Радио Ереван
22/06/2021, 11:57
Имам квартирант, който работи на Златни пясъци. Днес се срещнах с него и той ме попита дали няма да мога да му съдействам да намери млада жена или момиче над 18 години за работа на Златни пясъци. Заплатата била твърдо нетно 1000 лева, един ден се работи по 15-16 часа до един часа през нощта, а другия ден около седем, максимум осем часа пак до толкова. Почивен ден нямало заради пандемията. Преди нея имали почивен ден в седмицата. Работата не е много натоварена и не е на трудов договор. Осигурява се само транспорт от Варна. Храна и квартира не се осигуряват пак заради пандемията.
Ще се намерят ли хора за тази позиция ми е въпроса?
Наскоро говорих с чистачка, която си докарва 1200-1300 лева, но също работи без почивен ден. Имала тригодишно дете.
Е, поне обещават да дават мизерна заплата. Преди години не даваха заплати, щото "си ги докарвате от бакшишите само". То и заради това не им върви бранша, и са го обърнали на пералня за кинти. Реално, за същите пари, мома над 18 години може да си намери работа в града, при това с нормално работно време. А ако работи до малките часове, "нетото" ще е по-голямо.
Тези просто се гъбаркат с твоя наемател. Което ме подсети, че докато се гъбаркат с хората, пазара ги клати яко. Докара ги до там, че в едно заведение (в същия район) "шопската салата" се прави от негър.
Радио Ереван
22/06/2021, 19:05
Е, поне обещават да дават мизерна заплата. Преди години не даваха заплати, щото "си ги докарвате от бакшишите само". То и заради това не им върви бранша, и са го обърнали на пералня за кинти. Реално, за същите пари, мома над 18 години може да си намери работа в града, при това с нормално работно време. А ако работи до малките часове, "нетото" ще е по-голямо.
Тези просто се гъбаркат с твоя наемател. Което ме подсети, че докато се гъбаркат с хората, пазара ги клати яко. Докара ги до там, че в едно заведение (в същия район) "шопската салата" се прави от негър.
Моят наемател работи на процент и в момента под 100 лева на ден не пада. Търси си помощник, който е на твърда заплата. Пропуснах да напиша, че момичето ще трябва да декларира тези парички пред данъчните и реално ще й останат по-малко.
За същите нетни пари трудно ще си намери работа със средно образование за нормален работен ден.
Е, щом ти така казваш, значи няма да си намери работа с "чисто" (щото май бъркаш кое е "бруто" кое е "нето") 1 000лв с нормално работно време...
Радио Ереван
23/06/2021, 23:00
Е, щом ти така казваш, значи няма да си намери работа с "чисто" (щото май бъркаш кое е "бруто" кое е "нето") 1 000лв с нормално работно време...

Не бъркам. Ако не ги декларира, парите за момата ще са чисти (нетни). Ако не си плати данъците на практика също ще са чисти.
Знаех си аз, че има нещо сбъркано у българското правораздаване и правоприлагане, а то било в мисленето на работещите в тези системи. Баце, тези 1 000лв са "бруто", щото толкова дава чорбаджията. От тях има за данъци, и остава "нето"-то. Сега, ако не си плати данъците, то тези пари са си чисти "укрити данъци", а не "бруто ако не плати данъци".
Знам че имаш вземане-даване с адвокати и прихващаш от тяхното... интересно мислене, обаче черното не е бяло, особено извън съдебните зали и адвокатските кантори.
Радио Ереван
24/06/2021, 19:42
Знаех си аз, че има нещо сбъркано у българското правораздаване и правоприлагане, а то било в мисленето на работещите в тези системи. Баце, тези 1 000лв са "бруто", щото толкова дава чорбаджията. От тях има за данъци, и остава "нето"-то. Сега, ако не си плати данъците, то тези пари са си чисти "укрити данъци", а не "бруто ако не плати данъци".
Знам че имаш вземане-даване с адвокати и прихващаш от тяхното... интересно мислене, обаче черното не е бяло, особено извън съдебните зали и адвокатските кантори.
