Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Дигиталните парѝ, еврозоната
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Питето
Тънка разлика: богатите хора и богатите държави знаят как да ползват заемите и кредиторите са им роби (при това с мерак), докато при Лати и подобните дето си живеят някъде назад във времето (и при друг вид пари и икономически отношения) е точно наопаки. Ма в основата е акъла на кредитирания, а не самия заем като заем.
Питето
Аха, света и вселената се въртят около твоите стотинки ша знаеш. Баце, всичко дето ползваш е измислено и патентовано нейде из американско или европейско (ма бялото европейско), пък ти си вярвай че цял свят прави конспирация да те пороби, и да ти вземе "кох-и-нор"-ите дето ги къташ под дюшека. Между другото, още римската империя е схванала че не може да върви напред със вземане на всичко от съседите, ми напед се върви с правене и...даване, даване на възможности. Ма то, дето има вяра и религия няма ни история, ни факти ни логика, а само "щото аз така казвам". И не, светите ти книги не са история, ми са само приказки, измислени да подкрепят религията, щото нЕма факти, та трябва да се натъкмява някак си. Ма поробвали те били, Мъск ти взел ракетата, и ти ходиш немил и недраг. Абе сигурно някъде специално ви развъждат такива, дето сте скарани с логиката и не виждате фактите, дори да се блъснете в тях и да ви излезе цицина. На днешно време хората имат, щото правят, а не щото вземат от нямащите.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 10/12/2020, 08:13) <{POST_SNAPBACK}>
Не разбирам защо те е страх от заеми.
Заемът ти осигурява висок стандарт тук и сега, който без него не би постигнал през целия си живот.
Образно казано, глупаво е да седиш цял живот на счупен дървен стол и да пестиш пари, за да си купиш диван когато станеш на 80.
Както сам си забелязал всички богати държави имат заеми.
Както и всички богати хора.
Те затова са богати.

Зависи за какво взимаш заема. Ако го взимаш да правиш пари и успееш е чудесно. По-добре да плащаш ипотека, отколкото наем, макар че имам приятел, който е пълен с кинти, но чак сега започна да си "строи" апартамент. Все още е под наем. Ако обаче си купиш нова кола, скъп смартфон и други ненужни вещи със заема това е глупост.
Никога не съм взимал заем с изключение венъж от родителите ми за да започна бизнес като студент. Винаги съм плащал кеш.

Кои богати хора имат заеми, които не могат да издължат на секундата? blink.gif
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 09/12/2020, 18:36) <{POST_SNAPBACK}>
По последното няма да споря, понеже е лично, а тук избягвам да намесвам личен елемент, по обясними причини. Факт е обаче, че освен за погребението на майка ми /понеже бяха затворени банките/, за което взех парѝ от роднина, тъй като това не може да чака, и ги върнах буквално за дни, никога не съм взимал заем, нямам и намерение, но съм давал, а най-често просто съм помагал на закъсъли, но е друго. Заемът те прави роб на този, който ти го дава, поне докато не го върнеш. А често това е дълъг период, особено при ипотеки и по-сериозни суми. Ако пък не го обслужваш редовно, още повече. Което важи в пълна степен и за държавите, разлика никаква.

Прав си и не си прав. Накоро приеха нещо като абсолютна давност за дълговете на физическите лица.
https://www.vesti.bg/bulgaria/kraj-na-dylgo...lgariia-6117909
Като изминат 10 години кредиторите пият една студена вода.
Преди повече от 20 години години си спомням, че ако не си върнеш дълговете, можеш да загубиш част от тялото си. Бяха брутални времена. Сега на практика няма такива неща. Поне за малките и средните дългове.

На Гърция опростиха голяма част от дълговете. Въпросите, които поставяш нямат еднозначен отговор.
Бай Ганьо
Всички богаташи работят на принципа на банките.
Ако в един момент всички кредитори си поискат парите, те не могат да се издължат.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 11/12/2020, 10:17) <{POST_SNAPBACK}>
Всички богаташи работят на принципа на банките.
Ако в един момент всички кредитори си поискат парите, те не могат да се издължат.

Бил Гейтс, Мъск, Безос и т.н. не могат да се издължат? w00tbrows.gif Верно ли?
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 10/12/2020, 23:12) <{POST_SNAPBACK}>
Тънка разлика: богатите хора и богатите държави знаят как да ползват заемите и кредиторите са им роби (при това с мерак), докато при Лати и подобните дето си живеят някъде назад във времето (и при друг вид пари и икономически отношения) е точно наопаки. Ма в основата е акъла на кредитирания, а не самия заем като заем.

