Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: „Прост народ – слаба държава”.
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Mukaveev
Прочетох едно интервю на Пламен Асенов и размислите около афоризма ......

„Прост народ – слаба държава”.

,, Ами Русия като е силна държава, почти най-силната на света, казах си, нейният народ да не би да е умен. ,,

Не знам колко е умен народа, ( но както каза някой тук ), да не можеш да измислиш един телевизор за износ, или прахусмокачка или хладилник или телефон.....китайците даже си продават тук китайските телефони.
Обаче може да измислят ракета която да гръмнат Млечния Път. Е каква е тая мисъл ?
За какво ти е всичко това , да си велик ? Всички знаем - ,, Няма по - велика,,.....Дай сега направи нещо за хората тия ракети не стават за ядене.

Вие как мислите тия защо не измислят нещо .......по- нормално , нещо което да може да го ползва обикновения човек .? Имат хора , ресурси, бюджет........нещо сбъркано има .

Не познавам много корейци (южно корейци )......но тия трябва да са много умни .А ма са им слаби ракетите.......
Питето
Страха е важен, то простотията си е константа. Вилхелм Тел, пуснал една стрела на управника по лични причини, пък другите швейцарци решили че "това е сигнала" и ги почнали, пък у нас вицове си разправяме... абе ей тук е описано по-напоително, пък който каквото и когото разпознае:
"...
Разбрах, че работата става на зле, и станах да си вървя. Като си отидох у дома, жената вече знаеше, че Ибрям-Али е в село. Легнах си уж да спя, но вътре нещо ме човърка: „Върви му кажи, че са го познали! Върви го спаси!“

Станах и отидох пак в кръчмата. Жената не ме пущаше, трябваше устата й да запушвам да не вика. Промъкнах се до него и прошепнах:
— Познаха те!
А той:
— Пее ми се и ще пея! Ако иска някой да ме хваща, нека да заповяда! — И ми въвира шишето в устата. — Пий! — А на ханджията вика: — Давай буре с вино, аз плащам! И да се заключи вратата!

Каквото е било сетне — всичко ми е като в мъгла. Пиене–пеене и накрая всички се натръшкаха под масите, кьоркютук. Беше призори, когато Алито плати сметката и стана:
— Давай мулетата да вървим!
Аз, попийнал, но разбирам, че Гъгрицата ме гледа, че ако тръгна с Алито, ще ме обади в полицията и няма никакво сетне село да ме свърти. Изкривих си тогава душата и казах на Алито:
— Не те познавам кой си и не приемам с кирия да те возя!
Загледа ме Алито остро-остро в очите, а че извади патлака:
— Тръгвай, инак ще ти светя маслото!
— На насилството — казвам — ще се подчиня! Качихме се на катърите, тръгнахме. Аз — напреде, той — след мен. Докато вървяхме през село, мълчахме. Като излезнахме от село, шибна той неговото муле, изравни се и ми вика:
— Абе ти одеве нарочно ли го направи, или наистина се беше отказал да ме возиш?
Стана ми срамно истината да му кажа, излъгах:
— Нарочно го направих, а не че не исках!
— Я ме гледай в очите!
Съмнало се вече — всичко ясно, как да го погледна в очите?
— Бре-ей! Ти ме — казва — лъжеш бе! Лъжеш ме, нали?
Казах си тогава истината:
— Лъжа те! Защото ти, казвам, ще се махнеш, а пък аз няма къде в джендема да отида! Ей това е истината! Кой ти е крив, че се разпя.
— Ами тъй си кажи, защо не кажеш! — вика ми Али. — Мене такъв кираджия ми не трябва. Аз — вика — закопаните лири смятах с тебе да деля, но щом си се уплашил, връщай се, докато е време, а пък на мене пътя за границата ми е ясен и без теб. Обръщай се и тръгвай! И не бой се, в гръб не стрелям!
Съжалих за всичко, ала късно. Не за лирите! Не за опустелите му лири, а за това, че с лъжа се омърсих.
— Алия — казвам, — аз мога да дойда с тебе, ако ти трябвам честно и без лъжа!
— За лирите ли, а?
Запуши ми устата, та ме дори задави. Хванах оглавника на едното муле и си тръгнах. Другото му го оставих. Преди да си тръгна, рекох му:
— Две последни думи искам да ти кажа: слушай ме и знай, че ти го казвам от сърце. Цялото село вече знае, че си тука, имаш и присъда за въже! Гъгрицата е човек шпионин на полицията, а в кръчмата видех на Фандъклията, дето ти троши крака, голямото момче — Февзи. Карай, Али, през шумата, в пътя не върви!
Само ми рече:
— Стъпвай!

