тук въобще нямат желание за такива разследвания.И прокуратура и синдикати не веднъж са признавали за укриването на данъци,а в резултат - карай да върви.
Бай Иван
Аш колсун!Това ли бил проблема.И ревизорите могат да свършат това.
Питето
Да ти помогна — плащането на данъци (и най-вече събирането им) е доста по-сложна система от едните ревизори. Именно заради това повечето хора смятат, че ако има яка тояга и данъците ще се плащат, въпреки че реалността е съвсем друга. Има и една друга по-тънка сметка, за която същите много хора не се сещат: струва ли си, да се дават 100лв разходи по събирането на всеки 45лв приходи... korabche.gif
Питето
чети буквално: българския народ сам си е виновен, а не партиите в България. У исландско що партиите и политиците не прецакаха местните, а? Щото тамошния народ сам си взе решението, а не да чака на политиците да го оправят като чакаше българския народ. Ей и съседната тема — мажоритарно ли да било или пропорционално, а реалното е народа сам да си взема решенията като има всеки месец референдуми. Да ама не и после следват дълбокомислия от рода: политиците са гадни типове и са ни виновни, чорбаджиите са ни виновни, циганите са ни виновни, корупцията ни е виновна, световната конспирация виновна, рептилите и те са ни виновни и т.н. и все някой друг ни е виновен и все на други чакаме.
Lestr
Цитат(Питето @ 28/12/2018, 23:19) <{POST_SNAPBACK}>
чети буквално: българския народ сам си е виновен, а не партиите в България. У исландско що партиите и политиците не прецакаха местните, а? Щото тамошния народ сам си взе решението, а не да чака на политиците да го оправят като чакаше българския народ. Ей и съседната тема — мажоритарно ли да било или пропорционално, а реалното е народа сам да си взема решенията като има всеки месец референдуми. Да ама не и после следват дълбокомислия от рода: политиците са гадни типове и са ни виновни, чорбаджиите са ни виновни, циганите са ни виновни, корупцията ни е виновна, световната конспирация виновна, рептилите и те са ни виновни и т.н. и все някой друг ни е виновен и все на други чакаме.

Прояви малко уважение и напиши “БългарскиЯТ народ”.

Един народ никога не е виновен сам по себе си.

Виновни са управниците, които са МУ избрали други. За съжаление, след Стамболов все други ни ги избират и натрапват.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.