Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Омбудсманът -отчаян
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Mukaveev
Цитат(Питето @ 03/12/2017, 02:01) <{POST_SNAPBACK}>
Глупости. Страха ги мори, страха, а малките доходи са следствие от страха. Класика.

Значи народа е беден защото е страхлив ?...... Е га ти и народа.....
tumna_indiq
Шест месеца е малко,чела съм, че някои си чакат заплатите за две години назад laugh.gif
и също съм се питала на какво разчитат и как вярват ,че работодател, който няма пари за 1/2 заплати да им плати,
ще се издължи за две години,абсолютна робска психика.
Питето
Ако е миньор, ходи на работа предимно заради пенсията и чак след това за заплата. Отдалече гледаш и доста дребни подробности не ги виждаш. Иначе всеки работник може да осъди работодателя за неплатена заплата, при това доста бързо и евтино. Дори с едно обикновено оплакване, може да му докара куп проверки и разходи над дължимата сума. Ма иначе чорбаджиите били изедници и кофти типове...
Ask
Цитат(Бай Иван @ 03/12/2017, 12:45) <{POST_SNAPBACK}>
Нали затова съм предложил новата изборна система.Това е саморегулираща система ,основана на избора на най удачното предложение от всички предложени.От 240 различни интереси да избереш най- полезния.

Аз пък точно това ти казвам, че от 240-те интереса нито един не е полезен за тебе, защото това не е твоя "предначертан" път. Просто е!
Бай Иван
Въобще не става въпрос за мен ,или когото и да е.Както вече казах,става дума за решения приети от всички 240 депутати с консенсус.Толерирането на решенията на управляващата партия /която и да е тя/ погребва България.Точно загубата на контрола в/у депутатите шокира лидерите на партиите.И докато за тях имам обяснение нямам представа какво губят изказващите се във този форум .
Онуфри
Цитат(Бай Иван @ 04/12/2017, 15:36) <{POST_SNAPBACK}>
.... .Както вече казах,става дума за решения приети от всички 240 депутати с консенсус.
.....нямам представа какво губят изказващите се във този форум .

И как я виждаш тази ми ти работа с консенсуса?

Като ено време с 99,97% ли?

Просто събиранието няма да работи.

Т.е. ще работи, но продукция - никаква!

w00tbrows.gif
Бай Иван
Например,има проблем за който има предложени 100 решения от различните депутати.Номерира се всяко едно от предложенията,от 1 до 100.Всеки депутат подрежда предложенията ,като това което предпочита е на 1-во място със 100 точки,следващото по предпочитание е 2ро място със 99точки и т.н.приема се това което събере най много точки.Възможно е избора да бъде в 2 тура,като във втория се избира от напр.10те най добри резултата.
Онуфри
Цитат(Бай Иван @ 04/12/2017, 23:11) <{POST_SNAPBACK}>
Например,... .приема се това което събере най много точки....

Ахм ... не знаех, че на това му се вика консенсус!

