Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: А какво трябва да се промени , за да се върнете?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Mukaveev
,, Резултатите от проучване на социологическа агенция "Маркет линкс" и "ДНК-Движение за национална кауза".

На въпроса "Заради кои от следните причини напуснахте България" 56% от анкетираните са посочили по-високите доходи, 48% - повече сигурност и спокойствие, 40% - по-добра среда и други.

А какво трябва да се промени в България, за да се върнете? Тук 70% са избрали отговора "доходите да станат европейски", 66% - да се намали корупцията, 61% - животът в България да стане по-спокоен и сигурен, да се подобри здравеопазването и да има повече справедливост в обществото.,,

Като гледам отговорите на анкетата и познавам местната конюнктура....... малко се плаша от времето за реализация на това което искат хората.
На вас как ви се струва ...... кога може да стане тая работа, та Милчо от Хановер да си вземе сака ,, Адидас ,,......и да кацне на летище София ? А баба да му врътне една родна баклава.....например.....за добре дошъл.
biggeorge
Муки, за да се върнат хората в България са нужни кардинални реформи във всяка една сфера. rolleyes.gif
Образование, здравеопазване, съдебна система, социална система, икономика, енергетика, национална сигурност и т.н.
Ако не се направят тези реформи няма как да се гарантира стабилността на тези системи напред във времето.
Без реформи системите ще се сринат по едно или друго време.
За съжаление сегашните управляващи са диктаторски мислещи хора и с диктаторски манталитет управляват станата.
Те не са способни да направят реформи в собствените си партии, какво остава в цялата държава.
Те нямат и желание да реформират нещо.
Ден да мине, друг да дойде, този мандат, другия мандат и така до пенсия.
А кой и как ще я плаща тази пенсия, един Бог знае! 292.gif
Причините българите да продължават да емигрират са добре известни.
Като погледнеш в Уикипедия в статията за Емиграция пише следното:
Цитат
Причините за напускане на дадена страна могат да бъдат такива, които привличат (познати като изтеглящи фактори), и такива, които принуждават човек да напусне (познати като изтласкващи фактори).
Отблъскващи фактори
- война или друг въоръжен конфликт
- глад или суша
- болест
- бедност
- религиозна нетърпимост
- природни бедствия
Привличащи фактори
- по-високи доходи
- по-добър климат
- по-добри възможности за работа
- по-добри здравни услуги
- по-добро образование
- по-добро отношение между хората
- семейни причини
- политическа стабилност
- религиозна толерантност
- относителна свобода

В България война засега няма, но останалите отблъскващи и привличащи фактори са налице.
Макар че някои хора не вярват, че в България има глад. dry.gif
Харалан Александров: Имаме проблем с търсенето на морален арбитър в лицето на политически лидери
Онзи ден Харалан Александров заяви, че в България гладни хора няма, което просто не е вярно.
Това му изказване само потвърждава поговорката: "Сития на гладния не вярва".
Ако Харалан Александров отиде в някой цигански квартал или в някое село ще намери много гладни и бедни хора.
Ако пък отиде през нощта на която и да е жп гара в България ще намери и доста бездомни хора.
На жълтите павета гладни, бедни и бездомни хора няма, има само многоимотни политици. angry.gif
Shade
Милчо от Хановер със сака звучи като екскурзиант. Не е зле, 30 години по-рано същият този Милчо щеше да е виждал Хановер само по телевизията и след като очевидно не притежава друго, освен един сак, най-вероятно щеше да се натиска за партийно членство, с надеждата да поизпълзи на припек.
Гледам, хората пишат, че са напуснали България за високи доходи, поради корупция и за сигурност и спокойствие.
Що се отнася до мен, доходите ми в България не бяха лоши, но предпочетох Западна Европа (Белгия и Холандия) заради професионалното предизвикателство: участие в разработката на космическия телескоп XMM.
По същите съображения, професионално предизвикателство, прекосих Атлантика. На професионалния фон доходите, сигурността и спокойствието идват като бонус. Що се отнася до корупцията, не ме засяга пряко, но явно няма отърваване от нея, вирее навсякъде.
За да се върна окончателно в България, първо трябва да се пенсионирам.
Питето
А защо трябва да се върне точно Милчо? Ми той се е уредил у Хановер, и за да се върне трябва да му предложим файда поне 1,5 спрямо неговата в Хановер. Е, като се позамислиш, ако тук предложим твърдо 0,9 файда спрямо Хановер, то със сигурност ще пристигнат доста хора от Украйна и подобни дестинации, които да заменят Милчо. То е ясно че 6-7млн чиляка (с балканско-магарешки манталитет) няма как да го докарат като у немско, ама може да го повишат спрямо подобните държави и от там да се попроменят нещата към хубаво.
Тарабас
Много е елементарно да се свежда работата до едни пари, колкото и да са важни или много. Тея пари служат за нещо. Човек с времето има семейство, деца. Среда. Една много, много по-различна среда. Такава в която примерно никой не ходи с потури, не беси кучета за здраве. Не разказва на детето си, как Торбалан от Норвегия иска да го мушка у дупето. Хората не си бият жените, само защото така е традицията. Светофарите не са сложени да ловят паюжини и коланите в колите не са декорация. И вместо да си закараш децата два или три пъти в годината някъде на почивка, да ги мъкнеш постоянно по чествания на обесвания, кланета и битки. А природата по принцип не е дело на българите. Има мега природа навсякъде. И то много в повече. И хората я пазят. Ей на такива елементарни неща.

