iridium
15/04/2019, 14:09
Чета по българските новини, че е имало катастрофа тези дни, в която е участвал някакъв български политик (Мeстан му е името).
Катастрофата е била тежка, има сума ранени и е загинало малко дете.
Обаче чета, чета и недоумявам, че дни след катастрофата все още се спори кои' бил в грешка ( тоест кои е виновният).
Според описанията, въпросният Местан явно не уважил знак *STOP* и е навлязъл в платно, което е с предимство. От там : страхотен удар и тежки последствия.
Едно неодоумявам : все още се спори дали не е другият водач
виновен (се е намирал на пътя с предимство), щото бил карал бързо (?!).
Колеги, съгласни ли сте, че знака *STOP* е еднакъв в цял свят : неговата стои'ност е еквивалентна. То и затова този знак е съc супер специaлна форма впрочем.
Как е възможно в България някои' да търси вина другаде, освен у този, които не е уважил знака *STOP* е съотвентно е нахлул в път с предимство ?
Мислите ли, че се търси друга интерпретация на знака *STOP* - в Българя,
недоумявам...
?
Persian
15/04/2019, 14:17
Това е знак, който и отзад да го погледнеш, не можеш да го объркаш.
Може да е спрял, да е видял, че няма никой и докато зацепи да тръгне, онзи му е налетял с 200
И аз току що четох за този случай и се чудех как ли ще измислят да оневинят Местан.
iridium
15/04/2019, 16:22
Това е : именно затова този знак е със супер специфична форма, абсурд е да не го познае човек, дори и да е заснежен примерно или с изтрит надпис.
Аз това, което недоумявам, че има опити да се прехвърли вината на другия водач, под предлог, че идвал бързо.
Дори и да е идвал бързо, този, които идва от неприоритен път, неуважил *STOP* или непреценил как да се включи в приоритетен път (в случая тоз Местан) : е 1000 % виновен.
iridium
15/04/2019, 16:33
Не знам кои' е този тип, явно е някакъв политически деец в страната.
А, сега прочетох, че е обвиняем.
Това говори положително за България.
biggeorge
15/04/2019, 18:07
Свидетелите казаха същото.
Според тях другия шофьор се е движил много бързо, а Лютви Местан не е имал време за реакция.
Ето къде е станала катастрофата:
разклон на село ЗагорскоИма си специалисти, които могат да установят какво точно се е случило, с каква скорост са се движили автомобилите и т.н.
Утежняващо вината обстоятелство е, че Лютви Местан искаше да се признае турско малцинство в България.
Идеята му беше тъпа, защото така само ще се капсулират и маргинализират мюсюлманите в България, вместо да бъдат защитени правата им.
Но сега обвиненията срещу Лютви Местан приличат на саморазправа от властимащите.
Макарена
15/04/2019, 18:14
Ако излезем от матрицата, че е замесен политик, и се опитаме да разсъждаваме безпристрастно, ще стигнем до следния извод:
1. Неспрелият на Стоп или спрелият, но след това тръгнал, въпреки идващ с предимство автомобил, е виновен винаги.
2. Ако идващият с предимство автомобил е бил с превишена скорост, имало е завой, скат или др.п., ограничаващо видимостта, също е виновен.
biggeorge
15/04/2019, 18:14
Не знаеш кой е Лютви Местан?Едно просто търсене в Гугъл ще ти даде отговор на този въпрос.
Правиш се на незнаеща, но си много наясно кой е Местан.
Затова и си направила тази тема - за да го заклеймиш какъв изрод е и как е убил едно бебе, както предците му са избивали бебета в Батак.
Нали така, националистически трол?
Така!
Само че един трагичен инцидент на пътя не е същото като войната, която Османската империя е водела срещу подчинените от нея народи.
Аман от промити националистически мозъци!
biggeorge
15/04/2019, 18:17
Има си компетентни органи, които ще преценят кой е виновен.
А с тази тема ти насаждаш омраза.
Мразиш ли турците и мюсюлманите по принцип, iridium?
Ако има завой и лоша видимост, не следва ли ограничението на скоростта да е по-ниско? Съответно щом е 90 км/час вероятно пътят е прав и видимостта е добра. Което значи, че автомобилът с предимство, дори да се е движел с превишена скорост, Местан би трябвало да го е видял, ако е бил спрял на знака СТОП и е гледал.
Всъщност е важно къде точно е станал ударът. Дали Местан вече е бил завил и се е движел, и другата кола го е блъснала отзад или го блъска, докато завива.
Persian
15/04/2019, 18:38
Ето къде е станала катастрофата:
разклон на село ЗагорскоОоо, тоя въобще не е спирал. Направо се е изнесъл и е засякъл другата кола.
