Икономиката буксува, щото не плаща за кадрите колкото струват. Нищо, ще си научи урока по трудния начин, щото така учи българина — първо ближе сол, после яде бой, а накрая плаща колкото трябва*. За справка, преди години същите кадри дето ги търси бизнеса, бяха шофьори на таксита и бяха готови да бачкат за жълти стотинки, ама същия този бизнес гледаше да ги врътка дори с жълтите стотинки, та нещата са нормални — платежоспособно търсене или самопрецакване.
---------------
*Вица за българина със солта, боя и плащането ще си го намериш сам.
Радио Ереван
17/10/2019, 18:36
Така си мислиш ти. Огромен брой не само харчат още една пенсия месечно, ами правят и сериозни (скъпи) ремонти, които пък хич не биха ги направили ако децата им работеха в България... Статистиката посочва, че години наред точно тези "100-150€ месечно" са най-големия инвестиционен поток към българския пазар. Съвсем отделно, че тези пари отиват 100% целево, а не като да се преджобват като ЕСпомощите и държавните поръчки, което пък прави товара върху държавните системи (здравеопазване и пенсионната система) малко по-лек...
Възможно е тези ремонти да са събирани с години от тези сто евро.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/610-mln-evr...pari-u-nas.htmlДа приемем, че са пратили милиард и триста милиона евро. Твърде малка компенсация.
Представи си, че два милиона и половина българи работят в Българияи харчат средно по 1000 лева на месец. Ами ДОД? Ами осигуровките? Няма ли да е по-добре?
Радио Ереван
17/10/2019, 20:31
Икономиката буксува, щото не плаща за кадрите колкото струват. Нищо, ще си научи урока по трудния начин, щото така учи българина — първо ближе сол, после яде бой, а накрая плаща колкото трябва*. За справка, преди години същите кадри дето ги търси бизнеса, бяха шофьори на таксита и бяха готови да бачкат за жълти стотинки, ама същия този бизнес гледаше да ги врътка дори с жълтите стотинки, та нещата са нормални — платежоспособно търсене или самопрецакване.
---------------
*Вица за българина със солта, боя и плащането ще си го намериш сам.
Има доза истина в това, което пишеш, но реално нашите заплати няма как да се сравнят с европейските. Така че колкото и да е коректен, работници пак няма да има.
Знам го още от дете.
Представи си, че останалите българи трябва да изработват европейските нива на добавена стойност, та да могат тези 2,5млн. да стоят в България и работейки покрай/за/заедно с тях, изкарват и да харчат средно по 1000лв/месец... Това в по-идеалния вариант. В реалния, заплатите ще паднат, щото на пазара ще има едни допълнителни 2,5млн мераклии за работа.
Сещаш ли се, фризьора дето тук работи за жълти стотинки, пък там работи за сериозни пари, прави все едно и също за едно и също време, ама там подстригва хора, дето имат голям доход щото изработват много повече добавена стойност и могат да си позволят да плащат в пъти повече за същото подстригване... Ей това го пропускат сравняващите: "колко е богат този дето плаща" и се чудят що за една и съща услуга/труд там и тук има огромна разлика в заплащането. Та няма как тези 2,5млн да изкарват мнооооого пари в България щото просто тук не правим неща с висока добавена стойност както е "на запад" и от там няма да ти излязат сметките (в идеалния вариант). Реално, когато тези 2,5млн още бяха тук, заплатите бяха много по-ниски, и чак когато почнаха да отиват в чужбина, тук заплатите почнаха да се вдигат щото (логично и нормално) предлагането на отрределени видове труд намаля, а намаленото предлагане се преборва с повече пари насреща... и обратното, ако тези хора се върнат.
Радио Ереван
18/10/2019, 23:35
Представи си, че останалите българи трябва да изработват европейските нива на добавена стойност, та да могат тези 2,5млн. да стоят в България и работейки покрай/за/заедно с тях, изкарват и да харчат средно по 1000лв/месец... Това в по-идеалния вариант. В реалния, заплатите ще паднат, щото на пазара ще има едни допълнителни 2,5млн мераклии за работа.
