Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Ако ти беше в Афганистан.......
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Buitenlander
Цитат(Бай Ганьо @ 05/09/2021, 19:29) <{POST_SNAPBACK}>
По скоро другите валути и еврото плават спрямо долара. p.gif

Това вече е съвсем точно, но се съобразявам с нивото на колегата. Мълчи сега, нали ще пием уиски beerchug.gif
Питето
Баце, баце, то да не е един храм с петима търговци, че да ги видш и изгониш от храма. Света е станал изумително огромен от онези времена дето ти идва инфото. САЩ се опитаха да правят суперкомпютър, в който да набутат всички транзакции на банки, кредитни карти и квото достъпно разплащане могат да докопат, и после да накарат компютъра да търси модели за:
-пране на пари
-нелегални залози
-мокри поръчки
-терористични парични потоци, за разплащане, купуване на оръжие обучение, набиране на мераклии...
-корупционни и рушветни разплащания
- някои "специфични" чуждодържавни разплащания на тяхна територия и с техни контрагенти,
... и се отказаха щото трудно му изчислиха работните параметри, камо ли да го измислят като архитектура, сглобят, програмират и захранят с данни. Отделно, че както пиша за пети път, системата на чистите пари е така структурирана, че да се справя с изпраните пари без да я разклатят. И съвсем в друга посока, че мръсните пари стават истинки пари само ако бъдат изпрани адекватно. Иначе са си просто напечатана хартия, дето не може почти нищо, което да не може да се разплати и натурално с "бЕло" или "оръжие" или там каквото нелегално и незаконно правят, за да изкарат мръсните пари.
Питето
Опс, пак грешка. Цената я плащат тези дето работят за/с мръсните пари. Те я плащат с мизерен живот. Цената я плащат и клановете, къде с къс живот, къде с дълъг затвор, и още някои кофти варианти в зависимост от това в коя част на света се намират. Нормалния Потребител (явно богоподобните обяснения ги схващаш по-добре) работи с чисти пари, дори да плаща за наркотици, незаконен хазарт или проституция. Изкарва си парите легално, харчи ги легално и от там насетне, когато парите вече са мръсни, не е негова грижа, а на тези, дето са ги взели. Това е за паричната, икономическата част, чисто финансовата линия, да не я бъркаш с другите последици.
lati1960
Цитат(Buitenlander @ 05/09/2021, 20:14) <{POST_SNAPBACK}>
Ееее, ама ти си патологичен лъжец, без извинение.
Първо - курсът преди 20 години не у 2.40 , а 2,07 :

Второ, до тези , или почти тези нива доларът се е покачвал неколкократно през годините :

И трето, сега като си издължиш първото уиски, мога да ти взема още една бутилка, че в течение на следващите две години, доларът поне еднократно ще се приближи пак до нивото на еврото (или на двата лева), плюс-минус 10%.

Така че, както обикновено пускаш партенка, няма такава тенденция да понижаване курса на долара, плава си нагоре-надолу спрямо еврото със 20-тина процента, което си е нормално. Спрямо английските и японските пари даже е поскъпнал.

Глупости на търкалета.
Помня ясно, тогава работех в издателство на Орлов мост, и сменях долар поне за 2.25-27! Помня го като сега!
Можеш да пействат квото си щеш, но аз съм го правил този чейнч, имаше чейнч бюро точно зад спирката на Евлоги Георгиеви първата след Моста в посока Военна Академия. До ведомствената книжарница тогава. Сменял съм долари тогава по почти същия курс, точно през 2001-ва, понеже мой добър приятел писател от Америка ми даде такива за един мой ръкопис, който издадохме съвместно тогава, с негов предговор. Нещо като хонорар. Неговите сметки бяха в долари, и ми плати с такива. Обменях дълго време, при нужда, така че съм на 100% сигурен за курсовете точно тази година. И, именно на следващата, пак добре го помня, през 2002 долърът постепенно почна да се срива.
Не ми пука какво ще ми даваш тук и какво ще ми говориш. Аз съм го изживял това, част е от живота ми, имам добра памет, по това не бъркам. /По което, си признавам/ Иначе, за бутилчето отлежало, винаги мога да ти пратя, дай адрес на лични примерно, нямаш проблеми. Не че съм изгубил баса, той беше за друго - дали Борисов ще се кандидатира за президент срещу Радев, дали ГЕРБ ще спечелят следващите избори и ще се върнат на власт в коалиция с ИТН и ДБ, примерно, плюс патриотите обединени, ако влязат, с подкрепата на ДПС зад паравана. Ето това беше моята теза, с която сключих баса. Като минат изборите ноември, вече се очертават две в едно, което също прогнозирам отдавна тук, тогава... който загубил, плаща! laugh.gif Ако пък сега нямаш пари да си купиш уиски, пиши ми адресче, ще ти пратя, готин си, нищо лично спрямо нахъсването ти срещу мен. Не съм злобар, не държа лошо, и не съм тук да се карам с никого или да обиждам хората. Нататък всеки да преценява. Бъди здрав, и - наздраве! cheers1.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 05/09/2021, 23:31) <{POST_SNAPBACK}>
Баце, баце, то да не е един храм с петима търговци, че да ги видш и изгониш от храма. Света е станал изумително огромен от онези времена дето ти идва инфото. САЩ се опитаха да правят суперкомпютър, в който да набутат всички транзакции на банки, кредитни карти и квото достъпно разплащане могат да докопат, и после да накарат компютъра да търси модели за:
-пране на пари
-нелегални залози
-мокри поръчки
-терористични парични потоци, за разплащане, купуване на оръжие обучение, набиране на мераклии...
-корупционни и рушветни разплащания
- някои "специфични" чуждодържавни разплащания на тяхна територия и с техни контрагенти,
... и се отказаха щото трудно му изчислиха работните параметри, камо ли да го измислят като архитектура, сглобят, програмират и захранят с данни. Отделно, че както пиша за пети път, системата на чистите пари е така структурирана, че да се справя с изпраните пари без да я разклатят. И съвсем в друга посока, че мръсните пари стават истинки пари само ако бъдат изпрани адекватно. Иначе са си просто напечатана хартия, дето не може почти нищо, което да не може да се разплати и натурално с "бЕло" или "оръжие" или там каквото нелегално и незаконно правят, за да изкарат мръсните пари.

