Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Да са ни честити Дед Мороз и Снегурочка
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Alexfield
Столичната кметица Йорданка Фандъкова извърши кощунство с паметта на жертвите от атентата в църквата „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г.

93 години след този най-голям терористичен акт в България, извършен от БКП по поръчка на Коминтерна, Фандъкова постави коледна елха с грамадни червени звезди, символ на уж отминало време, точно пред храма, където загиват 134 души – 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори,9-ма капитани, 3 депутати и много граждани, включително деца. 500 души са ранени, а по-късно от раните си умират още 70.

Източник

Дали учительница по русски от Самоков от незнание е позволила тази гавра с паметта на загиналите? Аз бих заложил, че това е поредният ход от Кремъл, чиито подарък е елхата, за проверка до колко е сварена българската жаба.
Какво мислите вие?
Mukaveev
Трябва да сме толерантни към всички учителки по руски....
wal
От незнание по-скоро ,щото той, подаръкът може да е от МАсква ,но изборът къде да сложи елхата е нейн.
Thursday Next
Ееее, гледа да не охарчи общината за елха Данчето, вие пак недоволни. a4dff7b7.gif

Нали знаеш - шамар да е, на аванта да е.
biggeorge
Тая новина истинска ли е или е фалшива? huh.gif
Някой ходил ли е на живо да види какво е станало?

Защото на снимката виждам хора облечени като Дядо Мраз и Снежанка в типично руски модел дрехи, което не характерно за България през 2018 г.
Може би тази новина е част от хибридната война, която се води от агентите на САЩ в България. rolleyes.gif
Norman
Цитат(biggeorge @ 21/12/2018, 10:08) <{POST_SNAPBACK}>
Тая новина истинска ли е или е фалшива? huh.gif
Някой ходил ли е на живо да види какво е станало?

Защото на снимката виждам хора облечени като Дядо Мраз и Снежанка в типично руски модел дрехи, което не характерно за България през 2018 г.
Може би тази новина е част от хибридната война, която се води от агентите на САЩ в България. rolleyes.gif

Истинска е, че и отгоре - ето линк към една от най-пълните статии по въпроса - "Москва дари 13-метрова елха на София". Това обяснява и присъствието именно на Дед Мороз и Снегурочка.
Alexfield
Не съм ходил лично. В чужбина съм за празниците.
Прекалено много новини и снимки от различни източници има по темата, за да я набедим за фалшива новина.
https://www.google.com/search?q=елха+п...а+неделя
biggeorge
Добре, вече вярвам, че новината е истинска. rolleyes.gif
Но мисля, че мястото къде да бъде поставена елхата е избрано от Столична община, а не от руското посолство в България. wink.gif
А защо Столична община са избрали това място за елхата и дали са искали да се изгаврят с паметта на загиналите в атентата в църквата "Света Неделя" е съвсем друг въпрос. neprichom.gif
biggeorge
Пречупваш новината през грешната призма. rolleyes.gif
Елхата е подарък от Русия с послание за приятелство, а не за омраза.
Аз не мразя Русия и тази новина публикувана в Приоритети няма да ме накара да намразя руския народ.
От друга страна не харесвам Путин, защото е прекалено агресивен, но това, че не го харесвам не значи, че го мразя.
Между другото и Тръмп не харесвам, защото и той е прекалено агресивен, така че двамата са си комбина, както са били Хитлер и Сталин.
За мен истинската цел на измисления конфликт между САЩ и Русия е Тръмп и Путин да разделят Европейския съюз и Европа като континент, за да не им е конкуренция на международната политическа и икономическа сцена. dry.gif
Освен това аз не мразя и САЩ, но не ми харесва агресивната им външна политика.
Изобщо аз не мразя никой народ или страна по света, но политиците изобщо не ги харесвам.
В момента на власт са поколенията на 1940-1960 години, които не помнят Втората световна война и поуките, които човечеството си в извлякло след нея.
Според мен сегашните управляващи са били тройкаджии и преписвачи в училище, затова не познават историята и не са достатъчно компетентни, за да водят нормална политика на разбирателство и мирно съвместно съществуване.
Казано с прости думи - политиците през второто десетилетие на 21 век са пълни некадърници. navikvane.gif
Горския
Всичко хубаво, ама защо трябва да се слага петолъчка на върха ?!
Всички знаем какво символизира тя !

