Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Плащанията в брой до 1000 лева от 2019 г.
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Радио Ереван
http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=209563
Ако го приемат, това борба със сивия сектор ли ще бъде или ще изпълняват политическа поръчка?
Според мен е по-скоро второто.
Мен тази идиотия няма да ме засегне, въпреки че съм свикнал да плащам в брой, а не с картата. Освен това откъде съм сигурен, че няма да ми я източат?
Тарабас
Едно много добро решиние. Къде според теб е проблемът?
Онуфри
Цитат(Тарабас @ 10/07/2017, 13:13) <{POST_SNAPBACK}>

И поради каква причина е много добро решение?

animatedwink.gif

Cury
Според мен ще бъде грешка - 1000 лева е много малка сума. Но според много хора (и според мен също) управляващите тръгват с висока миза (т.е. ниска) за да се приеме после 3000 лева. На 3000 лева мисля, че нещата се връзват и е разумно.
krem-karamel
Къде според теб е проблемът?

Проблемът е, че банките пак ще си пълнят гушките за сметка на търговците.
Cury
Само е това, че 1000 лева са много малко. С 1000 лева не можеш да си купиш лаптоп, телефон, хладилник или пералня. Това все пак са някакви битови покупки, а не инвестиции или бизнес сделки. Да не говорим за туризма - ми 1000 лева никакси не стигат за едно семейство да си плати почивката. А ако нещо стане и постерминалът в хотела блокира? Или ако не приемат карти?
Бай Ганьо
Тогава трябва да е проблем на законодателя.
Демек клиента трябва да получи безплатна услуга или стока.
Бай Ганьо
Парите в брой са на изчезване и така трябва да бъде.
Онуфри
Цитат(Бай Ганьо @ 10/07/2017, 14:01) <{POST_SNAPBACK}>

Щото го казваш ти или ...

Cury
Как така безплатна стока??? Защо?

Иначе проблем на законодателите е - трябва да вдигнат прага.
Радио Ереван
Цитат(Cury @ 10/07/2017, 13:28) <{POST_SNAPBACK}>
Според мен ще бъде грешка - 1000 лева е много малка сума. Но според много хора (и според мен също) управляващите тръгват с висока миза (т.е. ниска) за да се приеме после 3000 лева. На 3000 лева мисля, че нещата се връзват и е разумно.

Има телевизори и над 3000 лева, но не това е проблемът.
Проблемът е, че по този начин задължават хората да имат банкови сметки. Не че е лошо да имаш и аз имам, но това би трябвало да е право, а не задължение.
Радио Ереван

Написал съм го в заглавието.
Ограничават се правата на българина.
Питето
Подозирам, че като си го писал, хич не си помислил, че парите всъщност са много неща. Неща, за които ще се сетиш при една евентуална "банкова ваканция", ама ще е късно... Иначе, за сивата икономика и прането на пари, ми те и сега се разплащат в брой където трябва и прекарват през банките огромни суми, та няма да ги преборят такива ограничения в плащането в брой. Дори подозирам, че ще развият допълнителни схеми за сумите в кеш над позволеното, което ще направи преборването им по-трудно.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 10/07/2017, 14:01) <{POST_SNAPBACK}>

Как така на изчезване бре, повечето хора в магазините все още плащат в брой.
krem-karamel
Цитат(Бай Ганьо @ 10/07/2017, 13:53) <{POST_SNAPBACK}>
Демек клиента трябва да получи безплатна услуга или стока.

Демек, като не работи пос-терминала, не си длъжен да плащаш. w00tbrows.gif
Питето
Япония въведе криптовалутите като законно платежно средство. От друга страна, все още си плащат яко в брой, а и по-сериозни суми си разменят*. Та ми изниква един въпрос, дали ние сме умните или онези са се объркАли, щото не носят на пиенье... svirkam si.gif

*Shugi-Bukuro
Бай Ганьо
Разбира се.
Проблемът е техен.
Не е твой.
Да са мислили когато са приели такъв закон.
Ти си с картата си, която е валидна и имаш достатъчно пари в нея.
Какво повече трябва ТИ да направиш?
Личинка

Ми няма да се учудя, ако те пратят в банката да пуснеш на хартия преводно нареждане. w00tbrows.gif
Горския
Цитат(Личинка @ 10/07/2017, 16:06) <{POST_SNAPBACK}>
Ми няма да се учудя, ако те пратят в банката да пуснеш на хартия преводно нареждане. w00tbrows.gif

