Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Каква е разликата между „пестелив“ и „стиснат“......?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Mukaveev
Каква е разликата между „пестелив“ и „стиснат“ ?

D-rA
Пестеливият разполага с ограничен финансов ресурс и се простира според него - внимателното му използване е прието да се нарича 'пестеливост'.Стистнатият се пазари за всяка стотинка, без разлика от наличностите си - и колкото повече са те, толкова повече се засилва неговата стиснатост. Състоянието 'стиснатост' често е придружено и от мания - да не се прецака... sunbathing.gif
Persian
Цитат(Mukaveev @ 11/03/2019, 20:51) <{POST_SNAPBACK}>

Погледнато, няма разлика smile.gif
Едното води към другото.

Но да кажем, как някои спестяват по някоя стотинка:
Гледат непрекъснато къде и в кой магазин ще пуснат нещо на далавера, а ако това нещо е на 50% си е баш далавера.
За храната, също.

Ако скочат в банята под душа, пуснат някоя капка вода, колкото да се намокрят и изчезват.
С миенето на чинии, същата работа. Чиния в чиния, и готово.

Ненужното осветление също се гаси, но то и няма нужда да свети нещо като няма никой.
Стига на връщане да се не утепа у тъмното. smile.gif

Не е нужно да ходи у някое кафене да тресне една малка кола за два кинта като може да си купи половинка за 1,30 или най-добре една голяма и в къщи да си я пие.

Същото е и със сандвичите.
Едно парче салам, един хляб и набиваш няколко дни. По-евтино от един сандвич на улицата.

Е, стигаме и до икономия, майка на мизерията, ама така стоят нещата при много хора.

Абе, много примери има.

А стиснатият, там е по-друго положението smile.gif
Като първоначално описание: Не женен, без гадже и без приятели smile.gif
Е, може и да е женен, но 100% и жена му е същият дзвер.
За тия не ми се говори. Много са ми антипатични.

Няма да забравя един случай.
Някога, когато се запознах с баща ми се разбрахме да му отида на гости.
Дали стоях и три дни, не помня.
Минахме покрай един магазин и му поисках да ми купи три масленки. Три стотинки струваше едната.
Той ме погледна и рече - Не чувстваш ли, че ме охарчи.
Затраях си да не кажа на глас, това, което казах на ум smile.gif
После си викам: Хубаво, нищо не ми е купувал, нищо не съм му искал, а съм го бил охарчил.

Отидох на автогарата и рекох на един шофьор да ме хвърли до село, че нямам пари за билет.

Ей, някога се намираха и добри хора.
Малко не смееше щото си бях дребен, ама нали си имах дар слово smile.gif

Тарабас
Пестеливият има зор, стиснатият е болен. Имам колега, който печели месечно между 12.000-14.000€ бруто. И всеки ден си тръгва от работа с по две три шишета минерална вода, всяко от което струва 0,19€. И по няколко опаковки със сухари.
Питето
Този е авантаджия, а не стиснат.
Тарабас
Не исках да разказвам цялата история. Дълга е. Стиснат е.
New
Според мен пестеливият е такъв предимно към себе си, докато стиснатият към другите, като за себе си може и да не му се свиди.
evanka
А който не обича да харчи за глупости, какъв е?
D-rA
Цитат(evanka @ 12/03/2019, 11:01) <{POST_SNAPBACK}>

Глупост като категория определяща стоки и услуги е субективно относително понятие.
Който не обича да харчи за 'глупости' харчи за чужди 'глупости' т.е. прахосник с възвишени критерии sunbathing.gif
krem-karamel
Стиснатият не обича да харчи, а пестеливият събира за нещо си.
New
Пестелив.
New
Цитат(D-rA @ 11/03/2019, 21:22) <{POST_SNAPBACK}>
Пестеливият разполага с ограничен финансов ресурс ...

Не е задължително.
D-rA
Цитат(New @ 12/03/2019, 14:44) <{POST_SNAPBACK}>
Не е задължително.