Тръгнах и вече не се обърнах. А като дойдох до ливадите край село, тогава чух, че са нейде пушка пукна, и си рекох: „Стана тя, каквато стана!“

Беше ми тревожно, та не си отидох у дома, а в хана.

— Де е разбойникът? — пита ме Гъгрицата.
— Отиде си!
— А ти?
— Мене ме изпъди!
— Значи си искал с него да ходиш, тъй ли?
— Исках, мамицата ти — рекох — и мръсника! Исках, ала ме не взе! За разбойник са иска дупе, ала не тричаво като моето и твоето, разбра ли бе, казвам, мръсник!
..."
от тук (цък)
Бай Иван
От край време руснаците залагат на военната сила.Народа им е свикнал с мизерията,а бюджета им отива за въоръжения.Даже космическите иновации дадоха заден.Поддържат файтонджилъка до космическата станция и обратно.да се чуди човек за чий им са тези милиардери/наши хора от КГБ./
Mukaveev
Цитат(Бай Иван @ 03/09/2017, 21:44) <{POST_SNAPBACK}>
От край време руснаците залагат на военната сила.Народа им е свикнал с мизерията,а бюджета им отива за въоръжения.Даже космическите иновации дадоха заден.Поддържат файтонджилъка до космическата станция и обратно.да се чуди човек за чий им са тези милиардери/наши хора от КГБ./

Е толкоз да няма един с пари да си каже , дай да направя една кола с един як двигател , да я изкарам на световните пазари, да я продавам , в 70 държави и да съсипя продажбите на мерседес.......например. Или да изкарат един смартфон и да пратят Самсунг да правят само ботуши и панти за шкафчета......Там нещо да измислят , какво ще ги правят тия ракети - ще ги нарежат за мезе ?
Как се мисли в посока - дивотия ? А и народа го кефи тая работа........не мога да разбера.
Thursday Next
Цитат(Mukaveev @ 03/09/2017, 21:12) <{POST_SNAPBACK}>
Как се мисли в посока - дивотия ? А и народа го кефи тая работа........не мога да разбера.

Е какво толкова не можеш да разбереш? Просто е: аз съм затънал до шия в мизерия, едвам връзвам двата края, отчаяно се нуждая от нещо, което да ме накара да се чувствам голяма работа, и като съм неспособен да го постигна сам, търся с какво велико нещо (истинско или въображаемо) да се родея, да си го припозная, че да се почувствам и аз велик. Тва мачкай, Кобра, мачкай, Гришо ... А ракетите и танковете са далеч по-внушителни от разни Гришовци. Ей така става. Верно, че тук-там някой танк се скапе посред парада, ама какво пък, ще затворим едно око.
Mukaveev
Цитат(Питето @ 03/09/2017, 00:46) <{POST_SNAPBACK}>
Страха е важен, то простотията си е константа.
..."
от тук (цък)

Това се не бях сетил......дали всичко не е от страх.....
Mukaveev
Добре де не е ли по- лесно да измислиш един добър хладилник или телефон отколкото да измислиш ракета която можеш да я забодеш в лявото кюше на Плутон ?
Thursday Next
Цитат(Mukaveev @ 03/09/2017, 21:47) <{POST_SNAPBACK}>
Добре де не е ли по- лесно да измислиш един добър хладилник или телефон отколкото да измислиш ракета която можеш да я забодеш в лявото кюше на Плутон ?

