Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: България............. über alles .....
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Горския
Цитат(biggeorge @ 17/06/2019, 00:11) <{POST_SNAPBACK}>
Но американската, британската и френската армии също са били окупационни в другата половина на Европа.

Хорхе,
1) Не "в другата половина на Европа", а само в половината на ... Германия!
2) В големите градове на въпросната половина построиха ли огромни паметници на окупаторите, които и до ден днешен да украсяват центровете на тези градове!
3) Това чудовище в центъра на българската столица, служи не за просвещение на младите поколения, а за деформиране, изопачаване на историята!

Цитат(biggeorge @ 17/06/2019, 00:11) <{POST_SNAPBACK}>
Червената армия е била окупационна армия не само в България, а в цяла Източна Европа.

4) В цяла Източна Европа се освободиха от боготворенето на окупаторите - в цяла Източна Европа, освен в ... България
biggeorge
Цитат(D-rA @ 17/06/2019, 12:16) <{POST_SNAPBACK}>
нещастната си клавиатура

laugh.gif
Етика, а?
Политиката е мръсна работа и в нея няма етика.
D-rA
Цитат(biggeorge @ 17/06/2019, 13:00) <{POST_SNAPBACK}>
laugh.gif
Етика, а?
Политиката е мръсна работа и в нея няма етика.

Говорим си за твоята липсваща етика - или се изживяваш като политик? sunbathing.gif
biggeorge
1. Американски войски е имало в цяла Западна Европа, а не само в Западна Германия.
2. В много държави има мемориални паметници за загиналите във Втората световна война.
Normandy American Cemetery and Memorial
Lorraine American Cemetery and Memorial
3. Затова не бива да се премахва Паметника на Съветската армия, за да могат бъдещите поколения да научат истината за това, което се е случило преди и след 1945 г.
4. Всички трябва да сме много благодарни на съюзническите армии, че са победили Нацистка Германия.
Не ми се мисли каква би била алтернативата.
Но това, че Червената армия е окупирала Източна Европа е било историческа грешка.
Да не забравяме обаче, че по това време начело на СССР е Сталин.
Също така западните съюзници сядат на една маса с него и преговарят как да си поделят Европа.
Ялтенска конференция
Така че колкото вина има Сталин за окупацията на България и Източна Европа, толкова вина имат и Рузвелт, и Чърчил, както и западните политици след тях.
Историята не трябва да се чете едностранно и да се изопачава с користни цели. korabche.gif
biggeorge
Да, на западногерманците им позволяват да пътуват свободно, но отнема доста години, докато това се случи.
И на източногерманците им е позволено да пътуват, където си искат ... в социалистическия блок. a4dff7b7.gif
Истинската демокрация в Германия идва чак след падането на Берлинската стена и обединението от 1990-1991 г.
biggeorge
Защо според теб ми липсва етиката? rolleyes.gif
Или това, че свободно си казвам каквото си мисля е проява на неетичност?
Или е неетично това, че казах мислите си за Бойко Борисов, а ти го прие като лична обида?

Дори и Бойко Борисов да не е бияч и убиец за мен той е диктаторски мислещ човек.
Неговото поведението ми подсказва това.
И няма нищо неетично в това да си казвам на глас размишленията си. az takovata.gif
Питето
А, да се усети "какво е комунизъм" е лесно, при това без паметник на чужда армия окупаторка. Просто посред лято мераклиите за усещане се нареждат на опашка за чушки (пипер), чакат два три часа, а накрая от камиона свалят пет гаци пипер, от които продавачката скрива две (за нейните хора дето имат връзки, което ще онагледи и другите благинки на сторя), а останалите три се разпределят на по две-три кила на калпак, докъдето стигне. Задължително последната една втора или една трета от опашката остава на сухо. Още по-лесно е, в тоалетната да сложат вестник вместо тоалетна хартия и да поканят желаещите да се почувстват в комунизма. Относно паметниците, докато има паметник на армия окупатор, която си е тръгнала едва с разпадането на нейната държава, дотогава такива като тебе ще недоволстват из форумите, че демокрацията им е крива, а папото трябва да се изработва истински. animatedwink.gif
Горския
Пълна каша! wavetowel2.gif w00tbrows.gif
Питето
Готованецо, чети, най-вече подчертаното:
"Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала. ..."

