Бъркаш "лъжа" и "подвеждаща/непълна информация" с "цензура", а са доста различни неща. Поне така се оказа в този случай. В тази посока, може да изтърсиш кофти/невярна информация (която да се окаже опасна за някого) без да е нарочно, а само щото не си достатъчно информиран или не знаеш цялата необходима информация. Именно заради това във форумите не се дават животоспасяващи съвети, особено за лекарства и лечение. Това е здрав разум и избягване на фатални съвети, а не самоцелно "цензуриране".
Нищо не бъркам. Това е дефиницията на цензура според
Wikipediа.
Цитат
Censorship is the suppression of speech, public communication, or other information, on the basis that such material is considered objectionable, harmful, sensitive, or "inconvenient." Censorship can be conducted by governments, private institutions, and other controlling bodies
Превод от Гугъл, който според мен е долу-горе добър, с изключение на думичката "несъмнен". Според мен "objectionable material" в този контекст означва "материал, срещу който има възражения".
Цитат
Цензурата е потискането на речта, публичната комуникация или друга информация въз основа на това, че такъв материал се счита за несъмнен, вреден, чувствителен или „неудобен“. Цензурата може да се провежда от правителства, частни институции и други контролни органи.
Дефиницията на цензура няма директна връзка с характера на информацията, която е под въпрос. С други думи дали информацията е съмнителна или не - цензурата си е цензура. В интерес на истината всяка цензура защитава нечии интереси. Понякога интересите са благородни, понякога са злонамерени. Според мен един от най-добрите модели за споделяне на информация е този на Wikipedia, В подробности няма да навлизам, но ще кажа, че този модел достига до истината на базата на диалог, не на цензура.
В конкретния случай говорим за лекарство, за което се предполага, че има ефект в лечението и/или профилактиката на болест. Непроверена информация от подобен характер може да помогне, може и да навреди, съгласен съм, поради което трябва да се направи, каквото е необходимо, да се достигне до истината. Въпросният медикамент може да помага, може да няма ефект, може и да вреди. Каквато и да е истината, трябва да се знае. Някои хора не са съгласни с мен, всеки има право на мнение.
Доколкото ми е известно следната информация свързана с
Hydroxychloroquine:е вярна:
В САЩ лекарството е одобрено за широка употреба от 1955 година и е използвано зе лечение и предпазване от малария. Изпозлва се също за лечение на ревматоиден артрит, лупус и други заболявания.
Отново в САЩ през 2005
Chloroquine е официално благословено като лекарство за лечение и предпазване от SARS-CoV (за това вече писах).
Hydroxychloroquine и Chloroquine са силно токсични,при свръхдозиране..Chloroquine има два до три пъти по-висока токсичност от Hydroxychloroquine,
Изследване публикувано на 22 май в "The Lancet", съдържащо данни за 96000 пациенти от 671 болници, показващо че употребата на Hydroxychloroquine или Chloroquine не помага в борбата срещу COVID-19 е оттеглено на 4 юни
The Lancet Retracts Hydroxychloroquine Study.
Цена на една доза (200мг) под 1 долар. Фирмата, която поризвежда Remdesivir, го продава за 390 долара на доза. Това е Gilead Sciences, известна също с лекарсво за Хепатит C, струващо 1000 долара на таблетка (курс на лечение 84 таблетки). През 1997г. за председател на Gilead Sciences е назначен Доналд Ръмсфелд, който през 2001г напуска, за да заеме поста секретар на отбраната в праителството на Буш.
В момента хората страдащи от ревматоиден артрит, лупус и други заболявания, които са приемали Hydroxychloroquine, не могат да се лекуват заради създаденият дефицит и наложените ограничения. Ако не за друго истината трябва да изплува, за да могат тези хора да получат лечението, от което се нуждаят.