Демек тези които дават кредити са глупаци. sunbathing.gif
Бай Ганьо
Не са глупаци, а поемат по-големият риск.
С една дума техните грижи и претиснения са по-големи.
Бай Ганьо
Той и Максуел беше като тях, но кат се спомина му лъсна голият задник.
lati1960
Ще опитам да ти отговоря по реда на кашата, която си забъркал по-горе, дано да успея:
Абсолютно нямам илюзията, че вселената и светът се въртят около моя милост, напротив. Ако по-често беше посещавал Х-форума, там съм го признавал многократно, и е самата истина. Че всичко дето ползвам не само аз е измислено от други, да, факт, неоспорим. Благодарен съм за това, и на Господ, който дава на определени люде такова знание, и на самите тях, учени, иноватори, новатори, и т. н. Но. Проблемът е друг. Не винаги които "откриват" новости, технологии и уникални открития са възнаградени за приноса си. Проучи биографиите на Никола Тесла, на Вилхелм Райх, и много други, чиито разработки тепърва излизат наяве и се внедряват в реалния живот. Но от кого? Ето това е интересно. И на Райх, и на Тесла, че ги споменах, архивите "изчезват" безследно при смъртта им, умирайки и двамата при странни обстоятелства, а днес нахакани момченца като Мъск, Гейтс и подобни се пъчат, сякаш те са открили топлата вода, и не само. Разбираш ли? Ето за това говоря - когато използвам думи като грабеж, контрол, измама, корупция, лицемерие, насилие, нечестие, и производните им.
За дюшека ще пропусна, вече никой не къта пари там, има си банки, карти, офшорки ако щеш, дори биткойни и други крипто валути, както правилно си посочил. Също добре си разбрал идеите на древната римска върхушка, обаче. Защо изчезна древната Римска империя? По същата причина, по която ще изчезне и днешната европейска. Прекалена коректност, отвореност навън към собствените си врагове и "приятели". Древен Рим всъщност погина точно заради своите истински демократични традиции и принципи, които обаче са неприложими в суровата и жестока среда на купища врагове наоколо, тогава т. нар. варвари, които Рим опита да приобщи и цивилизова, както днес ЕС мигрантите и мюсюлманите, но... е, знаем как е свършила тогава историята, скоро същото чака и ЕС. Е, може би не толкова скоро, но със сигурност.
Абсолютно невярно е обаче твърдението ти, че в Библията няма точни и проверени исторически данни и факти. Видно е, че не си я дори отварял, иначе не би твърдял това. Сериозните учени, вкл. историци сверяват не малко от своите трудове с факти и от Библията, специално когато се отнася за регоина на Близкия изток и периода упоменат в Книгата. Няма измислици и натъкмяване, напротив. Има пророчества, направени преди стотици и хиляди години, които са се сбъднали, други се изпълняват днес пред очите ни, за които виждат истински. Като жокер мога да ти предложа едно такова за превземането на град Тиатир от Александър Македонски, който изградил ров от пръст през морето до града, за да го превземе, което е предречено от пророк стотици години преди това! Пише го, оставям ти го за домашно. И не е само това. Но, за другия раздел, да не злоупотребявам тук.
По последното също не си прав, понеже, да, някои печелят, щото правят, но, в крайна сметка нещата винаги опират до обикновения човечец, който трябва да запретне ръкави, и да го извърши, да го изработи реално, с труд и пот, и тъкмо той получава най-малко от цялата работа. Ето това не е редно, и не само според мен. О кей, умственият труд също е важен, дори повече, обаче, само с мислене нищо не става, нали така. И не викам пак Маркс и Енгелс, нито Ленин и Димитров, не. Само казвам, че трябва да има малко по-равномерно и справедливо разпределение на благата в света, най-общо казано. Тоест, обикновените хорица, които се потят и в крайна сметка вършат нещата, по цехове, ниви, заводи, офиси, фабрики, и т. н., да получават поне достатъчно, за да не мизерстват. Но, днес това не е така. В условията на дивашкия консуматорски капитализъм. Ето това аз не одобрявам и никога няма да го приема. Дано най-после да си ме разбрал правилно. Бъди здрав! И не сваляй маската! w00tbrows.gif
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 10/12/2020, 23:59) <{POST_SNAPBACK}>
Прав си и не си прав. Накоро приеха нещо като абсолютна давност за дълговете на физическите лица.
https://www.vesti.bg/bulgaria/kraj-na-dylgo...lgariia-6117909
Като изминат 10 години кредиторите пият една студена вода.
Преди повече от 20 години години си спомням, че ако не си върнеш дълговете, можеш да загубиш част от тялото си. Бяха брутални времена. Сега на практика няма такива неща. Поне за малките и средните дългове.

На Гърция опростиха голяма част от дълговете. Въпросите, които поставяш нямат еднозначен отговор.

Да, нищо днес няма еднозначен отговор. Виновен е Интернет! 292.gif
Не само закона за давност приеха, по заемите, но ето и това:
https://www.pariteni.bg/novini/kreditirane/...-zaemite-237404
Накратко, целият свят се е юрнал да живее... на заем. Тотално. Въпросът сега е - кой плаща в края на краищата сметката, накрая? Щото това не може да продължава безкрайно, наясно си. И не говоря само за България. Всъщност всички навсякъде се изхитриха да живеят на кредит, и натискат властта накрая да им опрости дълговете. Е, размислѝ, дори да стане това опрощаване, какво ще стане в крайна сметка? Може би Питето трябва да се намеси тук, и да ни разясни какво пише по въпроса в дебелите му книги и учебници, по финанси и икономика.
В контекста - да, на Гърция опростиха част от дълга, но, на каква цена? Срещу пълно подчинение и приемане всички условия по обслужване на остатъка и рестрикциите вътре в страната, социални, икономически, всякакви. Така че гърците нищо не спечелиха от това опрощаване, напротив. Загубиха доста сериозни държавни активи, и не само. Разликата с България е, че страната ни отдавна проигра тези активи през т. нар. "преход", и, ако се стигне до официален фалит и нов мораториум по дълга, ваче няма с какво да плати насреща. Тогава? Какво следва? Същото, като в Гърция, идват едни комисари и налагат условия по намаляване на доходи, пенсии, орязване на социални придобивки, увеличаване на цени, данъци, такси, и т. н., да не изброявам всичко. И това отново ще стане у нас, понеже ние с бодри герберски и борисовски стъпки отиваме натам, с този живот назаем вече повече от 10 години. 2+2 винаги е 4, няма измъкване. Въпрос на време е. Защото никой не е вечен дори в политиката, все някога и ГЕРБ с Борисов ще са аут. Тогава ще лъснат доста неща, не само по въпроса за дълга. И въобще не става дума за политически пристрастия, говорим за проста аритменика и елементарни финансови и икономически закони. Питето може да продължи... good.gif
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 11/12/2020, 16:18) <{POST_SNAPBACK}>
Той и Максуел беше като тях, но кат се спомина му лъсна голият задник.

На този лъсна ли му нещо? blink.gif
https://www.vesti.bg/sviat/amerika/pochina-...v-sveta-6066886
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 11/12/2020, 19:12) <{POST_SNAPBACK}>
Да, нищо днес няма еднозначен отговор. Виновен е Интернет! 292.gif
Не само закона за давност приеха, по заемите, но ето и това:
https://www.pariteni.bg/novini/kreditirane/...-zaemite-237404
Накратко, целият свят се е юрнал да живее... на заем. Тотално. Въпросът сега е - кой плаща в края на краищата сметката, накрая? Щото това не може да продължава безкрайно, наясно си. И не говоря само за България. Всъщност всички навсякъде се изхитриха да живеят на кредит, и натискат властта накрая да им опрости дълговете. Е, размислѝ, дори да стане това опрощаване, какво ще стане в крайна сметка? Може би Питето трябва да се намеси тук, и да ни разясни какво пише по въпроса в дебелите му книги и учебници, по финанси и икономика.
В контекста - да, на Гърция опростиха част от дълга, но, на каква цена? Срещу пълно подчинение и приемане всички условия по обслужване на остатъка и рестрикциите вътре в страната, социални, икономически, всякакви. Така че гърците нищо не спечелиха от това опрощаване, напротив. Загубиха доста сериозни държавни активи, и не само. Разликата с България е, че страната ни отдавна проигра тези активи през т. нар. "преход", и, ако се стигне до официален фалит и нов мораториум по дълга, ваче няма с какво да плати насреща. Тогава? Какво следва? Същото, като в Гърция, идват едни комисари и налагат условия по намаляване на доходи, пенсии, орязване на социални придобивки, увеличаване на цени, данъци, такси, и т. н., да не изброявам всичко. И това отново ще стане у нас, понеже ние с бодри герберски и борисовски стъпки отиваме натам, с този живот назаем вече повече от 10 години. 2+2 винаги е 4, няма измъкване. Въпрос на време е. Защото никой не е вечен дори в политиката, все някога и ГЕРБ с Борисов ще са аут. Тогава ще лъснат доста неща, не само по въпроса за дълга. И въобще не става дума за политически пристрастия, говорим за проста аритменика и елементарни финансови и икономически закони. Питето може да продължи... good.gif