Сещаш ли се, фризьора дето тук работи за жълти стотинки, пък там работи за сериозни пари, прави все едно и също за едно и също време, ама там подстригва хора, дето имат голям доход щото изработват много повече добавена стойност и могат да си позволят да плащат в пъти повече за същото подстригване... Ей това го пропускат сравняващите: "колко е богат този дето плаща" и се чудят що за една и съща услуга/труд там и тук има огромна разлика в заплащането. Та няма как тези 2,5млн да изкарват мнооооого пари в България щото просто тук не правим неща с висока добавена стойност както е "на запад" и от там няма да ти излязат сметките (в идеалния вариант). Реално, когато тези 2,5млн още бяха тук, заплатите бяха много по-ниски, и чак когато почнаха да отиват в чужбина, тук заплатите почнаха да се вдигат щото (логично и нормално) предлагането на отрределени видове труд намаля, а намаленото предлагане се преборва с повече пари насреща... и обратното, ако тези хора се върнат.
Ей, тези приказки ги приказвах аз през 2000 година. Бях млад и зелен. За какво да стоят хората тук, като няма работа? Не е ли по-добре да заминат за чужбина и така ще се намали безработицата, а заплатите поради намалено предлагане на работна ръка ще се вдигнат? В никакъв случай да не се връщат емигриралите, защото ще генерират безработица.
Прочети какво ти бях написал. Да се върнат постепенно, а не всички накуп. Като има повече хора, ще има и по-голям пазар. Не ми хвали стока или услуга, хвали ми пазар. Заплатите няма да станат като европейските, но в най-лошият случай ще са като сегашните. Като имаш кадри, имаш и работеща икономика. Е, трябват и инвестиции, но те могат да дойдат и от завърналите се българи.
Ще ти напомня, че ние в България и сега даваме пари за деца, които след ще заминат за чужбина. От една страна получаваме пари от емигрантите, които вдигат потреблението, а от друга правиме този разход.
Пазара зависи от заплащането. Колкото повече стават мераклиите за заплата в една територия, толкова повече падат заплатите. Та няма значение дали ще се връщат постепенно или в рамките на месец, просто повече работна ръка за по-малко и по-незаплатени работни места сваля покупателната способност на пазара рязко и под прага дето го очакваш. Познал си само за постепенното връщане, ама като инвеститори. Обаче второто условие е като се върнат, да заварят променена бизнес среда, а тя не е и... няма да се получат нещата. Като поогладнеят още фирмите, като почнат да мислят рационално и като "западняци", като променят правилата в България, едва тогава някои от бъгарите ще се върнат като инвеститори... и ще пристигнат мигранти, дето да работят срещу "не съвсем европейски, но прилично близки" заплати.
Тарабас
20/10/2019, 14:52
Ще си позволя втори коментар, не по различен от първия, леко актуален.
От вчера съм в родината. Тази сутрин се качвам в автобус и се оглеждам за кондукторката, във Варна поне до сега пътника се таксуваше на място от кондуктора. Не видях никой, имаше нов апарат за билети и електронно таксуване, който явно не работеше. Нямаше и инструкции. Обаче изведнъж изкочи една вуйна, таксува ме. Попитах я на вие, може ли човек с апарара да се таксува или трябва при нея само. Сляп ли си бе? Не можеш ли да четеш? Жената до мен, пенсионерка, си показа картата, вметна че е от “новите” и попита какво да направи със старата. Изяж я, беше отговорът
Какво трябвало да се промени, за да се върнели некои хора? И се завъртя темата около пари и възможности. Ами не са парите, колкото и да не ви се вярва.
Mukaveev
20/10/2019, 19:08

.......
Радио Ереван
21/10/2019, 15:49
Ще си позволя втори коментар, не по различен от първия, леко актуален.
От вчера съм в родината. Тази сутрин се качвам в автобус и се оглеждам за кондукторката, във Варна поне до сега пътника се таксуваше на място от кондуктора. Не видях никой, имаше нов апарат за билети и електронно таксуване, който явно не работеше. Нямаше и инструкции. Обаче изведнъж изкочи една вуйна, таксува ме. Попитах я на вие, може ли човек с апарара да се таксува или трябва при нея само. Сляп ли си бе? Не можеш ли да четеш? Жената до мен, пенсионерка, си показа картата, вметна че е от “новите” и попита какво да направи със старата. Изяж я, беше отговорът
Какво трябвало да се промени, за да се върнели некои хора? И се завъртя темата около пари и възможности. Ами не са парите, колкото и да не ви се вярва.
Ти нали нямаше родина?
Как за толкова години във Варна не видях подобно отношение на контрольори (кондукторите са във влаковете) в автобусите и тролеите, а ти идваш за два дни и го виждаш? Сигурно носиш лош късмет.
