Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Какво кара хората да пазаруват като за последно...
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
D-rA
Отварям темата от днешните ракции на хората - атака на магазинните вериги с безумно пазаруване...От много години съм активен член на американски форум за софтуерна форумна платформа - каквато е и платформата на нашия форум.От няколко дни във форума на тази американска фирма върви активна тема за коронавируса - и всичко което чета там, а и си позволявам да опиша за нашия регион, е аналогично - масова психоза и безумен пазар от много хора по целия свят, на всичко което и нашенецът пазарува сега подтикван от паниката на неразбираемото си мислене...Защо бе хора - какво ще правите с толкова излишна стока? Магазин ли ще отваряте за бабите около вас?Мислете и живейте здравословно - с чисти ръце и мисли....Аз лично съм безкрайно разочарован от всички глупости които ни заобикалят на живо, а и онлайн тук...Наздраве за короната на глупостта... sunbathing.gif
wal
"Аз съм от поколението в България, което е преживяло късния социализъм, купонната система, Лукановата зима, Виденовата зима, дефицита, спекулата, хиперинфлацията и кафето втора-трета цедка. Като малък съм се бил с друго дете за парче шоколадово яйце, каквито по онова време не можеха да се купят в обикновен магазин дори да имаш пари, а днешните хлапета с досада изхвърлят в кофата, наполовина нахапани. Баба ми се е редила по произволни опашки, като ги види, без да знае какво са пуснали - просто защото явно са пуснали нещо дефицитно (поколението, родено след 1990 г., дори на понятийно ниво не разбира какво значи едни „те“ да са ти „пуснали“ нещо в магазинната мрежа). Майка ми е ставала в 3 часа заран, за да се нареди за прясно мляко като 150-ти човек в списъка. Екстремният шопинг е в гените ми. Развил съм специална скелетна структура, която улеснява спринтирането между стелажите. Имам специфичен захват на ръката, с който мога да изтръгна за милисекунди последните мокри кърпички изпод носа на завтеклия се към тях озверял 20-годишен, почти със силата на мисълта си мога да вкарвам в количката си за пазаруване всички пакети леща и консерви русенско варено в радиус 300 м и долавям аромата на варен боб в буркан от разстояние 13 км. Ако дойде време обезумели хора да се млатят с тояги пред хипермаркета за последното руло тоалетна хартия, от бърлогите си ще изпълзим ние, мутантите на Прехода, и вие нямате никакви шансове! (А междувременно, като хора, преживели всякакви форми на недоимък и знаещи колко опасни са те за уязвимите хора, ви молим засега с добро: не се презапасявайте като за война, излишно е и не е гот!)"

Копирано!!
D-rA
Това е писано от самохвалко, правещ се на оригинален.
Лично съм висял на опашки в ранните часове на деня, и знам кое и как беше, но децата ми имаха право да ядат.
И то не защото имаше недостиг, а защото баровците с БКП книжки решиха да ни разиграват - като студент съм работил на Сточна гара, като хамалин, всеки следобед извън лекции до полунощ - и знам колко стока влизаше - това 79/81 ва...После, когато уж щеше да има демокрация - се активира капитала на БКП малоумниците дето им пълнеха касата с членски внос - Колко банки направиха, колко бизнеси направиха и преебаха... типично малоумно...ама то си е история...Нима и сега все още мислят хората толкова малоумно?!? sunbathing.gif

Питето
Цитат(D-rA @ 13/03/2020, 22:33) <{POST_SNAPBACK}>
... безумно пазаруване...

Темата си самоотговаря още от първия ред на първия коментар. a4dff7b7.gif

Иначе е нормално да се изкупува всичко от магазините щото от едната страна стои 20/80 (като 80-те имат излишък на едно чувство с големи очи), а другата страна има едни залежали стока за разчистване щото идва новата реколта и цените ще паднат...
Най-умното пазаруване от вчера е на бензиностанциите на ХХХ, щото бензина и дизела са по 1,89лв/л, а това си е нещо готино и има дългорсчна файда.
D-rA
При среднощното заседание на кабинета, когато обявиха че ще искат обявяване на извънредно положение, един от коментарите по инфо на фин министерство е че се очакват 3 млрд загуби за бюджета от спиране на икономиката...

