Ох, пак високопарните изрази....
Каква беше приказката - човек може да избяга от кумунизъмът, но кумунизъмът от него - не!
Нещо като хумор... И как разбират, че са от обир или ако не докаже откъде са му ги прибират? Ако е тъй, ние сравнение с тях сме свободна държава.

Като е тъй, да продължим в духа на хумористичния ти стил. Процедурата е следната: арест, бой и разпити докато признаеш откъде са парите. Понеже не са свободна държава.

А за протокола: проверката на банкнотите приключва незабележимо преди още новият собственик да е подписал всички документи по продажната процедура. В повечето случаи никой не му поставя въпрос.
Проблемът е, че по този начин задължават хората да имат банкови сметки.
И повечето банкови депозити, за които са издадени дебитни карти, са с такива нищожни лихви, че като платиш разходите по обслужване на сметката, вместо да си на плюс, се увътряш. Като капак в една доста известна банка при внасяне на сума, надвишаваща 3000 лв., искат да заплатиш допълнителна такса. При тази банкова система как да не предпочетеш бурканбанк?
Скоро и банички с карти ще си купуваме.
При дълговете, "голям дъл" означава различно нещо когато длъжника е държава и когато е физическо лице като теб и мен. При теб, мен и останалите физически лица, "голям дълг" е лошо нещо, щото кредитора може да ни разпродаде имотите и имуществото, докато при държавата е обратното — кредитора не може да пипне нищо в територията на държавата, и единствената му гаранция, че ще си получи парите и лихвите е работещата икономика на съответната държава длъжник. В тази посока, ако една държава има свръх дълг, това означава че кредиторите от цял свят я считат за стабилна, със стабилна икономика и политическа система, която икономика ще произведе колкото трябва за да си покрие дълговете. Именно заради това, Япония и Швейцария си позволяват да вземат такса от кредиторите си. Нарича се "отрицателна лихва" и всъщност кредиторите плащат лихва на длъжника, върху парите дето са му дали на заем. Иначе казано, ако ти беше Япония или Швейцария, като поискаш пари на заем, банките щяха да се редят на опашка да ти ги дават, че на моменти щяха да ти плащат и лихва само и само да вземеш техните пари, не от другата банка.

Найс, а?
Тарабас
11/07/2017, 06:46
Законът не е направен за теб или за мен, а за всички. Това ме ние двамата с теб сме перфектни, никой не се съмнява. Но според статистиката от миналата седмица сивият сектор е 40%. За това става дума.
Радио Ереван
11/07/2017, 11:38
Като е тъй, да продължим в духа на хумористичния ти стил. Процедурата е следната: арест, бой и разпити докато признаеш откъде са парите. Понеже не са свободна държава.

А за протокола: проверката на банкнотите приключва незабележимо преди още новият собственик да е подписал всички документи по продажната процедура. В повечето случаи никой не му поставя въпрос.
А не може ли продавачът да опише номерата на банкнотите и да ги изпрати електронно до полицията. Така ще се спести времето на полицаите.
Значи при тях бюрокрацията е голяма.
Радио Ереван
11/07/2017, 11:43
Законът не е направен за теб или за мен, а за всички. Това ме ние двамата с теб сме перфектни, никой не се съмнява. Но според статистиката от миналата седмица сивият сектор е 40%. За това става дума.
Аз съм чувал, че е към 30%, което не е чак толкова лошо като процент. Ако е към 40%, вече нещата не са добре.
България има нужда от сива икономика. По-добре сива, отколкото никаква.

