Все по-често тук се споменават мажоритарните избори като едва ли не, спасители на демокрацията. Та искам да ви попитам как си ги представяте тези избори? И защо да са по-добър вариант?
В съседната тема, се спомена нещо за по-лесен контрол. Контрол от кого и върху кого?
Аз от 18г гласувам мажоритарно, понеже живея във Франция и не виждам голяма разлика м/у това гласуване и пропорционалното, дори има недостатъци. Не познавам лично кандидатите, затова гласувам за партията, която ги е излъчила. Обаче често, партията която искам да ме представя не е сред бюлетините, защото задкулисно е направила алъш-вериш с друга партия да не ѝ се пречка в този район, като в замяна ще ѝ остави свободен друг район...
Та това е в страна с демократични традиции. Как мислите би станало в България?
Ми ще се изреждат Крали Марко, след Крали Марко. С електоралните мераци за масичкесложидаямнааванта съчетани с вкорененото месианство, колко му е да се намерят предостатъчно кралимарковци. А и у нашенско, поемането на вината е с мезе, та ще има мераклии да бъдат избрани мажоритарно, само дето електората няма да види файда.
Ми ще се изреждат Крали Марко, след Крали Марко. С електоралните мераци за масичкесложидаямнааванта съчетани с вкорененото месианство, колко му е да се намерят предостатъчно кралимарковци. А и у нашенско, поемането на вината е с мезе, та ще има мераклии да бъдат избрани мажоритарно, само дето електората няма да види файда.
Електоратата не вижда файда и при пропорционално избиране.
При мажоритарен избор, избирателните райони са по-малки, няма как да сложиш една камара кандидати. Трябва само един.
biggeorge
27/12/2018, 20:48
Та искам да ви попитам как си ги представяте тези избори? И защо да са по-добър вариант?
Мнозинството от хората си представят мажоритарните избори като панацея, която да ни излекува от калпавата демокрация.
Хората си мислят, че като "избират личности" те ще са някакви много почтени хора.
Друг път!
В съседната тема, се спомена нещо за по-лесен контрол. Контрол от кого и върху кого?
Контрол на гражданите над властите и контрол на гражданите над властимащите.
Това искат хората.
За съжаление мажоритарната система не може да постигне дози ефективен граждански контрол.
Също така никъде в проектозаконът на Мая Манолова за изменение на избирателната система от пропорционална към мажоритарна никъде не пише, че ще има контрол на гражданите над народните представители.
Та това е в страна с демократични традиции. Как мислите би станало в България?
Ако в България има мажоритарна избирателна система ГЕРБ ще вземат мнозинството от депутатските места и ще могат да си правят каквото си искат.
Което ще доведе до истинска диктатура.
Мнозинството от хората си представят мажоритарните избори като панацея, която да ни излекува от калпавата демокрация.
Хората си мислят, че като "избират личности" те ще са някакви много почтени хора.
Друг път!
Контрол на гражданите над властите и контрол на гражданите над властимащите.
Това искат хората.
За съжаление мажоритарната система не може да постигне дози ефективен граждански контрол.
Също така никъде в проектозаконът на Мая Манолова за изменение на избирателната система от пропорционална към мажоритарна никъде не пише, че ще има контрол на гражданите над народните представители.
Ако в България има мажоритарна избирателна система ГЕРБ ще вземат мнозинството от депутатските места и ще могат да си правят каквото си искат.
Което ще доведе до истинска диктатура.

А с какво диктатурата е по- лоша от демокрацията в български вариант?
Не диктатура, даже военно положение би било по-добре от нашата “демокрация”.
Мажоритарни избори в България има ,за президент и за кметове.След тези избори държавен глава ни беше агентът Гоце , а сега е друго недоразумение.
И при изборите за НС ,Европарламент и общински съветници има възможност за мажоритарен вот.
Голям смях падна преди четири години 15/15.
The_Purifier
27/12/2018, 21:56
Ако бъдат приети мажоритарни избори, бих се чувствал като треньор, като тактик-стратег, когато отида до урната. Ще е голяма чест за народа, ако се приеме подобно решение
biggeorge
28/12/2018, 05:11
Истинската демокрация е по-добра от фалшивата демокрация, която е по-добра от истинската диктатура.
В нашият случай заменихме лявата диктатура на БКП с дясната диктатура на ГЕРБ.
Най-големият проблем е, че не това искахме през 1990 г.
Искахме истинска демокрация, правова държава, правила, които важат за всички, равни права и свободи, равни възможности за развитие.
Вместо това получихме фалшива демокрация, липса на правосъдие и справедливост, правилата не важат за всички, права и свободи, както и възможности за развитие имат само хората с власт и пари.
Не сме доволни.
Не искаме да живеем в диктатура, защото пак същият тип хора ще бъдат богати и щастливи, а обикновения народ ще страда като куче.
Истинската демокрация е по-добра от фалшивата демокрация, която е по-добра от истинската диктатура.
В нашият случай заменихме лявата диктатура на БКП с дясната диктатура на ГЕРБ.
Най-големият проблем е, че не това искахме през 1990 г.
Искахме истинска демокрация, правова държава, правила, които важат за всички, равни права и свободи, равни възможности за развитие.
Вместо това получихме фалшива демокрация, липса на правосъдие и справедливост, правилата не важат за всички, права и свободи, както и възможности за развитие имат само хората с власт и пари.
Не сме доволни.
Не искаме да живеем в диктатура, защото пак същият тип хора ще бъдат богати и щастливи, а обикновения народ ще страда като куче.