Сега схващаш ли, че свободата на свободно изразяване на мнение върви с доказателства за изразеното (особено когато е обвинение в някакво престъпление), щото иначе влизаш в подчертаното, а то се наказва (ако омаскарения име мерак да ти търси сметка).
D-rA
Цитат(biggeorge @ 17/06/2019, 13:31) <{POST_SNAPBACK}>
Защо според теб ми липсва етиката? rolleyes.gif
Или това, че свободно си казвам каквото си мисля е проява на неетичност?
Или е неетично това, че казах мислите си за Бойко Борисов, а ти го прие като лична обида?

Дори и Бойко Борисов да не е бияч и убиец за мен той е диктаторски мислещ човек.
Неговото поведението ми подсказва това.
И няма нищо неетично в това да си казвам на глас размишленията си. az takovata.gif

Въртиш се в кръг като ощипана булка - но Питето ти е отговорил точно.
biggeorge
Забравил си само едно:
Цитат
Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними.

Мога да си мисля каквото си искам, за кого си искам и да казвам свободно какво си мисля.
И не се нужда от доказателства за мислите си.
Както и не мога да бъде съден за мислите си и за свободното им изразяване.
Ако някой се чувства обиден от моите размишления това не е мой проблем.
И аз се чувствам обиден от корупцията, от бездействието на държаните институции, от насилието и омразата, които политиците насаждат всеки ден, но на никой от тях не му пука за моите чувства. dry.gif
И престанете да ме заплашвате със съд и с глоби.
Уж се борите срещу комунизма, но самите вие се държите като комунисти.
Диктаторски мислещи хора демокрация не могат да направят.
Историята го е доказала.
Alexfield
Пълни глупости! Дори да на е 1945-та, какво? 1970-та западно-германците не са били крепостници. Пътували са по цял свят. Не може да се каже същото за крепостниците от държавите под руско-съветска окупация до 1989-та.
Продължаваш да бъркаш Португалия с портокали.
D-rA
Изглежда говориш, пишеш, т.е. изразяваш се преди да мислиш...Разбира се че мислите ти са ненакърними и свободни, така както посочения от теб член посочва.Изказът в публичното пространство попада под членове които са ти посочени, и никой не те заплашва с нищо от тук присъстващите.Твоя работа е дали ще се съобразяваш със закона - след като не виждаш съвети за собствената си безопасност, влизаш в дефиницията определяща този лаф "свободен си да си трошиш главата" а и също "каквото си надробиш ще сърбаш", но го прави на друго място.А и видях че си останал с впечатление ..."приел си лично думите ми" и отговорът ми е простичък:- прочети по-горе съм написал, че не защитавам ББ, а се опитвам да ти дам полезен съвет, най-вече защото публикуваш лишени от смисъл словосъчетания попадащи под удари на член от НК, във публичното пространство forumabv.eu за което и аз отговарям.
Shade
Цитат(biggeorge @ 17/06/2019, 01:51) <{POST_SNAPBACK}>
Подигравката ти е много на място, но е напълно излишна. rolleyes.gif

Това е израз на възхищение от ерудицията ти, което си идва съвсем на място.
Обстоятелството, че го възприемаш като подигрвка, обаче, навежда на неубеденост в собствените ти концепции. Ако е така, свидетели сме на изпълнение в стила "Стрижено, та стрижено!"
Тарабас
Жоре, бате, спри се леко и се замисли какво пипеш.
wal
В примерите ,които си постнал става въпрос за мемориали за загинали войници ,а дебатът тук е за паметник на армия ,която не е водила бойни действия в България.Несериозно е да се правят такива сравнения.
В Русе в Парка на възрожденците има гробище на войници на РККА ,които са починали във Военна болница след битката при Яш-Кишинев.Никому не минава през ума да пипа гробището.
Горския
Цитат(biggeorge @ 17/06/2019, 12:13) <{POST_SNAPBACK}>
1. Американски войски е имало в цяла Западна Европа, а не само в Западна Германия.
2. В много държави има мемориални паметници за загиналите във Втората световна война.