Сигурно е по-лесно, не знам, аз нямам представа от инженерни науки. Но си размишлявам ... какво героично има в един хладилник или телефон, м? Да си виждал паметник на проектанта на Galaxy 6 Edge, например? Мисля си, че това идва от желанието да си велик, а не да си полезен.
Cury
Не можеш да направиш една кола, още по-малко един телефон. За да ги правиш трябва цяла система с традиции и непрекъснати иновации. Ако вложиш всичко в една кола докато я разработиш, тестваш и пуснеш в експлоатация тя ще е демоде вече. Да не говорим за телефон, дето всеки 6 месеца трябва да пускаш нов. Ако искаш да правиш хубави коли трябва да почнеш от малко и да тръгнеш нагоре в масирано настъпление. Нещо като Хюндай например, които станаха водеща фирма пред очите ни.
wal
Цитат
Добре де не е ли по- лесно да измислиш един добър хладилник или телефон

Не.По е лесно да откраднеш чертежите на един добър хладилник например.Като вземат да си пазят по-добре чертежите,купуваш на готово от Фиат ,прекръщаваш автомобила на Лада и продаваш 20 години тази кола.
New
Цитат(Thursday Next @ 03/09/2017, 23:45) <{POST_SNAPBACK}>
Мисля си, че това идва от желанието да си велик, а не да си полезен.

Право в десятката!
Cury
Цитат(wal @ 04/09/2017, 12:47) <{POST_SNAPBACK}>
Не.По е лесно да откраднеш чертежите на един добър хладилник например.Като вземат да си пазят по-добре чертежите,купуваш на готово от Фиат ,прекръщаваш автомобила на Лада и продаваш 20 години тази кола.

Няма смисъл да купуваш чертежи, ако можеш да си купиш направо хладилник. А хладилнци се продават и в Русия - всички марки и модели. Та не е тайната в конструкцията. Тайната е, че за да имаш добър хладилник ти трябват добри силиконови уплътнения, добри стъкла за рафтовете, добра боя и технология за прахово боядисване, добър компресор, добри процесори за по-умните хладилници и ред такива дребни наглед неща, зад които стоят цели други индустрии, вложили много изследователска дейност и пари.
Mukaveev
И простия хладилник се оказа , че изобщо не е прост.......
Mukaveev
Цитат(Cury @ 04/09/2017, 10:22) <{POST_SNAPBACK}>
Не можеш да направиш една кола, още по-малко един телефон. За да ги правиш трябва цяла система с традиции и непрекъснати иновации. Ако вложиш всичко в една кола докато я разработиш, тестваш и пуснеш в експлоатация тя ще е демоде вече. Да не говорим за телефон, дето всеки 6 месеца трябва да пускаш нов. Ако искаш да правиш хубави коли трябва да почнеш от малко и да тръгнеш нагоре в масирано настъпление. Нещо като Хюндай например, които станаха водеща фирма пред очите ни.

А хубави ракити.......и да станеш водещ. Ай де да не е на 6 месеца , но на другия парад ще си с нова ракета......с новия фейс лифт.
Mukaveev
Сигурно е по-лесно, не знам, аз нямам представа от инженерни науки. Но си размишлявам ... какво героично има в един хладилник или телефон, м? Да си виждал паметник на проектанта на Galaxy 6 Edge, например? Мисля си, че това идва от желанието да си велик, а не да си полезен.

Добре де, обаче ако направиш една здрава индустрия, създаваш блага, техника , храна, технологични продукти с висока добавена стойност..........ще станеш най - великия. Няма да изнасяш голи ресурси , а ще умножаваш тоя ресурс по 1000. Всички ще са ти потребители и целия свят ще са ти клиенти. Стандарта ще ти е до небето и няма да можеш да се опазиш от емигранти и бежанци. Ще даваш зелени карти на умове от целия свят които да издърпат държавата още по- напред.
Обаче ти си правиш ракети...... Сигур има някой огромен план който аз не прозирам.....
Shade
Цитат(Mukaveev @ 03/09/2017, 12:47) <{POST_SNAPBACK}>