Ограничен също е субективна самооценка. Да, няма нищо задължително, но е предпоставка за т.н. пестеливост. sunbathing.gif
New
О, да, абсолютно съм съгласна, че е предпоставка за пестеливост. Просто исках да уточня, че има хора, които са пестеливи не поради ограничени финанси, а поради малки нужди, понеже се задоволяват с малко.
Mukaveev
Цитат(krem-karamel @ 12/03/2019, 14:19) <{POST_SNAPBACK}>
Стиснатият не обича да харчи, а пестеливият събира за нещо си.

.......и докато събира за нещо си....... пак не обича да харчи..... 406.gif
agrippa
Цитат(evanka @ 12/03/2019, 03:01) <{POST_SNAPBACK}>
Разумен. Примерно идват да му искат пари за някоя глупава кауза, а той им отказва. Има пари, но ги пази за други, разумни според него цели.
agrippa
Цитат(Mukaveev @ 12/03/2019, 11:13) <{POST_SNAPBACK}>
.......и докато събира за нещо си....... пак не обича да харчи..... 406.gif
Точно така, докато дойде времето да ги похарчи за това, за което ги събира. А стиснатия може да умре върху купчината или шепата пари, която не е обичал да харчи цял живот, ей така, да ги има.
Питето
Пестеливия харчи за нуждите си без да плаща "данък его" (луксозните и непотребните неща), докато стиснатия не харчи за нуждите си. Примерно първия ще купи тоалетна хартия дето е свястна и не е скъпа, а втория ще го кара на вестници.
Mukaveev
Ти няма , няма и ме удариш с някоя покъртителна житейска история.....
Тук говорим за стотинкарщина, дзифтарлък......
Радио Ереван
Цитат(D-rA @ 11/03/2019, 21:22) <{POST_SNAPBACK}>
Пестеливият разполага с ограничен финансов ресурс и се простира според него - внимателното му използване е прието да се нарича 'пестеливост'.Стистнатият се пазари за всяка стотинка, без разлика от наличностите си - и колкото повече са те, толкова повече се засилва неговата стиснатост. Състоянието 'стиснатост' често е придружено и от мания - да не се прецака... sunbathing.gif

Съгласен съм, но би трябвало и да отчетем потребностите на един човек, които са много субективни. Един има нужда от яхта и за да я има се налага да се пазари за всичко, а друг се задоволява с малко и може да си позволи да го раздава аристократично. Примерно познавам пенсионери с малко по-големи големи пенсии, които подпомагат свои близки, но от магазина си купуват евтини продукти и хора бизнесмени, които цепят стотинката на две, когато трябва да платят нещо на друг, но на себе си угаждат и то много.
Радио Ереван
Цитат(Тарабас @ 11/03/2019, 22:14) <{POST_SNAPBACK}>
Пестеливият има зор, стиснатият е болен. Имам колега, който печели месечно между 12.000-14.000€ бруто. И всеки ден си тръгва от работа с по две три шишета минерална вода, всяко от което струва 0,19€. И по няколко опаковки със сухари.

А казват, че в Германия няма злоупотреби и кражби! w00tbrows.gif Не само, че ги има, но обществото мълчаливо ги прикрива и се задоволява само да ги одумва.
П.П. По мои изчисления нетния му приход не е повече от 8000 евро. Ако този изстрадал човечец плаща ипотека, лизинг и издръжки, колко ли ще му останат да преживява? Може би не повече от 2000 евро. Като знам какви са цените в Германия, ми става жал за него. az takovata.gif
Buitenlander
Цитат(Радио Ереван @ 14/03/2019, 09:48) <{POST_SNAPBACK}>
П.П. По мои изчисления нетния му приход не е повече от 8000 евро. Ако този изстрадал човечец плаща ипотека, лизинг и издръжки, колко ли ще му останат да преживява? Може би не повече от 2000 евро.

