lati1960
12/04/2021, 19:40
Ми там си го пише бе, "работещи повече от половин година". За работещите целогодиншо нЕма приказка.
Отделно, че се равняват по развитите ЕС държави (4500Е), което е като да сравняваш "Мерцедес" с "Трабант"... ма нали ти пасва с "60%" и "бедни", "бедност"... и не си посочил нито едно определение за "работещ беден", въпреки че си ровил в нета.
Кофти пропагандатор си, трябва повече усилия.
Изместихме темата. Затова ще приключа със съвета към теб да проучиш колко българи работят у нас на минималната заплата или близка до нея. И не говоря за тези, които само се водят на такава, а за реално имащите тези доходи. Стотици хиляди са! Ето ти го определението за работещ беден - който работи за минималния или близкия до него доход. Впрочем, отвори сайтовете на профсъюзите, там има специални таблици с детайлни разбивки по горното, за различните типове работещи, семейства и т. н.
Профсъюзите имат файда да реват и да вадят само статистики, дето им пасват на оплакването. Сходни номера с богословието. Я дай да видим статистиката, дето разпознава кой е фиктивно на МРЗ и кой наистина. Не че нещо за мене, ама НАП може да се заинтригува от метода за отгатване.
Иначе сме си точно по темата — пропаганда подкрепена с факти тип "щото аз така казвам" и изместване на темата когато стане неудобно...
lati1960
13/04/2021, 18:20
Профсъюзите имат файда да реват и да вадят само статистики, дето им пасват на оплакването. Сходни номера с богословието. Я дай да видим статистиката, дето разпознава кой е фиктивно на МРЗ и кой наистина. Не че нещо за мене, ама НАП може да се заинтригува от метода за отгатване.
Иначе сме си точно по темата — пропаганда подкрепена с факти тип "щото аз така казвам" и изместване на темата когато стане неудобно...
Ето ти нещо по въпроса:
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika...zborna_zaplata/Ето ти част от инфото с данни по питането ти за броя на мин. раб. заплата, верно стари, за 2018 г., но те уверявам, че съотношението и сега е горе-долу същото:
"Според данни на НАП през 2018 г. малко под половината от общо 3.14 млн. души, декларирали облагаем доход, са на минималната заплата."
Малко под половината от 3.14 милиона работещи българи е някъде около 1.5 милиона приблизително, понеже оттогава до днес са се променили някои фактори. Но, и 1 милион да са днес, това е около една трета от всички работещи! Които влизат точно в графата работещи бедни. Половината да са на фиктивна минимална заради данъците и по-малките осигуровки, пак остават над 500 000 хиляди българи, които са си точно работещи бедни. Тези хора имат семейства, деца, и т. н. Тоест истинските бедни които се трудят в България са много повече. Човек може да се убеди в същото като палне джипката като Бате и пообиколи страната извън няколкото големи градове, не че и в тях няма много от същата категория. По провинцията обаче е страшно! И без аз да го казвам, си е така. Но не ми се спори повече, ти явно си живееш в някакъв твой си измислен свят разлиствайки учебници нямащи нищо общо с реалността.
Абе кой ти работи за МРЗ, бе? Тези 3 млн. на МРЗ са клиенти на НАП, ама не ги пипат заради избори и "стабилност"... Пак не си схванал кое как, а го караш само на "щото аз така ти казвам".
lati1960
14/04/2021, 17:42
Абе кой ти работи за МРЗ, бе? Тези 3 млн. на МРЗ са клиенти на НАП, ама не ги пипат заради избори и "стабилност"... Пак не си схванал кое как, а го караш само на "щото аз така ти казвам".
Оф, ще трябва да разкривам лични неща, но ти си такова магаре на мост, така се инатиш, че просто нямам избор. Затова ще ти го река така: В момента по ред причини съм държавен служител в Социалните служби, които се занимават именно с такива хора, и още по-бедни, на терен съм, и съм много добре запознат с нещата по въпроса. Лично се срещам с много хора, работещи, които се трудят именно за минималния доход, някъде и под него. Да не говорим за безработни, инвалиди, болни деца, и т. н. Така че, без да се обиждаш, вземи си учебниците които четеш, и си спретни с тях едно барбекю примерно, за друго не са ти полезни. Много си се откъснал от истинския живот у нас, може би си някъде навън, моите уважения, жив и здрав, но нещата в България са коренно различни от това, което пишеш. Коренно! Така че аз нищо не ти казвам. Което ти пиша, е самата действителност родна, от първа ръка те уверявам. Иначе теории можеш да си градиш каквито си щеш, твоя работа.