Не оспорвам горното.
Което ти си написал. Което и Бутерлангера или както там се произнася. О кей, така е.
Но. Хайде и двамцата се замислете - след като и вие, и аз, и цял народ наш, че и цял свят ги знае кои са наркодилърите, пласьорите, сводниците, крадците, измамниците, трафикантите, и цялата тая паплач, и то ги знаем поименно, по адреси, на улицата, по съседство, по лице... всичко за тях, то, кажете ми, обяснете ми нещо простичко и елементарно: Защо аджеба само властта, прокуратурата, съдебната система и службите, полиция и данъчни, които трябва да го знаят същото, само те не го знаят?!!! Не че не. Но се правят на утрепани.
По-накратко: Ти ги знаеш престъпниците, аз ги знам, колегата ги знае, всички ги знаем... само държавата, властта и органите дето трябва да ги окошарат, само те не ги били знаели! Ало! Ехо! Ехо-о-о! Вие сериозно ли?
Аз може и да ручам още доматите с колчетата у шопско, ама не на мене тия!!!
Buitenlander
Цитат(lati1960 @ 06/09/2021, 18:24) <{POST_SNAPBACK}>
Защо аджеба само властта, прокуратурата, съдебната система и службите, полиция и данъчни, които трябва да го знаят същото, само те не го знаят?!!! Не че не. Но се правят на утрепани.
По-накратко: Ти ги знаеш престъпниците, аз ги знам, колегата ги знае, всички ги знаем... само държавата, властта и органите дето трябва да ги окошарат, само те не ги били знаели! Ало! Ехо! Ехо-о-о! Вие сериозно ли?
Аз може и да ручам още доматите с колчетата у шопско, ама не на мене тия!!!

По-накратко - в нормалния свят, когато “знаеш” нещо, а не можеш даго докажеш пред независим съд с доказателснва, отговарящи на правните норми, то ти нищо не знаеш, и понякога лежиш за клевета. Ако ти наистина имаш доказателства за определени лица, че се занимават с престъпна дейност и не ги споделяш с компетентните органи - проблемът си е само твой. Аз лично, не знам кои са “наркопласьорите, сводниците и другите престъпници”
Buitenlander
Цитат(lati1960 @ 06/09/2021, 18:16) <{POST_SNAPBACK}>
Не че съм изгубил баса, той беше за друго - дали Борисов ще се кандидатира за президент срещу Радев, дали ГЕРБ ще спечелят следващите избори и ще се върнат на власт в коалиция с ИТН и ДБ, примерно, плюс патриотите обединени, ако влязат, с подкрепата на ДПС зад паравана. Ето това беше моята теза, с която сключих баса. Като минат изборите ноември, вече се очертават две в едно, което също прогнозирам отдавна тук, тогава... който загубил, плаща! laugh.gif

Да не започваме да въртим дупетата от сега wavetowel2.gif

Аз си имам документирано за какво съм се обзаложил, и не приемам допълнителни условия.
Така че, след 2 седмици ГЕРБ като си обявят официално кандидата за президент, можеш да плащаш. Понеже, това , че ще спечелят следващите парламентарни избори е ясно на всеки. Но няма нищо общо с това, за което сме се обзаложили.
Buitenlander
Цитат(lati1960 @ 06/09/2021, 18:16) <{POST_SNAPBACK}>
Глупости на търкалета.
Обменях дълго време, при нужда, така че съм на 100% сигурен за курсовете точно тази година. И, именно на следващата, пак добре го помня, през 2002 долърът постепенно почна да се срива.
Не ми пука какво ще ми даваш тук и какво ще ми говориш.

Явно, през 2002 са ти свършили доларите, и не си обърнал внимание, че след този “срив”, имаше поне 5-6 покачвания спрямо еврото (респективно лева).
А това , че сайтън на БНБ е “глупости на търкалета”, няма да го коментирам, да си го оцени всеки четящ мъдростите ти.
viara
Цитат(Mukaveev @ 23/08/2021, 21:45) <{POST_SNAPBACK}>
Гледам......кадрите от Афганистан. Чудо..... това, не знам как да го опишеш.

Мисля си , ако си някакъв местен жител и...... всичко това ти се случи, какво ще правиш ?
Какъв изход ще измислиш. Имаш едни ...$ 1000 в джоба, какво правиш, не си успял да се качиш на чуждите самолети , а брадатите приятели са вече до теб.

Бах ти и живота.......

Ами това е новото правителство ... Всичко върви към съсипия на правителствата и се избират такива, че да не се понасят от хората.
Всичко започна от съсипване на правителството в Сирия.
То май Ванга имала реч, че от се почва ...

И това е част от играта. Наблюдавайте.
https://news.bg/int-politics/zapadat-da-se-...toni-blear.html
Бай Ганьо
Изглежда на ковидът му се вижда краят. laugh.gif
Питето
То, твоите сърелигиозници така са знаели и кои са вещиците, кои са белязани от дявола... и доста народ е загинал залудо.
lati1960
Цитат(Buitenlander @ 06/09/2021, 19:55) <{POST_SNAPBACK}>
По-накратко - в нормалния свят, когато “знаеш” нещо, а не можеш даго докажеш пред независим съд с доказателснва, отговарящи на правните норми, то ти нищо не знаеш, и понякога лежиш за клевета. Ако ти наистина имаш доказателства за определени лица, че се занимават с престъпна дейност и не ги споделяш с компетентните органи - проблемът си е само твой. Аз лично, не знам кои са “наркопласьорите, сводниците и другите престъпници”

Ми, пич, нали за това плащаме данъци и през тях заплати на тия органи, служби и власти, за да ги съберат тия пусти доказателства! А не да ги събират в папки, и после да ги превръщат в политическо изнудване. Хайде стига! Смешно е вече... Макар не чак толкова, като се замисли човек.
Истината е гадна, и потресаваща: Нарича се тотална, огромна, страшна корупция и престъпност обхванала обществата отгоре до долу, тотално! Но ти си пишѝ, пишѝ си...
lati1960
Цитат(Buitenlander @ 06/09/2021, 20:04) <{POST_SNAPBACK}>
Да не започваме да въртим дупетата от сега wavetowel2.gif

Аз си имам документирано за какво съм се обзаложил, и не приемам допълнителни условия.
Така че, след 2 седмици ГЕРБ като си обявят официално кандидата за президент, можеш да плащаш. Понеже, това , че ще спечелят следващите парламентарни избори е ясно на всеки. Но няма нищо общо с това, за което сме се обзаложили.