Не му се е чакало и не е преценил скоростта на идващият, а няма как да не го е видял.
Просто е решил да го изпревари.
Та кво. Нямал време за реакция да спре пред знака
Persian
15/04/2019, 18:55
Дали Местан вече е бил завил и се е движел, и другата кола го е блъснала отзад или го блъска, докато завива.
Както и да го гледаш по едно платно е
Ако е завил на дясно, идващият трябва да навлезе в насрещното, но в същото време, някой може да е застанал там за ляв завой и ще го мелне челно.
Ако е завил наляво, той е видял, че от дясно няма наблизо кола или има идваща кола, която е решил да изпревари, като не я изчака а мине набързо, но не поглежда втори път за идваща кола от ляво.
Обаче, ако е имало изчакващ автомобил за наляво, той трябва да мине пръв и след него Лютви.
Получава се така: Онзи минава и този веднага по него, да не изостане и в същото време отляво му се забива движещият автомобил.
А бе, много мисля нещо

Никъде ли не е написано на къде е карал.
...
Аз това, което недоумявам, че има опити да се прехвърли вината на другия водач, под предлог, че идвал бързо.
Дори и да е идвал бързо, този, които идва от неприоритен път, ...
Сега, ето ти един друг поглед, а ти си помисили: Няколко дни преди тази катастрофа, пътна полиция проведе 24-часова акция и хвана над 10 000 нарушители. По-интересното е, че е имало нарушения от рода на 100 км над разрешената скорост в град. Та сега, с такова отношение към ограничението на скоростта, дали има шанс да спреш на "стоп", да се огледаш, да потеглиш и от към завоя на пътя с предимство да ти изскочи някой с +80 до 100км над разрешената скорост (60км/ч за такива разклони извън населени места). Та ти, колко време ще имаш за реакция и каква точно реакция?
И от "първа ръка" съвсем наскоро имах подобни преживявания на новоремонтиран път с ограничение 90км/час и нископрелитащи джипове и “БМВ"-та... Абе България, не се знае кой колко е виновен.
А последното изречение ме наведе на един друг въпрос: Бебето било ли е в кошче за бебе и били ли са сложени коланите правилно... щото гледам, че купето на колата е омачкано, а не е сгънато...
Persian
15/04/2019, 19:07
Има си компетентни органи, които ще преценят кой е виновен.
То па едни органи, все едно се не знаем.
Януари 1984г. бяхме командировка в Етро Поле. Правихме ортопедичната болница.
В петък се прибирахме, и както сме си тръгнали, от към правец тръгна един да излиза, пак от същото положение като това, което си дал на картата.
Вижда автобуса и тръгва, но спира. Явно се колебае, но изведнъж тръгва и ние го нацепихме.
Дойде КАТ и започнаха да се разправят нещо. След малко шофьора се качва и потегляме.
Били го глобили за превишена скорост, която въобще не беше превишена.
Май имаше ограничение 60, а той караше с 50. Лично съм видял.
Как и да е. Събрахме пари и му ги дадохме.
Но това си е педераска работа. Без вина, виновен.
Е такива са ти органите, а да не говорим, че става въпрос за оня с брадичката за който до скоро не бях и чувал, докато го не видях с ония омразни типове на една снимка, която беше публикувана тук у форума и никой не ми каза кой е тоя.
Не знам дали правилно усещам релефа от картата, но за този с предимство пътят не е ли на нагорнище, а на Местан леко на надолнище?
Persian
15/04/2019, 19:47
Така е, както го виждаш, ама той все пак е бил с кола а не с тротинетка /Лагерница /
Няма такъв филм, дето да има включване към път, и скоростта да е 90км/час. Винаги "органите" си "връзват гащите" с едно ограничение от 60км/час, та после да пишат "несъобразена скорост" или "отнето предимство". Според мен, ситуацията е била "хубав нов път + БМВ, и възрастен шофьор с усещане за величие от другата страна".
Mukaveev
15/04/2019, 20:42
Тоя зад него твърди , че и двамата са спрели на стопа , а оня е прелетял.....
biggeorge
15/04/2019, 22:43
Ето видео от катастрофата:
Катастрофата с Местан: Пострадалото семейство Ахмед са в стабилно състояниеСами можете да прецените как е разположена колата на Местан и как колата на другите хора е излетяла от пътя.
biggeorge
15/04/2019, 22:47
Мисля, че Местан е завивал на ляво, а другия водач е идвал от ляво на дясно.
Ударът е в предната част на колата на Местан.
Горския
15/04/2019, 23:00
Не знаеш кой е Лютви Местан?Затова и си направила тази тема - за да го заклеймиш какъв изрод е и как е убил едно бебе, както предците му са избивали бебета в Батак.
