Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Какъв е смисълът от работно място................
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Mukaveev
Според изчисленията на КНСБ минималната издръжка на човек в България е около 560 лв. на месец. В същото време минималната работна заплата е 460 лв. на месец.

Какъв е смисълът от работно място, когато служителят не получава достатъчно средства дори да се издържа?

Въпросът е от една статия на Николай Киров ............ цък
vanbg
В Русия минималната работна заплата също е под жизненият им минимум-официални данни

7, 800 рубли http://www.rosprodunion.ru/mzp/,

а ЖМ е над 9,000 рубли

https://yuridicheskaya-konsultaciya.ru/proz...tonomnie_okruga

Под робство ли е била,окупирана ли е била,или както е казала една мамаша в Германия при вида на благополучието там...."Ама ние нали победихме...." Честито
Persian
Цитат(Mukaveev @ 28/07/2017, 23:59) <{POST_SNAPBACK}>
Какъв е смисълът от работно място

Няма смисъл.
Щом бачкаш на загуба, значи живееш на загуба.
Питето
Или едната цифра е измислена (примерно синдикатите получават процент от заплатата на членовете си и имат файда да надуват тяхната си цифра, та дано успеят да надуят и заплатите... абе накрая се стига до техния процент) или другата цифра се отнася за термин, който означава едно, ама обществото го е натоварило с друг смисъл и се фрустрира, а тарикатите в политиката го яхват. animatedwink.gif
wal
Как ги сметнаха тези 560 лв?!?700 лв са по моите сметки.За минималната заплата да не говорим.Така трудът става робски.
Cury
Според мен не е нужно двете да са равни. Може Пешо да има ренти от имоти или вложения и да има някакви доходи, но да му трябва още малко, а и да не му се седи вкъщи. Тогава ще си потърси някоя яваш-яваш работа с малка заплата и малки отговорности и усилия. Работодателят пък ще има нужда от някого, който да върши някаква работа за малко пари, понеже тя не носи принадена стойност. Ако заставят работодателя да плаща много той ще затвори този щат и Пешо няма да има дохода си.
Бай Иван
Това предположение важи главно за пенсионери,но не и за хора в работоспособна възраст.Съдя по себе си.Не ,количеството работа ,а заплащането е било главния фактор при търсене на работа.
Бай Иван
Има смисъл,ако се гледа с очите на примитивен работодател.Някакво производство,с малки разходи и повечко печалба.Колко са високотехнологичните производства,в промишлеността.Иначе е пълно с добре платени служители от непроизводителните сектори.Отделно пък разликите в заплащането в столицата и останалите райони.Чистачката в София,чисти 3 пъти по-добре от чистачката във Видин.
Alexfield
Всъщност по-голямата драма е, че МРЗ от 460 лв е бруто. А въпросните 560 или 700 лв са нето...
Cury
Така е, не е за всеки, а за изключения. Но докато тези, за които заплатата е важна, могат да се договорят за по-висока заплата или да откажат да работят ангария (МРЗ изобщо не е задължителна и според мен почти никой не работи реално на МРЗ), то една законово фиксирана висока МРЗ ще отреже възможността споменатите от мен изключения да се цанят на лека работа за малко пари. Или ще почнат едно усуквания като "намален работен ден от 7 часа и 30 минути"...
Бай Ганьо
Аз съм против минимална работна заплата.
Това е дискриминация.
Mukaveev
Цитат(Бай Иван @ 29/07/2017, 11:30) <{POST_SNAPBACK}>
Има смисъл,ако се гледа с очите на примитивен работодател.

Ти как нарисува с 2 думи родния пейзаж........... laugh.gif
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 28/07/2017, 23:59) <{POST_SNAPBACK}>
Според изчисленията на КНСБ минималната издръжка на човек в България е около 560 лв. на месец. В същото време минималната работна заплата е 460 лв. на месец.

Какъв е смисълът от работно място, когато служителят не получава достатъчно средства дори да се издържа?

Въпросът е от една статия на Николай Киров ............ цък

Ами минималната пенсия колко е? По твоята логика да не даваме и пенсии, защото няма смисъл.
Баба знае и две и двеста. Ако човек не пие, не пуши, няма кола, не е болен, няма заеми и 300 лева могат да му стигнат и ще му останат 100 лева да си плати неговата част от наема в общата квартира. wink.gif
На такива които не им стигат парите им давам съвет да спестяват 1/4 от заплатата си в продължение на една година. След това ще почустват реално повишаване на дохода си и ще имат спестени пари. smile.gif
Радио Ереван
Цитат(Alexfield @ 29/07/2017, 12:04) <{POST_SNAPBACK}>
Всъщност по-голямата драма е, че МРЗ от 460 лв е бруто. А въпросните 560 или 700 лв са нето...