1) Американските войски във Франция, например, окупационни ли са?!
2) Въпросното чудовище в София, паметник на загинали във война ли е ?!

Каша, та каша :стрижено, та стрижено !
Thursday Next
Добре, хайде да поизползваме фактите. Предлагам да вземем за пример Берлин, защото той е бил окупиран едновременно от руснаци, американци, британци и французи. Ето ти подробна информация за "паметниците на Съюзниците, оставени в Берлин". В окупационните сектори са издигнати сгради - жилищни блокове, училища, кина, концертни зали, спортни центрове, накратко всичко, което е било нужно на лошите окупатори, за да живеят като хората в разрушения Берлин. След оттеглянето на тези окупационни корпуси всички тези сгради остават за берлинчани. Руснаците не са се скъсали да строят в Източен Берлин - вярно, има три-четири сгради (училище, офицерски клуб и от сорта), но предимно са се нанасяли в готови оставени от райхсадминистрацията сгради. Обаче има поне 3 "истински" паметника - трима Альоши, на които да ходиш да се покланяш и да им носиш цветя, че са те "освободили". Нито американци, нито французи, нито британци са искали да ги почитат като освободители, съответно не са си изградили места за поклонение. Дано разбираш разликата.

https://www.berlin.de/landesdenkmalamt/denk...der-alliierten/

И не, Жоре, такива отвратителни паметници като тоя на Червената армия няма да научат никого да разпознава и отрича комунизма. Далеч по-добра работа вършат посещенията на ученици в лагерите в Скравена и Белене.
Thursday Next
Да, изключително фашистко звучи, не ми харесва.

Но ми харесва идеята за промяна на паметника. Нека бъде паметник на всички българи, паднали във войните, например. Във всяка държава, засегната по някакъв начин от двете световни войни, има такъв. Паметник на всички, не на на "наши" и "ваши".
biggeorge
Благодаря за информацията. grin.gif
Точно такава търсех, обаче не успях да открия.
Примерът, който си дала доказва моята теза, че паметта трябва да се пази, за да помнят бъдещите поколения какво и защо се е случило.
Тази паметници, които СССР е изградила в Източен Берлин разрушени ли са?
Или са преместени някъде другаде?
Или германците са решили да ги запазят, за да помнят децата и внуците им какво дядовците и бабите им са преживели?
Защо бяха запазени части от Берлинската стена?
Защо не беше унищожена до последния камък?
Защо е запазен Checkpoint Charlie?

За да не забравим миналото. rolleyes.gif
Същото е и с Паметника на Съветската армия в София.
Ако го премахнем някоя друга окупационна армия ще си направи паметник там. dry.gif
Да повтаряме историята отново и отново е недопустимо.
Трябва да се учим от грешките си.
Но явно българите не сме способни на това.
Както стана с Мавзолея на Георги Димитров.
Някой ден на мястото му ще има Мавзолей на ... сещате се кой.
После някои други поколения ще рушат неговия мавзолей и ще построят нов на някого другиго, който един ден също ще бъде разрушен.
Изобщо в България рушим и строим едни и същи неща на едни и същи места.
И това се повтаря отново и отново до втръсване.
Това е исторически сизифов труд! malii.gif
Горския
Това момче не е добре - напълно е скарано с логиката! no.gif confused1.gif
Alexfield
"Плямпало, ама се не трае!". Какво да го правиш... w00tbrows.gif
Thursday Next
Цитат
Същото е и с Паметника на Съветската армия в София.
Ако го премахнем някоя друга окупационна армия ще си направи паметник там.

Жорка ... ти мислиш ли преди да пишеш? w00tbrows.gif

А колкото до другото, знаеш ли защо германците могат да си позволят да не разрушават такива циреи? Защото техният президент НЕ получава инструкции от Москва, техният вицепрезидент НЕ пада на коляно на руския патриарх, партиите им НЕ изпълняват тайни и не толкова тайни заръки от Изток ... Ей затова може. А докато нашите го правят, този паметник няма да има никаква стойност като късче история, а само като зловещо и безцеремонно напомняне за васалната ни роля, от което би трябвало да се срамуваме. Ама не се. Толкоз по въпроса за робския манталитет.