Мисълта ми беше, че получава толкова, докато моите пари от заплата се облагът с данък и аз получавам остатъка. Няма как да не го платя, докато тази мома има как. Това е разликата.
Както и да се връткаш, "ако не плати данъците цялото е бруто" е коренно различно от "бруто" и "укрити данъци". Писах ти, зАрежи адвокатските извъртания, щото ако ти не си платиш данъците, пак няма да е "цялото е бруто", а ще е "нетото+укритите данъци" което цялото е равно на "бруто"-то.
Аз да послъгвам, ама ти питай нЕкой от НАП, да ти обясни дали има "ако не си плати данъците, цялото е бруто", и да ти поясни за кое "цяло" колко е глобата. Те на такива "цели бруто" са се нагледали и наслушали.
Радио Ереван
24/06/2021, 22:22
Както и да се връткаш, "ако не плати данъците цялото е бруто" е коренно различно от "бруто" и "укрити данъци". Писах ти, зАрежи адвокатските извъртания, щото ако ти не си платиш данъците, пак няма да е "цялото е бруто", а ще е "нетото+укритите данъци" което цялото е равно на "бруто"-то.
Аз да послъгвам, ама ти питай нЕкой от НАП, да ти обясни дали има "ако не си плати данъците, цялото е бруто", и да ти поясни за кое "цяло" колко е глобата. Те на такива "цели бруто" са се нагледали и наслушали.
Много добре знам за неподадена декларация колко е глобата. Ако укритите данъци са в големи размери (над 3000 лева) се носи наказателна отговорност по чл. 255 от НК.
Не обърна внимание на втората хипотеза. Може да ги декларира и после да не ги плати, докато аз не мога.
Има и още една хипотеза. Жената да има ТЕЛК и да е освободена от данъци до определен размер.
Според теб ако извикам майстор да ми направи ремонт вкъщи и му платя на ръка само срещу разписка, получените от него пари ще са бруто, тъй като той е длъжен да ги декларира в данъчното. Формално наистина е така.
Запази си адвокатските оправдания за адвокатския (или религиозния) бранш. Тука с тях само ще подчертаеш некоя издънка. Още когато обърка "нето" с "бруто" трябваше да минеш с елегантното, "да бе, вярно, в бързината..." или там което ти пасва, и никой нямаше нито да забележи, да го коментира три пъти. А хипотезите ти са приключили още при кварталния зарзаватчия, който тегли с кантар. При него "бруто" и "нето" са толкова нагледни, че няма накъде. Чукваш едно търсене, и се оказва че при финансите, "бруто" означава заедно с отдръжките, и няма как заплата на момичето да е "нето" ама от нея да се дължат данъци...
lati1960
25/06/2021, 19:23
Имам квартирант, който работи на Златни пясъци. Днес се срещнах с него и той ме попита дали няма да мога да му съдействам да намери млада жена или момиче над 18 години за работа на Златни пясъци. Заплатата била твърдо нетно 1000 лева, един ден се работи по 15-16 часа до един часа през нощта, а другия ден около седем, максимум осем часа пак до толкова. Почивен ден нямало заради пандемията. Преди нея имали почивен ден в седмицата. Работата не е много натоварена и не е на трудов договор. Осигурява се само транспорт от Варна. Храна и квартира не се осигуряват пак заради пандемията.
Наскоро говорих с чистачка, която си докарва 1200-1300 лева, но също работи без почивен ден. Имала тригодишно дете.
Здравей!
Най-напред да ти кажа, че се радвам да те видя отново тук сред нас. Къде се изгуби? Надявам се, че при теб всичко е наред. Това под линия. По темата имам теория, моя си. Не твърдя, че обяснява всичко, но за мен поне е доста добра, в смисъл: Най-големият приблем на света и хората е МЪРЗЕЛА! Мързела! От него идва всичко останало. Негативното. Щото хората се изхитриха навсякъде, не щат да се трудят. И. Търсят други, алтертанивни на труда начини да изкарват пари, да живеят, да богатеят, и т. н. Кои са тези начини? Ми лошите - престъпност, далавери, крадене, измами, лъжи, и др. И ето ни го светът такъв, какъвто го познаваме. С всичкото добро, и с всичкото лошо. Това е моята теория. Мисля донякъде тя отговаря и на темата ти, и на въпросите в нея. Хората не щат да работят. Това е. Искат да имат, да живеят добре, да са богати, ама да стане без да се трудят. И, ето ни всички нас. Това е.