Catpuccino
15/04/2021, 13:23
Това така, но защо подписва безсмислица е въпросът?
Правилно и така трябва — който не чете (не е чел когато трябва) учебници, да е наказан с МРЗ. Баси, в България на днешно време да работиш за МРЗ и то наистина... На тези, трябва да им се правят редовно тестове по учебната програма, и според оценката да получават социално подпомагане.
lati1960
15/04/2021, 20:40
Правилно и така трябва — който не чете (не е чел когато трябва) учебници, да е наказан с МРЗ. Баси, в България на днешно време да работиш за МРЗ и то наистина... На тези, трябва да им се правят редовно тестове по учебната програма, и според оценката да получават социално подпомагане.
Ми тя МРЗ си е точно социално подпомагане. Само че те задължават да се бъхташ като идиот за средства, с които дори хляба не можеш да си купиш. И между другото, голяма част от тази, които у нас бачкат за МРЗ, са с висше образование. Което е голямо унижение. Тоест, и по това не си прав - че не са чели такива. Чели са хората, учили са, и накрая какво - да се бъхтат за подаяния! Явно отдавна си се откъснал от родната действителност, затова няма да споря повече, Бъди здрав!
Ми на който не му харесва, да учи за да не бъхти за МРЗ. Къде пише, че може да папкаш, без да си заслужил?
lati1960
17/04/2021, 20:12
Ми на който не му харесва, да учи за да не бъхти за МРЗ. Къде пише, че може да папкаш, без да си заслужил?
О кей, така е.
Проблемът е, че много от младите хора у нас завършили висше трудно си намират работа по специалността, повечето или отиват навън, за съжаление най-добрите, друга част се хващат на каквото има. Но, друг разговор.
Цитат
В момента по ред причини съм държавен служител в Социалните служби, които се занимават именно с такива хора, и още по-бедни, на терен съм, и съм много добре запознат с нещата по въпроса.
Знаех си аз, знаех си, че си герберче под прикритие.На държавна работа до сега са само верни на ГЕРБ и на ББ.
А да, и гадаенето ти е като останалото — не струва. Точно в България съм, и без да съм социален работник, контактувам с мнооооооого народ, и то с предостатъчно време за да споделя кое-как. И именно заради това съм на мнение, че в България никой не работи за едната МРЗ. Да не говорим, че съм контактувал с доста хора с различна степен на инвалидност (ама не по кетап за кинти от ТЕЛК, ами истинска), и да ти кажа че се справят над ниво МРЗ. Стига да поискат де.
Та се подписвам по това, че всички дето стоят на МРЗ и пискат колко са бедни и колко е зле в България, са готови клиенти на НАП или на другите структури, дето се занимават със схеми за източване на бюджета.
lati1960
18/04/2021, 19:30
Знаех си аз, знаех си, че си герберче под прикритие.На държавна работа до сега са само верни на ГЕРБ и на ББ.
