Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Мажоритарни избори
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Lestr
Цитат(D-rA @ 29/12/2018, 23:30) <{POST_SNAPBACK}>
=== Завий към темата, тук има поледица sunbathing.gif

Няма да пиша повече в тази тема, ама сигурно си забелязал, че отклонението започна с напалма на Тарабас. Много провокативен пост.
Бай Иван
Както е описано в проекта,заявяването на кандидатурата е лично от кандидата,като представя автобиография и програма,към която да се придържа.Вероятно в началото ще има и подводни камъни./скрита подкрепа от партиите/.Но това не може да е толкова опасно с предвиденият начин за снемане доверието от избраника.Автобиографиите и програмите на всички кандидати трябва да бъдат изнесени на специални табла където всеки избирател да може да ги сравни и предпочете./Също и в интернет/.Така ще бъде избран елитът на наличната интелигенция.А ,оценката за честност ще се дава в движение на делата му.
Бай Иван
Така е,но защото в момента всички се делят на моето и на чуждото стадо.Когато се заличи стадната принадлежност,едва тогава хората ще могат да мислят необременени.
Shade
Цитат(Бай Иван @ 30/12/2018, 07:53) <{POST_SNAPBACK}>
Така е, но защото в момента всички се делят на моето и на чуждото стадо. Когато се заличи стадната принадлежност, едва тогава хората ще могат да мислят необременени.

Това звучи малко като аналогия на "Комунистическата теория е най-доброто, сътворено от човечеството, обаче обременени алчни индивиди я опропастиха. Да опитаме пак, този път ще успеем".
Питето
Ей, с тези старите номера за обиждането и патриотщината направо доскучавате. Нямаш ли нещо ново в агит-наръчника?
Цитат(Lestr @ 29/12/2018, 23:10) <{POST_SNAPBACK}>
... А ти се върни в отделенията и прочети “Аз съм българче”!

Хайде сега, като го писа, в едно предаване Вежди Рашидов изрецитира точно това стихотворение, което не му е попречило преди това да бие български полицай (въпреки и напреки българските закони към момента) и да прави едни плащания по едни филми дето пак станаха на скандал... В смисъл, че четенето на "Аз съм българче" не те прави свестен българин, а е само една повърхностна, емоционална окраска за пред по-глупавите.
wal
Цитат
Както е описано в проекта,заявяването на кандидатурата е лично от кандидата,като представя автобиография и програма,към която да се придържа.

Това не е сериозно само с една автобиография да се кандидатства.Сега комисията по досиетата им проверява миналото и пак се промъкват доносници и ченгета в парламента ,а според проекта е нужна само автобиография , е и програма.
Бай Иван
Виж какво.Този проект не е в завършен вид.Надявам се да има и допълнения където е нужно.Водил съм се и от мисълта за възможно най евтиния вариант на контрол.Ако някой забележи несъответствие или премълчаване на нещо в автобиографията,това може да предизвика отстраняване от заемания пост.
Бай Иван
Не търси под вола теле.Тук не става дума за комунизъм,а за демокрация.Две коренно различни неща.
Norman
Цитат(Бай Иван @ 30/12/2018, 17:48) <{POST_SNAPBACK}>
изнесени на специални табла където всеки избирател да може да ги сравни и предпочете.

Може, ама няма! svirkam si.gif Щото за българина, написаното е по условие лъжа. Не ти ли го каже някой на ушенце, да сподели, демек, тайната и скрита от всички информация, на НИКОГО нямаш вяра!

Т.е. - мажоритарни избори се правят за общество, чиито менталитет е готов за такива избори. В България мажоритарните избори ще са 101% фарс.

"...всички животни са равни, но прасетата са по-равни..."

Thursday Next
Цитат
Автобиографиите и програмите на всички кандидати трябва да бъдат изнесени на специални табла

Във връзка с това ми възникват два въпроса:

1. Какво би попречило на кандидатите да лъжат като съдрани в информацията, която изнасят?
2. Какво може да накара нежелаещия да чете гражданин все пак да се запознае с тази информация? Ще ги изпитваш по програмите преди да ги пуснеш да гласуват ли?

evanka
Цитат(Бай Иван @ 31/12/2018, 08:10) <{POST_SNAPBACK}>
Виж какво.Този проект не е в завършен вид.Надявам се да има и допълнения където е нужно.Водил съм се и от мисълта за възможно най евтиния вариант на контрол.Ако някой забележи несъответствие или премълчаване на нещо в автобиографията,това може да предизвика отстраняване от заемания пост.