О кей. Като си го обявят официално обаче, тогава да, ще те черпя, както и Бай Ганя, не съм го забравил и него, както и Еревана, думата си е дума. За разлика от други някои, аз си държа на думата. Но, дотогава, наблягайте на шльоковицата. Наздраве! a4dff7b7.gif
lati1960
Цитат(Buitenlander @ 06/09/2021, 20:24) <{POST_SNAPBACK}>
Явно, през 2002 са ти свършили доларите, и не си обърнал внимание, че след този “срив”, имаше поне 5-6 покачвания спрямо еврото (респективно лева).
А това , че сайтън на БНБ е “глупости на търкалета”, няма да го коментирам, да си го оцени всеки четящ мъдростите ти.

Да, покачвания на долара имаше епизодични няколко, но нивата никога не стигнаха тези отпреди 2002-ра.
Що касае инфото от БНБ, не мога да коментирам. Може да е някаква грешка, не знам. БНБ е най-сериозната и стабилна българска институция до момент. На това все още се крепи крехкото социално равновесие у нас, също и политическо. Затова ще ти дам друго инфо, по курса на долара спрямо лева у нас, от 1991 г., до много след дискутираната от нас 2001-ва. Сам се убеди за какво става дума, по месеци е.
http://www.prehod.omda.bg/page.php?tittle=...;IDArticle=2166
Като днес си спомням таблото на чейнч бюрото тогава, през пролетта на 2001г., а на него имаше курс купува 2.24, и курс продава 2.27. Не виждам причина да те лъжа. Дали мина тези нива, не помня. После взе властта царя, но по други, глобални причини, доларът почна да върви надолу. Това е.
Всъщност чатна ми откъде идва разминаването. И едните данни са коректни, на БНБ, и другите. Просто има разминаване между курса на Централната Банка, респективно банките въобще, и чейнч бюрата. Днес този марж е много тънък, почти го няма, в ситуация на валутен борд, стабилност, и т. н. Но, тогава беше доста сериозен. Оттам и различните данни. За мен това обяснява всичко по спора ни. Поне по този. tongue.gif
agrippa
Цитат(biggeorge @ 24/08/2021, 10:23) <{POST_SNAPBACK}>
...
Остава без отговор въпроса защо САЩ отказаха да ликвидират талибаните?
Освен това защо директора на ЦРУ се е срещал с лидера на талибаните?
Каква общ бизнес имат ЦРУ с талибаните?
ЦРУ занимават ли се с производство на опиум и наркотрафик?

...
И защо да ги ликвидират? Та те имат поддръжката на болшинството население, по един или друг начин.
Казват, синтетичните наркотици изместват тия, произведени от опиум... Интересите се променят.
lati1960
Цитат(Питето @ 07/09/2021, 19:24) <{POST_SNAPBACK}>
То, твоите сърелигиозници така са знаели и кои са вещиците, кои са белязани от дявола... и доста народ е загинал залудо.

Ех, Пите, Пите.
Че как разбра, че са мои... как го рече - сърелигиозници?
Ти сериозно ли? Правиш ли въобще разлика между религия и вяра?
Май не. Ще спра дотук, за да не разводняваме темата.
-------------------
Отделно за протокола: Никога, никъде, вкл. тук, по никакъв начин не съм подкрепял нито кладите, нито инквизицията, нито каквото и да било насилие спрямо който и да било човек от страна на когото и да било! Органично не понасям както насилието във всичките му форми, не само военното, физическото, всякакво, но и всички разновидности на идеологическо такова, политическо, , ментално, обществено, психическо, държавно, даже и религиозно. Не съм психолог, но при теб е видна контрареакция на нещо подобно, което е ескалирало в отвращение към религията, във всичките ѝ форми, без обаче да си наясно какво представлява сама религия, отделно вярата като нещо отделно, а и същината на древните текстове които формират познатата ни днес Книга като Библия. Мисля трябва да преосмислиш нещата в този план по-обективно и без емоции, като си дадеш труда да се запознаеш с фактите и истините от първо лице, не през което някой ти е наложил. Не си глупав човек, забравѝ всичко по въпроса досега, и започни отначало, начисто. Поне опитай. Важно е! Може би най-важното нещо, което трябва да направиш. И не само ти. Успех, най-искрено!
lati1960
Цитат(agrippa @ 08/09/2021, 04:21) <{POST_SNAPBACK}>
И защо да ги ликвидират? Та те имат поддръжката на болшинството население, по един или друг начин.
Казват, синтетичните наркотици изместват тия, произведени от опиум... Интересите се променят.