Политически неутрален съм. Не че и аполитичен. Дори някъде признах за кого съм гласувал на тези избори, и не е за ГЕРБ. Към г-н Борисов храня лични симпатии, като към човек, и от мъж към мъж - моите уважения! Но, като политик... абсолютно не го одобрявам! По много причини, в процеса на дискусиите тук съм обяснявал. Основните ми претенции са, че той заложи на мутрите и ченгетата в управлението, най-вече на колегите си от МВР и по места, и като служители преди на ДС сега на цялата ченгеджийница. Така, вместо да доразвиваме крехтата си демокрация, в България отидохме освен към едноличен режим и еднопартийна система копираща тази отпреди 1989-та, също и към сенчеста полицейска държава. Говоря за полицаи на всякакво ниво, от службите в целия спектър. Същите контролират всичко, вкл. бизнеса, икономиката, дори престъпността, най-вече. Така държавата се сля с мафията, вместо да се бори с нея. Борисов просто балансира между интересите на различните кланове от всички посоки, и то доста добре, признавам му го. Но всичко това е в ущърб на обикновените хорица, които се трудят и изнасят главната тежест по безкрайния ни преход. Така властта начело с него насърчи далаверата и силовите подходи във всички сфери и области на обществения живот, в стопанския, навсякъде. Подобна диктатура обаче можеше да съществува захранвана само от непрекъснато взимане на дълг и заеми, понеже реално у нас бачкат истински много малко хора, всички останали са в някакви схеми без реално да произвеждат някакъв продукт, без значение какъв. Така страната ни задлъжня до степен, че тепърва ще се разберат мащабите и последиците от подобен род политика. Не случайно Борисов дава на заден, за да обере негативите някое друго управление, а той ще се глави за президент, и ще се измъкне от ситуацията с добра държавна доживотна пенсийка, ако му се получи. Ето обаче какво правят по-разумните народи и държави от нашата черга и в нашия регион:
https://www.pariteni.bg/novini/ikonomika/ko...n-rezerv-238721 Любопитното е, че българите въобще ни няма в класацията по това! Не помня точно, Симеон Дянков ли беше, Милен Велчев ли, които изтъргуваха златния резерв на България някъде, и той изчезна. Къде ли? Това също при управлението на ГЕРБ и Борисов.
lati1960
18/04/2021, 19:38
А да, и гадаенето ти е като останалото — не струва. Точно в България съм, и без да съм социален работник, контактувам с мнооооооого народ, и то с предостатъчно време за да споделя кое-как. И именно заради това съм на мнение, че в България никой не работи за едната МРЗ. Да не говорим, че съм контактувал с доста хора с различна степен на инвалидност (ама не по кетап за кинти от ТЕЛК, ами истинска), и да ти кажа че се справят над ниво МРЗ. Стига да поискат де.
Та се подписвам по това, че всички дето стоят на МРЗ и пискат колко са бедни и колко е зле в България, са готови клиенти на НАП или на другите структури, дето се занимават със схеми за източване на бюджета.
Има и такива, които са фиктивно на МРЗ, да.
Но има много работещи, които са точно на същата, или малко над, което е още по-зле, понеже плащат повече данъци и осигуровки. Както и да е, няма да споря. Явно с теб живеем в някакви различни Българии, така се получи. Твоята е прекрасна, само от умни и оправни хора, дори и инвалиди, с много високи доходи, всичко си им е о кей, доволни и щастливи. Аз пък наблюдавам друг вид граждани, прецакани вероятно точно от тази другата, "твоята" България, на умните, богатите и красивите. Субективни са нещата, така е.
И именно заради това съм на мнение, че в България никой не работи за едната МРЗ.
...не можах да се сдържа...
Никога не казвай никога!
и
както че
Всичко е бизнес!
Къде съм писал нещо дето да изисква напомняне "никога не се заричай"? Да съм обещал нещо "никога да/не стане"? Нямаш си на идея, преди ковида, колко работодатели са се оплаквали, че няма мераклии при заплата доста над МРЗ (подходящи и за вътрешнодържавен гурбет), и в същото време да чета/гледам из медиите, че "хората изнемогвали щото МРЗ била ниска". Ама като си знам че от Вазов насам болшинството от журналистите са "Вестникар ли?", та вярвам на "чорбаджиите" дето се оплакваха, не на "вестникарите". Аха, и в последствие доста инвалиди го потвърдиха — който иска печели доста над МРЗ. Искаш ли да те уредя със счетоводител, дето не може да излезе от дома си без чужда помощ? Да те запозная с чистачка от другия край на България, дето си е изучила децата и си е изплатила апартамента "само с метлата и парцала"? При това без "вишУ по метене и чистене". МРЗ създава повече ядове от проблемите, дето решава. Аз да те лъжа, ма ти питай счетоводител да ти обясни кое-как.
"прецакани от другата България" аха, все нЕкой друг е виновен че не си чел, учил и си вярвал вместо да мислиш.
lati1960
19/04/2021, 18:10
"прецакани от другата България" аха, все нЕкой друг е виновен че не си чел, учил и си вярвал вместо да мислиш.