Бъди здрав, и стой повечко тук, поне на мен ми липсваш.
-------------------------
Извън разговора да ти призная, че по отношение на Слави Трифонов и партията му ти излезе прав. Длъжен съм да го кажа, понеже аз не вярвах, че този човек и около него които са ще избере суверена като носители на промяната и премахването на ГЕРБ и Борисов с мутрите и ченгеджийницата. Когато греша, аз си признавам. Ето, правя го. Ти излезе прав, тези ще са, които ще дадат нов шанс на обществото и държавата ни да оцелее и се разивива към по-добро. Така реши народът. Така да бъде. Всички да ги подкрепим и да се обединим в общата кауза, наречена България. Бог да ни помага!
Радио Ереван
25/06/2021, 21:39
Запази си адвокатските оправдания за адвокатския (или религиозния) бранш. Тука с тях само ще подчертаеш некоя издънка. Още когато обърка "нето" с "бруто" трябваше да минеш с елегантното, "да бе, вярно, в бързината..." или там което ти пасва, и никой нямаше нито да забележи, да го коментира три пъти. А хипотезите ти са приключили още при кварталния зарзаватчия, който тегли с кантар. При него "бруто" и "нето" са толкова нагледни, че няма накъде. Чукваш едно търсене, и се оказва че при финансите, "бруто" означава заедно с отдръжките, и няма как заплата на момичето да е "нето" ама от нея да се дължат данъци...
Обясних ти, че има законен начин да не плащаш данъци.
Хората се интересуват колко ще получат "чисто".
Така е, "бруто" означава заедно с удръжките, но ако ги има.
Опитваш се да продаваш на краставичар краставици.
Радио Ереван
25/06/2021, 21:42
Здравей!
Най-напред да ти кажа, че се радвам да те видя отново тук сред нас. Къде се изгуби? Надявам се, че при теб всичко е наред. Това под линия. По темата имам теория, моя си. Не твърдя, че обяснява всичко, но за мен поне е доста добра, в смисъл: Най-големият приблем на света и хората е МЪРЗЕЛА! Мързела! От него идва всичко останало. Негативното. Щото хората се изхитриха навсякъде, не щат да се трудят. И. Търсят други, алтертанивни на труда начини да изкарват пари, да живеят, да богатеят, и т. н. Кои са тези начини? Ми лошите - престъпност, далавери, крадене, измами, лъжи, и др. И ето ни го светът такъв, какъвто го познаваме. С всичкото добро, и с всичкото лошо. Това е моята теория. Мисля донякъде тя отговаря и на темата ти, и на въпросите в нея. Хората не щат да работят. Това е. Искат да имат, да живеят добре, да са богати, ама да стане без да се трудят. И, ето ни всички нас. Това е.
Бъди здрав, и стой повечко тук, поне на мен ми липсваш.
-------------------------
Извън разговора да ти призная, че по отношение на Слави Трифонов и партията му ти излезе прав. Длъжен съм да го кажа, понеже аз не вярвах, че този човек и около него които са ще избере суверена като носители на промяната и премахването на ГЕРБ и Борисов с мутрите и ченгеджийницата. Когато греша, аз си признавам. Ето, правя го. Ти излезе прав, тези ще са, които ще дадат нов шанс на обществото и държавата ни да оцелее и се разивива към по-добро. Така реши народът. Така да бъде. Всички да ги подкрепим и да се обединим в общата кауза, наречена България. Бог да ни помага!
Благодаря!
Аз предсказах, че ще има и нови избори.
Предсказах и че ще изкочат далавери на бившите управляващи. Това е само началото.
