Радио Ереван
21/10/2018, 13:18
Да, с пари се плаща, взети на кредит.
Стига с тези кредити, не ми харесва да дължа пари. Харча толкова колкото мога да си позволя.
Радио Ереван
21/10/2018, 13:34
2400 лева е добър доход за семейство с две деца до 10-12 години.
После добрият доход става 6-8 хиляди лева.
Иначе, забрави за добро образование на децата.
Аз не съм роден със златна лъжичка в уста, но получих добро образование, въпреки че ме мързеше да уча.
Лошо няма, но за да си купиш жилище, няма как да получаваш 1000 лева и да спестиш пари за него. Можеш, но ще успееш да го направиш когато вече жилище няма да ти трябва.
Радио Ереван
21/10/2018, 16:08
Лошо няма, но за да си купиш жилище, няма как да получаваш 1000 лева и да спестиш пари за него. Можеш, но ще успееш да го направиш когато вече жилище няма да ти трябва.
Зависи къде живееш. Във Варна определено няма да стане, но се намират и евтини квартири под наем за 300-400 лева на месец. Не е проблем на хората да ги плащат с такива доходи. Имам квартиранти и съм наясно с това.
Радио Ереван
21/10/2018, 16:59
Защото на него дори и да не му пука за България, България няма право да го остави без гражданство по силата на Ню-Йоркската конвенция, която България е подписала.
Т.е. в случая с гражданството, държавата е длъжница, а не индивида.
А ако индивида благоволи и ако има друго гражданство, той доброволно може да се откаже от българското си. Или ако закона го предвижда, то може да му бъде отнотето ако вече има друго. Но българите с повече гражданства не са много, така че държавата иска-не иска ще си ги държи.
Напиши ми нещо, което не знам.
Тази не беше ли за арбитражите? Нещо бъркаш, няма значение, не се хващай за формата. Ако решат, винаги могат да я заобиколят.
Именно, няма да стане, така че доходите, които смяташ за нормални изобщо не са такива.
Радио Ереван
21/10/2018, 20:36
Чувал съм, че и доста съм попрочел за разните данъци, и там пише, че е хубаво при прякото облагане на дохода (дето го предлагаш) все пак облагания да има някакъв официален доход, щото иначе държавата почва да прилича на катаджията, дето спрял един пешеходец и го питал: "Ти днес що си без кола?" Пак там пише, че ако набуташ "данък гражданство" при косвените данъци (които облагат предимно изхарченото в територията) то реално ще обложиш неемигриралите и туристите, а емигриралите пак "ще минат метър".

Имах предвид прост данък, като патентния и обществено полезен труд за тези, които не го плащат.
Радио Ереван
21/10/2018, 20:37
Именно, няма да стане, така че доходите, които смяташ за нормални изобщо не са такива.
Значи болшенството хора тук живеят ненормално.
Да, познат мерак. И който си плати обучението, то със сигурност ще емигрира щото ще трябва да връща едни сериозни пари. Обаче идва следващия въпрос: "ако всички обучени за лекари си плащат обучението на държавата и после се изнасят, то кой и срещу какви пари ще лекува гражданите на държавата?" Да подскажа, че това с липсата на лекари вече сме го играли, и липсите са били запълвани от хора с едни интересни дипломи с надпис "Pro Oriente"...
Ми писах го, ама хайде пак. Доста от емигрантите ще си скъсат паспортите щото обидата си е обида, другите ще го дават за пример на децата си (които пък никога няма да стъпят в територия с такава антиреклама), който има файда (някакво лечение на твой гръб) ще плати и после ще си го вземе с лихвата... хората не са тъпи. Неемигриралите също ще си имат едно на ум и ще шутират политика (и партията му) дето е въвел данък-гражданство и ще гласуват за който им обещае да го премахне, а междувременно държавата ще ти реже от плащанията за да обезпечава необходимото за полагането на "обществено полезния труд". Да, сигурен съм, че за да си отработи един човек дълга по "данък-гражданство", държавата ще похарчи двойно и тройно за да обезпечи отработването. Да подскажа, че това "двойно и тройно" ще бъде платено от теб и останалите дето плащат. Е, няма да го кажат директно, но със сигурност ще бъде пренасочена част от данъците ти от твоето здравеопазване към надзираване на отработващите. Абе всички ще губят, ама работата ще е свършена точно по български.
agrippa
21/10/2018, 22:25
Ако не ви стигат данъците за издръждка на държавните служби и служители, значи последните са твърде много за държавицата. Ако пък ще се вдигат данъци, започнете първо от своите: ония 10% са по-малко от на почти целия останал свят, дето има данъци. Същото е и с данъка не имотите. А емигрантите са първенци по инвестиции в България в последно време, няколко милиарда са докарали. Само че тия пари не са ги изсипали в бюджета, откъдето потъват в дупките на злоупотребите и джобовете на корумпираните властници, а са ги сложили точно там, където смятат, че е нужно.
agrippa
21/10/2018, 22:29
Зависи къде живееш. Във Варна определено няма да стане, но се намират и евтини квартири под наем за 300-400 лева на месец. Не е проблем на хората да ги плащат с такива доходи. Имам квартиранти и съм наясно с това.