За къв кур му е на някой, на който децата му са родени извън горе споменатите красоти, да ги хване за ръка и да се върне обратно и да си накаже децата, като ги имплантира сред кретени. Дори и да печели и "у дома" много пари. За къв чеп?
D-rA
Цитат(Тарабас @ 04/07/2019, 21:18) <{POST_SNAPBACK}>
За къв кур му е на някой, на който децата му са родени извън горе споменатите красоти, да ги хване за ръка и да се върне обратно и да си накаже децата, като ги имплантира сред кретени. Дори и да печели и "у дома" много пари. За къв чеп?
Т.е. след като си излязъл от кретени, няма логика да се върнеш към кретени. Но замисли се - децата ти носят кретенския ген, който твоят кур им е пренесъл.Да, ти не искаш да наказваш децата си - но генът им рано или късно ще накаже теб. C'est la vie sunbathing.gif
Shade
Цитат(D-rA @ 04/07/2019, 11:29) <{POST_SNAPBACK}>
децата ти носят кретенския ген, който твоят кур им е пренесъл.
...наказваш децата си - но генът им рано или късно ще накаже теб. C'est la vie sunbathing.gif

Е, ти сега какво, псевдонаучната теория на Лисенко ли поддържаш, че всичко се определяло от гена, като обкръжаващата среда била без значение?
По повод "C'est la vie", известно е, че еквивалентната латинска поговорка звучи "Hoc non est vita".
biggeorge
Голяма пропаганда, голямо нещо. rolleyes.gif
Никой не беси кучета - връзват ги хлабаво през тялото и ги въртят.
Накрая кучетата се освобождават от въжето и падат във водата.
Тричането на кучета не е по-различно от връзването на гума за дърво и въртенето в нея.
Трябва да забраним и това забавление на децата. good.gif

Като цяло това, което си написал много ми прилича на един разказ от Алеко Константинов.
Алеко Константинов - Пази боже сляпо да прогледа
Забравил си откъде си тръгнал и си си повярвал.
Не си успял да минеш теста на славата и парите. laugh.gif
Горския
Цитат(biggeorge @ 04/07/2019, 23:53) <{POST_SNAPBACK}>
Тричането на кучета не е по-различно от връзването на гума за дърво и въртенето в нея.
Трябва да забраним и това забавление на децата. good.gif

Хорхе, ти май слънчаса с тези температури sad.gif angry.gif
Горския
Мен никога не ме е интересувало колко печеля - и в България, и тук!
Печеля достатъчно за да живея нормално!
Важното е, че съм oсигурил нормален живот на деца и внуци. За тях "връщане в България" е немислимо

Нямам никакво намерение "да се връщам", дори и на пенсия - само по-често ще ходя на кратки посещения : българския манталитет не ми се отразява добре при по-дълъг престой
Alexfield
Щом според теб тричането на кучета е същото като правене на люлка-самоделка за децата, очаквам от теб да предложиш направо да си тричаме децата. Какво ще кажеш?
Тарантула
Манталитетът. Онзи, с който свикваш и не виждаш, докато не излезеш от него. Някои даже и излезли, си го носят за нормален и нужен.
Няма да се върна, каквото и да стане. Повече от 14 години не съм стъпвала и не ме влече. Ограбиха и разбиха къщата ми до основи, цигли включително. Искат ми подкуп на магистралата и на границите. Отказваха ми да сменят валута, щото нямам адресна регистрация. На опашка за някаква винетка, ме напсуваха. Трябваше да платим на улицата на някакво циганче да "не ни разбие колата". Рецепционистката в момента, в който разбра, че моят е чужденец, смени цената на стаята от 50 лв на 50 евро...
Не изброявам причини, просто впечатления. Отвикнах. Тук си ми е много добре.
evanka
Тръгнах да пиша за вандализма и нецивилизованите прояви във Франция, но като прочетох поста на Тарантула се отказах. Ще изглежда постно.