П.П. Когато работиш нещо, което ти харесва не те мързи или рядко те мързи. Мързи те само тогава, когато не си обичаш работата.
lati1960
26/06/2021, 20:46
Благодаря!
Аз предсказах, че ще има и нови избори.
Предсказах и че ще изкочат далавери на бившите управляващи. Това е само началото.
П.П. Когато работиш нещо, което ти харесва не те мързи или рядко те мързи. Мързи те само тогава, когато не си обичаш работата.
Да, ти генерално позна за ситуацията сега, признавам. Дано хората на Слави съумеят да обединят всички прогресивни сили в страната за доброто бъдеще на България. Това да си пожелаем!
П.П. Да, съгласен съм, за работата и желанието. Аз имах предвид тези, които въобще не искат да работят, но да имат. Тези са проблемът на света въобще, те пълнят контингента на престъпността, на корумпираните политици, въобще са всичкото зло което пречи на прогреса. За съжаление има сили в елита, които избират точно такива да ни управляват, понеже са послушни и управляеми лесно, продажни и готови на всичко. Да не измествам раздела, но точно това в Книгата е неречено злото, нечестието или Сатана. За сега нещата са на кантар, но има индикации, че точно тези ретроградни сили ще надделеят в обозримото бъдеще. Дано да не е така, много се надявам. А ти бъди здрав!
Обясних ти, че има речник (достъпен в интернет), в който са описани термините "бруто", "нето", "тара" и други подобни, като тегловни термини и като финансови. В този речник, твоите хипотези ги няма, което не е пропуск на речника, ако ме разбираш.
Аре още един жокер: Първо, данъците на работника се внасят в бюджета от чорбаджията, преди да даде заплата. Второ, данъците на работника са разделени на две части (за да го лъжат политиците...което е една друга тема), като втората част от данъците на работника се плащат от чорбаджията по закон, та е невъзможно да имаш "нето заедно с неплатените данъци", щото не си само ти, а и чорбаджията, а и не зависи от тебе дали ще платиш данъците, а от чорбаджията, който начислява и изплаща заплатата. Питай нЕкой счетоводител да ти ги обясин тези положения. Счетоводител, а не адвокат.
Радио Ереван
27/06/2021, 10:39
Обясних ти, че има речник (достъпен в интернет), в който са описани термините "бруто", "нето", "тара" и други подобни, като тегловни термини и като финансови. В този речник, твоите хипотези ги няма, което не е пропуск на речника, ако ме разбираш.
Аре още един жокер: Първо, данъците на работника се внасят в бюджета от чорбаджията, преди да даде заплата. Второ, данъците на работника са разделени на две части (за да го лъжат политиците...което е една друга тема), като втората част от данъците на работника се плащат от чорбаджията по закон, та е невъзможно да имаш "нето заедно с неплатените данъци", щото не си само ти, а и чорбаджията, а и не зависи от тебе дали ще платиш данъците, а от чорбаджията, който начислява и изплаща заплатата. Питай нЕкой счетоводител да ти ги обясин тези положения. Счетоводител, а не адвокат.

Нещо не си ме разбрал. Момата ще работи на граждански договор, а не на трудов. Сама ще трябва да подава декларация в НАП и после евентуално да го плаща тези данък. Нещо като майсторът, който ще ми направи ремонта вкъщи и ще получи парите на ръка. Представи си, че този майстор има над 50% ТЕЛК. Тогава и да подаде декларация, няма да плати данък.
Подозирам, че договорът между момата и фирмата няма да бъде сключен в писмена форма. Ще работи нелегално според мен.
П.П. Според теб колко от така наречените "викачи" пред заведенията по курортите работят легално?
Питай счетоводител, да ти обясни кой какво внася преди да се разплати по граждански договор... и че колкото и да ти се иска, получената сума е "бруто" = "нето"+дължимите от страна на получаващи данъци. Платил, неплатил, общото е "бруто", данъците са си данъци (платени или не) и чак накрая "нето"-то е чистата сума. Просто няма значение по какъв договор е сумата, тя е "бруто" (общо), защото в нея има "нето" и "данъци" (при товарите е "тара" теглото на опаковката). Адвокатските похвати вървят само в дребния шрифт на договорите, и в адвокатските среди. При кантарите и данъчните... им се случва същото, дето се случва на религията като се опре до факти.