В коя банка, бе Личи?!
Ма това царство България на коя планета е ?!
Cury
Чакай малко, законът е приет от НС, а проблемът е на хотелджията, на когото няма да платят. Освен това НС забранява плащането в брой, а не прави задължително плащането на ПОС терминал. На теория остават много други възможности - електронно плащане по интеренет, банков превод, плащане с чек... Няма опция да не плащаш, защото никой продавач не е длъжен да има ПОС терминал.
The_Purifier
Това е изцяло лобистки закон. Няма човек със здрав разум, който да смята, че прилагането му ще бъде успешно и че техническата обезпеченост и нивото на обществените ресурси са достатъчни за такова прилагане. Ще се вдигне само нивото на сивата икономика.
Shade
Цитат(Cury @ 10/07/2017, 03:31) <{POST_SNAPBACK}>
Само е това, че 1000 лева са много малко. С 1000 лева не можеш да си купиш лаптоп, телефон, хладилник или пералня. Това все пак са някакви битови покупки, а не инвестиции или бизнес сделки. Да не говорим за туризма - ми 1000 лева никакси не стигат за едно семейство да си плати почивката. А ако нещо стане и постерминалът в хотела блокира? Или ако не приемат карти?

Не би трябвало да е чак такъв проблем.
Като идвам в България, разчитам само на кредитни и дебитни карти и не съм имал затруднения. В случай на неработещ терминал, отивам на друг терминал. Ако някоя карта блокира, не съм в джунглата, винаги мога да се свържа с банката по емейл или телефон. Друг е въпросът, че с дебитна картна мога да изтегля максимум 400 лева на ден.
Интересното е, че ако в САЩ реша примерно да си купя кола и започна да броя банкноти от куфарче, продавачът е длъжен да уведоми полицията.
Личинка
Цитат(Горския @ 10/07/2017, 17:22) <{POST_SNAPBACK}>
В коя банка, бе Личи?!
Ма това царство България на коя планета е ?!

Ха, и питаш!... Преди няколко месеца се моткаме с мъжа из голям техномагазин и между рафтовете сновят разни девойчета и ти тикат брошурки за лизинг. Мъжо се заприказва с едно ууубаво моме и му вика - моята сметка е към таз банка, каква лизингова схема ще ми направите? И момичето обяснява - трябва да идете до банката, да ви одобрят и тогава като се върнете...тъ тъ тъ тъ - т.е. трябва да се разходим на 10-15км. в работен ден и в работно време!!! Не ги знам дали намират клиенти с тоз продукт...
Иначе ползваме друга лизингова фирма, де... там на място в магазина ни натаковат, ама тази ме закопа.
Cury
Цитат(Shade @ 10/07/2017, 17:37) <{POST_SNAPBACK}>
Не би трябвало да е чак такъв проблем.
Като идвам в България, разчитам само на кредитни и дебитни карти и не съм имал затруднения. В случай на неработещ терминал, отивам на друг терминал. Ако някоя карта блокира, не съм в джунглата, винаги мога да се свържа с банката по емейл или телефон. Друг е въпросът, че с дебитна картна мога да изтегля максимум 400 лева на ден.
Интересното е, че ако в САЩ реша примерно да си купя кола и започна да броя банкноти от куфарче, продавачът е длъжен да уведоми полицията.

Ти да. Ами бай Пенчо от село, дето му е изгорял хладилникът и е извадил кайметата изпод дюшека и идва в градо да си купи нов? Той карта няма, защото в селото му и банкомат няма, а за интернет банкиране даже и не говорим. Та този човек какво, ще го извадим извън закона ли? Вярно е, че по света има държави, където се готвят да премахнат парите в брой, ама там са си извървели пътя, а не им се натрапва преди да са готови.
agrippa
Цитат(Радио Ереван @ 10/07/2017, 04:08) <{POST_SNAPBACK}>
...
Мен тази идиотия няма да ме засегне, въпреки че съм свикнал да плащам в брой, а не с картата. Освен това откъде съм сигурен, че няма да ми я източат?
Не може да си сигурен, няма сигурно вече. Както и че няма да те набият и вземат кеша от джоба по пътя към магазините...
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 10/07/2017, 17:37) <{POST_SNAPBACK}>

Само от куфарче ли ако ги вади ще уведоми полицията? smile.gif Ами ако ги извади от дамска чанта или джобове?
Всяко теглене от банкомата струва пари. Капка по капка вир става. Представи си, че теглиш всеки месец по два пъти в продължение на 30 години? Колко ли такси ще платиш? Ами ако ти източат картата?
Има карти, които позволяват да се тегли до 3 000 лева на ден.
Радио Ереван
Цитат(agrippa @ 10/07/2017, 18:07) <{POST_SNAPBACK}>
Не може да си сигурен, няма сигурно вече. Както и че няма да те набият и вземат кеша от джоба по пътя към магазините...

