Mukaveev
01/10/2017, 20:27
Минималната пенсия в България вече е 200 лв
,, От днес минималната пенсия в България е 200 лв. Това е вторият етап на увеличение на пенсиите в новото правителство. След днешното увеличаване на пенсиите доходите на над 800 хил. български пенсионери ще се повишат. Това е второто увеличение на пенсиите. От юли месец размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повиши от 161,38 лв. на 180 лв.,,...............цък
200 лв. за една година 2400 лв. за 10 г. - 24 000, за 20 г. 48 000.......
Ако работиш и имаш идръжки от 350 - 400 лв. на месец.........на година са около 4 000 ( да кажем ), за 20 г. работа може да купиш някакво жилище което да ти донесе наем от......да кажем 400 лв ( много груба сметка , може и повече )
400 са 2 пъти повече от сегашните 200 , а и накрая ти остава една жилище което ако го продадеш в края на годините си ще имаш още средства за съществуване.
за да има смисъл това осигуряване мин. пенсия сега трябва да е около 700 лв. ( моя сметка ). Обаче такива пари в касата няма защото Бай Хуй ги е отнесъл в всевъзможни схеми през годините и ще продължава да ги отнася защото такава му е природата.
Мисията на давещия е в неговите ръце. Моркова вече го няма , няма и да го има .......остана тоягата, - дай парите. Нормално.
Вече има и тихи мнения как там след някоя година ( за успокоение са дали по- дълъг срок ) за не знам си кои , вече няма да има и тези подаяния от 200 лв.
По тази тема съм водил доста дискусии , да не съм прав ......колко да не съм прав ?
Просто пенсионното........сгъна платната. Остана тоягата.......но без морков и това няма да оправи нещата.
Моля дайте коментар относно лайшката ми сметка на прима виста.
[color="#FF0000"][/color]
[color="#000080"]Минималната пенсия в България вече е 200 лв
Ако работиш и имаш идръжки от 350 - 400 лв. на месец.........на година са около 40 000 ( да кажем ......
Не е лаишка, просто след II клас си спрял да учиш математика или да ходиш на училище!
Mukaveev
01/10/2017, 20:41
[color="#FF0000"][/color]
Не е лаишка, просто след II клас си спрял да учиш математика или да ходиш на училище!

Грешка в клавиатурата, извинявам се.
Дай коментар.....
От днес минималната пенсия в България е 200 лв. ...Това е второто увеличение на пенсиите. От юли месец размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повиши от 161,38 лв. на 180 лв
Ако работиш и имаш идръжки от 350 - 400 лв. на месец.........
Обаче такива пари в касата няма защото Бай Хуй ги е отнесъл в всевъзможни схеми през годините и ще продължава да ги отнася защото такава му е природата.
Като ме молиш така любезно ще дам коментар:
1. Че пенсиите са малки спор няма и никой няма да го оспори. Ама и че няма как изведнъж да скочат с 200% също едва ли някой ще оспори. А ръст от 161 лв на 200 лв е 24%. Малко ли е такъв процент за една година???
2. Кой според теб има удръжки от 400 лева на месец? Първо, има осигурителен праг и второ, говорим за пенсионните вноски, а не за здравни и други, нали? Та понеже конкретно удръжките за пенсионно осигуряване, които се правят от заплатата на работника, са 6,14%, то за да удържат някому 400 лева за пенсия той трява да плаща тези удръжки върху 6 500 лева заплата

А реално ако средната заплата е 1000 лева то и средната осигурителна вноска за пенсия е 61,40 лева. Това ще рече, че за една година на средния работник му вземат от заплатата 736 лева, а за 30 години бачкане му вземат 22 100 лева. Какво жилище ще си купиш с тях и какъв наем ще му вземеш си сметни сам.
3. Пенсионни фондове няма (имало е много отдавна и са опоскани от комунистите, но и да не бяха щяха да са изчезнали при хиперинфлацията) и затова по-големи пенсии може да има само ако заплатите са по-големи и ако всички се осигуряват на реалната си заплата.
Mukaveev
01/10/2017, 21:10
Вгледах се само в разхода .....като минус.
Хубаво , а на тоя с 10 000 заплата.....там сметката е ......никаква.
Изяснете си мнооооого точно какво е "пенсия" и на какво точно казваме "пенсия" у нашенско. Да, има дребна разлика, ма достатъчна за да се скрие дявола в нея. А за да отговорим защо е такава пенсията и дали си струват другите варианти, ще трябва да разгледаме цяла матрица, щото "пенсия" всъщност е разходопокривна схема, която служи за политически цели, което изкривява бакалските сметки с вноски по ипотека, вместо вноски за пенсия. Ако не вярваш, моите родители са ми разказвали как за една година са прецакани не само пенсиите на хората, ами и наличните под дюшеците пари като всички са станали равни, равни по нямане. Да и големите къщи са били отнети, та забрави за ренти, наеми и самостоятелност. В смисъл, като говориш за едни пари след 30 години, първо да прегледаш рисковете, че чак после смятай евентуални наеми и евентуални лихви.