Може, ако плаща ипотеката на Кьолнската катедрала, горе-долу така ще е laugh.gif
Mukaveev
Цитат(Питето @ 13/03/2019, 19:49) <{POST_SNAPBACK}>
Пестеливия харчи за нуждите си без да плаща "данък его" (луксозните и непотребните неща), докато стиснатия не харчи за нуждите си. Примерно първия ще купи тоалетна хартия дето е свястна и не е скъпа, а втория ще го кара на вестници.

Да ти кажа....... пестелив е вежливото име на стиснат........ си мисля..... sun.gif
Радио Ереван
Цитат(Buitenlander @ 14/03/2019, 15:54) <{POST_SNAPBACK}>
Може, ако плаща ипотеката на Кьолнската катедрала, горе-долу така ще е laugh.gif

Писах ипотека, лизинг и издръжки...
Не знаех, че Кьолнската катедрала е ипотекирана. w00tbrows.gif
Питето
Ти, втория ред дето е примера прочете ли го, или просто "раздвижваш темата".
Mukaveev
Цитат(Питето @ 14/03/2019, 21:41) <{POST_SNAPBACK}>
Ти, втория ред дето е примера прочете ли го, или просто "раздвижваш темата".

Прочетох.
Но си мисля ......колко е пестелив - пестеливия ? Ако малко му се засили пестеливостта .....ще отиде към стиснатост .
От пестеливост защо да не мине и той на вестници ?
Лично аз не виждам разлика ( за това и питах в тая тема ).
Питето
Докато си пазарува т.хартията е пестелив. Като мине на вестници, вече е минал в другата група. Караш по фактите и всичко си е по местата. Ако го караме на предвиждане и "по усет", то стиснатия е просто един доста по пестеливо пазаруващ пестелив човек. Така де, като му се позасили пазаруването и е пестелив отвсякъде, та що да го водим "стиснат" като си е "пестеливо пестелив". Та е полезно да зарежем предчувствията и да си го караме по фактите та да са ясни нещата.
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 14/03/2019, 10:48) <{POST_SNAPBACK}>
А казват, че в Германия няма злоупотреби и кражби! w00tbrows.gif Не само, че ги има, но обществото мълчаливо ги прикрива и се задоволява само да ги одумва.
П.П. По мои изчисления нетния му приход не е повече от 8000 евро. Ако този изстрадал човечец плаща ипотека, лизинг и издръжки, колко ли ще му останат да преживява? Може би не повече от 2000 евро. Като знам какви са цените в Германия, ми става жал за него. az takovata.gif

Дотук стана ясно само че не знаеш какво говориш. Но продължавай, де, забавно е.
Thursday Next
С Тарабас съм, стисливостта е болестната форма на пестеливостта. Добре е да не желаеш да пръскаш пари за излишни глупости (например сешоар за нокти), но е болно да откажеш да купиш бутилка вода от 500 мл на детето си, когато сте някъде навън под предлог, че е трябвало да бъде взета от къщи, а то иначе кви са тия колосални разходи от 60 стинки.
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 14/03/2019, 23:24) <{POST_SNAPBACK}>
Дотук стана ясно само че не знаеш какво говориш. Но продължавай, де, забавно е.

Кое не знам? Нима данъците в Германия не са високи? Нима повечето хора нямат ипотека, лизинг и не плащат издръжки (издържат децата си)?
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 15/03/2019, 00:41) <{POST_SNAPBACK}>
Кое не знам? Нима данъците в Германия не са високи? Нима повечето хора нямат ипотека, лизинг и не плащат издръжки (издържат децата си)?

Да. Това не знаеш. Не знаеш какви са данците и как се налагат. Не знаеш цените на недвижимите имоти, а оттам - и разноските по ипотеките. И за лизинга в сравнение с покупката на кредит или служебния автомобил не си наясно. Както и за детските и издръжката (в случай на разведени родители). Не си наясно и с колко може да се преживява в Германия.
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 14/03/2019, 23:50) <{POST_SNAPBACK}>
Да. Това не знаеш. Не знаеш какви са данците и как се налагат. Не знаеш цените на недвижимите имоти, а оттам - и разноските по ипотеките. И за лизинга в сравнение с покупката на кредит или служебния автомобил не си наясно. Както и за детските и издръжката (в случай на разведени родители). Не си наясно и с колко може да се преживява в Германия.