Какво значение има биографията за номиниране на кандидат за депутат?
Бай Иван
Как какво?Вярно ,че кандидатите ще са от района на избирателите,но това не означава ,че всички се познават.Как да направиш избор между да речем 50-100 кандидати.
Бай Иван
Това е временно явление.Когато фейк новините се криминализират ,вече няма да е така.Освен това ,казаното на ушенце няма как да се докаже ако работата опре до съд.Написаното важи пред съда./ако е било лъжа/
Бай Иван
Цитат(Thursday Next @ 31/12/2018, 10:07) <{POST_SNAPBACK}>
Във връзка с това ми възникват два въпроса:

1. Какво би попречило на кандидатите да лъжат като съдрани в информацията, която изнасят?
Нищо.Но мислиш ли ,че няма да се появи някой който ги познава от близо и да разкрие лъжата им.А, докаже ли се лъжата -чао депутате /кмете или евродепутате/
2. Какво може да накара нежелаещия да чете гражданин все пак да се запознае с тази информация? Ще ги изпитваш по програмите преди да ги пуснеш да гласуват ли?

Кой ти казва ,че гласуването ще е задължително.Винаги има хора които не искат да гласуват.На тях им е безразлично кой ще бъде избран.Важното е интересуващият се гражданин да може да направи своя информиран избор.
evanka
Цитат(Бай Иван @ 31/12/2018, 14:27) <{POST_SNAPBACK}>
Как какво?Вярно ,че кандидатите ще са от района на избирателите,но това не означава ,че всички се познават.Как да направиш избор между да речем 50-100 кандидати.

При мажоритарни избори кандидатите няма да са независими, а пак ще са от някоя партия. Разбира се може да има и независими, както е при избори на кмет или президент.
Което означава, че в повечето случаи партиите ще правят кастинга на кандидатите и е напълно възможно да предложат кандидати, които дори не живеят в района, в който ще ги избират. Но такъв кандидат можа да загуби с/у някой местен, познат на хората в района и т.н...

Като чета постове тук, оставам с впечатлението, че доста хора май си мислят, че кандидатите ще са някакви независими идеалисти без политическа принадлежност. Няма такова нещо.
Не знам на какво би приличал парламент съставен от хора с разновидни идеи. Много трудно ще се гласуват закони при това положение и нещата вместо да се подобрят, биха се влошили.
Shade
Цитат(Бай Иван @ 30/12/2018, 23:13) <{POST_SNAPBACK}>
Не търси под вола теле.Тук не става дума за комунизъм,а за демокрация.Две коренно различни неща.

Имаш право, едни и същи избиратели са две коренно различни неща при комунизма и демокрацията. Да не търсим под вола теле!
Alexfield
На базата на гласуваните закони в последния парламент съвсем отговорно смея да твърдя, че в България, ако спрат да приемат нови закони, положението няма да стане по-лошо.
Последния закон, който приеха е:
В България е напълно възможно имуществото ти да бъде отнето без да си извършил каквото и да било закононарушение. Българският парламент тези дни прати презумпцията за невиновност по дяволите, като гласува, че: "Не съставлява законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество влизане в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен".
Източник
Alexfield
Това, което си написал, важи не само за мажоритарното, но и за пропорционалното гласуване.
Питето
Цитат(Бай Иван @ 30/12/2018, 17:48) <{POST_SNAPBACK}>
... Но това не може да е толкова опасно с предвиденият начин за снемане доверието от избраника.Автобиографиите и програмите на всички кандидати трябва да бъдат изнесени на специални табла където всеки избирател да може да ги сравни и предпочете./Също и в интернет/.Така ще бъде избран елитът на наличната интелигенция.А ,оценката за честност ще се дава в движение на делата му.

