И кой казва, че е от хубаво?! Хората от край време са мигрирали, търсейки по-добри условия за живот. Но никой не казва "избягах". Казват "заминах", "изнесох се", "махнах се", ... Аз протестирам срещу употребата на понятието "избягаха", което е понятие от светлото минало, когато границите бяха затворени от вътре на вън, а не отвън навътре, което е нормално. Но кое ли пък беше нормално при соц-кома!
New
13/04/2019, 21:11
Да, абсолютно си прав, Горски!
Потребител
13/04/2019, 22:16
„Arbeit macht frei“
... абе, к'во си тръгнал да им обясняваш на чукундурите? :.) ...
... между другото, догматизма, като начин на мислене се среща много често и то не само в религиите ...
Alexfield
14/04/2019, 07:50
В Германия, като набарат такива "работодатели", им трескат едни яки глоби, а в някои случаи ги опандизват. Изроди-експлоататори има по цял свят. Разликата е, че в България им се разминава, а в Германия - не.
Потребител
14/04/2019, 08:28
... още от същата DW:
"В началото на статията авторката Каролин Ванбек разказва за фабриката „Пирин-Текс" край Гоце Делчев, където 2 000 работници на две смени шият, гладят, почистват и опаковат продукция за известни марки като "Хуго Бос". Оттам всяка седмица потеглят около 12 000 готови облекла, предимно за Германия."
...
"Започваш в 8, но не знаеш кога ще си тръгнеш"
„Според техните проучвания, в „Куш Мода" масово се полага извънреден труд: вместо законоустановените осем часа, работниците често се трудели по 12 часа, и то седем дни седмично. Автобусите докарвали работниците в 8 часа сутринта и ги откарвали в 20 часа. Според ССС, някои от работничките във фабриката изкарвали до 459 евро, но с много извънреден труд. А онези, които не упражнявали извънреден труд, понякога не стигали дори до минималната работна заплата."
... разликата Алекс е, че в България същите работотодатели се наричат "инвеститори" ...
... и понеже говорим за DW - в репортажите за Германия не са цитирали имена на фирми :.) ...
Питето
14/04/2019, 15:07
Това в кавичките е подигравка с един народ (всъщност е подигравка и с двата народа ама ще излезем от темата за труда и броя на работещите), щото за свобода трябва смелост, а не трудолюбие. Свободата е на върха на копието, а ако случайно си се родил без копие или са ти го отнели, то свободата идва от мерака на главата да се отдели от раменете си... И с труда е така: който иска и му стиска намира начина, който го е страх, си намира оправдание или виновник.
New
14/04/2019, 15:22
Да се чудиш, в такъв случай, защо младите бягат навън, след като навън е толкова ужасно?
Потребител
14/04/2019, 17:13
... предлагам експеримент - напиши в търсачката на DW - България и намери в първите 10, 20 не, нека са първите 100 резултата поне една положителна новина ... сега напиши в полето за търсене - Германия ...
... колкото до цитатите на немски - не горовя езика - назубрил съм няколко фрази, колкото да впечатля аборигените :.) ...
... предлагам експеримент - напиши в търсачката на DW - България и намери в първите 10, 20 не, нека са първите 100 резултата поне една положителна новина ...
Ако искам да ми я хвалят ще слушам Цветанов и Борисов..... има ,,да ,, - така е и ,, не ,, не е така...
Да се чудиш, в такъв случай, защо младите бягат навън, след като навън е толкова ужасно?
Не бягат! Напускат, изнасят се ... Заминават, махат се ... И могат да се върнат когато си поискат !!!
Потребител
14/04/2019, 22:53
Това ли е? България се изчерпва с дра-три персонажа, които никой няма да помни след 15 години?
Търсенето на одобрение е щампиран в детството провинциален синдром. Преди време, много отдавна, очаквах някаква професионална обективност, но спрях да се интересувам, след като години наред виждам само един повтарящ се до втръсване рефрен - Умрете! ... Умрете! ... Умрете!
Гневът на Калибан, видял собствения си образ в огледалото.
Е, имам новина за DW - :.) ...
П.П. ... сега, достатъчно въздействащо ли беше? :.) ...
New
15/04/2019, 03:29
Повтарям въпроса на Бай Иван, Горски, стига си се нервил.
Имаш право.Както го е казал поета "народа прост,живота тежък,скучен".А, каква е реакцията на образованите млади?Борят се с невежеството?Дават някакви идеи за просперитет?Не.Те бягат.И из зад оградата обявяват възмущението си.Всъщност оказа се ,че пенсионерите са с по висока образованост от идващото поколение.
Бай Иван
15/04/2019, 13:14
Да,наистина думата бягат е доста крайна.Сигурен съм ,че ако нещата тук се подобрят мнозина ще се върнат.Но ме хваща яд,на някои които хулят българите като цяло ,а не тези които са ни скроили шапката./като онуфри и тарабас/
Бай Иван
15/04/2019, 13:32
Не се учудвам много.Ако има някаква възможност работодателят да печели повече и да плаща по-малко,то той със сигурност ще го направи.Още повече когато имигранти сами му се предлагат в неограничени количества.Въпросът опира до контрол от съответните власти.А, както знаем контролът там е в пъти по стриктен от колкото тук.