Прав си, но забравяш, че освен основна заплата хората често получават пари за прослужено време, а понякога и за нощен труд. Има и купони за храна и други благинки, като пари на ръка. Тъй че не ги мисли.
Радио Ереван
Цитат(Cury @ 29/07/2017, 13:36) <{POST_SNAPBACK}>
Така е, не е за всеки, а за изключения. Но докато тези, за които заплатата е важна, могат да се договорят за по-висока заплата или да откажат да работят ангария (МРЗ изобщо не е задължителна и според мен почти никой не работи реално на МРЗ), то една законово фиксирана висока МРЗ ще отреже възможността споменатите от мен изключения да се цанят на лека работа за малко пари. Или ще почнат едно усуквания като "намален работен ден от 7 часа и 30 минути"...

Чувал съм, че има пазачи, които работят за по 300 лева без договор, но са пенсионери. Не им се стои вкъщи, що да не се напият на работа. wink.gif
agrippa
На работното място може да е по-топло или по-хладно, в много случаи и по-интересно. Далеч си и от къщната работа и проблеми. Може да е също и по-тихо. На път за работа и обратно гледаш какво става (или се е променило) из квартала и из града, селото. Може да се видиш някъде и с приятели. Да научиш клюки или някакви номера за оцеляване... animatedwink.gif Събираш стаж и опит. Показваш си новите дрехи и гледаш другите кво са нахлузили или свалили.

А парите... абе, да въвеждат по-скоро тоя безусловен минимален доход повсеместно, стига с това робство. coolthumb.gif
Питето
Аз ваша, ти наша,
кой ще вари каша?
svirkam si.gif
Mukaveev
Дай да си гледаме нас............
Mukaveev
Цитат(Persian @ 29/07/2017, 07:24) <{POST_SNAPBACK}>
Няма смисъл.
Щом бачкаш на загуба, значи живееш на загуба.

Илюзорно е , че някой е на печалба.........
Mukaveev
Каквото и да надуват и колко и да илюзорно.......всичко е бутафория
Mukaveev
Цитат(Радио Ереван @ 30/07/2017, 15:11) <{POST_SNAPBACK}>
Прав си, но забравяш, че освен основна заплата хората често получават пари за прослужено време, а понякога и за нощен труд. Има и купони за храна и други благинки, като пари на ръка. Тъй че не ги мисли.

Ти пък защо си мислиш, че това е навсякъде. Имаше едни получаваха 23 стотинки на час за нощен труд........благинка - чудо.
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 31/07/2017, 21:04) <{POST_SNAPBACK}>
Ти пък защо си мислиш, че това е навсякъде. Имаше едни получаваха 23 стотинки на час за нощен труд........благинка - чудо.

Я ги събери тези 23 ст. за един месец, после за една година, след това за десет години...Ако е спестовен ще отиде с тях на почивка някой ден. smile.gif
Разбери, сит на гладен не вярва. animatedwink.gif
Според мен трябва да се вдигнат заплатите на квалифицираните кадри, които стават все по-малко. Бачкатори бол, няма да свършат скоро.
Persian
Цитат(Радио Ереван @ 30/07/2017, 15:08) <{POST_SNAPBACK}>
На такива които не им стигат парите им давам съвет да спестяват 1/4 от заплатата си в продължение на една година. След това ще почустват реално повишаване на дохода си и ще имат спестени пари. smile.gif

Цитат(Радио Ереван @ 30/07/2017, 15:11) <{POST_SNAPBACK}>
освен основна заплата хората често получават пари за прослужено време, а понякога и за нощен труд. Има и купони за храна и други благинки, като пари на ръка. Тъй че не ги мисли.

Хората често получават, ама ако не бачкат във фирми от подземният свят, а като бачкат във фирми от подземният свят, пак нещо получават, но по-различно:

Купоните са социален пакет, който се дава извън заплатата, обаче те ти удържат 60 кинта и ти дават купони.
Нощният труд въобще не ти го плащат, както и сумираното изчисляване.
За прослужено време не ми се мисли.
А парите на ръка ти ги дават, като работиш на черно, което не е никаква далавера, защото те осигуряват на минимална заплата.
Точно така стоят нещата при мен.

По трудов договор съм на минимална заплата.
Бачкам само нощем, два на два.
За 14 нощни, заплатата ми е 480лв. плюс 60лв. в купони.