Въпросът не се свежда само до това да го измислиш. Предизвикателството е отттам-нататък.
Наскоро ми попадна интересен материал за най-модерната в момента технология за плосък телевиозионен дисплей - OLED, позната като "гробаря" на плазмената технология.
Технологията OLED е изoбретена преди 20 години от Sony. След няколко години изследвания и експерименти, инженерите на Sony стигат до заключение, че това е тромавo и скъпо решение, неподходящо за прилагане в битова електроника. Sony освобождава патента и обявява OLED за royalty-free. Демек, ако на някого му се занимава с това, да заповяда.
Заключението на доказала се във времето стара фирма с традиции като Sony би трябвало да охлади съмненията и критичните амибиции на конкуренцията, обаче корейската фирма LG решава да инвестира здраво в тази технология. Резултатът е върховно качество на приемлива цена.
Любопитното е, че на пазара има и телевизори Sony Bravia OLED. Обаче с диспей, произведен от LG и, естествено, по-висока цена на крайния продукт в сравнение с LG.
Змей
Поредната порция глупости и откровено злонамерени лъжи. Злонамерени най-вече към българите в стремежа на някои среди да натрапят идиотска русофобия.
Абосолютна лъжа е, че руснаците произвеждат само военна техника. Имат разработени:
- телефон - Йотафон макар и не с най-мощния процесор
- имат разработка на собствени процесори няколко бранда макар че не са производителни колкото тези водещите фирми но се опитват хората и си подържат серията и процесорите им са годни за повечето приложения
- направиха си дънна платка и в момента са си сглобили собствен компютър от среден клас
- Абсолютна лъжа е, че нямат телевизор - POLAR 94LTV7105, POLAR 81LTV7108
- Абсолютна лъжа е, че нямат хладилници - Зил още произвежда
- Добри са в авиацията - имат разработени няколко пътнически самолета и най-добрите хеликоптери включително и за граждански цели
- водещи са в атомните технологии, макар че целия бранш страда от политическата обстановка в целия свят. Росатом наскоро
- разбира се и автомобилопроизводството - Лада, Газ и Камаз са известни марки
обяви, че се пренасочва към възобновяема енергия.
-Като стана въпрос за яденето - разпространено клише е че руснаците нямали нищо за ядене. Всъщност произвеждат зърно, картофи, краставици, зеле, малини, касиси, вишни, добри са в говедовъдството, млекопроизводството, птицепроизводството и свиневъдството
Таса че ако следващия път ти хрумне пак някоя глупост - можеш сам да си я провериш преди да я пльоснеш тук

Та кай викаш е по-глупав - този който си произвежда каквото му трябва и има всичко каквото му трябва на склад или този който без комшиите и батковци е умрял от глад защото нищо не може да измисли и за един прост хладилник му трябват немци animatedwink.gif
Цитат(Mukaveev @ 02/09/2017, 22:32) <{POST_SNAPBACK}>
...
Не знам колко е умен народа, ( но както каза някой тук ), да не можеш да измислиш един телевизор за износ, или прахусмокачка или хладилник или телефон.....китайците даже си продават тук китайските телефони.
Обаче може да измислят ракета която да гръмнат Млечния Път. Е каква е тая мисъл ?
За какво ти е всичко това , да си велик ? Всички знаем - ,, Няма по - велика,,.....Дай сега направи нещо за хората тия ракети не стават за ядене.
...
Cury
Извинявай, ама когато се каже "Руснаците един хладилник не могат да направят" това не значи, че нямат заводи за хладилници и не правят такива wavetowel2.gif
Shade
Цитат(Змей @ 04/09/2017, 16:49) <{POST_SNAPBACK}>
Поредната порция глупости и откровено злонамерени лъжи. Злонамерени най-вече към българите в стремежа на някои среди да натрапят идиотска русофобия.
Абосолютна лъжа е, че руснаците произвеждат само военна техника.

Нищо по-забавано от идиотската русофобия на някои среди в опити да докажат велики самобитни технически достижения, които кой знае защо никакви ги няма на световния пазар... w00t2.gif
Какво произвеждат руснаците се вижда добре: това е, което изнасят и показват по празнични военни паради. Тоест суровини и военна техника.