Като се замисля, това последното не е лоша причина братята янки да се изтеглят от Талибанстан, пардон, от Афганистан. В смисъл: "Ние вече правим синтетична дрога, с нея ще надрусваме тъпаците, не ви щем вече опиума, наврете си го... където щете, така че - чао!" animatedwink.gif
Не че е единствената де. Но е логична, да.
Бай Иван
Срещу ръжен не се рита.Но се чудя,от къде талибаните се снабдяват с оръжие и кой ги издържа.Войната е скъпо начинание.ЦРУ би трябвало да е на ясно,но си мълчи.От друга страна,само посолствата на Русия и Китай не напуснаха Кабул.Някой има ли предположения?
Бай Иван
Извинявам се за въпроса.В последствие видях ,че е коментиран.
marchela72
thumbup.gif clap2.gif clap2.gif
lati1960
Цитат(Бай Иван @ 16/09/2021, 12:31) <{POST_SNAPBACK}>
Срещу ръжен не се рита.Но се чудя,от къде талибаните се снабдяват с оръжие и кой ги издържа.Войната е скъпо начинание.ЦРУ би трябвало да е на ясно,но си мълчи.От друга страна,само посолствата на Русия и Китай не напуснаха Кабул.Някой има ли предположения?

Евро Съюза също възстановява представителството в Кабул. Вчера го решиха.
А иначе, за оръжията... Има много "частни" търговци на такова, всякакво. Разбира се, в пряка връзка със съответните служби и концерни производители. Нали вече всичко е частно. Не че всичко е де, но, да кажем. Търговията с оръжия е деликатно нещо. Има наистина такива солови играчи, българи също, знам къде живеят в София няколко такива, по Бояна, Драгалевци, в Студентски град, в Австрия също... Зад тях разбира се са съответните държави, с корпорациите произвеждащи стоката. И нататък е мътна и кървава. Основната конкуренция е точно между САЩ, Русия и Китай. България няма лоши позиции конкретно по конвенционалните такива, това се знае. Помниш историята на "Кинтекс". Имаше дори натиск отвъд океана в това направление към нас. И т. н. Не съм наясно колко печелят талибаните от опиума, примерно. Иначе, като имаш милиони и милиарди, всичко можеш да си напазаруваш днес, дори ракети. Засега, слава Богу, не и ядрени. Докога, трудно е да се каже. Не ми се мисли какво би станало, ако ислямски фундаменталисти въобще, не само талибаните, се сдобият с нещо подобно! Дано никога не стане!
lati1960
Цитат(Бай Иван @ 16/09/2021, 12:37) <{POST_SNAPBACK}>
Извинявам се за въпроса.В последствие видях ,че е коментиран.

Извинен си, щото още много може да се каже по него.
Скромното ми мнение е, че ситуацията с Афганистан наподобява тази с Израел в Близкия изток, но с обратен знак, в посока надмощие на ислямския фундаментализъм и агресивен шериат. Което се поддържа от абсолютно всички глобални играчи, без Евро Съюза като общност, но не и като отделни държави. Примерно Франция беше много разочарована от напускането на Щатите. Също и британците. Те пък днес с Австралия сключиха нов военен пакт, нов съюз в Тихия океан, за да опонират на Китай: https://nova.bg/amp/news/view/2021/09/16/33...B0%D0%BA%D1%82/
Интересите на руснаците са ясни там. Имам усещането, че доста отдалече някой подготвя света ни за нов военен глобален конфликт, дано да не е вярно. Говоря за конвенционален, не ядрен. Двата полюса, около които се оформя той, са точно Израел от една страна, с Америка, Британия и Франция категорично зад тях, от друга Иран и Афганистан, като център на крайния ислямски тероризъм и агресия. Китайците го играят по свой независим вектор, и имат основания предвид огромната си не само военна мощ. Тоест, всички помпат мускули, въпросът е дали световните бандюхи ще се сборичкат накрая, и кой с кого? Или просто това е част от друга една война, главната, търговската такава. Битката за власт и парѝ, разбира се. Дори на глобално ниво. Всеки иска да управлява света еднолично. От големите и силните. Но, дали е възможно? И какви са другите опции?
Интересен е този разговор...
Бай Иван
Мисля ,че Франция не би се включила в новия съюз -САЩ,Англия,Австралия.Макрон иска създаването на европейски военни части,с което ще постигне относителна независимост от САЩ.Фактите говорят ,че САЩ имат договорка за сдаване властта на талибаните.Срещу какво- ще видим.Дали не е с/у финансова инжекция от Саудитска Арабия?
Shade
Цитат(Бай Иван @ 17/09/2021, 10:41) <{POST_SNAPBACK}>
Мисля ,че Франция не би се включила в новия съюз - САЩ, Англия, Австралия. Макрон иска създаването на европейски военни части, с което ще постигне относителна независимост от САЩ. Фактите говорят, че САЩ имат договорка за сдаване властта на талибаните. Срещу какво - ще видим. Дали не е с/у финансова инжекция от Саудитска Арабия?

Каква финансова инжекция от Саудитска Арабия имаш предвид?

Договорката на САЩ беше да се изтеглят от Афганистан, след като обучат и осигурят материално местното правителство, за да си стъпи стабилно на краката. За да развива и поддържа икономиката на страната, и да противостои на талибаните. Талибаните са напълно неспособни да осигурят работеща икономика и освен да убиват и да налагат религиозен фанатизъм, друго не умеят.
Обаче афганистанското правителство се оказа "Лабава Мара" и въпреки подписаните договори за икономическо сътрудничество и търговия с САЩ, пред перспективата да управялват сами без някой да им държи ръчиците, страхливо се спасиха с бягство в Таджикистан.
Талибаните, пред тежнението да управляват страна, нещо, което не са вършили никога, се стреснаха, и в търсене на международна подкрепа омекнаха: позволиха на американците, които изпуснаха последния полет, да се приберат без да ги вземат за заложници, обявиха, че ще разрешат жените в Афганистан да получават образование и куп други смегчавания на фундаменталния ислям.

