Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: "Хиляди безработни, които не желаят да работят"......
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
New
Така или иначе твърдението ти, че "малко от тях дават всичко от себе си, за да получат по-добра заплата" е голословно.
Питето
Аре сега журналистически номера с цифри. В статията пише една яка цифра колко не работели, и някъде към края сбутват че били едва 5-6% като при това намаляват... А най-важното е, че не пишат статистически данни, с какво си запълват свободното време (защо не работят). Гарантирам ти, че яко ще се изненадаш от причините на голяма част от безработните да не работят, при това няма да е заради ниска заплата или липса на работни места.
Persian
Цитат(Питето @ 18/09/2018, 22:21) <{POST_SNAPBACK}>
Гарантирам ти, че яко ще се изненадаш от причините на голяма част от безработните да не работят, при това няма да е заради ниска заплата или липса на работни места.

Тия дни покрай тъпото ми време поразгледах фейсбук smile.gif
Чета тва-онова и по нещо за бачкане smile.gif

1 - Прибира се дъщерята в къщи и ми вика:
- Мамо, намерих си 40 лева.
- Диде, оправи си роклята и не ме лъжи.
Аз на твоите години и повече намирах.

2 - Миньор в Ораново работи за 500лв.на месец.
Синът на собственика на Ораново кара кола за 800 000лв.

3 - В България няма дефицит на работници.
Има тарикати работодатели, които търсят балами да им работят за 400лв. на месец.

4 - Работи, работи, а да живея - Кога?

5 - Да поддържаш най-ниските минимални заплати в цяла Европа, по-ниски от Косово и Албания и да се гордееш с това, че няма безработица, защото хората са напуснали страната и са тръгнали из Европа да си търсят щастието, това е пълен идиотизъм.

Абе, причини да искаш smile.gif
Мое тук да не е добре. Да е глад, мизерия, дискриминация, диктатура, геноцид, но по света има и едно нещо, много по-лошо от всички тия работи smile.gif Религиите.

Обаче едно нещо най-ми ареса от тва, дето четох:

Живота е като кварталите в София.
Младост 1
Младост 2
Младост 3
Младост 4
Хладилника
Камбаните
Орландовци

За Надежда и Свобода нищо не се споменава, така, че тва е положението.
Няма Надежда smile.gif Но поне можеш свободно да се измъкнеш на някъде smile.gif
Thursday Next
Перси, Фейсбук не ти е "Работническо дело", да четеш и да вярваш на всичко, трябва по-критично да гледаш на него. animatedwink.gif Нали се разбрахме, че това с Косово и Албания е измишльотина? Техните минимални заплати са по-ниски от българската. Както и в Украйна, Молдова, Беларус и Русия. Ама ... само там.
Shade
Цитат(Persian @ 18/09/2018, 13:47) <{POST_SNAPBACK}>
Живота е като кварталите в София.
Младост 1
Младост 2
Младост 3
Младост 4
Хладилника
Камбаните
Орландовци

За Надежда и Свобода нищо не се споменава, така, че тва е положението.
Няма Надежда smile.gif Но поне можеш свободно да се измъкнеш на някъде smile.gif

Гледай по-отгоре-отгоре на клоаката Гъзбук.
А иначе това са стари вициве, залинели с времето.
1. Камбаните (преди да ги окрадат циганите) бяха след Младост 3.
2. Вицът от соц време беше, че на изток са Дружба и Червена звезда (днешния Изгрев), а на запад - Свобода и Надежда.
Питето
На днешно време миньорите работят за пенсия, а не за заплата. Дори си го казват в интервютата директно. И онова за 400лв заплата... ми то минималната е над 500, та как ли ще ги прекарат тези 400, е освен ако работника се води на 4 часа и другото си го взема необлагаемо, ама там нали се сещаш че и самия работник си го иска такова. А за живеенето и работенето, ми живей бе, не си длъжен да имаш печат в паспорта че работиш, живей си. Ето, милион и триста хиляди си живеят без да работят, ти да не си по-балама от тях? За поддържането на най-ниските минимални заплати в ЕС, ми матряла така иска и така си го получава. Политиците насила да вдигнат заплатите, просто работните места дето не си изкарват парите ще бъдат разкарани, а където няма как да закриеш работното място ще бъдат надути цените на стоките и услугите, което накрая пак го докарва до закриване, но агонията е по-длъжка.
Горския
Цитат(Shade @ 19/09/2018, 16:06) <{POST_SNAPBACK}>
2. Вицът от соц време беше, че на изток са Дружба и Червена звезда (днешния Изгрев),

