Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Търсят се балами, пардон работници
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
biggeorge
Защо и работодателя, и работника трябва да си създават излишни проблеми, като могат просто да сключат трудов договор на реалната заплата? huh.gif
biggeorge
Това, което казваш има смисъл само ако спестените пари се влагат в пенсионен фонд или в спестовен влог.
Един вид „бели пари за черни дни”.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 03/08/2021, 13:23) <{POST_SNAPBACK}>
Това, което казваш има смисъл само ако спестените пари се влагат в пенсионен фонд или в спестовен влог.
Един вид „бели пари за черни дни”.

За пенсионен не мога да кажа, дали ще е добра инвестиция, но в спестовен влог ще се обезценят. Аз бих ги вложил в злато, а когато станат повече и в имоти.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 03/08/2021, 13:17) <{POST_SNAPBACK}>
Защо и работодателя, и работника трябва да си създават излишни проблеми, като могат просто да сключат трудов договор на реалната заплата? huh.gif

За да си спестят много пари. Разбира се това има и минуси.
biggeorge
Злато, а?
Няма само Бойко да има кюлчета в чекмеджета.
Какъвто и вариант да избереш накрая НАП ще дойдат да те питат откъде ги имаш тия пари и защо.доходите ти не отговарят на имотното ти състояние. wink.gif
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 03/08/2021, 13:36) <{POST_SNAPBACK}>
Злато, а?
Няма само Бойко да има кюлчета в чекмеджета.
Какъвто и вариант да избереш накрая НАП ще дойдат да те питат откъде ги имаш тия пари и защо.доходите ти не отговарят на имотното ти състояние. wink.gif

Такава проверка се прави само по сигнал.
Ако златото и имотите са на името на родителите ти, които имат доходи, никой не може да ти каже копче. smile.gif
biggeorge
Няма логика да укриваш доходи, ако родителите ти имат достатъчно пари.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 03/08/2021, 14:48) <{POST_SNAPBACK}>
Няма логика да укриваш доходи, ако родителите ти имат достатъчно пари.

Какво значи имат достатъчно пари? Демек не им трябват и да ти ги дават на теб? w00tbrows.gif Ти така ли разсъждаваш?
Дори да си такъв нехранимайко, който скубе родителите си, пак е добре за теб да правиш това, което ти казвам. Ще събереш имущество, което ще ти даде възможност за допълнителни доходи.
biggeorge
Аз имах предвид, че ако си богат няма логика да си укриваш доходите.
Макар че се сещам за един куп богаташи, които си укриват парите в офшорни зони.
Така че данъчни измамници има и сред бедните, и сред богатите.
biggeorge
Кои са плюсовете?
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 03/08/2021, 16:24) <{POST_SNAPBACK}>
Аз имах предвид, че ако си богат няма логика да си укриваш доходите.
Макар че се сещам за един куп богаташи, които си укриват парите в офшорни зони.
Така че данъчни измамници има и сред бедните, и сред богатите.

Писа, ако родителите ти имат достатъчно пари.
Става въпрос за това дали да се осигуряваш на реално трудово възнаграждение. Само от заплата трудно се забогатява, особено ако си ниско квалифициран.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 03/08/2021, 16:26) <{POST_SNAPBACK}>
Кои са плюсовете?

Нали го написах.
biggeorge
За мен твоите доводи не са плюсове, а минуси. laugh.gif
Явно няма да постигнем съгласие по този въпрос.
Освен, че сме съгласни, че не сме съгласни един с друг. w00tbrows.gif
biggeorge
Цитат(Радио Ереван @ 03/08/2021, 16:40) <{POST_SNAPBACK}>
Става въпрос за това дали да се осигуряваш на реално трудово възнаграждение. Само от заплата трудно се забогатява, особено ако си ниско квалифициран.

