Бай Иван
21/07/2019, 11:00
. Проблема е, че точно на този народ му е сбъркан чипа.
Ако беше чип - лесно.Препрограмираш и готово.Може да се вдигне народ,когато му стане по- тежко от вчера.Българина е на толкова ниско ниво,че просто няма как да стане по- тежко.Въпреки ,че сме зад Ботсуана,все намираме факти,как сме били напреднали.Не трябва да се пренебрегва и зависимостите на нашия елит от чужди партии.Също така 2 млн софиянци които са на по-високо ниво в хранителната стълбица.И така изгледите за някаква промяна клонят към нула за сега.Но ,ако не говорим за това ,хептен ще затънем в блатото.Има някаква надежда ако промяната започне от вън.Само Швейцария за сега стои като остров в океана.
Иска ми се да видя как ще стои Ботсуана с девет петилетки СССР-ски социализъм и без диамантите... А и както комунистите промениха чипа на българина в рамките на две петилетки, за същото време може да има и друга промяна, евентуално към по-добро. Ей там е номера, какво да се прави през тези две петилетки, та една критична маса българи да си променят мирогледа без(преди) да емигрират.
Аз знам само за едно правителство на Костов 1997-2001 г.Тогава още го нямаше т.нар. закон за досиетата.Няма от къде да знае кой какъв е бил.
Какво не ти допадна в книгата му, къде излъга?!Питам ,щото и аз я четох , и аз не съм съгласен някои неща. ,ма чак да съм втрещен!!
Забрави ли вече, че смени един взвод министри? И как си представяш да не е знаел за ДС миналото на своите съветници, министри и зам.министри?!? Ами нали дясната му ръка ген.А.Атанасов беше шеф на НСС или иначе казано контраразузнаването? От тази позиция той е имал достъп до всички масиви! Не му е трябвал никакъв Закон за досиетата, за да надниква в чийто и да е досие, което впрочем и е правил спорадично. Нещо повече, дори е знаел,че двамата му заместници са бивши кадрови офицери от ДС, а единият дори е бил с железни връзки с "Позитано"20. Найс, а?
Хайде, стига вече наивност!
Още в далечната 1988г Иван Йорданов Костов задочно е представен на А.Луканов от акад.Евгени Матеев (съветник на Т.Живков) и проф.Иван Илиев (съветник Гриша Филипов). По това време някои от висшата номенклатура вече са знаели от две години накъде отиват нещата и са строили схемите за "работническо-управленското изкупуване на предприятията". До Виденов това е бил терминът в документите, после ги прекръстват на "работническо.мениджърски дружества" - РМД. Малко хора знаят, че идеолог на РМД-тата е "червеният капиталист" Андрей Карлович Луканов, която той представя още на Кръглата маса през март 1993г., а законодателната рамка за създаването им е написана при кабинетите на Л.Беров и Ж.Виденов и приета съответно от 36-тото и 37-мото НС. В това отношение Костов просто идва наготово - стъпва върху одобрена вече нормативна уредба и като верен последовател на Луканов започва ударно да реализира идеята му за канализирана смяна на собствеността. Тогава си мислихме, че по ирония на съдбата самата схема, измислена от Андрей Карлович и социалистите и известна с абревиатурата РМД, ще бъде приложена от СДС. Обаче се оказа, че иронията съвсем не е случайна. Раздържавяването в България няма друг аналог в Източна Европа. С изключение на Русия, разбира се.
Ей така, старата олигархия - апаратът и управленските му кадри запазиха властта си, с други думи: комунистическата номенклатура се конвертира в икономическа. И затова огромна заслуга има г-н Иван Костов!
Луканов я измисли, Виденов я легализира, Костов я осребри! През 2004г. се запознах с Фил Филипов, кумуваше на сватбата на мой приятел в Пловдив. Имахме възмоност 2-3 дни да пътуваме и разговаряме. Той ми каза същото: "Придобиваш закъсала компания, изправяш я, довеждаш я до печалба и я продаваш 10-100 пъти по-скъпо. Мога да им покажа как става това. Стара техника, технологии - това не е проблем да бъдат сменени". Човекът с това се занимава и с това е натрупал милиардите си, за да стане един от най-богатите 10 в света за един период от време. И познай, до нито една сделка обявена официално от АП не беше допуснат. Дружествата все отиваха у някой друг.
Та така, дали Костов е нечий проект на някого от червеният октопод? А? Как мислиш? Въпросите са риторични, разбира се. А с книгата си пича е изпрал яко биографията си.
Коментирай и законът за конфискация имуществото на БКП и как покрай "ушите" на И. Костов, финансов министър тогава, се изпариха парите на БКП-то...
Потребител
21/07/2019, 23:28
... да си призная, не съм сигурен, че разбирам поантата на тази тема ...
... ако желанието е тук да стане Германия - за щастие, понастоящем съществува свободно движение на стоки ...
... между другото, темата за 80-те процента е на Едгар Алън По ... най-забавното в случая е, че цитата озвучава това, в което са убедени 80% от хората на планетата - всеки мисли, че именно Той принадлежи на останалите 20% :.) ...
... конструктивно погледнато въпросът е друг - ще сторим ли мандри, или ще я караме както си знаете? :.) ...
Коментирай и законът за конфискация имуществото на БКП и как покрай "ушите" на И. Костов, финансов министър тогава, се изпариха парите на БКП-то...

Оффф, то да е само това! Не са едно или две решенията на Костав и тогавашното мнозинство, които по един много странен начин съвпадаха с интересите на комунягите тогава. Много неща минаха покрай ушите му в угода на БКП/БСП тогава, пък и сега.
При едно представяне на книгата му в bTV Костов се жалваше, че поради това,че България не успяла да надживее посткомуниситческия синдром, декомунизацията в България не станала, както Конрад Аденауер бил направил денацификацията в Германия след войната. Пак обществото му виновно! Какво невероятно, чудовищно безочие!
Луканов презираше народа си, за Костов главният враг е винаги обществото! "Ами аланкоолу, нали точно ти имаше златен шанс когато му беше времето да прокараш лустрационните закони бе?!?! Защо не го направи бе? Хората точно това очакваха от тебе бе, Костов! Значи идеите му са велики и само в полза на обществото, искал да декомунизира обществото, ама то понеже невежо и просто живеещо все още с комунистическите си носталгии не ги разбрало и затова веднага след катастрофалната загуба моментално зае обидена поза. Ега ти гьонсуратя! Ами точно затова загуби бе Костов, и винаги ще губиш оттук нататък".