За да има квартиранти, трябва да има и собственици. Собствениците, ако ще правят доход и те под 1000 лева, защо ще се напъват въобще, от човеколюбие ли? Така работи той капитализма: заради болни амбиции и неосъществени мечти...
Радио Ереван
22/10/2018, 13:13
Ми писах го, ама хайде пак. Доста от емигрантите ще си скъсат паспортите щото обидата си е обида, другите ще го дават за пример на децата си (които пък никога няма да стъпят в територия с такава антиреклама), който има файда (някакво лечение на твой гръб) ще плати и после ще си го вземе с лихвата... хората не са тъпи. Неемигриралите също ще си имат едно на ум и ще шутират политика (и партията му) дето е въвел данък-гражданство и ще гласуват за който им обещае да го премахне, а междувременно държавата ще ти реже от плащанията за да обезпечава необходимото за полагането на "обществено полезния труд". Да, сигурен съм, че за да си отработи един човек дълга по "данък-гражданство", държавата ще похарчи двойно и тройно за да обезпечи отработването. Да подскажа, че това "двойно и тройно" ще бъде платено от теб и останалите дето плащат. Е, няма да го кажат директно, но със сигурност ще бъде пренасочена част от данъците ти от твоето здравеопазване към надзираване на отработващите. Абе всички ще губят, ама работата ще е свършена точно по български.
За да скъсат паспортите си трябва да имат двойно гражданство. Ако имат файда да идват в България ще продължат да го правят. Не се безпокой за това.
Едно време е имало строителни войски, които повярвай ми съвсем не са били на загуба. Може да се помисли за нещо такова. Мисля, че Бареков беше предложил трудова повинност, в коята има логика. Основната цел не е директана печалба, а създаване на трудови навици, които липсват в голяма част от малцинствата. Сега не плащаме ли заради тях?
Радио Ереван
22/10/2018, 13:17
Ако не ви стигат данъците за издръждка на държавните служби и служители, значи последните са твърде много за държавицата. Ако пък ще се вдигат данъци, започнете първо от своите: ония 10% са по-малко от на почти целия останал свят, дето има данъци. Същото е и с данъка не имотите. А емигрантите са първенци по инвестиции в България в последно време, няколко милиарда са докарали. Само че тия пари не са ги изсипали в бюджета, откъдето потъват в дупките на злоупотребите и джобовете на корумпираните властници, а са ги сложили точно там, където смятат, че е нужно.
За емигрантите ти писах.
Мислиш, че 10% са малко и МДТ също?
Не живеят ненормално, а не събират пари за къща с доход от хиляда лева, както ти предлагаш да се върши по някакъв магически начин.
Личи си, че не си плащал за къща.
Горския
22/10/2018, 14:04
За емигрантите ти писах.
Мислиш, че 10% са малко и МДТ също?
Аааа, емигрант да си в тази ... ъъъъ, държава
Приятно вспомнить, товарищ милиционер
Alexfield
22/10/2018, 17:09
Все на комунистически прийоми те избива: Безплатен труд: я строителни войски, я ленински съботници. С малко пари добре се живее... Ти па чужди езици не знаеш, иначе да ти препоръчам да отидеш в Русия. Там повечето живеят с под 1000 лв/месец и им е добре и каквото каже "батюшка" - пак е добре.
Mukaveev
22/10/2018, 19:09
Ти помниш ли това време , имаш ли спомен за строителни войски....... ?
Пълни глупости. И трудовата повинност, и трудовите войски и ергенския данък, и печата от работа в зелените паспорти... Ма то, който не учи последиците от собствената си история, после му я натътрузват отново. В твоя случай сам искаш да си го причиниш, без някой да те принуждава. Това което си пропуснал от историята накратко: Яко "строителни войски" и накрая (след 80 години) последни в Европа по каквото си искаш. А да, и да те питам, тези дето не сме били в "строителни войски" как така сме си създали адекватни трудови навици?
Mukaveev
22/10/2018, 21:09
ЕЕЕееееее прекаляваш.........