Я сега да ти кажа как ще се възползвам от системата. Първо намирам неколко човека, дето могат да прескочат бариерата с автобиографиите. После им пиша подобни и популярни програми (в градация), и след изборите почваме далаверата. Първия се дъни като почва с корупцията и чадърите и схемите. Докато народа го свали колелото се е задвижило. После втория (който го сменя, щото нали помниш че програмата му е следващата по хубост, а хората обичат месиите) изненадващо продължава с корупцията и схемите докато и него го отзоват, после следващия, и следващия... Накрая всичките схеми и далавера са успешно приложени, мажоритарно избраните и отзовани си прибират хонорарите и там каквото сме се уговорили, а електората пак е на дъното въпреки мажоритарния вот и отзоваването.
Докато има достъп и достатъчно време да се правят схеми и докато това е безнаказано ще има корупция и схеми. Просто печалбата от схемите е огромна спрямо евентуалното наказание. Именно това отношение печалба/риск докарва наплив от мераклии за бърза аванта, които мераклии лесно изместват останалите (свестните) политици. Вземи и ограничи възможностите за корупция чрез ежемесечни референдуми на всякакво ниво (прецакваш възможността на политиците да вземат сами решения в посока корупция и схеми), и като секне далаверата, далавераджиите сами ще престанат да се натискат за политици, което ще даде възможност на свестните да влязат във властта. Съвсем логичен и прагматичен подход, който го има във всичките сфери на живота.
Thursday Next
Цитат(Бай Иван @ 31/12/2018, 16:40) <{POST_SNAPBACK}>
Кой ти казва ,че гласуването ще е задължително.Винаги има хора които не искат да гласуват.На тях им е безразлично кой ще бъде избран.Важното е интересуващият се гражданин да може да направи своя информиран избор.

Тоест, ти изключваш възможността хората да са съгласни да ходят да гласуват, но да не искат да се информират? Тоест, това, което става около тебе, всъщност е невъзможно? Не те питам дали ще е задължително гласуването, питам те как ще спреш малограмотния безхаберник да гласува.
biggeorge
Системата, която описваш е прекалено сложна и няма да функционира адекватно в българската среда.
Хората са пасивни и бедни, нямат сили да упражняват контрол над политическите партии, над народните представители и над трите власти.
Най-напред българите трябва да имат образование, работа и нормален стандарт на живот, а после да искат от тях да бъдат политически активни. sad.gif
Norman
Цитат(biggeorge @ 31/12/2018, 21:14) <{POST_SNAPBACK}>
Най-напред българите трябва да имат образование,...

+100!
biggeorge
Виждам, че одобряваш идеята ми, но аз предлагам хората да бъдат мотивирани да се образоват, а не да бъдат задължени законово. wink.gif
Цитат
Промяна в Конституцията: Образованието - задължително!
Вицепремиерът Томислав Дончев предлага промяна в чл. 53 на Конституцията, в който да се запише, че образованието, поне основното, е задължително.
В момента в основния закон е записано, че всеки има право на образование, а обучението до 16-годишна възраст е задължително, но не е уточнена образователна степен.
"Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото”, уточни Дончев пред bTV.

Както можете и сами да прочетете некадърниците от ГЕРБ предлагат основното образование да е задължително. malii.gif
Задължителните неща не са приятни за никого.
Ако се приеме подобен абсурд хората ще завършват основно образование по документи без да натрупат реални знания.
Това се случва и в момента, а това има много лоши резултати за България.
Затова хората трябва да бъдат мотивирани да завършват образование, да трупат знания и умения във всякакви области, за да са адаптивни на пазара на труда. sun.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 31/12/2018, 21:57) <{POST_SNAPBACK}>
Затова хората трябва да бъдат мотивирани да завършват образование,

Дай пример за своето предложение - как ти ако имаш тази власт ще мотивираш хората за образованост... sunbathing.gif
c@t
В цяла Европа закона явно е същия. Не разбирам от какво сте недоволни.

Трябва спешно да се образова елита, а за това е твърде късно и липсва инфраструктура — учебни заведения и учебен материал. Затова вероятно ще е най-удачно да се ползват тези от ЕС.