Alexfield
23/10/2019, 12:00
Претъпнал си, баце. Сварена жаба. Така се случва, когато хората не пътуват в други държави, за да могат да сравнят усещанията. Започваш да възприемаш случващото се около теб за нормално.
Радио Ереван
23/10/2019, 12:52
Претъпнал си, баце. Сварена жаба. Така се случва, когато хората не пътуват в други държави, за да могат да сравнят усещанията. Започваш да възприемаш случващото се около теб за нормално.
Напротив, пътувам в годината поне по четири пъти и общувам с българи емигранти. Обичам да ходя в чужбина на екскурзии и почивки, но съм доволен от доходите и работата си и животът в България ми харесва. Не бих отишъл да живея другаде. Убеден съм, че и ако и ти имаш моите доходи и работа, няма да емигрираш.
Простащината не мога да я възприема за нормална. Бях свидетел на един случай с контрольорка, която не знаеше английски и не можа да обясни нещо на чужденци. Българин й направи забележка, че е длъжна да го знае, защото "такава й била работата". Контрольорката не му отговори, но аз му казах, че в длъжностната й характеристика не влиза владеене на чужд език, а ако влизаше заплатата й щеше да е двойно по-голяма, което щеше да се отрази на цената на билета.
Не твърдя, че всичко е розово. Това, което не ми е приятно в България е, че много хора се оплакват и се излъчват много негативни новини, както и старите автмобили и печките на твърдо гориво, които замърсяват въздуха.
https://petel.bg/m/index.php?action=view&am...fcvU6c1_LWFBtKUВ България няма такъв случай. Преди време се палеха, но беше отдавна. Сега ще напишеш, не вярвай на жълтата преса.

Имам приятел в Канада, който е трябвало да симулира спешен случай за да му направят операция на окото в Канада. Иначе е трябвало да чака повече от година.
Радио Ереван
23/10/2019, 12:56
Пазара зависи от заплащането. Колкото повече стават мераклиите за заплата в една територия, толкова повече падат заплатите. Та няма значение дали ще се връщат постепенно или в рамките на месец, просто повече работна ръка за по-малко и по-незаплатени работни места сваля покупателната способност на пазара рязко и под прага дето го очакваш. Познал си само за постепенното връщане, ама като инвеститори. Обаче второто условие е като се върнат, да заварят променена бизнес среда, а тя не е и... няма да се получат нещата. Като поогладнеят още фирмите, като почнат да мислят рационално и като "западняци", като променят правилата в България, едва тогава някои от бъгарите ще се върнат като инвеститори... и ще пристигнат мигранти, дето да работят срещу "не съвсем европейски, но прилично близки" заплати.
Хубаво ама пазарът зависи и от предлагането на работна ръка. Ако се появят много хора, ще се появи и пазар за още стоки и услуги. Дори и да има спад в началото, той ще е временен.
Тези фирми за да дават западни заплати, трябва да имат и западни печалби.
Ами не, в реалността нещата са по-различни. Предлагането на труд е много по-пъргаво от платежоспособното му търсене. Точно заради това, масовото и бързо струпване на мераклии за работа докарва ниски заплати и още фирми с ниско ниво на заплащане. Високите заплати идват когато има фирми, пък няма мераклии за работа. Точно това, второто, вдига заплатите в България в момента. Същото това, "второто" прочиства пазара от фирми, които разчитат само на ниски заплати, което пък води до повече сносен живот за работещите...
Радио Ереван
23/10/2019, 23:28
Ами не, в реалността нещата са по-различни. Предлагането на труд е много по-пъргаво от платежоспособното му търсене. Точно заради това, масовото и бързо струпване на мераклии за работа докарва ниски заплати и още фирми с ниско ниво на заплащане. Високите заплати идват когато има фирми, пък няма мераклии за работа. Точно това, второто, вдига заплатите в България в момента. Същото това, "второто" прочиства пазара от фирми, които разчитат само на ниски заплати, което пък води до повече сносен живот за работещите...
Това е така и не е така. Действително заплатите се вдигат, но не толкова много. Няма как работодателите да дадат европейски заплати, колкото и да не му достигат работници.
Преди 20 години имаше голяма безработица и работодателите си правеха каквото си искат. Сега нещата са съвсем други, но пак заплатите са ниски сравнение с европейските.
Все пак аз съм умерен оптимист.
Alexfield
25/10/2019, 12:40
Ми Петел.БГ... ти какво очакваш да ти отговоря. Следващия път покажи, че четеш и Брадва.БГ.