Докога ще се търпят провокациите на тъгуващите по "светлото минало" - май много им се позволява!

Това е следствие от неумението ни да направим "Нюрнберг" на комунизма!
Може ли някой да си представи пречупен кръст поставен със съгласието и cъучастието на официална институция в Германия и в която и да е друга европейска страна ?!
Norman
Цитат(Горския @ 21/12/2018, 12:20) <{POST_SNAPBACK}>
Всичко хубаво, ама защо трябва да се слага петолъчка на върха ?!
Всички знаем какво символизира тя !

Е, хайде сега да не се изсилваме толкова - 90% от звездите по коледните елхи на площадите в САЩ са с петолъчки отгоре. Някой са направо копия на тези от кулите на Кремъл. Като тази на Юниън Скуеър, например:

Конспирация? w00tbrows.gif

New
Ако е с шест лъча, ще кажат, че е еврейска звезда. Няма угодия.
Обаче таз Снегурочка с традиционна руска носия ми идва в повече.
Norman
Цитат(New @ 21/12/2018, 14:44) <{POST_SNAPBACK}>

Стига с тия звезди, звездички, астероидчета и т.н. лигавщини. Елхата на сериозните хора изглежда така:
New
Сигурно лично Джон Сноу я е украсявал. rolleyes.gif
Горския
Цитат(Norman @ 21/12/2018, 13:40) <{POST_SNAPBACK}>
Е, хайде сега да не се изсилваме толкова - 90% от звездите по коледните елхи на площадите в САЩ са с петолъчки отгоре.

Да, но за тях петолъчката не е символ на това, за което е за нас - напомняне за пораженията, физически и духовни, нанесени на народите, преживяли комунизма!
Thursday Next
Цитат
Елхата е подарък от Русия с послание за приятелство, а не за омраза.

За домашно през празниците да напишеш съчинение със заглавие "Timeo danaos et dona ferentes."
Shade
Цитат(Norman @ 21/12/2018, 03:40) <{POST_SNAPBACK}>
Е, хайде сега да не се изсилваме толкова - 90% от звездите по коледните елхи на площадите в САЩ са с петолъчки отгоре. Някой са направо копия на тези от кулите на Кремъл. Като тази на Юниън Скуеър, например:

Конспирация? w00tbrows.gif

Американските звезди, включително онази на Юниън Скуеър, никак не са копия на звездите от кулите на Кремъл. По простата причина, че съветската звезда-символ е червена, докато американската е бяла.
Norman
Цитат(Shade @ 22/12/2018, 02:36) <{POST_SNAPBACK}>
Американските звезди, включително онази на Юниън Скуеър, никак не са копия на звездите от кулите на Кремъл. По простата причина, че съветската звезда-символ е червена, докато американската е бяла.

Ставаше дума за това, че са петолъчки и като такива, по подразбиране, "символи на руския комунизъм". Сега се оказа, че петолъчието било без значение, а всъшност, ако са червени, то са "на червените".
А, елхи, като тази, какви са - на върли американски комунисти?!? (снимката е от дизайнерски сайт с "25 предложения за вашата супер коледна американска елха"

А, иначе, "в сърцето на Москва", май само звездата на Спаската кула е останала червена - всички други са... някакви:

Мисълта ми е - символите вече въобще не са това, което са били. А какви са, зависи от възприятието на хората. 90% от тези, които са под 40 години, няма да направят НИКАКВА връзка между броя на лъчите и цвета на звездата на коледното дърво и която и да е световна идеология.
Shade
Цитат(Norman @ 21/12/2018, 20:10) <{POST_SNAPBACK}>
Ставаше дума за това, че са петолъчки и като такива, по подразбиране, "символи на руския комунизъм"...
...НИКАКВА връзка между броя на лъчите и цвета на звездата.

Стига бе, не си струва труда за такова ровене из нета в опит за самоцелно доказване на нещо си и резултатно писание с картинка с подобен размер, където някой кодошлия се забавявал да украсява елха. Разрови ли се човек, със сигурност и елха със свастика може да се открие там. grin.gif
Бялата петолъчка като символ идва от американското знаме, "the Star-Spangled Banner", коeто исторически се явява доста преди руския комунизъм.
Що се отнася до броя на лъчите, там също има историческа специфика. По-горе се споменава еврейската звезда. Според легендата щитът на Давид, когато се изправя срещу Голиат, имал шестолъчна форма и затова впоследствие се превръща в символ на Израел.
Thursday Next
Аз пък винаги съм си мислела, че бялата звезда на върха на елхата символизира Витлеемската звезда. Не знаех, че от американското знаме идва всичко.
Горския
Цитат(Norman @ 22/12/2018, 07:10) <{POST_SNAPBACK}>
90% от тези, които са под 40 години, няма да направят НИКАКВА връзка между броя на лъчите и цвета на звездата на коледното дърво и която и да е световна идеология.