Е, то няма как да не усетят и жилото гърците. Толкова години лапаха меда, сега малко ще ги жилят няма как, но още по-губещи са кредиторите. Това ми беше мисълта.
Това да знаеш, че всеки месец си назад с едиколко си кинти не е работа. Ще кажат, че съм старомоден и ще са прави, но аз съм свикнал да живея без кредит и да печеля повече отколкото харча. Чертата винаги се удря в края на годината. Спечелил си толкова хиляди, похарчил си по-малко хиляди поне с 20%. Елементарно е.
Винаги съм уважавал бедни хора, които обаче нямат и една стотинка дългове. Обратно презирам такива, които не желаят да си плащат дълговете. Преди време една бивша главна счтоводителка ми се оплаква, че шефката й прекратила трудовия договор, понеже пристигнал запор от ЧСИ. Казах й, след като не можеш да управляваш добре собствения си бюджет, как ще управляваш чуждия? no.gif Ама то на всеки може да се случи. Не е така, случва се на такива, които не си правят добре сметката.

Дано от догодина да е аут!
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 11/12/2020, 16:17) <{POST_SNAPBACK}>
Не са глупаци, а поемат по-големият риск.
С една дума техните грижи и претиснения са по-големи.

Ако е така в моите очи са глупаци.
Винаги съветвам да не се дават заеми без залог или ипотека. Нека длъжникът да те търси да ти върне парите, а не ти него.
Бай Ганьо
Цитат(lati1960 @ 11/12/2020, 18:52) <{POST_SNAPBACK}>
Тоест, обикновените хорица, които се потят и в крайна сметка вършат нещата, по цехове, ниви, заводи, офиси, фабрики, и т. н., да получават поне достатъчно, за да не мизерстват. Но, днес това не е така. В условията на дивашкия консуматорски капитализъм. Ето това аз не одобрявам и никога няма да го приема.

Обикновените хорица явно са получавали достатъчно, за да могат сега да хвърлят през балконите по 20-30 хиляди лева. Българинът не може да си прави сметката добре. Започва няколко неща и нищо не довършва. Прави къщи на село, вили на балкана и на морето, апартаменти по градовете.
По каква логика ще похарчиш хиляди за обзавеждане на апартамент в блок, който отвън изглежда като след бомбардировка. Крушка в асансьор колко да струва. Да се боядиса вход, в който живеят двадесетина семейства колко да струва? Да се боядиса блок в който живеят 40-50 семейства, колко да струва? Кутия цигари и бутилка гроздова? Да ама не.
ЕксГорски
Тоест, обикновените хорица, които се потят и в крайна сметка вършат нещата, по цехове, ниви, заводи, офиси, фабрики, и т. н., да получават поне достатъчно, за да не мизерстват. Но, днес това не е така. В условията на дивашкия консуматорски капитализъм.

Какво ще ни дадеш, историьо,
от пожълтелите си страници? –
Ний бяхме неизвестни хорица
от фабрики и канцеларии,

ний бяхме селяни, които
миришеха на лук и вкиснало,
и под мустаците увиснали
живота псувахме сърдито.

Ех лати, латиии! Топлата вода отдавна е открита! wavetowel2.gif
Питето
В смисъл, за да им отпуснеш некой лев, трябва да ти докажат, че не им трябват пари на заем. Умно и хитро.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 11/12/2020, 21:51) <{POST_SNAPBACK}>
В смисъл, за да им отпуснеш некой лев, трябва да ти докажат, че не им трябват пари на заем. Умно и хитро.

Дали им трябват или не, не ме интересува. Написах какво е важно за кредитора, ако не иска да си създаде неприятности.
Питето
Важно е за кредиторите, дето ти работиш с тях. Има и други кредитори, дето не ти се обаждат за да им събираш борчовете, ми ги отписват щото това е част от играта. Да ти кажа от първа ръка, в такава ситуация чувствата са ...интересна комбинация от чувства.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 12/12/2020, 09:58) <{POST_SNAPBACK}>
Важно е за кредиторите, дето ти работиш с тях. Има и други кредитори, дето не ти се обаждат за да им събираш борчовете, ми ги отписват щото това е част от играта. Да ти кажа от първа ръка, в такава ситуация чувствата са ...интересна комбинация от чувства.

Няма такива, които ги отписват, а ги продават чрез цесия на безценница на колекторски агенции, които после се опитват да ги съберат. С въвеждането на "абсолютна" давност обаче ще им се объркат сметките на тези агенции.
Не ми пишеш нищо ново. То е ясно, че ако дадеш хиляда кредити без залог и ипотека ще има несъбираеми. Важното е като цяло да си на печалба. Съветът ми е към физически лица и фирми, които не се занимават с кредитиране, а само спорадично им се случва да отпускат кредити.
Радио Ереван
По последното също не си прав, понеже, да, някои печелят, щото правят, но, в крайна сметка нещата винаги опират до обикновения човечец, който трябва да запретне ръкави, и да го извърши, да го изработи реално, с труд и пот, и тъкмо той получава най-малко от цялата работа. Ето това не е редно, и не само според мен. О кей, умственият труд също е важен, дори повече, обаче, само с мислене нищо не става, нали така. И не викам пак Маркс и Енгелс, нито Ленин и Димитров, не. Само казвам, че трябва да има малко по-равномерно и справедливо разпределение на благата в света, най-общо казано. Тоест, обикновените хорица, които се потят и в крайна сметка вършат нещата, по цехове, ниви, заводи, офиси, фабрики, и т. н., да получават поне достатъчно, за да не мизерстват. Но, днес това не е така. В условията на дивашкия консуматорски капитализъм. Ето това аз не одобрявам и никога няма да го приема. Дано най-после да си ме разбрал правилно. Бъди здрав! И не сваляй маската! w00tbrows.gif

Отново си прав и не си прав. Обикновеният човечец до преди пандемията, живееше по-добре от когато и да е било в миналото. Проблемът е, че за да му се случи този "добър" живот трябва много да бачка и до пенсия обикновено изплаща кредити и подпомага финансово децата си по един или друг начин. След пенсия дондурка внуци. Поне в България е така. На мен това не ми харесва, дори ми се струва тъпо. За много хора обаче това е приемливо. Разни хора, разни идеали. smile.gif
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 11/12/2020, 20:05) <{POST_SNAPBACK}>
Е, то няма как да не усетят и жилото гърците. Толкова години лапаха меда, сега малко ще ги жилят няма как, но още по-губещи са кредиторите. Това ми беше мисълта.
Това да знаеш, че всеки месец си назад с едиколко си кинти не е работа. Ще кажат, че съм старомоден и ще са прави, но аз съм свикнал да живея без кредит и да печеля повече отколкото харча. Чертата винаги се удря в края на годината. Спечелил си толкова хиляди, похарчил си по-малко хиляди поне с 20%. Елементарно е.
Винаги съм уважавал бедни хора, които обаче нямат и една стотинка дългове. Обратно презирам такива, които не желаят да си плащат дълговете. Преди време една бивша главна счтоводителка ми се оплаква, че шефката й прекратила трудовия договор, понеже пристигнал запор от ЧСИ. Казах й, след като не можеш да управляваш добре собствения си бюджет, как ще управляваш чуждия? no.gif Ама то на всеки може да се случи. Не е така, случва се на такива, които не си правят добре сметката.