Иначе защо няма да се върна ми е ясно. Каква икономическа переспектива има жена на 50+г, която тепърва ще трябва да си търси работа или занимание? Дори и не ми се инвестира в нещо. Имам намерение като се пенсионирам да прекарвам поне по месец в родния край без да си причинявам сътресения, пътувайки из страната.
Shade
Цитат(biggeorge @ 04/07/2019, 14:53) <{POST_SNAPBACK}>
Забравил си откъде си тръгнал и си си повярвал.

Някои езически народи са омилостивяли боговете си чрез жертвоприношения. Прабългарите например са принасяли в жертва кучета. Траките, обаче, са извършвали жертвоприношения на деца.
Със сигурност клането на куче не е по-различно от клането на дете. Съответно очакваме одобрителната ти оценка, за да не забравим откъде сме тръгнали. smile.gif
Shade
Цитат(Тарантула @ 05/07/2019, 03:27) <{POST_SNAPBACK}>
Манталитетът. Онзи, с който свикваш и не виждаш, докато не излезеш от него. Някои даже и излезли, си го носят за нормален и нужен.
Няма да се върна, каквото и да стане. Повече от 14 години не съм стъпвала и не ме влече. Ограбиха и разбиха къщата ми до основи, цигли включително. Искат ми подкуп на магистралата и на границите. Отказваха ми да сменят валута, щото нямам адресна регистрация. На опашка за някаква винетка, ме напсуваха. Трябваше да платим на улицата на някакво циганче да "не ни разбие колата". Рецепционистката в момента, в който разбра, че моят е чужденец, смени цената на стаята от 50 лв на 50 евро...
Не изброявам причини, просто впечатления. Отвикнах. Тук си ми е много добре.

Манталитетът... Интересно звучиш. Не че отричам онова, което си преживяла, но нямам чак толкова бинарни впечатления от България. Пътувам много, когато съм в страната. След като съм рентвал кола, трябва да я използвам и обикалям много: роднини, приятели, бивши колеги, състуденти, съученици... Миналата година навъртях почти 3 500 км за две седмици. Не са ми искали подкупи, не съм имал трудности със смяна на валута, не са ме псували. Знам ли, може би приличам на рецидивист и внушавам респект... Или притежавам някаква гъвкавост, след като не съм преживявал culture shock при адаптирането ми на запад. Наблюдавам и се ориентирам бързо. Съответно нямам трудности с обратната адаптация.
Родната къща на майка ми в софийско седи заключена, никой не я е разбивал за пет години. В родната къща на баща ми в новозагорско са се настанили цигани. Не е нужно да обяснявам как изглежда циганията. Не можеш да ги изгониш, още повече, че само аз посещавам мангалите. Четирима наследници сме и няма разбирателство как да се постъпи с този имот. Другите идват да си получат рентата от земята и не се доближават до къщата.
wal
Това с подкупите на митницата и магистралите кога се случи ,преди повече от 20 години сигурно?!
D-rA
Цитат(Shade @ 04/07/2019, 23:30) <{POST_SNAPBACK}>
Е, ти сега какво, псевдонаучната теория на Лисенко ли поддържаш, че всичко се определяло от гена, като обкръжаващата среда била без значение?