Е, именно на това разчитат другарите от Кремъл, които нищо старо не са забравили, в частност така наречените "активни мероприятия" !
Впрочем, много добре описани в спомените на генерал Судоплатов, който знае за какво говори. Софийската елха е точно, ама точно по тази схема!

Така че да не помагаме, волно или неволно, на товарищи из Кремля
Norman
Цитат(Shade @ 22/12/2018, 07:31) <{POST_SNAPBACK}>
Бялата петолъчка като символ идва от американското знаме, "the Star-Spangled Banner",
Що се отнася до броя на лъчите, там също има историческа специфика.

Допреди Обама, звездата на елхата пред Белия дом, винаги е била с четири лъча (снимки из нета, колкото щеш). Тъй че и версията за "звездното знаме" не е особено издържана.

А ровенето да намеря американска елха с червена петолъчка беше с цел да обоснова тезата си, че в днешно време (от около 10-12 години насам) политическите символи са "символи на нещо" предимно за политиците. Периодът на първосигналните реакции на форми и цветове, като символи, свързани с политика, на практика е приключил, освен може би за нацистката свастика, както и за комбинацията "сърп и чук".
Shade
Цитат(Norman @ 22/12/2018, 03:06) <{POST_SNAPBACK}>
Допреди Обама, звездата на елхата пред Белия дом, винаги е била с четири лъча (снимки из нета, колкото щеш). Тъй че и версията за "звездното знаме" не е особено издържана.

А ровенето да намеря американска елха с червена петолъчка беше с цел да обоснова тезата си, че в днешно време (от около 10-12 години насам) политическите символи са "символи на нещо" предимно за политиците. Периодът на първосигналните реакции на форми и цветове, като символи, свързани с политика, на практика е приключил, освен може би за нацистката свастика, както и за комбинацията "сърп и чук".

Добре, добре, нека е както казваш. С победой! hat.gif
Shade
Цитат(Thursday Next @ 21/12/2018, 23:55) <{POST_SNAPBACK}>
Аз пък винаги съм си мислела, че бялата звезда на върха на елхата символизира Витлеемската звезда. Не знаех, че от американското знаме идва всичко.

Бялата американска звезда се появява по времето на обединението на 13-те колонии и не е копие на съветската червена звезда, както някои намекват. Произходът на съветската звезда едва ли се нуждае от обяснение. Мислех да плясна една снимка-колаж от Втората световна война с три изтребителя: нацистки със свастика, съветски с червена петолъчка и американски с бяла петолъчка, но реших, че е излишно, всеки го знае.
За Витлеемската звезда на върха на елхата определено имаш право, но идва леко встрани от контекста на горната дискусия.
Persian
Цитат(biggeorge @ 21/12/2018, 11:40) <{POST_SNAPBACK}>
А защо Столична община са избрали това място за елхата

Погледнато, това е най-удобното място. Има доста ширина. Понякога там се събират хора да изразяват несъгласие или знам ли ги. Като ги видя и ги заобикалям.
От тук минават всички и е централна точка на метростанцията, която събира народ от всички краища на София.
Също, на това място идва по някой и свири на нещо, както и разни циганки - пророчици smile.gif

001
002

Не знам дали ще ти се отворят снимките.
Тук пробах - Не става
Качих ги у фейса. Ака стане, стане, ако не, представяй си smile.gif
Persian
Цитат(New @ 21/12/2018, 14:44) <{POST_SNAPBACK}>

Китайската теория на Петте елемента (Петте стихии) и нейното прилагане

bozman
Дали учительница по русски от Самоков от незнание е позволила тази гавра с паметта на загиналите? Аз бих заложил, че това е поредният ход от Кремъл, чиито подарък е елхата, за проверка до колко е сварена българската жаба.
Какво мислите вие?
--- Мисля, че и руски танк да сложи Фандъкова на площада за напомняне КОЙ управлява България днес, пак ще се намерят Ганьовци, които да обясняват, че руският танк има вериги и оръдия СЪЩИТЕ като американските танкове !
Persian
Цитат(Alexfield @ 19/12/2018, 19:08) <{POST_SNAPBACK}>
от незнание е позволила тази гавра с паметта на загиналите? Аз бих заложил, че това е поредният ход от Кремъл
Какво мислите вие?