Ама вие двамата наистина сте очаквали Костов да е някакъв Месия с магически способности, и като поеме поста да размаха вълшебен жезъл и да прогони злото в дън гори Тилилейски... Аре леко малко с мераците дето не стъпват върху възможности. Просто няма как да се получи, всичките комунисти да имат кинти, да имат апетити за едни далавери и силови организации дето да им помагат, а един човек да ги отсвири, при това зад гърба му да има народ със сбъркан чип, дето само седи и чака. Вие какво бихте постигнали, а? Ако тръгнете с рогата напред, ще си счупите главата в стената или ще ви поръчат набързо. Такива големи маси от хора, които имат яка инерция в мисленето няма как да направят рязък завой без брутално (животозастрашаващо, щото по-малко не върши работа) външно въздействие. Такъв би, незнамсикъв бил, ми с такъв материал около него, това е успял да постигне. А и не е лесно да пробуташ на комунистите собствените им заводи-недоносчета, при това те самите да ги искат. Жалко че не успя да затвори и Кремиковци, та още години наливахме грешни данъчни пари в него. Отделно, че преди него хвърлиха лева в бездната и докараха пенсиите до под 5долара, а той успя да закрепи държавната валута, социалните плащания и побутна икономиката. Дори успя някак си да "свие сърмите" на мутрите, щото се бяха разпасали яко. Също не допусна албански бежанци и куп още неща, дето днешните политици не смеят дори да си ги помислят. Е, далеч е от "целия в бяло", ама е много по-далече от "черен като дявола".
Тарабас
22/07/2019, 17:34
От средата на 40-те се е давало предимство и са се тикали напред само хора, които са удобни и покорни и най-вече неграмотни и лесно за манипулиране. Тълпи от селата са се инсталирали по всичките етажи на управлението. Хора които са знаели къде ще се върнат, ако не спазват линията. Тая маса се размножава поколения наред не само у дома, под чаршафа. Тея се размножават по цялата стълба на обществото. Поколения наред. До ден днешен. Социалистическият манталитет е чума. И не се затрива с тричане.
Никакъв шанс!
Това е точната горчива истина...
Ама вие двамата наистина сте очаквали Костов да е някакъв Месия с магически способности, и като поеме поста да размаха вълшебен жезъл и да прогони злото в дън гори Тилилейски... Аре леко малко с мераците дето не стъпват върху възможности. Просто няма как да се получи, всичките комунисти да имат кинти, да имат апетити за едни далавери и силови организации дето да им помагат, а един човек да ги отсвири, при това зад гърба му да има народ със сбъркан чип, дето само седи и чака. Вие какво бихте постигнали, а? Ако тръгнете с рогата напред, ще си счупите главата в стената или ще ви поръчат набързо. Такива големи маси от хора, които имат яка инерция в мисленето няма как да направят рязък завой без брутално (животозастрашаващо, щото по-малко не върши работа) външно въздействие. Такъв би, незнамсикъв бил, ми с такъв материал около него, това е успял да постигне. А и не е лесно да пробуташ на комунистите собствените им заводи-недоносчета, при това те самите да ги искат. Жалко че не успя да затвори и Кремиковци, та още години наливахме грешни данъчни пари в него. Отделно, че преди него хвърлиха лева в бездната и докараха пенсиите до под 5долара, а той успя да закрепи държавната валута, социалните плащания и побутна икономиката. Дори успя някак си да "свие сърмите" на мутрите, щото се бяха разпасали яко. Също не допусна албански бежанци и куп още неща, дето днешните политици не смеят дори да си ги помислят. Е, далеч е от "целия в бяло", ама е много по-далече от "черен като дявола".
Мдааа, да видим: Луканов презираше народа си, Костов винаги е страдал от комплекс, че народът не го разбира, Симеон пък реши,че чипа на народа е сбъркан, Борисов пък изохка,че мат'рияла е лош...И това ако не е откровен цинизъм, щеше да е простащина! Амииии... на пишман водачи народът им виновен! По морето казвахме в такива случаи: "На калпав моряк - водораслите му пречат"!
Малко документирани факти: По време на банковия колапс и хиперинфлацията, (за което също има вече документи, че е предизвикана) кабинетът Виденов решава да се въведе Паричен Съвет, т.е. Валутен борд. Но тъй като правителството на комунягите е отнесено скоропостижно, го въвежда служебния кабинет на Софиянски и така стабилизира валутата ни. Костов до март 1997г. отхвърля категорично въвеждането на валутен борд у нас, но след срещата си със Сорос в Будапеща изведнъж се оказва върл привържник на споразумение с МВФ. Тц, тц, тц, гледай ти каква светкавична метаморфоза! Какво ли я е предизвикало?
По въпроса за "свиването на сърмите" на мафията: Костов прави няколко срещи с някои от знаковите висши офицери от ДС, след което се организира една среща с босовете на бг-мафията тогава, на която им обещава бизнеси за милиони на светло и си стискат ръцете. Не, че след това убийствата спряха, но поне се поразредиха.

И на това му казваш "свиване на сърмите"! Е, няма що!
Албанските бежанци не бяха допуснати в Българие не от грижа за народ и държава, и не защото Костов е решил така! Помисли малко, може и да се досетиш. Но определено няма никаква заслуга за това. Останалото ти е празно бръщолевене и няма какво да коментирам.
И ти очакваш некой Крали Марко да вземе властта, да нашока лошите от раз и да оправи акъла на народа... Гледай за африканската чума по свинете, как 360 свине от дворчетата, прецакаха 17 000 легални животни и ми обяснявай как по-голямата част от народа била разумна и адекватна...
И ти очакваш некой Крали Марко да вземе властта, да нашока лошите от раз и да оправи акъла на народа... Гледай за африканската чума по свинете, как 360 свине от дворчетата, прецакаха 17 000 легални животни и ми обяснявай как по-голямата част от народа била разумна и адекватна...
Ти май се опитваш да ми вменяваш и приписваш неща, за които не съм говорил, а и няма начин да знаеш дали си мисля! Или може би говориш със себе си?!
Карам по това дето го пишеш, другото е в твоя си телевизор. Ей на: "Мдааа, да видим: Луканов презираше народа си, Костов винаги е страдал от комплекс, че народът не го разбира, Симеон пък реши,че чипа на народа е сбъркан, Борисов пък изохка,че мат'рияла е лош...И това ако не е откровен цинизъм, щеше да е простащина! Амииии... на пишман водачи народът им виновен! По морето казвахме в такива случаи: "На калпав моряк - водораслите му пречат"!