Събирал 1500 паунда една година, че и майка му събирала и не могла да ги събере. И един станиол завива мармот в шоколад.
Радио Ереван
25/10/2019, 12:57
Ми Петел.БГ... ти какво очакваш да ти отговоря. Следващия път покажи, че четеш и Брадва.БГ.
Събирал 1500 паунда една година, че и майка му събирала и не могла да ги събере. И един станиол завива мармот в шоколад.

Добре де, да приемем, че от петел лъжат.
Какво ще кажеш за приятелят ми в Канада? И той ли си измисля? Човекът обмисля да се върне в България. В София му предлагат 6000 лева стартова заплата.
... Човекът обмисля да се върне...
Ударението е върху "обмисля". Японците имали били пиниза, вместо да те отрежат с едно "не, няма да стане" да ти го подскажат с думи като "обмисля", "премислим", "проверим" и т.н.
Радио Ереван
25/10/2019, 20:32
Ударението е върху "обмисля". Японците имали били пиниза, вместо да те отрежат с едно "не, няма да стане" да ти го подскажат с думи като "обмисля", "премислим", "проверим" и т.н.

Ставаше въпрос за скапаното държавно здравеопазване в Канада.
Той каза, че обмисля да се върне на мен, а не на фирмата, която му е предложила тази заплата, а за да получи такова предложение е изпратил CV.
Alexfield
27/10/2019, 09:12
Ами какво да ти кажа... В София раздават 6 бона стартова заплата, а във Великобритания хората с години не могат да съберат 1500 паунда (към 3000 лева - половин стартова софийска заплата). Аз все още виждам шоколад, станиол и мармот.
Ми да се прибира твоят приятел. Какво ще им работи на гадните канадци там... Тук един зъб ти го вадят по здравна каса + 20 лева. Все за една година ще ги събереш...
Аре стига щуротии, бе, точнов във Варна се прочухме с "денталния туризъм", а твоя приятел бил обмислял, сякаш не може да дойде да си види роднините и да си оправи "фасадата" за две-седмици...
Радио Ереван
27/10/2019, 19:41
Аре стига щуротии, бе, точнов във Варна се прочухме с "денталния туризъм", а твоя приятел бил обмислял, сякаш не може да дойде да си види роднините и да си оправи "фасадата" за две-седмици...
Неясно ли се изразих, че не ме разбра?
Не става въпрос за дентален туризъм. Човекът трябва да реши дали да се върне да живее в България.
Радио Ереван
27/10/2019, 19:47
Ами какво да ти кажа... В София раздават 6 бона стартова заплата, а във Великобритания хората с години не могат да съберат 1500 паунда (към 3000 лева - половин стартова софийска заплата). Аз все още виждам шоколад, станиол и мармот.
Ми да се прибира твоят приятел. Какво ще им работи на гадните канадци там... Тук един зъб ти го вадят по здравна каса + 20 лева. Все за една година ще ги събереш...
Да, дават в София, но не на всеки, а само на IT специалисти и то с опит. След като обмисля да се върне в БГ, заплатата му след данъците в Канада едва ли е много по-висока, доколкото знам е малко над 8000 долара.
Ти го написа: "Ставаше въпрос за скапаното държавно здравеопазване в Канада." , и понеже в началото на темата се обсъждат зъбни проблеми... От друга страна, във Варна може да се прегледаш при специалист в рамките на три дни... Та е все едно дали става дума за "дентален туризъм" или за друг "туристически" бърз и сравнително евтин достъп до медицински специалист...
Радио Ереван
27/10/2019, 20:13
Ти го написа: "Ставаше въпрос за скапаното държавно здравеопазване в Канада." , и понеже в началото на темата се обсъждат зъбни проблеми... От друга страна, във Варна може да се прегледаш при специалист в рамките на три дни... Та е все едно дали става дума за "дентален туризъм" или за друг "туристически" бърз и сравнително евтин достъп до медицински специалист...
Значи да пътува хиляди километри до България за да си оправи окото? Да, това е вариант, сигурно ще му излезе по-евтино отколкото операция в Канада, но дали ще успее да вземе такава дълга отпуска. Свързано е с неудобства. Той е симулирал, че не вижда за да бъде опериран по спешност.
Напротив, пътувам в годината поне по четири пъти и общувам с българи емигранти.