При тоя пазарен устрем в момента, що ми се струва че ДДС което ще се внесе до 14 април ще надхвърли всякакви очаквания...
То и за Коледа веригите са нямали такива обороти като сега - луд народ сме си и няма управия sunbathing.gif
agrippa
Цитат(Питето @ 14/03/2020, 01:03) <{POST_SNAPBACK}>
...
Най-умното пазаруване от вчера е на бензиностанциите на ХХХ, щото бензина и дизела са по 1,89лв/л, а това си е нещо готино и има дългорсчна файда.
И колко ще си сипеш бензин повече от 1 резервоар гориво и колко дългосрочно ще те изкара той? Ремарке с туби ли имаш или цистерна, не виждам логика.
Понеже парите не постъпват в едни индустрии, като туризъм, развлечения и пр., то те трябва да се пренасочат другаде – в запасяване със стоки, които не ти трябват. Скучно им е да стоят в портмонето или сметката. Около нас паниката не е толкова значима и снабдяването засега наваксва на търсенето. Ние лично пазаруваме както обичайно, друг е въпроса, че си имаме запаси вкъщи за едно 2 месеца блокада (само вода и ток да има).
Питето
Да ти подскажа нЕкои факти от българските бензиностанции, та да ти стане ясно как "малкото камъче" може да вкара каруцата у пътя.
Малък пазар със сравнително малък оборот (3 млн. автомобила), обаче няколкото вериги бензиностанции години наред имат подозрително еднакви цени на горивата. Ама се появи един човек с мераци за кмет, после за депутат, а и за президент май се оглеждаше преди време, та този човек има верига аптеки с евтини лекарства и направи същото при горивата — верига бензиностанции с по-евтини горива от останалите.
От друга страна, когато петрола по света си вдигне цената, всичките вериги бензинаджийници си вдигат цената на момента щото нали "цената на петрола скочи", обаче като падне цената и тези забравят да си променят цената на горивата и си карат по скъпите цени щото "петролните сделки са с хоризонт няколоко месеца, и докато дойде ред евтиния петрол да става бензин/дизел, та ще почакате неколко месеца да свалим цените"... чакайте си. Обаче този мераклия-политик сваля цените веднага, и то сериозно 1,89 спрямо 2,20 при останалите, което си е доста сериозен процент. Та ефекта от "един резервоар бензин" на сравнително малък пазар, на който половината от покупките са "бензин/дизел за 20-30лв" си е много яка тояга (ако си от към конкуренцията), особено в момент, дето се чудиш какви спешни разходи ще ти поднесе близкото бъдеще... Та малките камъчета, особено когато каруцата е хванала баира са си важни камъчета.
D-rA
Прав си за цена горива, но е парадоксално защо масово си зареждат в големите вериги и не им пука че плащат повече...Сякаш се демонстрира забогатяване...То е същото и сега с пазаруването на едро - няколко вечери, а и през деня оборотите на веригите надхвърлят Коледните обороти...И какво е това - страх, но от какво, след като този вирус не атакува корема и не прави дискусията с тоалетната чиния безкрайна?Или пък демонстрация - кой съм аз, какво са некви 5-600 кинта в боб и леща, а и в макарони... Сякаш всеки ще се затвори в бункер - вирусонепроницаем и ще векува там... Много филми гледа тоя народ и все апокалиптични, вместо да си живее живота и да гледа с усмивка към утрешния ден... sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 13/03/2020, 22:33) <{POST_SNAPBACK}>
Отварям темата от днешните ракции на хората - атака на магазинните вериги с безумно пазаруване...От много години съм активен член на американски форум за софтуерна форумна платформа - каквато е и платформата на нашия форум.От няколко дни във форума на тази американска фирма върви активна тема за коронавируса - и всичко което чета там, а и си позволявам да опиша за нашия регион, е аналогично - масова психоза и безумен пазар от много хора по целия свят, на всичко което и нашенецът пазарува сега подтикван от паниката на неразбираемото си мислене...Защо бе хора - какво ще правите с толкова излишна стока? Магазин ли ще отваряте за бабите около вас?Мислете и живейте здравословно - с чисти ръце и мисли....Аз лично съм безкрайно разочарован от всички глупости които ни заобикалят на живо, а и онлайн тук...Наздраве за короната на глупостта... sunbathing.gif

Жив и здрав първо, радвам се, че си се реализирал. Дай Боже всекиму.
По въпроса какво да кажа, не е еднозначен. Наистина е лудост от една страна, което става. Но и подобна ситуация като тази никога не сме преживявали, факт. Това е нещо ново. А новото плаши. Аз лично не съм пазарувал извън нормалното и необходимото. Но днес от новините у нас гледам опашки извън моловете, пускат по-малко хора вътре, така и трябва. Отделно цените вървят нагоре, спекулата винаги съпъптства подобни извънредни ситуации. Да не говорим за възрастните хора, които са се напатили. Някои са преживели купоните в началото на 90-те г., други финансовия колапс 96/97-ма г., наплашени са. Има и по-дълбока причина, говоря за тоталното недоверие на обществото като цяло към политиците ни. Оттам и страховете, неверието, паниката... Много неща се натрупват. Отделно заради извънредното положение са затворени много обекти, ситуацията е ненормална. Глобално нещата също не са прости, очаква се скок на цените, почти на всичко, специално на храните със сигурност: https://www.investor.bg/surovini/365/a/svet...ni-niva-113405/
Единствено горивата поевтиняват, но това е временно, свързано е с хибридната война между САЩ и Русия отново, в която активно тези дни се включи и Саудитска Арабия, като свали драстично цените на петролните продукти: https://fakti.bg/biznes/454013-saudi-aramko...nata-na-petrola
Себестойността по един барел в С. Арабия е около 6-7 долара, докато руснаците инвестират около 40-42 долара. Ясно е кой губи от тази нефтена война. Но то е част от тоталните санкции срещу Руската федерация. Дори не съм сигурен, че у нас ще има някакъв марж надолу, на дребно. Ясно е едно, ако кризата с този вирус продължи по-дълго, то цените не само на храните ще вървят ускорено нагоре, не само в България. В ситуация на извънредно положение, в която цели сектори на икономиката са замряли или направо спрели, нормално е хората да се притесняват и да се подсигуряват. Ако примерно цял месец няма да ходиш на работа, а в квартала ти има само един мол или хранителен магазин, ще трябва ли всеки ден да се редиш на опашки с риск да се заразиш, за да си купиш примерно хляб или нещо дребно? На другия ден да идеш отново, и пак, без да си сигурен, че всички там на опашката пред мола са здрави. Наистина е сложно. Няма правилно едностранно решение в извънредния ступор, в който бе поставен света въобще от този вирус. Явно тепърва всички ще трябва да се учим да живеем в подобни условия.
D-rA
Помня я кризата на 90'те и помня че се подведох по паниката на всички - и за какво, за да пълнят гушите комсомолските секретари пардон новобогаташите... После изхвърлих цял стек Стюардеса - докато му дойде ред за пушене, беше пресъхнах дотолкова че приличаше на качак... За гранясяли продукти не ми се и спомня...

Да, и аз съм се редил от 4 сутрин за мляко - децата ми бяха в невръстна възраст и т.н., но времето беше такова - едни комунисти сменяха други и гледаха да се налапат.
Сега няма причина за запасяване от храни - това което пишеш за ежедневни нужди са хляб и мляко... Никой сега не купува на едро това, а всякакви уж дълготрайни тестени и подобни глупости...
А че икономически срив предстои още по-сериозен - факт, но на фона на животозагубващия срив, това е най-дребния проблем.И е по-добре да си съхраните паричните единици за предпазни елементи, и лекарства - ако се наложи, защото храни има и ще има - пълно е по складовете, и този потребителски плюс за магазинните вериги и бюджета като ддс след месец е пълен абсурд и неграмотност на много голяма част от хората... за съжаление... sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 14/03/2020, 20:37) <{POST_SNAPBACK}>
Помня я кризата на 90'те и помня че се подведох по паниката на всички - и за какво, за да пълнят гушите комсомолските секретари пардон новобогаташите... После изхвърлих цял стек Стюардеса - докато му дойде ред за пушене, беше пресъхнах дотолкова че приличаше на качак... За гранясяли продукти не ми се и спомня...