Дано от догодина да е аут!

По горното сме на едно мнение. Но болшинството хора, вкл. у нас не са така. Всички искат да имат много парѝ, че и назаем, и накрая да натиснат властта да им ги опрости, сякаш нищо не е било. Но не става така! Щото парѝ не се ядат, не се пият, и т. н. Те са само средство, олицетворяват продукт, национален и глобален, най-общо казано. И, когато се напечатят и раздадат повече, отколкото е реалната себестойност на продукта, тогава... Много исках тук капацитета Питето да се намеси, но, уви, той тактично си замълча. Простичко казано, не може да се живее вечно на кредит и назаем. Особуно в условията на пандемия и частично, дори пълно блокиране на икономиката, какъвто вече е случаят. И в личен план, и държавен. Системата рано или късно ще гръмне. Впрочем, цените у нас напоследък са индикация за това, растат с часове, почти на всичко, почна се дори от хляба! Нататък ще е все така, такива са елементарните икономически и финансови закони на свободния пазар. Елементарен пример ще дам: Бат Бойко раздаде предизборно до март по 50 кинта на всички пенсионери, но до тогава цените и данъците, таксите, горива и всичко ще са такива, че всъщност не само пенсионарите ще изгубят доходи, няма да спечелят. Тогава? Кой лъже, и кои са излъганите! Просто е. Но, да ме извинят някои, само че хората са тъпи, съжалявам да го кажа, но са такива, щото казват: "Ми по-добре да е ни е дал малко, отколкото нищо." Добре. А не разсъждават, че могат да си изберат друг управник, койта да не им "дава" за да ги ограбва и мами, а просто да управлява така, че да има ред, законност, справедливост и реално развитие на обществото и държавата. Но не! Това е подобно на онази соц сентенция, която гласи: Ние ви лъжем, че ви плащаме, вие ни лъжете, че работите. И всички са доволни. До момента, когато цялата система ще рухне! Неизбежно е. И тогава какво? Къде ще е Бате, фамилията му, внуците му? И тези от днешното статукво? Кой ще поеме отговорността? Пак никой, у нас е така. Който крал крал, продължаваме напред. Ама дойде време да няма какво вече да се краде! Затуй се измислят пандемии, вируси, ваксини, какви ли не щуротии, за да се отклонява вниманието на обществото от истинския проблем, а той е, че група самозабравили се ченгета и мутри го ограбват и мамят от десетилетия, и не му се вижда края. А народецът наш си жули ракийката и псува на по чашка, щото е робско семе шубелия и не смее да реши проблема, или просто така му харесва. Да живее в лъжа, грабеж, измами и неправда. Склонен съм да вярвам, че е последното, за съжаление.
lati1960
Цитат(Бай Ганьо @ 11/12/2020, 20:25) <{POST_SNAPBACK}>
Обикновените хорица явно са получавали достатъчно, за да могат сега да хвърлят през балконите по 20-30 хиляди лева. Българинът не може да си прави сметката добре. Започва няколко неща и нищо не довършва. Прави къщи на село, вили на балкана и на морето, апартаменти по градовете.
По каква логика ще похарчиш хиляди за обзавеждане на апартамент в блок, който отвън изглежда като след бомбардировка. Крушка в асансьор колко да струва. Да се боядиса вход, в който живеят двадесетина семейства колко да струва? Да се боядиса блок в който живеят 40-50 семейства, колко да струва? Кутия цигари и бутилка гроздова? Да ама не.

Вероятно си прав. Нямам аргументи срещу горното. Но не е утеха.
То какъвто народът, такива и управниците. По детайлите какво да кажа... Преди да си купя имот извън София и да се изнеса от цялата лудница, помня нещо подобно, за което намекваш, но с обратен знак. Имаше гласуван някакъв идиотски закон за етажната собственост, който даваше повече власт и права на домоуправителите дори от тези на премиера! В блока, където живеех, общото събрание, разбирай един полицай, един доносник на службите и един наркодилър "решиха" таксата на човек да е такава, че събираха хиляди на месец от 40-50 семейства, ядяха и пиеха всяка вечер, пушеха, друсаха се, готино! Така че, пич, проблемът е материалът народен, мтриала е лош, както го рече Бате преди, няма как да не се съглася. И оттук всичко е изпортено. Читавите хора у нас са малцинство, а "демокрацията" днес е управление на мнозинството, знаеш. Затова всичко ще се скапе и рухне един ден, неизбежно е.
Много още може да се добави от народо психологическа гледна точка, от духовна, морална, етична и всякаква, но, каква полза. Ако един водоем е съставен от кални и отровни капки, то той бистър и годен ли ще е за пиене? Разбираш, нали.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 12/12/2020, 12:13) <{POST_SNAPBACK}>
Отново си прав и не си прав. Обикновеният човечец до преди пандемията, живееше по-добре от когато и да е било в миналото. Проблемът е, че за да му се случи този "добър" живот трябва много да бачка и до пенсия обикновено изплаща кредити и подпомага финансово децата си по един или друг начин. След пенсия дондурка внуци. Поне в България е така. На мен това не ми харесва, дори ми се струва тъпо. За много хора обаче това е приемливо. Разни хора, разни идеали. smile.gif

Съгласявам се, но и аз донякъде. Имам бележка впрочем единствено по това "да бачка", щото у нас реално почти не се бачка, не се работи, с известни изключения. Които споменах, израждайки част от категориите, които реално произвеждат и създават блага. С истински труд. Останалите са в режим на това, което у нас наричаме далавера, или в буквално крадене, да си го кажем. Или измами, облечени в "законност", която облагодетелства определена властова и бизнес върхушка, наричана олигарси напоследък. Всъщност няма значение как ще ги наричаме, това са известен брой фамилии и кланове предимно от бившата ДС и чадата на БКП и службите, и техните наследници, които сега се врътнаха и продадоха страната на друг Голем Брат, само и само пак те и дечурлигата им да ограбват обществото. И го правят. С покровителство сега от запад, вместо от изток. Но, схемата си е същата. Никаква разлика. Е, с малко повечко сладникави "демократични" декларации и лъжи, но по същество си е едно към едно. Пак ченгетата, пак доносниците, пак бандитите, измамниците, крадците, лъжците, продажните... И така. Керванът си върви, пък ние тук си джафкаме, и какво от това?
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 11/12/2020, 21:31) <{POST_SNAPBACK}>
Какво ще ни дадеш, историьо,
от пожълтелите си страници? –
Ний бяхме неизвестни хорица
от фабрики и канцеларии,

ний бяхме селяни, които
миришеха на лук и вкиснало,
и под мустаците увиснали
живота псувахме сърдито.