Нищо общо с темата, ама тъй и тъй тя се изчерпи - да разкажа нещо.
Да ме извинят онези, които го знаят - сигурно повечето, но все някой ще научи нещо ново - забравено старо.

Та Въпросният "Изгрев" някога и преди се е наричал така - там е бил лагерНищо общо с темата, ама тъй и тъй тя се изчерпи - да разкажа нещо.
Да ме извинят онези, които го знаят - сигурно повечето, но все някой ще научи нещо ново - забравено старо.

Та Въпросният "Изгрев" някога и преди се е наричал така - там е бил лагерът на дъновистите (Петър Дънов), за това е и "изгрев" - сега просто са му върнали предишното име, както и на много други места!

Това ми напомни едно интервю на стара руска емигрантка, завърнала се в Русия. Та тя разправяше :

- Родих се в (Санкт) Петерсбург, живях в Петроград, напуснах Ленинград и се завърнах в ... (Санкт) Петерсбург!

Та така, лафа стана дълъг, ама като няма друго ! на дъновистите (Петър Дънов), за това е и "изгрев" - сега просто са му върнали предишното име, както и на много други места!

Това ми напомни едно интервю на стара руска емигрантка, завърнала се в Русия. Та тя разправяше :

- Родих се в (Санкт) Петерсбург, живях в Петроград, напуснах Ленинград и се завърнах в ... (Санкт) Петерсбург!

Та така, лафа стана дълъг, ама като няма друго ! cheers1.gif bye1.gif
Persian
Цитат(Thursday Next @ 19/09/2018, 09:28) <{POST_SNAPBACK}>

grin.gif

А, аз не се задълбочавам, само споделям написаното smile.gif Пък то може да е писано и преди десет години smile.gif
По принцип гледам повърхностно на нещата, но ги осмислям на дълбоко smile.gif

Гледам, всеки иска пари, все повече и повече.
Сравняват минимални заплати, но за какво са им тия сравнения.
Много хора първият им въпрос при разговор е - Колко пари взимаш, който в много от случаите е абсолютно безмислен, освен ако не искаш там да почнеш работа.
Освен, че въпроса е много тъп, следва и завистта. Малиййй, тоя или тая колко пари взима. Ами Я. Работя за тоа що дуа smile.gif
Обаче за нищо друго не се замисля. Тия пари стигат ли на този човек, нищо, че са повече.
Ами този човек да кажем взима 2000лв. обаче гледа две деца, мъж или жена, който е без работа, стари родители на които помага.
Въобще, хората са мани, мани.
За мен мястото е важно. Няма значение дали ще взимам 100 кинта или 1000. Важното е да ми стигат за нормалните потребности. Не искам да трупам пачки.
Solly
Цитат(Горския @ 18/09/2018, 00:00) <{POST_SNAPBACK}>
Ти тия работи в "Човека Звяр" на Емил Зола ли ги четеш?
Кой ти каза, че "никой нищо не правел по въпроса"?
Кога и,къде си го проучила "Въпроса" ?

Знаеш ли какъв свиреп контрол се прави по ресторанти, строежи, гроздобер и други бранета на плодове ?
Знаеш ли какви огромни глоби има при нарушение на трудовото законодателство във Франция, но сигурно и в другуте "бели" държави ?
Знаеш ли че се имобилизират камиони, на които шофиорите не са направили регламентираните почивки и какви глоби им се тръскат ?

Знаеш ли че ... ама от къде ще знаеш тези работи - по ти е приятно да вярваш в небивалици !