Да, и аз съм се редил от 4 сутрин за мляко - децата ми бяха в невръстна възраст и т.н., но времето беше такова - едни комунисти сменяха други и гледаха да се налапат.
Сега няма причина за запасяване от храни - това което пишеш за ежедневни нужди са хляб и мляко... Никой сега не купува на едро това, а всякакви уж дълготрайни тестени и подобни глупости...
А че икономически срив предстои още по-сериозен - факт, но на фона на животозагубващия срив, това е най-дребния проблем.И е по-добре да си съхраните паричните единици за предпазни елементи, и лекарства - ако се наложи, защото храни има и ще има - пълно е по складовете, и този потребителски плюс за магазинните вериги и бюджета като ддс след месец е пълен абсурд и неграмотност на много голяма част от хората... за съжаление... sunbathing.gif

Да, за хранителните стоки съм съгласен. Но от страх и паника хората действат първосигнално. Лично аз не мога да ги упрекна, ситуацията е уникална, никой не е живял в подобни условия, не и последните поколения. На по-възрастните им прилича много на военно положение. И е близко до това. На практика животът замря. И не само у нас. Лично аз нямам идея как и кога ще се нормализира всичко. Дори вече не съм убеден, че реалната причина е в самият вирус. Вирусът вече е изпуснат, включително у нас. Болните прогресивно нарастват, вече са над 40: https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...eche-41-6106901 Вече имаме и нов смъртен случай. Според скромното ми мнение всичко това, което се случва оттук-насетне, е безсмислено и тотално закъсняло. Тези мерки специално у нас трябваше да се вземат още предния месец, когато първите българи масово бягаха от огнищата в Китай и Италия. Сега какъв е смисълът? Така или иначе вълната на заразата ще премине и през България. И вече преминава. С карантина или без, с извънредно положение или без. Но, така властите ни внушават, че ги е грижа, че си вършат работата, и че държавата и управлението са си на мястото. А според мен всичко това не е вярно! Точно тези, от които зависеше преди месец да се вземе правилното решение, не го взеха, и докараха вируса и у нас. Като пуснаха ей така, без карантина и изолация идващи от страни с огнища на болестта. Сега всичко е само безполезна имитация, достигаща до абсурдни измерения. Без всякаква полза. Така вместо хората бързо да преболедуват, които го хванат, то ще се разтегли във времето и ще нанесе непоправими щети и на икономиката, и на бизнеса, на поминъка на хората, на работата им, на психиката им, на всичко. Няма да се учудя, ако точно такъв е търсеният ефект, не само у нас. На практика глобално светът като цяло върви към тотална парализа. За колко време, един Господ знае, а може би и тези, които ни го натресоха всичко това, не говоря само за вируса. Сигурен съм, че си наясно, че когато някой или някои губят, и то много, някой или някои печелят, и то още повече! Всяка криза, без значение мащабите, вкл. глобална, прави милиарди да обеднеят, а един определен кръг или елит да стане още по-богат. Факт.
D-rA
Закъсняли са в Италия, Германия, Щатите дори - където мащабите са несравними с тези у нас. Нашите мерки са изпреварващи дори.41 заразени не е стряскаща цифра - стряскащо ще е ако утре осъмнем с 400... sunbathing.gif
Питето
— Българи, сър...

Малко са ни катаклизмите и поради това сме отсвирили мисленето и математиката, отделно дето 45години ни насаждаха "сигурно работно място и заплатка". Като гледам и в европейско поколенията са забравили "цигарената валута" и правят подобни грешки, че дори и по-големи... Малко са ни сериозните проблеми, и поради това не се чисти обществото от глупостите, ами им дава възможност да се множат.
D-rA
Е, нали уж сме наследници на Аспаруховите орди, на болярите, на племето издържало 500 години комшиите от долу да ни клатят...Нали се кланяме на Левски и Ботев, когато ни дават по талавизията...Защо сме си останали едни прости Андрешковци... sunbathing.gif
Питето
Ми нормално като за наследници. Ей нА, човека много добре го е описал:
"Най-сетне пълният, след като послужи на бога и царя и спечели всеобщо уважение, напуща службата, прибира се, става руски помешчик, славен руски благородник, гостолюбец и живее, и хубаво живее. А подир него тънките наследници пропиляват, по руски обичай, с вратоломна бързина цялото бащино имане."
lati1960
Цитат(D-rA @ 14/03/2020, 21:07) <{POST_SNAPBACK}>
Закъсняли са в Италия, Германия, Щатите дори - където мащабите са несравними с тези у нас. Нашите мерки са изпреварващи дори.41 заразени не е стряскаща цифра - стряскащо ще е ако утре осъмнем с 400... sunbathing.gif