За съжаление управляващите (даже мениджъри във фирми) са неграмотни и затова не могат да действат като безпартийни, неполитически групи т.е. като лица от обществото, които репрезентират дадена сфера, в която са ескперти.

Напоследък прегледах 3-4 статии на bTV.
Преди време ми беше интересно как стария соц. е държал хората глупави, даже и елита, тъй като и те са ходили в същия университет сато “Стефан, 21 годишен от София”.

Мисля че проблема е в тази стара практика.
Бях ужасена, че масата народ ръкопляска на абсолютни бездарни глупаци, като този тук.

Пълен хаос в празната му глава.

Коментар на неграмотния водещ

а това тук е върха. Объркал рождеството Христово с възрождението, Сигурно е чел за Русия в Библията и абе....ужас, неграмотник, а народа се кефи и му ръкопляска. Това е само един пример — доста често срещан в България.

Цитат
Храмът „Рождество” във Витлеем е специално място. Според Константин там била пещерата, в която се ражда Исус Христос. Към 1851 г. е под контрола на Османската империя, Наполеон III иска френски контрол, а руснаците изпращат армия към Дунава. Сребърната звезда, която обозначава мястото на рождеството е открадната, започва Кримската война.

biggeorge
Ще правя това, в което съм най-добър - ще досаждам на хората, докато им омръзне и решат да се запишат да учат само и само, за да ги оставя на мира. laugh.gif
В което телевизионно студио отида ще агитирам хората да учат.
После ще обикалям град по град и село по село, докато всички се запишат да учат.
Ще наредя на МОН и МТСП да направят списък на всички неграмотни и ще ги обикаляме един по един, докато ги накараме да учат.
Никого няма да наказвам или санкционирам, само ще убеждавам хората с думи.
Накрая всички ще ходят на училище само, за да не ме слушат как мрънкам за образованието. w00tbrows.gif
Ще обясня на всички, че:
- Ако хората са образовани и имат знания и умения - ще имат работа.
- Ако имат работа - ще имат заплати.
- Ако имат заплати - няма да живеят в пълната и тотална мизерия, в което живеят сега.
Така всеки може да бъде мотивиран да учи.
По този начин децата могат да бъдат накарани да ходят на училище, да учат, да не преписват, да не си подсказват, да придобият професия и т.н.
С мрънкане към прогрес! a4dff7b7.gif
D-rA
Ако има 10 000 неграмотни, с твоите действия ще убедиш най-много 1.Помисли още... sunbathing.gif
Shade
Цитат(biggeorge @ 31/12/2018, 13:29) <{POST_SNAPBACK}>
Ще правя това, в което съм най-добър - ще досаждам на хората...

Готов си за проповедник, значи. good.gif
Успех да се осъществи мечтата ти през Новата година! Съответно бъди готов за голямо прозяване от страна на енориаршите по време на проповедите ти.
evanka
Цитат(c@t @ 31/12/2018, 21:28) <{POST_SNAPBACK}>
В цяла Европа закона явно е същия. Не разбирам от какво сте недоволни.

Трябва спешно да се образова елита, а за това е твърде късно и липсва инфраструктура — учебни заведения и учебен материал. Затова вероятно ще е най-удачно да се ползват тези от ЕС.

За съжаление управляващите (даже мениджъри във фирми) са неграмотни и затова не могат да действат като безпартийни, неполитически групи т.е. като лица от обществото, които репрезентират дадена сфера, в която са ескперти.

Точно.
Единият ми син започна да учи икономика и сред основните материи са обща култура, философия, литература... Пет правописни грешки на изпита и си в коша за боклук.
Не разбирам на какво основание преравняват дипломите от Източна Европа с тези от Западна, като виждам какво драпане е тук за да се завърши и как в България ВУЗ-ове приемат с тройки.
evanka
Цитат(biggeorge @ 31/12/2018, 22:29) <{POST_SNAPBACK}>
Ще обясня на всички, че:
- Ако имат заплати - няма да живеят в пълната и тотална мизерия, в което живеят сега.