Минимално, разходите за сметки са ми 300 кинта
Минимално цигарите са ми 30 кутии 150 кинта.
Квото остане е за всичко останало.

Как се спестява 1/4 от заплатата

Днес ходих за друга работа.
Човека ми вика - Ти си стар. Работата е много тежка и бачкат само хора между 20 и 30 годишни, но има друга работа, която е два на два и ще ти плащам 40 кинта на нощ от 17:00 до 07:00. Осигуровките са от мен / От него, демек / smile.gif
С една дума, на минимална заплата.

Като каза, че работата е много тежка, ме попита кво съм бачкал във времето.
Казах му, той нищо не отговори. Няма и какво да каже. Че е тежко е тежко, но далеч по-леко от моите работи smile.gif
Но е прав. Не съм на 20, а като се замисля, какво и къде ще бачка тоя народ до 65 smile.gif
Това е едно изтребление на българските хора.
Бандитите не ги включвам в това число.

Пожелах му Успех, и той на мен, и по живо по здраво.
Persian
Цитат(Радио Ереван @ 31/07/2017, 23:20) <{POST_SNAPBACK}>
Я ги събери тези 23 ст. за един месец, после за една година
Разбери, сит на гладен не вярва.

Така е, сития не вярва на гладния, ама те се не наядоха. Репликата я знаеш.
За година, добре се отразява на фирмата от нощният труд на хората.
rocco_george
Цитат(Радио Ереван @ 30/07/2017, 15:08) <{POST_SNAPBACK}>
На такива,на които не им стигат парите, им давам съвет да спестяват 1/4 от заплатата си в продължение на една година.

Хайде,да чуя как да спестя 1/4 от заплатата си всеки месец в рамките на една година,при условие,че съм единственият работещ в къщи!
Имай предвид,че в къщи сме четирима в момента.
agrippa
Я ги събери тези 23 ст. за един месец, после за една година, след това за десет години...Ако е спестовен ще отиде с тях на почивка някой ден.

Простата сметка показва, че работника ще събере за към 4 - 5 години за да си заведе семейството на почивка... А чорбаджията: още същото лято, даже и в не толкова многолюдна фирма. sunbathing.gif
Marbella
Интересно как заради 100-150 "чорбаджии" на републиката всичките влизат под ножа....
Това никога не съм го разбирала и винаги много ме е дразнело.
agrippa
А с минимална заплата се живее трудно, ясно е под жизнения минимум. Трябва някой да те подслонява, храни или подпомага и тнт. За удовоствия и почивки, не знам - зависи от навиците и вкусовете. Някои ходят на втора работа, ама са по-млади наистина.
Питето
Ми стани чорбаджия и пътувай. Кво, му е? Или май не "кво му е?"...
Минималната работна заплата не е заплата, а е мерна единицина за администрацията. Примерно на депутатите заплатите се изчисляват на база МРЗ. За осигуровките и праговете, също в основата е МРЗ щото дава минимума. Чорбаджиите също трябва да се осигуряват на две МРЗ. Та МРЗ е малко като морското свинче — нито е морско, нито е свиня... Ма за прост народ цинични управници. А е цинично, щото будалите се радват че "им вдигат заплатата", а реално държавата им взема повече данъци и осигуровки, докато депутатите получават истинското повишение на заплатата.
Alexfield
Правиш като мен: Спираш цигарите. 150 лева са 1/4 от 600 лева. Значи това ще ти даде повече от 25% спестяване.
За останалото съм съгласен с казаното от теб.
Alexfield
Ами трябва да промените съотношението. 1:3 е кофти и няма как да се пести нищо. Трябва да го докарате до към 2:2.
Persian
Цитат(Alexfield @ 01/08/2017, 13:37) <{POST_SNAPBACK}>
Спираш цигарите

Както казвам и на другите приятели, оставя ли цигарите ми остава само едно: Да се кача някъде и да се фърля.
Дефакто, значи вече нищо не ми остава, или останало.
Тръгне ли човек да се бори за троха хляб, пиши го бегал.