Не, не знам.
Но пък знам, че една моя позната работи във Франция в консервна фабрика, и работи по 16 ч без почивен ден.
Впрочем има три почивни дни в края на месеца.
Persian
Цитат(Shade @ 19/09/2018, 17:06) <{POST_SNAPBACK}>
1. Камбаните (преди да ги окрадат циганите) бяха след Младост 3.

Да, ама като ритнеш камбаната след Младост 3 отиваш в Орландовци. Няма Младост 4 smile.gif
Persian
Цитат(Питето @ 19/09/2018, 17:47) <{POST_SNAPBACK}>

На днешно време миньорите работят за пенсия, а не за заплата. Дори си го казват в интервютата директно.
- Така е. Работят и ако доживеят може и да вземат.
Някога и аз работех така, ама сега лапам паца. Щото много законодатели станаха и законите ги изменят на 6 месеца в тяхна полза smile.gif

И онова за 400лв заплата... ми то минималната е над 500, та как ли ще ги прекарат тези 400, е освен ако работника се води на 4 часа и другото си го взема необлагаемо, ама там нали се сещаш че и самия работник си го иска такова.
- Нещо подобно не не точно.
Бачках в една фирма до март месец при чиста заплата 470лв. за 21 работни дни, или 14 дни по 12 часа.
Часова ставка идва 2,80, но всичко след изработените часове за месеца ти плащат 3,90лв. на час.
И понеже тези пари за нищо не стигат, гледаш да правиш повече часове, и колкото повече правиш, толкова повече се превръщаш в роб.
Тези пари ти ги дават под масата smile.gif А на минималната те осигуряват. Ако искаш да те осигуряват на всичките, няма да ти удържат 120 кинта, а 280. Нещо такова.

А за живеенето и работенето, ми живей бе, не си длъжен да имаш печат в паспорта че работиш, живей си.
- Оня ден се заговорих с майка ми. Иска да работи, а е на 70 години. Не и се стояло в тях.
Викам и - Кога ще живееш. Тя ми вика - Живей ти с 300лв. пенсия smile.gif
То ни така, ни иначе.

Ето, милион и триста хиляди си живеят без да работят, ти да не си по-балама от тях?
- Знам ли smile.gif
Честно казано, въобще, ама въобще не ми се работи вече. Толкова съм изморен и разбит от годините работа, че да има как, хич няма да пипна на някой да му бачкам.
35 години и малко как не съм се спрял от които три ми се губят, че нямам осигуровки. 42 години общо с категориите, но няма 100 точки smile.gif
11.5 първа категория и 12 втора. Те така като миньорите някога мислех, та си не оправих живота а се затрих.
Догодина трябваше да се пенсионирам, ама, още четири години ако продължа да бачкам.
А погледнато в бъдеще време, това са си не векове, а ери smile.gif
Shade
Цитат(Persian @ 19/09/2018, 11:14) <{POST_SNAPBACK}>
Да, ама като ритнеш камбаната след Младост 3 отиваш в Орландовци. Няма Младост 4 smile.gif