Туй последното между нас да си остане.
krem-karamel
11/07/2017, 12:09
Не разбирам защо рипат срещу банките.
такса за откриване на сметка
месечна такса за обслужване на сметка
месечна такса за обслужване на карта
такса за теглене
такса за внасяне
такса за превод
такса за закриване на сметка
..........
Ето затова рипат хората с легални доходи.
Радио Ереван
11/07/2017, 12:23
такса за откриване на сметка
месечна такса за обслужване на сметка
месечна такса за обслужване на карта
такса за теглене
такса за внасяне
такса за превод
такса за закриване на сметка
..........
Ето затова рипат хората с легални доходи.
Не всички такси ги има във всички банки, трябва да признаем, но по принцип е така.
Най-икономичен вариант е седмичен депозит. Не се плаща абсолютно нищо, ако теглиш на падежа. Само че ако пазаруваш в Техномаркет как ще стане с него, не знам.

Може би с банкиране. Не ги разбирам тези неща.
Радио Ереван
11/07/2017, 12:24
Ние критикуваме сумата, не идеята.
И аз критикувам сумата. Нека стане 200 000 лева.
Бай Ганьо
11/07/2017, 12:26
А ползите защо ги забрави?
Това, че някой не ги ползва не означава че ги няма.
Всяка услуга се заплаща.
Радио Ереван
11/07/2017, 12:29
При дълговете, "голям дъл" означава различно нещо когато длъжника е държава и когато е физическо лице като теб и мен. При теб, мен и останалите физически лица, "голям дълг" е лошо нещо, щото кредитора може да ни разпродаде имотите и имуществото, докато при държавата е обратното — кредитора не може да пипне нищо в територията на държавата, и единствената му гаранция, че ще си получи парите и лихвите е работещата икономика на съответната държава длъжник. В тази посока, ако една държава има свръх дълг, това означава че кредиторите от цял свят я считат за стабилна, със стабилна икономика и политическа система, която икономика ще произведе колкото трябва за да си покрие дълговете. Именно заради това, Япония и Швейцария си позволяват да вземат такса от кредиторите си. Нарича се "отрицателна лихва" и всъщност кредиторите плащат лихва на длъжника, върху парите дето са му дали на заем. Иначе казано, ако ти беше Япония или Швейцария, като поискаш пари на заем, банките щяха да се редят на опашка да ти ги дават, че на моменти щяха да ти плащат и лихва само и само да вземеш техните пари, не от другата банка.

Найс, а?
Това го гледах, как се дават пари на различни държави, но не чак с отрицателна, а съвсем минимална лихва, само и само за да си гарантират парите.
Я ми дай линк за тези дългове.
Аз съм сериозен човек със стабилни доходи и голямо имущество. Ще може ли и на мен да ми дадат някой и друг милиард с отрицателна лихва?
Радио Ереван
11/07/2017, 12:32
И повечето банкови депозити, за които са издадени дебитни карти, са с такива нищожни лихви, че като платиш разходите по обслужване на сметката, вместо да си на плюс, се увътряш. Като капак в една доста известна банка при внасяне на сума, надвишаваща 3000 лв., искат да заплатиш допълнителна такса. При тази банкова система как да не предпочетеш бурканбанк?
Скоро и банички с карти ще си купуваме.
Откривай си седмични депозити. Безплатни са, вече го писах.
krem-karamel
11/07/2017, 12:57
Сметките ми се захранват от заплатите ми. Всичко ми превеждат по банков път. Идеята за седмичен депозит не ми върши работа.
Ползите са относително нещо - за някои полза, за други минавка.
Радио Ереван
11/07/2017, 13:00
Сметките ми се захранват от заплатите ми. Всичко ми превеждат по банков път. Идеята за седмичен депозит не ми върши работа.
Защо? Работодателят ти, ще ти ги превежда там.
krem-karamel
11/07/2017, 13:14
Защо? Работодателят ти, ще ти ги превежда там.
И да му кажа на кои дати евентуално?
Освен това, не всяка банка предлага такъв депозит.
Като те задължат, няма да са безплатни. Така де, колкото решат толкоз такса ще ти турят, а ти ще я платиш — де ще ходиш...
Радио Ереван
11/07/2017, 13:21
И да му кажа на кои дати евентуално?
Освен това, не всяка банка предлага такъв депозит.
Датата на постъпване на парите няма значение. Само трябва да теглиш на датата.
Ще намериш такава банка. ПИБ например. Има и други.
Радио Ереван
11/07/2017, 13:24
Като те задължат, няма да са безплатни. Така де, колкото решат толкоз такса ще ти турят, а ти ще я платиш — де ще ходиш...
Има ограничение на таксите, но да, ако решат и от тях могат да цоцат.
Радио Ереван
11/07/2017, 13:28
Ползите са относително нещо - за някои полза, за други минавка.
Така си е. Примерно някой чука гаджето ти или жена ти. Може да се тълкува двояко. Хем те отменя, хем ти слагат рога. А сега де.

