Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Село за продан.............
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Mukaveev
Село за продан.............

Село за чудо и приказ бе продадено за 140 хил. евро в Германия...........

Едно малко германско селце си има нов собственик. Да, точно така. Село Алвин, в източната част на провинция Бранденбург беше продадено на търг, съобщи Dnes.bg.

Единственият наддаващ за селото го купи по телефона за скромните 140 000 евро. И така той е станал притежател на Алвин, в който живеят 15 човека. Населеното място е с обща големина от 16 хил. квадратни метра и се намира на два часа път с кола от Берлин.
Анонимният купувач се сдобива с цялата площ на селото с всичките му девет къщи, околни постройки, както и десетте му плевни и гаражи. Минималната цена на търгът е била 125 000 евро.

"Много заинтересовани страни се свръзаха с нас, дори от чужбина", казва Матияс Кнаке от аукционната къща Кархаусен пред "Spiegel".

Новият собственик обаче ще си има работа по селото. Къщите са обитаеми и отопляеми, но има какво да се свърши. Много от фасадите са унищожени, има и проблем с мухъла.
Според Кнаке Алвин има "сериозна нужда от модернизация и реновация".
Селото е било собственост на намиращия се в него социалистически завод за гориво, който прекратява дейност през 1990 г. след обединението на Германия.

Малкото населено място започва да запада, като по-младите хора се преместват в големите градове в търсене на работа.
През 2001 г. двама братя купуват селото за "една символична дойчемарка", но не успяват да вдъхнат нов живот в него.

Новият собственик, който е пожелал да запази анонимност, смята да успее там където неговите предшественици са се провалили, разкрива още медията.

Сумата за която я е купил човека по телефона......не е кой знае какво.
Ако случайно ТИ.......си инвестирал и купил това селце ( се замислих )....... добър предприемач ли си ? Можеш ли да му вдъхнеш живот ? Можеш ли накараш други хора от други места да дойдат да живеят в ,, твоята ,, ....Гезел( нещо си забравих го как беше на немски )....комюнити ? Можеш ли да генерираш търсене , да покачиш стойноста на имотите , да направиш .........от нищо - нещо. Можеш ли ?
Какво ще направиш ?
Продал си на баба си ливадата, изтъркал си на Пеевски печелившия билет, Чичо ти Панайот ( всепризнат пастир на пустинни бурсуци ) от Апачи Джънкшън окръг Марикопа , щата Аризона, САЩ...... ти е оставил едни .......$ 650 000 - 552 450 евро.......( например ) и.т.н.т.
Имаш ли въображението да бъдеш .......творец ? Да направиш от селото ..........СЕЛО.
Онуфри
Цитат(Mukaveev @ 10/12/2017, 20:34) <{POST_SNAPBACK}>
Село за продан.............

Село за чудо и приказ бе продадено за 140 хил. евро в Германия...........

Имаш ли въображението да бъдеш .......творец ? Да направиш от селото ..........СЕЛО.

И що трябва да правя от селото село?

Ще дам още толкоз юру за освежително ремонтче на някое къще, ще си пия шнапса с кисело зеле и ще посрещам приятели!

animatedwink.gif
Тарабас
На село живеят предимно заможни хора, за Германия говорим. 100 км в една посока до работното място не е проблем за никой. Разходите за гориво се приспадат от данъците. Магистрали има навсякъде, ограничения за скорост няма. И най-важното, хората не са закрепостени за “родното” си място, думата столичанин на немски я няма. На село се живее спокойно, просторно и красиво. Ако искаш градски живот с колата си там за нула време.

Избий си от главата думата село, такова каквото го познаваш, когато пишеш за “нормално” село. Това са два свята. Родното село е извора на цялата българска трагедия. Не можеш тези два свята да ги поставяш един до друг.
Thursday Next
Стига си говорил глупости, ами иди в съседната тема да ти обяснят що е то село и къв е мизерен животът там, независимо къде се намира. laughing.gif
unguriano
Цитат(Thursday Next @ 11/12/2017, 09:02) <{POST_SNAPBACK}>
Стига си говорил глупости, ами иди в съседната тема да ти обяснят що е то село и къв е мизерен животът там, независимо къде се намира. laughing.gif

И двамата с Тарабата пропускате или вече сте забравили нещо. Тук всеки пречупва вижданията си през собствената си призма. А тя, нерядко се простира не по-далеч от носа му. Не за друго, ми поради липса на информация и впечатления. smile.gif
Аз бих живял с кеф, в немско, швейцарско и австрийско село. В испанско, не бих, освен на определени места по източното крайбрежие. За френско, нямам толкова впечатления, че да се произнеса. biggrin.gif
wal
Цитат
Имаш ли въображението да бъдеш .......творец ?