Радио Ереван
27/06/2021, 14:14
Питай счетоводител, да ти обясни кой какво внася преди да се разплати по граждански договор... и че колкото и да ти се иска, получената сума е "бруто" = "нето"+дължимите от страна на получаващи данъци. Платил, неплатил, общото е "бруто", данъците са си данъци (платени или не) и чак накрая "нето"-то е чистата сума. Просто няма значение по какъв договор е сумата, тя е "бруто" (общо), защото в нея има "нето" и "данъци" (при товарите е "тара" теглото на опаковката). Адвокатските похвати вървят само в дребния шрифт на договорите, и в адвокатските среди. При кантарите и данъчните... им се случва същото, дето се случва на религията като се опре до факти.
Тъпчем на едно място. Явно не искаш да ме разбереш. Втренчил си се в буквата на закона, която не винаги има много общо с реалния живот, а в този случай спокойно може да се заобиколи даже и по законен начин.
Това е лесно. Даваш ми линк към речник в гугъл, където е описана твоята теза и тъпкането на място приключва. Аре от мен да мине, може да ми посочиш линк към некой счетоводител, дето се е подписал под твоето виждане дето "нето"-то е заплатата топтан с неплатените данъци. Още по-щедро от моя страна: може да се подпише и под тезата с гражданския договор...
Намираш линк към кое да е от трите, пускаш го тук и си стискаме ръцете какво точно означава "бруто" и "нето", и с какво се ручат.
И стискай палци, нЕкой данъчен да не ти чете обясненията, кой какво точно щял да плаща, че ще си разориш наемателя по-кофти от ковид-локдаун.
Бай Ганьо
27/06/2021, 16:36
Извинявайте, че се намесвам, но и двамата сте прави за себе си.
Ти си прав за нето и бруто по определение както го пише в учебниците.
Колегата е прав, че в случай на плащане в брой (тоест по другия начин) от работодател на работник и работникът не плати никакви такси и данъци на тези пари, то тогава тази сума се явява както брутна, така и нетна.
Пито платено.
Ми помогни на колегата да промени речника. Иначе си поредния, дето 1+1 му е пак 1. Брутото е нетото плюс тарата. Това на кантара. Във финансите брутото е нетото (дето официално ти се полага за харчене) плюс дължимите данъци (били те платени или не). Ако не ги платиш, а си ги харчиш като харчиш нетото, брутото пак ти е нето+данъци и не, не ти става всичкото "нето" щото "нали харчиш всичко". Всеки данъчен го обяснява това черно на бяло с цифри и актове...
Когато получаваш цялата сума на ръка, пак "брутото" не ти се явява и "нето", щото част от сумата ти се полага, ама другата част от нея си е укрити данъци. Данъчните го обясняват по същия начин, с актовете и глобите.
Бай Ганьо
27/06/2021, 22:42
Ти пак си пееш твоята песен.
Наричай си тези 1000 лева както си искаш.
Факт е, че в джоба си имаш 1000 лева за харчене.
Всеки знае какво е бруто и нето.
Двама сами си писаха че ги бъркат. А това че имаш 1 000лв е едно, ама дали са нето или са общо данъци и нето е съвсем друго. Пали свещ, че данъчните се помайват...
Бай Ганьо
28/06/2021, 14:49
Има логика подкупните данъчни да са объркали понятията на хората.
Няма как да объркаш толкова елементарни понятия, които са познати от векове при кантарите, и пак от векове при данъците. "Объркването" е с цел, андрешковските тарикатлъци да изглеждат невинни, почти като случайна грешка. Не че нещо, ама накрая стават и автоголове:
"...