Дотук е ясно, че народа очаква Крали Марко, а политиците искат подкрепа, което доказва каквото съм писал. А онова за моряците и водораслите, е напълно погрешно поставено в ситуацията, щото на кораба няма демокрация, а и екипажа усеща, че от него зависи дали ще опре до спасителните лодки, та там нещата се случват по съвсем друга схема.
За другото: "...Малко документирани факти: По време на банковия колапс и хиперинфлацията, (за което също има вече документи, че е предизвикана) кабинетът Виденов решава да се въведе Паричен Съвет, т.е. Валутен борд. Но тъй като правителството на комунягите е отнесено скоропостижно, го въвежда служебния кабинет на Софиянски и така стабилизира валутата ни. Костов до март 1997г. отхвърля категорично въвеждането на валутен борд у нас, но след срещата си със Сорос в Будапеща изведнъж се оказва върл привържник на споразумение с МВФ. Тц, тц, тц, гледай ти каква светкавична метаморфоза! Какво ли я е предизвикало? "
Ма да бе, тези дето сътворяваха хаос и хиперинфлаця щели да я оправят, или пък Софиянски за управление от нЕколко седмици (служебно правителство) щял да вкара държавата в пътя... Верно ли го вярваш? Най-логично би било да "топат топката", та кредитните милионери още по-евтино да си изплатят заемите (поне аз така бих направил на тяхно място, щото си струва). И аз щях да съм против тези да пипат каквото и да било, щото им нямам доверие. Просто бих искал сам да водя нещата, за да съм сигурен, че ще стане на моята, а не да ми обещават едно, а да го свършат като кучето на нивата. Като се позамислиш, и тези отвън също са нямали доверие на провалените и служебно назначените, ама са кандисали на нормално избрания за дълъг срок...
А иначе за чипа на народа, ми прави са, трябва си яка промяна. Ако попрочетеш малко българска художествена литература, ще видиш че програмата си е такава още от преди освобождението, а голяма част от новодобавените функции (особено тези от соца) са направо антилогични.
Няма държава, дето да се е справила с наливането на вода в продънена каца. Просто държавата трябва някак да обясни на електората, че няма безплатен обяд, нито може да осигури нещо над реалните възможности на самото общество. Сега, че хората имали мечти държавата да им сипе, да им сервира и да ги покани на безплатна трапеза, това си е проблем на самите хора, не на държавата.

Докато хората искат лекар на село от 300 чиляка, все ще остават излъгани. Пък тези дето им искат гласовете на тези 300 авантаджии, ще направят така че накрая хем няма да има лекари по малките селища, хем всички лекари ще си плащат обучението и после ще дерът яко на частно всички наред...
agrippa
28/07/2019, 05:02
Питам, щото ми се струва, че всичките беди ни идват от назадничавия манталитет и голямото его. Тях ако поправим (добре де, поне да ги шунтираме да не ни пречат) другото само ще си дойде на мястото. Та как смятате, какви са вариантите за бърза промяна в манталитета на един народ.
Виж сега, фатални беди има от твоя гледна точка, според много всичко си е наред и нещата се опичат както трябва. Много сме различни по исторически причини и възприемаме различно действителността. А бързо и лесно оправяне и промяна на чипа просто няма. Даже и саздателите ни не се отруждават да го правят, просто има много различни народи с различан манталитет и нагласи и който оцелее в тия или други условия, той продължава. Консервативния манталитет помага за оцеляване в трудни условия, но може би не допринася за добър и достоен живот, поне някои така смятат. Може би не трябва да има такава държава, щом е толкова проклета и злощастна? А народа да се пръсне, кой – накъде, според харесвания от него манталитет и така да е щастлив поединично? За някои това пък е еретична идея, щото нещата бавно и постепеннно се оправят и някой ден ще са чудесни.
В другите общества не всичко е цветя и рози, вярвайте ми. Да, разсъждават като клонинги, държат се адекватно и предвидимо (или поне така изглежда) и нещата в държавата вървят в определена посока. Обаче ако изведнъж се влошат критично, много от тях не виждат приемлив изход, освен да изпушат и да свършат зле. Българина поне си мечтае за емиграция, като възможен изход, макар и никога да не се реши на такава.
Влизането в ЕС нали беше с такава идея: да ни научат да живеем и работим по европейски. И какво стана, или още е рано за равносметка? Сега пък и многообразието и културата трябвало да се съхранят, манталитетите в това число. Няма оправяне, евентуално намалява бройката, накрая остават предимно доволните, позитивните и адаптивните. Проблема е, че времената също се менят доста бързо и това което вчера е било страхотно, утре вече не върши работа.
Оставяме нещата на естествения подбор, казваш, и когато както се случат. Става, и това е работещ вариант (при това е най-сигурния и доказан вариант досега), ама моята гледна точка е по-близо до тази на военната медицина: имаш обучени войници (при това вече имат и боен опит и са на фронтовата линия) които са ранени, и е далеч по-удачно да ги лекуваш (веднага, нищо че е скъпо и трудно, което дава огромен шанс за оцеляване и връщане в прилично състояние), отколкото да ги оставиш на естествения подбор, а загубите да попълваш чрез обучение на нови войници и докарването им отдалече...
Най-малкото нямам възможност да изчакам век, век и нещо докато се промени чипа по естествен път. Отделно, че самия чип е бил повреден в рамките на две десетилетия, та явно схемата на чипа позволява бърза промяна в една или друга посока. Та търся такава комбинация от принуди и файди, която бързо да промени програмата на чипа към по-адекватен вариант. Хем няма нужда от кой-знае каква голяма и коренна промяна, трябва само достатъчен начален тласък в подходящата посока.
Карам по това дето го пишеш, другото е в твоя си телевизор. Ей на: "Мдааа, да видим: Луканов презираше народа си, Костов винаги е страдал от комплекс, че народът не го разбира, Симеон пък реши,че чипа на народа е сбъркан, Борисов пък изохка,че мат'рияла е лош...И това ако не е откровен цинизъм, щеше да е простащина! Амииии... на пишман водачи народът им виновен! По морето казвахме в такива случаи: "На калпав моряк - водораслите му пречат"!
Дотук е ясно, че народа очаква Крали Марко, а политиците искат подкрепа, което доказва каквото съм писал. А онова за моряците и водораслите, е напълно погрешно поставено в ситуацията, щото на кораба няма демокрация, а и екипажа усеща, че от него зависи дали ще опре до спасителните лодки, та там нещата се случват по съвсем друга схема.
Никакъв Крали Марко не чака народа, ами си е припомнил притчата за неволята и всеки се оправя както може.