Нали така, националистически трол?Само че един трагичен инцидент на пътя не е същото като войната, която Османската империя е водела срещу подчинените от нея народи.
Аман от промити националистически мозъци!

Жоре, тук ти вече съвсем изперка, ама съвсем !
"iridium" е млада жена, изведена като малко дете от родителите си в Белгия (ако не се лъжа). Цялото си "школо" е карала в Белгия. Не е учила нито българска история, нито литература. Влиза във форума, за да се приближи към българските си корени съвсем добронамерено.
Ти си отдавна в този форум и би трябвало да познаваш по-добре старите форумци и да не ръсиш подобни идиотщини.
Впрочем аз, който съм далеч по-добре запознат с българската действителност, също не зная много добре кой е Лютви Местан.
Но благодарение на теб зная много добре кой е Бойко Борисов!
biggeorge
15/04/2019, 23:58
Само ти и
iridium не знаете кой е Лютви Местан.
Лютви Местан от Уикипедия, свободната енциклопедияДори и
iridium да не е трол, начинът на написване на темата й и на постовете й показват политически пристрастия.
На един такъв пътен инцидент трябва да се гледа само като на инцидент, независимо от професионалните занимания на участниците в катастрофата.
Политизирането води до лоши резултати, както стана с катастрофата с бащата на президента Радев.
Въпреки че човека с инвалидната количка се блъсна в колата на бащата на Румен Радев после по политически причини изкараха него виновен.
И всичко това беше използвано от гербаджиите, за да атакуват Румен Радев.
Засега управляващите не са започнали да плюят Лютви Местан, но задействаха всички органи, за да го вкарат в затвора.
Дано истината да излезе наяве.
Не съм нито приятел, нито враг на Лютви Местан.
Не ми харесва и омразата, която той насажда от медиите.
Но и не искам да го вкарват в затвора по политически причини.
Ако наистина е виновен - да си понесе отговорността.
Но трябва разследването на катастрофата да бъде обективно и независимо, а не съм сигурен, че с ГЕРБ и ОП на власт е възможно да има обективно и независимо следствие и правосъдие.
Ето на Иванчева й дадоха 20 години, само за да симулират пред ЕС колко се борим с корупцията в България.
Ако наистина се борехме с корупцията Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Валери Симеонов и техните съратници щяха да са във затвора.
Говори се 4е другия бил навлязъл с 100 км...
хайде...Йорги, ти не се казваш Брут - спри не на СТОПа, а с инсинуациите !
krem-karamel
16/04/2019, 07:38
Само ти и iridium не знаете кой е Лютви Местан.
И аз не го знам какъв точно е. Свързвам го с ДПС, но само толкова.
Но аз пък, четейки темата на авторката, не видях да споменава произхода на Местан, нито политическата му принадлежност и не виждам причина да я нападаш така.
Alexfield
16/04/2019, 09:15
=== Служебно: Жоре, мери си приказките. Не набеждавай съфорумците насаждане на политическа омраза. Горския вече ти е обяснил коя е iridium и защо не е наясно с българските политици. Ти също не знаеш имена на белгийски политици.
Thursday Next
16/04/2019, 09:29
"постовете й показват политически пристрастия"
Я пак! С примерче, ако може.
Жоре, не знам защо си се набрал по баира, но реакцията ти е абсолютно ирационална и няма нищо общо с реалното форумно присъствие на Иктос/иридиум. Или я бъркаш с някого, или халюцинираш.
Alexfield
16/04/2019, 10:34
Бре! Каква категоричност! 1000% !!! Не 100%, не 200%, а 1000% ... Че ти ще обесиш човек без изобщо да се запознаеш с обстоятелствата. Това е несериозно отношение. Това е напълно безотговорно заемане на позиция. Значи, щом има знак STOP и е станала катастрофа, вината е шофьора идващ от към пътя без предимство? Да, ама не винаги е така.
Версията на Местан е, че той си е направил маневрата ляв завой, изнесъл се е в правилната дясна лента и в този момент е бил ударен челно от другата кола, която се е движела в насрещното. Ако версията на Местан е вярна, какво става с твоите 1000%???
Alexfield
16/04/2019, 10:54
Оказа се, че на това кръстовище няма ограничение на скоростта. Това, разбира се, не е причината за катастрофата.
Друго забележително нещо в тази история е, че от БТВ са попитали разследващите органи, дали бебето е било в детско столче вързано с колани, но не са получили нито положителен, нито отрицателен отговор. Когато се укриват такива подробности, много често те после се използват за промяна на версията с цел оневиняване на "наш човек".
Интересно е да се разбере, какво точно е причинило смъртта на бебето.