Не съм разбрал, че говорим за мен. Ако е, идея си нямаш, какво съм учил, колко и какво знам. Но не е темата.
Говорим за бедните честни и почтени хора, колкото и да са малко у нас, които се скъсват от бачкане, а получават стотинки. Но, както те чете човек, ще излезе, че такива изобщо няма. Ми добре. Явно ти си вече в комунизЪма или социализЪма, в които бедни няма, дори работещи, всички са доволни, богати и щастливи. Да си чел и учил не е гаранция за просперитет в хищното капиталистическо общество, в което пребиваваме. Други са критериите за забогатяване в мафиотизираните и корумпирани аморални общества, в които главен култ са парите. Но няма да споря. Всеки има ум в главата, вижда какво става, да разсъждава и разбира. Не ми е целта да давам акъл на никого. А ти бъди здрав!
Говорех за тези на МРЗ дето ги обгрижваш като социален, ама като се припозна и отвори тема, твоите познания по история и икономика ги знам (което си показал тук във форума), както и колко можеш да ги използваш. Кой какво учил и чел, е едно, ама какво е схванал и как го ползва е съвсем друго, а точно то е от към важните неща.
Бай Ганьо
19/04/2021, 19:37
Всъщност комбинацията на МРЗ и 10% плосък данък е толкоз перверзна, че не ми се коментира.
Ние сме пълна пародия.
Както и приказките за социалната държава.
Най-бедната държава се кани да бъде социална!
Смях в залата.
...Най-бедната държава се кани да бъде социална!
Смях в залата.
Всъщност има логика. Когато обърнеш наобратно "който не работи, не трябва да яде", се получава "който работи, ще яде по-малко"... за да има за неработещите дето папкат по закон.
За МРЗ и 10% плосък данък също си има логично обяснение. МРЗ е измислица на политиците, та хем да си вдигат заплатите (щото са вързани с МРЗ), хем да изглеждат сякаш "извиват ръцете на гадните чорбаджии да плащат заплати". От друга страна, при толкова рехава съдебна система е нормално да намалиш данъците за да станат събираеми...
lati1960
20/04/2021, 18:39
Говорех за тези на МРЗ дето ги обгрижваш като социален, ама като се припозна и отвори тема, твоите познания по история и икономика ги знам (което си показал тук във форума), както и колко можеш да ги използваш. Кой какво учил и чел, е едно, ама какво е схванал и как го ползва е съвсем друго, а точно то е от към важните неща.
Отговарям точно за работещи хора с увреждания, също за възрастни болни с ниски доходи, за болни деца също, както и за социално слаби трудещи се по програми за минималната или под нея, на непълен работен ден, понеже в някои региони и общини няма ресурс да им осигурават работа на пълен такъв. И т. н., и т. н., картинката с тия общности и групи е страшна, дори потресаваща! Идея си нямаш. Ти явно си извън реалността на съвременна България, поне не и в тази на обикновените хорица на въпросното социално ниво, които мизерстват и изнемогват, в най-насъщните си нужди. Плачевно е състоянието. Не че ти си виновен. Сбъркана из основи е самата социална политика у нас, такава е истината. С години едни и същи малцинствени и други групи, като ромите и пенсионерите получават всякакви помощи и облаги от държавата, макар същите да имат осигурени доходи, макар и не големи повечето. Но имат. Докато хора гладуващи и изнемогващи, с деца, семейства, дори работещи, няма как да получат нищо, само защото доходът им надвишавал примерно с 50 стотинки някакъв праг препятстващ помощта за тях. И т. н., и т. н. Защо е така ли, ми щото тези точно групи са най-редовните и податливи на манипулации избиратели. Знае се. Истината, от позицията на човек, който се занимава в момента с това, е че държавата не си е на мястото въобще в социално отношение, трябва изначално да се преразгледат и критерии, и нива, и всичко по тази помощи. Всичко е сбъркано, тотално. Друг пример ще дам - почти всички пенсионери са си прехвърлили имотите на деца и внуци, и като социално слаби получават енергийни помощи, храни от Червения кръст, и какво ли още не. А други, които наистина се нуждаят от това, не могат. Да кажем младо семейство с доход от двамата към 1000 лева общо чисто, с две деца, как да си плаща и парното, или дървата, да си храни децата, останалите сметки, и всичко? Но те не могат да кандидатстват, понеже надвишават прага, или имат личен автомобил, а този на дядото се води на внука му... да не изреждам нататък. Жалко, че човек като мен няма да е новият социален министър, за да преосмисли нещата в тази посока. В този контекст може би Мая Манолова ще е най-подходяща, днес с част от хората на Слави внесоха някои промени в деловодството на новия парламент, точно по въпроса:
https://www.vesti.bg/bulgaria/izpravi-semut...pomosht-6124506 Не че и това вече не е остаряло, нужен е генерално нов подход в социалната сфера у нас, но все пак е едно добро начало, ако се получи. А теб лично бих посъветвал да си припомниш отново ето това, уникално е като модел именно за твоя начин на мислене по темата:
https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=50&...685&Level=1
Абе, не те знам дали нарочно или не помниш, ама това дето съм бил "извън реалността" и "представа си нямаш" ги потретваш. В смисъл, че наистина мога да ти дам телефона на счетоводител, дето не може да излезе от вкъщи (аха, инвалид като по учебник) обаче учил и си работи и то далече далече над МРЗ. Аха, не си само ти дето контактуваш с много хора, ама твоите контакти са само в една група, а моите са от различни групи на обществото, при това директни, лични, и с достатъчно време да си поговорите. Та май твоята реалност е доста ограничена щото виждаш само една група от обществото (с която работиш), и автоматично я пренасяш върху всички. Ми не, има и други дето не ги виждаш, щото не се нуждаят от социален работник и не са на МРЗ.
lati1960
21/04/2021, 20:44
Абе, не те знам дали нарочно или не помниш, ама това дето съм бил "извън реалността" и "представа си нямаш" ги потретваш. В смисъл, че наистина мога да ти дам телефона на счетоводител, дето не може да излезе от вкъщи (аха, инвалид като по учебник) обаче учил и си работи и то далече далече над МРЗ. Аха, не си само ти дето контактуваш с много хора, ама твоите контакти са само в една група, а моите са от различни групи на обществото, при това директни, лични, и с достатъчно време да си поговорите. Та май твоята реалност е доста ограничена щото виждаш само една група от обществото (с която работиш), и автоматично я пренасяш върху всички. Ми не, има и други дето не ги виждаш, щото не се нуждаят от социален работник и не са на МРЗ.
Ми добре, пич. В твойта група всички сте щастливи, изкарвате много парѝ, евалата. Какво повече да ти кажа? Ми нищо. Освен - радвам се за теб. Продължавай все така! И все пак, между другото, не е лошо да се замислиш защо точно на теб ти пейстнах гениалното творение "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски? Ако си толкова умен, за колкото се мислиш, би трябвало да се сетиш. Ако не, няма смисъл повече да говорим. Жив и здрав!
"Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито един мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.
— Кой си ти? — дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.
— Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!"
Ха-ха, "Приказка за стълбата" било гениално. Халтура, баце, халтура че дрънка. Този дето го е писал, НИКОГА не се е качвал по стълбата лично — факт. Остави това, ами никога не е разговарял задушевно с някой дето се е "качил на стълбата", а и дори да е разговарял, не го е написал. Просто е написал това, което публиката (неговата публика) иска да чуе/прочете. Същото като с религиите — нЕкой написал какво иска да чуят вярващите и воала — свети писания, които се считат (от самите вярващи) за истина и пътеводна при това...
Само хора, дето никога не са се опитвали да се качват по стълбата, или никога не са имали вземане-даване с някой дето се е качвал, вярват на Смирненски и считат че е написал истина, щото така им се струва. Вяра, и като всяка вяра без никакви факти в подкрепа, и после се чудят що не им връзва.
lati1960
29/04/2021, 19:49
Ха-ха, "Приказка за стълбата" било гениално. Халтура, баце, халтура че дрънка. Този дето го е писал, НИКОГА не се е качвал по стълбата лично — факт. Остави това, ами никога не е разговарял задушевно с някой дето се е "качил на стълбата", а и дори да е разговарял, не го е написал. Просто е написал това, което публиката (неговата публика) иска да чуе/прочете. Същото като с религиите — нЕкой написал какво иска да чуят вярващите и воала — свети писания, които се считат (от самите вярващи) за истина и пътеводна при това...