Абе защо никой не смята вноските в акции на фирмите дето работите, ами все в апартаменти и наеми, толкоз ли нЕмате доверие в това дето правите?
Грешка в клавиатурата, извинявам се.
Дай коментар.....
Общо взето си прав. Тази сме сметка и аз съм я правил.
Ако,
- си се осигурявал 40 години;
- пенсионирал си се на 65 години;
- умтял си на 75 години;
- което би трябвало да означава, че си вземал пенЦия 10 години (а дано);
- удръжкта за пенсия е била 25% върху брутната заплата (т.е. 1/4 (май е повече));
То,
В продължение на тези 10 години трябва да вземаш като пенсия брутната си заплата!
Това по много груби сметки.
А дано, ама надали!!!
В най-добрия случай ще вземеш 40 - 44%!
От друга страна, ако заплатата ти е била 1000 лв, (че по лесно се смята) пенсията за 10 години трябва да бъде 120 000 лв.
Толкова вноски би трябвало да си внесъл.
Купуваш жилище, даваш го под наем и пей сърце. При това жилището има остатъчна стойност.
Но, колко от народонаселението прави тези сметки?
Сега и на момента (без осигуровки), а после ... държавата не давала пенЦия!!!
п.п. Ама що ли пък да се осигуряваш?
За да рантутуш циганите и търтеите?
Най добре, както изтъкна купувай имоти!
Та понеже конкретно удръжките за пенсионно осигуряване,
които се правят от заплатата на работника, са 6,14%, ..........
пенсии може да има само ако заплатите са по-големи и ако всички
се осигуряват на реалната си заплата.
А процентите от работодател?
Вгледах се само в разхода .....като минус.
Хубаво , а на тоя с 10 000 заплата.....там сметката е ......никаква.
Тоя с 10 000 лева заплата:
- не чака на пенсия
- не се осигурява на 10 000, а на 2600 или нещо такова, защото има таван на осигурителния доход.
Mukaveev
01/10/2017, 21:22
Не съм влизал в детайли това само е сметка на ,, око ,,.....
Но ако живееш 10 г, след пенсиониране........гаранция няма да вземеш толкова колкото си внесъл.
Забрави да туриш в сметката, че един от четирима или не се пенсионира, или взема пенсия пренебрежимо малко време, та и неговите вноски може да се добавят към тези на късметлиите... което прави липсата още по-очеизвадна, или натъртва за социалните пенсии, които по същество са социални подаяния на такива, дето не са се осигурявали (или са се осигурявали пренебрежимо малко). Избирай си.
Mukaveev
01/10/2017, 21:24
Тоя с 10 000 лева заплата:
- не чака на пенсия
- не се осигурява на 10 000, а на 2600 или нещо такова, защото има таван на осигурителния доход.
Има и праг на пенсията.....
Цялата схема с тия осигуровки е пълна заблуда.
Те са пак твоите проценти (щото ти и тях ги изработваш реално), ама политиците така манипулират по-глупавите — "вземаме повече пари от чорбаджиите, и даваме на вас, бедните щото сме готини хора и гласувайте пак за нас..." Класика, класика.
Не съм влизал в детайли това само е сметка на ,, око ,,.....
Но ако живееш 10 г, след пенсиониране........гаранция няма да вземеш толкова колкото си внесъл.
Мислиш, че не знам ли?
Mukaveev
01/10/2017, 21:28
..... щото "пенсия" всъщност е разходопокривна схема, която служи за политически цели,
Абе защо никой не смята вноските в акции на фирмите дето работите, ами все в апартаменти и наеми, толкоз ли нЕмате доверие в това дето правите?

Много си прав, много.
А акциите не ги смятаме защото си знаем и фирмите и работата...........
... което прави липсата още по-очеизвадна, или натъртва за социалните пенсии, които по същество са социални подаяния на такива, дето не са се осигурявали (или са се осигурявали пренебрежимо малко). Избирай си.

