Човек не познава целият народ.
Всеки познава средата си и си прави изводи въз основа на личните си преживявания.
Но е лошо да се дават оценки за цял един народ.
Това, че един българин е наркотрафикант не значи, че всички българи са наркотрафиканти.
И това, че един българин краде пари през дебитни карти не значи, че всички българи крадат пари през дебитни карти.
И т.н.
Но е много вярно, че средата определя поведението на индивидите.
Аз също съм виждал как си хвърлят боклуците през прозорците.
Виждал съм и как полицаите подминават подобно поведение.
Обаче не за всички е така.
Веднъж реших да пресека неправилно и един полицаи ме видяха и ми направиха забележка.
Защо за мен може, а за другите не може?Имам още една подобна история, надявам се да ви хареса.
Като бях ученик с едно момче карахме велосипеди из града.
И един ден караме по един от основните булеварди към центъра на града.
На едно от големите кръстовища свети червено.
Питам съученика ми дали ще минем надясно покрай бордюра или ще изчакаме да мине червения сигнал.
Той каза - минаваме.
Минахме на червено и след 5 секунди светна зелено.
Без да знаем на кръстовището в цивилна кола са се возили полицаи и са ни видели, че пресичаме на червено.
На спирката на 25 метра от кръстовището ни спряха - мен, съученика ми и един циганин, който горкия се подведе по нас да пресече и той на червено.
Накараха ни да си изпуснем гумите.
Аз взех да се правя, че си изпускам гумата, ама полицая забеляза, че се правя на хитър и ме накара да си изпусна гумата изцяло.
После ни пуснаха да си ходим с предупреждение.
Аз бях много ядосан и докато вървяхме към бензиностанция "Шел" не спирах да плюя, че ни накараха да си изпуснем гумите.
Циганинът ни каза: "Момчета, не се ядосвайте, важното е, че не ни биха!".
И беше толкова щастлив и весел, че сме му донесли късмет и е отървал боя.
Прав беше, но аз не го осъзнавах тогава.
Отидохме до бензиностанцията и си напълнихме гумите с въздух.
После ние си тръгнахме към градската градина, а циганина си замина по неговата си работа.
Свестен човек!
И полицаите бяха прави, че не се пресича на червено, но мен най-много ме беше яд, че съученика ми ме накара да пресека, а аз го попитах дали не трябва да изчакаме!
Но от тогава не съм пресичал на червено и винаги само на пешеходна пътека.
Така че за мен правилата важат и според мен трябва да важат за всички!