Не знам. Не съм се замислял и не ми е минало през главата за гавра със случилото се.
Свързвам го със свободното място.
Каквото и да говорим, каквото и да казваме, дали ще е Вашингтон, Париж, Лондон или Берлин, София винаги се е държала за Кремъл. Всичко много отдавна е ясно на всички.

Ивчо
Цитат(Shade @ 22/12/2018, 07:31) <{POST_SNAPBACK}>
Бялата петолъчка като символ идва от американското знаме, "the Star-Spangled Banner", коeто исторически се явява доста преди руския комунизъм.
Що се отнася до броя на лъчите, там също има историческа специфика. По-горе се споменава еврейската звезда. Според легендата щитът на Давид, когато се изправя срещу Голиат, имал шестолъчна форма и затова впоследствие се превръща в символ на Израел.

Ехаааа, страхотна информация!
Няколко корекции:
1. Звездата, която закичваме на коледната елха не е "еврейската" звезда, както щастливо и публично се заблуждаваш, а една друга, наречена "Витлеемска". Пътеводната звезда на влъхвите, отвела ги при новородения Иисус. У Матей няма конкретно описание на звездата, но традиционно се изобразява с осем лъча - четири големи и четири малки. Вариантите на оцветяване са два - като изцяло бяла или като смес от бяла и червена светлина. Доста теолози приемат второто за по-вероятно, защото това би обяснило по-достоверно видимостта на звездата през светлата част от деня. Апропо - звездата, увенчаваща коментираната руска елха, е именно бяла, осемлъчна Витлеемска звезда. Петолъчките украсяват тялото на елхата по-надолу.
2. "Бялата петолъчка идва като символ от американското знаме" само в главите на ярки интелектуалци, убедени, че историята започва от създаването на САЩ. Не, не започва тогава. Петолъчката е много, много стар символ. Много по-стар от Витлеемската звезда, дирите му се губят някъде из Шумерската култура. Питагор я нарича "знак на съвършенството". Окултисти и тамплиери масово я използват. В Средновековието е възприемана за знак на дявола. Изобщо казано - пентаграмът е символизирал и доброто, и злото. Но на една коледна елха - категорично символизира единствено и само доброто. Пътят към Христовата вяра, пътят на надеждата за спасение.
3. Следователно, да се твърди, че на една елха червената петолъчка внушава точно онова, което внушава същата тази червена петолъчка, покачена на съветското знаме / и доста други политически символи на СССР, някои арабски страни, военовъздушните сили на САЩ и пр./ е чиста форма на малоумие. Символите работят само в контекст. Контекстът на една коледна елха е категорично свързан с Рождество. А не със СССР. Който, впрочем, скоропостижно загина, барабар със звездопадите си. За разлика от чистата вяра на християните и децата.
Хайде да не ощетяваме вярата на хората заради политкоректните спомени на обсебените от соца дедовци, а?
Shade
Насилих се да прочета първото ти изречение, написано в характерния ти отегчително-превзет дърдорковски стил. Приключих с четенето и минах по диагонал в момента, в който видях голословно приписано ми твърдение, че на коледната елха се закичвала еврейска звезда.
Мярна ми се надолу, че май се напъваш да демонстрираш знания и да образоваш аудиторията с вещината на проповедник. Това е чудесно. Може пък да има тук някой под твоето интелектуално ниво и да научи нещо от теб. good.gif
Хайде със здраве!
biggeorge
Цитат
Timeo danaos et dona ferentes. – Страхувайте се от данайците, що носят дарове.