Ам да де!
Бях написал:
"п.п. Ама що ли пък да се осигуряваш?
За да рантутуш циганите и търтеите?"
А процентите от работодател?
Ами те са от работодателя, не се плащат от работника. Но ако и тях да ги вземем се добавят още 7,66%. Или сметката става 138 * 12 * 30 = 49 680 лева внесени от и за работник със средна заплата за 30 години. Ама тези с 200 лева пенсия не са се осигурявали нито 30 години, нито на средната заплата.
Та средната продължителност на живота е някъде 78 години ( и за мъже и жени), а средната пенсионна възраст е била около 58 години (и за мъже и жени), което значи, че един пенсионер има да получава заплата около 20 години.
И значи смятаме 50 000 лева внесени : 20 години :12 = 208 лева. Т.е. според вноските
средната пенсия би трябвало да е 208 лева. А средната е по-висока, защото се заделят пари и от бюджета ( т.е. от данъците на хората, а не само от осигуровките им).
Те са пак твоите проценти (щото ти и тях ги изработваш реално), ама политиците така манипулират по-глупавите — "вземаме повече пари от чорбаджиите, и даваме на вас, бедните щото сме готини хора и гласувайте пак за нас..." Класика, класика.

Мои са разбира се, ама не разбрах като пишем за едно и също, що се разминаваме?
Цялата схема с тия осигуровки е пълна заблуда.
Така е. Ама минати ще са не толкова сегашните пенсионери, а ние ще сме най-наебани, че за нас съвсем няма да има.
Ами те са от работодателя, не се плащат от работника. Но ако и тях да ги вземем се добавят още 7,66%. ...
А пък на работодателя му падат от Марс!
А?
Откъде ще ги вземе работодателя, ако работникът не ги е изкарал?
п.п. За процентите - утре кат си видя фиша.
Бай Ганьо
01/10/2017, 21:39
Ако не си живял като бял човек до 65,
защо ти е толкоз важно да живееш след 65?
Mukaveev
01/10/2017, 21:40
Така е. Ама минати ще са не толкова сегашните пенсионери, а ние ще сме най-наебани, че за нас съвсем няма да има.
Изход ?
Mukaveev
01/10/2017, 21:43
Мъдрец си ти Ганьо, мъдрец.........
Въпроса не е персонален. Анализираме ситуация, правим технически анализ.......усъвършрнсъваме мисленето....
Може би за да разбереш, какво означава да живееш като черен човек след 65.
Не е толкова просто. Ако не ги хрантутиш, ще трябва да хрантутиш повече полиция, щото тези като огладнеят и ще те пречукат за жълти стотинки и некоя филия. Та понякога е по-евтино да дадеш повече пари, ама да си спестиш по-големи рискове. Тези неща се преодоляват постепенно, ама си трябва една критична маса специфични знания у населението, та да обърне посоката, а политиците ще свършат останалото (щото не им пука за посоката, стига да са на власт).
Alexfield
01/10/2017, 22:28
Това, което виждам, е, че майка ми сега е много по-близо до минималната пенсия от колкото преди промяната.
Извод: Не се качват всички пенсии. Просто повече пенсионери се доближават до минималната. Е ми: Да ви имам промените "другари"!
Mukaveev
01/10/2017, 22:34
Това, което виждам, е, че майка ми сега е много по-близо до минималната пенсия от колкото преди промяната.
Извод: Не се качват всички пенсии. Просто повече пенсионери се доближават до минималната. Е ми: Да ви имам промените "другари"!
Кражба на години трудолюбие............
Е точно си е. При една разходопокривна система (каквато е пенсионната към момента), когато покривността намалява, разходността също се свива, а когато разходите имат долен праг... то остава да се орежат по-високите разходи (по-големите пенсии се явяват по-големи разходи от към пенсионната система).
Няма изход. Има отлагане на неизбежното с надежда нещо да се случи или поне да мине мандатът.
А пък на работодателя му падат от Марс!
А?
Откъде ще ги вземе работодателя, ако работникът не ги е изкарал?
п.п. За процентите - утре кат си видя фиша.
Добре де, то по тая логика всичко на работодателя му пада от работника - и данъците, и печалбата, и ДДС-то... Да включим всичко;-)
Но има и логика, и затова аз с готовност си коригирах сметките и с пълните проценти. И пак не излиза, че някой краде от вноските, точно обратното е - при тези заплати, и при тази сива икономика няма пари за повече.
Абсолютно си прав. Ето това е гнилото в системата - всичко се прави да се повишат малките пенсии, че били ниски. А защо са ниски? Ми защото хората не са се осигурявали достатъчно. Но системата сега прецаква съвестните осигурители за да даде на нередовните. И така е винаги и във всичко. И по наше време (ако доживеем) парите няма да стигат и ще сложат някаква социална, еднаква за всички, и който е внасял повече ще го духа.
Бай Ганьо
02/10/2017, 08:54
По тази логика всеки ще се осигурява на минимума.
А трябва от някъде да се започне.
От къде?
Бай Ганьо
02/10/2017, 08:58
Аз системата съм я измислил.
Но първо трябва да ме изберете за министър.
По тази логика всеки ще се осигурява на минимума.
А трябва от някъде да се започне.
От къде?
Ами аз не съм се осигурявал на минимума, а ще ме прецакат. Иначе идеята е добра - всички осигуровки да са еднакви и минимални и всички пенсии така. Който иска повече да си прави втора осигуровка, или да спестява. По едно време си мислех, че това може да се направи като лека полека тежестта на вноските се прехвърля от първия към втория стълб. Но няма политическа воля за това, защото ще струва пари или старите пенсионери ще бъдат прецакани. А те са гласоподаватели....
Alexfield
02/10/2017, 10:45
Ми бегай при Слави. Нали в момента прави кастинг за умни и способни българи, да ни оправят (пак).
Бай Ганьо
02/10/2017, 11:16
Слави е мек кат Бойко.
Моите методи са прости.
Диктаторски, но справедливи.
Бай Ганьо
02/10/2017, 11:22
Toва не е пенсия, а социална помощ.
Тя не трябва да се базира на вноски, а на база процент от ДДС`то.
Ето че пак идваме до идеята един данък ДДС.
Социалната помощ се дава даром, а пенсията се дава за вноски. Та предложеното от мен си е точно пенсия, макар и малка.
agrippa
02/10/2017, 23:13
Цитат
и накрая ти остава една жилище което ако го продадеш в края на годините си ще имаш още средства за съществуване.
Искаш да кажеш: за погребение... ?