Не може нещо фалшиво да е по-добро от нещо истинско.
'' Иване, кажи им.." и достоиният самотен президент...бяха по-малко недоразумение ли !?
Тарабас
28/12/2018, 12:17
Има една голяма заблуда, че зад проблемите на хората стоят лоши политици. Не политиците са калпави, матрялът е калпав.
От там каквато и да е системата, политиците са част от матряла, те винаги ще са калпави.
На тази земя и липсва напалм. Да се изгори всичко и да се даде шанс на природата да се възстанови наново.
Напълно съм съгласен!...ти от коя страна на огнехвъргачката ще бъдеш?
Плацебото — няма страничните ефекти на истинското калпаво лекарство, в смисъл, дори да не помогне, поне няма да вреди допълнително... Света е по-шарен отколкото си мислим.
...На тази земя и липсва напалм. Да се изгори всичко и да се даде шанс на природата да се възстанови наново.
Почти позна. В България липсват постоянни и сериозни природни катаклизми, които да поддържат акъла и сплотеността на обществото на нужната висота.
Все същото. Голям - малък избирателен район, хората ще виждат "Крали Марко" щото искат да видят "Крали Марко дето ще ни оправи". Просто ще има повечко Кралимарковци привлечени в партиите. Биг Жорж е прав — важно е пред кого се отчитат овластените и какви наказания получават, а не дали се избират по един, друг или трети начин. Онзи с военната диктатура, и той допуска същата грешка — не посочва кой и как ще накаже военните, ако правят глупости докато са на власт. Номера е, да се дава власт според възможностите за контрол, а не обратното. Именно това съотношение е по-добро при референдумите и именно заради това им се получават нещата на швейцарците.
Плацебото — няма страничните ефекти на истинското калпаво лекарство, в смисъл, дори да не помогне, поне няма да вреди допълнително... Света е по-шарен отколкото си мислим.
Примерът ти е неудачен.
Фалшиво значи подправено, неистински. Не е задължително да е толкова вредно, че да убие човек, но е вредно в някаква степен.
Плацебото не е фалшиво...
Почти позна. В България липсват постоянни и сериозни природни катаклизми, които да поддържат акъла и сплотеността на обществото на нужната висота.
Мисля, че го разбра погрешно.
Той говореше, май, за планетата Земя, а не само за земите на България?!
Бай Иван
28/12/2018, 16:38
Във Франция,освен думата мажоритарно,няма нищо мажоритарно в изборната им система.Това ,че всяка партия си назначава "мажоритарни" кандидати,не означава че те ще са независими от партията.Мижи да те лажем.
Бай Иван
28/12/2018, 16:45
Преди да се впусна в обяснения,най добре да прочетем проекта.
Нова изборна система
Защо повечето политици не ги устройва мажоритарния вот?Надявам се това да не е от егоистични съображения, а поради неосведоменост, как да се случи този мажоритарен вот. Спрягат се различни системи и се изтъкват техни недостатъци. Интересно защо след като са осведомени за недостатъците им,защо не напънат сивото си вещество за да направят необходимите подобрения.
Прословутата френска система си е един узаконен пазарлък. „Аз на тебе на президентските избори, ти на мене за парламентарните.” Това е порочна система създадена с цел да се уедри състава на водещите партийни групи. Освен това не виждам кой знае какъв мажоритарен елемент. Всички са партийни кандидати, пред чието име стои думичката мажоритарен.
Германската е малко по-добра, и много по-сложна, но и там партиите си назначават мажоритарните кандидати.
Предлагам българска избирателна система, при която тези „удобни” недостатъци са избегнати. Всъщност най-трудната част от нея са локализирането 240-те избирателни района, които да бъдат с приблизително еднакъв брой жители. Другото е лесно.
1. Депутат може да стане всеки, който приеме следните условия:
а/. Да прави регулярен отчет за дейността си в НС – чрез интернет.
б/. Постоянна връзка с избирателите от района му за сондиране на мнение с тях за бъдещите дебати в НС.