За Лисенко научавам от теб и нямам идея какво е творил. Генът не определя, а носи информация и "подпрограми" - в състояние да се активират при определени условия.Колкото до 'кретенския' ген от тази тема, в по-лъскава среда най-много да активира луксозен кретенизъм... sunbathing.gif
Shade
Цитат(D-rA @ 05/07/2019, 11:55) <{POST_SNAPBACK}>
За Лисенко научавам от теб и нямам идея какво е творил. Генът не определя, а носи информация и "подпрограми" - в състояние да се активират при определени условия.Колкото до 'кретенския' ген от тази тема, в по-лъскава среда най-много да активира луксозен кретенизъм... sunbathing.gif

Не знам коя среда е лъскава и няма да споря, но като че ли е възможно да се изрази по-смислено несъгласие с нечии персонални възгледи, като елегантно се остане на ниво. Иначе не става ясно защо някакъв ген задължително ще накаже някого:
Цитат
...децата ти носят кретенския ген, който твоят кур им е пренесъл. Генът им рано или късно ще накаже теб

Питето
Жоре, тънка (но спъваща) разлика е, че онзи (алековия) отрича че някога е бил едикакъвси, докато Тарабас обяснява как ни виждат отстрани. Те, тамошните европейци не са тръгнали от българско, та да са забравили какво е било преди да прогледнат. Между другото (по мои спомени) Тарабас се връща от време на време и има по-ясен поглед има ли промяна, каква и колко, и най-вече не му пука като казва какво е видял (щото е независим в ситуацията), което е коренно различно от вискоблагородието на Алеко.
Ей днес, пред мен спряха един щото държи телефона докато шофира. Ми натурален местен тъпак, щото хендсфрито за два телефона (с гласови команди при това) струва наполвина на глобата/рушвета. Та кой трябвало да прогледне казваш...
agrippa
Цитат(Питето @ 05/07/2019, 14:31) <{POST_SNAPBACK}>
===
Ей днес, пред мен спряха един щото държи телефона докато шофира. Ми натурален местен тъпак, щото хендсфрито за два телефона (с гласови команди при това) струва наполвина на глобата/рушвета. Та кой трябвало да прогледне казваш...
Те новите коли си имат вградено свързане с телефона (който може и да не е много нов). Та, добре е, използването на нова кола да стане по-изгодно и възможно от подръжката и карането на стара. Необходимо, но далеч не достатъчно условие.
Завръщането си е една нова емиграция, доста голям стрес. Защо ще му е на някой, дето си е устроил живота в чежбина, да се завръща? Трябва да има много сериозна причина.
Питето
Ще прощаваш, ама заради една дребна функция, да купиш нова скъпа кола, вместо едно евтино електронно устройство, което позволява функцията извън колата... моя избор е джаджата а не колата. Някак си по-логично и икономически по-смислено ми е да получа каквото ми трябва на адекватна цена. Просто посочвах на Жорето пример, че като се гледаш отвътре не виждаш как изглеждаш отвън. А за причини за обратното емигриране, ми то има всякакви причини, къде логични, къде файда, къде страх, къде ...мотива е изненадващ (цък)
Тарантула
2005 като си ходих за последно. Обърнаха колата наопъки и си поискаха стек цигарки. На магистралата пък трима си чешеха ушите да се чудят колко да ни "глобят".
Mukaveev
Цитат(Тарантула @ 10/07/2019, 01:10) <{POST_SNAPBACK}>
2005 като си ходих за последно. Обърнаха колата наопъки и си поискаха стек цигарки. На магистралата пък трима си чешеха ушите да се чудят колко да ни "глобят".

Има списък на тия където не си идват много често и за това е така........
Thursday Next
Не виждам моя отговор в посочените варианти. Трябва да стане така, че индивиди като Каракачанов, Вальо Тихото и Боленчо да не припарват не само до парламент, ами и до избори. Тиган и Андрей да ги е срам от билбордовете, които уригнаха. Протестиращите против стратегията за детето и ИК да се заврат тихомълком, изчервени до уши и с наведени глави в мишите си дупки, засрамени от простотията си. Проявите на неграмотност и безхаберие да станат повод за неудобство, не за гордост. Има и още, ама ако продължа да пиша, ще се ядосам на себе си, че почвам да се надявам.

И да, здравеопазването и образованието.
wal
Цитат
Вальо Тихото

Вальо Топлото вее!!Хем да е Вальо ,хем да е "Тихо", ами не се връзва!! laugh.gif
Бюреков що го забрави ,и баба Корни и нея?!
Mukaveev
,, Топлото ,, е пич.......по негово време топлофикация нямаше дългове......не като сега.
Thursday Next
Цитат(Mukaveev @ 13/07/2019, 20:11) <{POST_SNAPBACK}>
,, Топлото ,, е пич.......по негово време топлофикация нямаше дългове......не като сега.