Жоре, ти като имаш образование, пари имаш ли?
biggeorge
Не си прав. rolleyes.gif
С тези мои действия успях да убедя стотици хора да учат.
Вярно е, че не са милиони, но все пак обхвата ми да действие беше малък. laugh.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 01/01/2019, 00:26) <{POST_SNAPBACK}>
Не си прав. rolleyes.gif
С тези мои действия успях да убедя стотици хора да учат.
Вярно е, че не са милиони, но все пак обхвата ми да действие беше малък. laugh.gif

Затова поисках пример, а не алабализми.ЧНГ sunbathing.gif
biggeorge
Сам себе си няма да коментирам, защото не съм обективен.
Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и много други имат пари, защото са учили.
Не съм чул за неграмотен милионер ... с изключение на собственика на "Витоша Ски" и "Юлен" Георгиус Георгиу от Кипър, но това са си наши български извращения. bg.gif
biggeorge
Не, благодаря! rolleyes.gif
Аман от проповедници и религиозни фанатици! no.gif
Lestr
Цитат(biggeorge @ 31/12/2018, 23:29) <{POST_SNAPBACK}>
Ще правя това, в което съм най-добър - ще досаждам на хората, докато им омръзне и решат да се запишат да учат само и само, за да ги оставя на мира. laugh.gif
В което телевизионно студио отида ще агитирам хората да учат.
После ще обикалям град по град и село по село, докато всички се запишат да учат.
Ще наредя на МОН и МТСП да направят списък на всички неграмотни и ще ги обикаляме един по един, докато ги накараме да учат.
Никого няма да наказвам или санкционирам, само ще убеждавам хората с думи.
Накрая всички ще ходят на училище само, за да не ме слушат как мрънкам за образованието. w00tbrows.gif
Ще обясня на всички, че:
Така всеки може да бъде мотивиран да учи.
По този начин децата могат да бъдат накарани да ходят на училище, да учат, да не преписват, да не си подсказват, да придобият професия и т.н.
С мрънкане към прогрес! a4dff7b7.gif

Моля ти се, не пиши повече такива постове!

Разплаках се...
Alexfield
Верен на мотото си: "Плямпало, ама се не трае!" clap2.gif
ЧНГ
Бай Иван
Така е.А, не забелязваш ли разлика м/у пропорционално и мажоритарно гласуване?В единия случай депутатът е господар,а в другия както и трябва да бъде - слуга на народа.
Бай Иван
Кандидатите не трябва да са номинирани от партии.В това е и смисълът на биографията.И ако все пак се промъкне някой ,да има начин за отстраняването му./впрочем главния критерий ще бъде дали работата му в НС е в унисон с желанието на КС(консултативен съвет) и избиратели./А, гласуването на закони ,даже ще е по-лесно,независимо от различията на отделните депутати./уточнявам: не чрез мнозинство ,а чрез консенсус./
c@t
Еха какъв чудесен ентусиазъм w00tbrows.gif

Тук ще направя една малка връзка — какво мислиш за частните академии и евентуално държавен изпит?

Подобни академии могат да са успешни само ако работят тясно със бизнеса и в същото време попълват стандарт на обучение чрез държавните изпити.

Този вариант е за хора с опит в професията, които искат да се квалифицират все по-високо в бранша.

За другите, ще ме извиняваш, ама е достатъчно да могат да пишат и четат и да им се развие сензора за разбиране на простите задачи.
Важното е да са мнозинство.
Проблемите в България идват от неграмотните репрезентиращи.

Честота Нова Година happy.gif Сега ще изпия кафето и отивам да мета пред къщи остатъците от фойерверки. 491.gif Другите още спят.
Бай Иван
Точно така.Това показва абсурдността на някои от законите приети по досегашния начин.
c@t
Това е една част от факта. animatedwink.gif

Ще ти издам една тайна — има значение къде си завършил. Дипломите може да са признати, но абсолютно недостатъчни за позиция изискващо висше образование.

Даже една приятелка на сестра ми завърши някаква икономическа специалност тук в Германия и сега има договор от “почасова фирма”(т.е. не е директно назначена) като счетоводителка — за това не е нужно висше образование. Плащат й колкото да й стигнат за сметките на месец (по-малко от половината на моята заплата)

Българските лекари пък са назначени като санитарки и медицински сестри тук в Германия т.е. по-ниска позиция.