И един виц от съветско време, за да не остане впечатление, че руснаците изнасят само суровини, а не изнасят военна техника.
Седнали западногерманецът, българинът и руснакът на чашка и се заприказвали кой каква кола кара. Германецът рекъл:
- През седмицата ходя на работа с Фолксвагена, през уйкенда карам Опела, а за излизане в чужбина полазвам Мерцедеса.
Българинът:
- На работа ходя с градски транспорт. За уйкенда ползвам Москвича, стига да запали. Ако ми излезе късмета за виза до Румъния или Югославия, пътувам с влака.
Руснакът:
- През седмицата ползвам метрото. През уйкенда хващам влака.
- С какво излизаш в чужбина? - пита германецът.
- А, за пътуване в чужбина си имаме танкове.
Thursday Next
Цитат(Mukaveev @ 04/09/2017, 20:02) <{POST_SNAPBACK}>
Добре де, обаче ако направиш една здрава индустрия, създаваш блага, техника , храна, технологични продукти с висока добавена стойност..........ще станеш най - великия.

Да, така е. Обаче не и ако работиш с едни бая остарели критерии за величие, които включват само геройства на бойното поле. Сетих се сега ... познавам трима-четирима норвежци. Идват от култура, създала всичко това, за което говориш. Е как па един не седна да ми обяснява колко са велики и славни. Чудя се направо.

В светлината на събитията от последните седмици, Ким Чен Ун сигурно е много велик.
Змей
При положение, че Камаз води всички ралита Париж-Дакар, а го няма на световните пазари причината не ще да е качеството, а политиката и влияние на икономическите лобита. Те и самите Боинг и Еъпрбъс се ритат по кокалчетата та какво остава да се намеси и Сухой без влияние в Конгреса и Европарламента sunbathing.gif
Тарабас
Единствената конвентируема продукция на мурзилките е война и терор. В съвремието и за да са в крак с модерния свят произвеждат и тролове.
unguriano
Цитат(Тарабас @ 05/09/2017, 15:56) <{POST_SNAPBACK}>
Единствената конвентируема продукция на мурзилките е война и терор. В съвремието и за да са в крак с модерния свят произвеждат и тролове.

Еееее, пропускаш основни неща.
Водка, валенки, габини, катюши, хайвер......... laugh.gif
Змей
А също вурст, бира и наденички svirkam si.gif
Shade
Цитат(Змей @ 05/09/2017, 03:59) <{POST_SNAPBACK}>
Те и самите Боинг и Еъпрбъс се ритат по кокалчетата та какво остава да се намеси и Сухой без влияние в Конгреса и Европарламента sunbathing.gif

Това ще да е причината, няма какво друго да е. good.gif
Пропусна само да споменеш дъмпинговата политка на американците. Boeing е завладял целия пазар и не само не позволява на американски компании да купуват Airbus и Embraer, а държи монопол и в останалата част на света. Само Boeing и среден пръст за Сухой, нали?
Припомни ни също така как във всички страни, в които американците са водили война, като Германия, Япония, Корея, икономиката е срината, не произвеждат нищо свестно, нищо не изнасят на международния пазар и купуват само американски стоки.
Тарабас
Цитат(unguriano @ 05/09/2017, 15:28) <{POST_SNAPBACK}>
Еееее, пропускаш основни неща.
Водка, валенки, габини, катюши, хайвер......... laugh.gif

Е да де, тва са субпродукти, нужни в една война. Водката е не по-малко важна от катюшите.
Thursday Next
Цитат(Змей @ 05/09/2017, 15:36) <{POST_SNAPBACK}>
А също вурст, бира и наденички svirkam si.gif

Е щом като вурст и наденички, то също така боб и фасул. laughing.gif

Да видим, значи.

Вурст:

Бира:

Наденички:

Persian
Цитат(Mukaveev @ 02/09/2017, 22:32) <{POST_SNAPBACK}>

Ами Русия като е силна държава, почти най-силната на света, казах си, нейният народ да не би да е умен.
Не знам колко е умен народа
Вие как мислите тия защо не измислят нещо .......по- нормално , нещо което да може да го ползва обикновения човек .?

Така: Прост народ, слаба държава.
А как се чувства народ, който обитава пропаднала държава smile.gif
Обикновено Народ и Държава са две отделни неща.

Няма умен народ. Има умни управници.
Народа винаги си е бил стадо и стадо ще си остане.