Чак пък толкова болно въображение нямам.Последно ,което бих направил ако ги имах тези пари е .........да си купя село.
Горския
Цитат(Тарабас @ 11/12/2017, 00:36) <{POST_SNAPBACK}>
Това са два свята. Родното село е извора на цялата българска трагедия. Не можеш тези два свята да ги поставяш един до друг.

Западно-европейското село има вековни традиции, които са се запазили, развивали, модернизирани, но никога не са били прекъсвани и унищожавани

В България, 45 години комунизъм унищожи българското село и българския селянин (в добрия смисъл на думата). Направи го фабричен работник, чиновник. Откъсна го от земята и го отврати от земеделската дейност.
agrippa
Цитат(Онуфри @ 10/12/2017, 13:29) <{POST_SNAPBACK}>
И що трябва да правя от селото село?

Ще дам още толкоз юру за освежително ремонтче на някое къще, ще си пия шнапса с кисело зеле и ще посрещам приятели!

animatedwink.gif

Направо си ставаш Барон. Може и един скромен замък да скалъпиш, ако вече нява такъв. Е, ще имаш едни дребни договорни задължения по подръжката на сградите и отношението към селяните, да не ти е съвсем скучно между гуляите.
Личинка

И "демокрацията" му видя сметката окончателно на селото. По време на соц-а поне си имаше села, и то многолюдни, сега е мъртвило.
wal
Многолюдните села тогава и сега са такива.Някои се превърнаха в градове след промените.Мартен например.
Близкото разстояние до голям град ги запазва.Пиргово,Басарбово,Тетово,Червена вода са селата с население около 1 500 жители ,за които се сещам в Русенско,а може да има и други.
The_Purifier
Ще вдъхна живот на селото ми, разбира се. С моето творческо въображение ще завъдя там гарги, лисици и чакали на килограм smile.gif
Alexfield
"Демокрацията" Направи само едно нещо - премахна жителството. После обезлюдяването на селата беше самоинициатива. Тоталитарният режим просто държеше хората насила по родните им места.
Thursday Next
Цитат
А тя, нерядко се простира не по-далеч от носа му.

Мога да те уверя, че нито Тарабас, нито аз сме забравили ей тоя простичък факт. И всичките ни писаници тука (мисля, че и него го усещам правилно) са просто един призив да си занесем носа за малко някъде другаде и да видим как е там. Ама с очите си да видим, не с предразсъдъците си. Щото има разлика. Ти си виждал, знаеш какво имам предвид.

ПП. И френските села не са никак лоши. animatedwink.gif

agrippa
Цитат(Личинка @ 11/12/2017, 06:57) <{POST_SNAPBACK}>
И "демокрацията" му видя сметката окончателно на селото. По време на соц-а поне си имаше села, и то многолюдни, сега е мъртвило.

При соц-а хората не ги пускаха лесно да избятат от село. Сега има много по-лесни и чистички начини да си изкарваш прехраната, и в града, и в ЕС. Да се чудиш как цели 20% от зеленчуците на пазара били българско производство, като никъде не се виждат вече градини за такива. И защо в съседните страни става и може, че е и сметката им излиза... Освен да ги отглеждат по градовете си?

Там е заровено кучето: всяко селище трябва да се обяви за "град" и да няма нищо друго. Да не ги е страх и срам да се заселят хората... cool.gif
Питето
НЕма я Партията, дето правеше деца на селяните (за училището до моста) и опустяха селата... a4dff7b7.gif
Личинка
Цитат(Alexfield @ 11/12/2017, 19:44) <{POST_SNAPBACK}>
"Демокрацията" Направи само едно нещо - премахна жителството. После обезлюдяването на селата беше самоинициатива. Тоталитарният режим просто държеше хората насила по родните им места.