Примерът с грабежа е неудачен, по-скоро мога да стана жертва на джебчии, но и тогава зависи от мен дали ще остана без парите си.
Личинка
Май си забравил КТБ и колко хора с месеци останаха без парите си, докато им възстанови държавата сметките... до 100х. евро.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 10/07/2017, 15:47) <{POST_SNAPBACK}>
Япония въведе криптовалутите като законно платежно средство. От друга страна, все още си плащат яко в брой, а и по-сериозни суми си разменят*. Та ми изниква един въпрос, дали ние сме умните или онези са се объркАли, щото не носят на пиенье... svirkam si.gif

*Shugi-Bukuro

Япония за съжаление не е удачен пример. Това е страната с най-голям дълг в света спрямо брутния вътрешен продукт.
Тарабас
Цитат(Радио Ереван @ 10/07/2017, 13:21) <{POST_SNAPBACK}>
Написал съм го в заглавието.
Ограничават се правата на българина.

Ами не само в заглавието си го написал. В темата също. Борба срешу сивия сектор.

Ето и част от текста, който сам предлагаш.

Цитат
Не бива да забравяме, че в малките населени места няма банкови клонове, банкомати, магазините им са без постерминали и не може да се плаща с карта“, обясни тя и добави, че банките трябва да стимулират търговците да монтират пос-устройства.

Освен липсата са банкомати е реална и липсата на играеш на светло и да плащаш данъци.
Тарабас
Цитат(Cury @ 10/07/2017, 12:31) <{POST_SNAPBACK}>

И защо трябва да си купуваш телефон или лаптоп кеш?
Тука ако извадя банкнота от 100 евро и те гледат се едно си крадец. С пари си купувам само сладолед, плащам сметка в кафене, чифт чорапи. Свичко друго с карта. Така го виждам и за правилно.

Добре, съгласен съм, 1000 евро са 2000 лева, нега вдигнат тавана. Но като цяло идеята си е бомба! Кофти им идва на измекярите.
Бай Ганьо
Аз разсъждавам като клиент.
Отивам в магазин и искам да си купя стока, за която съм способен да платя.
Не е мой проблем, че не са ми осигурили условия да платя и да купя стоката.
През муя ми е кой ще покрие загубите.
Когато ти източат картата банката ти покрива загубите, защото не ти е опазила парите,
та дори е да е твоя грешка, че не си опазил личните си данни.
Така е тук поне.
В БГ не знам.
Тук почти нищо не се плаща кеш.
Дори и паркинга се плаща с карта.
Питето
Борба казва, срещу сивия сектор та се сетих: "Нашите политици се борели с корупцията, ама тя винаги им надвивала." В Япония няма джебчии без да са си махнали парите в брой. Дори си имат специални луксозни пликове за по-големите суми, та там явно са някакви извънземни, щото са прецакали калпазаните без да наказват обикновените хора. Всъщност се сещам — миналата година един тамошен депутат се опита да се самоубие, щото нагрубил някакви хора и общественото мнение във фейсбука го подгонило. Ма тука "инвивото" си го имаха за шега, та в тази посока, и да махнем дори монетите, пак ще си има телефонни измами, корупция и заплати под масата... Та като няма да преборят това дето обещават, сети се сам какъв е замисъла, щото аз се сещам за два — таксите на банките, и "банковите ваканции" дето ще преджобят населението. wavetowel2.gif
Тарабас
Цитат(Питето @ 10/07/2017, 18:36) <{POST_SNAPBACK}>
Борба казва, срещу сивия сектор та се сетих: "Нашите политици се борели с корупцията, ама тя винаги им надвивала." В Япония няма джебчии без да са си махнали парите в брой. Дори си имат специални луксозни пликове за по-големите суми, та там явно са някакви извънземни, щото са прецакали калпазаните без да наказват обикновените хора. Всъщност се сещам — миналата година един тамошен депутат се опита да се самоубие, щото нагрубил някакви хора и общественото мнение във фейсбука го подгонило. Ма тука "инвивото" си го имаха за шега, та в тази посока, и да махнем дори монетите, пак ще си има телефонни измами, корупция и заплати под масата... Та като няма да преборят това дето обещават, сети се сам какъв е замисъла, щото аз се сещам за два — таксите на банките, и "банковите ваканции" дето ще преджобят населението. wavetowel2.gif

Ще се научите на всичко, колкото и да рипате против.
Бай Ганьо
Не разбирам защо рипат срещу банките.
Явно не знаят как да ги ползват. smile.gif
Потребител

Цитат
... това борба със сивия сектор ли ще бъде или ще изпълняват политическа поръчка?