Защо е необходимо една държава да е силна.
Ще го погледнем по простият начин:

Имам къща и 200 декара двор.
Този двор искам да го засея с нещо, или да направя от него каквото си искам, но за да не влезе някоя Гъска или друго, аз трябва да го заградя.
На къщата мога въобще да не слагам врати, но може да се умъкне някоя котка.
Трябва да сложа и брава за да забавя някой крадец, въпреки, че като ми счупи вратата, ще ми създаде още главоболия.
Обаче, ако направя мястото трудно достъпно и не разбиваемо, тогава рядко някой ще му хрумне или ще се осмели да проникне.

В случая, една държава, колкото е по-мощна на оръжие, толкова е по-предпазена.
Съответно е предпазена не само държавата като име, а и целият народ.

Със сигурност знаеш кои са двете най-велики нации в света - Китай и Индия
А велик се става не с телефони и перални, а със спечелени войни.
Историята на Китай е точно толкова голяма, колкото е и светът.
Там народа винаги е тънел в мизерия въпреки сребролюбието си, но оръжието е най-добрият избор, както и за Русия.
Държави с голяма територия винаги са били в очите на врагът.

За изминалите 20 години ако не и повече, почти всичко се произвежда в Китай, така, че всичко това е за ползване на обикновеният човек.
А лично китайските продукти надминават по качество и мощ най-големите производители на смартфони.

Змей
Да съм писал някъде, че Боинг са монополисти? Наскоро имаше съдебна разправия между Боинг и Еърбъс по отношение на продажбите в Европа, което ти удобно забравяш в случай, че изобщо някога си го знаел. И защо Сухой се опитаха да продават в Малайзия вместо в ЕС, който им е до задника?
Що се отнася до икономиките на Германия и Япония то те са имали икономика и преди американците. Те просто им позволяват да продават на американския пазар защото няма как да не интегрират новите си колонии в имперската си система svirkam si.gif
Сега остава да кажеш, че Корея си е разработила сама всички технологии sunbathing.gif
Shade
Цитат(Змей @ 05/09/2017, 16:52) <{POST_SNAPBACK}>
Сега остава да кажеш, че Корея си е разработила сама всички технологии sunbathing.gif

Единственото, което не само остава да кажа, но дори го казвам е, че основната причина Русия да не е в състояние да излезе на световния пазар с нищо друго, освен суровини, се дължи не толкова на световен русофобски заговор, колкото на факта, че с изключение на военния сектор, руските самобитни технологии (въпреки столетния им опит да крадат и копират) не отговарят на световните стандарти. Самите руснаци отчитат този факт и не се гордеят с него. Но ако се запознаят с пламенната ти покровителствена пледоария, това със сигурност ще изстреля самочувствието им до небето. Несъмнено особено висок принос към това самочувствие ще имат встъпителните слова на речта ти (не ми се рови нагоре, цитирам по смисъл): "Поредна порция глупости и откровено злонамерени лъжи на българите в стремеж да натрапят идиотска русофобия" good.gif
Змей
И затова Камаз е абониран първото място на трасето Париж-Дакар нали? sunbathing.gif
Световните стандарти за това са световни стандарти за да обслужват международните корпорации sunbathing.gif
С което никак не твърдя, че някъде в Русия не се произвеждат боклуци но и днешният капиталистически демократичен пазар също е заринат с такива. Например досега нито една демократична капиталистическа помпа за вода не е е издържала цяло лято вероятно защото отговаря до последното винтче на световните стандарти въпреки гаранцията от две години cool1.gif
Цитат(Shade @ 06/09/2017, 03:17) <{POST_SNAPBACK}>
Единственото, което не само остава да кажа, но дори го казвам е, че основната причина Русия да не е в състояние да излезе на световния пазар с нищо друго, освен суровини, се дължи не толкова на световен русофобски заговор, колкото на факта, че с изключение на военния сектор, руските самобитни технологии (въпреки столетния им опит да крадат и копират) не отговарят на световните стандарти....