Не мога да гадая по това. Не съм специалист в областта. Знам само, че за Италия и другите си прав, в Италия само вчера има 250 смъртни случая от вируса, само за един ден! Разбира се, у нас мащабите са други, прав си и за това. Но ако пандемията и в България следва досегашния си ход, след около две-три седмици и у нас би трябвало драстично да ескалира, да е пикът ѝ. Дали ще е така, ще видим. Мен повече ме притесняват мерките у нас, които са много закъснели. Точно така, както сега се действа, трябваше да бъде направено преди около месец, докато още не бяха влезли в страната вирусоносителите българи идващи от огнища на заразата. Не бе сторено. Дали от подценяване, дали щото всички се надяваха да ни подмине, дали нарочно... не мога да знам. Но сега каквото и да се прави, вече е късно. Как обаче ще оцеляват обикновените, най-уязвимите социално слоеве у нас? Дори тези, които останат без работа и средства в периода на карантината? На никой не му пука за това! Който крал и има, може да си кара и с години така, кво му е. Но хората, които се трудят ден за ден, и останат без препитание, какво да правят? Аз го предвиждах това, и заделих нещо да издържа известен период, но едва ли всички са така. Нито политици, нито журналисти обелват и дума по този въпрос! Така че всичката тази патардия си е изцяло чиста имитация, активно мероприятие, имитиране на загриженост и дейност. Отново в реалния живот всеки ще се спасява сам както може. И започвам да се питам: За какво са ни въобще тия политици, парлемент, президент и цялата тая мафия, която само краде и имитира полезност? Поне у нас тези са си чиста проба злокачествен тумор за обществото. Буквално. Ако скоро не бъде изрязан, нищо добро не чака България. Но дори и по това вече не се говори, цялото внимание целенасочено се отклонява към вируса и мерките по него. Добре им дойде тая работа, на крадльовците, направо супер! Ще го дъвчат това до второ пришествие. А по истинските проблеми - нито дума вече! Примерно:
Мед сестрите протестираха. Край на това, да се залавят с борбата срещу вируса.
В Перник още нямало вода. Стига бе, има по-важно нещо сега, борим се с вируса.
Глав прокурорът излъга че ще въздаде справедливост в обществото - по битовата, по приватизацията, по всичко. Хайде сега, да не издребняваме, сега се борим с вируса.
И т. н., и т. н., да не изброявам. Всичко важно ще се замете под короната на вируса, и краденето ще си продължи. Прекрасно им се получава, наистина са добри! hat.gif
Питето
Пълно неразбиране на ситуацията. Крадяли били, ма вируса им го пратили от ком-партията от Китай, та да отвлече вниманието... Дано ти плащат добре за да ги пишеш такива. Целта на политиците е да са на власт, и ще направят каквото трябва за да останат на власт, та ако ще това да е нещо свястно за борба с пандемията. А да, и най-уязвимите социални слоеве, абе ти като се давиш, пробваш ли се да изплуваш или стоиш и чакаш държавата да се погрижи за тебе? Май и споменатите слоеве и ти сте забравили приказката за Неволята и си спомняте само онази с примък-отмък.
ЕксГорски
Цитат(Питето @ 15/03/2020, 13:46) <{POST_SNAPBACK}>
Пълно неразбиране на ситуацията. Крадяли били, ма вируса им го пратили от ком-партията от Китай, та да отвлече вниманието... Дано ти плащат добре за да ги пишеш такива. Целта на политиците е да са на власт, и ще направят каквото трябва за да останат на власт, та ако ще това да е нещо свястно за борба с пандемията. А да, и най-уязвимите социални слоеве, абе ти като се давиш, пробваш ли се да изплуваш или стоиш и чакаш държавата да се погрижи за тебе? Май и споменатите слоеве и ти сте забравили приказката за Неволята и си спомняте само онази с примък-отмък.

Абе за политиците не зная, но lati и Жорето са на върха на щастието.
Тази епидемия им идва дюшеш . Така има вероятност да се обърне известно внимание на щуравите им писания - най-лошото за тях ще бъде ако премине (епидемията).

Какво щастие : Apocalyps Now
Радио Ереван
Цитат(D-rA @ 13/03/2020, 23:27) <{POST_SNAPBACK}>
Това е писано от самохвалко, правещ се на оригинален.
Лично съм висял на опашки в ранните часове на деня, и знам кое и как беше, но децата ми имаха право да ядат.
И то не защото имаше недостиг, а защото баровците с БКП книжки решиха да ни разиграват - като студент съм работил на Сточна гара, като хамалин, всеки следобед извън лекции до полунощ - и знам колко стока влизаше - това 79/81 ва...После, когато уж щеше да има демокрация - се активира капитала на БКП малоумниците дето им пълнеха касата с членски внос - Колко банки направиха, колко бизнеси направиха и преебаха... типично малоумно...ама то си е история...Нима и сега все още мислят хората толкова малоумно?!? sunbathing.gif

Малоумници винаги е имало и ще има! smile.gif Не е копирано, а е моя мисъл. Казал съм го преди повече от десет години.
Ти си бил хамалин, което не е чак толкова зле. Аз през 90те години като младеж почти бях станал престъпник.
П.П. "Престъпник" - лице, което има влязла в сила осъдителна присъда.
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 15/03/2020, 13:07) <{POST_SNAPBACK}>
Абе за политиците не зная, но lati и Жорето са на върха на щастието.
Тази епидемия им идва дюшеш . Така има вероятност да се обърне известно внимание на щуравите им писания - най-лошото за тях ще бъде ако премине (епидемията).

Какво щастие : Apocalyps Now

unsure.gif
Спекулативно изказване.
Разбира се, че не съм щастлив от ситуацията. Да не говоря от името на Жорето, но едва ли и той. Това, че за някои неща сме били прави и сме познали какво ще се случи, не значи, че сме щастливи. Тъкмо обратното. Проблемът е, че най-лошото май тепърва предстои, за България говоря. И не само. Европа вече официално е обявена за епицентър на заразата: https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...rabotim-6106917 В Испания само днес са регистрирани над 1500! нови заразени: https://news.bg/world/ispaniya-s-nay-mnogo-...a-v-evropa.html
А по темата за пазаруването ето някои нови неща:
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...rabotim-6106917
И другата гледна точка: https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...zlishno-6106912
У нас заразените вече са над 50, очаква се заразата да ескалира тепърва:
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politik...sluchai-300413/
Бих се солидаризирал с Жорето, че тази епидемия идва дюшеш единствено за крадливите политици, за медиите, и за всички, които не се трудят честно за насъщния, а се занимават само с далавери и грабеж, напълно "законно", разбира се, точно "демократично". Макар да не знам доколко кореспондира с демокрацията сегашната ситуация. А краят ѝ не се вижда скоро.
D-rA
Цитат(lati1960 @ 15/03/2020, 18:12) <{POST_SNAPBACK}>
Бих се солидаризирал с Жорето, че тази епидемия идва дюшеш единствено за крадливите политици, за медиите, и за всички, които не се трудят честно за насъщния, а се занимават само с далавери и грабеж, напълно "законно", разбира се, точно "демократично". Макар да не знам доколко кореспондира с демокрацията сегашната ситуация. А краят ѝ не се вижда скоро.