П.П. Горенаписаното е само пример.
Ми прави си един аукцион и продавай квитанции, че ще върнеш 100лв след две години, пък ако има желаещи ще наддават, току виж ти ги изкупили по 101-2лв бройката. Държавите така правят.
Радио Ереван
11/07/2017, 15:00
Ми прави си един аукцион и продавай квитанции, че ще върнеш 100лв след две години, пък ако има желаещи ще наддават, току виж ти ги изкупили по 101-2лв бройката. Държавите така правят.

Това ми намирисва на незаконна банкова дейност, а аз както се похвалих съм сериозен човек.

Не даде линк.
такса за
месечна такса за
месечна такса за
такса за
такса за
такса за
такса за
....
Пропусна такса "броене" при... електронен превод!

Събират я в "Пощенска". Като питах, ми казаха, че "той софтуера така си я пише, ама всъшност била такса за нещо друго". 1.50лв на всеки 1000 преведени по друга сметка. Броят хората битове, байтове и ASCII-а - не се шегуват!
Не е точно "политическа поръчка", въпреки, че и този нюанс го има.
ЕЦБ са излезли с предложение, че "предвид динамиката на развитието на икономиките в ЕС", ролята на банките като кредитори и съответно - източници на доходи от лихви за вложителите, вече е изчерпала значението си.
Сега банките следвало да се разглеждат само като (опростено казано) "високотехнологични касички", а който иска да си пази парите и да работи с тях по електронен път, трябва ДА СИ ПЛАЩА!!!
Затова и част от посоченото предложение е възприемането на швейцарската система за отрицателни лихви при влогове над определени суми, като с течение на времето отрицателните лихви ще са валидни за ВСИЧКИ влогове.
Т.е. план от две точки:
- въвеждат се отрицателни лихви по влоговете (плащаш безусловно, за да са въобще парите ти в банката)
- задължават те да имаш влог в банката (дори да изтеглиш цялата си заплата в кеш 30 секунди след получаването й от работодателя си, банката ще си прибере своята отрицателна лихва). ПОСЛЕ, естествено, ще си харчиш парите (ако имаш толкова) на порции не по-големи от посочените 1000 лева.
Както се казваше в една немска комедия: "В тая работа с банковите обири няма вече хляб! Трябва НИЕ да си основем банка!!!"
krem-karamel
11/07/2017, 15:48
Както се казваше в една немска комедия: "В тая работа с банковите обири няма вече хляб! Трябва НИЕ да си основем банка!!!"
Човекът (Хъбард) религия си направи, та една банка ли не може да си спретне някой.
А не може ли продавачът да опише номерата на банкнотите и да ги изпрати електронно до полицията. Така ще се спести времето на полицаите.
Значи при тях бюрокрацията е голяма.