Shade
Цитат(Змей @ 05/09/2017, 19:29) <{POST_SNAPBACK}>
Камаз е абониран първото място на трасето Париж-Дакар, нo световните стандарти обслужват международните корпорации. Нито една демократична капиталистическа помпа за вода не е е издържала цяло лято вероятно защото отговаря до последното винтче на световните стандарти въпреки гаранцията от две години cool1.gif

Щом казваш, значи е така. Преди време ти ни светна, че няма западна кола, която да бие по надежност и дълготрайност великата ненадмината Лада. Тогава също ни убеди и ти повярвахме. hat.gif
А всъщност последната дума има потребителят. Навярно потребителите са луди, задето не се избиват за POLAR 94LTV7105 на цена 7 000 рубли, а налитат на еквивалентните модели на Samsung и LG за 20 000 рубли. Също и Йотафон за 7900 рубли наместо Samsung Galaxy за 32 000 рубли. w00tbrows.gif
Leon
Цитат(Змей @ 06/09/2017, 05:29) <{POST_SNAPBACK}>
........... Например досега нито една демократична капиталистическа помпа за вода не е е издържала цяло лято вероятно защото отговаря до последното винтче на световните стандарти въпреки гаранцията от две години cool1.gif

Стига бе, това дори и ти не може да го вярваш. prashchai grigorii.gif
Shade
Цитат(Leon @ 05/09/2017, 23:22) <{POST_SNAPBACK}>
Стига бе, това дори и ти не може да го вярваш. prashchai grigorii.gif

Нали знаеш как хипнотизатор кара хипнотизиран да пипне молив и казва, че това е нажежено желязо. Резултатът е поява на мехури от изгаряне върху пръстите на хипнотизирания. biggrin.gif
Alexfield
То и Камаз си ги карат предимно по руските сибирски степи. Нещо не се харчат по другите държави. Предполагам, че като цена са по-тънки. Лошото е, че вместо шофьор му трябва монтьор-водач. За състезанията тип Париж-Дакар това не е проблем - там състезателите карат цял ден, а бригада механици възстановяват щетите цяла нощ.
Shade
Цитат(Alexfield @ 06/09/2017, 05:54) <{POST_SNAPBACK}>
То и Камаз си ги карат предимно по руските сибирски степи. Нещо не се харчат по другите държави. Предполагам, че като цена са по-тънки. Лошото е, че вместо шофьор му трябва монтьор-водач. За състезанията тип Париж-Дакар това не е проблем - там състезателите карат цял ден, а бригада механици възстановяват щетите цяла нощ.

Забавният момент в целия този клон идва от гротескния напън да споделим убеждението, че произвежданото от руснаците не само не отстъпвало по качество на западните стоки, а дори ги надминавало по надеждност. При това с по-ниска себестойност. Обаче световните стандарти, които обслужвали международните корпорации в ущърб на потребителите, категорично забранявали на потребителите да купуват по-качественените и по-евтини руски стоки. С изключение на суровините им. По отношение на тях сигурно махвали с ръка и казвали: "Е, хайде от нас да мине!" biggrin.gif
unguriano
Цитат(Shade @ 06/09/2017, 17:05) <{POST_SNAPBACK}>
произвежданото от руснаците не само не отстъпвало по качество на западните стоки, а дори ги надминавало по надеждност. При това с по-ниска себестойност.

Има и изключения. И/или въпрос на гледна точка. biggrin.gif
Аз лично имам опит с едно нещо. Афтонобил. А именно, лада ливада. laugh.gif Там където минава и "излиза" бабичката, не са много тези които могат. Пример - на едни места, дълбоки чукари, едни други хорица, с които понякога работим съвместно, нерядко се прекачват при нас от дефендъри, мицубишита, фордове и пр. Същото се отнася и за газ и уаз, но там опита ми е индиректен. rolleyes.gif
wal
Цитат
Например досега нито една демократична капиталистическа помпа за вода не е е издържала цяло лято вероятно защото

Вероятно ,защото е произведена в Китай!!!
Питето
Интересно, три пъти ти изгарят капиталистическите помпи, ама не си си купил руска... Ма руска, а не украинска. animatedwink.gif
Питето
Ми пазят си хората колите, то и аз по-добра кола за претоварване от служебната не съм виждал... animatedwink.gif
Cury
Така е, понятието качество не е абсолютно, а означава съвпадение на обещано и реалност. Респективно дали руската техника е качествена или не, зависи от това какво иска купувачът и.