Имам приятел в Канада, който е трябвало да симулира спешен случай за да му направят операция на окото в Канада. Иначе е трябвало да чака повече от година.
Забавен си.
За чий ти е да пътуваш в чужбина, та да общуваш там с българи емигранти? С тях можеш да общуваш и без да пътуваш.
Ето, не ти е нужно да ходиш до Канада, за да се запознаеш на място със сагата на приятеля си. Достатъчно е да седнеш с него на чашка, когато си дойде в България. Без излишни разходи, затруднения да учиш чужди езици и местен житейски опит ставаш експерт по детайлите на системата на здравеопазване в Канада. Представеното от приятеля ти безусловно е обективна изчерпателна истина без грам субективизъм и без премълчаване или изопачаване на "дребни" детайли. Истина, от която нищо не може да се отрече и към която нищо не може да се добави. Това е реалната ситуация и точка. Нещастните канадци, които нямат тесни връзки с България, където да си направят спешна очна операция, живеят слепи като къртици, примирени, че няма спасение.
Да, дават в София, но не на всеки, а само на IT специалисти и то с опит. След като обмисля да се върне в БГ, заплатата му след данъците в Канада едва ли е много по-висока, доколкото знам е малко над 8000 долара.
Правилно обмисля твоят приятел, явно е от категорията на "Мислителят" на Роден, гол и бос. IT специалист и то с опит да мизерства в Канада с чисти 8000 долара след данъците, с които не може дори един шлифер да си купи, когато в България му предлагат без да се замислят 6000 лева стартова заплата, просто така, щракат с пръсти и предлагат. Разлика от земята до небето, все едно скок от мизерия към хранилка. Но, разбира се, дълго трябва да се обмисля преди да се реши, сигурно ще му е скучно да бъде вечно осигурен и благоденстващ.
Радио Ереван
27/10/2019, 22:41
Забавен си.
За чий ти е да пътуваш в чужбина, та да общуваш там с българи емигранти? С тях можеш да общуваш и без да пътуваш.
Ето, не ти е нужно да ходиш до Канада, за да се запознаеш на място със сагата на приятеля си. Достатъчно е да седнеш с него на чашка, когато си дойде в България. Без излишни разходи, затруднения да учиш чужди езици и местен житейски опит ставаш експерт по детайлите на системата на здравеопазване в Канада. Представеното от приятеля ти безусловно е обективна изчерпателна истина без грам субективизъм и без премълчаване или изопачаване на "дребни" детайли. Истина, от която нищо не може да се отрече и към която нищо не може да се добави. Това е реалната ситуация и точка. Нещастните канадци, които нямат тесни връзки с България, където да си направят спешна очна операция, живеят слепи като къртици, примирени, че няма спасение.

Когато си пиша с хора като теб, трябва да съм кристално ясен за да не позволявам думите ми да бъдат изпочавани. Никъде не съм писал, че по време на пътуването непременно се срещам с българи емигранти, макар че и това ми се е случвало.
Пътувам в чужбина не за да общувам с българи, а на екскурзии и почивки.
Общувам с тях или когато са в България или по телефона и чрез интернет. Нямам нужда от съветите ти.
Тези, които нямат пари и са болни са нещастни. Така е.
Радио Ереван
27/10/2019, 22:53
Правилно обмисля твоят приятел, явно е от категорията на "Мислителят" на Роден, гол и бос. IT специалист и то с опит да мизерства в Канада с чисти 8000 долара след данъците, с които не може дори един шлифер да си купи, когато в България му предлагат без да се замислят 6000 лева стартова заплата, просто така, щракат с пръсти и предлагат. Разлика от земята до небето, все едно скок от мизерия към хранилка. Но, разбира се, дълго трябва да се обмисля преди да се реши, сигурно ще му е скучно да бъде вечно осигурен и благоденстващ.

Не съм го виждал с шлифер досега, така че може и да си прав.

Ти бил ли си в Канада? Имаш ли представа какъв е стандартът на живот там и какво можеш да си купиш с 8000 долара? Не твърдя, че са малко пари. Имаш ли представа какво е времето там в момента? Не можеш ли да предположиш, че иска да се върне в България и за да е близо до роднините и приятелите си?
Спирам да ти пиша, с теб не може да се дискутира нормално, а и както вече споменах, нивото ти е много ниско.
Не съм го виждал с шлифер досега, така че може и да си прав.