Този виц го бяха пуснали хора, които четяха вестник "Трета възраст", наричан нежно "Трета младост". По време, когато Младост 4 още не съществуваше.
Вицът представяше протичането на човешкия живот и звучеше така: "Младост-1, Младост-2, Младост-3 и накрая Камбаните..."
nehristianin
И от една жена си направихте статистика за милионите други?
За мен не виждате реално нещата госпожо, а през очилата дет сте си сложили.
Смятате ли, че ей така от кеф един баща влюбен в жена си и четиримесечно бебе ще ги остави и тръгне навън, да работи?
Или, че щот не се работи на майката тук, ще си остави детето и ще ходи да блъска по12 часа навън или възрастната жена, заминала навън ...
Просто не ми се говори. Наистина ли сте коне с капаци? Да не падате от Марс? Възмущаващо е да се пише, без да се знае. Ама огледайте се. Почти всяко второ семейство е с емигрант. Ама свалете си очилата, че да виждате ясно. Смятате, че мой познат, тук най-кадърен от всички във фирмата заминава навън и оставя жена и дете щото от хубаво? Не говорете и не обиждайте тези, които ви хранят, щото без тях досега нямаше да има бг, без емигрантите, нито такива като вас.
Solly
Цитат(nehristianin @ 20/09/2018, 06:21) <{POST_SNAPBACK}>
И от една жена си направихте статистика за милионите други?
За мен не виждате реално нещата госпожо, а през очилата дет сте си сложили.
Смятате ли, че ей така от кеф един баща влюбен в жена си и четиримесечно бебе ще ги остави и тръгне навън, да работи?
Или, че щот не се работи на майката тук, ще си остави детето и ще ходи да блъска по12 часа навън или възрастната жена, заминала навън ...
Просто не ми се говори. Наистина ли сте коне с капаци? Да не падате от Марс? Възмущаващо е да се пише, без да се знае. Ама огледайте се. Почти всяко второ семейство е с емигрант. Ама свалете си очилата, че да виждате ясно. Смятате, че мой познат, тук най-кадърен от всички във фирмата заминава навън и оставя жена и дете щото от хубаво? Не говорете и не обиждайте тези, които ви хранят, щото без тях досега нямаше да има бг, без емигрантите, нито такива като вас.

А вие, бихте ли ми отговорили, какво щеше да стане, ако Европейскит съюз, не беше отворил широко вратите си и не бяха приели безвизовия режим?
Колко хора преди това ходеха да работят в Европа?
А някой, изобщо замисля ли се, как днес работодателите успяват да държат на крака българската икономика, при положение, че администрацията е същата като количество, и хората лежащи на бюджетни заплати, са същото число, но пък половината работна ръка се е изнесла вън от страната.
И правителството непрекъснато вдига данъци и натиска българският работодател, а той едва крета и едва издържа на обезлюденият пазар, защото само той пълни продънената българска хазна и благодарение на него, се плащат заплати на администрация, полиция, политици, медици, пенсионери, майчински, а и на още паразити лежащи на социални помощи!
nehristianin
Цитат(Solly @ 20/09/2018, 17:32) <{POST_SNAPBACK}>
А вие, бихте ли ми отговорили, какво щеше да стане, ако Европейскит съюз, не беше отворил широко вратите си и не бяха приели безвизовия режим?
Колко хора преди това ходеха да работят в Европа?
А някой, изобщо замисля ли се, как днес работодателите успяват да държат на крака българската икономика, при положение, че администрацията е същата като количество, и хората лежащи на бюджетни заплати, са същото число, но пък половината работна ръка се е изнесла вън от страната.
И правителството непрекъснато вдига данъци и натиска българският работодател, а той едва крета и едва издържа на обезлюденият пазар, защото само той пълни продънената българска хазна и благодарение на него, се плащат заплати на администрация, полиция, политици, медици, пенсионери, майчински, а и на още паразити лежащи на социални помощи!

Ето, че всичко се изясни. Разбира се. Работодателите вземат от парите на работниците или от труда на работниците, че да покриват всичко това и се оказва, че един работник в бг е нужно да плаща заплати на администрация, полиция, политици, медици, пенсионери, майчински, на работодателя, социални помощи и да си плаща разходите и да издържа семейството ...
Изясни ни се картинката. Та това е причината, виждам ясна на всички. Тогава за какво говорим?
И защо в една Германия не наричат паризите, тези дет ползват социални?
То и сиганите се ориентираха от там да си ги вземат, но българите спят, все още.
Очертава се бг да остане без работна ръка, да. Съвсем нормален процес след всичко.
Solly
Ами не ми остава нищо, освен да ти пожелая да станеш работодател, за да видиш колко лесно се създава работа на други хора и колко лесно се печели. И колко малко данъци се внасят в държавната хазна.

Всеки който не е опитвал, е свободен да опита. Пък нека тогава се оплаква и тогава да говори против работодателите.
nehristianin
Цитат(Solly @ 20/09/2018, 18:43) <{POST_SNAPBACK}>
Ами не ми остава нищо, освен да ти пожелая да станеш работодател, за да видиш колко лесно се създава работа на други хора и колко лесно се печели. И колко малко данъци се внасят в държавната хазна.