Добре де, когато имаше строителни войски нямаше банани и хората се тъпчеха че и висяха от вратите на автобусите, а днес, когато ги няма тези недомислици, хората искат зелени зони щото всеки си има кола и я търкаля яко, а магазините, в магазините има банани и хиляди още продукти от второ направление без да ти трябват връзки. А да, и лева е твърда валута откак ги няма СВ... Пък дето казваш, може да е прекалено да ни е чак толкова добре без СВ.
Радио Ереван
23/10/2018, 13:19
Все на комунистически прийоми те избива: Безплатен труд: я строителни войски, я ленински съботници. С малко пари добре се живее... Ти па чужди езици не знаеш, иначе да ти препоръчам да отидеш в Русия. Там повечето живеят с под 1000 лв/месец и им е добре и каквото каже "батюшка" - пак е добре.
Аз и руски език не знам, а и ми е добре тука.

Няма нужда да ходя никъде.
Не ми се иска да плащам социалните помощи на ромите и затова ми се ще да ги накарат да бачкат.
Радио Ереван
23/10/2018, 13:23
Ти помниш ли това време , имаш ли спомен за строителни войски....... ?
Смътно, бях малък,но са ми разправяли. Работили са за едното ядене.
Радио Ереван
23/10/2018, 13:25
За да има квартиранти, трябва да има и собственици. Собствениците, ако ще правят доход и те под 1000 лева, защо ще се напъват въобще, от човеколюбие ли? Така работи той капитализма: заради болни амбиции и неосъществени мечти...
Получават толкова наем, колкото могат да вземат за жилището. Каква ти е идеята?
Радио Ереван
23/10/2018, 13:27
Аааа, емигрант да си в тази ... ъъъъ, държава
Приятно вспомнить, товарищ милиционер
Аз съм милиционер, колкото ти си историк.
Радио Ереван
23/10/2018, 13:29
Не живеят ненормално, а не събират пари за къща с доход от хиляда лева, както ти предлагаш да се върши по някакъв магически начин.
Личи си, че не си плащал за къща.
Плащал съм, но не от заплата.
Започвам да си вярвам, че някога съм бил магьосник.
Радио Ереван
23/10/2018, 13:32
Пълни глупости. И трудовата повинност, и трудовите войски и ергенския данък, и печата от работа в зелените паспорти... Ма то, който не учи последиците от собствената си история, после му я натътрузват отново. В твоя случай сам искаш да си го причиниш, без някой да те принуждава. Това което си пропуснал от историята накратко: Яко "строителни войски" и накрая (след 80 години) последни в Европа по каквото си искаш. А да, и да те питам, тези дето не сме били в "строителни войски" как така сме си създали адекватни трудови навици?
И аз не съм бил, не за всеки е необходимо.
От строителни войски обаче е имало само полза.
Против съм само за ергенския данък, който също беше предложен от Бареков.
Против съм само за ергенския данък ...
Защо си против? Той е точно толкова неадекватен, колкото данък гражданство.
Не от заплата. Именно! Или поне не от заплата от 1000 лв. Точно за това говорим.
Радио Ереван
23/10/2018, 16:17
Не от заплата. Именно! Или поне не от заплата от 1000 лв. Точно за това говорим.
Добре де, какъв е проблемът? Повечето хора в Европа живеят под наем. Има си и добри страни. Можеш да си сменяш квартирата колкото пъти искаш.
Горския
23/10/2018, 17:01
Смътно, бях малък,но са ми разправяли. Работили са за едното ядене.
Много е смешно, когато някой говори с увереност за неща, от които изобщо, ама изобщо си няма хабер от понятие!
Разправяли му били!
Ако ти е разказвала, например една съфорумка, АбсурТ, чийто баща е бил полковник на ... тррудоваците, сигурно ти ги е представяла - трудоваците в розова светлина!
Хайде спирам, защото пoчвам много да се нервирам и ще изляза от добрия тон!
Горския
23/10/2018, 17:13
Горския
23/10/2018, 17:16
ЕЕЕееееее прекаляваш.........

Никак, ама никак не прелалява!
Напротив, прекалено е ... учтив!