Би ли излязъл от рамката на кръчмарските приказки с конкретика? sunbathing.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 15/03/2020, 12:46) <{POST_SNAPBACK}>

На някои като не ви харесва изказването на друг, веднага му приписвате тролство. Това се изтърка вече, не се ли усещате?
И нали това казах. Че политическата класа, поне у нас, е зловредно образувание, напълно излишно. И че точно това прави, да се задържи на власт на всяка цена, дори когато тя е вкарване на вируса у нас. Щото можеха поне да опитат да предотвратят това, когато се хвалеха, че нямало в България болни, а какво се оказа? Мерките с това извънредно положение са правилни, но тотално закъснели! Това повтарям, и е факт. Дали са малоумни, дали не дооцениха ситуацията, или го направиха нарочно, не ми е работа аз да преценявам. Тоя Гешев можеше и по това да се самосезира, защото си е направо престъпна небрежност касаеща националната сигурност, но нещо се покри човека, явно и той бяга от лошия корона призрак.
Що се отнася до социално уязвимите, пак ли трябва да ти повтарям, че уязвими има точно определен смисъл, ако си забравил. Никой не си избира съдбата понякога, всеки може да изпадне в затруднено положение. За мен не се притеснявай, има кой да се погрижи, но съществуват инвалиди, безработни, бедни, сираци, деца с увреждания, самотни възрастни хора с мижави пенсии... И никой от тези не е сам по себе си виновен за своето положение. Прекалено крайни са твоите убеждения по въпроса, но не е моя работа.
lati1960
Цитат(D-rA @ 15/03/2020, 18:17) <{POST_SNAPBACK}>
Би ли излязъл от рамката на кръчмарските приказки с конкретика? sunbathing.gif

Игнорирай кръчмарските приказки, и виж източниците, които съм дал. Почти винаги давам източници, с няколко гледни точки, но явно няма как да угодя на всички, съжалявам.
D-rA
Цитат(lati1960 @ 15/03/2020, 19:08) <{POST_SNAPBACK}>
Игнорирай кръчмарските приказки, и виж източниците, които съм дал. Почти винаги давам източници, с няколко гледни точки, но явно няма как да угодя на всички, съжалявам.

Източниците не съдържат подчертания по-горе текст - затова бъди конкретен по думите които пишеш sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 15/03/2020, 19:16) <{POST_SNAPBACK}>
Източниците не съдържат подчертания по-горе текст - затова бъди конкретен по думите които пишеш sunbathing.gif

Добре, ще се огранича занапред предимно с даване на източници по темата. Това е, което мога да направя.
D-rA
Цитат(lati1960 @ 15/03/2020, 19:24) <{POST_SNAPBACK}>
Добре, ще се огранича занапред предимно с даване на източници по темата. Това е, което мога да направя.

Не само източници по темата - но когато се отправят сериозни упреци свързани с криминално поведение, изказани с увереността за 100% истинност - следва да се посочи пример за това. Развяване на байрак с упреци, без фактология е само кръчмарска лексика. sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 15/03/2020, 19:47) <{POST_SNAPBACK}>
Не само източници по темата - но когато се отправят сериозни упреци свързани с криминално поведение, изказани с увереността за 100% истинност - следва да се посочи пример за това. Развяване на байрак с упреци, без фактология е само кръчмарска лексика. sunbathing.gif

Приемам забележката. Няма да се повтори.
D-rA
Още нещо в движение - мерките срещу коронавируса затварят и ще затворят много бизнеси. Спорта - спря.
Тотото - не, че нали основната идея е да се подпомага спорта?!?
Какво от това че един по един щели да се редят пред тото пунктовете... Какво ще спечелят, освен някоя бърза корона...Да се спре и това пазаруване на илюзии - така мисля аз sunbathing.gif
Питето
2в1 е тото в момента, пък ти да го забранили. Значи на цената на фиша/билетчето получаваш участие в две лотарии. Първата е дали си уцелил печалба нЕкаква (както си е било досега), ама втората е далеч по-сладка — дали ще те пропусне вируса, та да доживееш да си видиш печалбата... 271.gif
D-rA
Цитат(Питето @ 15/03/2020, 21:54) <{POST_SNAPBACK}>
2в1 е тото в момента, пък ти да го забранили. Значи на цената на фиша/билетчето получаваш участие в две лотарии. Първата е дали си уцелил печалба нЕкаква (както си е било досега), ама втората е далеч по-сладка — дали ще те пропусне вируса, та да доживееш да си видиш печалбата... 271.gif

Т.е. един вид отмъщението на Лотарията Ъ? sunbathing.gif
Онуфри
Цитат(lati1960 @ 15/03/2020, 18:29) <{POST_SNAPBACK}>
....И нали това казах....

Щом си казал!

вЕрваме ти...

prashchai grigorii.gif
agrippa
Цитат(D-rA @ 14/03/2020, 12:03) <{POST_SNAPBACK}>
Прав си за цена горива, но е парадоксално защо масово си зареждат в големите вериги и не им пука че плащат повече...Сякаш се демонстрира забогатяване...То е същото и сега с пазаруването на едро - няколко вечери, а и през деня оборотите на веригите надхвърлят Коледните обороти...И какво е това - страх, но от какво, след като този вирус не атакува корема и не прави дискусията с тоалетната чиния безкрайна?Или пък демонстрация - кой съм аз, какво са некви 5-600 кинта в боб и леща, а и в макарони... Сякаш всеки ще се затвори в бункер - вирусонепроницаем и ще векува там... Много филми гледа тоя народ и все апокалиптични, вместо да си живее живота и да гледа с усмивка към утрешния ден... sunbathing.gif
В един момент медиите съветваха да се запасим достатъчно, ако ни се наложи изведнъж да се самоизолират и да не излизаме от къщи, та може би това е, смятат че взимат правилните мерки. За Европа го разбирам, места дето всеки ден се разкарват до бакалията за 300 гр. салам, половин хляб (режат ли го още?) и други такива за храна за 1 ден, плюс да си правят мохабета с магазинера... та сега са минали на седмично или двуседмично пазаруване.
Аз друго се чудя: може ли да се изолирате от другите членове на фамилията, ако ви се наложи? Имате ли си отделно крило на замъка? Или на вилата...
Потребител

Йоан Павел II казва - човекът не е направен за пазара, пазарът е направен за човека.

... според антиутопичната, тоталитарна природа на съвременния либерализъм, дисшжън мейкъри с неопределен пол заети с осигуряване на специални тоалетни помещения за мъже в рокли и въвеждащи часове по "сексуално образование" /вместо такива по икономическа грамотност например/ се опитват да контролират масите чрез управление на удоволствието и комфорта ...