Цигарите ги научих средата на Юни 1972г. Това са 45 години.
При едно спиране, вероятността не е малка и организма да ми откаже.
От 3-4 кутии на ден ги докарах до една.
rocco_george
Е,има вероятност след година-две да станем повече работещите в къщи,но дали ще успяваме да спестим е друг въпрос.
Бях си направила една тънка сметчица за този месец да посъбера някой лев,ама случиха се неочаквани неща и отново се оказах в положението сметка без кръчмар.
Mukaveev
Лоша работа........
Mukaveev
Пешо прибира от рента 2000 Е......, но защо да не отиде да изкара и едни бързи , месечни 360 лв. ....... laugh.gif
Остави тая работа
Alexfield
Например, защото му е скучно да си седи вкъщи да бие кучето и иска да е сред хора. Социална среда демек wink.gif
Cury
Както ти каза и Алекс - за да е сред хора и да се чувства жив, а не само да върти дистанционното вкъщи.
Освен това защо скачаш на 2000 евро рента? Не може ли дава една панелка за 700 лева? И още 360 да са му таман за джобни пари над бюджета? Или да има 500-700 пенсия и да иска дфа икма и още малко за по биричка с аверите?
Радио Ереван
Цитат(Persian @ 01/08/2017, 14:49) <{POST_SNAPBACK}>
Както казвам и на другите приятели, оставя ли цигарите ми остава само едно: Да се кача някъде и да се фърля.
Дефакто, значи вече нищо не ми остава, или останало.
Тръгне ли човек да се бори за троха хляб, пиши го бегал.

Цигарите ги научих средата на Юни 1972г. Това са 45 години.
При едно спиране, вероятността не е малка и организма да ми откаже.
От 3-4 кутии на ден ги докарах до една.

Не се притеснявай, че ще си навредиш, ако откажеш цигарите. Направи го постепенно и няма да имаш проблеми.
За толкова години щом не си направил пари, значи си допуснал много грешки. Направи си равносметка и разбери къде си сбъркал. Вярно, вече може би е късно, но ти не губи надежда.
Радио Ереван
Цитат(rocco_george @ 01/08/2017, 00:10) <{POST_SNAPBACK}>
Хайде,да чуя как да спестя 1/4 от заплатата си всеки месец в рамките на една година,при условие,че съм единственият работещ в къщи!
Имай предвид,че в къщи сме четирима в момента.

Разведи се и се отдели от "вкъщи". Остави ги сами да се оправят и си намери друг мъж. После ме покани да ти стана кум. smile.gif
Радио Ереван
Цитат(Persian @ 01/08/2017, 00:07) <{POST_SNAPBACK}>
Така е, сития не вярва на гладния, ама те се не наядоха. Репликата я знаеш.
За година, добре се отразява на фирмата от нощният труд на хората.

Тук трябва да се намеси Инспекцията по труда, която да им наложи диета на тези дето все са се ненаяли.
Persian
Цитат(Радио Ереван @ 06/08/2017, 11:46) <{POST_SNAPBACK}>
За толкова години щом не си направил пари, значи си допуснал много грешки.
Направи си равносметка и разбери къде си сбъркал.
Вярно, вече може би е късно, но ти не губи надежда.

Хората са различни в тези отношения, затова и всеки със със съдбата си.
Винаги много съм бачкал и винаги малко са ми плащали.
Аз обичах да бачкам а пари ми трябват, колкото да живея по начина по който ми се живее.
Други пък с малко вложен труд взимат много.

Хората, които гледат да правят пачки в тях няма човещина.
Те са сребролюбиви и парите са основното в техният живот. Те са готови на абсолютно всичко за пари.
Парите за тях са над всичко. Готови да пребият и да убият.

Няма начин да не ти е направило впечатление в приказките:
- Аз си давам парите
- Пари са това
Да не говорим в отношението към жените.
Като оставим чикиджиите, щото са скръндзи, някои черпят някоя едно кафе и искат да я чукат, щото са я черпили, а ако тя им откаже, фанат та я пребият от бой, а ако не е само кафе, а и нещо друго.

Да не говорим, че някои може да имат много пари, но ходят като цървули

Равносметка правя на живота си, но не и за пари.
Единственото, което недогледах, когато бях на 20 е, че си мислех, че винаги ще съм като на 20.
Душата е същата, ама тялото вече не е smile.gif

Тогава просто живеех и нищо друго не ме интересуваше, защото и тогава е времето за живот, а не когато хванеш бастуна.
Колкото и пари да взимах, не ги задържах. Те са за харчене и в помощ на приятели.
Има една много хубава поговорка, или както се води: Човек е богат не с това, което има, а с това, което е дал.
За всеки съм направил, колкото съм могъл. Други пък за мен правят. Такъв е живота.

Иначе е много лесно. Сега може да нямам една стинка, но след десет минути да имам хиляди, но всичко, което съм постигнал досега е с честен труд и не се срамувам.
Аз никога нямам да имам пачки, дори и милиони да спечеля от тотото smile.gif
Просто ще си направя малко по-луксозно и комфортно, и всички останали пари ще ги раздам на приятелки и на техни приятелки.