Посочи ползата. Аз посочвам вредата: груба намеса в строителния пазар (то не че го имаше, ама поне можеше да има повече нормални строителни предприятия), яко захранване на СВ от бюджета на държавата, криво строителство (това може да си го провериш във Варна на живо), тези дето уж "вземаха занаят" после само тук-там някой работеше в строителството, а останалите търсеха по-лека работа. Това, последното съм го виждал на живо — циганин (по онова време роми нямаше) дава рушвет да го назначат на такава работа, че да не се забелязва ако не идва на работа и да си има печат в паспорта (да не се заяжда милицията)... А да, в СВ служеха за наказание за децата на неблагонадеждните българи — да им е гадно и извратено, щото занаят не им трябваше. Файда било имало, от лопатаджии с ръчни колички и пияни майстори на огромна заплата — видяхме и я преживяхме тази сбъркана файда.
Mukaveev
23/10/2018, 18:19
Сега се замислих , коя нормална държава има СВ...... роби на храна и вода......
Аз и руски език не знам,
Не е само руския, много неща не знаеш.
, а и ми е добре тука.
Добре ти е, защото ти е нисък хоризонта.
Няма нужда да ходя никъде.
Едва ли ще са много тези, които да искат да ходиш при тях, с този манталитет.
Не ми се иска да плащам социалните помощи на ромите и затова ми се ще да ги накарат да бачкат.
Ти и не плащаш въпросните помощи, защото не произвеждаш добавена стойност. Според това, което си писъл досега, ти също си на държавната ясла и потребяваш от бюджета.
На мен също ми се иска такива като теб (държавна администразция) да ги накарат да бачкат ефективно.
Nova123
23/10/2018, 18:45
Ако напр. получаваш за една и съща позиция в България - 3000лв, а в страната Х - същите, но в равностойността им в евро или друга валута - дали ТОВА Е ПРИЧИНАТА, за да останеш в България - пита Калфин? Правилно ли съм /го/ разбрала ?
Не, не че не съм го разбрала правилно
Nova123
23/10/2018, 18:53
Ако напр. получаваш за една и съща позиция в България - 3000лв, а в страната Х - същите, но в равностойността им в евро или друга валута - дали ТОВА Е ПРИЧИНАТА, за да останеш в България - пита Калфин? Правилно ли съм /го/ разбрала ?
Не, не че не съм го разбрала правилно, но не това е причината /според мен/
Причината да ОСТАНЕШ в България се крие в други подпричини: започвам със сантименталните /родители, деца, първа любов :-)/; познати и приятели /и неприятелите ти са познати :-)/; дом и имущество ; здравеопазване и околна среда ; чист въздух и природа ; градски транспорт или как се казваше това - инхраструктура ; не на последно място културата на общуване и чистотата на парковете. Може да се изброят и много друг подпричини, Калфо - що ли се обръщам дирек-тно към този чиляк, пардон, челяк.....? А, защото тук сте ни го дали като пример...
А причините да НЕ останеш в България ?......
Всеки сам държи везната и мери....няма тук ЕДИН ПЪТ РЕЖИ, ТРИ ПЪТИ - МеРИ !
Това не е курс по шев и кройка !...но да резюмирам, защото се усещам, че пак ще ми кривне нанякъде клавиатурата.... - ние и г получаваме пари, но живеем и ги харчим, а не само да ги СПЕСТЯВАМЕ !
Това за протокола!
Че наемът да не е без пари?!
Радио Ереван
24/10/2018, 14:50
Да, познат мерак. И който си плати обучението, то със сигурност ще емигрира щото ще трябва да връща едни сериозни пари. Обаче идва следващия въпрос: "ако всички обучени за лекари си плащат обучението на държавата и после се изнасят, то кой и срещу какви пари ще лекува гражданите на държавата?" Да подскажа, че това с липсата на лекари вече сме го играли, и липсите са били запълвани от хора с едни интересни дипломи с надпис "Pro Oriente"...

Ако лекарят остане да работи в България поне 20 години, би могло този заем да се опрости. Нали идеята е той да остане тук, а не да замине.
Радио Ереван
24/10/2018, 14:58
Много е смешно, когато някой говори с увереност за неща, от които изобщо, ама изобщо си няма хабер от понятие!
Разправяли му били!
Ако ти е разказвала, например една съфорумка, АбсурТ, чийто баща е бил полковник на ... тррудоваците, сигурно ти ги е представяла - трудоваците в розова светлина!
Хайде спирам, защото пoчвам много да се нервирам и ще изляза от добрия тон!
Що се нервиш, не ми стана ясно.
Братовчед на баща ми беше ЗКПЧ в Строителни войски и ми е разправял. Бачкали са яко за да излязат в отпуска младежите. Как ще са на загуба, след като единствено неговата заплата е идвала от бюджета? Те са се самоиздържали, но по-важното е, че мангалите са се научили на труд и са придобили професия.
Радио Ереван
24/10/2018, 15:05
Защо си против? Той е точно толкова неадекватен, колкото данък гражданство.