Помня като студент учехме за някакви аналогови регулатори май, и доцентът казваше, че западните са с размер на цигарена кутия (или кибритена?), докато руските били като тухла. Затова пък западните искали специално масло, а руските работели с каквото им сипеш - масло, нафта, вода...
В зависимост от ситуацията всяко от тях може да мине за качествено.
Alexfield
Всъщност Лада Ливада има учудващо добри оффроуд възможности в заводски вид. Лошото е, че е кенеф отвсякъде. Ръждата я ядеше още в шоурума. А 1-2 години след закупуването интериорът започваше да се разпада.
А УАЗ произвеждат това:
Питето
в смисъл, че не могат да произвеждат специални масла, и им се налага да ползват тухли, дето работят с каквото имат. В тази посока, същите тези с "тухлите", като пробваха да приложат импортозамещение в космическата техника, се оказа, че ще трябва да направят и една по-големичка (всъщност мноооого голяма и мнооого по-скъпа) ракета дето да може да извежда в орбита апаратура, дето е сглобена от "тухли" вместо от западните "цигарени кутии". Сериозно, сами си го писаха ама не ми се рови по това време.
Абе едните правят цигарени кутии и се мъчат да произвеждат специалните масла по-евтино, а другите просто правят тухли щото не им се занимава с технологии за рафиниране, ми то е ясно кой ще развие технологиите, и кой ще се връща към по-непретенциозните нива, където "ползваш квото има" и съответно получаваш "с това — толкова".
Shade
Цитат(unguriano @ 06/09/2017, 08:01) <{POST_SNAPBACK}>
Има и изключения. И/или въпрос на гледна точка. biggrin.gif

Съществуването на изключения изобщо не подлежи на съмнение. Обаче остава отворен въпросът дали желаещите да купят руска техника са свободни да го направят или, както някой се опитва да ни убеди, "световните стандарти, поддържани от международните корпорации", забраняват подобни покупки.
Това е гледната точка в нашия случай.
Thursday Next
Да, май ще опрем до сблъсъка на два мирогледа - "Тука е така!" и "Сигурно може и по-добре!"
unguriano
Цитат(Питето @ 06/09/2017, 20:04) <{POST_SNAPBACK}>
Ми пазят си хората колите, то и аз по-добра кола за претоварване от служебната не съм виждал... animatedwink.gif

Е, трябваше да кажеш нещо, ОК.
Прекачването е пак от служебни коли, което надали не е станало ясно, ма за протокола. biggrin.gif
unguriano
Цитат(Alexfield @ 06/09/2017, 20:45) <{POST_SNAPBACK}>
Всъщност Лада Ливада има учудващо добри оффроуд възможности в заводски вид. Лошото е, че е кенеф отвсякъде. Ръждата я ядеше още в шоурума. А 1-2 години след закупуването интериорът започваше да се разпада.

Аз не твърдя, че не е кенеф, кенеф си е. И чарковете и не са безкрайно скъпи, ма и често влиза в бокса.
Ма минава отсекъде. biggrin2.gif
Тиара
Мисля си, че това идва от желанието да си велик, а не да си полезен.

А желанието да си велик е избиване на комплекси. Поне аз така мисля.
Alexfield
Цитат(unguriano @ 06/09/2017, 22:00) <{POST_SNAPBACK}>
Ма минава отсекъде. biggrin2.gif

Е то чак тук вече има спор.

Не минава отсекъде. Но в заводски вид минава на много повече места от колкото повечето други джипове и пикапи в заводски вид. Причината е проста - няма шаси и е лека и пъргава като козичка. Но не опитвай да затвориш врата на пресечен терен - не може.
Но че е евтинджос и върши работа - спор няма. Затова ги взимат предимно за служебни.
Persian
Цитат(Тиара @ 07/09/2017, 00:10) <{POST_SNAPBACK}>
А желанието да си велик е избиване на комплекси. Поне аз така мисля.

Да погледнем нещата от две страни / мъжка и женска /
Мъжът гледа да защитава, а жената да е защитена.
Женската гледна точка е - Няма значение кой ще ме защитава, важното е да съм защитена.
Слабостта е комплекс а не сила.
Силата е власт.

Реално погледнато, великите хора са записани и останали в историята.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.