Що се отнася до Саудитска Арабия, там нещата са по-сложни.
Саудитска Арабия е втория по обем производител на петрол след САЩ и най-големия световeн износител на петрол. Освен това след Втората Световна война Саудитска Арабия се наложи като регионална военна сила, гарантиращи стабилността на нефтените полета и доставките от района на Персийския залив. Това от своя страна е свързано със стабилността на Западните икономики (да вземем за пример петролната криза от 1973).
САЩ и Саудитска Арабия имат стабилни икономически отношения, като Саудитска Арабия е най-големия търговски партньор на САЩ в Близкия Изток. От друга страна Саудитска Арабия се разкъсва от вътрешни противоречия между абсолютната монархия, която ограничава почти всякакви политически права и граждански свободи (примерът с убийството на журналиста Кашоги) и желанието да бъде в добри отношения със Западните демокрации. Където Саудитска Арабия е направила сериозни инвестиции предвид, че когато един ден нефтът се изчерпи, без такива инвестиции ще могат да търгуват само с пясък.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 07/09/2021, 03:17) <{POST_SNAPBACK}>
Изглежда на ковидът му се вижда краят. laugh.gif

В съответствие с мъдрия съвет, който ми беше даден (Върни се по-назад и си изчети внимателно и непредубедено диалозите с Бай Ганьо - ще се учудиш колко неща си пропуснал в бързината да сътвориш ироничния си отговор!), тук, внимателно, непредубедено и без ироничен отговор търся да открия дълбочината в представеното твое прозрение, без да пропусна нито едно нещо.
Но поради очевидно ниското ми интелектуално ниво, пропускам всичко.
Така че би ли бил така добър да поясниш като за моето ниво как от предупреждението на Тони Блеър, че Западът трябва да е подготвен за евентуален опит от страна на ислямският тероризъм за използване на биологични оръжия, следва, че на ковид му се вижда края?
Без такова пояснение звучиш, сякаш цитираш известната фраза на Платон "Само мъртвите виждат края на войната". И ако е така, как това самодоволно твое заключение съответства на декларацията (която не оспорвам и се съгласявам, че не те разбирам) за "смях, веселие, приятелски срещи и да не изброяваш повече":

Цитат
Вие няма никога да разберете, че има много хора, които предпочитат един пълноценен ден изпълнен със смях, веселие, приятелски срещи и да не изброявам повече
lati1960
Цитат(Shade @ 17/09/2021, 22:02) <{POST_SNAPBACK}>
Каква финансова инжекция от Саудитска Арабия имаш предвид?

Договорката на САЩ беше да се изтеглят от Афганистан, след като обучат и осигурят материално местното правителство, за да си стъпи стабилно на краката. За да развива и поддържа икономиката на страната, и да противостои на талибаните. Талибаните са напълно неспособни да осигурят работеща икономика и освен да убиват и да налагат религиозен фанатизъм, друго не умеят.
Обаче афганистанското правителство се оказа "Лабава Мара" и въпреки подписаните договори за икономическо сътрудничество и търговия с САЩ, пред перспективата да управялват сами без някой да им държи ръчиците, страхливо се спасиха с бягство в Таджикистан.
Талибаните, пред тежнението да управляват страна, нещо, което не са вършили никога, се стреснаха, и в търсене на международна подкрепа омекнаха: позволиха на американците, които изпуснаха последния полет, да се приберат без да ги вземат за заложници, обявиха, че ще разрешат жените в Афганистан да получават образование и куп други смегчавания на фундаменталния ислям.

Що се отнася до Саудитска Арабия, там нещата са по-сложни.
Саудитска Арабия е втория по обем производител на петрол след САЩ и най-големия световeн износител на петрол. Освен това след Втората Световна война Саудитска Арабия се наложи като регионална военна сила, гарантиращи стабилността на нефтените полета и доставките от района на Персийския залив. Това от своя страна е свързано със стабилността на Западните икономики (да вземем за пример петролната криза от 1973).
САЩ и Саудитска Арабия имат стабилни икономически отношения, като Саудитска Арабия е най-големия търговски партньор на САЩ в Близкия Изток. От друга страна Саудитска Арабия се разкъсва от вътрешни противоречия между абсолютната монархия, която ограничава почти всякакви политически права и граждански свободи (примерът с убийството на журналиста Кашоги) и желанието да бъде в добри отношения със Западните демокрации. Където Саудитска Арабия е направила сериозни инвестиции предвид, че когато един ден нефтът се изчерпи, без такива инвестиции ще могат да търгуват само с пясък.

... и граждани на същата тази Саудитска Арабия, с подкрепата на своето посолство в САЩ, гътнаха кулите близнаци в Ню Йорк... И, какво от това? Нищо особено не е станало, ми да. Животът продължава, мъртвите са си мъртви, живите имат нужда от бензин. Както се казва - интересът клати феса. Майната им и на свободите, и на ценностите, и на демокрацията, когато става дума за кинти и власт! Егати лицемерието!
Бай Ганьо
По-простичко да ти го кажа искаш.
Градусите на жабата във водата на котлона за сега по моя преценка са поне 85.
В скоро време ще станат 90.
Остават ви едни мижави 10 градуса.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 18/09/2021, 06:09) <{POST_SNAPBACK}>
По-простичко да ти го кажа искаш.
Градусите на жабата във водата на котлона за сега по моя преценка са поне 85.
В скоро време ще станат 90.
Остават ви едни мижави 10 градуса.

Благодаря, това наистина беше търсения убедителен отговор, подгизнал от мъдрост. Твоята преценка, безусловно потвърждавана от текущите световни събития, е като пътеводна звезда във форума. hat.gif
Да, друго си е, когато "човек се върне назад и си изчете внимателно и непредубедено диалозите с теб - учудващо е колко неща е пропуснал в бързината да сътвори ироничен отговор".
Само за протокола, въпреки ниското ми интелектуално ниво, не беше нужно да се задълбочваш чак толкова. Можеше да ми опонираш още по-простичко с най-силния заключителен аргумент, редовно използван във вашата гилдия. А именно, да заявиш: "С това само доказваш моята теза. sunbathing.gif"
Сразяващо съждение, по-силно от мотивиран довод. good.gif
Бай Ганьо
Свободата е лично усещане.
Това, че ти не се чувстваш във водата може само да ме радва.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 18/09/2021, 08:30) <{POST_SNAPBACK}>
Свободата е лично усещане.
Това, че ти не се чувстваш във водата може само да ме радва.