При брутна заплата 10.000,00 евро на месец, Lohnsteuer/ДОД е 3.104,00€ и след приспадане на осигуровките нето-заплата е 5.632,77 евро на месец.
http://www.backdoornews.com/danaci_germania.html
Цените на недвижимите имоти са нещо много относително в която и да е държава. Ако човекът е решил да купи жилище за 450000 евро и да го изплаща 20 години, ти кажи колко ще плаща? В България ще е около 2500 евро.
Ако колата му е 60 000 евро, колко ще му е лизинга за седем години?
Ако има двама студенти да издържа, колко ли ще плаща, ако учат извън Германия?
Хайде направи ти сметката.
П.п. Нарочно не давам примери с много скъпи имоти и леки коли.

Thursday Next
Човече, ти проверяваш ли си изобщо източниците, които цитираш??? От сайта, който си посочил:

Цитат
Уебстраниците за изчисляване на данъците в Германия, написани на български език, са предимно проекти на соросоиди и целят събиране на лични данни и разпространяване на дезинформация.

Цитат
Не малка част от българите живеещи в Германия са доносници за местната полиция

Оттук нататък аз не смятам да водя каквато и да било смислена дискусия с теб по каквато и да било тема, след като си извличаш информацията от такива бършигъзове. Сериозно. Ако това е най-доброто, на което е способна държавната администрация в любезното отечество, за сетен път се убеждавам, че най-мъдрото ми решение е било да ѝ обърна гръб. Никой държавен чиновник няма право да бъде толкова скудоумен, разбираш ли? Никой!

450 000 за недвижим имот в Германия ... Как сега да ти обясня, че цените в центъра на Мюнхен и на 40 км извън него са толкова различни, колкото от София до Каспичан? Обобщенията, които се опитваш да правиш, са абсурдни.

А за колата от 60 000 евро ... я да ми кажеш коя е тая кола. Ти как си представяш, че изглежда немският автопарк?

Дотук категорично потвърди мнението ми, че хич хабер си найн за какво говориш. Освен това ми показа, че и не знаеш как да търсиш информация, нито да преценяваш нейната достоверност.
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 16/03/2019, 00:08) <{POST_SNAPBACK}>
Човече, ти проверяваш ли си изобщо източниците, които цитираш??? От сайта, който си посочил:

Оттук нататък аз не смятам да водя каквато и да било смислена дискусия с теб по каквато и да било тема, след като си извличаш информацията от такива бършигъзове. Сериозно. Ако това е най-доброто, на което е способна държавната администрация в любезното отечество, за сетен път се убеждавам, че най-мъдрото ми решение е било да ѝ обърна гръб. Никой държавен чиновник няма право да бъде толкова скудоумен, разбираш ли? Никой!

450 000 за недвижим имот в Германия ... Как сега да ти обясня, че цените в центъра на Мюнхен и на 40 км извън него са толкова различни, колкото от София до Каспичан? Обобщенията, които се опитваш да правиш, са абсурдни.

А за колата от 60 000 евро ... я да ми кажеш коя е тая кола. Ти как си представяш, че изглежда немският автопарк?

Дотук категорично потвърди мнението ми, че хич хабер си найн за какво говориш. Освен това ми показа, че и не знаеш как да търсиш информация, нито да преценяваш нейната достоверност.