Всеки който не е опитвал, е свободен да опита. Пък нека тогава се оплаква и тогава да говори против работодателите.

Какво съм споменал срещу работодателите?
Казах само какъв е естественият процес и ход на нещата.
Би следвало да се замислят не само работодателите, а всички, които се хранят от работниците щото работната ръка намалява значително. Това ми беше мисълта и се знаят последиците от това.
Без работници няма как да се пълни хазна, няма как да се плаща на работодатели, няма как да се плаща на учители и всички изброени, да не повтаряме.
Нищо лично. Просто е хубаво да се гледа мащабно. Това ми беше идеята щото така или иначе и да се дели, всичко е свързано.
Solly
Цитат(nehristianin @ 20/09/2018, 19:17) <{POST_SNAPBACK}>
Какво съм споменал срещу работодателите?
Казах само какъв е естественият процес и ход на нещата.
Би следвало да се замислят не само работодателите, а всички, които се хранят от работниците щото работната ръка намалява значително. Това ми беше мисълта и се знаят последиците от това.
Без работници няма как да се пълни хазна, няма как да се плаща на работодатели, няма как да се плаща на учители и всички изброени, да не повтаряме.
Нищо лично. Просто е хубаво да се гледа мащабно. Това ми беше идеята щото така или иначе и да се дели, всичко е свързано.

Е, да, всичко е взаимно свързано.
Без работодатели и инвеститори, няма да съществуват предприятия, а от там и няма кой да осигури работа на работника.
Защото времената на държавните предприятия и комунизЪма отдавна отминаха.
Днес, двигателят е бизнесът и работодателят, човекът който иска да строи нова България, и който отдава всичко от себе си, за да задвижва замрялата икономика.
Persian
Цитат(Solly @ 20/09/2018, 20:20) <{POST_SNAPBACK}>

И двамата сте прави, но как да тръгне икономиката, като всеки се е фанал с далавери.
Ей така, да отвори някое магазинче, да купи нещо за 20 стотинки и да го препродаде за осем кинта smile.gif
Ми то само търговски обекти smile.gif

Малко не съм съгласен с колегата, че изкарваме парите на медиците, щото там си е яка работа, па и гнусна.

Казваш, защо някой да не опита да стане работодател.
А защо работодателят не иска да стане работник а си стои работодател smile.gif
Онуфри
Цитат(Persian @ 20/09/2018, 22:39) <{POST_SNAPBACK}>
...А защо работодателят не иска да стане работник а си стои работодател smile.gif

А защо ти като един добър заварчик (примерно) не отидеш да събираш хартийки и изпразваш кошчета по улиците (пак примерно) ?
Питето
... А защо работодателят не иска да стане работник а си стои работодател smile.gif

Щото няма да има къде да работи. Нали за да стане работник е затворил фирмата с работните места... a4dff7b7.gif
Solly

Защото е амбициозен и иска да твори и да създава.
Как си представяш развитието на една държава, без работодатели и инвеститори?
Те са двигателят, който задвижва колелото на прогреса.

" - Значи мислите, че парите са коренът на всички злини? - - Запитвали ли сте се някога какъв е коренът на парите? Парите са средство за размяна, което не може да съществува, ако няма произведени стоки и хора, способни да ги произведат. Парите са материалната форма на принципа, че хората, които искат да правят сделки помежду си, трябва да го вършат чрез покупко-продажби, като дават стойност за стойност. Парите не са средството на лентяите, които изпросват продукта ви със сълзи, нито на мародерите, които ви го отнемат със сила. Парите са станали възможни единствено благодарение на хората, които произвеждат. Това ли смятате за злина?