Във водата се чувствам, когато плувам в океана. Което очевидно не те радва и ме оставя без друг избор, освен да си разплета чорапите. sad.gif

И да, сигурно "ние няма никога да разберем хората, които предпочитат един пълноценен ден изпълнен със смях, веселие, приятелски срещи и да не изброяваш повече".
Но това не ни пречи да разбираме много добре воплите им на следващия ден, когато берат душа на интензивната система и се кълнат, че ако оцелеят, повече няма да са толкова повърхностни и лекомислени.
Ето ти свидетелства от първа ръка за метаморфозите на горните веселяци:
Те презираха ваксината срещу ковид-19. Сега споделят колко съжаляват за това.
Тежко е да гледаш задушаващите се и съжаленията им.
Когато намериш материал, където някой, в отчаяни опити да си поеме дъх, се радва на личното усещане за свобода, че "предишният му ден е бил пълноценен, изпълнен със смях, веселие, приятелски срещи", а случващото се днес е една незначителна дреболия, ела и се обади.
Бай Ганьо
Живейте си в хралупите.
Не ми пречите.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 18/09/2021, 09:49) <{POST_SNAPBACK}>
Живейте си в хралупите.

Клишето за хралупите се изтърка отдавна. Виж там да подновиш репертоара от клишета, които да пробутваш в случаите, когато ти липсват доводи, и заради които човек "да се върне по-назад, да си изчетe внимателно и непредубедено диалозите теб, и да се учуди колко неща е пропуснал в бързината". 486.gif
Shade
Цитат(lati1960 @ 18/09/2021, 04:21) <{POST_SNAPBACK}>
... и граждани на същата тази Саудитска Арабия, с подкрепата на своето посолство в САЩ, гътнаха кулите близнаци в Ню Йорк... И, какво от това? Нищо особено не е станало, ми да. Животът продължава, мъртвите са си мъртви, живите имат нужда от бензин. Както се казва - интересът клати феса. Майната им и на свободите, и на ценностите, и на демокрацията, когато става дума за кинти и власт! Егати лицемерието!

Така е, така е!
Саудитски граждани гътнаха кулите близнаци в Ню Йорк. Това представляват саудитските граждани.
А български гражданин открадна трупа на Чарли Чаплин. Това представляват българските граждани. sad.gif
Бай Иван
Имах пред вид сделката която Саудитите сключиха със САЩ за оръжия за о/о 200млрд$.
lati1960
Цитат(Shade @ 18/09/2021, 20:39) <{POST_SNAPBACK}>
Така е, така е!
Саудитски граждани гътнаха кулите близнаци в Ню Йорк. Това представляват саудитските граждани.
А български гражданин открадна трупа на Чарли Чаплин. Това представляват българските граждани. sad.gif

Спекулираш.
Щото българското посолство в Швейцария не е подпомогнало този българин, който изкопа Чаплин.
От което не е последвала и смъртта на цивилни граждани. Нито разрушения. Тоест, не говорим за тероризъм.
Различни неща са!
lati1960
Цитат(Бай Иван @ 20/09/2021, 21:43) <{POST_SNAPBACK}>
Имах пред вид сделката която Саудитите сключиха със САЩ за оръжия за о/о 200млрд$.

Така де. Говорим за парѝ и власт.
Останалото се оказа бла-бла, лала-лала, дрън-дрън. Това за права, демокрация, свободи, тинтири-минтири.
Тотално лицемерие!
Ако братята янки имаха еднакви принципи и отношение, заедно с Ирак, Либия и Афганистан трябваше да изорат и Саудитска Арабия! Но, нали.
Питето
За къв и СА? САЩ държат СА отвсякъде (финансово през инвестициите на СА, военно през доставките на оръжие и обучението, технологично щото петрола не извира самичък, ми трябва да се добива, обработва, политически като им правят "гръб" за пред света) и онези слушат, щото са достатъчно мъдри да се сетят, че иначе ще пътуват пак върху камили.

Ей ти факт:
„Каменната ера не е свършила заради липсата на камъни“ — Заки Ямани, саудитец, тогава министър на нефта или икономиката им, все едно.

По-скоро онези в Ирак, Иран, Либия, Афганистан не следят внимателно какво им се предлага и как да захлебят, въобразяват си че са много велики и го докарват до "разораване"... обаче само в ИЗраел могат да изкарат реколта от изорана пустиня, та тези ще ядат пясък и помощи...
Shade
Цитат(lati1960 @ 22/09/2021, 10:20) <{POST_SNAPBACK}>
Спекулираш.
Щото българското посолство в Швейцария не е подпомогнало този българин, който изкопа Чаплин.
От което не е последвала и смъртта на цивилни граждани. Нито разрушения. Тоест, не говорим за тероризъм.
Различни неща са!

Спекулирам, ама друг път.
Декласифицираните от Байдън документи разкриват участието на саудитски граждани в атентата, но не разкриват саудитски правителствен заговор.
lati1960
Цитат(Shade @ 23/09/2021, 00:36) <{POST_SNAPBACK}>
Спекулирам, ама друг път.
Декласифицираните от Байдън документи разкриват участието на саудитски граждани в атентата, но не разкриват саудитски правителствен заговор.