Ех лати, латиии! Топлата вода отдавна е открита! wavetowel2.gif

Прекрасни стихове. Гениални!
Само че, знаеш какво се случи с поета, който ги написа.
Хайде сега размишлявай каква карма, каква съдба следва за нация, която избива гениалните си поети, и не само поети!
Питето
Милостива нация сме си, щото този е умрял щастлив и в апогея си. А е бил щастлив, щото не е видял как аверите му докопаха властта и разказаха играта и на мечтите му, и най-вече и в какво ги превърнха тези мечти, за няма десет петилетки.
Следва въпроса: "А ти, вярващия, извади ли си поука докъде води сляпата вяра в... щото аз така си мисля че е?" Риторичен въпрос, ма пак може да му се отговори в пет-шест реда.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 12/12/2020, 21:12) <{POST_SNAPBACK}>
Милостива нация сме си, щото този е умрял щастлив и в апогея си. А е бил щастлив, щото не е видял как аверите му докопаха властта и разказаха играта и на мечтите му, и най-вече и в какво ги превърнха тези мечти, за няма десет петилетки.
Следва въпроса: "А ти, вярващия, извади ли си поука докъде води сляпата вяра в... щото аз така си мисля че е?" Риторичен въпрос, ма пак може да му се отговори в пет-шест реда.

Е, гати щастието да те осъдят на смърт. w00tbrows.gif
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 12/12/2020, 14:50) <{POST_SNAPBACK}>
Прекрасни стихове. Гениални!
Само че, знаеш какво се случи с поета, който ги написа.
Хайде сега размишлявай каква карма, каква съдба следва за нация, която избива гениалните си поети, и не само поети!

Вапцаров като поет е голям, много голям.
Обаче! За някой, който с оръжие атакува или допринася да бъде атакувано, нормално избрано правителство на държава във война, по всички времена и при всички народи, има една и само една присъда : смърт!
Това е още по вярно за шефовете, на които, по глупост е служил Вапцаров : руснаците!
Цар Борис е можел да го помлва но поради :
"Елисавета Багряна поетесата
на две правителстава метресата "
Р. Ралин ,

не го е направил
Както го е направил за Трайчо Костов по молба на секретаря му Станислав Балан
НО! ако беше го помилвал, съдбата му щеше да бъде като на Трайчо Костов и нямаше да бъде национален герой, а предател, шпионин на империалистическите разузнавания, както ... Тр. Костов
Питето
Егати щастието — да живееш и да виждаш как мечтите ти и всичко дето си се борил за него се сговня и става точно като това, дето най-много го мразиш. Поетите гледат на света не по твоя начин, просто са различни, а този наистина си е вярвал на това дето е писал.
А има и друго около поетите по света ( Пушкин му е посветил цяло стихотворение ) и как ги възприемат хората, дори го има описано и в една "родна марка":
...
— Хората тук изглежда вярват повече в истината, която е в песните, отколкото в истината, която е пред очите им. Странно, нали?
— Напомни му, че ще го убият!
Певецът тъжно поклати глава, след като изслуша напомнянето.
— Така е, ще ме убият. Но тогава още повече хора ще ми повярват. И ще запеят песните ми. И когато всички ми повярват, ще ми вдигнат паметник. А в паметниците най-много се вярва.
...
Л.Дилов
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 12/12/2020, 14:25) <{POST_SNAPBACK}>
По горното сме на едно мнение. Но болшинството хора, вкл. у нас не са така. Всички искат да имат много парѝ, че и назаем, и накрая да натиснат властта да им ги опрости, сякаш нищо не е било. Но не става така! Щото парѝ не се ядат, не се пият, и т. н. Те са само средство, олицетворяват продукт, национален и глобален, най-общо казано. И, когато се напечатят и раздадат повече, отколкото е реалната себестойност на продукта, тогава... Много исках тук капацитета Питето да се намеси, но, уви, той тактично си замълча. Простичко казано, не може да се живее вечно на кредит и назаем. Особуно в условията на пандемия и частично, дори пълно блокиране на икономиката, какъвто вече е случаят. И в личен план, и държавен. Системата рано или късно ще гръмне. Впрочем, цените у нас напоследък са индикация за това, растат с часове, почти на всичко, почна се дори от хляба! Нататък ще е все така, такива са елементарните икономически и финансови закони на свободния пазар. Елементарен пример ще дам: Бат Бойко раздаде предизборно до март по 50 кинта на всички пенсионери, но до тогава цените и данъците, таксите, горива и всичко ще са такива, че всъщност не само пенсионарите ще изгубят доходи, няма да спечелят. Тогава? Кой лъже, и кои са излъганите! Просто е. Но, да ме извинят някои, само че хората са тъпи, съжалявам да го кажа, но са такива, щото казват: "Ми по-добре да е ни е дал малко, отколкото нищо." Добре. А не разсъждават, че могат да си изберат друг управник, койта да не им "дава" за да ги ограбва и мами, а просто да управлява така, че да има ред, законност, справедливост и реално развитие на обществото и държавата. Но не! Това е подобно на онази соц сентенция, която гласи: Ние ви лъжем, че ви плащаме, вие ни лъжете, че работите. И всички са доволни. До момента, когато цялата система ще рухне! Неизбежно е. И тогава какво? Къде ще е Бате, фамилията му, внуците му? И тези от днешното статукво? Кой ще поеме отговорността? Пак никой, у нас е така. Който крал крал, продължаваме напред. Ама дойде време да няма какво вече да се краде! Затуй се измислят пандемии, вируси, ваксини, какви ли не щуротии, за да се отклонява вниманието на обществото от истинския проблем, а той е, че група самозабравили се ченгета и мутри го ограбват и мамят от десетилетия, и не му се вижда края. А народецът наш си жули ракийката и псува на по чашка, щото е робско семе шубелия и не смее да реши проблема, или просто така му харесва. Да живее в лъжа, грабеж, измами и неправда. Склонен съм да вярвам, че е последното, за съжаление.