Според мен всички работещи трябва да се осигуряват на реално трудово възнаграждение.
Но това си е лично мое мнение.
От заплата не се забогатява независимо дали си нискоквалифициран работник или си висококвалифициран служител.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 03/08/2021, 17:22) <{POST_SNAPBACK}>
За мен твоите доводи не са плюсове, а минуси. laugh.gif
Явно няма да постигнем съгласие по този въпрос.
Освен, че сме съгласни, че не сме съгласни един с друг. w00tbrows.gif

Да спестиш пари е минус!? Наистина ли го мислиш? w00tbrows.gif
Питето
В заводската баня, ли дето е сменял крушката и е паднал... А за съучастието, там пак си в документно-адвокатско объркване. Реално, не е луд който изяжда баницата, а който му я дава, а "баницата" всъщност е недекларираните трудови отношения. В момента, така както ти виждаш картинката (и двамата са виновни), точно така е и по закон и... съвсем логично се стига до омерта, вместо до изсветляване на икономиката. Което явно е било целта на закона — да няма оплакващи се работници.
biggeorge
Извърташ нещата, така както на теб ти се иска.
Разбира се, че е хубаво да спестиш пари, но също така е хубаво да декларираш доходите си, да им плащаш данъците и после да спестяваш от чистите пари.
Ако парите, които си спестил са от нерегламентирани доходи има някаква вероятност, дори и минимална, данъчните да те хванат и да ти вземат „спестяванията”.
Когато спазваш правилата никой не може да те пипне и с пръст. wink.gif
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 04/08/2021, 15:34) <{POST_SNAPBACK}>
Извърташ нещата, така както на теб ти се иска.
Разбира се, че е хубаво да спестиш пари, но също така е хубаво да декларираш доходите си, да им плащаш данъците и после да спестяваш от чистите пари.
Ако парите, които си спестил са от нерегламентирани доходи има някаква вероятност, дори и минимална, данъчните да те хванат и да ти вземат „спестяванията”.
Когато спазваш правилата никой не може да те пипне и с пръст. wink.gif

Ами нали това са минусите, които изложих подробно. Всеки сам си преценява. Аз също спазвам правилата.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 03/08/2021, 23:16) <{POST_SNAPBACK}>
В заводската баня, ли дето е сменял крушката и е паднал... А за съучастието, там пак си в документно-адвокатско объркване. Реално, не е луд който изяжда баницата, а който му я дава, а "баницата" всъщност е недекларираните трудови отношения. В момента, така както ти виждаш картинката (и двамата са виновни), точно така е и по закон и... съвсем логично се стига до омерта, вместо до изсветляване на икономиката. Което явно е било целта на закона — да няма оплакващи се работници.

Не знам, може на вилата или на село, според ситуацията. smile.gif

Работникът също яде от баницата. За пълнота ще допълня, че той трудно може да попадне под ударите на НК и да му бъде образувано ДП, докато за работодателя не е така, поради логично по-големият размер на укритите данъци и осигуровки, виж чл.255 от НК.
Питето
... абе ти що не спестиш пари от ядене? Вместо да ядеш, ти ще спестяваш, нали спестяването е найс... или си пропуснал нещо около спестяването.
Кой какво спестява окло работата на черно? Всъщност данъците само едни загубени пари ли са, или има още нещо. Примерно, по твоята логика САЩ трябва да се е обезлюдил, щото данъците на физ. лица са яки, а то, всички се редят да ходят там, че да плащат данъци. Половин милиард тъпаци с високи доходи? Я пак... Жорето е разбрал, че където си плащаш данъците когато работиш, там печелиш повече и обратното.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 04/08/2021, 20:42) <{POST_SNAPBACK}>
... абе ти що не спестиш пари от ядене? Вместо да ядеш, ти ще спестяваш, нали спестяването е найс... или си пропуснал нещо около спестяването.
Кой какво спестява окло работата на черно? Всъщност данъците само едни загубени пари ли са, или има още нещо. Примерно, по твоята логика САЩ трябва да се е обезлюдил, щото данъците на физ. лица са яки, а то, всички се редят да ходят там, че да плащат данъци. Половин милиард тъпаци с високи доходи? Я пак... Жорето е разбрал, че където си плащаш данъците когато работиш, там печелиш повече и обратното.