w00tbrows.gif
Питето
Все е тая. Както днес се манипулират депутатите, така и по твоята система, манипулираните депутати ще изберат точно това решение на проблема, което е най-изгодно за манипулаторите, а не за теб и останалия народ. Абе не схвана ли, че на днешно време всеки може да бъде заплашен, подкупен или изнуден да гласува по определен начин. Елементарна сметка: при интерес от няколко милиона, разходите за купуване на депутатски глас по въпроса ще са некакъв мижав процент. Ми ако става дума за по-големи суми, дали освен купуването, няма да се плаща и за премахване (политическо или буквално) на неудобните депутати и "страхуване" на останалите? Баси, на обикновен човек ще дадеш власт да се разпорежда с милиарди, и ще очакваш че никой далавераджия няма да го притисне за да вземе решение в ущърб на обществото. Едно време царете са били с такава власт, ама са им сваляли короната с главата, та не е можело да ги подкупват да решават срещу себе си (властта им, е отговаряла на възможностите им за защита), докато на днешно време нямаш възможност за защита, ама иначе ще вземаш решения за милиарди — "Ела, вълчо, изяж ме."
Бай Иван
Това от което се опасяваш е долу-горе вярно за монополистите.Те хората на запад затова са направили анти монополни закони.При положение ,че интерес от проектозакона проявят повечко бизнесмени,няма да има диктат в/у депутатите ,защото ще се сблъскат повече интереси и то на силни финансово групи.Подкупването ще е почти невъзможно,защото подкупващият трябва да влезе в контакт с най малко 120 депутата,а не се знае дали няма да настъпи котето и да попадне на депутат от конкуренцията ,който да го срине във пресата.Днес е достатъчно да подкупиш лидера и хоп 50-100 депутати са твои.
Питето
"На запад" е едно място с мооооого повече хора, което означава много по-голям и мноооого по-ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН пазар, което значи повече конкуренция, което е точно на обратното на положението в България. Та в тази посока, при бедните пазари по-лесно се появява монопол и никакво антимонополно законодателство не може да го прецака, щото няма конкуренция (щото пазара не може да поддържа няколко конкуренти). Точно от там идва и "странната" ситуация, цените на едни и същи стоки, да са по-високи в бедните държави, и да са по-ниски в богатите държави. Същото е и в политиката — като няма конкуренция на пазара, няма бизнесмени дето да прецакват монополните мераци на конкурентите (в различните области на икономиката) и... там точно наопаки на "белите държави" и на това, дето го мислиш. Единствения начин, да не вървят подкупите и заплахите е референдумната система, и то по швейцарски — всеки месец референдум с по няколко въпроса от местно и тук-там по някой на общодържавно ниво. Ха върви подкупвай или заплашвай цял народ, та да гласува за твоята далавера.
Бай Иван
Е,е ти се оля.Как си представяш законодателство с един закон на месец.Референдума е хубаво нещо но е за важни неща ,не за дали да се вдигне цената на билетчетата за автобуса.
Marbella
Какво разбираш под "благото на народа"?
unguriano
Цитат(Marbella @ 07/12/2017, 22:57) <{POST_SNAPBACK}>
Какво разбираш под "благото на народа"?

Да идеш да видиш холната гарнитура, как какво........ laugh.gif
Личинка

Ами точно за цена на билетчета се правят референдуми. Хората си ги правят и за да решат къде да им е автобусната спирка, велоалеята, дървесни видове в двора, а ти за милионни плащания я отхвърляш. Има си национални, но си има и общински допитвания.
Питето
Ама е евтино. Първо щото въпросите вървят по няколко в комплект, отделно че системата за провеждане и отчитане на референдумите се ползва многократно (и бъговете са оправени), и второ, щото на политиците и общинарите им се свива периметъра за далавери. В няколко общини пробвали да приемат общинските бюджети с референдум, и се оказало, че разходите намалели с 8-10% спрямо останалите общини. Ей заради това, у нас "референдум" е мръсна дума и гледат да прецакват референдумите та дано хората не се усетят как се ползва тази пущина и каква е файдата от нея.
Бай Иван
Виж,не ме разбирай погрешно.Аз също съм за по-честите референдуми,но не мога да си представя как се приема общински бюджет чрез референдум.Дай примерни въпроси в един референдум за това как се натамъняват разходите по 50-60 дейности .Имай пред вид ,че в час по тези въпроси са максимум 10-20 човека ,изготвящи бюджета.
Бай Иван
Естествено ,че има общински референдуми,но не и за цена на билетчетата или къде да е спирката.Всеки ще иска да е пред неговия блок, а билетите да са с по-ниска цена.Не е въпроса да се заяждаме,а да измислим някаква система с която да ограничим корупцията.
Питето
Ми точно с референдумите става номера. Ако една фирма на "едни специални хора" е решила да вози на висока цена (и е разкарала конкуренцията с едни "спецални" методи) и се спазари с кмета, то цената на билета ще е висока. Обаче, ако местните направят референдум цената на билета да е ниска, то тази фирма и кмета няма как да вдигнат цената и схемата с високите цени и печалби се скапва. ПРимерно де, щото нали за билетчета писахте.
Питето
Ми лесно. Като пише в бюджета, че сметопочистването ще е поверено на една "специална" фирма, и хората ще гласуват срещу този бюджет, щото фирмата не е читава и нищо читаво не предлага. Ха върви прави схеми и далавери с тази фирма. Щеш нещеш, зарязваш фирмата и правиш конкурс, и обявяваш резултатите за да си избират хората, щото ако не го направиш, може на следващия референдум нЕкой да предложи смяна на кмета (тебе) щото продължава да се опитва да пробутва "специални" фирми... Просто няма начин "специалните" да насилят всички хора в града, както насила разчистват конкуренцията и корумпират хората във властта. animatedwink.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.