Тая цялата схема е много съмнителна. Половината народ трябва да са наематели на жилища. Кои са те? Младите, бедните или ... емигранти? В края на дните не ти трябват пари, освен за доктори, което пак е силно внушена, но пак съмнителна истина.
Общество, в което всички са заможни, е някаква Утопия. Поне докато всичко се контролира чрез парите, най-вече наличните. Щото ако изведнъж се замогне най-бедната класа, изведнъж цените на яхтите ще скочат и оттам се вгорчава живота на досегашните богаташи, те просто падат в собствените си очи. Значи ще има сериозна съпротива на такава уравниловка или всеобщо благоденствие. Което не знам как да се промени, може би на генетично ниво.
agrippa
02/10/2017, 23:16
Ако минималната пенсия стане колкото минималната заплата, а същата - колкото жизнения минимум, няма ли да е по-добре? Или ще е невъзможно, щото "няма пари".
А ако станат по 2000 евро няма ли да е още по-добре?
Alexfield
03/10/2017, 09:05
На грешна основа поставяш въпроса. Колкото жизнения минимум трябва да е социалната пенсия. Минималната пенсия може също да е толкова, но е желателно да е все пак повече. Минималната заплата определено трябва да е над жизнения минимум. Иначе се получава парадокс: ходенето на работа и обядването там струват повече от колкото да не работиш и да си седиш вкъщи.
Колкото до "няма пари" за пенсии - това скоро няма да се оправи. Държавата упорито отказва да стимулира и подкрепя развитието на дребния и среден бизнес. Вместо това опъва чадър над приближени олигархични кръгове, за да могат те да се ояждат хубаво.
Един пример: Докато не се премахне монопола на Лукойл върху данъчните складове за горива в България, няма как пазарната икономика да започне да се развива.
Бай Ганьо
03/10/2017, 09:09
И защо въобще трябва да я има тази пенсия след като ще е малка и не върши работа.
Това е като талоните за колите.
Тук няма нито талони, нито прегледи на коли всяка година, нищо излишно.
Плащаш една годишна такса и караш.
Ако не ти е изправна колата при проверка-глоба.
Ще е някакъв минимум - ще стига за хляб и кисело мляко, ток и вода.
Бай Ганьо
03/10/2017, 09:23
А този, който не е работил цял живот не е внасял вноски и получава социална помощ,
която е колкото твоята пенсия как ще го накараш да си е внасял вноските?
Получава се несправедливост.
Така е, социалното общество е несправедливо.
Бай Ганьо
03/10/2017, 10:11
А може да е.
И не е трудно да стане.
Не може, социалността не е справедлива по идея. Справедливо е на всеки според приноса. Социалното е да даваш и на тези без принос за да не мрат от глад.
Бай Ганьо
03/10/2017, 12:37
Имаме различни определения за социално общество.
Да храниш търтеи не е социално.
Това е глупаво невежество.
Помага се на хора с увреждания, които са неспособни да се справят сами.
Тц, социалното помага на всеки, поне на теория. Има разни теории, че това облагородява и помагащите, че децата на лузъра може пък да се случат гении и ако той умре от глад да не се родят и т.н.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.