Щом казваш, значи бюрокрацията при тях наистина е голяма. Вместо да ангажират продавача да се занимава с описване номера на банкноти, пращат полицейски служител, който сканира всички банкноти за няколко минути, като праща данните по Интернет за автоматичен компютърен анализ, и си отива.
Ми като смяташ че е незаконно, продавай на търг запис на заповед за определена сума и с дата за падеж. Същото е при това законно за физически лица. На търга ще разбереш, дали кредиторите те смятат за много сигурен и коректен длъжник и са готови да платят по 101лв за твоя записна заповед за 100лв.
Ей ти
първия попаднал линк за Япония и отрицателната доходност (минус 0.159%) по техни ДЦК (заемите на Япония). Ей ти
и минус 0,05 доходност по немски заеми, само не разбрах за какво са ти линкове, ама ти си знаеш.
Споко, хората ще почнат да си калкулират таксите (и рисковете) в исканата заплата, което ще оскъпи продукцията, което оскъпяване на всяка транзакция, ще я направи неконкурентна, което накрая ще извади системата от играта. Дори не смея да си мисля за другите варианти, с криптовалутите и интернет, щото забраните раждат или бизнес, или контрабанда...
В смисъл, политиците няма да занулят индекса на Джини, колкото и да се мъчат да "подстрижат" хората с по-високи доходи. Пробвано е в една огромна територия за около век, и не се получиха нещата, дори стана по-зле.
Но според много хора (и според мен също) управляващите тръгват с висока миза (т.е. ниска) за да се приеме после 3000 лева. На 3000 лева мисля, че нещата се връзват и е разумно.
ПУчти пУзна!
5000 льева
Е, изненадаха ме. Ама 5000 според мен си е съвсем ок.
Радио Ереван
12/07/2017, 18:13
Щом казваш, значи бюрокрацията при тях наистина е голяма. Вместо да ангажират продавача да се занимава с описване номера на банкноти, пращат полицейски служител, който сканира всички банкноти за няколко минути, като праща данните по Интернет за автоматичен компютърен анализ, и си отива.
Така де, можеше продовачът да ги сканира. Тъпите американци какво друго да измислят.
Радио Ереван
12/07/2017, 18:30
Ми като смяташ че е незаконно, продавай на търг запис на заповед за определена сума и с дата за падеж. Същото е при това законно за физически лица. На търга ще разбереш, дали кредиторите те смятат за много сигурен и коректен длъжник и са готови да платят по 101лв за твоя записна заповед за 100лв.
Ей ти
първия попаднал линк за Япония и отрицателната доходност (минус 0.159%) по техни ДЦК (заемите на Япония). Ей ти
и минус 0,05 доходност по немски заеми, само не разбрах за какво са ти линкове, ама ти си знаеш.
Това също намирисва на незаконна банкова дейност, а и ще ми е неудобно да ощетявам хората.
Явно има хора с много пари, които не им пука, че ще плащат за тези облигации. За тях е важна сигурността.
Радио Ереван
12/07/2017, 18:36
Не е точно "политическа поръчка", въпреки, че и този нюанс го има.
ЕЦБ са излезли с предложение, че "предвид динамиката на развитието на икономиките в ЕС", ролята на банките като кредитори и съответно - източници на доходи от лихви за вложителите, вече е изчерпала значението си.
Сега банките следвало да се разглеждат само като (опростено казано) "високотехнологични касички", а който иска да си пази парите и да работи с тях по електронен път, трябва ДА СИ ПЛАЩА!!!
Затова и част от посоченото предложение е възприемането на швейцарската система за отрицателни лихви при влогове над определени суми, като с течение на времето отрицателните лихви ще са валидни за ВСИЧКИ влогове.
Т.е. план от две точки:
- въвеждат се отрицателни лихви по влоговете (плащаш безусловно, за да са въобще парите ти в банката)
- задължават те да имаш влог в банката (дори да изтеглиш цялата си заплата в кеш 30 секунди след получаването й от работодателя си, банката ще си прибере своята отрицателна лихва). ПОСЛЕ, естествено, ще си харчиш парите (ако имаш толкова) на порции не по-големи от посочените 1000 лева.
Такава тъпотия ще стимулира сивата икономика, т.е. заплатата уж ще е под 1000 лева и масово хората ще теглят парите си и ще ги слагат в буркани. Няма да се учудя, ако има и протести.
Бай Ганьо
12/07/2017, 18:54
Ще видим след 10 години какво ще измислят умните българи по въпроса.
Ще видим след 10 години какво ще измислят умните българи по въпроса.