в/. Възможност за замяна на избраника със следващия го по резултат от изборите.
Изборен механизъм
Записването на кандидата става в изборна канцелария. Там той дава своята програма и автобиография, които след размножение се излагат на обществени места и в интернет. В деня на изборите /възможно е да продължат и повече от един ден/, гражданите гласуват с бюлетина, а след края им, на събрание със задължително участие на всички кандидати, се броят резултатите. Първите 48 образуват консултативен съвет/КС/, а първият сред тях става депутат /кмет или европарламентарист/.
Примерен начин на работа на депутата.
Депутата трябва ежедневно /ежеседмично/да докладва за дейността си в НС или интернет. Заедно с отчета да осведомява за предстоящите дебати по проектозакони. КС ако счете за необходимо може да препоръча на депутата съответна позиция по даден въпрос, като му изпрати вотовете на всички от КС.
При системно несъобразяване с препоръките или с условията от т1. а/ и б/, КС може да поиска смяната на депутата със следващия го по резултат от изборите, по следния начин:
Свиква се събрание, на което присъстват депутатът, КС и минимум 48 граждани. Председателствуващият и депутатът произнасят доводите си по исканата оставка. Гласува се явно или тайно по избор на депутата.
Най-често задаваният въпрос е: как така от 240 различни мнения да се отсее едно решение. Гласуването в парламента не трябва да става както до сега с мнозинство, а по консенсус. Примерно, по даден проблем /закон, алинея и т.н./ са предложени 100 решения. Всяко предложение се номерира и гласуването се състои от подреждането на всички предложения по приоритет. За най добрият вариант се дават 100 точки, за следващият 99 и т.н. до подреждането на всички предложения. Възприема се решението събрало най много точки. По същият метод се избира и правителството, като не е задължително да е от състава на НС. Разбира се при по-специални казуси е задължително да се извикат специалисти да говорят пред НС.Българският/и не само/ феномен купуване на гласове и депутати ще изчезнеПросто не може да бъдат купени 121 депутата, а още по-малко техните КС.
Сигурно е, че в процеса на работа ще се открият слабости, но при НС съставено на този принцип, това не е страшно. Когато се гласува по съвест, а не по цвета на лидерската писалка, винаги ще се намери точното решение.
Бай Иван
28/12/2018, 16:54
Кое му е мажоритарното на "мажоритарните" избори?Кандидатите са партийни мекерета,които се кланят на партийната централа която ги е номинирала.Мажоритарен е изборът на кандидат който е зависим само от избирателите.И ако кривне - инпийчмънт.
Бай Иван
28/12/2018, 16:58
Не стоят лоши политици ,а зависими политици.Как би гласувал по съвест ,ако държиш сметка на интересите на партията която те е номинирала.
Тарабас
28/12/2018, 17:38
Не стоят лоши политици ,а зависими политици.Как би гласувал по съвест ,ако държиш сметка на интересите на партията която те е номинирала.
Най-зависими са политиците ни от малоумните си избиратели. В тази държава не се правят вече 30 години никакви реформи, само и само да се угоди на масата от измекяри.
Alexfield
28/12/2018, 17:45
Наивно е да мислиш, че, ако се въведе мажоритарен вот в България, ще бъде нещо различно от "мижи да те лажем".
Точно съм го разбрал, щото ако говореше за Земята, то вече е имало нЕколко масови измирания и после природата се е възстановявала и ей ни нА. А и пръскането с напалм изисква да има поне един от безопасната страна на пръскачката, а той ще оцелее и ще си го кара по стария начин което пък изключва рестартирането...
Точно съм го разбрал, щото ако говореше за Земята, то вече е имало нЕколко масови измирания и после природата се е възстановявала и ей ни нА. А и пръскането с напалм изисква да има поне един от безопасната страна на пръскачката, а той ще оцелее и ще си го кара по стария начин което пък изключва рестартирането...