Ти бил ли си в Канада? Имаш ли представа какъв е стандартът на живот там и какво можеш да си купиш с 8000 долара? Не твърдя, че са малко пари. Имаш ли представа какво е времето там в момента? Не можеш ли да предположиш, че иска да се върне в България и за да е близо до роднините и приятелите си?
Спирам да ти пиша, с теб не може да се дискутира нормално, а и както вече споменах, нивото ти е много ниско.
Само за протокола: бил съм в Канада, имам представа какъв е стандартът на живот там и какво можеш да си купиш с 8000 долара.
Освен това имам представа и от някои други неща там, за които ти дори хабер от идея си нямаш. Въпреки "високото" ти ниво, с нахаканото си празнословие напомняш за един лаф на баба ми, който тя пускаше по повод самодеяни хлапета като теб: "Малък си, още по лапада пикаеш, но някой ден може и да пораснеш"
Когато си пиша с хора като теб, трябва да съм кристално ясен за да не позволявам думите ми да бъдат изпочавани. Никъде не съм писал, че по време на пътуването непременно се срещам с българи емигранти, макар че и това ми се е случвало.
Пътувам в чужбина не за да общувам с българи, а на екскурзии и почивки.
Общувам с тях или когато са в България или по телефона и чрез интернет. Нямам нужда от съветите ти.
Тези, които нямат пари и са болни са нещастни. Така е.
Ако беше в състояние да общуваш с местните на някакъв език, различен от български, нямаше да размиваш аудиторията, позовавайки се само на познания, изградени от обясненията на екскурзионни преводачи и разказите на българи-емигранти.
Последно, това "скапано" какво точно означава: нЕма мляко, или млякото нЕмай дебел каймак отгоре?
Радио Ереван
28/10/2019, 14:32
Последно, това "скапано" какво точно означава: нЕма мляко, или млякото нЕмай дебел каймак отгоре?
Означава, че ще чакаш повече от година, ако искаш плановата ти операция да е безплатна и да се плати от тяхната здравна каса. Ако си плащаш, няма нищо скапано, освен че джобът ти ще олекне.
Означава, че ще чакаш повече от година, ако искаш плановата ти операция да е безплатна и да се плати от тяхната здравна каса. Ако си плащаш, няма нищо скапано, освен че джобът ти ще олекне.
Дрън-дрън. При 8000 долара заплата няма много да ти олекне джобът. Безплатна операция, когато става въпрос за здраве и най-вече зрение? Специалист се избира и при него се плаща, срещу което е гарантирано качество. На безплатното разчитат най-вече клошарите (или селските тарикати-цинцари). Отдавна е казано, че безплатен обяд не съществува, всичко си има цена и се плаща по един или друг начин.
Радио Ереван
28/10/2019, 19:45
Понеже тука има един дето си мисли, че всичко знае и разбира, а на него не отговарям, защото ми е много под нивото, ще напиша на теб няколко изречения.
Моят приятел няма да има проблем да ползва платеното здравеопазване в Канада, но защо трябва да го прави след като е здравно осигурен? Излиза, че трябва да плати за едно и също нещо два пъти. Освен това не всички получават като него 8000 долара след данъците. Болшинството са с много по-ниска заплата.
Той е намерил вратичка и са го оперирали бързо и качествено, но така ли трябва да бъде?
В България е добре измислено. Плащаш консумативите и ако искаш избор на екип за по-добро качество.
Alexfield
28/10/2019, 20:42
Нищо не е добре измислено в България. Нещо си се объркал. В БГ, ако искаш да те оперират - си плащаш. Това, че си внасял задължителните здравни осигуровки, изобщо не те спасява от плащането.
Радио Ереван
28/10/2019, 21:14
Нищо не е добре измислено в България. Нещо си се объркал. В БГ, ако искаш да те оперират - си плащаш. Това, че си внасял задължителните здравни осигуровки, изобщо не те спасява от плащането.
Вече го написах, плащаш консумативи и евентуално избор на екип.
Радио Ереван
28/10/2019, 21:18

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723620Ето ти същото, но от 24 часа.
Ми явно там така пресяват тарикатите от плащащите — чакането за безплатното (плащаш с време), срещу платеното веднага. Хем не може да ги осъдиш че не са те приели, щото опашката от чакащи за евтинкото е реална, хем който си цени времето и плаща получава веднага. То и в България е така при прегледите: който плаща влиза веднага, а който е "по каса" си чака реда. Е, хубавото е че в България чакането се мери в часове, а не в година и нещо.