Щото ти си южноАФРИКАНЕЦ ли?
Mukaveev
12/07/2017, 19:32
Приключи тая работа..........няма да гласуват ограничение до 1000 лв. толкова по темата......
krem-karamel
13/07/2017, 05:22
Такава тъпотия ще стимулира сивата икономика, т.е. заплатата уж ще е под 1000 лева и масово хората ще теглят парите си и ще ги слагат в буркани. Няма да се учудя, ако има и протести.
Не разбрах как ще се стимулира сивата икономика, като хората си теглят заплатите и си ги държат вкъщи.
Радио Ереван
13/07/2017, 12:42
Не разбрах как ще се стимулира сивата икономика, като хората си теглят заплатите и си ги държат вкъщи.
Като заплатата е под 1000 лева, пък реално не е, какво се нарича това?
Ще се отвори работа и на крадците, което не е точно сива икономика, но си е икономика.
Никого няма да ощетиш. Който е купил по-скъпо от номинала, значи е преценил че му е изгодно (по някакъв негов си критерий или заради нещо си) да плати отгоре. Който не е купил също е преценил че му е изгодно да не рискува... В смисъл не си излъгал никого. Точно по същия начин се купуват и ДЦК на различните държави на различни цени, дори и тези с отрицателна доходност. Всеки си преценява риска от невръщане, от инфлация, от политическа нестабилност и другите подобни дето биха повлияли и чак тогава пазарува и наддава.
Няма връзка. При сивата икономика ще си получаваш нелегалната горница без да минава през банка. Дали ще ти даде касиерката на фирмата 1000лв срещу подпис на фиша за заплатата и после шефа ще ти даде едно пликче с горницата на четири очи, е все същото като фирмата да ти преведе по банков път 1000лв заплата, а шефа да ти даде пличкето на ръка. Просто няма касиерка в схемата. Официалните пари са си на светло, неофициалните са на сянка в пликчето...
Виж за тегленето от банкомата и слагането в бурканите може да питаш комшиите в гръцко. На тях им е прясно, щото скоро го играха точно това хоро пред банкоматите. И да ти кажа, сивата им икономика не беше виновна, нито се задълбочи от толкова много пари в брой.
krem-karamel
13/07/2017, 13:54
Като заплатата е под 1000 лева, пък реално не е, какво се нарича това?
Ще се отвори работа и на крадците, което не е точно сива икономика, но си е икономика.

Знам какво е сива икономика, но не разбрах защо хората масово ще си теглят парите от банките, за да си ги държат в буркани.
Не е ли по-логично да си плащат в брой с това, което работодателите им дават под масата, а с парите от банката да се разплащат безкасово?
Приключи тая работа..........няма да гласуват ограничение до 1000 лв. толкова по темата......
Хилядата лева обаче станаха ......5 000,което е по-добре!!
Направо си останаха 10 000
Mukaveev
13/07/2017, 22:14

Това беше поредната тъпотия. Тия в парламента яко изпростяха.
agrippa
13/07/2017, 23:00
Това беше поредната тъпотия. Тия в парламента яко изпростяха.
Явно взимат пари на ръка, и не искат да се лишават от тоя доход.
На мене 5000 ми изглеждаше логичната цифра. За по-малка граница явно банковата система не е готова. Както и нагласата на хората все още.

Не бяха ли 5 хил. или се бъркам?
krem-karamel
14/07/2017, 07:34
Не бяха ли 5 хил. или се бъркам?
Бъркаш.
krem-karamel
14/07/2017, 07:36
Явно взимат пари на ръка, и не искат да се лишават от тоя доход.

Не е проблемът как ги вземат, а за какво ги дават.
krem-karamel
14/07/2017, 11:47

Дай линк, ако обичаш.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.