— О, я виж колко лесно стана — казва си човекът и както е насъбрал инерция, решава да докаже, че черното е бяло, и бива прегазен на следващата зебра.“ "
от "стопаджията" на Д.Адамс
Колегата се опитва да ти обясни, че има начин да се избегнат тези данъци и така на практика парите, които ще получи ще са чисти. Отговаря ти като адвокат, а твоят отговор е като на ученик.
Задали един и същ въпрос на ученик, икономист и адвокат:
- Колко прави 3+3?
Ученикът веднага отвърнал:
- 3+3 е равно на 6.
Икономистът отговорил:
- Вероятно е 6, но може да бъде 5 или 7, зависи от икономическата конюнктура.
Адвокатът затворил вратата, изключил телефона си, седнал на стола и отговорил с въпрос:
- А Вие колко искате да прави?
Цитат
Ще се намерят.На младите не им пука от това, че ще работят без осигуровки.
Вярно, на младите не им пука за осигуровките. По-скоро опира до това, кой къде и колко търси работа и заплащане. То, има и други причини да се хванеш на такова предложение, но погледнато като работа/заплащане, може да се открият по-добри предложения в близкия град.
Радио Ереван
05/07/2021, 11:48
Колегата се опитва да ти обясни, че има начин да се избегнат тези данъци и така на практика парите, които ще получи ще са чисти. Отговаря ти като адвокат, а твоят отговор е като на ученик.
Задали един и същ въпрос на ученик, икономист и адвокат:
- Колко прави 3+3?
Ученикът веднага отвърнал:
- 3+3 е равно на 6.
Икономистът отговорил:
- Вероятно е 6, но може да бъде 5 или 7, зависи от икономическата конюнктура.
Адвокатът затворил вратата, изключил телефона си, седнал на стола и отговорил с въпрос:
- А Вие колко искате да прави?
Много точно му го обясни.
Марк Твен е казал: Първо научете фактите, а след това можете да ги изкривявате колкото искате.
Мо-та-мо по горе факта е че като получаваш пари за някаква работа, то дължиш едни пари на държавата. Т.е. получаваш твоето (нето) + държавното (данъка или "тара"), което заедно прави общото получено, което се нарича "бруто". Останалото с укриването на дохода и неплащането на данъка е изопачаване на фактите. Дори и във вица са пропуснали мнението на данъчния, щото няма да им пасне...
Ми той си го написа "избягване на данъци" което всъщност си е признание, че получените пари са сума от две различни неща (самата заплата и дължимите към нея данъци), а две различни неща няма как да са само едното нещо. "нето"+"тара"="бруто" колкото и да ти се иска, няма как "нето"+"тара"= "по-голямо нето"
Радио Ереван
05/07/2021, 17:31
Ми той си го написа "избягване на данъци" което всъщност си е признание, че получените пари са сума от две различни неща (самата заплата и дължимите към нея данъци), а две различни неща няма как да са само едното нещо. "нето"+"тара"="бруто" колкото и да ти се иска, няма как "нето"+"тара"= "по-голямо нето"
Ученикът в теб продължава да говори.

П.П. Не забравяй и че има вариант данъкът да е нула.
Баце, черното не е бяло, колкото и да ти се иска и колкото и да му казваш бяло. Брутото също не става нето, колкото и тара да му прибавяш. Неплатените данъци не стават "чиста заплата" (нето), колкото и да ти се иска и както и да му казваш. Остават си неплатени и в случая укрити...
Радио Ереван
06/07/2021, 17:39
Баце, черното не е бяло, колкото и да ти се иска и колкото и да му казваш бяло. Брутото също не става нето, колкото и тара да му прибавяш. Неплатените данъци не стават "чиста заплата" (нето), колкото и да ти се иска и както и да му казваш. Остават си неплатени и в случая укрити...
Баце, първо не забравяй, че още в началото писах, че момата трябва да декларира доходите си и дължи данък върху тях (ако не е освободена поради ТЕЛК).
Всеки нормален човек, който не е юрист или данъчен ще ти каже, че чисто са парите, които е получил и са му останали в джоба. Законите, които ти така разпалено обсъждаш, не го интересуват, ако знае или се надява, че няма да има проблеми с данъчните.