Не четеш. Вальо Тихото, не Вальо Топлото. Имам предвид Валери Симеонов с акциите му срещу шумните дискотеки по морето.
Бай Иван
Лисенко е твърдял ,че придобитите умения се предават чрез гените.
Бай Иван
"Със сигурност клането на куче не е по-различно от клането на дете". Посмали малко.Има народи които използват кучетата за храна.
Mukaveev
Цитат(Thursday Next @ 15/07/2019, 14:12) <{POST_SNAPBACK}>
Не четеш. Вальо Тихото, не Вальо Топлото. Имам предвид Валери Симеонов с акциите му срещу шумните дискотеки по морето.

ААААааааа Тихото, не знаех , че е Тихото.....
..... просто не му следа глупостите.....а той е добър генератор на такива.
Mukaveev
Нищо де , кажи за Франция......
Mukaveev
Цитат(Shade @ 04/07/2019, 03:39) <{POST_SNAPBACK}>
За да се върна окончателно в България, първо трябва да се пенсионирам.

..... и тая работа не я вярвам, доста хора това казват.
Тук тогава ще караш 2-ро емигранство на стари години......
Mukaveev
Ти си стар капиталист, не си оставил в себе си капка болшевизъм...... трябва да се засрамиш.....
Питето
Ако искаш да разсмееш Господ, кажи му че си имаш твърди планове...
Aya
Стига с тези драми! Връщаме се постоянно- минимум по два пъти в годината, но много внимаваме преди това да сме гледали последната серия на " Откраднат живот" или поне да сме наясно къде се е снимал успешния сериал " Дяволското гърло", иначе веднага ни пресрещат с " Аха! Знаех си аз, че не тий чиста работата" clap3.gif
Karmic wheel73
Като гледам изброил си всичко, даже може да допълня най-важното-КОГАТО БЪЛГАРИНА СИ ПРОМЕНИ МАНТАЛИТЕТА.
Нещо което няма как да се получи изобщо за съжаление.
Винаги съм обичал родината, от патриотичен град съм, града на Христо Ботев, Калофер.
Град с традиции, град дал много на България.
За мен е още по-мъчително опростачването на нацията, чалгарщината и мисълта да врътнем далавера от днес за утре, че вдругиден може да няма гювеч вече. Винаги материализма и мисленето на парче са ме отвращавали.
Нашите и вашите ги има и тук в Норвегия. Дори и сред норвежците. Даже тук връзкарството е още по-голямо реално.
Но генерално българина я кара само за себе си, от днес за вчера и не мисли колективно. И в переспектива.
Работата в екип ни е китайско писмо.
От 10 работника, 8-9 са директори. И има един бай Иван където само работи. И като най-малкото зъбно колело му се... мамата.
Въобще българина не обича да се прее.. ва да бачка много. Гледа на хляба мекото и лекото.
В чужбина обаче българите работим и то много.
Понеже тук си заслужава. Все пак за 8 часа работен ден взимаме горе-долу повече от половин бг заплата, от масовите.
Два дни работа тук са около 300-350 лв нето.
Според зависи къде, за нормални работни заплати говоря.
И все пак нещото което най-липсва е сработена система в бг, липса на корупция и естественно нормални заплати.
Вече и циганите не искат да работят за 500 лв по строежите да речем.
От 2001 година съм навън. И с времето се убедих че съм направил правилния избор.
Макар и все още да изпитвам носталгия на моменти.
Лек за носталгията няма. Но ако си представя само са миг тези 17 изживяни години в Норвегия и да ги бях живял във България.. Ужас.
Нямаше да съм жив вече.
Или от болести, или от пиене и депресия щях да съм на оня свят.
Аз се опитвам винаги и навсякъде да бъда реалист.
Като имам дилема пред мен.. Сядам и чертая на лист графи- негативи и позитиви. И честно пред себе си в дългосрочен план си написвам кое как ще е.
И ако не си заслужава изобщо, изобщо не се захващам.
Време нямам да го губя във безмислени и неработещи неща.Както и не губя време с такъв тип хора.
Karmic wheel73
Напълно прав си. За сина ми съм сигурен че във България едва ли ще живее, но аз лично искам с жена ми дс се приберем на стари години след пенсия към България.
Ако става за живот там естественно. Понеже норвежците масово след пенсия се преселват на канарските острови или по Испания и изобщо на юг.
Има цели колонии пенсионери по Испания, Португалия, Франция..
На топло.
Във България идват бедните, пияндетата и хората от социално-слабата прослойка.
Доста жени познавам, някои колежки на жена ми в работата и казаха че след Съни биич, Златните или Балчик нямало повече да дойдат във България. От средната класа.
Тези където слизат пияни от самолета и се качват пияни и правят проблеми по морето, на тях им харесва. На тях им е все едно, само да наливат в къртичините нон -стоп бира и алкохол.
Един приятел беше пил и ял с един такъв от Осло 5-6 дни. И накрая оня му беше казал-Прекарах приятно и чудесно с теб в Гърция.
Изобщо пиянката не е знаел къде е пил една седмица.
Знаел е само че 1 бутилка Финландия във Норвегия е 3-4 бутилки водка във България. И е пазарувал направо с големите колички алкохол по суперите.
От такива Jaevle nordmenn, България няма нужда.
Явле.. Шибани норвежци.
Karmic wheel73
И аз съм се убедил че като се приберем с жена ми във България(тя е българка) и точно на третата седмица и почваме да мислим за терминал 2.
Колко пъти сме мъкнали бълхи във Норвегия, не е истина.
България лятото е бълхарник.
А за морето не ми се говори.
Дълги години ходихме на Обзор, там най ми харесваше.
Karmic wheel73
Тук си плащаме сметките дигитално, с випс и един клик на телефона.
Билети и карти за градския транспорт също се плащат с телефона с приложения. Ума usb изходи даже по по-новите автобуси и трамвая за да си зареждаш телвфона докато пътуваш.
Кога България ще влезне в час за тези неща?
Ужасно грозно е циганки с кочани билети да ти се качват потни върху теб в рейса между Сл. бряг и Несебър да речем.
Сина ми беше отвратен от такива епизоди. И че няколко пъти му се бяха разходили по краката.
Тук пътуваш спокойно, културно и приятно.
И няма диви контрольори да ти посягат и да те бият.
И да те глобят, поне е културно.
Може да платиш с карта на момента ако искаш.
Изобщо.. С пръдня боя правим във България за всичко.
Норвегия от най-бедна в Европа е може би най-богатата в света днес.
Ама ва умни. Спестяват от петрола.
Над 300 милиарда е олие фонда вече. След като петрола един ден свърши, ще имат пари за десетки години напред в аванс за живот на социална.
Потребител
Цитат
Тук си плащаме сметките дигитално, с випс и един клик на телефона.
Билети и карти за градския транспорт също се плащат с телефона с приложения. Ума usb изходи даже по по-новите автобуси и трамвая за да си зареждаш телвфона докато пътуваш.
Кога България ще влезне в час за тези неща?
...