Вината не е само в тях, но и в тези, които им ги дават. Едно време условията за кредитиране бяха много по-строги. Сега заем взима куцо и сакато. За капак на всичко приеха нещо като абсолютна давност.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 12/12/2020, 14:47) <{POST_SNAPBACK}>
Съгласявам се, но и аз донякъде. Имам бележка впрочем единствено по това "да бачка", щото у нас реално почти не се бачка, не се работи, с известни изключения. Които споменах, израждайки част от категориите, които реално произвеждат и създават блага. С истински труд. Останалите са в режим на това, което у нас наричаме далавера, или в буквално крадене, да си го кажем. Или измами, облечени в "законност", която облагодетелства определена властова и бизнес върхушка, наричана олигарси напоследък. Всъщност няма значение как ще ги наричаме, това са известен брой фамилии и кланове предимно от бившата ДС и чадата на БКП и службите, и техните наследници, които сега се врътнаха и продадоха страната на друг Голем Брат, само и само пак те и дечурлигата им да ограбват обществото. И го правят. С покровителство сега от запад, вместо от изток. Но, схемата си е същата. Никаква разлика. Е, с малко повечко сладникави "демократични" декларации и лъжи, но по същество си е едно към едно. Пак ченгетата, пак доносниците, пак бандитите, измамниците, крадците, лъжците, продажните... И така. Керванът си върви, пък ние тук си джафкаме, и какво от това?

Не знам защо си мислиш, че не се бачка у нас? blink.gif Имам предвид хората, които се трудят легално и почтено.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 13/12/2020, 09:13) <{POST_SNAPBACK}>
Егати щастието — да живееш и да виждаш как мечтите ти и всичко дето си се борил за него се сговня и става точно като това, дето най-много го мразиш. Поетите гледат на света не по твоя начин, просто са различни, а този наистина си е вярвал на това дето е писал.
А има и друго около поетите по света ( Пушкин му е посветил цяло стихотворение ) и как ги възприемат хората, дори го има описано и в една "родна марка":
...
— Хората тук изглежда вярват повече в истината, която е в песните, отколкото в истината, която е пред очите им. Странно, нали?
— Напомни му, че ще го убият!
Певецът тъжно поклати глава, след като изслуша напомнянето.
— Така е, ще ме убият. Но тогава още повече хора ще ми повярват. И ще запеят песните ми. И когато всички ми повярват, ще ми вдигнат паметник. А в паметниците най-много се вярва.
...
Л.Дилов

Демек, ако беше оцелял щеше сам да се утрепе като Маяковски и Пеньо Пенев. Е, хубу де, ама пак щеше да поживее малко повече, а и щеше да има избор, ако не го гръмнат комунистите.
И какво като му повярват примерно като на Че Гевара? Майната му какво ще стане след като умре. Ей това много хора не разбират.
Питето
Ми на човека това му е било приоритет (Че, Пушкин, Вапцаров, Ботев...), що трябва да има твоите приоритети? То, егати скуката дето щеше бъде ако всички по един и същ начин мислим и действаме (пък и тогава нямаше как ти да печелиш, щото останалите нали сме хитри като тебе та нямаше да губим). Ей нА, и Лати и той за разнообразие пуска мрежата за последователи тука, щото у Х-форума всичките са нахитрели еднакво и си знаят номерата, та скучно му е явно...
klik_kibik
Биткойна не е оферта. Това е много мъглява и сенчеста "валута". Не вярвам, че ще се стигне до там.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 13/12/2020, 13:37) <{POST_SNAPBACK}>
Ми на човека това му е било приоритет (Че, Пушкин, Вапцаров, Ботев...), що трябва да има твоите приоритети? То, егати скуката дето щеше бъде ако всички по един и същ начин мислим и действаме (пък и тогава нямаше как ти да печелиш, щото останалите нали сме хитри като тебе та нямаше да губим). Ей нА, и Лати и той за разнообразие пуска мрежата за последователи тука, щото у Х-форума всичките са нахитрели еднакво и си знаят номерата, та скучно му е явно...

Ами аз това писах, че много хора не разбират. Глупаци винаги е имало и ще има. Нямам предвид Лати.
Според мен не е приемливо палач убиец като Че да сравняваш с Пушкин и Ботев, та дори и с Вапцаров.

За Пушкин има и друга версия.
https://www.youtube.com/watch?v=wXT9BtH0a98
lati1960
Цитат(klik_kibik @ 13/12/2020, 15:17) <{POST_SNAPBACK}>
Биткойна не е оферта. Това е много мъглява и сенчеста "валута". Не вярвам, че ще се стигне до там.

Ще се стигне до къде?
Според скромното ми мнение не само биткойна, въобще крипто валутите са си една огромна спекулация и електронна пирамида, да не кажа измама, която рано или късно ще гръмне. Неизбежно. И тогава тези, които са дали реални парѝ, за да купят такива виртуални средства, ще изгубят всичко. Както е било с финансовите пирамиди у нас в края на миналия век, никаква разлика. Тя идва от мащабите само, заради глобалните мрежи, в които се улавят все повече и повече лапнишарани. Явно глупостта човешка и наивитета даже на богати хора няма край. Особено пък на богати. Които са спечелили също чрез спекулации, меко казано. Така че, мога да завърша така - откъдето дошло, там отишло. Справедливост все пак някаква.
Riki
Нещо ...те затруднява българският .....

Колко жалко........
ЕксГорски
Цитат(Riki @ 13/12/2020, 19:17) <{POST_SNAPBACK}>
Нещо ...те затруднява българският .....

neprichom.gif misli.gif
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 13/12/2020, 11:51) <{POST_SNAPBACK}>
Вината не е само в тях, но и в тези, които им ги дават. Едно време условията за кредитиране бяха много по-строги. Сега заем взима куцо и сакато. За капак на всичко приеха нещо като абсолютна давност.

Не само давност. Но и мораториуми, по отлагане на плащанията. Което е отлагане на проблема. И прогресивното му нарастване и натрупване, като нова глобална икономическа бомба. Кога точно ще гръмне, аз не мога да кажа. Но ще е много по-страшна от тази през 2008-ма, щото сега предварително се помпа финансовия балон, а не в последствие. Тоест, когато всичко се срине, вече няма да има финансови лостове и механизми да се вкарат свежи средства в системата, понеже те вече са дадени и изядени предварително, тоест - СЕГА! За съжаление, в условията на "пандемия" не виждам и не чувам, нито чета мастити, дори нобелови лауреати по икономика и финанси да предупреждават какво ще стане, ако властите навсякъде продължават сегашната финансова политика - глобален и тотален живот назаем! Уж заради пандемията. Моите лични съмнения /като мастит конспиратор rolleyes.gif / са в посока, че една от глобалните цели на пуснатия от лабораториите вирус Кобид е тази - стопиране на икономиките, блокиране на света и развитието му, и набутване на всички държави и хора с такива кредитни тежести, които ще ги направят послушни на всичко, което им се спусне "отгоре", вкл. "ваксините", които идат. Иначе казано, светът ни глобално и тотално отива към масова психоза и пълна биороботизация. Механично управление на биосистемите - мечтата на елита! Да управляваш света и хората като машини. Къде си, Нео, Матрицата вече е тук!!! nerves.gif
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 13/12/2020, 11:53) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам защо си мислиш, че не се бачка у нас? blink.gif Имам предвид хората, които се трудят легално и почтено.