Имаш погрешна представа, че данъците на физическите лица в САЩ са много високи. Защо не сравниш с тези в Канада. Също погрешно си мислиш, че там всички ги плащат на 100%. Вярно е, че бият през пръстите данъчните много яко, не е като тука.
Решаваш да правиш ремонт у вас. Ще извикаш фирма или майстори, които познаваш и които ще те обръснат с до 50% по-малко?
Кога станаха половин милиард американците? w00tbrows.gif И да те светна, повечето от тях се скъсват от работа, но не са милионери.
Питето
Обаче не ми обясни, що от цял свят се натискат натам, а не при нас, на лекото и мекото... Всъщност в САЩ е много по-лесно да станеш милионер, отколкото в България, хем тука данъците са мижави. Карай, логиката няма как да бие вярата, това го може само хладилника.
biggeorge
Цитат(Радио Ереван @ 04/08/2021, 22:04) <{POST_SNAPBACK}>
Решаваш да правиш ремонт у вас. Ще извикаш фирма или майстори, които познаваш и които ще те обръснат с до 50% по-малко?

Предпочитам фирма с нотариално заверен договор, в който всичко е описано подробно, така че да няма допълнителни разходи, които да увеличат стойността на ремонта 2-3 пъти.
След като си изпатих с покрива не бих правил ремонт без да имам гаранции, че майсторите няма да ме изоставят без да си довършат работата докрай.
„Не питай старило, а патило”. wink.gif
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 04/08/2021, 22:07) <{POST_SNAPBACK}>
Обаче не ми обясни, що от цял свят се натискат натам, а не при нас, на лекото и мекото... Всъщност в САЩ е много по-лесно да станеш милионер, отколкото в България, хем тука данъците са мижави. Карай, логиката няма как да бие вярата, това го може само хладилника.

Ами натискат се защото са работохолици и не могат да пробият тук. Аз съм имал възможност да замина, но отказах. Вероятно щях да съм много по-богат, но това не ме блазни. Тук ми е добре, въпреки лошите ни до скоро управници. Какво ли щеше да бъде, ако бяха добри?
САЩ са най-развитата страна и ако си кадърен и работлив, може да печелиш много въпреки данъците. Никога не съм го оспорвал.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 04/08/2021, 22:21) <{POST_SNAPBACK}>
Предпочитам фирма с нотариално заверен договор, в който всичко е описано подробно, така че да няма допълнителни разходи, които да увеличат стойността на ремонта 2-3 пъти.
След като си изпатих с покрива не бих правил ремонт без да имам гаранции, че майсторите няма да ме изоставят без да си довършат работата докрай.
„Не питай старило, а патило”. wink.gif

Не четеш внимателно! Викаш майстори, които познаваш. Иначе евтиното може да ти излезе скъпо.
Питето
Дават ли гаранция майсторите, и да не е "гаранция — Франция" щото не върви. За САЩ е още по-лесно — ако майстора няма кетап, застрахователя не плаща... пък ти си решаваш дали фирма дето се признава от застрахователите или "приятел с цена 50% надолу". Не че и там не ползват приятели, ама си имат едно на ум.
И защо трябва да чакаш да спестиш от приятели-майстори (материалите няма как да ги спестиш, де, пък ако ще ти работят на половин цена знам ли), по-добре пести от ядене, щото всеки ден по три пъти се храниш-харчиш...
Питето
Работника само си мисли че яде от баницата, а реално му подават "циганска баница" вместо бюрек. Аха, когато видиш миньори да копат долу в мината "на черно" (без договор или на МРЗ), тогава ще си преразгледам мнението. Дотогава, бачкането без договор или на МРЗ за мен е глупост на работника. Жорето е прав за това.
biggeorge
Аз не познавам лично нито един майстор.
Затова няма как да наема майстор, когото познавам.
А и това, че го познавам лично нищо не значи.
Ако майстора реши да ме оскубе личното ни познанство само ще го улесни. sad.gif
biggeorge
Това пестене през носа ще му излезе. laugh.gif
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 04/08/2021, 22:27) <{POST_SNAPBACK}>
Дават ли гаранция майсторите, и да не е "гаранция — Франция" щото не върви. За САЩ е още по-лесно — ако майстора няма кетап, застрахователя не плаща... пък ти си решаваш дали фирма дето се признава от застрахователите или "приятел с цена 50% надолу". Не че и там не ползват приятели, ама си имат едно на ум.
И защо трябва да чакаш да спестиш от приятели-майстори (материалите няма как да ги спестиш, де, пък ако ще ти работят на половин цена знам ли), по-добре пести от ядене, щото всеки ден по три пъти се храниш-харчиш...