... убеден съм, че е безсмислено но, ще се опитам да обясня :.) ...

... ако се возите без билет в градският транспорт ще ви глобят ... не сте бил наясно с правилата, глобили са ви и това е баси тъпата държава? ...

... естествено, че бихте могли да използвате безкасово разплащане за придвижване в градският транспорт тук, дори представете си, с един, както се изразихте - клик в програма инсталирана на телефона /самият факт, че използвате "приложение" говори много, също го ползвах несъзнателно преди/ ...

... не сте си направил труда, да проучите обстановката? ... за к`во ви е? :.) ...

... сега за дигиталните разплащания - темата е дълга, но ще предложа пример, който да разберете ...

... парите във банката са си ваши? ... идете в който и да е банков клон, или онлайн във вашият напреднал случай и поискайте да си купите биткойни да речем ...

... както казва един сърбин - свободата е да говориш каквото си искаш и да ядеш каквото има, за съжаление, ние винаги сме избирали обратното ...

П.П. ... USB портове за зареждане имате навсякъде, щото ви се изчерпва батерийката на телефона :.) ...

Поздрави!

Питето
И ние сме като норвежците... преди да открият петрола... ако ми разбираш намека. Ако не, ей ти жокер: Правим боя от пръдня, щото нЕмаме петрол ни за боя, ни за спестяване... Ако искаш да дадеш хубав контрастен пример от скандинавско, сравнявай с Лего и Икеа.
Питето
Какво нещо е реалността, невъобразима работа. Аз се чудех що при дългокосмести животни не успявам да завъдя бълхи от години, пък те гадинките, намерили начин да емигрират... a4dff7b7.gif
Потребител

... предвид обстоятелствата, не бих казал че съм изненадан - в крайна сметка пропагандата върши работа там, където емпатията не успява :.) ...