И не си разбрал поговорката: Капитанът е този, който сам и единствино той носи отговорност за кораба и екипажа. Дори лоцмана да халоса кораба в рифа, отговорността пак е на капитана. Спирам с примери от морската практика, защото явно ти е чужда, но няма да чуеш капитан да се оплаква от екипажа си.Никъде по света!
За другото: "...Малко документирани факти: По време на банковия колапс и хиперинфлацията, (за което също има вече документи, че е предизвикана) кабинетът Виденов решава да се въведе Паричен Съвет, т.е. Валутен борд. Но тъй като правителството на комунягите е отнесено скоропостижно, го въвежда служебния кабинет на Софиянски и така стабилизира валутата ни. Костов до март 1997г. отхвърля категорично въвеждането на валутен борд у нас, но след срещата си със Сорос в Будапеща изведнъж се оказва върл привържник на споразумение с МВФ. Тц, тц, тц, гледай ти каква светкавична метаморфоза! Какво ли я е предизвикало? "
Ма да бе, тези дето сътворяваха хаос и хиперинфлаця щели да я оправят, или пък Софиянски за управление от нЕколко седмици (служебно правителство) щял да вкара държавата в пътя... Верно ли го вярваш? Най-логично би било да "топат топката", та кредитните милионери още по-евтино да си изплатят заемите (поне аз така бих направил на тяхно място, щото си струва). И аз щях да съм против тези да пипат каквото и да било, щото им нямам доверие. Просто бих искал сам да водя нещата, за да съм сигурен, че ще стане на моята, а не да ми обещават едно, а да го свършат като кучето на нивата. Като се позамислиш, и тези отвън също са нямали доверие на провалените и служебно назначените, ама са кандисали на нормално избрания за дълъг срок...
Ха, ха, ха...Просто не знаеш колко си прав в наивността си. Ами точно тези, които предизвикаха "хаоса и хиперинфлацията", те го и укротиха. А от Костов не очаквахме кой знае колко - само да прокара лустрационните закони, само на това се надявахме!
А иначе за чипа на народа, ми прави са, трябва си яка промяна. Ако попрочетеш малко българска художествена литература, ще видиш че програмата си е такава още от преди освобождението, а голяма част от новодобавените функции (особено тези от соца) са направо антилогични.
Талантливият майстор работи с материала, с който разполага и в този смисъл, един политик/водач публично да се жалва от народа си най-малкото го прави жалък, щото няма как да се внесе народ отвън.
Вероятно трябва промяна, но както вече ти отговорих в друг пост, няма как да стане бързо. Никой не можеш да промениш насила, освен ако не поиска. И тогава започни промените първо от себе си!
Манталитетът на един народ се формира с векове и върху този процес са повлияли много социално-исторически и др. фактори, събития, обстоятелства.Народът ни през различните епохи е формирал качества, които са му помогнали да оцелява, но които сега ни изглеждат архаични, дори вредни, но и сега също биха били полезни. Пък и фокусирайки се само върху негативните, пропускаме да забележим положителните.
Не съм съвсем сигурен, че манталитета може да се променя, но със сигурност може да се развива и за това се започва с образование, образование и пак образование! Справка: Сингапур, Финландия, Китай и др.
Alexfield
30/07/2019, 14:14
Българският чип е повреден много отдавна. Изобщо не са само последните 20 години.
Ще прощаваш, ама "за две десетилетия" е различно от "последните две десетилетия". Просто на комунистите им бяха достатъчни само двайсетина години след 1944, за да направят от масовия българин калпазанин.
Alexfield
31/07/2019, 15:28
Да, с това уточнение вече се съгласявам. Ама комунистите какво направиха? Разстрелваха докато не останаха желаещи да им се противопоставят.
Към лошо промяната винаги е по-бърза и по лесна. Да разрушиш изграденото е по-лесно от колкото да го съградиш.
Сега имаме тъп и прост народ. Не можем по комунистически да ги разстреляме и да оставим само умните. Не само ще останем без хора, а и с методите на комунизма няма как да построиш демокрация.
С това считам, че съм се обосновал, защо няма как бързо да оправим чипа. Образование трябва, а това значи поколения.
Да, с това уточнение вече се съгласявам. Ама комунистите какво направиха? Разстрелваха докато не останаха желаещи да им се противопоставят.
Към лошо промяната винаги е по-бърза и по лесна. Да разрушиш изграденото е по-лесно от колкото да го съградиш.
Сега имаме тъп и прост народ. Не можем по комунистически да ги разстреляме и да оставим само умните. Не само ще останем без хора, а и с методите на комунизма няма как да построиш демокрация.
С това считам, че съм се обосновал, защо няма как бързо да оправим чипа. Образование трябва, а това значи поколения.
Хм, разстрелите далеч не са само това,което комунистите са извършили тогава. Противно на комунистическата пропаганда, съпротивата на българският народ срещу комунистическата власт започва веднага след узурпирането й с помощта на съветската армия и е продължила чак до 1956г. И е била три пъти по-масова и четири пъти по-дълга от смешно наричаната "антифашистка" съпротива на комунистическите "партизани" преди 9.IХ. Затова,комунистите никак, ама никак не обичат да говорят за този период, защото категорично поставя под съмнение референдума за република и заличава тотално досегашните им твърдения, че народната власт била посрещана с всеонародно веселие с цветя и хорА. В първите месеци след съветската инвазия комунистите избиват около 30 000 души от националния елит. В планините излизат стотици хора, даже цели семейства, масово подкрепяни от ятаци и помагачи в селата и градовете.Комунистите са били истински изплашени! Съветизацията на страна е извършена с чудовищни репресии, с насилствено отнемане на частната собственост, с овластяването на най-мързеливите и криминални съселяни, с гладуващият в ТКЗС-тата добитък. И като имаш предвид, че около 80% от българското население тогава е живеело в селата, веднага става ясно, че най-засегнати от репресиите са българските селяни. Още тогава започва съсипването българското селско стопанство и още тогава започва обезлюдяването на първите села. Тогава и започват кражбите от кооперативната собственост. Както казваше един мой приятел-писател:
"От тогаз нататък за българина лъжата става неговото откровение, а кражбата - неговото съкровение! От тогава българина е формирал едно ново качество - става притворен!" Ето как една епоха може да породи, да отпечата нови качества в народопсихологията ни. През 1956г. веднага след разгрома на последната горянски отряд в Сливенско, В.Червенков се разпорежда паметника на Армията Освободителка (тогава така се е наричал) да бъде издигнат в най-кратки срокове, за да напомня на българите,че всяка съпротива срещу комунистическата власт е безсмислена, тъй като съветската армия винаги ще е насреща. Точно комунистическата пропаганда целенасочено в продължение на 40 години налага у българина синдрома на сателита:"Ние сме малък народ и малка страна - от нас нищо не зависи, ние сме зависими от големите." (Не пропускат случай да ни го напомнят и сега!) Точно тя изгражда у нас,че нищо не зависи от обикновения, малък човек, точно тя раздели правдата на Малка и Голяма.
