Всички тези "умопомрачителни средства" ги отнеси към съответния брой население и веднага става ясно,че изобщо не са умопомрачителни. С тях нашата държава, както и ЕС, се опитват в тази ситуация да закрепят някак положението. И не чакай да ти ги подхвърлят от небето, защото няма да се транзитират по хеликоптер. Би било добре да престанеш с тези апокалиптично-драматични постове и да почнеш да мислиш маааалко по-рационално. В края на краищата срещу тебе не стоят абдали.
/Ще се съобразя със съвета ти, най-малко съм целял да омаловажавам интелигентността и информираността на пишещите тук./
А иначе, в Америка май ще ги "хвърлят" от хеликоптери парите, дори ги нарекоха точно така тия помощи за населението - "хеликоптерни" парѝ /дал съм вече източник за това в темите/. По принцип, ако сме напълно сериозни, си прав - засега властите само крепят положението. Но, докога, никой не знае. И това проблемът. Не че имам нужда, но си направих труда да проуча има ли процедура по която да бъдат подпомогнати реални бедстващи хора, които са останали без средства, работа, доходи и парѝ дори за препитание. Оказа се не така, както ни облъчват от медиите. Отидох директно в кабинета на кмета ми по местоживеене. И ето какво ми обясниха: Социалният патронаж е само за трудно подвижни и инвалиди, и за пенсионери. Правят се списъци от общините и за други бедстващи, но храна се доставя по домовете САМО СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ! Да, то е минимално, но срещу заплащане. Ако не си пенсионер, инвалид, стар и самотно живеещ, оправяй се сам. Особено ако си безработен. Обещетения ще получават само сега уволнените и регистрираните, безработните могат да получат само еднократна минимална помощ, която също не е сигурна, понеже се е давала срещу положен обществено полезен труд на 4-часов работен ден, за целия месец. А заради заразата сега не се работи! Накратко: Ако бедстваш, гладуваш, и не можеш да си платиш сметките, и не си възрастен, болен и самотно живеещ, държавата няма механизми, по които да те подпомогне. Тоест, тези умопомрачителни суми, за които говорим, дори част от тях няма как да стигнат до реално бедстващите, а те ще стават все повече, защото срокът на карантината засега е... безсрочен на практика. Това имах предвид. Или: ДОРИ НЯКОЙ ДА УМИРА ОТ ГЛАД, няма кой и как да му помогне, освен неговите близки и приятели, разбира се, и роднини... Но не за това иде реч. Твърдя, че Държавата изостави в тази криза гражданите си, поне най-уязвимите и засегнатите от нея. Всичко останало е дрън-дрън, наливане от пусто в празно, защото мерките закъсняха, а сега с тях или без, пандемията ще протече по идентичен начин. Дори не я забавят, както твърдят, защото самите тези, от Щаба и Правителството не са наясно колко реално са вирусоносителите и реално болните, без симптоматика поне. Така че, само приказки, и нищо реално, налице. Освен кинтите, естествено, тях ще ги има, но не за нас, но не за нас, както се пее в една песничка. Такива ми ти работи. Бъди здрав, и се пазѝ!