... ще премахнат офшорните зони? :.) ...
Тарабас
Цитат(Бай Ганьо @ 10/07/2017, 18:54) <{POST_SNAPBACK}>
Не разбирам защо рипат срещу банките.
Явно не знаят как да ги ползват. smile.gif

Парите в банките са регистрирани. Никой не ти знае сумата под леглото. То нали затова е цялата работа, да излязат парите на живо
Shade
Цитат(Cury @ 10/07/2017, 07:51) <{POST_SNAPBACK}>
Ти да. Ами бай Пенчо от село, дето му е изгорял хладилникът и е извадил кайметата изпод дюшека и идва в градо да си купи нов?

Сигурно си прав. Изходих от това, че и майка ми живееше на село, но си имаше банкова сметка в града.
Малко ме смути забележката, че "1000 лева" са малко и си представих бай Пенчо на път за града с 10 000 лева в брашнян чувал.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 10/07/2017, 08:13) <{POST_SNAPBACK}>
Само от куфарче ли ако ги вади ще уведоми полицията? smile.gif Ами ако ги извади от дамска чанта или джобове?
Всяко теглене от банкомата струва пари. Капка по капка вир става. Представи си, че теглиш всеки месец по два пъти в продължение на 30 години? Колко ли такси ще платиш? Ами ако ти източат картата?
Има карти, които позволяват да се тегли до 3 000 лева на ден.

Това хумор ли е? Без значение откъде ги вади, няма да откажат да ги приемат. Ако ги притежава законно, никакъв проблем. Но огромна сума в брой се свързва най-често с обир на банка.
Да теглиш и от баномат на твоята банка ли струва пари? Като те безпокои източването на картата, изключено ли е да ти източат джобовете, ако те усетят, че влачиш блага сума?
Cury
Цитат(Бай Ганьо @ 10/07/2017, 19:32) <{POST_SNAPBACK}>
Аз разсъждавам като клиент.
Отивам в магазин и искам да си купя стока, за която съм способен да платя.

Ми те като не работят с карти значи ти не си способен да платиш и толкоз. Никаква стока няма да ти дадат, а ако вече си я изконсумирал ще те бият. Боят обикновено е безплатен wavetowel2.gif
Cury
10 000 чак не, разбира се. Ама 5000 или даже 3000 ще е приемливо.
Cury
Ние критикуваме сумата, не идеята.
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 10/07/2017, 21:58) <{POST_SNAPBACK}>
Това хумор ли е? Без значение откъде ги вади, няма да откажат да ги приемат. Ако ги притежава законно, никакъв проблем. Но огромна сума в брой се свързва най-често с обир на банка.
Да теглиш и от баномат на твоята банка ли струва пари? Като те безпокои източването на картата, изключено ли е да ти източат джобовете, ако те усетят, че влачиш блага сума?

Нещо като хумор...Какво значи голяма сума? 10 000 долара, 100 000 долара, 200 000 долара, не вярвам кола на старо да струва повече. И как разбират, че са от обир или ако не докаже откъде са му ги прибират? Ако е тъй, ние сравнение с тях сме свободна държава. smile.gif
Онуфри
Цитат(Тарабас @ 10/07/2017, 19:39) <{POST_SNAPBACK}>
Ще се научите на всичко, колкото и да рипате против.

Аха ... значи рипаме против?

Кога станА калайджия, кога ти почерня гъза бре тарабасчо?

worshippy.gif
Радио Ереван
Цитат(Тарабас @ 10/07/2017, 18:41) <{POST_SNAPBACK}>
Ами не само в заглавието си го написал. В темата също. Борба срешу сивия сектор.

Ето и част от текста, който сам предлагаш.

Освен липсата са банкомати е реална и липсата на играеш на светло и да плащаш данъци.

Аз лично тегля пари само от банкомат пред банка. Грижа се за парите си и не ме устройва да тегля от банкомати по селата.
Данъци и да искам няма как да не платя.
Бай Ганьо
С това мислене до никъде няма да стигнете. smile.gif
Онуфри
Цитат(Бай Ганьо @ 10/07/2017, 22:59) <{POST_SNAPBACK}>
С това мислене до никъде няма да стигнете. smile.gif

И от висотата на какво го казваш (пишеш)?

w00tbrows.gif
Бай Ганьо
От висотата на човека и неговото достойнство.
Онуфри
Цитат(Бай Ганьо @ 10/07/2017, 23:39) <{POST_SNAPBACK}>
От висотата на човека и неговото достойнство.

Сега разбрах защо си ... там където си!!!

animatedwink.gif
Cury
Ох, пак високопарните изрази....
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.