В производството също е така — позициите в оперативната дейност имат за тежест опита.
За това назначават хора завършили академия, а не университет.
В академията опита е предпоставка, в университета — не. Двете са висши, а сравняването им стана още по-лесно откакто махнаха “следването по диплома” (преди 15тина години) и всичко е на бакалавър и мастър.
Бай Иван
Ти би ли гласувала по въпрос който не те засяга.Напр дали г-н Филанкишиев да си купи обувки.Малограмотните едва ли имат представа за кого да гласуват.Единствен стимул са 50те лв или тройка кебапчета с бира.Тези стимулиращи инжекции обаче ще изчезнат когато се разбере ,че спечелилият изборите може след няколко гласувания в парламента да бъде отстранен и заменен с друг.Прпоръчителен е и другия вариант - образователен ценз с различна тежест на вота в зависимост от образованието.
Бай Иван
Пожелавам на издънилите се и спечелили пари със здраве да си ги ползват.Къде ти е грешката в разсъжденията?Пропускаш факта,че тези твои хора ,за да прокарат закон който те устройва,трябва да убедят поне 120 свои колеги да гласуват като тях.Да речем ,че си толкова богат ,че можеш да подкупиш и тях.Нали пък те от своя страна ще бъдат наблюдавани и контролирани от своите КС/консултативни съвети / и избиратели.Ще можеш ли да подкупиш и тях?Съмнявам се.
Бай Иван
Избирателите никога не са били едни и същи.Винаги са били с различаващи се мнения.Само дето едни и същи са броели бюлетините.
Бай Иван
Прекалено сложна?О,ти не знаеш какви са рекламираните германска и френска системи.
Alexfield
По принцип трябва да е така, както казваш. Но дефакто се получава същото.
evanka
Цитат(Бай Иван @ 01/01/2019, 10:57) <{POST_SNAPBACK}>
Кандидатите не трябва да са номинирани от партии.В това е и смисълът на биографията.И ако все пак се промъкне някой ,да има начин за отстраняването му./впрочем главния критерий ще бъде дали работата му в НС е в унисон с желанието на КС(консултативен съвет) и избиратели./А, гласуването на закони ,даже ще е по-лесно,независимо от различията на отделните депутати./уточнявам: не чрез мнозинство ,а чрез консенсус./

От началото на темата не мога да разбера, дали това което описваш е някакъв хипотетичен и идеалистичен твой вариант на мажоритарни избори или наистина нещо такова се предвижда в България?

За мен и реалността, в която гласувам, мажоритарен вот си е пак със същия резултат, само че се развива в два тура. И понякога личността на кандидата е доминираща в избора пред партийната му пренадлежност. Така например ми се е случвало да гласувам за кандидат на комунистическата партия, въпреки, че идеологически съм по-скоро дясна електорална единица.
Shade
Цитат(Бай Иван @ 01/01/2019, 02:13) <{POST_SNAPBACK}>
Тези стимулиращи инжекции обаче ще изчезнат когато се разбере, че спечелилият изборите може след няколко гласувания в парламента да бъде отстранен и заменен с друг.

Може, викаш. Ама дали не става въпрос за можене в областта на голямото теоретизиране? misli.gif
Тамън се забавлявам да наблюдавам цирка на един спечелил избори дръвник, който "може след няколко гласувания в парламента да бъде отстранен и заменен с друг". Това, обаче, не отговаря на конюнктурните преки интереси на базата му от чугунени глави.
Shade
Цитат(Бай Иван @ 01/01/2019, 02:27) <{POST_SNAPBACK}>
...едни и същи са броели бюлетините.

Това ли било? Да се чуди човек тогава как при едни и същи преброители на бюлетини не сме свидетели на избори, спечелени с 99.9%...
wal
Цитат
Прпоръчителен е и другия вариант - образователен ценз с различна тежест на вота в зависимост от образованието.

Честита Нова година!
Това е безсмислено и излишно.За да получиш вече висше образование е достатъчно да можеш да обуеш лявата си обувка на левия крак.Представи си какво е със средното образование?!
Тези с висшето ще ги делим ли и тях или ще ги приравняваме?!Еднаква тежест ли ще имат завършилите ВИФ с тези от СУ или Оксфорд?!
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.