Питето
Цитат(biggeorge @ 17/06/2019, 15:16) <{POST_SNAPBACK}>
Забравил си само едно:

Мога да си мисля каквото си искам, за кого си искам и да казвам свободно какво си мисля.
И не се нужда от доказателства за мислите си.
...

Да, само дето казването на нещо насочено срещу друг гражданин трябва да е подплатено с доказателства щото същата конституция го защитава срещу голи обвинения без доказателства. За мислите си прав — не ти трябват доказателства, те са си само твои докато са в главата ти. Опитай се да схванеш разликата между мислене, говорене и носене на отговорност за казаното.
biggeorge
Моля те, опитай се да схванеш разликата между изречени мисли и изречени твърдения. rolleyes.gif
За изречените мисли не са нужни доказателства, а за изречените твърдения са нужни доказателства.
Ето и един нямащ връзка с действителността пример:
Ако кажа за баба Гицка от Долно Нанагорнище, че я мисля за извънземна това са изречени на глас мисли и не са нужни доказателства.
Аз мога да си мисля каквото си поискам и да казвам мислите си на глас.
Ако кажа за баба Гицка от Долно Нанагорнище, че е извънземна това са обвинения и са нужни доказателства.
В единият случай мислиш нещо за някого, а в другия случай твърдиш нещо за някого. grin.gif
Питето
Аз си мисля, че си на път да се самопрецакаш някъде и то много яко, но това си е моя си мисъл, дето само я споделям... Ти си прави каквото смяташ че е правилно и адекватно. hat.gif
Alexfield
Винаги може да пледира невменяем svirkam si.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 18/06/2019, 19:22) <{POST_SNAPBACK}>
Моля те, опитай се да схванеш разликата между изречени мисли и изречени твърдения. rolleyes.gif
За изречените мисли не са нужни доказателства, а за изречените твърдения са нужни доказателства.
Ето и един нямащ връзка с действителността пример:
Ако кажа за баба Гицка от Долно Нанагорнище, че я мисля за извънземна това са изречени на глас мисли и не са нужни доказателства.
Аз мога да си мисля каквото си поискам и да казвам мислите си на глас.
Ако кажа за баба Гицка от Долно Нанагорнище, че е извънземна това са обвинения и са нужни доказателства.
В единият случай мислиш нещо за някого, а в другия случай твърдиш нещо за някого. grin.gif

Знаеш ли какво е писал Матей Преображенски - Миткалото. Написаното остава, иначе нечестивците се отмятат от казаното.Ти пишеш за това което мислиш че ще кажеш и и т.н. "глупотевини".Факт е че това което си написал е ясно определено със смисъла който си вложил - и всякаква словестна гимнастика която се опитваш да използваш е безполезна, защото тук е форум и четат и пишат грамотни хора. Ако написаното от теб се чете от съдии - сам ще разбереш какво си искал и какво си написал.
Съветите които ти се дават са за случаи ако някой реши да ти бръкне "анално с няколко пръста" и да извади това което законът предвижда да му платиш.А иначе, словосъчетавай си измислици колкото ти харесва - и както ти харесва. sunbathing.gif
D-rA
Цитат(Alexfield @ 18/06/2019, 22:15) <{POST_SNAPBACK}>
Винаги може да пледира невменяем svirkam si.gif

Може, ама може да е по-скъпо от решението на съда sunbathing.gif wavetowel2.gif
Бай Иван
Да.Соломоновско предложение,макар ,че и "България над всичко" не е лошо.Знаем, че името Херострат така или иначе не беше забравено.
/За любопитните,-Херострат е запалил храма на Зевс в Атина,с цел да стане известен.Атиняните решават да не се споменава повече това име,за да бъде забравен./
Thursday Next
Цитат(Бай Иван @ 19/06/2019, 12:53) <{POST_SNAPBACK}>
Да.Соломоновско предложение,макар ,че и "България над всичко" не е лошо.Знаем, че името Херострат така или иначе не беше забравено.
/За любопитните,-Херострат е запалил храма на Зевс в Атина,с цел да стане известен.Атиняните решават да не се споменава повече това име,за да бъде забравен./

Ъм ... не на Зевс, а на Артемида, и не в Атина, а в Ефес. Не са компютри, а компоти.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.