Бай Иван
01/12/2017, 09:56
Мая Манолова направи законопроект за изплащането на дължимите заплати от фалирали фирми с предимство пред другите вземания.На изслушването и ,депутатите безмълвно се измъкнали без да го гласуват.Защо? Това ми е въпросът?Кой избира тези депутати?
Тарабас
01/12/2017, 12:00
Депутатите и тези дето гом избират са си дупе и гащи, не виждам що се пениш. 25 години масата избира комуноиди и мурзилки и после реве. Ко ревете?
Thursday Next
01/12/2017, 13:06
Цитат
Кой избира тези депутати?
Виж в чл. 10 от Конституцията, там пише.
Alexfield
01/12/2017, 15:33
едни 80% ги избират...
Alexfield
01/12/2017, 15:37
Само с виц мога да ти отговоря:
В бакалията:
- Дайте ми пет яйца, ама да си ги избера аз.
- Как така ще си избирате яйца?
- Ами ей така, като на изборите. Искам аз да си ги избера.
- О, ами така кажи, бе човек. На ти пет яйца, избери си.
Макарена
01/12/2017, 16:17
А не допускаме ли, че Манолова прави този законопроект с пълното съзнание, че няма да бъде приет и ще бъде използван за БСП пропаганда? Защото и на децата е ясно, че БСП и ГЕРБ са дупе и гащи, собственост на олигархията, която създаде и цялата останала театрална трупа - патриоти, марешки, волен сидеров и т.н.
Бай Иван
01/12/2017, 17:41
Само БСП иГЕРБ ли?Ами всите са от един дол дренки.И кво прайм тогава?Ще търсим умни и честни от Марс ли?Или трябва да променим системата.Тази явно не работи./за всички/За да не ставам банален,първо да попитам,има ли нужда отново да публикувам проекта за нова изборна система?
Бай Иван
01/12/2017, 17:45
Ей,разгеле.От кога търся някой ,който да каже за кого да гласуваме.Та...целия съм в слух и зрение.
Бай Иван
01/12/2017, 17:47
Много първосигнално си ме разбрал.
Thursday Next
01/12/2017, 17:56
Много първосигнално си ме разбрал.
Не, просто се опитах да отговоря съвсем кратко. Разгърнатият вариант е следният - тези депутати се избират в преки избори от всеки български гражданин, който има право на глас. Тоест, те се избират от хората, които след това се оплакват от тях. Нито ви ги внасят от Марс, нито оттам ви внасят гласоподаватели. Излъчете други хора, които да ви представляват.
Цитат
За да не ставам банален,първо да попитам,има ли нужда отново да публикувам проекта за нова изборна система?
Няма нужда.Няколко пъти го публикува проекта си и не успя да убедиш никого.
Аз от сегашния изборен закон съм доволен.Не е в системата проблемът.
Да го беше направила като ДУПЕтатка от БСП.Що тогава не убеди съпартииците си колко справедливо е първо да се раздадат парите на работниците?!?!
Бай Иван
01/12/2017, 19:56
Ти наистина ли мислиш ,че някой може да избира.Избира се нещо което познаваш,или харесваш.Всички така наречени избиратели познават само лидера,или най много 2-3 от неговото обкръжение.А,му предлагат цял поменик от напълно непознати хора,които дори и разочарован от тях ,4 г.няма право да отстрани.Но ,това е малкият проблем.В същност избраника не е длъжен с нищо на избирателят ,а на този който го е турил на избираемото място в листата.И ако се появи дилема кого да послуша ,лидера или избирателят,ясно е какъв ще е резултатът.Имам чувството ,че точно така се е получило с проектозакона на Мая
Бай Иван
01/12/2017, 19:58
Ако смяташ ,че ти си никого...прав си.
Thursday Next
01/12/2017, 20:02
Цитат
Избира се нещо което познаваш
Няма такова нещо. Голяма част от прогреса на човечеството се дължи именно на това, че едни хора са избрали нещо, което не познават.
Цитат
или харесваш
Ако избираш само нещата, които харесваш, вероятността да направиш глупав избор е много голяма. Аз мразя инжекции. Потриса ме мисълта игла да се доближи до тялото ми. Губя съзнание, когато ми вземат кръв. Но избирам да се ваксинирам. Познай защо.
Цитат
Всички така наречени избиратели познават само лидера,или най много 2-3 от неговото обкръжение.
Ами да се информират, вместо да гледат Биг Брадър и турски сериали. И да се възползват най-сетне от правото си да задраскват имена по бюлетините.
Бай Иван
01/12/2017, 20:04
Винаги съм казвал ,че интереса клати феса.Тогава беше с едни интереси,от днешната си позиция има други.На въпроса трябва да се гледа не от позицията на "кой го казва",а какво казва.Там е грешката на повечето ни депутати,пък и на някои участници във форума.