Правил съм много ремонти и винаги съм оставал доволен. Ако взема да смятам, колко съм спестил от тях, ще мога да купя доста ядене с тези пари. sunbathing.gif
Ти като искаш плащай двойно. Това е добре за държавата. Тя има нужда от приходи в бюджета. Дано хората като теб и като Жорко да са повече.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 04/08/2021, 23:11) <{POST_SNAPBACK}>
Аз не познавам лично нито един майстор.
Затова няма как да наема майстор, когото познавам.
А и това, че го познавам лично нищо не значи.
Ако майстора реши да ме оскубе личното ни познанство само ще го улесни. sad.gif

Лошо...тогава плащай на фирма и искай нот. заверен договор с гаранция. Нотариусите и те бял хляб трябва да ядат.
biggeorge
Имам опит в тази сфера.
Веднъж на предишната ми работа дойде един човек и ми каза, че е работил без трудов договор.
Когато поискал да му пуснат трудов договор работодателите му го набили и го изгонили като мръсно куче.
Аз му казах да отиде в полицията и в Инспекцията по труда и да пусне жалби срещу бившите си работодатели.
Човекът се съгласи с мен и наистина отиде да се жалва.
Но след като клиента си тръгна при мен дойде един от колегите и ми каза повече да не давам такива съвети.
Според него държавната администрация не може да си позволи да влиза в конфликт с работодателите.
Колегата изказа една хипотеза, че ако попитат клиента кой му е дал съвет да се оплаква той ще посочи нас.
А според мен на държавната администрация това й е работата - да влиза в конфликт с когото трябва, за да защити правата и свободите на гражданите. huh.gif
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 04/08/2021, 22:32) <{POST_SNAPBACK}>
Работника само си мисли че яде от баницата, а реално му подават "циганска баница" вместо бюрек. Аха, когато видиш миньори да копат долу в мината "на черно" (без договор или на МРЗ), тогава ще си преразгледам мнението. Дотогава, бачкането без договор или на МРЗ за мен е глупост на работника. Жорето е прав за това.

В 80% от тези случаи работникът е прецакан малко или повече. Аз пиша за останалите 20%, когато са попаднали на коректни работодатели, които ценят добрите работници и им плащат коректно дори без договор. Разбира се и те и работодателите не са коректни по отношение на държавата и им се полага да бъдат санкционирани.
biggeorge
Виж сега ...
Ако някой човек не иска да си свърши работата няма сила на света, която да го накара.
Обаче ако спазваш правилата си защитен от законите и държавните институции.
Колкото и институциите да не искат да си вършат работата все някой ще направи каквото трябва и накрая ще си получиш парите обратно.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 04/08/2021, 23:38) <{POST_SNAPBACK}>
Виж сега ...
Ако някой човек не иска да си свърши работата няма сила на света, която да го накара.
Обаче ако спазваш правилата си защитен от законите и държавните институции.
Колкото и институциите да не искат да си вършат работата все някой ще направи каквото трябва и накрая ще си получиш парите обратно.