Така е, но причина е и, че се унищожиха ТКЗС-тата де. От хубаво никой не би бягал. Пък и като няма земеделие и животновъдство, кво ще правят в тва село.
Горския
Цитат(Личинка @ 11/12/2017, 15:57) <{POST_SNAPBACK}>

"Частната собственост ежедневно, ежечастно ражда капитализъм", учеше другарят Ленин.

Комунизмът унищожава селянинът по ИДЕОЛОГИЧЕСКИ причини : частникът, колкото и малък да е, не се поддава (напълно или частично) на "ръководната роля на Партията". Затова трябва да бъде унищиожен (като частник) и да бъде превърнат във фабричен работник, изцяло подвластен на "ръководната роля"!

При демокрацията (без кавички) движението на населението "между града и селото" е естествен процес, обусловен от най-различни фактори, НО НЕ ОТ ИДЕОЛОГИЯ!

Опитите да се внуши, че "и тогава, и сега се тая", са абсолютно НЕПРАВОМЕРНИ!!!
Alexfield
Така е. Аз още тогава смятах, че насилственото закриване на ТКЗС-тата беше грешка. Трябваше да ги приватизират - да ги върнат на селяните според това кой с колко навремето е влязал в кооператива. От там насетне закриването им щеше да е самоинициатива. Някои евентуално биха оцеляли.
Бай Ганьо
Личи е турила демокрацията в кавички не случайно.
Никаква демокрация няма в БГ.
Там има тарикати и балъци.
Такава пасмина няма как да изгради демокрация.
New
Има демокрация, как да няма. Хората са си избрали властващите, последните не са се самоизбрали, както е при соца.
Бай Ганьо
При коя демокрация половината от гласуващите са купени и изборите се приемат за легитимни?
New
Цитат(Бай Ганьо @ 12/12/2017, 17:36) <{POST_SNAPBACK}>
При коя демокрация половината от гласуващите са купени и изборите се приемат за легитимни?

Купените са се съгласили на покупката, нали?! Т.е. всичко се е случило със съгласието на народа, а точно той - народът е важният в една демокрация.
Бай Ганьо
blink.gif
New
Идеята на демокрацията се изпълнява, Ганев, какво немееш?! Подаде ли си оставката Бойко, когато народът го пожела - подаде си. Избраха ли го отново след това - избраха го. Случва ли се това, което народът си пожелае - случва се. Ама, че народът не прави най-добрите избори и се оставя да го лъжат, за това демокрацията (народовластието), като идея и форма на управление не е виновна. Никой не е наложил на хората нещо със сила. Танкове не са се включвали в играта. Всичко е доброволно, в това число и покупката на гласове.
Бай Ганьо
Напротив.
Всичко от това, което народът желае не се случва.
Мога да ти дам десетки примери.
Най-фрапиращия е игнорирането на "референдума на Слави".
Alexfield
Да, затова в класацията на свободата на словото се сринахме на дъното. Затова Властта води медийна война срещу Капитал и Дневник. Затова депутати заплашват журналисти в ефир, как ще им изстине мястото.
Ти на това му викаш "демокрация".
По твоята логика и Путин е демократично избран президент.
Потребител
... заеви селото ... в градовете е още по-хубаво:

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/timed...argets-11587888
Горския
Цитат(Бай Ганьо @ 12/12/2017, 16:53) <{POST_SNAPBACK}>

Значи от това, което написах схванахте само кавичките на демокрацията - браво!! Май наистина ще престана да пиша в този форум neprichom.gif
Бай Ганьо
Горски, съгласни сме с това което казваш.
Само, че България не е демократична държава.
А изглежда няма да е още дълго време.
Този крадлив преход ще тегне на поколения напред.
unguriano
Цитат(Бай Ганьо @ 12/12/2017, 15:53) <{POST_SNAPBACK}>

Обикновено избягвам да влизам в полемиката "ние" и "вие", но понякога има и точка на насищане.
Като сме тъпаци байно, ти що щеш тука, във форума на пасмината. Или е по-лесно като нямаш какво да кажеш да метнеш клише по почина "всички са маскари"?
Ами изчезни бе бай, витай някъде измежду богоизбрани аватари и не се омърсявай с пасмината.