Българина не е тъп, нито прост. Много добре разбира, че тези, които ни управляват в сегашните времена са същите от онези времена, когато са му отнели всичко - не само имотите, но и душата му Затова не им вярва, не вярва на тяхната държава, защото това не е неговата държава!
Вярно е, ама днес източника на заразата го няма (е, поне се разпадна и военната му заплаха я няма), та ако може да подскажеш и някакво лекарство или поне диета за оправянето на манталитета, и ако може да има нЕкакви бързи (прилични и видими) резултати, въпреки и напреки старите навици. Некак си, ако може дЕдовците да се сетят че се учи цял живот и да понаучат туй-онуй от внучетата в странство, та да си пооправят старините.
Вярно е, ама днес източника на заразата го няма (е, поне се разпадна и военната му заплаха я няма), та ако може да подскажеш и някакво лекарство или поне диета за оправянето на манталитета, и ако може да има нЕкакви бързи (прилични и видими) резултати, въпреки и напреки старите навици. Некак си, ако може дЕдовците да се сетят че се учи цял живот и да понаучат туй-онуй от внучетата в странство, та да си пооправят старините.
Не дедовците трябва да се учат от внучетата, а внучетата трябва да понаучат това-онова от дедовците вместо да им се присмиват, че нямат смартфони и лаптопи. Иначе внучетата, които откровено си мечтаят за живот като при Тато ще стават все повече. Точно това се опитвах да обяснявам от толкова постове:
Източникът все още е жив, в друга мимикрии! И унищожаването му с административни решения няма да стане нито бързо, нито успешно. И нито тояги, нито моркови ще помогнат. Хората не са добитък, нито роби, за да се прилагат такива методи. Трябва да се заличават упорито и последователно условията на живот на тези мимикрии. И в тази посока не сме постигнали много. Пропуснахме момента, когато способностите му да мимикрира можеха да бъдат орязани. В интерес на истината, в другите бивши съветски сателити, декомунизацията също боксува (вкл. и в бившата ГДР), но там където имаше лустрация условията за мимикрия са значително ограничени. В България нещата са много по-сложни. 30 години се поведохме по баламосването и глупостите на комунистите, и сега "дайте да видим какво да направим, ама да стане бързо". Ами, никога нищо добро не е ставало с бързане през куп за грош. Не съм сигурен,че комунизма е зараза, но ако условно приемем, че е така, тогава противодействието трябва да е ваксина, за да се отстраняват в зародиш причините, а не да се лекуват симптомите. Първо трябва изцяло, безпристрастно и изключително задълбочено и детайлно да се изучат всички поражения нанесени от комунистите и системата им върху българската народопсихология. А те са огромни! След което да се внесе в учебниците по история и задължително да се научава от поколенията, за да знаят завинаги, че
комунизма е по-страшен дори от фашизма! Имай предвид, че мощната съпротивата срещу това да стане от страна на БКП/БСП не е никак случайна. Това че "Историята" като учебен предмет за миналото не е толкова важна за съвременните поколения, защото светът се развивал технологично, глобално и др.бля-бля, се лансира постоянно точно от техни хора в медиите. Обаче както е казал един мъдрец, ако искаш да провидиш бъдещето на един народ, погледни в миналото му. Затова истината за миналото трябва да се изучава и научава. И затова пак казвам, образование, образование и пак образование! Няма друг начин! А ние в България 30 години си правим експерименти с образователната система (най-вероятно умишлено и целенасочено водена към зле) и резултатите са налице. Предполагам, че никак не ти харесват, нали?
Това за "ваксинирането" ми харесва, там ще е разковничето. Като го изпиташ на собствен гръб (дори в олекотен вариант) почваш да мислиш по друг начин. Примерно веднъж седмично задължително да чакаш три часа на опашка за нещо елементарно (маслини, пипер, тоалетна хартия) и надали ще ти харесат времената на дядо ти. Има резон във ваксинирането, ама е трудно да се измисли адекватен вариант.
Повече ме притеснява "сиромахомилството" (и неговата разновидност "криворазбраната социалност"), щото всичките "изми" (социал... попул.. фаш.. комун..) все са започвали стъпвайки върху "оправянето на бедните". Та си мисля, ако няма достатъчно бедни за оправяне, то и тези "изми" няма да се развиват до опасни нива. А оправянето на бедните става бързо, щото всеки има мерак да не е в категорията, само да намери начина...
Това за "ваксинирането" ми харесва, там ще е разковничето. Като го изпиташ на собствен гръб (дори в олекотен вариант) почваш да мислиш по друг начин. Примерно веднъж седмично задължително да чакаш три часа на опашка за нещо елементарно (маслини, пипер, тоалетна хартия) и надали ще ти харесат времената на дядо ти. Има резон във ваксинирането, ама е трудно да се измисли адекватен вариант.
Повече ме притеснява "сиромахомилството" (и неговата разновидност "криворазбраната социалност"), щото всичките "изми" (социал... попул.. фаш.. комун..) все са започвали стъпвайки върху "оправянето на бедните". Та си мисля, ако няма достатъчно бедни за оправяне, то и тези "изми" няма да се развиват до опасни нива. А оправянето на бедните става бързо, щото всеки има мерак да не е в категорията, само да намери начина...
Две основни неща трябва да бъдат пипнати здраво, за да тръгне България по добрия път:
1. Икономика. Развитието на икономиката винаги води до свеждане на бедните до една обхватна граница. По-голямата част от нашата икономика е в ръцете на бивши номенклатури и/или бивши ДС служители, които като им заговориш за инвестиции все едно им бъркаш в д..то. Очебийно отвратителен пример: Иво Прокопиев преди да продаде Каолин на немците през 2014г. Влизането на стратегически инвеститори в България пообърка сметките на тези номенклатури. Но нестабилното законодателство е една от основните пречки за привличането на всякакъв тип нови инвеститори, пречи и на предпримчивоста на младите и не толкова млади българи. Пример: Закона за социалното осигуряване от 2000г. до сега е претърпял 138 промени, т.е. на година средно по около 7 пъти. Хайде сега се постави на мястото на кой да е инвеститор, как би се почуствал ако вече си инвестирал 10 000, 100 000,1 млн. лв....и в последната секунда държавата по средата на играта промени правилата? Как мислиш, тази нестабилност дали е случайна и/или заради некадърни законодатели? Но не е само това.