... 83% от хората тук, не се презапасяват ... не се нуждаят от новата терапия, просто не са така кресливи и натрапчиви ...

... иначе, уважавам милата проява на уязвимост в изказаните мнения :.) ...

Питето
Надграждане за по-голяма тръпка. Все пак рядко се случва натурална лотария с такъв брой къси клечки...
Питето
"Сам човек — само в тоалетната." Само дето реалността е допълнила поговорката: "...ама понякога и това не го може сам..."
Та това дето "самоизолация до дупка" си е доказано губеща стратегия.
lati1960
Цитат(Потребител @ 16/03/2020, 06:09) <{POST_SNAPBACK}>
Йоан Павел II казва - човекът не е направен за пазара, пазарът е направен за човека.

... според антиутопичната, тоталитарна природа на съвременния либерализъм, дисшжън мейкъри с неопределен пол заети с осигуряване на специални тоалетни помещения за мъже в рокли и въвеждащи часове по "сексуално образование" /вместо такива по икономическа грамотност например/ се опитват да контролират масите чрез управление на удоволствието и комфорта ...

... 83% от хората тук, не се презапасяват ... не се нуждаят от новата терапия, просто не са така кресливи и натрапчиви ...

... иначе, уважавам милата проява на уязвимост в изказаните мнения :.) ...

good.gif

Пазарът обаче се срина. Поне докато траят мерките на карантината и извънредното положение.
Вчера бях свидетел на абсурд, моя позната поръчваше по телефона десетки килограми брашно! За лично ползване. Но мога ли да я виня? Не бих. Защото виждаме ситуацията с магазините за храни - пускат само по двама-трима, вият се опашки. Така че в случая онова: За Бога, братя, не купувайте!, се оказа кьорфишек, понеже хората с основание се презапасяваха, имайки предвид какво се случи. За замирането на някои бизнеси писа и д-р А, поне в краткосрочен план ще е факт. Пак пример ще дам, с друга моя приятелка, която има голям салон за разкрасяване на дами, и не от мъжки пол. laugh.gif Шегичка. Но иначе не на шега я затвориха, и сега не знае какво да прави. Няма никакви приходи, трябва да плаща заплати, наеми, заеми, осигуровки, ипотеки, какво ли не... а и да оцелява освен всичкото. Доживях аз със скромните си възможности да помагам на богатите си приятели! Пълна катастрофа! Абсурд тотален. Премиерът и финансовият министър говорят големи работи за подпомагане на бизнеса, но докато това стане, и ако въобще стане, я камилата, я камиларя. В смисъл, много хора ще пуснат кепенците. Щото я знаем тая помощ, точат се едни процедури с месеци, бумащина, проверки, бюрокрация... и накрая за какво, за някакви мижави стотинки, а големите парѝ не стигат до хората. Може би пък си прав и за това, че се задава краят на консуматорската лудост и истерия, които бяха завладели света ни. Не беше нормално това нещо. В този аспект днешното отрезвяване може да се окаже донякъде полезно. Поне някаква полза да има от тоя вирус.
lati1960
Цитат(Онуфри @ 15/03/2020, 22:03) <{POST_SNAPBACK}>
Щом си казал!

вЕрваме ти...

prashchai grigorii.gif

Недей и ти да ме коронясваш, плийз! Нищо не съм обещавал, не и за 800 дни. laugh.gif
А по писаното от Питето мога да добавя, че наистина няма по-добро измислено от пазарната икономика, но днес регулациите в нея навсякъде станаха толкова много и така драстични, че реално такава почти няма. Особено у нас. Освен това, за да се озаптят мераците на финансовите спекуланти, които искат за една нощ да се събудят милионери, а ако може дори милиардери, нужни са едни социални и законови буфери в икономиката, които да защитават обществото като цяло от апетитите на супер агресивните и безкрупулни пишман капиталисти, които не играят по правилата на класическия пазар. А такива са свързани именно с властта, и глобално, и у нас конкретно. Елементарен пример ще дам: Ти можеш ли да се съревноваваш в бизнеса с човек като Домусчиев да кажем, на когото периодично му опрощават по няколко десетки милиони /по Варненската корабостроителница бяха около 50 милиона, ако не греша: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019...o_dogovora_za//? Ми не можеш да се мериш с такъв. Нито аз, нито някой човек извън връзките с властта. Същият е и г-н Пеевски, Ковачки и той, Гергов, Прокопиев, има и други в миманса на политическото статукво, като партийни касички, като печелещи все такива обществените поръчки, големите, също сериозните евро проекти, и т. н., и т. н. Подобно е положението в бизнеса с горивата, с прословутия монополист Лук Ойл, да не изреждам всички сфери на икономиката, в енергетиката положението е подобно, навсякъде. За какъв пазар говорим, аз не мога да разбера. Поне у нас такъв реално няма. Някакво хибридно подобие на най-ниските нива, кварталните и махленските, но и те са под шапката на властта и протекционираните от нея фирми, холдинги, и др. Свободен пазар, ама друг път.
Alexfield
Няма как да осъмнем за един ден с +400...
Вижте прикачените файлове
D-rA
Цитат(Alexfield @ 20/03/2020, 11:52) <{POST_SNAPBACK}>
Няма как да осъмнем за един ден с +400...
Вижте прикачените файлове

Дано, дано, данооо

Persian
Има два вида хора: Заблудени и много заблудени.
От тази заблуда идва страхът и глупостта.
lati1960
Цитат(D-rA @ 13/03/2020, 23:33) <{POST_SNAPBACK}>