Щото не съм женен и не съм длъжен да се женя и правя деца.

Достатъчно е, че взимат от моите данъци за децата в България.
Всеки българин би следвало да дава нещо на родината си. 5% от МРБ няма да затрудни емигрантите. Такова заплащане би трябвало не да ги обижда, а да ги радва, че ще са от полза за страната си. За безделниците предимно роми няма нужда да обяснявам.
Радио Ереван
24/10/2018, 15:15
Посочи ползата. Аз посочвам вредата: груба намеса в строителния пазар (то не че го имаше, ама поне можеше да има повече нормални строителни предприятия), яко захранване на СВ от бюджета на държавата, криво строителство (това може да си го провериш във Варна на живо), тези дето уж "вземаха занаят" после само тук-там някой работеше в строителството, а останалите търсеха по-лека работа. Това, последното съм го виждал на живо — циганин (по онова време роми нямаше) дава рушвет да го назначат на такава работа, че да не се забелязва ако не идва на работа и да си има печат в паспорта (да не се заяжда милицията)... А да, в СВ служеха за наказание за децата на неблагонадеждните българи — да им е гадно и извратено, щото занаят не им трябваше. Файда било имало, от лопатаджии с ръчни колички и пияни майстори на огромна заплата — видяхме и я преживяхме тази сбъркана файда.
Криво, криво, колко да е криво. Нито една сграда от тогава не е паднала във Варна, а и в страната. По принцип нашето строителство с малки изключения винаги е било повече или по-малко криво. Не е като в Германия.
http://www.pan.bg/view_article-4-27099-GEN...TA-V-SOFIQ.htmlЗащо не тези хора да бъдат пренасочвани и към частни фирми, които да плащат заплата на държавата, а държавата да дава на мангалите част от тази заплата на мангалите под формата на помощи и бонуси. Така ще имат допълнителен стимулм да бачкат. Така ще работят примерно шест месеца. След това ако до три месеца не си намерят някаква работа, отново трудова повинност. Всъщност нещо подобно го има и в момента в затворите.
https://www.24chasa.bg/novini/article/6963522
Радио Ереван
24/10/2018, 15:17
Че наемът да не е без пари?!
Че то само сексът със съпругата и приятелката е без пари.
Радио Ереван
24/10/2018, 15:22
Държавата е давала за мен парите, които е вземала от майка ми и баща ми. Те парите не се самозараждат в държавния бюджет, сещаш се.
Тъй е, но е и очаквала, че ти ще останеш тука, иначе нямаше да ги дава.
Според мен едно такова плащане е морален акт. Даваш нещо минимално за родината.
Радио Ереван
24/10/2018, 15:26
И като стана дума за международните договори, България е страна по Конвенцията за статута на лицата без гражданство и Конвенцията за намаляване на случаите на липса на гражданство. А ти си мечтай да "отнемеш" някому гражданството, щото не ти играе по свирката или не ще да си плаща.
Или казваш, направо да излезем от ООН, да оттеглим ратификацията на всички международни правни актове, по които България е страна, да си променим Конституцията и да си живеем дълго и щастливо като в Западна Сахара или Абхазия.
Международното право не ми е сила. Може и да си права, но не в това е въпроса дали може да бъде наложен такъв данък, а дали е справедливо.
Ако имат желание ще намерят начин да заобиколят международните договори. Вервай ми.
Mukaveev
24/10/2018, 16:29
Международното право не ми е сила. Може и да си права, но не в това е въпроса дали може да бъде наложен такъв данък, а дали е справедливо.
Ако имат желание ще намерят начин да заобиколят международните договори. Вервай ми.
Трябва да има някакво просташко желание......
Mukaveev
24/10/2018, 16:31
Ако лекарят остане да работи в България поне 20 години, би могло този заем да се опрости. Нали идеята е той да остане тук, а не да замине.
Ще работи 20 г. за да си плати заема........ добАр си.....
Не знам как я мислиш тая , но е хубаво пак да я помислиш...... Много , ама много фактори ти бягат - много.
Mukaveev
24/10/2018, 16:33
Що се нервиш, не ми стана ясно.
Братовчед на баща ми беше ЗКПЧ в Строителни войски и ми е разправял. Бачкали са яко за да излязат в отпуска младежите. Как ще са на загуба, след като единствено неговата заплата е идвала от бюджета? Те са се самоиздържали, но по-важното е, че мангалите са се научили на труд и са придобили професия.
Говориш за жираф без да си го виждал......
Радио Ереван
24/10/2018, 17:10
Така е, не съм толкова дърт.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.