Не знам латински. rolleyes.gif
Добре, че е Интернет да помогне.
Според теб какво иска да постигне Русия с тази елха?
Ако беше кух дървен кон пълен с руснаци щях да се притесня малко, ама то е дърво ... a4dff7b7.gif
biggeorge
Снимките се отвориха.
Мястото е много красиво.
Жалко, че никога не съм идвал в София.
Иска ми се да разгледам на живо.
Ивчо
Цитат(Shade @ 23/12/2018, 03:14) <{POST_SNAPBACK}>
Насилих се да прочета първото ти изречение

След като внимателно прочетох отговора ти, май наистина осъзнах какво съм ти причинил... усилието наистина е било съсипващо, съжалявам!
Хубави празници!
wal
Цитат(Ивчо @ 23/12/2018, 01:34) <{POST_SNAPBACK}>
Ехаааа, страхотна информация!
Няколко корекции:
1. Звездата, която закичваме на коледната елха не е "еврейската" звезда, както щастливо и публично се заблуждаваш, а една друга, наречена "Витлеемска". Пътеводната звезда на влъхвите, отвела ги при новородения Иисус. У Матей няма конкретно описание на звездата, но традиционно се изобразява с осем лъча - четири големи и четири малки

Защо при Матей няма конкретно описание?!Дали наистина става дума за звезда или........Инфо.
Горския
Всичките тези обяснения са насочени към маскиране на същността на въпроса, а тя е : активно мероприятие на Кремъл!!

И какво правят тук Дед Мороз и Снегoручка?!
Дед Мороз е комунистическа измислица, за да замести Коледа. Дед Мороз е свързан с Нова Година, а не с Коледа!
Дядо Коледа няма нищо общо нито с Дед Мороз, нито със Снегоручка!
Ивчо
Цитат(Горския @ 23/12/2018, 13:04) <{POST_SNAPBACK}>
Дед Мороз е комунистическа измислица, за да замести Коледа.

Продължавай да викаш политкоректни лозунги. На никого не пречиш.
Ивчо
Цитат(Alexfield @ 19/12/2018, 19:08) <{POST_SNAPBACK}>
93 години след този най-голям терористичен акт в България, извършен от БКП по поръчка на Коминтерна,

Лъжа. Директна лъжа - атентатът е извършен от група радикализирани червени кретени, Водачите на Коминтерна са против, но нито те, нито хората от тайния централен комитет на БКП успяват да ги спрат. Ето как описва събитията Антон Страшимиров:

Цитат
Замисленият ужасен удар срещу "фашизма" (да се избият министри, депутати и висши военни) е бил наистина решен - единодушно решен! - от целия таен централен комитет на обявената вече вън от закона комунистическа партия в България, а изпълнението е било възложено на военния отдел. И веднага се е пристъпило към подготвянето на удара. Обаче в самите комунистически среди е настъпило още в началото опомняне. Най-авторитетният член на комитета - философ-педагогът Тодор Павлов, роден в Щип (Сръбска Македония), бивш професор във висшите педагогически курсове, пръв е успял да надвие на отмъстителното заслепение, в което са били изпаднали всички. При денонощно заседание на тайния комитет този човек е успял да убеди другарите си в безплодността и чудовищността на деянието, което са замислили. И накрая всички са решили - пак единодушно - да изоставят този план - като безцелен и недостоен. Така е настъпило едно облекчение в душите. Но никой не е допущал, не е даже подозирал - че тези, от които е зависило прилагането на плана, и които също били гласували против него - че те ще продължат на своя глава замисленото и ще го доизкарат, въпреки всичко
wal
Цитат(Ивчо @ 23/12/2018, 13:55) <{POST_SNAPBACK}>
Лъжа. Директна лъжа - атентатът е извършен от група радикализирани червени кретени, Водачите на Коминтерна са против, но нито те, нито хората от тайния централен комитет на БКП успяват да ги спрат. Ето как описва събитията Антон Страшимиров:

Да видим кой се опитва да излъже. Инфо.
Ивчо
Цитат(wal @ 23/12/2018, 20:06) <{POST_SNAPBACK}>
Да видим кой се опитва да излъже. Инфо.

Май не си прочел онова, което си постнал?
Е, ще ти припомня пасажът, който те забива в земята:

Известни са и решенията и резолюциите на конгресите и пленумите на Коминтерна, които само на думи променят започнато зловещо дело. Не бива да се изпуска от внимание, че представителите на БКП на Априлския пленум на Изпълнителния комитет на Коминтерна (1925 г.) са приели новата директива, но решението на Коминтерна, дали случайно или нарочно, се оказва закъсняло – фитилът на примесения с киселина динамит вече е запален.