На мен най-много ми харесва ето този цитат на Сенека.
"Поправяй миналото, ръководи настоящето, предвиждай бъдещето".
Сенека.
"Поправяй миналото, ръководи настоящето, предвиждай бъдещето".
...
като напр. куклата Барби...
1- колко много се нароиха, че и трансженери и с къдрава черна коса, 2 - ръководят се и дистанционно :-) , а и колко лесно е да определиш каква дума...освен мамо...може да кажат...
Това си е тяхна си грешка, а не оправдание, камо ли основание. Това че си бил цял живот на заплата и никога не се е налагало като вземеш пари да плащаш и данъци и си в дълбоко заблуждение, съвсем не променя термините или света. Дори по-умните заплатаджии си гледат фиша, дето черно на бяло е написано брутото (парите, които им праща работодателя), тарата (данъците и другите отчисления, които така и не виждат на живо) и изнервящо-малкото нето за харчелък...
Радио Ереван
06/07/2021, 21:24
Това си е тяхна си грешка, а не оправдание, камо ли основание. Това че си бил цял живот на заплата и никога не се е налагало като вземеш пари да плащаш и данъци и си в дълбоко заблуждение, съвсем не променя термините или света. Дори по-умните заплатаджии си гледат фиша, дето черно на бяло е написано брутото (парите, които им праща работодателя), тарата (данъците и другите отчисления, които така и не виждат на живо) и изнервящо-малкото нето за харчелък...
Не съм бил цял живот на заплата, а дори и сега декларирам наеми. Държавен служител съм, няма как да се излагам и нарушавам законите.
Явно не четеш внимателно какво пиша. Нормално е в това горещо време, а и сигурно си се почерпил. Няма лошо.
Отлично чета:
"Всеки нормален човек, който не е юрист или данъчен ще ти каже, че чисто са парите, които е получил и са му останали в джоба. Законите, които ти така разпалено обсъждаш, не го интересуват, ако знае или се надява, че няма да има проблеми с данъчните."
Както писах, това си е заблуждение, а не догма някаква или основание, и съвсем не "всеки нормален човек" мисли така. Това също го обясних. Тези дего го мислят по този начин (и това го обяснявах) искат да се оневинят, да изкарат неплащането на данъци като по-голямо нето щото нали онова дето го харча... обаче те харчат и заеми, ама не казват "заемите са нето"... щото его его, ама и то си има граници като ти бръкне в джоба...
Всъщност пазарът на работна ръка се саморегулира и е точно такъв, какъвто е реално.
Ако има 500 кандидата за някакво работно място, то съвсем нормално заплащането предвид голямото търсене за тази позиция да е по-ниско от очакваното. Разбира се не коментираме качеството на предлаганата услуга, тъй като това в България това не е аргумент на работодателите, а се търси възможно най-евтин продукт, съответно за най-голяма печалба.
biggeorge
02/08/2021, 21:06
Работа без трудов договор не се работи.
Няма значение каква е работата и колко се плаща.
Ако нямаш трудов договор ти не си защитен от Кодекса на труда и ако стане трудов инцидент си напълно сам.
Кажи на жената да не се хваща на работа без трудов договор.
Да не говорим, че като нямаш трудов договор не ти плащат здравни и пенсионни осигуровки.
Мислете преди да се съгласявате на подобни неща.
Бъдете разумни, за да не пострадате.
Бай Ганьо
02/08/2021, 21:24
Тя може сама да се осигурява.
Има и всякакви видове застраховки.
За какъв проблем говориш!
biggeorge
02/08/2021, 21:41
За трудов проблем говоря.
Липсата на трудов договор оставя човека незащитен от работодателите.
Ма как застрахователя ще ти признае трудова злополука без трудов договор, направо ще си счупи ръцете да ти подписва за изплащане на застраховката...
Еле пък данъчните как ще ви се зарадват като има нерегламентирани (без договор) трудови взаимоотношения, нищо че се самоосигуряваш...