Karmic wheel73
Биткойните са някакъв нов вид зарибявка и измама.
Дори и да ги има тези неща във България, аз поне не съм бил свидетел на тях. Относно билети и приложения.
Относно другите плащания, има някаква система. Така е.
Но риска да си платиш два пъти и да не е регистрирано.. било то умишленно или без да искат също го има. Няколко пъти лично на мен ми се е случвало. С данъци на имоти. Платени в два различни града. Виси в компа че не е платено, а е било платено. Просто няма нужната сработеност на звената и институциите. Или пък така си докарват пари.
При лекар в Ст. Загора ми беше казано преди години, че може и вътре при него в кабинета да платя.
После се разбра че таксата е била 30 лв на регистратурата, а той ми поиска 35 лв и си ги сложи в джоба. Чисти пари, без касова бележка.
Работил съм по магазини из бг, знам я системата за нечукането в касата и след определен час без касови бележки. И аз самия съм си докарвал пари. Не съм вчерашен. Сиромах човек-жив дявол, е казал народа.
Най-фрапантното е че ми се случи в болница.
И без това съм емигрант за един пър в годината, що пък да не ме делнат малко повече.
С тези 35 лв, нито ще забогатее кожния лекар, нито пък ще ги занесе оттатък.
Сметни обаче 20 човека ако му минат днес като мен.. Охохо..
Не само кой каквото учил, ами кой къде на топличко и на завет се уредил.
Мафия са. И аптеки и лекари.
Тук в Норге е абсурд да се случат такива неща.
Като си плащаш с карта, като стигнеш над 2300 кр ти става безплатно до края на годината.
И получаваш фри корт се нарича.
Вече имам такава, ходя често по лекари и за кръвни проби.
Та така.
Karmic wheel73
Точно пък Икея.. Направи си сам бутик.
Не са особенно качественни нещата там.
За мебели най-вече.
Купуват се тук, понеже са по-евтини, народна верига са.
Същото е и с Мак доналдс тук.
Мак доналдсите са най-мизерните дупки в Норвегия. Ученици, студенти, наркомани и пияндета са им клиентелата.
Има и семейни, ама си е голям шум и кайафония.
Мак доналдс са просто по-евтини като верига.
Аз лично предпочитам Бургер кинг веригата. Малко по-цивилизовано изглеждат.
Като съм в бг и съм бил в Мак доналдс, ами то сякаш си в Шератон..
wavetowel2.gif
Само където ни караха да си плащаме за кетчупа и горчиците.
Тук като си платиш, всички подправки са безплатни. Може да пълниш джобовете с подправки.
Разни забрадени пълнят тук дамските си пантички с пакетчета кетчуп, горчица, течни сметани и пр.
wavetowel2.gif
Питето
Не бе, не ме разбра. Давай пример с идеите и необходимите ресурси зад Лего и Икеа. Първите са тръгнали от отпадъка от дърводелската работилница, и са развили идеята до днешното Лего, а другите са се борили със същите трудности като останалите фирми в бранша, ама днес са напед щото са имали акъл за една идея, а не щото са имали специфични природни ресурси. Като даваш пример с държава, дето си прави парите от петрол, то това не е никакъв пример, щото у нас петрол няма, и няма как да правим като тях. Това с петрола и заделените кинти за населението би било добър пример ама между Норвегия и Русия, или друга петролна държава. Та давай примери с нещо дето го има и в двата случая, щото иначе все едно сравняваш круши с ябълки.
Потребител
Цитат
...
Дори и да ги има тези неща във България, аз поне не съм бил свидетел на тях. Относно билети и приложения. ...

... виждате ли, съществува /не и около вас/ едно понятие - географски тест на Тюринг ... обуславя състояние при което, лишени от привичната си роля за филтриране на реалността, обичайните оценители на стойността на новината се задоволят само с това да 'и сложат етикет :.) ...

https://tickey.me/ - например, предлага билети за всякакъв градски, междуградски и т.н. транспорт в този спирален ръкав ...

... лично, по субективни причини от години не ползвам обществен транспорт но , , подкрепям и приветствам всякакви инициативи намаляващи трафика, като цяло :.) ...

Поздрави отново!

Karmic wheel73
Благодаря.
Karmic wheel73
Така е, права си.
wal
Цитат(Karmic wheel73 @ 30/08/2019, 14:44) <{POST_SNAPBACK}>
Така е, права си.

Споко , не си първият ,който сменя пола на потребителите!!И с мен се е случвало.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.