2. Образователна система. Образованието, разбирано като знание и познание, е в основата на всеки прогрес, затова у нас битката за образователната система е толкова тежка и продължителна.
Не е нужно човек да е чел Сун Дзъ, за да разбира,че за да излезе победител в една битка, преди всичко трябва отлично да познава противника си. Познаваш ли противника и неговите цели, методи и маниери на бой битката е наполовина спечелена.
А на мен ми се струва, че двете неща са преборване са чувството за безнаказаност и егоизма( докаран до степен "на Вуте да му е по-зле"). Икономиката и образованието са от към последиците на двете неща.
Бай Иван
07/08/2019, 13:56
Здравеопазването,както и армията ,са предимно разходни пера.Няма такова жуотно като печелившо здравеопазване./ако наистина е здравеопазване/.В София направиха мозъчна операция на англичанка,която трябваше да чака с месеци да и дойде реда в Англия.Сигурен съм ,че за тази жена нашето здравеопазване е по -добро от английското.
Бай Иван
07/08/2019, 14:07
+1.Изчезна българския борчески дух.Чрез моркова и тоягата,смениха чипа на българската интелигенция,/главно с тоягата/така ,че още не можем да се осъзнаем.
Бай Иван
07/08/2019, 14:34
Мимикрията на комунизма е едно на ръка.Комунизма нямаше да стане толкова популярен,ако не беше амбалажа му от Свобода ,братство и т.н.Под амбалажа - жив тоталитаризъм.Същото се получава и с амбалажа - Демокрация.Под амбалажа - малко по-лека форма на тоталитаризъм.А, фашизмът - тоталитаризъм без амбалаж.Истинската демокрация е запратена в трета глуха линия,от слугите на едрия капитал- медиите,и политиците.
Свобода ,равенство ,братство е лозунга на Френската революция.
Комунистите може и да са го откраднали по някое време ,те в краденето са майстори но не на това се дължи популярността на тази идея.
А на мен ми се струва, че двете неща са преборване са чувството за безнаказаност и егоизма( докаран до степен "на Вуте да му е по-зле"). Икономиката и образованието са от към последиците на двете неща.
Ха, ето тук се разминаваме отдавна. Безнаказаността и егоизма (дори бих добавил животинския егоизъм) са субективни качества, а икономиката и образованието са обективни обстоятелства и условия, в които може да се развиват индивидите. Хората се адаптират и живеят според условията, в които са поставени.
Мимикрията на комунизма е едно на ръка.Комунизма нямаше да стане толкова популярен,ако не беше амбалажа му от Свобода ,братство и т.н.Под амбалажа - жив тоталитаризъм.Същото се получава и с амбалажа - Демокрация.Под амбалажа - малко по-лека форма на тоталитаризъм.А, фашизмът - тоталитаризъм без амбалаж.Истинската демокрация е запратена в трета глуха линия,от слугите на едрия капитал- медиите,и политиците.
Опитай се да формулираш "
истинска демокрация", моля те! Това е едно!
Второ, комунизмът никога не е бил
популярен никъде сред обикновените хора на планетата. Комунистическите идеи са били популярни сред много малки обществени групи (малки, та чак маргинални) от лентяи! 95% от обикновените хора са били любопитни донякъде към някои от тези идеи, но дотолкова доколкото не засягат собствеността им. Затова комунизмът навсякъде е налаган насилствено, с жестоки репресии, именно защото е бил нежелан от хората. В Русия обстоятелствата са специфични и там сатрапа Ленин съзнателно и целенасочено е докарал страната си до унищожителна гражданска война. Но къде комунистите не са правили граждански войни?
Аз категорично заявявам, че
комунизмът е идеология на лентяйството и 99% от хората на планетата разбират това и затова винаги ще бъдат срещу нея!
Бай Иван
09/08/2019, 17:52
Френската компартия наброяваше о/о 2млн членове.Италианската и тя.Америка, Германия и т.н. Много се подлъгаха по опаковката.А, истинската демокрация е тази на древна Гърция.С разрастването на населението стана много сложно такова управление и се премина на представителната демокрация.Така се появи политическата класа която отново започна да се изражда в тоталитаризъм.Самото устройство на която и да е партия е на принципа на единоначалието.С въвеждането на компютрите отново имаме шанс да се върнем към пряката демокрация.Да, ама не.Лидерите ще изпуснат лостовете за управление,и ще станат ненужни.Освен това курса на глобализация,също ще се провали.На разни билдерберги,масони,трилатерални комисии и т.н. ще стане почти невъзможно да командват така получилите се разнопосочни течения,което ще им намали печалбите.А, как точно ще стане тази пряка демокрация съм описал в нова изборна система,която не веднъж съм публикувал,но ще се радвам ако някой отново прояви любопитство.
Бай Иван
09/08/2019, 18:15
А,на кое?
Хората отдавна са се научили да променят средата в която живеят, та от там и субективните неща прецакват (в нашия случай) обективните. Ако имаш чувството за безнаказаност, то със сигурност и икономиката ще ти е огъната и направена по това чувство — с "опраскването" на конкуренцията с неконкурентни принципи, с яко крадене на каквото се сетиш (от работниците през марките, та чак до самата фирма на конкурента), от там и ръста на икономиката се определя от средата, а в една такава среда, ресурсите или се крият, или се изнасят, или се изразходват за защита което пък прецаква ръста на създаваната себестойност... Накратко: за къв да се мъча да правя голяма фирма дето да прави големи неща, ако ще трябва френския посланик да ме спасява от родния съд и схемите около него...
Още по-кратко: субективността става плът (обективност)...
Френската компартия наброяваше о/о 2млн членове.Италианската и тя.Америка, Германия и т.н. Много се подлъгаха по опаковката.А, истинската демокрация е тази на древна Гърция.С разрастването на населението стана много сложно такова управление и се премина на представителната демокрация.Така се появи политическата класа която отново започна да се изражда в тоталитаризъм.Самото устройство на която и да е партия е на принципа на единоначалието.С въвеждането на компютрите отново имаме шанс да се върнем към пряката демокрация.Да, ама не.Лидерите ще изпуснат лостовете за управление,и ще станат ненужни.Освен това курса на глобализация,също ще се провали.На разни билдерберги,масони,трилатерални комисии и т.н. ще стане почти невъзможно да командват така получилите се разнопосочни течения,което ще им намали печалбите.А, как точно ще стане тази пряка демокрация съм описал в нова изборна система,която не веднъж съм публикувал,но ще се радвам ако някой отново прояви любопитство.