П.П. Ако ти не биеш негрите, но там където си ги бият, ерго и ти с в кюпа на биещите, тъй ли?
unguriano
Цитат(Бай Ганьо @ 12/12/2017, 18:48) <{POST_SNAPBACK}>
Горски, съгласни сме с това което казваш.

И от какво от написаното личи че сте съгласни, а?
Alexfield
Последни новини от българската демокрация:
https://clubz.bg/61783-shtom_sme_vyv_vojna_...me_e_da_q_vodim
Бай Ганьо
Аз каквото има съм го казал.
А ако в едно общество доктори и учители се чудят как да прецакат системата,
аз смятам че това общество е пасмина.
Или ти си на друго мение?
Да, мога да изчезна.
Но с това дали ще ти стане по-добре!
Ако да, кажи ми.
Няма да ми е никак трудно да ви освободя от присъствието си.
Потребител
... идат празници, а ми се струвате изнервени :.) ...
Питето
А аз смятам, че обществото си е читаво (позаспало, нееб*телно и наивно, но читаво и с потенциал), обаче сериозна част от системата е бъгната и заради това всички се мъчат да я прецакат. Споко, и соца беше яко бъгната система и накрая се скапа щото всички се опитваха да я цакат както могат. animatedwink.gif
Бай Ганьо
Да бе.
2035.
Едва ли ще я дочакам.
Както баща ми не дочака падането на социализЪма.
С чакане нищо не става.
Само се остарява. smile.gif
Тарабас
Ами според мен е нормална тази тенденция. Но и това ще се промени. Има вече наченки. Селото такова каквото го знаем от нашата литература трябва да умре и да се роди наново.
Всичко ще си дойде с веремето. Хора с възможности ще се насочат към селата, там където се живее спокойно. С тях ще дойде и инфраструктурата и когато всеки си е сам собственик, ще се пази и надгражда.
В момента на село живеят хора, които нищо друго не могат да си позволят. Но с времето нещата ще се обърнат и тези хора няма да могат да си позволят да живеят на село и урбанизацията ше ги изяде.

Така ще се спасят селата.

Лятото пропътувах над 2000 км в България с колата и определено видях и позитивни неща.
Тиара
Неразбираемо е защо село в държава, в която събратята му са рай за живеене, е обезлюдено и за втори път се продава на търг.

Умрял заводът, намиращ се в близост до селото. Та нали 100 км. в Германия не са проблемно разстояние. /според Тарабас/ Защо има само 9 жители?
Thursday Next
Цитат
Селото е било собственост на намиращия се в него социалистически завод

Това трябваше да ти е обяснило нещата. 100 км не са проблем, но в западната част на страната за тия 100 км можеш да намериш 2-3 големи фирми, които са добри работодатели. А в източната част - все още не. Въпреки налетите милиарди, раните от соца зарастват бавно. 40-те години през пустинята трябва да бъдат изминати.
Личинка

Е, тогава щом за богата Германия раните от соца зарастват трудно и села пустеят, кво да искаме от България!?
Бай Иван
Село от 15 жители и 16 декара.По декар на човек е достатъчен за плодове и зеленчуци.С пасищата наоколо става и за животновъдство.Поминък- да,но не и привлекателно място за млади хора.Това което ме смущава,е що за закон позволява да се купува село.И собственикът какво всъщност притежава,къщите и земята на хората?Или и самите жители?Друг е въпросът ,ако всичките 15 жители са решили да си продадат собствеността.
Thursday Next
Цитат(Личинка @ 13/12/2017, 13:07) <{POST_SNAPBACK}>
Е, тогава щом за богата Германия раните от соца зарастват трудно и села пустеят, кво да искаме от България!?

Поне да почнат искаме, бе, Личо, поне да почнат.
Тарабас
Цитат(Бай Иван @ 13/12/2017, 13:30) <{POST_SNAPBACK}>
Село от 15 жители и 16 декара.По декар на човек е достатъчен за плодове и зеленчуци.С пасищата наоколо става и за животновъдство.