Всъщност оказа се ,че пенсионерите са с по висока образованост от идващото поколение.
В това не съм убедена.
Alexfield
15/04/2019, 19:27
Точно така. В Германия си невинен до доказване на противното. DW не могат да си позволят да назоват името на фирмата в статията, защото, ако не ги осъдят, те после ще осъдят DW. А у нас каквото и да напишат в статията, прокуратурата дори няма да се самосезира за проверка.
2045-та година, ако съм все още жив, ще съм пенсионер. На практика ще допринеса на за намаляване на трудоспособното население на БГ. Обезлюдени райони има и в момента. Една камара села в Родопите са вече само сгради. На който му е интересно, как изглежда това, просто трябва да обиколи въпросните села.
Имаш право.Както го е казал поета "народа прост,живота тежък,скучен".А, каква е реакцията на образованите млади?Борят се с невежеството?Дават някакви идеи за просперитет?Не.Те бягат...
Насила хубост не става, нито образоване, нито нищо. Сега очаквам някъде по света, някой да се сети да промени нечия конституция и гражданин да се става след успешно положена матура по физика и икономика, а не по рождение. Да, а неуспелите на изпита за граждани да бъдат облагани двойно (или направо прогресивно с напредване на годините)...
Мога и да съм по-любезен. Да живее още 100 години! Само да не плаши хората с вида си...
biggeorge
16/04/2019, 22:21
Де да беше така и в България. Тук безработицата е висока, но управляващите си нагласяват статистиката, така че да изглежда ниска. Регистрираната безработица намалява и през март Има скрита безработица - неграмотните, болните и близките им, пенсионерите и т.н.
Аз нарочно така го написах, майтап да става. Ама явно хумора е избягал от ФорумАБВ.
Питето
17/04/2019, 20:37
Наистина го мисли, не е шега. В България, повечето наистина си мислят, че друг е виновен за личните им провали. То световна конспирация ли не беше, нЕкакъв план РАН или нямаше, политиците са сред първите маскари (сякаш политиците раздават заплати), после са чорбаджиите-изедници, после карат наред та накрая на списъка с виновните са кишата и Гришата. Не се шегува, наистина си мисли че има безработица, въпреки че в големите градове се търсят работници, че дори се опря до внос на работна ръка, ама то, който не вижда фактите каквото и да му обясняваш и посочваш няма да го убедиш. Ей го, дори е обърнал местата на причина-следствие: "Има скрита безработица - неграмотните...", а то си е "неграмотните винаги са мнозинството от безработните".
"Има скрита безработица - неграмотните...", а то си е "неграмотните винаги са мнозинството от безработните".
А същотака болните и ... близките им ???!!!
Питето
18/04/2019, 21:26
Ми логично: ако работиш, значи не си безработен и обратното, щом не работиш, значи си безработен. Останалото е оправдания нЕкакви, болен бил, пенсионер бил, грижел се за болен роднина... абе щом не работиш, значи си безработен и толкоз. Джелезна логика, желязна та чак дрънка.
Ми логично: ако работиш, значи не си безработен и обратното, щом не работиш, значи си безработен. Останалото е оправдания нЕкакви, болен бил, пенсионер бил, грижел се за болен роднина... абе щом не работиш, значи си безработен и толкоз. Джелезна логика, желязна та чак дрънка.
“Джелезната” логика е само в твоя болен мозък.
Като пенсионер имам повече работа от теб, ама ти не можеш да си го представиш.
Сигурно тия мисли ти минават 5 метра над главата, ако изобщо ти минават...
Питето
24/04/2019, 20:28
Ми, като не си работил добре навремето, сега като пенсионер ще си доработваш — нема лабаво.
Ми, като не си работил добре навремето, сега като пенсионер ще си доработваш — нема лабаво.
Да съм работил навремето, казваш...
Да ти дава Бог здраве и достатъчен живот да се пенсионираш с максимална пенсия, над половин милион спестени пари и новопридобит имот в който да осъзнаеш, колко много работа има, когато трябва да я вършиш сам.
Да я вършиш сам не защото не можеш да платиш на някакви измекяри, а защото ти доставя удоволствие. Все пак, за едното удоволствие живеем.
Неприятното усещане е,че всеки изминал ден те доближава към оная с косата...
То и за новородените се отнася това, ама те не го усещат...
Все пак за едното удоволствие живеем. Неприятното усещане е, че всеки изминал ден те доближава към оная с косата...
След като живееш за едното удоволствие, не е ли част от удоволствието приятното усещане, че всеки изминал ден те доближава към среща с Твореца, разкриване същността на битието от позиция на съзнанието, тайните на материята и още един куп недефинирани интересни въпроси?
Питето
28/04/2019, 09:40
Жив и здрав, дълго време да си отработваш с мерак. Другите гледаме от други камбанарии и виждаме под друг ъгъл, ама то е хубаво, щото иначе егати скуката дето ще по света.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.