Та, кой лъже, умниче - аз или ти? Каква е позицията на Коминтерна - "про" или "контра"? Кой е "За" този атентат - всички комунисти или шепата червени, налудни, озлобени радикали / само не се опитвай да ми приписваш опит за оневиняване на БКП, в качеството си на партия, под чието крило са коментираните сатрапи, тя носи цялата историческа отговорност за престъплението!/ ? Каква е съдбата на атентаторите след злодейството? Прочете ли показанията и покаянието на ЦолаД? Само тя ли реагира така или има и други? Как реагира Тодор Павлов, например? Йордан Панов?
Аман от черно-бели едноклетъчни, опитващи се да елементаризират националната драма 1923-25 до нивото на примитивното си бинарно мислене......

Persian
Цитат(wal @ 23/12/2018, 20:06) <{POST_SNAPBACK}>
Да видим кой се опитва да излъже

Който и да е, почеркът е един и същ. Комунизъм до ден днешен.

Buitenlander
Цитат(Ивчо @ 23/12/2018, 20:10) <{POST_SNAPBACK}>
Известни са и решенията и резолюциите на конгресите и пленумите на Коминтерна, които само на думи променят започнато зловещо дело. Не бива да се изпуска от внимание, че представителите на БКП на Априлския пленум на Изпълнителния комитет на Коминтерна (1925 г.) са приели новата директива, но решението на Коминтерна, дали случайно или нарочно се оказва закъсняло – фитилът на примесения с киселина динамит вече е запален.

Та, кой лъже, умниче - аз или ти?
Каква е позицията на Коминтерна - "про" или "контра"?

Ами, да видим дали е случайно или нарочно..... Или, както е казал мъдрецът “Не ги гледайте какво говорят, а какво правят”
Както всички знаем, надявам се и ти също, щабът на Коминтерна се намира в Москва.

От там нататък говорят документите.

1.“Според съвременни оценки, решимостта на военното ръководство вероятно е насърчена от преките му връзки със съветското Главно политическо управление, което ги снабдява с пари и въоръжение.” Източник - Покушения, насилие и политика в България 1878 – 1947. София, Военно издателство, 2003.

2.„Големите средства за издръжка и въоръжаване на терористите, включително фаталния взрив, идват от Комунистическия Интернационал“ Източник - Елена Стателова и Стойчо Грънчаров. История на нова България, 1878 – 1944, т. III, С. 1999, с. 421

3.”За ръководене на Военната организация на БКП организирала атентата в „Св. Неделя“ през 1925 г. от Съветския съюз в България е изпратен военният специалист, випускник на Военната академия на РККА и офицер от „Разведупр“ на Червената Армия, Михаил Малхазович Чхеидзе.” Източник - Михаил Исаакович Мукасей, Елизавета Ивановна Мукасей, Разведчики-нелегалы, общ. ред. Залевской И.Ф. – М.; НП „Закон и порядок“, 2004 стр.15

Остава, всеки да размисли и да си направи изводите.Всички “свидетелства” и “факти” за уж отказването на Коминтерна и БКП от атентата имат два тежки порока - или са оповестени в последствие, или се основават само на свидетелства на комунисти пряко заинтересовани да изчистят името си.

“Малко след извършването на атентата , ЦК на БКП официално го обявява за „необмислено действие, гибелно за антифашисткото движение“,като по-късно в комунистическата литература извършителите му са определяни като „леви сектанти“, действали срещу волята на партията.”

А ти, ти не лъжеш.Теб Тарабас те диагностицира още в темата за Истанбулската конвенция, явно продължават да не ти се радват в къщи svirkam si.gif .Нищо, тук ни забавляваш засега, радвам се че си усвоил урок първи, който ти дадох в онази тема и си махнал учтивата форма от излиянията си.Дерзай, скоро и други уроци.....
Горския
Цитат(Ивчо @ 23/12/2018, 13:55) <{POST_SNAPBACK}>
Лъжа. Директна лъжа - атентатът е извършен от група радикализирани червени кретени, Водачите на Коминтерна са против, но нито те, нито хората от тайния централен комитет на БКП успяват да ги спрат.

Някъде по-горе ни обясняваше колко си интелегентен и просветен. Тъкмо да ти повярвам и ти плесна тази жалка смехория band.gif
Ивчо
Цитат(Горския @ 23/12/2018, 21:54) <{POST_SNAPBACK}>
Някъде по-горе ни обясняваше колко си интелегентен и просветен.