- Когато приемате пари като отплата за усилията ви, го правите само заради убеждението, че ще ги замените срещу продукта от усилията на други хора. Не просяците и мародерите придават стойност на парите. Нито океан от сълзи, нито всичките оръжия на света могат да превърнат онези късчета хартия в портфейла ви в хляб, който ви е нужен, за да преживеете утрешния ден. Портфейлът ви е изява на надеждата, че някъде по света около вас има хора, които не биха пренебрегнали моралния принцип, в който се корени смисълът на парите. Това ли смятате за злина?

- Търсели ли сте някога корените на производството? Разгледайте един електрически генератор и се осмелете да си кажете, че е бил създаден от физическия труд на безразсъдни добичета. Опитайте се да отгледате поне едно зрънце жито без знанията, оставени ви от хората, които е трябвало първи да открият как се прави. Опитайте се да се сдобиете с храна само чрез физически действия и ще разберете, че човешкият ум е коренът на всички произведени стоки и на цялото съществувало някога на земята материално богатство.

- Вие обаче твърдите, че парите се печелят от силните за сметка на слабите? Какво сила имате предвид? Не е силата на оръжието или на мускулите. Благосъстоянието е продукт на способността на човека да мисли. Тогава, дали парите се печелят от човека, който е изобретил двигател за сметка на тези, които не са го изобретил? Дали се печелят от интелигентните за сметка на глупавите? От способните за сметка на некомпетентните? От амбициозните за сметка на мързеливите? Парите биват спечелени - преди да могат да бъдат изпросени или ограбени - спечелени чрез усилията на всеки честен човек в съответствие с конкретните му способности. Честен човек е този, който знае, че не може да консумира повече отколкото е произвел.

- И когато човечеството се ръководи от принципите на търговия с разум, без принуда, като всеки е свой собствен арбитър, тогава печелят най-добрият продукт, най-доброто изпълнение, човекът с най-добрата преценка и с най-високи способности - а степента на производителност на индивида е степента на неговото възнаграждение. Това е кодексът на съществуванието, чиито инструментариум и символ са парите. Това ли смятате за злина?

- Парите обаче са само инструмент. Те ще ви отведат, където пожелаете, но няма да станат движещата сила вместо вас. Те ще ви дадат средството да осъществите своите желания, но няма да определят какви да са желанията ви. Парите са бедствие за хората, които искат да обърнат наопаки закона за причинно-следствената връзка - хората, които се стремят да заменят ума, като присвоят продуктите на ума.

- Всеки път, когато сред хората са се появявали рушители, те са започвали със съсипването на парите, защото парите са закрилата на човечеството и основата на моралното съществувание.
- Щом сте превърнали в злина средството за оцеляване, не очаквайте хората да останат добри. Не очаквайте да съхранят морала си и да се оставят да бъдат сдъвкани от неморалните. Не очаквайте от тях да произвеждат, щом производството се наказва, а ограбването се възнаграждава.

Айн Ранд, "Атлас изправи рамене"
nehristianin
И двамата сте прави, но как да тръгне икономиката, като всеки се е фанал с далавери.
Ей така, да отвори някое магазинче, да купи нещо за 20 стотинки и да го препродаде за осем кинта smile.gif
Ми то само търговски обекти smile.gif

Малко не съм съгласен с колегата, че изкарваме парите на медиците, щото там си е яка работа, па и гнусна.

Поправката се приема. И другото си е така. Обикновено остават и печелят тук тези дет се занимават с далавери или са хиени. Може да има изключения, разбира се.
nehristianin
Цитат(Solly @ 20/09/2018, 20:20) <{POST_SNAPBACK}>
Е, да, всичко е взаимно свързано.
Без работодатели и инвеститори, няма да съществуват предприятия, а от там и няма кой да осигури работа на работника.
Защото времената на държавните предприятия и комунизЪма отдавна отминаха.
Днес, двигателят е бизнесът и работодателят, човекът който иска да строи нова България, и който отдава всичко от себе си, за да задвижва замрялата икономика.