За разлика от България данъкът в Германия не е плосък, а прогресиращ и хората с големи заплати ги облагат яко. Ако информацията, която съм дал за заплатите не е достоверна, ме поправи.
Аз дадох пример за имот за 450 000 евро и лека кола 60 000 евро. Нима няма такива имоти и такива коли?
В конкретния случай давам пример за човек, който се "изхвърля" и купува скъп за неговата черга имот и кола и се налага да пести от закуски.
П.п Дори базовият модел на S класата на Мерцедес е над 60 000 евро.
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 16/03/2019, 10:33) <{POST_SNAPBACK}>
За разлика от България данъкът в Германия не е плосък, а прогресиращ и хората с големи заплати ги облагат яко. Ако информацията, която съм дал за заплатите не е достоверна, ме поправи.
Аз дадох пример за имот за 450 000 евро и лека кола 60 000 евро. Нима няма такива имоти и такива коли?
В конкретния случай давам пример за човек, който се "изхвърля" и купува скъп за неговата черга имот и кола и се налага да пести от закуски.
П.п Дори базовият модел на S класата на Мерцедес е над 60 000 евро.

Много ми е любимо това - да обясняваш как е в Германия/Щатите/Швейцария и пр. на човек, който живее в Германия/Щатите/Швейцария и пр. laughing.gif

Да видим какво казва федералният статистически институт:

https://karrierebibel.de/durchschnittsgehalt/

Средна брутна месечна заплата - 3,371 евро. Едва около една трета от заетите получават средната и нагоре. Останалите две трети са под тази сума.

Това, че има такива имоти и такива коли, изобщо не значи, че те са масовият случай. Огромна част от немците живеят в имоти с цена наполовина от посочената от тебе. И не карат Мерцедес S класа. Най-продаваната марка в Германия за миналата година е Фолксваген, с два пъти повече регистрирани автомобили от Мерцедес. И си е така открай време. Поне едно 80 % от немците много добре си правят сметката и не си надхвърлят възможностите.

Не, ти не даваш пример за човек, който се изхвърля, ти правиш сметка на чужди пари, без хабер да си имаш кое колко е. И като видя, че и други хора имат информация, взе да го увърташ.

Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 16/03/2019, 12:04) <{POST_SNAPBACK}>
Много ми е любимо това - да обясняваш как е в Германия/Щатите/Швейцария и пр. на човек, който живее в Германия/Щатите/Швейцария и пр. laughing.gif

Да видим какво казва федералният статистически институт:

https://karrierebibel.de/durchschnittsgehalt/

Средна брутна месечна заплата - 3,371 евро. Едва около една трета от заетите получават средната и нагоре. Останалите две трети са под тази сума.

Това, че има такива имоти и такива коли, изобщо не значи, че те са масовият случай. Огромна част от немците живеят в имоти с цена наполовина от посочената от тебе. И не карат Мерцедес S класа. Най-продаваната марка в Германия за миналата година е Фолксваген, с два пъти повече регистрирани автомобили от Мерцедес. И си е така открай време. Поне едно 80 % от немците много добре си правят сметката и не си надхвърлят възможностите.

Не, ти не даваш пример за човек, който се изхвърля, ти правиш сметка на чужди пари, без хабер да си имаш кое колко е. И като видя, че и други хора имат информация, взе да го увърташ.

Нищо не увъртам. Започна да загряваш какво искам да кажа по темата, което е похвално.
Сега накратко. Ако някой се изхвърля и не се простира според чергата си, ще му се наложи да измекярства по един или друг начин, независимо в коя страна живее.
wal
Дай първо да дефинираме що е това "глупости".Аз като харча пари за екипировката за моето хоби това глупости ли ще бъде?!
agrippa
Цитат(Радио Ереван @ 14/03/2019, 15:41) <{POST_SNAPBACK}>

Не ги жали германците и чужденците, щото те си правят добре сметката. И често не са само на една гола заплата, както са имигрантите примерно. Могат да имат продадено изплатено (наследствено) жилище на сравними цени преди да купят новото или по-голямото, разни странични доходи, акции и инвестиции, знаят как да пестят от данъци, щото за много разходи данъци се връщат. Лихвите по ипотеките са по-ниски, примерно 3 - 4% и се предоговарят според актуалните през определени години, което прави голяма разликата за 20 - 30 години, примерно с България или Русия. Ако пък решат, че не им е изгодно или невъзможно, много хора продават жилището по всяко време и отиват на под наем: устройва ги, нищо че не е тяхно. Има и законни фалити, от които много се възползват и с тях заминават натрупаните дългове. Отделно банките не дават лесно заеми, ако видят, че има голям риск за необслужването им, щото в крайна сметка тия институци се оказват едни от най-печелившите, каквото и да стане.
Buitenlander
Цитат(agrippa @ 16/03/2019, 21:38) <{POST_SNAPBACK}>
Лихвите по ипотеките са по-ниски, примерно 3 - 4% .....