М-м, не точно.
Разкриват донякъде логистична подкрепа от посолсвото и представителствата на С. Арабия в Америка за терористите. Разбира се, било без знанието на кралските особи в Рияд. Ама разбира се. Ти вярваш ли? no.gif
Да ти напомням ли отново случая "Хашоби"? Същото е, само че в по-малък мащаб, личен. Доказа се кой е наредил убийството му, и това беше кралска особа от Рияд, саудитски принц, или както там му викат. И? Да последваха санкции срещу Рияд? Или нещо? Ми нищо. Що? Ми щото става дума пак за същото - за парѝ, за много парѝ, за още парѝ, и власт, и контрол, и парѝ, нефт, власт, и парѝ, и парѝ... Да си представим сега, че за Путин се докаже нещо такова - че е наредил убийството и разфасоването на чужд гражданин в руско посолство някъде. Леле, мале! Майко мила! Ще ореват света янките! И подлогите им в Брюксел. Нали се сещаш какво ще стане? А сега защо не стана? Хайде недей да ми вадиш от девет кладенеца вода, че и от десетия. Ясно е вече и на децата, че арабелите от С. Арабия гътнаха кулите. Чий роднина беше Бин Ладен, а? Стига бе, хора. Хайде по-сериозно. Умни сте, информирани, виждате какво става. И пак някои ги пишете едни... Така де. Впрочем, вината не е в тези от Рияд. За тях, въпреки "приятелството" с Вашингтон, западната цивилизация е враг, на Исляма. Който враг трябва или да бъде покръстен, или сразен и унищожен. Виновни за случилото се не само на 11 септември 2001-ва, а и до днес с тероризма, са техните буквални агенти във Вашингтон, че и в Лондон, и къде ли не. Не че имам нещо против индийци и пакистанци, но напоследък ми прави впечатление, че примерно в правителството на Джонсън в Англия доста министри са със странни имена произлизащи от близкия и среден Изток. wink.gif В Америка картинката не е по-различна, атаката там срещу бялата раса е реваншиско безумие, което е резултат именно от съглашенството на предателите на Америка точно в Белия дом и Вашингтон, които много успешно работят по съсипването на САЩ, факт. А съсипвайки САЩ, идеята е да съсипят и света, поне какъвто го знаем досега. Ето още една причина да се появи и глобалната "пандемия" К19.
lati1960
Цитат(Питето @ 22/09/2021, 23:04) <{POST_SNAPBACK}>
За къв и СА? САЩ държат СА отвсякъде (финансово през инвестициите на СА, военно през доставките на оръжие и обучението, технологично щото петрола не извира самичък, ми трябва да се добива, обработва, политически като им правят "гръб" за пред света) и онези слушат, щото са достатъчно мъдри да се сетят, че иначе ще пътуват пак върху камили.

Ей ти факт:
„Каменната ера не е свършила заради липсата на камъни“ — Заки Ямани, саудитец, тогава министър на нефта или икономиката им, все едно.

По-скоро онези в Ирак, Иран, Либия, Афганистан не следят внимателно какво им се предлага и как да захлебят, въобразяват си че са много велики и го докарват до "разораване"... обаче само в ИЗраел могат да изкарат реколта от изорана пустиня, та тези ще ядат пясък и помощи...

Тоест, признаваш, че става дума за интереси, власт и парѝ, а не за ценности.
Ми добре. Нали и аз това казах. Не че си докрай прав. Щото нали ние българите вече сме братя с янките, слушкаме ги за всичко, пък - на, не сме цъфнали и вързали като саудитците. Що ли? Може би щото нямаме нефт тъдява. animatedwink.gif Стига, човек. Всичко е заради ресурси, власт и парѝ. За контрол. Нататък няма какво повече да говорим.
Shade
Цитат(lati1960 @ 23/09/2021, 11:51) <{POST_SNAPBACK}>
Да ти напомням ли отново случая "Хашоби"? Същото е, само че в по-малък мащаб, личен. Доказа се кой е наредил убийството му, и това беше кралска особа от Рияд, саудитски принц, или както там му викат.

По-добре не ми напомняй случая с Джамал Хашоги. Изобщо не е същото. Конфликтът е между абсолютната монархия на Саудитска Арабия, която е отрязала всякакви политически права и граждански свободи, и един свободолюбив журналист, който си е позволил да я критикува. Аналогични изпълнения имаше и с българи по време на Съветското робство.
Питето
Става дума за ценности (демокрация), които дават власт, пари, свобода... оправят живота. В училище също те карат да стоиш на чина, обаче идеята е да ти оправят живота в последствие. Същото е, само дето методите не са "строг учител", ми пари, пазари, благинки, военна защита... играчките са по-големи и по-скъпи.
lati1960
Цитат(Shade @ 23/09/2021, 22:55) <{POST_SNAPBACK}>
По-добре не ми напомняй случая с Джамал Хашоги. Изобщо не е същото. Конфликтът е между абсолютната монархия на Саудитска Арабия, която е отрязала всякакви политически права и граждански свободи, и един свободолюбив журналист, който си е позволил да я критикува. Аналогични изпълнения имаше и с българи по време на Съветското робство.

Ами да. И това!
Нали във Вашингтон са много принципни по отношение правата и свободите на гражданите навсякъде. Голямо реване за оня руски опозицоинер беше. В Беларус също. Обаче, със саудитците сме приятели. Що? Щото там тече нефт на фонтан, и кинти на килограм, пардон на тонове! А няма на света държава /ако това там въобще е държава!/ като С. Арабия и прилежащите ѝ кралства с по-нарушени права и свободи! Дори в Китай не е така. Но в Белия дом сякаш не го виждат. Ако това не е лицемерие, ти кажи какво е?
lati1960
Цитат(Питето @ 23/09/2021, 23:08) <{POST_SNAPBACK}>
Става дума за ценности (демокрация), които дават власт, пари, свобода... оправят живота. В училище също те карат да стоиш на чина, обаче идеята е да ти оправят живота в последствие. Същото е, само дето методите не са "строг учител", ми пари, пазари, благинки, военна защита... играчките са по-големи и по-скъпи.

Голяма демокрация в Саудитска Арабия, да. Този пръв приятел на Вашингтон в света!
А видяхме и каква демокрация стана и в Афганистан, с методите на този "строг учител", дето си заряза ученика с чалмата! prashchai grigorii.gif
Стига, човек. Говориш вече небивалици.
Shade
Цитат(lati1960 @ 24/09/2021, 09:27) <{POST_SNAPBACK}>
Ами да. И това!
Нали във Вашингтон са много принципни по отношение правата и свободите на гражданите навсякъде. Голямо реване за оня руски опозицоинер беше. В Беларус също. Обаче, със саудитците сме приятели. Що? Щото там тече нефт на фонтан, и кинти на килограм, пардон на тонове! А няма на света държава /ако това там въобще е държава!/ като С. Арабия и прилежащите ѝ кралства с по-нарушени права и свободи! Дори в Китай не е така. Но в Белия дом сякаш не го виждат. Ако това не е лицемерие, ти кажи какво е?