Само хора, дето никога не са се опитвали да се качват по стълбата, или никога не са имали вземане-даване с някой дето се е качвал, вярват на Смирненски и считат че е написал истина, щото така им се струва. Вяра, и като всяка вяра без никакви факти в подкрепа, и после се чудят що не им връзва.
Без да се обиждаш, не е лично, не те познавам, но. Много ме кефи, когато някое световно неизвестно човече се опитва да омаловажи гениалните постижения на велики хора в различни области. Особено ни бива в това нас българите, когато сме на по ракийка или две, плюс две три бири. Това Вапцаров, Ботев, Смирненски, Яворов... ряпа да ядат. Като гаврътнат някои пет мастики и две водки, те са най-великите на света, поне до сутринта, когато махмурлука ги закове за леглото или за тоалетната чиния. М-да. Слави може да е всякакъв, но поне уцели перфектното име на партията си, абсолютно - има такъв народ! И още как. При който свестните считат за луди, а лудите управляват и богатеят до пръсване. Направо не мога да повярвам!

Истина е. Има такъв народ! Който се гаври с великите си и гениални сънародници, предава ги, избива ги, унижава ги, плюе ги, и после се чуди защо е на изчезване.
ЕксГорски
29/04/2021, 20:56
" ... Ах, летете, ескадрони! В устрема ви милиони
погледи са приковани със надежда и любов.
Свил десницата корава, целий свят се днес изправя
стреснат, трогнат, очарован от победния ви зов.
Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
на световната неправда, на сподавения стон
и човекът да намери зад открехнатите двери
мъртви старите химери на бездушния закон.... "
Това го е писал гениален поет, който вярва в това, което иска да вярва!
И не го оправдавайте, че не е знаел какви ужаси са вършели въпросните "ескадрони", как са унищожавали всичко ценно в Русия
ЗНАЕЛ Е! В България по онова време има многобройна "бяла емиграция". Хора спасили се от ужасите на "червените ескадрони"! Не е знаел само, който не е искал да знае!
Да възпяваш такава диващина, може само завършен демагог!
Ти и без мастика го докарваш... Стъпи на първото стъпало на стълбата, плащай заплата на някого дето храни семейство, "погледни го отгоре" и ела ми напиши същите глупости дето написа. Само мераклия за водач може да се впише в персонажа, обаче и там, след някое и друго стъпало нещата излизат от описаното.
А да, и не ми слагай в устата неща, дето не съм казал. Тези богословски номера не вървят. Сега обсъждаме едно произведение, а не всички автори. Мда, и ако обичаш, да посочиш кога точно Смирненски е стъпил на стълбата, че да знае какво става по стъпалата. Да, дразнещо е да нямаш факти за подкрепа, ама ти би трябвало да си свикнал.
lati1960
30/04/2021, 21:23
" ... Ах, летете, ескадрони! В устрема ви милиони
погледи са приковани със надежда и любов.
Свил десницата корава, целий свят се днес изправя
стреснат, трогнат, очарован от победния ви зов.
Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
мъртви старите химери на бездушния закон.... "
Това го е писал гениален поет, който вярва в това, което иска да вярва!
И не го оправдавайте, че не е знаел какви ужаси са вършели въпросните "ескадрони", как са унищожавали всичко ценно в Русия
ЗНАЕЛ Е! В България по онова време има многобройна "бяла емиграция". Хора спасили се от ужасите на "червените ескадрони"! Не е знаел само, който не е искал да знае!
Да възпяваш такава диващина, може само завършен демагог!
Не си обективен. Най-малкото.
Щото същите диващини са вършили и другите, белите ескадрони. И всякакви ескадрони.
Диващини вършат всички власти навсякъде по света. На тези диващини се крепи властта им.
Ти просто си взел страна по това, аз не. Поне опитвам да бъда обективен. "Приказка за Стълбата" на Смирненски е гениално произведение, факт. Защото е истина, от самия живот. Която ни изобличава, показва скритата ни лицемерна същност и продажна природа. Що касае другите му произведения, няма да коментирам, не е темата.