Радио Ереван
28/10/2019, 22:27
Ми явно там така пресяват тарикатите от плащащите — чакането за безплатното (плащаш с време), срещу платеното веднага. Хем не може да ги осъдиш че не са те приели, щото опашката от чакащи за евтинкото е реална, хем който си цени времето и плаща получава веднага. То и в България е така при прегледите: който плаща влиза веднага, а който е "по каса" си чака реда. Е, хубавото е че в България чакането се мери в часове, а не в година и нещо.
Казваш, да го духат тези с малките заплати. Никой тарикат няма да чака и да се мъчи. Виж, ако може да надхитри системата е друго. Проблемът обаче остава. Плащаш чрез здравни осигуровки за нещо, което не ти върши работа.
Във Великобретания нещата са същите.
Ми не плащайте бе. Пишете на политиците да ви гласуват в конституцията вратичка, който иска да сключи договор с държавата да не го пипа "бърза помощ" и линейките, а държавата да не му търси пари за здравни осигуровки... Обаче гледам никъде не го искат това и си търпят калпавото здравеопазване.
Радио Ереван
28/10/2019, 23:51
Ми не плащайте бе. Пишете на политиците да ви гласуват в конституцията вратичка, който иска да сключи договор с държавата да не го пипа "бърза помощ" и линейките, а държавата да не му търси пари за здравни осигуровки... Обаче гледам никъде не го искат това и си търпят калпавото здравеопазване.

Личи си, че не живееш в България. За спешна помощ плаща държавата, не е нужно да си здравно осигурен, но това в случая няма значение, защото дискутираме проблемите в Канада и Великобритания. Там също при спешна помощ не се интересуват дали имаш осигуровки, само че ако ти се наложи планова операция... Хайде да не се повтарям.
Alexfield
29/10/2019, 00:11
Добре, прочетох. Някакъв хахо се обесил, защото не можел да понася повече болка. Майка му била събрала вече 900 паунда, оставали само още 600 до заветната сума от 1500. Не разбирам какво целиш да кажеш с тази история? Един душевно болен човек се е самоубил. Не ми излизай с номера, че нормален човек ще се обеси за 600 паунда.
Майката после споделила, че погребението ѝ струвало толкова, колкото щяло да трува ваденето на зъба. Това само потвърждава, че самоубиецът е било хахо.
Освен това събитието е от 3-ти април, а кафявите вестници претоплят тази скучна история 6 месеца по-късно.
И между другото: Опитай се да си извадиш мъдрец в БГ по здравна каса. Ще ти споделя от личен опит: 130 лв струваше услугата 2010-та. За здравно осигурен човек говорим.
Тарабас
29/10/2019, 07:11
Само психопат живее с майка си на тези години. Що за пример е това.
Радио Ереван
29/10/2019, 15:05
Добре, прочетох. Някакъв хахо се обесил, защото не можел да понася повече болка. Майка му била събрала вече 900 паунда, оставали само още 600 до заветната сума от 1500. Не разбирам какво целиш да кажеш с тази история? Един душевно болен човек се е самоубил. Не ми излизай с номера, че нормален човек ще се обеси за 600 паунда.
Майката после споделила, че погребението ѝ струвало толкова, колкото щяло да трува ваденето на зъба. Това само потвърждава, че самоубиецът е било хахо.
Освен това събитието е от 3-ти април, а кафявите вестници претоплят тази скучна история 6 месеца по-късно.
И между другото: Опитай се да си извадиш мъдрец в БГ по здравна каса. Ще ти споделя от личен опит: 130 лв струваше услугата 2010-та. За здравно осигурен човек говорим.
Поставяне на локална анестезия (упойка) 10 лв.
Екстрация(изваждане) на еднокоренов зъб 40 лв.
Екстрация(изваждане) на многокоренов зъб 60 лв.
Екстрация(изваждане) на дълбоко разрушен зъб(корен) 60 лв.
Интраорална инцизия(при абсцес) 20 лв.
Поставяне на дренаж(при абсцес) 15 лв.
Поставяне и сваляне на конци 20 лв.
Ревизия, дренаж, промивка на рана 20 лв.
Екстрация(изваждане) на неусложнен мъдрец 80 лв.
Циркумцизия 30 лв.
Екстрация(изваждане) на ретиниран/полуретиниран мъдрец 260 лв.
Екстракция на комплициран зъб(от хирург) 120 лв.
Не става въпрос за конкретният случай, а какво е здравеопазвнето в Англия. От приятели знам, че за "безплатни" прегледи се чака понякога повече половин година, но няма как да дам линк.