Последното изречение много ми допадна, интересна ми се видя тезата за “с пасищата наоколо”.
Според мен там се крие и проблема с нашето село и селяни. Задължително трябва в схемата на живота да има за секи случай и “с пасищата наоколо”. Даже и в града да живее човек, тая мантра “наоколо” е постоянно с него. Дали ше е за здравеопазване, образование или просто така. Общите пасища, без тях не може. laugh.gif
Thursday Next
Цитат
ако всичките 15 жители са решили да си продадат собствеността

Ама ти защо реши, че собствеността е тяхна? Съвсем ли не можеш да си представиш вариант, вкойто те да са под наем там? Като едно време ведомствените жилища. Тоя завод просто си е имал ведомствено село. И правоприемникът на вече несъществуващия завод се разпорежда с имуществото. Продава го за колкото може.

И друго нещо - 15 жители с по един декар. И всеки с мотиката. Щото за един декар не си струва да купуваш техника. Не може ли 15 декара на един, който ще работи, ще дава работа и на още двама-трима, другите могат да ходят да си работят в съседния град, да речем. По-добре един да обработва 15 декара с тракторче, отколкото 15 да обработват 15 декара с мотики. Опитвам се да кажа, че ако нашият модел вече не работи, няма да е зле да се огледаме за други модели, вместо да му правим изкуствено дишане. Англичаните викат, че няма полза от това да биеш умрял кон.
Тиара
Цитат(Thursday Next @ 13/12/2017, 11:16) <{POST_SNAPBACK}>
Това трябваше да ти е обяснило нещата. 100 км не са проблем, но в западната част на страната за тия 100 км можеш да намериш 2-3 големи фирми, които са добри работодатели. А в източната част - все още не. Въпреки налетите милиарди, раните от соца зарастват бавно. 40-те години през пустинята трябва да бъдат изминати.

Извинявай, Търсди, но написаното от Тарабас има съвсем друго послание. В Германия всичко е цветя и рози, та затова си позволих да те попитам теб. Явно не всичко е така, както той го описва и не само дебилността ни е виновна, за пустеещите села у нас.

@Тарабасе, ма много ти умряла Германията бе. Моето село е по-многобройно, това дето е вратата на България, а другото си е квартал на Кюстендил с 1560 жители, но не си даваме ината да ни провят граждани, та затова си е още село./Това е най-многолюдното село в цялата Кюстендилска област/
Thursday Next
Стана ми мъчно, че едно пустеещо село в страна с 10 пъти повече население от България и 3 пъти повече площ те кара да се почувстваш възмездена за стотиците пустеещи села в България. Пак опираме до двете позиции: "Там не всичко е добро" и "Тук не всичко е лошо". Не помня Тарабас някога да е твърдял нито едно от двете. Аз също, впрочем. Просто е жалко да се използва първото за атака, а второто за защита. Моментално забива дискусията в несъществеността на изолираните случаи. Да гледаме общата картина, викам аз.
Тарабас
Просторно, спокойно и красиво се живее, това написах. Другото е свободна интерпретация.
unguriano
Цитат(Thursday Next @ 13/12/2017, 16:54) <{POST_SNAPBACK}>
Да гледаме общата картина, викам аз.

Треба си понаучила малко историята, още повече по онези земи са се вихрили доста рицари.
Знаеш ли за кво служи забралото на шлема? laugh.gif laugh.gif
Mukaveev
Цитат(Тарабас @ 13/12/2017, 15:55) <{POST_SNAPBACK}>
Последното изречение много ми допадна, интересна ми се видя тезата за “с пасищата наоколо”.
Според мен там се крие и проблема с нашето село и селяни. Задължително трябва в схемата на живота да има за секи случай и “с пасищата наоколо”. Даже и в града да живее човек, тая мантра “наоколо” е постоянно с него. Дали ше е за здравеопазване, образование или просто така. Общите пасища, без тях не може. laugh.gif

Винаги може да вземеш един саански пръч с 11 кози и......... ако нямаш пасища ......какво правим , м ?
Тарабас
Цитат(Mukaveev @ 13/12/2017, 19:24) <{POST_SNAPBACK}>
Винаги може да вземеш един саански пръч с 11 кози и......... ако нямаш пасища ......какво правим , м ?

Чевермета!
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.