Хубаво без работодатели няма да има работници, но и без работници няма да има работодатели - пак е взаимосвързано.
А има и трети вариант работникът си става сам работодател без работници и без работодатели.
Хм. От една страна издигане на работодателя и индентифициране с него, от друга нещо като самосъжаление или мрънкане.
Ами който му е дадено да е, да се справя и с останалото, да не мрънка.
Всеки отговаря за това, което му е дадено.
nehristianin
Цитат(Solly @ 21/09/2018, 06:05) <{POST_SNAPBACK}>
Защото е амбициозен и иска да твори и да създава.
Как си представяш развитието на една държава, без работодатели и инвеститори?
Те са двигателят, който задвижва колелото на прогреса.

" - Значи мислите, че парите са коренът на всички злини? - - Запитвали ли сте се някога какъв е коренът на парите? Парите са средство за размяна, което не може да съществува, ако няма произведени стоки и хора, способни да ги произведат. Парите са материалната форма на принципа, че хората, които искат да правят сделки помежду си, трябва да го вършат чрез покупко-продажби, като дават стойност за стойност. Парите не са средството на лентяите, които изпросват продукта ви със сълзи, нито на мародерите, които ви го отнемат със сила. Парите са станали възможни единствено благодарение на хората, които произвеждат. Това ли смятате за злина?

- Когато приемате пари като отплата за усилията ви, го правите само заради убеждението, че ще ги замените срещу продукта от усилията на други хора. Не просяците и мародерите придават стойност на парите. Нито океан от сълзи, нито всичките оръжия на света могат да превърнат онези късчета хартия в портфейла ви в хляб, който ви е нужен, за да преживеете утрешния ден. Портфейлът ви е изява на надеждата, че някъде по света около вас има хора, които не биха пренебрегнали моралния принцип, в който се корени смисълът на парите. Това ли смятате за злина?

- Търсели ли сте някога корените на производството? Разгледайте един електрически генератор и се осмелете да си кажете, че е бил създаден от физическия труд на безразсъдни добичета. Опитайте се да отгледате поне едно зрънце жито без знанията, оставени ви от хората, които е трябвало първи да открият как се прави. Опитайте се да се сдобиете с храна само чрез физически действия и ще разберете, че човешкият ум е коренът на всички произведени стоки и на цялото съществувало някога на земята материално богатство.

- Вие обаче твърдите, че парите се печелят от силните за сметка на слабите? Какво сила имате предвид? Не е силата на оръжието или на мускулите. Благосъстоянието е продукт на способността на човека да мисли. Тогава, дали парите се печелят от човека, който е изобретил двигател за сметка на тези, които не са го изобретил? Дали се печелят от интелигентните за сметка на глупавите? От способните за сметка на некомпетентните? От амбициозните за сметка на мързеливите? Парите биват спечелени - преди да могат да бъдат изпросени или ограбени - спечелени чрез усилията на всеки честен човек в съответствие с конкретните му способности. Честен човек е този, който знае, че не може да консумира повече отколкото е произвел.

- И когато човечеството се ръководи от принципите на търговия с разум, без принуда, като всеки е свой собствен арбитър, тогава печелят най-добрият продукт, най-доброто изпълнение, човекът с най-добрата преценка и с най-високи способности - а степента на производителност на индивида е степента на неговото възнаграждение. Това е кодексът на съществуванието, чиито инструментариум и символ са парите. Това ли смятате за злина?

- Парите обаче са само инструмент. Те ще ви отведат, където пожелаете, но няма да станат движещата сила вместо вас. Те ще ви дадат средството да осъществите своите желания, но няма да определят какви да са желанията ви. Парите са бедствие за хората, които искат да обърнат наопаки закона за причинно-следствената връзка - хората, които се стремят да заменят ума, като присвоят продуктите на ума.

- Всеки път, когато сред хората са се появявали рушители, те са започвали със съсипването на парите, защото парите са закрилата на човечеството и основата на моралното съществувание.
- Щом сте превърнали в злина средството за оцеляване, не очаквайте хората да останат добри. Не очаквайте да съхранят морала си и да се оставят да бъдат сдъвкани от неморалните. Не очаквайте от тях да произвеждат, щом производството се наказва, а ограбването се възнаграждава.