Един няма да е достатъчен. Ще трябват поне двама разнополови хуманоиди за да докарат отново нещата до планетарна катастрофа.

Ако е говорил за България, сигурно го е срам, че е българин.
Ама нека е спокоен. И нас ни е срам, че е българин.
Един няма да е достатъчен. Ще трябват поне двама разнополови хуманоиди за да докарат отново нещата до планетарна катастрофа.
Да бе, ще стане като в измишльотоната за Адам и Ева, където са се ебали брат със сестра, майка със син, баща с дъщеря...
Между другото, мъжът и жената имат равен брой ребра, а Бог бил взел едно от Адам за да направи Ева.
Много малко мъжки бозайници нямат кост в половия си орган.
Интересно, откъде е взел Бог материал да направи жената?
Е, при над 7млрд. все ще има нЕколко късметлии и от към злия край на огнепръскачката... Като се замисля, то няма да стане само с една огнепръскачка, та се очертават и още нЕколко индивида от към безопасната страна, та ги докарахме до сгодна бройка за размножаване.
Теб те е срам че си българин, другото само го предполагаш.
Точно фалшиво си е, просто е безопасно. Гарантирано безопасен фалшификат на лечение (лекарство или манипулация).
Бай Иван
29/12/2018, 17:53
Честно ти казвам,по голяма глупост не бях чувал.Значи някой политик е зависим от манго на който е дал 50лв,или тройка кебапчета.
Бай Иван
29/12/2018, 18:00
Наивно?Може би да.Но поне имаш лостове да поправиш грешката преди да е изтекъл 4 годишния мандат.А, за да свалиш партийно или коалиционно правителство трябва да направи фал от рода на Виденовия,а знаем какво коства това на цял народ.
за да свалиш партийно или коалиционно правителство трябва да направи фал от рода на Виденовия, а знаем какво коства това на цял народ.
Неподходящо сравнение. Дори оценката на фаловете от тълпата не е толкова еднозначна. Забрави ли медийните истерии на поддръжниците на Жан Виденов, прогнозиращи неизбежна тотална катастрофа за България, ако се попречи на Виденов да завърши мисията си успешно?
Теб те е срам че си българин, другото само го предполагаш.

Тревожните ми предположения, че си изкарал трудно и тежко детство се оправдават.
Това е довело до тежък интелектуален дефицит.
Ама аз какво съм виновен за това?
Тревожните ми предположения, че си изкарал трудно и тежко детство се оправдават.
Това е довело до тежък интелектуален дефицит.
Ама аз какво съм виновен за това?
Ти май се учиш на лигаво-дребнава позьорщина от Ивчо. Чирак на добър майстор си, няма шест-пет.

Та на въпроса.
Допускаш ли, че "тревожните" ти предположения и произволни заключения имат тежест и са интересни за аудиторията?
Във всеки случай положителният момент е, че със сигурност си невинен от гледна точка на аудиторията.
Ти май се учиш на лигаво-дребнава позьорщина от Ивчо. Чирак на добър учител си, няма шест-пет.

Та на въпроса.
Допускаш ли, че "тревожните" ти предположения и произволни заключения имат тежест и са интересни за аудиторията?
Във всеки случай положителният момент е, че със сигурност си невинен от гледна точка на аудиторията.

На теб ако ти кажат, че те е срам, че си българин и си избягал в Щатите, как ще реагираш?
На теб ако ти кажат, че те е срам, че си българин и си избягал в Щатите, как ще реагираш?
Е, хайде сега, нали ми го казваш редовно и знаеш как реагирам: наслаждавам се, звучи като музика в ушите.
Е, хайде сега, нали ми го казваш редовно и знаеш как реагирам: наслаждавам се, звучи като музика в ушите.
Никога не съм ти казвал, че те е срам че си българин.
Много добре знам, че не си избягал, а заминал