Дори и ако фирмата фалира? w00tbrows.gif Да не стане така да похарчиш още пари по дела? Първо подбирай хората с които работиш, а после изпипвай добре договорите с тях. Първото е по-важно. Запомни го от мен.
biggeorge
Нямам много доверие на хората.
Някои хора са алчни, егоистични, манипулативни, изпълнени с омраза и насилие същества.
По света има и добри хора, но е трудно да ги различиш от лошите хора.
Това, че познаваш някого лично не значи, че го познаваш наистина.
За да опознаеш един човек трябва да изядеш заедно с него един чувал със сол.
С никой човек не съм имал толкова дълго познанство (с изключение на баща ми и майка ми).
Аз пиша в АБВ Форуми от 2007 година.
14 години са много време.
Дали за това време сте успели да ме опознаете?
Не знам. huh.gif
Не съм сигурен дали самия аз се познавам, какво остава да опознаеш някого в Интернет.
Питето
Внимавай какво си пожелаваш, щото гаражната икономка така разправяше за Метро, пък гледай днес как стоят нещата. Като опреш до застрахователи, ще разбереш че е добре да се плаща и на държавата. Просто, към момента още не сме схванали как работи машинката и "първо гледай хората, после изпипвай договорите" ало, когато и двамата можете успешно да се скатавате от държавата, кви договори, кви пет лева...
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 05/08/2021, 22:19) <{POST_SNAPBACK}>
Внимавай какво си пожелаваш, щото гаражната икономка така разправяше за Метро, пък гледай днес как стоят нещата. Като опреш до застрахователи, ще разбереш че е добре да се плаща и на държавата. Просто, към момента още не сме схванали как работи машинката и "първо гледай хората, после изпипвай договорите" ало, когато и двамата можете успешно да се скатавате от държавата, кви договори, кви пет лева...

Нищо не си пожелавам, а само пестя кинти. Ами да, може и без договори, ако добре се познавате. Не си ли чувал за услуги между приятели?
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 05/08/2021, 19:14) <{POST_SNAPBACK}>
Нямам много доверие на хората.
Някои хора са алчни, егоистични, манипулативни, изпълнени с омраза и насилие същества.
По света има и добри хора, но е трудно да ги различиш от лошите хора.
Това, че познаваш някого лично не значи, че го познаваш наистина.
За да опознаеш един човек трябва да изядеш заедно с него един чувал със сол.
С никой човек не съм имал толкова дълго познанство (с изключение на баща ми и майка ми).
Аз пиша в АБВ Форуми от 2007 година.
14 години са много време.
Дали за това време сте успели да ме опознаете?
Не знам. huh.gif
Не съм сигурен дали самия аз се познавам, какво остава да опознаеш някого в Интернет.

Не съм писал да имаш доверие на всеки, който познаваш. Добре е да имаш разписка, че си дал пари за капаро примерно. Цялата сума се изплаща чак след качествено свършена работа.
biggeorge
Когато правихме ремонт на покрива майсторите отказаха да си свършат работата докрай.
Но въпреки че не си довършиха ремонта поискаха да им платим цялата сума, за която се бяхме уговорили предварително.
Ако бяхме отказали да им платим щяха да ни набият - мен, майка ми и инсултно болния ми баща, който по това време вече лежеше на легло.
В началото с майсторите говорихме за 3000 лева, в които влизаше и цената на материалите.
После когато започна ремонта на края на първия работен ден те поискаха 1000 лева.
Когато започнахме да купуваме материали аз си исках фактури и установих, че те крадат от материалите.
За материали за ремонта дадох 1000 лева.
Нищо не им казах, само исках да си довършат ремонта докрай.
Те не си довършиха докрай ремонта, но си поискаха останалите 2000 лева.
Както се оказа материалите са били за наша сметка.
Само до тук ремонта на покрива ми излезе 4000 лева.
После се наложи да дадем още 1000 лева на други майстори, които да довършат докрай ремонта.
Така сумарно ремонта на покрива ни излезе 5000 лева.
За трима бедняци като нас това са много пари.
За да спечеля тези пари на сегашната ми къртовска работа ще трябва да работя 7-8 месеца.
А измамниците-майстори ми взеха тези пари за 10 дни.
Скапани терористи! angry.gif
А най-тъпото е, че на сегашната ми работа работя с един от майсторите, които ни изоставиха с недовършен ремонт.
Добре, че терориста не е в моята смяна.
Когато започнах да работя с него и го разпознах се направих, че не го помня и че го виждам за пръв път.
В процесът на работа установих, че човека ме е излъгал за името си и за всичко друго, което ми е казал, докато поправяше покрива ни.
Лошо е, когато човек попадне на измамници.
Започва да си мисли, че всички хора са такива. sad.gif
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 06/08/2021, 00:14) <{POST_SNAPBACK}>
Когато правихме ремонт на покрива майсторите отказаха да си свършат работата докрай.
Но въпреки че не си довършиха ремонта поискаха да им платим цялата сума, за която се бяхме уговорили предварително.
Ако бяхме отказали да им платим щяха да ни набият - мен, майка ми и инсултно болния ми баща, който по това време вече лежеше на легло.
В началото с майсторите говорихме за 3000 лева, в които влизаше и цената на материалите.
После когато започна ремонта на края на първия работен ден те поискаха 1000 лева.
Когато започнахме да купуваме материали аз си исках фактури и установих, че те крадат от материалите.
За материали за ремонта дадох 1000 лева.
Нищо не им казах, само исках да си довършат ремонта докрай.
Те не си довършиха докрай ремонта, но си поискаха останалите 2000 лева.
Както се оказа материалите са били за наша сметка.
Само до тук ремонта на покрива ми излезе 4000 лева.
После се наложи да дадем още 1000 лева на други майстори, които да довършат докрай ремонта.
Така сумарно ремонта на покрива ни излезе 5000 лева.
За трима бедняци като нас това са много пари.
За да спечеля тези пари на сегашната ми къртовска работа ще трябва да работя 7-8 месеца.
А измамниците-майстори ми взеха тези пари за 10 дни.
Скапани терористи! angry.gif
А най-тъпото е, че на сегашната ми работа работя с един от майсторите, които ни изоставиха с недовършен ремонт.
Добре, че терориста не е в моята смяна.
Когато започнах да работя с него и го разпознах се направих, че не го помня и го виждам за пръв път.
В процесът на работа установих, че човека ме е излъгал за името си и за всичко друго, което ми е казал, докато поправяше покрива ни.
Лошо е, когато човек попадне на измамници.
Започва да си мисли, че всички хора са такива. sad.gif