Не те знам кога последно си бачкал в България, ама правилата на играта се промениха доста. Работник без трудов догвор е виновен (подлежи на санкции) наред с "чорбаджията-изедник". Аха, това в България.
Бай Ганьо
02/08/2021, 22:47
Виноват.
Мислих, че сме свободна държава.
А, избързваш, още сме някъде между слободията и свободата, ама напредваме към свободата.
biggeorge
03/08/2021, 07:39
Не само данъчните от НАП.
И Инспекцията по труда много ще се зарадва на работник без трудов договор.
Виждам ги как подскачат от радост.
Радио Ереван
03/08/2021, 11:44
Работа без трудов договор не се работи.
Няма значение каква е работата и колко се плаща.
Ако нямаш трудов договор ти не си защитен от Кодекса на труда и ако стане трудов инцидент си напълно сам.
Кажи на жената да не се хваща на работа без трудов договор.
Да не говорим, че като нямаш трудов договор не ти плащат здравни и пенсионни осигуровки.
Мислете преди да се съгласявате на подобни неща.
Бъдете разумни, за да не пострадате.
Става въпрос за сезонна работа.
Бих препоръчал на младежи да работят нелегално работа (официално са безработни), ако заплатата им е значително по-висока от тази на трудовия договор. Примерно е 1800 лева, а на трудов договор е нетно под 1000 лева. Могат да си направят сами застраховка и плащат здравни осигуровки. Даже да получават енергийни помощи, ако отговарят на условията.

Няма как да им запорират заплатата, дори и да дължат издръжка, защото не получават такава.

Ако ги съдят за издръжка, ще ги осъдят на минимална, защото са бедни безработни. При налагане на глоба от съда също се взема предвид социалния статус на подсъдимия. Колкото е по-богат, толкова е по-голяма тя. Могат да бъдат освободени и от съдебни такси и дори да получат служебен адвокат, ако им се наложи. Благинките не са малко.
Е, ако ги хванат контролните органи, може да имат проблеми. Кредит също не могат да изтеглят от банка, но това по-скоро е за добро. Може да случат на некоректен работодател, който да ги завлече с парите. И за тези неща предупреждавам.

Навремето баща ми казваше, няма по-голям цар от нехванатия крадец, но докато не го хванат.
Радио Ереван
03/08/2021, 11:52
Ма как застрахователя ще ти признае трудова злополука без трудов договор, направо ще си счупи ръцете да ти подписва за изплащане на застраховката...
Еле пък данъчните как ще ви се зарадват като има нерегламентирани (без договор) трудови взаимоотношения, нищо че се самоосигуряваш...
Не те знам кога последно си бачкал в България, ама правилата на играта се промениха доста. Работник без трудов догвор е виновен (подлежи на санкции) наред с "чорбаджията-изедник". Аха, това в България.
Каква трудова злополука, той е безработен, който се качил на стола да си смени крушката и паднал или се подхлъзнал в банята!?
Останалото е вярно и защо да не бъде виновен наред с чорбаджията, след като е съучастник?
biggeorge
03/08/2021, 12:03
Забравяш едно много важно нещо - по-ниските осигуровки ще доведат до по-ниски пенсии след години.
Според мен всеки трябва да се осигурява на пълния размер на заплатата си.
Тогава и данъчните постъпления ще са по-високи.
Радио Ереван
03/08/2021, 12:13
Забравяш едно много важно нещо - по-ниските осигуровки ще доведат до по-ниски пенсии след години.
Според мен всеки трябва да се осигурява на пълния размер на заплатата си.
Тогава и данъчните постъпления ще са по-високи.

Не е задължително. младежът може да не доживее до пенсия, а и да доживее виждаш, че има минимална пенсия, която не зависи от по-ниските осигуровки. Демек тези, които са плащали по-високи са се прецакали.
Да, това е добре за държавата, но не е добре за този, който ги плаща. Не е ли по-изгодно спестените пари от осигуровки и данъци да ги вложиш в нещо, което след време ще ти носи приходи? Е, ако не те хванат разбира се.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.