Работи се и у нас, разбира се. И слава Богу! Все още. Но, докога? И все по-малко, не само заради вируса и мерките. Реалното производство в България е на абсолютния минимум като дял от икономиката, ако не знаеш. Останалото е в сферата на услугите, търговията, и спекулативните дейности, най-общо казано. Не че не са важни и тези, но, само ако по-големият дял е на истинското произвеждане на блага, във всички сфери и области. Дори науката сама по себе си, ако е изолирана от целите на истинската икономика, губи своя смисъл. Приложението ѝ е в тази посока - да усъвършенства и развива, да оптимизира реалната икономика, услугите и търговията са помощни дейности, не основни. Финансовият спекулативен капитал, т. нар. инвестиционен, отделен от една реално работеща и произвеждаща икономика, е страшен детонатор на циклични кризи, регионални и глобални. Което наблюдаваме и в момента. Печатниците за парѝ навсякъде бълват трилиони, а икономиките, уж зарази вируса, постепенно намаляват обороти, отива се на моменти и към частично спиране... Какво ще последва от това? Докога ще раздават парѝ, без да се произвежда, или все по-малко? Уравнението е просто, решението обаче не е добро. Не случайно премиерът Борисов непрекъснато повтаря, че не бива да спира икономиката. Явно е разбрал същината на проблема. Дано да взима, той и тези около него, правилните решения в горния смисъл. Макар да е видно, че не всичко зависи от него. Когато веднъж си клекнал пред "началството" отвън, вече няма как да прокараш необходимото, ако се разминава с чужди и външни интереси. Това е разликата между Борисов и държавници като Орбан, които безкомпромисно защитават националните си интереси. В крайна сметка България се управлява от две основни посолства, и всички ги знаем кои са. sad.gif
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 13/12/2020, 00:25) <{POST_SNAPBACK}>
Вапцаров като поет е голям, много голям.
Обаче! За някой, който с оръжие атакува или допринася да бъде атакувано, нормално избрано правителство на държава във война, по всички времена и при всички народи, има една и само една присъда : смърт!
Това е още по вярно за шефовете, на които, по глупост е служил Вапцаров : руснаците!
Цар Борис е можел да го помлва но поради :
"Елисавета Багряна поетесата
на две правителстава метресата "
Р. Ралин ,

не го е направил
Както го е направил за Трайчо Костов по молба на секретаря му Станислав Балан
НО! ако беше го помилвал, съдбата му щеше да бъде като на Трайчо Костов и нямаше да бъде национален герой, а предател, шпионин на империалистическите разузнавания, както ... Тр. Костов

О кей, съгласявам се, донякъде. Но, ако ето това е валидно винаги:

"Обаче! За някой, който с оръжие атакува или допринася да бъде атакувано, нормално избрано правителство на държава във война, по всички времена и при всички народи, има една и само една присъда : смърт!",

то какво правим с тези, които спретнаха Майдана в Украйна, примерно, след който тя беше "отлюспена" от матушка Рус? animatedwink.gif Или с тези, които сега протестират в Беларус, да кажем? И т. н., и т. н. Да ги разстрелят ли?
Разбираш ли колко е двойнствено всичко, и как е субективно, зависещо от човешки интереси и цели?
Иначе Вапцаров винаги ще е гениален, без значение съдбата му, заради което е написал, а не как и колко е живял. Дори гениалните са хора слаби и с недостатъци, гениалното е което са оставили след себе си. Вероятно знаеш, но Вапцаров е признат повече навън, с посмъртна награда за мир, докато у нас все още за жалост е спорна личност, заради тъпите идеологеми, които и до днес ни разделят, наложени ни и те отвън. Не е ли така? Кого да обичам повече - САЩ, или Русия? Егати тъпотията! Ми и двете държави ни имат за протекторат, в игрите им за глобално надмощие. В който смисъл няма как да ги обичам, не говоря за народите им, а за елитите им, различно е. Разбираш ли? Вероятно да, но няма да го признаеш. Аз съм ти антипатичен, понеже си се заблудил, че харесвам Путин и Русия, разбирай елита в Москва. Дори сте ме набеждавали за агент на Кремъл и руски трол тук! malii.gif Така ли беше? Така е. Не че е вярно. Е, какво делим така, и какво постигаме, българите? Мислил ли си по въпроса? Кой, кои и защо ни насъскват един срещу друг? И защо се поддаваме? Заради някакви парцалки, гмо храни и куп технологични играчки. И, какво? Голям праз. Като е толкова цъфнала сега България, защо над 2 милиона се разбягаха! Аз харесвам Америка, поне демократичните ценности на теория и начина на живот. Но, в същото време знам, че във Вашингтон има кланове, които си играят на богове, и ще докарат света до катастрофа заради амбициите си. Различни неща са. Същото е и в Русия, в Китай, в Лондон, в Анкара, Брюсел, Израел, Техеран... навсякъде. Моят личен враг са тези кланове и елити, а не ти или някой, който мисли различно от мен и има други разбирания. Но виждам, че не само ти не приемаш така нещата, което е тъпо. И няма да свърши добре, за всички нас. Задай си елементарния въпрос: Защо се мразим хората? Кой има интерес от това? Обмисли отговора в дълбочина, и може би ще ме разбереш, поне донякъде. Дано.
Бъди здрав!
lati1960
Цитат(Питето @ 12/12/2020, 21:12) <{POST_SNAPBACK}>

Виж какво съм писал на ЕксГорския по-долу. Бъркаш за мен, понеже отдавна съм надживял класическите идеологеми, като средство за разделяне на тълпите и хората, и ограбването им чрез противопоставяне. Моят личен класически враг е светският елит генерално, без значение цвета и политическата му окраска. Защото те нямат значение. Иначе - да, прав си за което са натворили след 9.9.1944-та, спор няма. Но, какво пък натвориха другите след 10.11.1989-та? Ми същото, с обратен знак. Пак лъжи, измама, лицемерие и ограбване на нацията. Та до днес. Така че аз страна в този идиотски идеологически спор няма да стана, не се заблуждавай. А пък ако мислиш, че някой може да умре щастлив без вина при разстрел в подземие с вързани очи, опитай да си го представиш, може пък да ти стигне въобръжение, не знам. И ела да ми кажеш после какво си почувствал, ще е интересно.
Питето
Би трябвало да знаеш как е. Все пак ти вярваш в един, дето го разпнали (еквивалента на разстрел в древен Рим), и това напоително описано с векове... Ма нормално де, с едната гола вяра толкова.
lati1960
Цитат(Питето @ 13/12/2020, 22:06) <{POST_SNAPBACK}>
Би трябвало да знаеш как е. Все пак ти вярваш в един, дето го разпнали (еквивалента на разстрел в древен Рим), и това напоително описано с векове... Ма нормално де, с едната гола вяра толкова.