И даже 1.50 - 2.00 % в момента.Отделно от това, в някои по човешки места, и тези процент и половина - два, които си платил на банката ти се приспадат от облагаемия доход на края на годината и платените върху сумата данъци ти се връщат.Ама радиото да свири...
trаnsalp
Цитат(New @ 12/03/2019, 16:22) <{POST_SNAPBACK}>
О, да, абсолютно съм съгласна, че е предпоставка за пестеливост. Просто исках да уточня, че има хора, които са пестеливи не поради ограничени финанси, а поради малки нужди, понеже се задоволяват с малко.

Точно така. Аз не разбирам защо са много от нещата. Мислил съм, не че не съм го мислил. Дори съм опитвал, но така и не разбирам.

Но съм благодарен, че не ми се налага да разбера.
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 16/03/2019, 21:26) <{POST_SNAPBACK}>
Нищо не увъртам. Започна да загряваш какво искам да кажа по темата, което е похвално.
Сега накратко. Ако някой се изхвърля и не се простира според чергата си, ще му се наложи да измекярства по един или друг начин, независимо в коя страна живее.

Само дето в примера на Тарабас изобщо не става въпрос за това. Това, че ти си си съчинил, че тоя човек измекярства, щото се е изхвърлил, си е твой проблем и не е част от историята.
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 17/03/2019, 09:58) <{POST_SNAPBACK}>
Само дето в примера на Тарабас изобщо не става въпрос за това. Това, че ти си си съчинил, че тоя човек измекярства, щото се е изхвърлил, си е твой проблем и не е част от историята.

Дадох възможна хипотеза. Колкото и да е голяма заплатата му, пак може да не му стига. Тарабас няма как да знае какви разходи има този човек. Вярно, вижда колата му, но дотам.
Радио Ереван
Цитат(agrippa @ 16/03/2019, 22:38) <{POST_SNAPBACK}>
Не ги жали германците и чужденците, щото те си правят добре сметката. И често не са само на една гола заплата, както са имигрантите примерно. Могат да имат продадено изплатено (наследствено) жилище на сравними цени преди да купят новото или по-голямото, разни странични доходи, акции и инвестиции, знаят как да пестят от данъци, щото за много разходи данъци се връщат. Лихвите по ипотеките са по-ниски, примерно 3 - 4% и се предоговарят според актуалните през определени години, което прави голяма разликата за 20 - 30 години, примерно с България или Русия. Ако пък решат, че не им е изгодно или невъзможно, много хора продават жилището по всяко време и отиват на под наем: устройва ги, нищо че не е тяхно. Има и законни фалити, от които много се възползват и с тях заминават натрупаните дългове. Отделно банките не дават лесно заеми, ако видят, че има голям риск за необслужването им, щото в крайна сметка тия институци се оказват едни от най-печелившите, каквото и да стане.