Айн Ранд, "Атлас изправи рамене"

Ами да създава, кой му пречи?
Да, парите не са нито добро нито зло. Те са енергия, трансформирана. Много простичко се обяснява. Въпроса е, че много хора не знаят как да трансформират енергиите или кой до колкото и от там идва всичко останало. Следва, че не знаят цените и много други неща.
Следва, че предпочитат да дадат за нещо енергия, а не за друго, но това е друга тема.
Solly
Цитат(nehristianin @ 21/09/2018, 14:42) <{POST_SNAPBACK}>
Ами да създава, кой му пречи?
Да, парите не са нито добро нито зло. Те са енергия, трансформирана. Много простичко се обяснява. Въпроса е, че много хора не знаят как да трансформират енергиите или кой до колкото и от там идва всичко останало. Следва, че не знаят цените и много други неща.
Следва, че предпочитат да дадат за нещо енергия, а не за друго, но това е друга тема.

И все пак, е по-добре да имаш достатъчно, отколкото да са ти недостатъчни.
Solly
Цитат(nehristianin @ 21/09/2018, 14:36) <{POST_SNAPBACK}>
Хубаво без работодатели няма да има работници, но и без работници няма да има работодатели - пак е взаимосвързано.
А има и трети вариант работникът си става сам работодател без работници и без работодатели.
Хм. От една страна издигане на работодателя и индентифициране с него, от друга нещо като самосъжаление или мрънкане.
Ами който му е дадено да е, да се справя и с останалото, да не мрънка.
Всеки отговаря за това, което му е дадено.

Да, нека всеки недоволен от системата да опита този вариант - сам да си създава работа, сам да намира пазар за работата си и сам да си плаща осигуровките и всички останали данъци.
Cayen
Фъна на шуя е в разкрачването чуто и видяно от родителските им тела през дългоочааааквания преход към комунизъма и сега неясно към къде...ама се оказват прецакани и тотално объркани и отчаяни.Няма кой да им помогне в скоро време,жал ми е ма да се земат в ръце и да крачат, то няма друг начин да се изгази калта и от там нататък да ...

Mukaveev
Цитат(Cayen @ 21/09/2018, 23:13) <{POST_SNAPBACK}>
Фъна на шуя е в разкрачването чуто и видяно от родителските им тела през дългоочааааквания преход към комунизъма и сега неясно към къде...ама се оказват прецакани и тотално объркани и отчаяни.Няма кой да им помогне в скоро време,жал ми е ма да се земат в ръце и да крачат, то няма друг начин да се изгази калта и от там нататък да ...

Не ......няма излизане от калта....... да не цитирам една табела от едно произведение на един Данте Алигери....
,, Надежда всяка тука оставете ,,
Питето
Ми като имаш кал в изобилие, вземаш калъпа и я правиш на кирпичени тухли. В един съседен континент от такива тухли са правели пирамиди и стени, китайски стени и още ги има... В смисъл, ако имаш мерак и достатъчно кал, може да направиш големи неща. animatedwink.gif
Mukaveev
Китайската стена е най - голямото гробище в света....... но това е за друга тема.
Само библейски мисли ми навяваш....... Кал при калта , пръст при пръста.....
Питето
А ти си изкарай безплатна поука на китайски гръб. Кал има, кирпичени тухли може да се правят, само не си затривай хората-клиенти, щото да не свършиш като китайската империя. А да, Данте, ми той е италианския Смирненски — писал какво било едикъдеси без някога да е слизал/качвал там. Та не му (им) вярвай много-много. Тези са ги редили за да галят ушите на слушателите, а не да им казват истината. Виж, религията е друга бира. От нея може да учиш щото тя е такъв бизнес, че квото и да му се случи на клиента, той винаги си плаща. Това раждане, порастване, изцеление, смърт, все си има ритуал и все си плащаш на божиите дистрибутори. При това схемата работи от хилядолетия и е надживяла куп империи и обществени икономически и политически строеве, та и от там може да понаучиш нещо без да плащаш. Мерак му е разковничето, мерак за учене, мерак за правене, мерак за... абе Гатака.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.