Да, знам как е. Преживях го, донякъде, в реалния живот. Е, не както е на Кръста и с Исус, но също беше страшно. Да убият най-близките ти хора, родителите ти, целенасочено, теб също да гонят, тормозят, мразят, ограбват, заплашват и също да опитат да унищожат... Не знам дали има нещо по-страшно. Само аз си знам, но не ми се говори. Така че - да, донякъде съм наясно, близо бях поне. Ти го мислѝ. Животът не е само цветя и рози, ядене и пиене, и веселба. Нито само парѝ, власт и работа. Има една чудесна приказка за алчността и човешкото око - кое е по-тежко от нея? И, знаеш ли кое? Ми шепа пръст! Ние сме смъртни същества, приятелю, защо го забравяме? Суета на суетите, гонене на вятъра. Иначе за вярата си прав, тя е вяра, понеже не се опира на доказателства, а на надежди, доверие и убеденост в това, което е обещано. Засега е гола, прав си. Но дали действително е такава? Това ще покаже бъдещето. Аз лично не само знам, аз съм сигурен, че не е гола, че всичко писано и обещано, за зло и добро, ще се изпълни, и се изпълнява буквално пред очите ни, дори днес. Опитал съм да обясня някои неща и тук, най-вече в Х-раздела, не съм сигурен дали някой изобщо ме разбра. sad.gif
Питето
Ониз дето го разпнали, умрял щастлив (ставаше дума дали може някой да го растрелват и да е щастлив) щото е умрял за да спаси другите, а ти си бягал от страховете си... Толкоз за вярата и вярващите.
lati1960
Цитат(Питето @ 14/12/2020, 22:05) <{POST_SNAPBACK}>
Ониз дето го разпнали, умрял щастлив (ставаше дума дали може някой да го растрелват и да е щастлив) щото е умрял за да спаси другите, а ти си бягал от страховете си... Толкоз за вярата и вярващите.

Брях, как рече и отсече!
Де да беше така. Пак говориш наизуст, почти като за учебниците по стопанство и финанси, които си прочел толкова, колкото и Евангелието. Никой не умира щастлив, друже. Объркал си се. Дори Исус е страдал на Кръста, пише го, поне си дай труда да го прочетеш. То това е и идеята - Бог чрез Сина стана Човек, и изпита това, което всеки от нас в този живот, вкл. когато си отиваме от него. Ако не ми вярваш, като ти дойде времето /желая ти да не е скоро, разбира се/ за миг поне си спомни какво сме говорили, за "щастието" при смъртта. Няма такова нещо!
--------------------------------
За вярата и вярващите можем да говорим на друго място, ако искаш. Не е тук мястото. Ако желаеш, отворѝ тема по въпроса в Х-раздела, с удоволствие ще се включа в нея. Бъди здрав!
Shade
Цитат(lati1960 @ 15/12/2020, 09:00) <{POST_SNAPBACK}>
Бог чрез Сина стана Човек, и изпита това, което всеки от нас в този живот, вкл. когато си отиваме от него.

Въпросът е за чий му е на Бог да става чрез сина си Човек? Само заради любопитството да изпита това, което всеки от нас в този живот? Понеже на Бог му е много трудно да си го представи?
Какво точно се промени от това и кое щеше да е различно, ако Бог не беше спретнал подобно реалити шоу, насочено към някакъв процент от земното население?
Питето
Това дето са описали в светите ви инструкции са човешките страхове на писачите им и читателите им. Точно като твоите страхове, хем вярваш че имаш още да съществуваш и след смъртта, ма те е страх от нея... Та страховете и лековярата крепят релгиите и създават хаос в икономиката и пречат на хората да имат стабилни и обилни доходи. Та вярвай си в нещо дето уж успокоява страховете ти, и остави останалите хора да премислят логично други неща дето да ги водят напред и нагоре. Всъщност съм чел достатъчно религия (и за нея), за да знам кое точно "копче" натиска и как точно реагират вярващите. Признавам, чел съм го за да търся начин да и аз да натисна същото копче и да осребря нещо както го правят божиите дистрибутори по света.
Та кой к“во е чел, си личи по неразбиране на парите, е-парите и дълговете (и как работи тази машинка наречена икономика) и якото залитане към разни приказки за възрастни, та нЕкак си да се компенсира незнанието... и бух при другите вярвания, за световната конспирация дето да ти вземе джобните, за дълбоката държава дето пак да ти вземе стотинките, за нЕкакъв елит дето трови всичко и всичко (и някак си успява да живее неотровен на някакви неотровени места), банкстери и там каквото роди семейството на тате СТРАХ и мама ВЯРА.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 13/12/2020, 20:10) <{POST_SNAPBACK}>
Не само давност. Но и мораториуми, по отлагане на плащанията. Което е отлагане на проблема. И прогресивното му нарастване и натрупване, като нова глобална икономическа бомба. Кога точно ще гръмне, аз не мога да кажа. Но ще е много по-страшна от тази през 2008-ма, щото сега предварително се помпа финансовия балон, а не в последствие. Тоест, когато всичко се срине, вече няма да има финансови лостове и механизми да се вкарат свежи средства в системата, понеже те вече са дадени и изядени предварително, тоест - СЕГА! За съжаление, в условията на "пандемия" не виждам и не чувам, нито чета мастити, дори нобелови лауреати по икономика и финанси да предупреждават какво ще стане, ако властите навсякъде продължават сегашната финансова политика - глобален и тотален живот назаем! Уж заради пандемията. Моите лични съмнения /като мастит конспиратор rolleyes.gif / са в посока, че една от глобалните цели на пуснатия от лабораториите вирус Кобид е тази - стопиране на икономиките, блокиране на света и развитието му, и набутване на всички държави и хора с такива кредитни тежести, които ще ги направят послушни на всичко, което им се спусне "отгоре", вкл. "ваксините", които идат. Иначе казано, светът ни глобално и тотално отива към масова психоза и пълна биороботизация. Механично управление на биосистемите - мечтата на елита! Да управляваш света и хората като машини. Къде си, Нео, Матрицата вече е тук!!! nerves.gif

Мораториумът е бял кахър. Големият проблем са ограничените способи кредиторите да си съберат задълженията, а на всичкото отгоре приеха и абсолютна давност от 10 години.

След 30 г. повечето хора в цивилизования свят няма да работят или ще го правят само ако желаят. Ще работи изкуственият интелект. С две думи чака ни светло бъдеще! smile.gif
Питето
Бъркаш "пари" с жълтици, ма карай, то нали "знанията" ти идват само от твоите си усещания и поверия от римски времена... Също както предричаш печалбата на кредиторите, ако всички длъжници "изгърмят" изведнъж. Така де, нали тъпаците раздават огромни кредити под път и над път, и бутат нещата точно натам, та явно има някакъв начин да се възползват от изгорелите кредити...
В смисъл кредитори и политици, клатят лодката яко, та да я преобърнат, и като почнат да се давят наравно с останалите, щяло да им е добре...
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.