Би ли ме цитирал, Червен Дедо? Без "някъде", без "по-горе" - директно.
Та?
Buitenlander
Цитат(Ивчо @ 23/12/2018, 12:38) <{POST_SNAPBACK}>

Уф, аман от тебе.Не омаля ли да се правиш на умен?

“Создание канонического образа Деда Мороза как обязательного персонажа новогоднего — а не рождественского — праздника произошло в советское время и относится к концу 1930-х годов, когда после нескольких лет запрета вновь была разрешена ёлка.”

Пускай гугъл преводача и чети.И моля да не ми излизаш със приказките за Дядо Мраз от славянските митологии от докумунистически времена, такъв персонаж наистина има , но налагането и масовизирането му са дело на червените прасета в СССР и у нас, и са точно и само с целта, която ти посочи Горския.Освен това, много от нас са стари.... толкова стари, че сме говорили с хора, които са празнували много нови години преди 1944, така че.... абе, голям диагностик излезе Тарабас!
Ивчо
Цитат(Buitenlander @ 23/12/2018, 21:42) <{POST_SNAPBACK}>
Ами, да видим дали е случайно или нарочно..... Или, както е казал мъдрецът “Не ги гледайте какво говорят, а какво правят”
Както всички знаем, надявам се и ти също, щабът на Коминтерна се намира в Москва.

От там нататък говорят документите.

1.“Според съвременни оценки, решимостта на военното ръководство вероятно е насърчена от преките му връзки със съветското Главно политическо управление, което ги снабдява с пари и въоръжение.” Източник - Покушения, насилие и политика в България 1878 – 1947. София, Военно издателство, 2003.

"Вероятно"? Колко вероятно? Документално вероятно има ли?

2.„Големите средства за издръжка и въоръжаване на терористите, включително фаталния взрив, идват от Комунистическия Интернационал“ Източник - Елена Стателова и Стойчо Грънчаров. История на нова България, 1878 – 1944, т. III, С. 1999, с. 421

Наличеито на съветско финансиране е 100% доказано. Твърдението за целево финансиране на въпросната акция - по никакъв начин, освен чрез "вероятно"

3.”За ръководене на Военната организация на БКП организирала атентата в „Св. Неделя“ през 1925 г. от Съветския съюз в България е изпратен военният специалист, випускник на Военната академия на РККА и офицер от „Разведупр“ на Червената Армия, Михаил Малхазович Чхеидзе.” Източник - Михаил Исаакович Мукасей, Елизавета Ивановна Мукасей, Разведчики-нелегалы, общ. ред. Залевской И.Ф. – М.; НП „Закон и порядок“, 2004 стр.15

Някакво инфо за участието на коментираното лице в решението и подготовката на атентата? Ааааа, да - "вероятно"!

Остава, всеки да размисли и да си направи изводите.Всички “свидетелства” и “факти” за уж отказването на Коминтерна и БКП от атентата имат два тежки порока - или са оповестени в последствие, или се основават само на свидетелства на комунисти пряко заинтересовани да изчистят името си.

Нищо подобно - разколът в ЦК на БКП е налице още от първото заседание по повод подготовката на атентата. Фактът на масовото покаяние на ръководни дейци след атентата - наличен / а последното, с което се славят комунистите, е християнският морал/

“Малко след извършването на атентата , ЦК на БКП официално го обявява за „необмислено действие, гибелно за антифашисткото движение“,като по-късно в комунистическата литература извършителите му са определяни като „леви сектанти“, действали срещу волята на партията.”

А ти, ти не лъжеш.Теб Тарабас те диагностицира още в темата за Истанбулската конвенция, явно продължават да не ти се радват в къщи svirkam si.gif .Нищо, тук ни забавляваш засега, радвам се че си усвоил урок първи, който ти дадох в онази тема и си махнал учтивата форма от излиянията си.Дерзай, скоро и други уроци.....

Ивчо
Цитат(Buitenlander @ 23/12/2018, 22:00) <{POST_SNAPBACK}>
Уф, аман от тебе.Не омаля ли да се правиш на умен?

“Создание канонического образа Деда Мороза как обязательного персонажа новогоднего — а не рождественского — праздника произошло в советское время и относится к концу 1930-х годов, когда после нескольких лет запрета вновь была разрешена ёлка.”