Добре,опитай ,публикувай го пак.
Бай Иван
01/12/2017, 20:18
Днес ходих да си избирам холна гарнитура.Как мислиш я избирах.Не се задоволих от думите на тоя или оня,не се доверих и на снимките в каталога.Отидох да я видя на живо.Не знам ти доволен ли си от партията за която си гласувал,но аз редовно гласувам за различни партии,следя техните изяви и винаги оставам разочарован,от някои техни решения./не от всички/Имам чувството че "благото на народа"е на по-задна позиция.
Бай Ганьо
01/12/2017, 20:50
Ами като не се информират да нямат право на глас.
Да минават тест и ако го решат да гласуват.
Не може да дадеш бюджета на държавата в ръцете на престъпници,
които са подкупили простолюдието да гласува за тях.
Thursday Next
01/12/2017, 20:50
Цитат
Отидох да я видя на живо.
Изненада: същото нещо можеш да направиш не само с холната си гарнитура, но и с кандидата за народен представител в твоя избирателен район. Те организират срещи по предизборно време. Освен това по време на мандата си имат приемни в избирателните си райони. Кажи ми, че си ходил поне веднъж да си зададеш въпросите, моля те, кажи ми!
Цитат
Не знам ти доволен ли си от партията за която си гласувал
В този момент просто трябваше да вляза в архива от нездраво любопитство. Виждам, че форумстваш в абв-то (и после тук) от шест години и малко. За това време, макар да останахме шепа хора (както помрънкват някои), ти не си разбрал две неща, въпреки че съм един от активните потребители:
1. Аз съм жена.
2. От 17 години живея извън България. От 10 не гласувам на български избори.
Та как, викаш, се информираш?
Цитат
редовно гласувам за различни партии
Тоест, ти редовно не знаеш какво искаш и всеки път наново си избираш кой да представя твоите интереси и възгледи? Това ми намирисва на доста аморфна житейска философия.
... аз редовно гласувам за различни партии,... .
Аха ... и чакаш някой да те "оправи"?
Чудя се ... кой е виновен, когато някой настъпва за "n" ти път мотиката?
Изборната система ли му е виновна или ...
Thursday Next
01/12/2017, 22:55
Ами като не се информират да нямат право на глас.
Да минават тест и ако го решат да гласуват.
Не може да дадеш бюджета на държавата в ръцете на престъпници,
които са подкупили простолюдието да гласува за тях.
Да, това би бил оптималният вариант.
Хайде сега питай населението дали е съгласно да му отнемат правото на глас (което и без това рядко използва), ако вместо да се информира, предпочита да бичи чалгии и сапунки?
Аха, като вълка дето обещавал вече да не краде овце от стадото, ами да ги пази като куче...
agrippa
02/12/2017, 04:30
Артисалите работници без заплати са едни от многото кредитори на фалиралата фирма. Да си гонят кредититте, както и останалите. Не е редно от хазната да се покриват тези средства. Трябва или да има специална застраховка за такива случаи, или фирмите, още приживе да заделят някъде такива средсва. Иначе ще се получи някаква нарочна пирамида – един да пие, друг да плаща. Това мисля, с две думи.
А системата: тя е устойчива и се възпроизвежда. Не се променя лесно. Властта е свързана повече с бизнеса, не с избирателите.
- Дайте ми пет яйца, ама да си ги избера аз.
- Как така ще си избирате яйца?
- Ами ей така, като на изборите. Искам аз да си ги избера.
- О, ами така кажи, бе човек. На ти пет яйца, избери си.[/i]
Мно'о готино!!!
Бай Иван
02/12/2017, 11:03
Опа,още един специалист.Да чуем за кого предлагаш да гласуваме.
Бай Иван
02/12/2017, 11:15
Оставиш ли бай Пешо да си търси заплатите от фирма с юристи -отиде коня в ряката.Обикновено преди да фалира фирмата взема кредити за да закърпи положението.Въпросът тук е парите от продажбата на активите на кого да се дадат с предимство.На банките отпуснали кредита или на работника.Кредитите на банките са застраховани,докато работника духа супата.
То си пише: Първо държавата си взема за данъците, после се редят другите кредитори. И има логика, щото после държавата ще "спасява" социално прецаканите работници със социални помощи, а и държавата по принцип задава правилата на играта и има абсолютната възможност да следи как се спазват (и да наложи ефективни санкции при неспазване), та и щом тя отговаря накрая, значи е първа на опашката за вземане. А и работниците е време да се поосъзнаят в кой свят живеят, да почнат да мислят и преценяват, а не да се нахендрят при калпазан-чорбаджии. Да, от мислене боли главата, ама пък нЕма цел живот да си "Папай Филчо".