Попаднали сте на непознати майстори изнудвачи, с които трябва да се занимава полицията и прокуратурата. В този случай задължително трябва да имате договор с истинските имена взети от личните карти, а ако се опитват да ви изнудват, звъните на ченгетата. Такива бабаити, когато разберат че ще дойде на полицията, много бързо омекват. Или си мислиш, че ще ви набият и ще избягат? За какво да го правят, нали така пари няма да получат, а и ще ги издирват. Можехте да кажете, звъннахме на полицията, всеки момент ще дойде и искаме да ви платим пред тях за да имаме свидетели. smile.gif
biggeorge
Работата беше бая напечена.
Щяхме да си изядем боя, защото те усетиха, че сме в слаба позиция.
Наистина трябваше да се обадим на полицията, но в онзи момент не ми хрумна, а и нямах този опит, който имам сега.
Между другото тези хора са правили тези номера и преди, но или никой не се е оплаквал, или пострадалите директно са се саморазправяли с измамниците.
Те това и заслужават между другото. angry.gif
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 06/08/2021, 00:45) <{POST_SNAPBACK}>
Работата беше бая напечена.
Щяхме да си изядем боя, защото те усетиха, че сме в слаба позиция.
Наистина трябваше да се обадим на полицията, но в онзи момент не ми хрумна, а и нямах този опит, който имам сега.
Между другото тези хора са правили тези номера и преди, но или никой не се е оплаквал, или пострадалите директно са се саморазправяли с измамниците.
Те това и заслужават между другото. angry.gif

Помисли малко, като ви набият какво ще спечелят освен проблеми? Идеята е да ви сплашат и вземат парите, а не да ви бият. Е, някой шамар също може да послужи за сплашване. Всеки си намира майстора рано или късно.
biggeorge
Със сигурност си прав.
Платихме им, за да се отървем от тях.
Купихме си спокойствие.
Иначе можеха да се върнат и да се опитат да създават проблеми.
Питето
Няма такъв филм : "Коректен работодател, при който се бачка на черно и сиво". Усуква ли се около закона, накрая и тебе ще усуче, щото такъв му е "модус оперенди"-то и ще си кара по него. Аре по-очевадно: АКо ти плаща на ръка, значи ти краде от пенсията, щото накрая опираш до нея и... осъзнаваш какво ти пиша.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 09/08/2021, 23:38) <{POST_SNAPBACK}>
Няма такъв филм : "Коректен работодател, при който се бачка на черно и сиво". Усуква ли се около закона, накрая и тебе ще усуче, щото такъв му е "модус оперенди"-то и ще си кара по него. Аре по-очевадно: АКо ти плаща на ръка, значи ти краде от пенсията, щото накрая опираш до нея и... осъзнаваш какво ти пиша.