Бай Иван
16/04/2019, 11:24
Според мен,Местан е навлезнал в кръстовището,и като е видял другия е спрял по средата.А другият водачкато е видял навлизащата кола е решил да я изпревари от ляво и е навлезнал в насрещното платно,като не е предполагал ,че Местан ще спре по средата.И двамата са допринесли за катастрофата,но вината според правилника е на не далият предимство.
Съдейки от тази снимка, Местан е излязъл за ляв завой, но през насрещната лента на пътя по който се е движил и изобщо не е видял знак стоп - който е поставен чак в лентата за десен завой. Вероятно колата с детето е дошла от дясно и няма как да не го удари... и т.н.
Вижте прикачените файлове
Alexfield
16/04/2019, 13:13
Докторе, колата с детето не "вероятно", а направо "със сигурност" е дошла отляво. Дай сега наново с разсъжденията по снимка.
А, сега прочетох, че е обвиняем.
Това говори положително за България.
О, не бързай със суперлативите. Това нищо не значи.
"Минах" по трасето на Google Maps и наистина няма ограничение на скоростта, а само обозначение на отбивката и знак "изпреварването забранено". Странна работа, защото при кръстовища винаги има ограничение. Предполагам, че АПИ ще берат ядове също.
Alexfield
16/04/2019, 17:40
Ако излезем от матрицата, че е замесен политик...
Как да излезем, Мак, как?
На Местан са му повдигнати обвинения, че е нарушил Чл. 35 (завиване надясно) и Чл. 47. (Водач на пътно превозно средство, приближаващо се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.) от ЗДвП. Той е завил наляво. А пък член 47 изобщо не е приложим за кръстовище със знак STOP. Т.е. прокуратурата повдига мъртво-родено обвинение.
СлочаеноС? Немисла!
Ако не е грешка на източника, това е направо безобразие! Какъв десен завой, каква съобразена скорост...
Съдейки от тази снимка, Местан е излязъл за ляв завой, но през насрещната лента на пътя по който се е движил и изобщо не е видял знак стоп - който е поставен чак в лентата за десен завой. Вероятно колата с детето е дошла от дясно и няма как да не го удари... и т.н.
Вижте прикачените файловеПитам просто информативно. На тази снимка къде е точно е стопът?
Цитат
Но трябва разследването на катастрофата да бъде обективно и независимо, а не съм сигурен, че с ГЕРБ и ОП на власт е възможно да има обективно и независимо следствие и правосъдие.
Отговори ми моля те по време на кое управление през последните 30 години имаше обективно и независимо следствие!
Как политическото управление влияе върху прокуратурата и съда?!
Пука ли им на ГЕРБ преди изборите за съдбата на един политически труп?!
За какво им е да оневиняват точно Местан?!Местан в политиката вече е господин Никой.
Или през последните 70 г.
Питам просто информативно. На тази снимка къде е точно е стопът?
Поставили са го пред завоя надясно.
На тази снимка не се вижда, защото е отрязан. В дясно се пада.
А от къде идва информацията, че ограничението е 90/час? Така пише по статиите.
А от къде идва информацията, че ограничението е 90/час? Така пише по статиите.
Вероятно от чл.21 на Закон за движение по пътищата, защото в участъка няма знаци ограничаващи скоростта (поне така е било преди няколко месеца).
biggeorge
16/04/2019, 21:24
Навсякъде ми се привиждат националисти.
Иска ми се поне в Интернет да ги няма.
biggeorge
16/04/2019, 21:28
Конкретно при катастрофа няма независима институция, която да оцени средата на пътя.
АПИ и КАТ играят заедно.
Тази вечер в "Лице в лице" участваше специалист от "Института за пътна безопасност".
Той каза, че пътя къде е станала катастрофата не отговаря на нормативните изисквания.
Богдан Милчев за катастрофата с участието на Местан: Има несъответствие между инфраструктурата и нормативните изисквания
Поставили са го пред завоя надясно.
OK
А Местан е завивал наляво?
И другата кола е дошла от ляво?
Как е възможно в България някои' да търси вина другаде, освен у този, които не е уважил знака *STOP* е съотвентно е нахлул в път с предимство ?
Мислите ли, че се търси друга интерпретация на знака *STOP* - в Българя,
недоумявам...
?
Преди доста години имаше един случай - син на мутра-политик в пияно състояние блъсва дете.
Това, което ме шокира тогава беше, че адвоката на обвиняемия пледира смекчаващи вината обстоятелства - Бил пил алкохол и затова карал като джигит. А то видиш ли, в България на кой не се е случвало да шофира подпийнал?
Това беше в период, в който ЕС затягаше здраво употребата на алкохол и вещества, но в България беше все още смекчаващо обстоятелство.
Това е максимално разрешената скорост извън населено място. За магистрала е по-висока.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.