Бай Ганьо
02/12/2017, 13:09
А някой знае ли какъв е законът ако не ти платят заплатата?
Нямам идея защо работник ходи на работа шест месеца без да му плащат.
Ми съдиш работодателя. Навремето един беше блокирал всичките сметки на БМФ-то щото му дължали пари като за една кола. В смисъл, закона си го има, обаче страха у българина... ей ти го описано:
— Де е разбойникът? — пита ме Гъгрицата.
— Отиде си!
— А ти?
— Мене ме изпъди!
— Значи си искал с него да ходиш, тъй ли?
— Исках, мамицата ти — рекох — и мръсника! Исках, ала ме не взе! За разбойник са иска дупе, ала не тричаво като моето и твоето, разбра ли бе, казвам, мръсник! — И както си държах оглавника в ръцете, светнах го по главата, та му се уви пет-шест пъти по врата.
Може ли аз да предложа въпросите от теста, може ли, може ли... или поне аз да държа отдела, дето оценява отговорите? Малийй какви кинти ще направя за да изманипулирам допуснатите до гласуване, не е истина. Май още не си схванал, че движението на обществото се измерва по скоростта на последните, а не на първите. Трябва тези от опашката да ги размърдаш, а не да ги орязваш. Помниш ли онази дето ги пращала за торти щото нямали хляб? Е, тя (и водещите около нея) са допуснали твоята грешка — опитали се да орежат изостаналите... и изостаналите ги орязали буквално. От друга страна, у японско подходили точно с размърдването на изоставащите и им се получи да го докарат до втора икономика в света, при условие че нямат природни ресурси, нямат територия и нямат сухопътна връзка с голям континент...
Thursday Next
02/12/2017, 14:51
Прав си, нашего брата от всичко може в рамките на минути да съчини корупционна схема.
ПП. Прав си и за постигнатото от Япония, но не гледай номиналните стойности. Техният БВП в PPP ги слага на 22-ро място за миналата година. Това не е особено добре за редовия гражданин.
Прав си, нашего брата от всичко може в рамките на минути да съчини корупционна схема.
Ако някаква пакост може да бъде направена, то тя ЩЕ бъде направена. Особено когато подобните пакости остават ненаказани...
ПП. Прав си и за постигнатото от Япония, но не гледай номиналните стойности. Техният БВП в PPP ги слага на 22-ро място за миналата година. Това не е особено добре за редовия гражданин.
Ти гледай БВП-тата (които подлежат на счетоводни омагьосвания както го бяха омагьосали гърците преди години

, а китайците въобще не умеят да работят без подобни заклинания) , аз гледам, че в рамките на едно поколение са разкарали гетата, а тези дето са живеели ден за ден заложиха старта на икономика по-голяма от целия соц лагер, че и напълниха банките си със спестявания... Ей това гледай, справянето с проблемите в обществото, а където няма проблеми, парите (и тези дето могат да ги изработват) сами идват.
Thursday Next
02/12/2017, 17:08
Ненене, остави творческото счетоводство, сравнява се purchasing power parity, т.е. колко можеш да си купиш в съответната държава с това, което е дадено като БВП на калпак. Заради стандарт, цени и тралала. Това сериозно размества класациите.
Аз като филолог знаеш ли кво мога да ти кажа - душевността на една нация се отразява неизбежно в думите. На японски съществува думата кароши. Тя означава "да умреш от преработване". Изведнъж нямам чак такова желание да се равнявам по японците, акомеразбираш.
agrippa
02/12/2017, 17:09
А някой знае ли какъв е законът ако не ти платят заплатата?
Нямам идея защо работник ходи на работа шест месеца без да му плащат.
Защото е намерил начин да съществува месец или повече без пари!

И се надява да ги вземе всичките после накуп.... Вместо да застане смело пред чорбаджията, да го засрещне на портала примерно и да му каже: "Ей, мой човек, ти трябва да се разплатиш с мене, от къде ще ги вземеш не ме интересува... или напускам." И да напусне.
Да де, ама то в градчето има само 1 фабрика, на нашия работник не му се мести другаде, щото има наследсвена къща или имот от тъщата, не му се нарушава покоя и идилията, чака нещата да се оправят от самосебеси...
Цитат
Да чуем за кого предлагаш да гласуваме.
От там тръгват грешките.Гласува се за идеология,политика,кауза,принципи ,а не за някого.
Допускаме,че на първо място в листата е поставен човек ,на когото нямаш доверие,неприятен,грозен или друго.Преференциалната система ти дава право да посочиш "твоя" избраник.
Вярно е ,че се налагат и компромиси.Политиката е изкуство на компромисите,а изборите са част от политиката.Когато се стигне до балотаж и двамата кандидати не са от твоята партия избираш по-малкото зло.