Повтаряш стари пропагандни клишета без да мислиш. Два млн. души отнесени към общото население на Франция по онова време прави малко над 3%, което означава точно това, което ти казах и пак ще ти повторя: Идеите и принципите на комунизма изобщо не са били популярни сред мнозинството от народа. Хората са били достатъчно здравомислещи, за да приемат безумните идеи на комунизма насериозно. Същото се отнася и за Италия, Германия, пък за САЩ изобщо да не говорим. За България пък можеш сам да си сметнеш смешните 3000 души отнесени към общото население по онова време и ще получиш едни смешни проценти. Българинът винаги е бил здраво стъпил на земята човек и българските селяни са се подигравали със съветските "колхозники", без да знаят горките,че същото комунистическо бедствие ще ги сполети и тях.
Дори и в Елада не е имало истинска демокрация, или поне не според твоите представи: робите (т.е. илоти - несвободни, безправни хора) са били основната стопанска и битова работна сила, жените също са нямали право на глас и т.нат. Имало е също и една обществена група от хора, които изобщо не са се интересували нито от обществени дискусии и дебати, нито от гласуване с бели и черни камъчета, били далеч от общестения живот. Занимавали се само с това, което касае личният им интерес. Тези хора, елините наричали "идиотис"! Така, че къде виждаш тук истинската демокрация?!
Хората отдавна са се научили да променят средата в която живеят, та от там и субективните неща прецакват (в нашия случай) обективните. Ако имаш чувството за безнаказаност, то със сигурност и икономиката ще ти е огъната и направена по това чувство — с "опраскването" на конкуренцията с неконкурентни принципи, с яко крадене на каквото се сетиш (от работниците през марките, та чак до самата фирма на конкурента), от там и ръста на икономиката се определя от средата, а в една такава среда, ресурсите или се крият, или се изнасят, или се изразходват за защита което пък прецаква ръста на създаваната себестойност... Накратко: за къв да се мъча да правя голяма фирма дето да прави големи неща, ако ще трябва френския посланик да ме спасява от родния съд и схемите около него...
Още по-кратко: субективността става плът (обективност)...
Ако изискваш от хората да изпълняват закони, правила, изисквания и цели, за чието спазване не си създал всички нужни условия и средства, си е комунизъм. Защото ти оставаш "обективни дупки" в правната уредба, чрез които да решаваш ти или някой друг субект, кога и кой да бъде или да не бъде пуснат през тях, и тъй като хората се опитват да се нагаждат между противоречията създадени обективно не от тях, затова "субективните неща прецакват (в нашия случай) обективните." Това е все едно да спънеш коня, да го шибаш с камшика и да го псуваш, че вместо да препуска, той подскача.

Това е изтънчена сталинска жестокост.
А що се отнася до конкуренцията в България имам пряк и горчив опит. Не че зная всичко за нея. Преди около 15 години фирмата ми стигна до фалит, заради нелоялна конкуренция. Заинтересувах се, защото исках нелоялния конкурент да бъде осъден и да ме обезщети, както става във всяка друга държава. Познай какво открих в българското законодателство: нищичко по въпроса! Ама съвсем нищо! Демек, нелоялната конкуренция си е в реда на нещата в условията на конкуренция при пазарната икономика. Все едно сме каубои в Дивия Запад - вадим патлаците и стреляме по опонента.
Обадих се на мои познати депутати в парламента тогава и им обясних надълго и широко какво трябва да се направи, за да се запуши дупката в закона...само дето не им го редактирах. След време излезе допълнението и останах втрещен: дупката я бяха запушили, ама бяха отворили други три. Обадих се и единият започна да мрънка, "ама виж сега имало други фактори с неблагоприятни обстоятелства и че трябвало да се съобразява с партийната политика и политическата конюнктура и др.т.п. бля-бля. Та така, не хората са виновни щото били прости и тъпи, откъде да знаеш, може пък да изглеждат такива.
Познавам и интелегентни хора, които изнервени, притеснени и тревожни също вършат простотии.
Ти постояно ни убеждаваш в тъмната страна на хората. За нея може и да зная доста повече, но за разлика от тебе виждам и добрите им качества.
Чипът не може да се промени той си е такъв или инакъв ако посееш овес не може да очакваш да израсте пшеница тъй че от Българско семе не можеш да очакваш да се роди нещо като Германец или Французин с техния манталитет. Но както САМО АКО овесът или пшеницата имат достатъчно влага светлина и слънце така и българинаът ще се развива добре в благоприятни условия. Ти погледни в какви условия е съществувал нещастният и той няма как да си ги създаде съвсем сам нито пък да избере демократично кой да му ги създаде. Защото и самите избори само изглеждат демократични В смисъл че всеки има право да отиде да гласува но измежду кого да избира той, пак е предрешено.
Значи най важна е средата, условията за живот. Я колко лесно било, Ей това трябвало да промени българинът. Ама как става това без помощ? Да не говорим как са ни "помагали" и продължават да ни "помагат" всякакви доброжелатели. Затова като не може да я ПРОМЕНИ, хитрият само инстинктивно я СМЕНЯ,. за да се развива оптимално.
Не съм оптиимист за бъдещето на България като нормална страна за добър живот.
agrippa
11/08/2019, 03:24
Оставяме нещата на естествения подбор, казваш, и когато както се случат. Става, и това е работещ вариант (при това е най-сигурния и доказан вариант досега), ама моята гледна точка е по-близо до тази на военната медицина: имаш обучени войници (при това вече имат и боен опит и са на фронтовата линия) които са ранени, и е далеч по-удачно да ги лекуваш (веднага, нищо че е скъпо и трудно, което дава огромен шанс за оцеляване и връщане в прилично състояние), отколкото да ги оставиш на естествения подбор, а загубите да попълваш чрез обучение на нови войници и докарването им отдалече...
Най-малкото нямам възможност да изчакам век, век и нещо докато се промени чипа по естествен път. Отделно, че самия чип е бил повреден в рамките на две десетилетия, та явно схемата на чипа позволява бърза промяна в една или друга посока. Та търся такава комбинация от принуди и файди, която бързо да промени програмата на чипа към по-адекватен вариант. Хем няма нужда от кой-знае каква голяма и коренна промяна, трябва само достатъчен начален тласък в подходящата посока.