Нищо няма да си нося в гроба, но ме е яд, че докато не съм влязъл в него, не мога да живея както искам.
Не искам много. Искам достатъчно, нищо, че парите никога не достигат, но 460 кинта си е гавра.
Вярно е, че не влагам никакъв труд, но може да ме гръмнат, може да ме взривят, което също е без значение.
Нито на някой му пука, нито ще ми трябват кинти на оня свят smile.gif

Аз никога не се предавам, но проблема е, че не изглеждам като на 20
Не се и чувствам, както се чувствах на 20
Но, ако се наложи, мога да хвана автомата, както го хващах на 20
Радио Ереван
Цитат(Persian @ 06/08/2017, 14:04) <{POST_SNAPBACK}>
Винаги много съм бачкал и винаги малко са ми плащали.
Аз обичах да бачкам а пари ми трябват, колкото да живея по начина по който ми се живее.
Аз никога не се предавам, но проблема е, че не изглеждам като на 20
Не се и чувствам, както се чувствах на 20

Но, ако се наложи, мога да хвана автомата, както го хващах на 20

Ей, тук ти е проблемът.

И аз на 20 г. бях тръгнал по този път, но се отказах навреме.

Питето
Четеш в архивите от стария форум. Там Хък обясняваше (всъщност беше го дал като задачка-закачка) как сам с колата е качвал палети на третия етаж. В смисъл, без помагачи е изкарвал за двама-трима. Знам че у вас имаше нещо с болести, нетрудоспособност и учещи, ама то има надомна работа, има и други домашни занимания дето докарват някакви пари. То и смешни да са, пак си нещо да те държат отговорен и разсънен, а не да висиш на нечия шия като камък... В смисъл, дай им шанс на хората около теб, да имат очи да те гледат.
Persian
Цитат(Радио Ереван @ 06/08/2017, 14:42) <{POST_SNAPBACK}>

Аз не виждам да е проблем в нещата, които обичам да правя.
По начина ми на живот, парите заемат последно място.
А по начина на живот в България, искам парите да стигат така, че човек да може да си покрива необходимото, а не да е много под него.

От това, което си говорим, сега можеш - Ти си ебати прошляка smile.gif
Но външният ми вид надминава доста, които взимат по два бона, да речем.
Както много хора са пристрастени по нещо, така и аз, и гледам да си угаждам smile.gif
Абе, разбираш ме. Не искам пачки, искам да живея smile.gif

Някога синът ми с едно изречение ми падна много ниско в очите.
Ако беше някой друг, не им обръщам внимание, но да го отгледаш, без да го лишиш от нищо и той да каже за един с който израснахме - Ето, застреляха го, но остави цяло състояние на синът си.
Демек, аз съм жив но никаква файда smile.gif

Пътища - Много, аз избрах своя.
Mukaveev
Цитат(Радио Ереван @ 06/08/2017, 11:48) <{POST_SNAPBACK}>
Разведи се и се отдели от "вкъщи". Остави ги сами да се оправят и си намери друг мъж. После ме покани да ти стана кум. smile.gif

Това е един ......уникален съвет.
Cury
Изказа се неподготвен.
Личинка
Цитат(Cury @ 06/08/2017, 23:19) <{POST_SNAPBACK}>
Изказа се неподготвен.

Ми почти е прав... децата на Роко вече са пълнолетни, ако не се лъжа, и трябва да не чакат на нея да им капе в човката.
rocco_george
Пълнолетни са,но все още учат.
Пробваха се на почасова работа,сезонна работа,но това не оправя нещата.
Покрай едно-две леки грипни заболявания тази зима стигнах до токсичен медикаментозен хепатит и в момента за моите лекарства отиват около двеста,че и повече лева на месец.За лекарствата на баща ми отиват почти толкова и наистина няма как да се направи спестяване на средства.
Голямата дъщеря е вече омъжена и живее при мъжа си.Стана съгражданка на hristam.
rocco_george
И с кого по-точно да се разведа от домочадието?
С баща ми ли,който е почти 80 годишен и с един куп заболявания?
Или с някое от децата ми,които правят опити в свободното от учене време да работят почасово или сезонно,ако успеят да си намерят работа?
От 13 години съм вдовица и през всичкото това време съм гледала да си намирам и допълнително работа,за да не се усеща липсата на доходите на мъжа ми.Затова и много от ремонтите из къщи съм ги правила сама или с помощта на децата,за да ми излезе на сметка.Но животът е такъв,че колкото и да си правиш сметките,те все излизат сметка без кръчмар.
Cury
Това да се разведе беше тъпо.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.