Бай Иван
02/12/2017, 22:48
Че коя банка е държавна?
Бай Иван
02/12/2017, 22:51
Човека няма пари за хляб,ти искаш дела да води.А знаем го нашето правосъдие.Продължава с години.
Бай Иван
02/12/2017, 22:54
Не е толкова лесно.Ако напусне прежалва дължимата заплата,а за неговото място чакат 10 безработни.
Бай Иван
02/12/2017, 23:02
Ето тук ти е грешката.Мислиш ,че ако поставиш твоя човек той ще се впечатли от твоите нужди и желания?Не той както и другия ще бъдат марионетки на лидера.Ти хапиш ли ръката която дава хляба?От теб получава в най добрия случай един глас,а от лидера получава заплатата си.
Глупости. Страха ги мори, страха, а малките доходи са следствие от страха. Класика.
Тц. Ако мине през адвокат, хем няма да напусне, хем ще му изплатят всичко дължимо, че и ако проточат делото ще му платят заплата и за времето, дето са се съдили... Пък онези 10 балами дето не питат "А къде е предишния?" ами направо се наемат да бачкат, нека да те да работят за безпари при този, пък аз ще си търся нЕкой по-свестен работодател.
Аре, бг-чипа пак заби: "Ако стана работлив като японско багерче, и ще се преработя до смърт за да пълня джоба на некой чорбаджия... Да не съм луд!"
Thursday Next
03/12/2017, 10:01
Аре, бг-чипа пак заби: "Ако стана работлив като японско багерче, и ще се преработя до смърт за да пълня джоба на некой чорбаджия... Да не съм луд!"
Нищо подобно. Доста полярно схващаш нещата. Моят чип отдавна е еврогейски препрограмиран - търся баланс между работата и личния живот. Трябва да има и от двете, и да са с добро качество. Когато работя, работя интензивно, плодотворно, но когато си почивам, не позволявам да ме закачат за нищо. Мога да си взема неплатен отпуск, ако така реша. Мога да се откажа от част от работното си време (и съответно заплата), за да се посветя на детето си, или на някакво хоби. Трудовият морал на японеца е нещо, което никога не бих могла да прегърна, и то не защото ме мързи, а защото намирам за глупаво да доказвам колко съм работлива, като се старая всеки ден да си тръгвам след шефа.
Личинка
03/12/2017, 10:36
А аз смятам, че е върховен дебилизъм да продължаваш с месеци да ходиш на работа за без заплата. И това неглижиране е един от начините на нашенеца да му се набие канчето и да почне да си устоява правата. Ако всеки си вземе шапката при неплащане на заплати, тогава проблемът ще се реши от самосебе си - няма да има неизплатени заплати за години. Същото важи и ако всеки държи на цената на труда си, и не се съгласява на мижави заплати и без осигуровки.
Бай Иван
03/12/2017, 12:18
Е,па то си е за страх,да оставиш семейството си гладно.Да не се задълбочаваме в психическите отклонения.Въпросът е да се конструира такава самоподдържаща се система,при която моралът да не е въпрос на личен избор,а на предначертан път,от който трудно бихме се отклонили.
Бай Иван
03/12/2017, 12:27
Наблюдавах точно такъв случай.Пенсионер охранител,съкратен,дава под съд предприятието ,за неизплатени суми.Обвинението написва негов приятел адвокат,и въпреки това в съда надделява по-силния финансово.Пенсионера изчерпва финансовите си възможности и се отказва да обжалва."беден ли си дядо попе...."
Бай Иван
03/12/2017, 12:31
На пръв поглед е така,но след като си стоял 1-2 години без работа,едва ли ще тръгнеш да се пазариш.И 5 лв.са повече от нищо.Точно на този момент разчитат и работодателите.Алтернативата е "аз може млад да загина,но да каже народа умря сиромах за правда и свобода".
Е,па то си е за страх,да оставиш семейството си гладно.Да не се задълбочаваме в психическите отклонения.Въпросът е да се конструира такава самоподдържаща се система,при която моралът да не е въпрос на личен избор,а на предначертан път,от който трудно бихме се отклонили.
Тия пътища си ги "предначертаваме" ние, а не да чакаме някой друг да го прави. Ако чакаш някой друг да ти го "предначертае", той никога няма да го направи в твоя полза. И това е така не само тук, ами в цял свят. Разликата е, че светът го е разбрал отдавна, а ние -още НЕ!
Бай Иван
03/12/2017, 12:45
Нали затова съм предложил новата изборна система.Това е саморегулираща система ,основана на избора на най удачното предложение от всички предложени.От 240 различни интереси да избереш най- полезния.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.