Ето нещо интересно по заключената тема, давам го тук, за да не отварям нова специално за инфото:*
https://bnr.bg/horizont/post/101251125/izra...ato-prorocheski
Още нещо малко встрани:
https://btvnovinite.bg/svetut/ispanija-vras...a-covid-19.html
Според нашия здравен министър г-н Ананиев, България също ще върне подобни дефектни тестове на Китай, в още по-голямо количество, доколкото разбрах, касае се за 1-2 милиона.
Давам последния източник, понеже като несведущ по същината на самия вирус и заразата имам въпрос: Колко сигурни са тестовете, дори тези в лабораториите, чрез които се установява наличието на корона вируса? Питам, понеже много хора още имат съмнения дали изобщо е реален този вирус, а ако е, дали обявените смъртни случаи са конкретно от него? Как действат самите тестове? Как в лабораториите установяват наличие на нещо, за което нашият вътрешен министър г-н Маринов се изказа в смисъл /цитирам по памет от вчера/: "имаме си работа с нещо ново и непознато, което все още не познаваме достатъчно добре", край на цитата? Та как установяват кой е болен, кой вирусуносител, и кой починал от този вирус? Принцип на действие на тест? Принцип на лабораторно изследване? Доколкото чух от специалисти вирусолози, те самите още нямат пълната картина на вредителя, който обаче много бързо мутирал, променял се, което затруднявало работата им, и т. н., и т. н. Което е и проблемът по изготвяне в кратки срокове на ваксина и лекарство.
Някой наясно ли е въобще за какво става дума? Аз не съм, признавам си. И в моята конспиративна по природа душа отново се надигат съмнения. blush.gif

*Ако администраторът реши, да отвори нова с въпросите ми по-долу, той да преценѝ.
lati1960
Цитат(D-rA @ 13/03/2020, 23:33) <{POST_SNAPBACK}>

А ето въпрос по самата тема вече: Имате ли притеснения за финансите си, след като е ясно, че карантината няма да свърши бързо? С какво ще пазаруваме въобще скоро? Защото:
https://news.bnt.bg/news/ministerskiyat-sav...046761news.html
/Мога отсега да залагам, че ще го удължат и след 13 май./ И друго по финансите:
https://bnr.bg/post/101251198/germania-jela...orona-obligacii
Току-що от Брюксел съобщиха /още няма официален източник/, че Евро комисията ще предложи 100 милиарда евро по фонд за подпомагане бизнеса и работещите в ЕС. Отделно онези 37 милиарда по борбата със самата пандемия, знаете.
У нас пък, в нашенските ни мащаби: https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read...devetmesechieto Общият такъв в момента надхвърля 7 милиарда лева, според думите на финансовия министър г-н Горанов. Отделно се очакват /с нетърпение/ емитираните нови заеми в размер на над 10 милиарда до края на финансовата година. БНБ също позволи рамка от над 9 милиарда по борбата с вируса.
Хора, аз съм объркан. Тотално. Признавам си. С какво наистина ще пазаруваме скоро, въпреки тези умопомрачителни средства?! Вие да виждате от небето да падат кинти? Щото аз не. А както ни ги размахват тези астрономически суми отвсякъде, то отгоре направо трябва да валят бали с пари и буквално да ни затрупват! Но, уви. Колкото и да се взирам нагоре, нищо не пада. no.gif По програмата за подпомагане на бизнеса, ето тази: https://fakti.bg/biznes/460302-biznesat-kan...ne-ot-darjavata, по последни данни от тази сутрин /още няма официална информация/, са кандидатствали само малко над 400 фирми от цялата страна! Къде са останалите средства? И къде ще идат? И кой ще контролира властта за какво ще ги употреби? След като парламента май, таковата... с корона вирус: https://news.bg/bulgaria/dve-probi-na-deput...samnitelni.html Кой ще "пазарува" с тези невероятни суми, и какво? Не само у нас. Кой ще се възползва и с какви парѝ от тези съвети: https://www.investor.bg/novini/261/a/kak-da...-v-kriza-87223/
/Извинявам се за многото източници, но понеже съм доста объркан и притеснен от цялата ситуация напоследък, предпочитам да давам повече външно и възможно най-обективно инфо, отколкото сам да коментирам. Пък всеки сам да преценява за себе си./
Riki
А ми каза, че си спокоен...

В момента има и грип тип "Б", който е по - вирулентен от ко -то.

Им. с-ма!! И 70 %.
Знаеш, нищо ново
. Имало е, има и ще има no.gif
Ask
Цитат(lati1960 @ 02/04/2020, 14:09) <{POST_SNAPBACK}>
А ето въпрос по самата тема вече: Имате ли притеснения за финансите си, след като е ясно, че карантината няма да свърши бързо? С какво ще пазаруваме въобще скоро? Защото:
https://news.bnt.bg/news/ministerskiyat-sav...046761news.html
/Мога отсега да залагам, че ще го удължат и след 13 май./ И друго по финансите:
https://bnr.bg/post/101251198/germania-jela...orona-obligacii
Току-що от Брюксел съобщиха /още няма официален източник/, че Евро комисията ще предложи 100 милиарда евро по фонд за подпомагане бизнеса и работещите в ЕС. Отделно онези 37 милиарда по борбата със самата пандемия, знаете.
У нас пък, в нашенските ни мащаби: https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read...devetmesechieto Общият такъв в момента надхвърля 7 милиарда лева, според думите на финансовия министър г-н Горанов. Отделно се очакват /с нетърпение/ емитираните нови заеми в размер на над 10 милиарда до края на финансовата година. БНБ също позволи рамка от над 9 милиарда по борбата с вируса.
Хора, аз съм объркан. Тотално. Признавам си. С какво наистина ще пазаруваме скоро, въпреки тези умопомрачителни средства?! Вие да виждате от небето да падат кинти? Щото аз не. А както ни ги размахват тези астрономически суми отвсякъде, то отгоре направо трябва да валят бали с пари и буквално да ни затрупват! Но, уви. Колкото и да се взирам нагоре, нищо не пада. no.gif По програмата за подпомагане на бизнеса, ето тази: https://fakti.bg/biznes/460302-biznesat-kan...ne-ot-darjavata, по последни данни от тази сутрин /още няма официална информация/, са кандидатствали само малко над 400 фирми от цялата страна! Къде са останалите средства? И къде ще идат? И кой ще контролира властта за какво ще ги употреби? След като парламента май, таковата... с корона вирус: https://news.bg/bulgaria/dve-probi-na-deput...samnitelni.html Кой ще "пазарува" с тези невероятни суми, и какво? Не само у нас. Кой ще се възползва и с какви парѝ от тези съвети: https://www.investor.bg/novini/261/a/kak-da...-v-kriza-87223/
/Извинявам се за многото източници, но понеже съм доста объркан и притеснен от цялата ситуация напоследък, предпочитам да давам повече външно и възможно най-обективно инфо, отколкото сам да коментирам. Пък всеки сам да преценява за себе си./