Всичко зависи от конкретния човек. Едни хора харчат много, други малко.
Примерно аз харча за екскурзии. Един месец ми стигат 1000 лева, а друг и 3000 лева не ми стигат, но винаги се простирам според чергата си. Не всички хора обаче са такива.
Питето
За кой къде колко ипотека плаща, може да се ориентираш по % на собствени жилища в съответния регион. Жокер — у нас сме на челните позиции по дългогодишно изплащане на "котви". За лизинга е по-трудно, щото трябва да поназнайваш тамошното законодателство и дали риска се носи от кредитора или от кредитирания, щото от това зависи дали може да получиш кредит срещу нищо, или се иска гаранция и/или доказано-сериозен доход. Отделно застраховките по кредитите/лизингите и другите подобни бонуси като обратно изкупуване, техническо обслужване към лизинга, пътна помощ, свързано кредитиране, бонусно кредитиране, каско, данъци нов/стар автомобил и т.н. ... Та недей "да стреляш на сляпо" в коя държава какво било от към заемите.
Питето
Реално за т. хартия и пестеливостта:
" Икономическата сила на Германия според мнозина се дължи на спестяванията, доброто финансово планиране и въздържането от прекалено прахосничество.
...
проучвания на Euromonitor, публикувани от британското издание Guardian. Според данните мнозинството от германците (около 55%) предпочитат т.нар. икономична тоалетна хартия – обичайно по-тънка, по-евтина, без излишни забавни украшения и неомекотена.

За сравнение, италианските потребители много по-често избират луксозна трипластова тоалетна хартия.
..."
Цялата статия може да видиш тук (цък),* а в коментарите под нея се вижда къде точно е границата между пестеливост и стиснатост в България. a4dff7b7.gif

-----------------------------
*Ако не Ви отвори статията, доста/брутално обобщаващ е 20-ти коментар. laugh.gif
Горския
Цитат(Питето @ 14/03/2019, 23:17) <{POST_SNAPBACK}>
Докато си пазарува т.хартията е пестелив. Като мине на вестници, вече е минал в другата група.

Това ме подсети колко скръндци (стиснати) бяхме българите по време на светлото минало w00tbrows.gif
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 17/03/2019, 11:11) <{POST_SNAPBACK}>
Дадох възможна хипотеза. Колкото и да е голяма заплатата му, пак може да не му стига. Тарабас няма как да знае какви разходи има този човек. Вярно, вижда колата му, но дотам.

А аз се опитах да ти обясня, че хипотезата ти е абсолютно несъстоятелна. Първо, защото при немците по принцип склонността към изхвърляне е изключително рядко застъпена, като правило те са пестеливи с лека склонност към стисливост. Второ, защото никоя немска банка няма да ти отпусне кредит, който да не можеш да изплащаш. Просто им е такъв принципът. За тях е много по-лесно и смислено да ти дадат такъв кредит, за който няма да ти се налага да гладуваш или да ядеш сухари, че да го изплатиш. И ако питаш откъде знам - знам, защото съм вземала ипотечен кредит и съм доста наясно с изчисленията, които прави банката. И да, тя изчислява колко ти остават на месец за нормален живот за теб и семейството. И не посяга към тях. Тоест, ограничи хипотезите си до неща, които познаваш - например Варна.
100%
Пестелив и стиснат не са синоними, стиснатият човек не е предразположен към дарения или помощи, докато пък пестеливият човек рационално използва финансите си.
Питето
Така е, дето има социализъм там всички стават стиснати. Ей ги венецуелците и те така, хем друг век, друг континент, други природни богатства... ама накрая пак стиснати. a4dff7b7.gif
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 18/03/2019, 09:10) <{POST_SNAPBACK}>
А аз се опитах да ти обясня, че хипотезата ти е абсолютно несъстоятелна. Първо, защото при немците по принцип склонността към изхвърляне е изключително рядко застъпена, като правило те са пестеливи с лека склонност към стисливост. Второ, защото никоя немска банка няма да ти отпусне кредит, който да не можеш да изплащаш. Просто им е такъв принципът. За тях е много по-лесно и смислено да ти дадат такъв кредит, за който няма да ти се налага да гладуваш или да ядеш сухари, че да го изплатиш. И ако питаш откъде знам - знам, защото съм вземала ипотечен кредит и съм доста наясно с изчисленията, които прави банката. И да, тя изчислява колко ти остават на месец за нормален живот за теб и семейството. И не посяга към тях. Тоест, ограничи хипотезите си до неща, които познаваш - например Варна.

Мога да приема, че хипотезата ми е малко вероятна предвид, че непознавам живота в Германия, но не мога да приема, че е несъстоятелна, още по-малко абсолютно.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.