Пускай гугъл преводача и чети.И моля да не ми излизаш със приказките за Дядо Мраз от славянските митологии от докумунистически времена, такъв персонаж наистина има , но налагането и масовизирането му са дело на червените прасета в СССР и у нас, и са точно и само с целта, която ти посочи Горския.Освен това, много от нас са стари.... толкова стари, че сме говорили с хора, които са празнували много нови години преди 1944, така че.... абе, голям диагностик излезе Тарабас!

Показваш симпатична обсесия към думите "диагноза", "Тарабас" и подобни....хе, хе, опитваш се да стъпиш на нещо многозначително и твърдо? Дали, обаче, е повече твърдо, отколкото многозначително?....
Та, да се върнем на ДедМ! Че кой отрича пропагандната трансформация на този образ от болшевиките? Но и кой може да отрече факта, че въпреки тази промяна на един традиционен фолклорен герой, той си остава символ на детската надежда за добро по Коледа и Нова година? Нещата са сходни с трансформацията на образа на Свети Никола в прочутата рекламна кампания, продуцирана от дизайнерите на Кока Кола - предприетото е несъмнено с търговска цел, но нима това е унищожило детската способност да се осмислят подобни образи извън политико-търговските цели, заложени в тях?
Да обобщя, наличието на някакви опити за користно трансформиране на фундаментални символи / практически повечето са били подлагани на това!/ не променя факта на тяхната смислова устойчивост . Кръстът е бил опетняван много пъти, но....остава и до днес с чистото си значение. Петолъчката, Витлеемската звезда - по подобен начин и пак си остават символи на съвършенството и пътя към вярата. Така и с Дядо Коледа/Мраз - няма как да направиш децата комунисти или примитивни потребители чрез най-чистите им мечти. Няма как.
Buitenlander
Цитат(Ивчо @ 23/12/2018, 22:04) <{POST_SNAPBACK}>
Та, да се върнем на ДедМ!
Че кой отрича пропагандната трансформация на този образ от болшевиките?
Но и кой може да отрече факта, че въпреки тази промяна на един традиционен фолклорен герой, той си остава символ на детската надежда за добро по Коледа и Нова година?

Да се върнем към реалността, или по-скоро към “клончето” от темата в което получи отговор.

Горският каза :
Цитат
Дед Мороз е комунистическа измислица, за да замести Коледа. Дед Мороз е свързан с Нова Година, а не с Коледа!

На което ти отговори :
Цитат

Сега пък, се оказа че “никой отрича пропагандната трансформация на този образ от болшевиките“.Явно все пак, Горския е прав, даже и според теб -))).Остана само да си изясниш че по комунистическо време Дядо Мраз никога не е идвал по Коледа, така че, няма как да е бил изразител на никакви детски коледни надежди , а само на новогодишните такива.Изобщо, напредъкът ти е осезаем и ясно забележим!
Ивчо
Цитат(Buitenlander @ 23/12/2018, 23:16) <{POST_SNAPBACK}>
Сега пък, се оказа че “никой отрича пропагандната трансформация на този образ от болшевиките“

Май не успяваш да направиш разлика между "ДМ е комунистическа измислица" / това е чиста проба политичеки лознг/ и фактическата истина, че "комунистите трансформират фолклорния образ на ДМ"? / Помагало за затруднени мислители - разликата е като между "ДК е измислица на Кока Кола" и " ДК е КокаКола-дизайн на образа на св. Николай"/ Имаш ли обяснение за това свое затруднение?
Ивчо
Странно - изпитал си някакъв свян да коментираш позицията на Страшимиров? Страх ли те е ? Споко, той не е Торбаланеца, нито Тарабас - няма да те диагностицира!
Та? Защо АС твърди всичко това? Защото е заблуден идиот? Защото не познава лично голяма част от хората, чиито действия коментира? Защото не е пряк свидетел на драмата след 1923?
Да чуем героичното ти мнение, а?
Lestr
Цитат(Ивчо @ 23/12/2018, 23:25) <{POST_SNAPBACK}>
Май не успяваш да направиш разлика между "ДМ е комунистическа измислица" / това е чиста проба политичеки лознг/ и фактическата истина, че "комунистите трансформират фолклорния образ на ДМ"? / Помагало за затруднени мислители - разликата е като между "ДК е измислица на Кока Кола" и " ДК е КокаКола-дизайн на образа на св. Николай"/ Имаш ли обяснение за това свое затруднение?

Той, че не успява да направи разлика е ясно, ама ти пък защо му се връзваш.

Спи ли, не буди го...
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.