П.П. Ако те боли зъб една година и ти ще полудееш.
Радио Ереван
29/10/2019, 15:08
Само психопат живее с майка си на тези години. Що за пример е това.
Като е безработен и социално слаб къде да живее, дори да не е психопат? На улицата ли? Има такива и то много в Англия.
Тарабас
29/10/2019, 18:23
С работа или без, мъж на 38 не може да живее при майка си! Ако все пак се случи, трябва да се отчете като природен мистейк. Понякога и природата прави мистейк.
Все едно и също е: държавата плаща масрафа за здравеопазването и гледа как да намали разходите, а хората пискат щото им били високи здравните вноски... И точно в България са колкото четири кутии цигари, и пак пискат, въпреки че пушат по кутия на три дни. Та който се чувства прецакан от здравеопазването дето получава срещу вноските си, да поиска от дупетатите (правилно съм изписал думата) да гласуват закон, да има право да не плаща никакви здравни вноски, а "бърза помощ" (спешната помощ или там както се нарича в съответната държава) да не го пипа ако нещо се случи, щото няма такова нещо като "безплатна линейка" щото е част от системата на здравеопазването и който плаща здравни осигуровки, той плаща и за линейката да му е под ръка. Плаща и за плановите операции, щото са същите лекари, и са същите болници и са същите структури финансирани от същите събрани пари. Та като се повдигне въпроса по този начин и едни хора понат да се отказват писмено от линейка и лекар, едва тогава ще съм убеден, че наистина здравеопазването куца в съответните държави. А това че българин се бил оплакал някъде от нещо си, то не е новина а нормално състояние.
Радио Ереван
29/10/2019, 20:56
С работа или без, мъж на 38 не може да живее при майка си! Ако все пак се случи, трябва да се отчете като природен мистейк. Понякога и природата прави мистейк.
Ако живее на улицата няма да е природен мистейк, но ако е при майка си е, така ли? Аз също не го намирам за нормално, но когато човек няма друг избор, какво да прави? То не е нормално и да има клошари, но има.
А, ако е жена на 38 г. може ли да живее при майка си?
Имам бивш съсед стар ерген, който винаги е живял при майка си, а е над 50 години. В апартамента живеят и брат му и снаха му с племеницата му, а преди и баба му преди да почине на 96 години. Питал съм го как издържа толкова години. Човекът сподели, че му е тежко, но няма друг избор. Много често е без работа, а и е потънал в дългове. Това, което ме потресе е, че се е случвало да вкара през деня гадже в хола (неговата стая) и да прави секс и през стаята да мине снаха му, за да си простре прането. Няма право да я заключва, защото там е единствената тераса!? Добре де, попитах, не може ли снаха ти да почука? Не може, каза, такъв е редът у нас.
Радио Ереван
29/10/2019, 21:08
Все едно и също е: държавата плаща масрафа за здравеопазването и гледа как да намали разходите, а хората пискат щото им били високи здравните вноски... И точно в България са колкото четири кутии цигари, и пак пискат, въпреки че пушат по кутия на три дни. Та който се чувства прецакан от здравеопазването дето получава срещу вноските си, да поиска от дупетатите (правилно съм изписал думата) да гласуват закон, да има право да не плаща никакви здравни вноски, а "бърза помощ" (спешната помощ или там както се нарича в съответната държава) да не го пипа ако нещо се случи, щото няма такова нещо като "безплатна линейка" щото е част от системата на здравеопазването и който плаща здравни осигуровки, той плаща и за линейката да му е под ръка. Плаща и за плановите операции, щото са същите лекари, и са същите болници и са същите структури финансирани от същите събрани пари. Та като се повдигне въпроса по този начин и едни хора понат да се отказват писмено от линейка и лекар, едва тогава ще съм убеден, че наистина здравеопазването куца в съответните държави. А това че българин се бил оплакал някъде от нещо си, то не е новина а нормално състояние.
Кой ти каза, че вноските са колкото четири кутии цигари? Дори тези, които плащат бзработните са малко повече, но наистина вноските са значително по-малки от тези в Западна Европа, Канада и САЩ. Въпреки това не се чака по една година нали?
Thursday Next
29/10/2019, 22:42
Ето ти доклада на ЕК за България за тази година. Ще ми посочиш ли къде точно се казва да не се увеличават заплатите?
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/...bulgaria_bg.pdf
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.