Писах коректен към работника, а не към държавата.
Пенсия ли? Оказва се, че няма файда в много от случаите от големи осигуровки заради това, че има минимална пенсия. И тези, които са били над минимална заплата и тези малко над нея взимат в момента едни и същи пенсии. smile.gif
Има хора, които умират и не доживяват до пенсия. На тях каква им е файдата, че са плащали осигуровки? w00tbrows.gif
Тези, които взимат всичко на ръка, ако работодателят им е коректен, са с (поправи ме ако греша) около 70% по-високи заплати. Слагам и парите, които работодателят трябва да плати за осигуровки, не само тези от работника. Вярно, ако се разболее за продължително време, остава без кинти, но и затова има лек. Може да се застрахова за собствена сметка. Ще се пенсионира един ден няколко години по-късно с минимална пенсия. Прецени дали е изгодно или не.
Питето
Цитат(Радио Ереван @ 10/08/2021, 13:43) <{POST_SNAPBACK}>
Писах коректен към работника, а не към държавата.
...

Беззаконието е двупосочно, и засяга системата в цялост. Ако е некоректен към държавата, работодателя ще е некоректен и към работника. Аре лесен въпрос, в САЩ като им се налага да са коректни към държавата, що има работници станали милионери, а тука уж сме тарикати и "заплатите се вдигат от неплатени осигуровки" що няма работници-милионери, а?
За тези една трета, дето внасят за пенсия ама не я доживяват, така е навсякъде по света. Въпреки това, в някои държави пенсиите и данъците са на ниво, а тука нито пенсиите, нито работодателите са коректни... Няма как да си коректен към работника и некоректен към държавата, щото системата е едно цяло и там работи схемата "кацата с меда и лъжичката катран".
Питето
Чувал съм... за общото месо и кучетата (въпреки че не е вярна точно с хищници, ловуващи в глутница). Всъщност най-лесно е да си прецакаш приятелството точно с "приятелски услуги".
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 10/08/2021, 19:44) <{POST_SNAPBACK}>
Беззаконието е двупосочно, и засяга системата в цялост. Ако е некоректен към държавата, работодателя ще е некоректен и към работника. Аре лесен въпрос, в САЩ като им се налага да са коректни към държавата, що има работници станали милионери, а тука уж сме тарикати и "заплатите се вдигат от неплатени осигуровки" що няма работници-милионери, а?
За тези една трета, дето внасят за пенсия ама не я доживяват, така е навсякъде по света. Въпреки това, в някои държави пенсиите и данъците са на ниво, а тука нито пенсиите, нито работодателите са коректни... Няма как да си коректен към работника и некоректен към държавата, щото системата е едно цяло и там работи схемата "кацата с меда и лъжичката катран".

Не са ли ти казвали, че си дървен философ? Аз не го твърдя, защото може да те засегна, а не целя такова нещо.
Като си изпълняваш обещанията към конкретно лице си коректен към него. Ако са такива отношенията към всички работници, държавата естествено ще губи и от това ще страдат всички. Само че това на практика е невъзможно.
В САЩ няма работници милионери, а милионери, които някога са бил работници. Може и да има изключения, но са малко. Спортистите не ги брой, че са работници.
С бъхтене да ставаш богат...абе не ме кефи. animatedwink.gif
Питето
Аре пак да си прочетеш за САЩ, работниците и възможностите да купуват акции от фирмите, в които работят. Точно там са милионерите-работници. Толкова за дървените философи, и опонентите им дето "всичко знаят". Факти. Дори да не купуваш акции, може към пенсия вече да си милионер, ако по-често си работел извънредно. Аха, за българския манталитет звучи като "дървена философия", обаче там (САЩ) нямат ограничения върху извънредния труд, обаче имат яки наказания за неплащането му, и... Опс, пак опряхме до "щом чорбаджията е кофти към държавата, ще е кофти и към ратая" и обратното.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.