Използвах тази дума в контекста на друга тема, но както и да е...
Питето, обаче, прекалява с конкректни твърдения и минава границата на относително добрия тон.
Много ми е лесно и аз да прекрача тази граница и после да си търся друг форум. Правил съм го доста пъти, ама остарях/не поумнях, естествено/ и ми омръзна.
Приятни празници!
Те и заради това изкараха само по един мандат.
...прекалява с конкректни твърдения и минава границата на относително добрия тон.
Много ми е лесно и аз да прекрача тази граница и после да си търся друг форум. Правил съм го доста пъти, ама остарях (не поумнях, естествено) и ми омръзна.
Приятни празници!
Да опростим явленията, та да направим празниците приятни.
Примерно някой ти казва, че си свиня. Има две възможности: или си свиня, или не си.
1 - Какво значение има, че някой те мисли за свиня, ако си наясно, че не си? В такъв случай какъв е смисълът да му го доказваш? Очакваш отговор от рода на "
Абе мислех те за свиня, но след толкова плач от твоя страна установих, че не си. Моя грешка!"?
2 - Даваш си сметка, че си свиня. Ами добре, както и да го сучеш, знаеш че ще си останеш свиня. При това положение какъв е смисълът да наливаш масло в огъня, опявайки с възражения и най-вече с ответни атаки?
Цитат
Мажоритарен е изборът на кандидат който е зависим само от избирателите.И ако кривне - инпийчмънт.
Хайде ,ако може по - подробно.Процедурата по издигането на кандидата каква ще бъде?!Инициативен комитет ли ,фен клуб ли или....?!Как ще бъде избегната партийната намеса в издигането на тези хора ,щото и Велко Вълканов беше издигнат от такъв комитет ,зад който стояха БСП?!Доста са въпросите и подводните камъни.
Хич те няма в преценките. Гледай се какво пишеш: "Ако е говорил за България, сигурно го е срам, че е българин." Баце, ако го беше срам, не би чел и коментирал тук. Просто нямаше да му пука за да си прави труда. Обаче е тук, критикува и посочва грешките, което значи че не го е чак толкова срам...
другото дето си писал: "Ама нека е спокоен. И нас ни е срам, че е българин. " Ми тук, в това "нас" може да си сигурен само за тебе си (за нас само можеш да предполагаш), от което следва, че ... ми като те е срам от един, и като тръгнеш по пътеката на срамуването, накрая често се оказва че те е срам че си българин.
Да опростим явленията, та да направим празниците приятни.
Примерно някой ти казва, че си свиня. Има две възможности: или си свиня, или не си.
1 - Какво значение има, че някой те мисли за свиня, ако си наясно, че не си? В такъв случай какъв е смисълът да му го доказваш? Очакваш отговор от рода на "Абе мислех те за свиня, но след толкова плач от твоя страна установих, че не си. Моя грешка!"?
2 - Даваш си сметка, че си свиня. Ами добре, както и да го сучеш, знаеш че ще си останеш свиня. При това положение какъв е смисълът да наливаш масло в огъня, опявайки с възражения и най-вече с ответни атаки?
Демек, ако ти кажа, че си педераст, няма да доказваш, че не си.
Ако ли пък си, защо да наливаш масло в огъня, като сам си го знаеш.
Не ми допада този подход. Някакси, не форумджийско...

)
Хич те няма в преценките. Гледай се какво пишеш: "Ако е говорил за България, сигурно го е срам, че е българин." Баце, ако го беше срам, не би чел и коментирал тук. Просто нямаше да му пука за да си прави труда. Обаче е тук, критикува и посочва грешките, което значи че не го е чак толкова срам...
другото дето си писал: "Ама нека е спокоен. И нас ни е срам, че е българин. " Ми тук, в това "нас" може да си сигурен само за тебе си (за нас само можеш да предполагаш), от което следва, че ... ми като те е срам от един, и като тръгнеш по пътеката на срамуването, накрая често се оказва че те е срам че си българин.
Пишеш “...не го е чак толкова срам”.
Значи все пак изпитва някакъв срам.
А ти се върни в отделенията и прочети “Аз съм българче”!
Демек, ако ти кажа, че си педераст,
няма да доказваш, че не си.
Ако ли пък си, защо да наливаш масло в огъня, като сам си го знаеш.
Не ми
допада този подход. Някакси, не
форумджийско...

)
Разбира се, че няма доказвам нищо такова. Ако ми кажеш, че съм педераст, много ще ми допадне този подход. Намирам го за над-форумджийски.
Така че не само ще го потвърдя, но и ще ти обещая неземно взаимно преживяване от педерастка позиция.
=== И какъв да е 'мажоритарният' ми избор в тази тема?
Не, няма доказвам нищо такова. Ако ми кажеш, че съм педераст, много ще ми допадне този подход. Намирам го за над-форумджийски.
Така че не само ще го потвърдя, но и ще ти обещая неземно взаимно преживяване от педерастка позиция.

Аз затова и никога не казвам на някой, че е педераст.
Знае ли човек на какъв ще попадне?!
Като оня виц, дето командира в окопа вика на един войник:
-Хей, мъж!
- Кой е мъж, бе, ти си мъж...
=== Завий към темата, тук има поледица

По един новогодишен бан и за двамата за чатене и поживо-поздраво

Питат ме - учтиво отговарям. След като началото на разговора започна в контекста на мажоритарния избор, вероятно уточненията са важни за интересуващия се и аспектът му предстои да стане ясен.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.