Всички тези "умопомрачителни средства" ги отнеси към съответния брой население и веднага става ясно,че изобщо не са умопомрачителни. С тях нашата държава, както и ЕС, се опитват в тази ситуация да закрепят някак положението. И не чакай да ти ги подхвърлят от небето, защото няма да се транзитират по хеликоптер. Би било добре да престанеш с тези апокалиптично-драматични постове и да почнеш да мислиш маааалко по-рационално. В края на краищата срещу тебе не стоят абдали.
lati1960
Цитат(Ask @ 03/04/2020, 09:37) <{POST_SNAPBACK}>
Всички тези "умопомрачителни средства" ги отнеси към съответния брой население и веднага става ясно,че изобщо не са умопомрачителни. С тях нашата държава, както и ЕС, се опитват в тази ситуация да закрепят някак положението. И не чакай да ти ги подхвърлят от небето, защото няма да се транзитират по хеликоптер. Би било добре да престанеш с тези апокалиптично-драматични постове и да почнеш да мислиш маааалко по-рационално. В края на краищата срещу тебе не стоят абдали.

/Ще се съобразя със съвета ти, най-малко съм целял да омаловажавам интелигентността и информираността на пишещите тук./
А иначе, в Америка май ще ги "хвърлят" от хеликоптери парите, дори ги нарекоха точно така тия помощи за населението - "хеликоптерни" парѝ /дал съм вече източник за това в темите/. По принцип, ако сме напълно сериозни, си прав - засега властите само крепят положението. Но, докога, никой не знае. И това проблемът. Не че имам нужда, но си направих труда да проуча има ли процедура по която да бъдат подпомогнати реални бедстващи хора, които са останали без средства, работа, доходи и парѝ дори за препитание. Оказа се не така, както ни облъчват от медиите. Отидох директно в кабинета на кмета ми по местоживеене. И ето какво ми обясниха: Социалният патронаж е само за трудно подвижни и инвалиди, и за пенсионери. Правят се списъци от общините и за други бедстващи, но храна се доставя по домовете САМО СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ! Да, то е минимално, но срещу заплащане. Ако не си пенсионер, инвалид, стар и самотно живеещ, оправяй се сам. Особено ако си безработен. Обещетения ще получават само сега уволнените и регистрираните, безработните могат да получат само еднократна минимална помощ, която също не е сигурна, понеже се е давала срещу положен обществено полезен труд на 4-часов работен ден, за целия месец. А заради заразата сега не се работи! Накратко: Ако бедстваш, гладуваш, и не можеш да си платиш сметките, и не си възрастен, болен и самотно живеещ, държавата няма механизми, по които да те подпомогне. Тоест, тези умопомрачителни суми, за които говорим, дори част от тях няма как да стигнат до реално бедстващите, а те ще стават все повече, защото срокът на карантината засега е... безсрочен на практика. Това имах предвид. Или: ДОРИ НЯКОЙ ДА УМИРА ОТ ГЛАД, няма кой и как да му помогне, освен неговите близки и приятели, разбира се, и роднини... Но не за това иде реч. Твърдя, че Държавата изостави в тази криза гражданите си, поне най-уязвимите и засегнатите от нея. Всичко останало е дрън-дрън, наливане от пусто в празно, защото мерките закъсняха, а сега с тях или без, пандемията ще протече по идентичен начин. Дори не я забавят, както твърдят, защото самите тези, от Щаба и Правителството не са наясно колко реално са вирусоносителите и реално болните, без симптоматика поне. Така че, само приказки, и нищо реално, налице. Освен кинтите, естествено, тях ще ги има, но не за нас, но не за нас, както се пее в една песничка. Такива ми ти работи. Бъди здрав, и се пазѝ!
lati1960
Цитат(Riki @ 02/04/2020, 22:33) <{POST_SNAPBACK}>
А ми каза, че си спокоен...

В момента има и грип тип "Б", който е по - вирулентен от ко -то.

Им. с-ма!! И 70 %.
Знаеш, нищо ново
. Имало е, има и ще има no.gif

А дали не е само грипът тип Б?
А останалото е само манипулация?
Това ми се върти вече в тъпата кратуна, гледайки и слушайки с какви невероятни абсурди ни облъчват.
Не твърдя, че е така. Само поредната ми конспиративна теорийка... Нали това ми идва отвътре. rolleyes.gif
Иначе съм спокоен. Дори повече от всякога. За мен случващото се е само поредното доказателство по писаното и пророкуваното в оная дебела черна Книга, знаеш. Но за другия раздел, там вече съм си казал мнението.
Ask
Европа не е Америка. Философията, подходите и методите са различни в тези части на света. За бедстващите хора държавите също се опитват да облекчат дереджето им, всяка според възможностите си.Мерки в България се взеха съвсем навреме, не са закъснели в сравнение с други държави. Но е нужно време, това не ти е кварталното магазинче - бъркаш в касата и раздаваш на калпак.
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 03/04/2020, 09:10) <{POST_SNAPBACK}>
А дали не е само грипът тип Б?
А останалото е само манипулация?

В затворената тема бях попитал да ни разясниш базата на теорията ти, за която намекваш (съвсем прозрачно) и тук отгоре.
Много бих желал да получа разяснения по повод на твоите утвърждения (тук отдолу в италик) Моите въпроси в червено !:

и "кукловодите", които ни го натресоха това.
1) Кои са кукловодите ?
докато не дойде друга директива" отгоре, отвън",
2) Къде е това "отгоре, отвън" ?
които ни спретнаха "цялото това шоу".
3) Кои "ни спретнаха това шоу" ? кое "шоу"
Онуфри
Цитат(Ask @ 03/04/2020, 08:37) <{POST_SNAPBACK}>
... И не чакай да ти ги подхвърлят от небето, защото няма да се транзитират по хеликоптер. Би било добре да престанеш с тези апокалиптично-драматични постове и да почнеш да мислиш маааалко по-рационално. В края на краищата срещу тебе не стоят абдали.

Не му убивай вярата!

smile.gif
Онуфри
Цитат(lati1960 @ 03/04/2020, 09:10) <{POST_SNAPBACK}>
...в оная дебела черна Книга, знаеш. ....

Пак да питам - Коя е тя?

Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.