ЕксГорски
30/04/2021, 23:54
Що касае другите му произведения, няма да коментирам, не е темата.
"... В живота си нивга не бях се надявал
на толкова мил комплимент:
покани ме Дявола — старият Дявол —
B дома си на чашка абсент.... "
lati1960
01/05/2021, 20:49
"... В живота си нивга не бях се надявал
на толкова мил комплимент:
покани ме Дявола — старият Дявол —
B дома си на чашка абсент.... "
Ми той старият Дявол кани всички на по чашка, или доза, кой каквото потребява.
И мен ме е канил, и теб съм сигурен... никой не се е измъкнал. Въпросът е кой как ще отговори на тази "покана"?
Специално Смирненски е дал гениалния си отговор именно с творбата си "Приказка за Стълбата", която казва почти всичко по въпроса. Ако не разбираш посланието, то е точно защото си субективно настроен, и всичко добро и полезно от другия "лагер" ти го отхвърляш априори, без значение стойността му. Което е погрешен подход. Но твоя работа. Обективният поглед изисква абсолютна безпристрастност, на която малцина са способни. Моя скромна милост поне се опитва, доколко успява, отделен въпрос. Светли празници ти желая! И повече обективност.
Няма как да си безпристрастен, докато мислиш по този начин: "...някое световно неизвестно човече се опитва да омаловажи гениалните постижения на велики хора в различни области... " Никакъв шанс за безпристрастност или критично мислене по твоята пътека, така както си я описал.
Аре сега малко от реалността за великите и световно неизвестните: До преди нЕколко века, всичките гениални и велики хора (дори тези дето са написали и редактирали светите ти инструкции) са смятали света за плосък... докато един древен грък, много преди това е знаел че света е сфера и нейния радиус. А един друг неизвестен по негово време, взел че подкарал няколко кораба към "ръба на света", и вместо да падне в нищото открил още един континент. Това му е хубаво на критичното мислене — може да се прилага от всеки, пък бил той и "световно неизвестен" и същото това критично мислене, може да докаже че "царя е гол" въпреки че доста велики хора са се кълняли, че дрехите на царя са великолепни...
За "Избори до дупка" ли мислиш?
. А пък Слави едва ли ще приеме да е новата патерица на ГЕРБ.
Той вече я прие...символично...да се подпира
Сега по-сериозно:
Ти, на който пиша този постинг и приемаш мнението на хората, гласували за промяната и припознавайки я в лицето на Слави, да се свети името му...защо или по-точно не защо, а трябва да приемеш, че има и хора /повече или по-малко/ гласували за статуквото, а не за промяната.
А какво стои зад думите статукво и промяна....всеки да се упражнява филологически и ментално - в америчко този месец е месеца на менталната увреденост или здраве
В България...дали ще има повече разум, далновидност и мъдрост зависи именно от хората...на промяната /на имената и прочие/ или от статуквото /на законността, реда и прочие/.
Извинявам се, бе, де да знам къде си го казал...може и да не си го казал...сигурно ми е било внушено, сори
lati1960
04/05/2021, 11:22
Няма как да си безпристрастен, докато мислиш по този начин: "...някое световно неизвестно човече се опитва да омаловажи гениалните постижения на велики хора в различни области... " Никакъв шанс за безпристрастност или критично мислене по твоята пътека, така както си я описал.
Аре сега малко от реалността за великите и световно неизвестните: До преди нЕколко века, всичките гениални и велики хора (дори тези дето са написали и редактирали светите ти инструкции) са смятали света за плосък... докато един древен грък, много преди това е знаел че света е сфера и нейния радиус. А един друг неизвестен по негово време, взел че подкарал няколко кораба към "ръба на света", и вместо да падне в нищото открил още един континент. Това му е хубаво на критичното мислене — може да се прилага от всеки, пък бил той и "световно неизвестен" и същото това критично мислене, може да докаже че "царя е гол" въпреки че доста велики хора са се кълняли, че дрехите на царя са великолепни...

Тц. Невярно.