Да, реване за инвазията в Украйна, реване за Навални, реване за Хашоги, реване за изстъпенията в Хонг Конг. Така е. Но не са прекъснати дипломатическите отношения с нито една от тези страни.
Като споменаваш Китай в тази серия, да ти обърна внимание, че военният бюджет на Китай е по-голям от военните бюджети на всички останали азиатски страни заедно. И много сериозно точат зъби за анексиране на Тайван. Което да им осигури ключови позиции в Тихоокеанския регион. Ако това се случи, не е ясно как ще реагира Западът на подобен прецедент, който може да се окаже начало на нещо ново и неочаквано. Затова и Австралия се е стреснала сериозно.
lati1960
Цитат(Shade @ 24/09/2021, 20:13) <{POST_SNAPBACK}>
Да, реване за инвазията в Украйна, реване за Навални, реване за Хашоги, реване за изстъпенията в Хонг Конг. Така е. Но не са прекъснати дипломатическите отношения с нито една от тези страни.
Като споменаваш Китай в тази серия, да ти обърна внимание, че военният бюджет на Китай е по-голям от военните бюджети на всички останали азиатски страни заедно. И много сериозно точат зъби за анексиране на Тайван. Което да им осигури ключови позиции в Тихоокеанския регион. Ако това се случи, не е ясно как ще реагира Западът на подобен прецедент, който може да се окаже начало на нещо ново и неочаквано. Затова и Австралия се е стреснала сериозно.

Ми да, така е.
Аз обаче попитах защо няма реване и за Саудитска Арабия? И по случая Хашоги, и най-вече по този за атентатите от 11.09.2001-ва? Тишина. А зад тишината... https://www.vbox7.com/play:682c740c?p=favou...&id=3459037
lati1960
Цитат(Shade @ 24/09/2021, 20:13) <{POST_SNAPBACK}>

Ако се случи, Западът начело със САЩ ще реагира така, както реагира на анексирането на Крим от руснаците. Тоест, реално никак. Няма и как, срещу ядрена супер сила. А Китай също е такава. Ще има дипломатически ходове, дори заплахи, дрънкане на оръжие, американците отново ще изпратят своята гордост 6-ти флот, да се поразходи из Индийския басейн... И, дотам. Щото, ето защо:
https://www.vbox7.com/play:f195b5fd
Империите са империи, защото накрая винаги рухват. Въпросът е друг: Кой, кои стоят зад империите?
Теория на конспирациите, казвате някои. Ми да. Има заговор. И се развива днес буквално пред очите ни. Само че са нужни едни други очи, за да прозре човек какво става и защо. Иначе ще продължаваме да се чудим и да нямаме отговори.
Shade
Цитат(lati1960 @ 24/09/2021, 11:22) <{POST_SNAPBACK}>
Аз обаче попитах защо няма реване и за Саудитска Арабия? И по случая Хашоги, и най-вече по този за атентатите от 11.09.2001-ва? Тишина. А зад тишината... https://www.vbox7.com/play:682c740c?p=favou...&id=3459037

Тишина, ама друг път. Миналата седмица всички новинарски емисии интензивно дискутираха атентата и въвлечените е него. Сигурно има информация и в Интернет, но не е на майчин език, така че няма да се затичам да ровя заради теб.
VBOX е недостъпен отвъд Калотина и не става ясно каква тенденциозна информация са подбрали и подготвили подклаждачите на конспиративни теории за онези, които сучат само от тях.
lati1960
Цитат(Shade @ 24/09/2021, 21:48) <{POST_SNAPBACK}>
Тишина, ама друг път. Миналата седмица всички новинарски емисии интензивно дискутираха атентата и въвлечените е него. Сигурно има информация и в Интернет, но не е на майчин език, така че няма да се затичам да ровя заради теб.
VBOX е недостъпен отвъд Калотина и не става ясно каква тенденциозна информация са подбрали и подготвили подклаждачите на конспиративни теории за онези, които сучат само от тях.

Ха-ха-ха.
Ние отсам Калотина не говориме други езици, освен шопски. Затуй явно не моем ги разбереме теа хамериканците кво я надробили с теа терористите от саудитското арабито. Тъй де. Па ке те помолим дека ако можеш де, да ми го преведеш онуйто от енглишето, щото азе не моа го разбера, азе още ручам доматете с коловкете, ша знайш. rolleyes.gif
a4dff7b7.gif 453.gif
Приятелю, ти сериозно ли?
----------------------
Когато САЩ прекъснат дипломатически отношения с Рияд, или нахлуят военно там, както сториха с Ирак и Афганистан, тогава ще приема, че са обективни по налагане на своите виждания за демокрация, свобода и ценности по света. Истината е, че службите в Америка, начело с ЦРУ и НАСигурност са наясно кой, кои и как им гътнаха кулите през 2001-ва. Въпросът е защо го покриха, в дълбочина, и не удариха и Саудитска Арабия както удариха Ирак, Афганистан, Либия, и т. н.? Между другото, не само нефтът е оправдание да не се прави. Щото нефт имаше и има и в бившия Ирак. А бивш, щото такава държава вече няма, освен официално, но не и реално. Такива са фактите. А което ти пишеш, са просто спекулации.
Питето
Ми в Афганистан си искат средновековието, щото още не са го добутали до Ренесанс. Иначе им направиха инфраструктура, държава (с все администрация, армия и прилично законодателство) ама който си го влече другаде... А и тези са още на племенна система, та няма да им върже държава с демокрация. Въпреки всичко си получиха шанса да добутат до цивилизована държава ниво поне 20-ти век. Та кво им било лошото на САЩ, че дават шансове на държави, да го докарат до хубаво и благо (икономика и живот ала 20-ти век), вместо да кроят войни и кланета?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.