Ето, писано преди около 3 700 години в Книгата наречена Библия:
https://golyamotochetene.wordpress.com/2020...%D0%B8%D1%8140/В някои преводи в горния цитат от Исая е използвана думата "кълбото" на земята, но оргиналния вариант на древноеврейски включва и двата варианта, така че не можем днес да сме сигурни кое точно е значението. Но, и при двете е ясно, че хиляди години преди въпросния грък Господ е дал в Словото си податки за структурата на това, което е сътворил, вкл. на земята.
А ето интересен поглед върху същото, субективен наистина, но доста подробно обяснен и подкрепен с текстове от древните писания:
https://www.facebook.com/flatearthistrue/po...10146015677558/
ЕксГорски
04/05/2021, 17:52
Щото същите диващини са вършили и другите, белите ескадрони.
Смирненски напълно съзнателно, познавайки добре зверствата на "червените" ги възпява.
Да, "белите" също са вършели зверства, макар и не от такава несравнима жестокост и перверзност (да не изброявам известни неща).
Обаче, най-важното е, че тяхните зверства НИКОЙ не ги е възпявал, както прави Смирненски :
"...Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
мъртви старите химери на бездушния закон.
Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,
вий - развихрени предтечи на безоблачните дни!
С буря, мълния и грохот възвестете гордий поход
на възбунените роби, на червените вълни!..."
lati1960
04/05/2021, 19:33
Смирненски напълно съзнателно, познавайки добре зверствата на "червените" ги възпява.
Да, "белите" също са вършели зверства, макар и не от такава несравнима жестокост и перверзност (да не изброявам известни неща).
Обаче, най-важното е, че тяхните зверства НИКОЙ не ги е възпявал, както прави Смирненски :
"...Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
мъртви старите химери на бездушния закон.
Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,
вий - развихрени предтечи на безоблачните дни!
С буря, мълния и грохот възвестете гордий поход
на възбунените роби, на червените вълни!..."
Добре. Не споря.
Но, пак казвам, всичко това е субективно. Такива са били времената, това е писал човекът. Не че съм му фен. Но, който и да беше написал "Приказка за Стълбата", щях да му сваля шапка. /Може би, ако не беше Смирненски, или друг, щях аз да се пробвам.

/ Произведението си е гениално, отвсякъде. По останалото от творчеството на Смирнески няма да коментирам, щото вече ти писах - не взимам страна. Нито на червените ескадрони, нито на белите, или на който и да било друг цвят. Моите ескардрони ще дойдат един Ден от Небесата с моя Господ - ангелските, тях чакам, не човешки такива. Мисля вече си го разбрал. Тук в нашия тленен свят всичко е субективно и относително, или както пише в "моята" Книга: Суета на суетите, гонене на вятъра!
Бъди здрав, и светли празници ти желая!
1 Аре пак класическата подмяна на значението на термините.
2 И като са описвали земята като кълбо, що не са променили мирогледа, ми са оставили да се счита за плоска. Нали умни хора изместни...
Имаш мерак, обаче пропагандата не ти идва отвътре. Не се напъвай извън Х-форума, не ти се получава.
хм, представете си, че...не знаете кой е СмирНенски и за кво се е борил...
и
сега си представете, Мая Манолова, яхнала некви вълни на промяната...
За какво ще пишете сега...
Питам ще гласувате ли?
Питай ни пак...ама през лятото :-)
Бай Ганьо
12/05/2021, 12:19
И като гласувахте та кво?
Единственото решение е никой да не отиде да гласува.
Alexfield
12/05/2021, 18:31
Никой? И как ще спреш платения вот?
Бай Ганьо
12/05/2021, 19:41
Не можеш. А и не трябва.
Говоря за обикновените граждани.
Поне ще си спестят осемте лева.
Alexfield
13/05/2021, 09:46
Обикновените граждани като спрат да гласуват, ще остане само платения вот. Според теб излиза, че трябва да ни управляват тези, които купуват и продават гласове.
Това така, но защо подписва безсмислица е въпросът?
Ти ако имаш приятел, няма ли да му удариш едно рамо?
Бай Ганьо
13/05/2021, 12:23
Така или иначе пак те ни управляват.
Не съм проверявал, но ако само 5% от гласоподавателите гласуват, дали ще се признаят изборите?
Според мен не би трябвало.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.