Тоест ти вече сам стигна да извода, че чипа (= материала) не може да се промени, без замяната на населението, което обезмисля нещата. Остава другото: да се промени софтуера, идеологията, мисленето, самоусещането, стремежите и целите. Как – трудно е да се каже, щото всяка общност или групировка дърпа чергата в своята посока. Ние западняци няма да станем, щото и те си имат трески за дялане и ние го виждаме и осъзнаваме.
По долу в темата доста приказки се изприказваха, ама те са нещо странично и небъдно. Икономиката, даже и да се подобри, няма много да промени мисленето на българина. При повече икономическа свобода и "просперитет" започват да изплуват разни тъмни, неподозирани и неконтролирани страни на личностното съзнание. Самият въпрос: защо сме на земята, какво искаме и кой е по-добрият живот, към който се стремим, често води до безумни отговори: да потребяваме повече, ядем и пием.... ?
Може би трябва да започнем с нещата около нас, а не с това, че ония "горе" са ни виновни за всичко лошо. Спомням си как в един руснак в едно видео за пътешествие на запад се чудеше, защо при тях било така хубаво и уредено, а там, откъдето е той – нещо съвсем друго. А не му идва на ум самият той да спретне и почисти всичко в дома си и около него, та може би и другите да видят и те да сторят същото и така малко по малко да се оправят нещата. Ето тук е проблема, в мисленето.
Бай Иван
11/08/2019, 10:02
Става дума за членове ,а не за симпатизанти,но както и да е.И в България симпатизантите са били доста повече.Иначе как да си обясним днешната пета колона - Русофили.Колкото до гръцката демокрация да не забравяме ,че става дума за неща от преди 2500 г.,със всичките примитивни привички ,и разбирания от онова време.По важното е да вземем принципа който да приспособим към днешния живот.Едва ли някой ще тръгне да гласува с
камъчета.
Търся начин да впрегна тъмната страна на хората за да върши свестни неща. Сещаш ли се дефекта да стане ефект. Как така да се подходи, че Нане вместо да запали плевника на Вуте, самия той да си построи два плевника. Така на Вуте ще му е зле, ама в селото ще има три плевника (и съответната стока) вместо нито един...
Става дума за членове ,а не за симпатизанти,но както и да е.И в България симпатизантите са били доста повече.Иначе как да си обясним днешната пета колона - Русофили.Колкото до гръцката демокрация да не забравяме ,че става дума за неща от преди 2500 г.,със всичките примитивни привички ,и разбирания от онова време.По важното е да вземем принципа който да приспособим към днешния живот.Едва ли някой ще тръгне да гласува с
камъчета.
Значи членовте са 2млнл, А симпатизантите - 5,10, 20, 40млн.?!?! Нали разбираш, че без конкретни факти, така отиваме в сферата на фантастичните предположения. Аз ще ти кажа, че са били не повече от 3млн., ти ще ми отвърнеш аааа,неее, повече са били и така до безкрай. За симпатиите към комустическите идеи в България можеш да отвориш вестниците (саркастичните статии и пълни с ирония мнения на видни интелектуалции) и докладите на полицията от онова време, и веднага ще ти стане ясно, че става дума за една малка маргинална групичка. Дори на тези, които ги е имало, след репресиите и зверствата през първите месеци и години след това, веднага са им се изпарили симпатиите. Пак ти повтарям, ако комунизма се приемаше толкова радушно от преобладаващото мнозинство хора, колкото си мислиш, нямаше да им бъде налаган толкова брутално., което пък показва абсолютно еднозначно, че комунизма им е бил абсолютно чужд и неприемлив.
Търся начин да впрегна тъмната страна на хората за да върши свестни неща. Сещаш ли се дефекта да стане ефект. Как така да се подходи, че Нане вместо да запали плевника на Вуте, самия той да си построи два плевника. Така на Вуте ще му е зле, ама в селото ще има три плевника (и съответната стока) вместо нито един...
Това е което и аз мисля, че е възможно. Синергичното използване на негативната енергия на разрушението за съзидателни цели изисква познания, които аз не притежавам, но се прилага в много области на науката и инженерството. Обаче, задължително е познаването и на светлата страна, защото едното без другото не може.
Не е необходимо сложни обяснения по темата...Още древните са го проумели....
Според Аристотел демокрацията е неправилен вид устройство. Защото, макар да е управление на мнозинството (народа), то се извършва от безимотните и винаги в техен интерес, при което богатствата бързо ще бъдат пропилени.
Тогава завистта ще бъде преграда към тези, които могат да бъдат успешни в създаването на собствени и обществени блага, създава се уравниловката,което е пречка за развитието на обществото.Затова той препоръчва УМЕРЕНАТА демокрация,при която на власт застават можещите и вещите в устройството на ПОЛИСА и доказалите се в това с имуществено състояние , образовани и морални личности с влияние в обществото.
Впрочем в Търновската конституция е имало ограничения в изборите/крайните маргинали са изключени/-за разлика от сега! И като резултат в края на ХІХ и началото на ХХ в. България изживява истински икономически подем, който се определя от наблюдатели и историци като “икономическо чудо”!.Но следват неуспешни войни за страната,,след 1944 година пък комунизъм,несвобода и тоталитаризъм,крах на системата и сега следва петият закон на Чипола....Какво да очакваш от загубили?
Два са начините на въвеждане на демокрация и просперитет-
демокрация отгоре и демокрация отдолу!
И двата вида при нас са неприложими"отгоре" водачите са бивши неудачници комунисти,а отдолу е смачкано от бившата диктатура мнозинство.... демокрацията не може да съществува без да има за основа гражданското общество.
Ето как е станало в Япония -Реставрацията Мейджи..Сингапур е подобно..
" Основната причина за Реставрацията Мейджи е осъзнаването от японския политически елит на нуждата от бърза модернизация на страната. Изоставането на Япония става съвсем явно, когато американският комодор Матю Пери идва в страната, за да сключи договор, разрешаващ свободната търговия в японските пристанища. Той пристига с няколко бойни кораба, които далеч превъзхождат като техника и въоръжение японските.
Водачите на Реставрацията виждат възстановяването на властта на императора като средство за укрепване на Япония пред заплахата от страна на колониалните сили. Самото наименование „Мейджи“ означава „просветено управление“, като целта на новия режим е да съчетае „западния напредък“ с традиционните „източни“ ценности
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%...%B4%D0%B6%D0%B8
Не е необходимо сложни обяснения по темата...Още древните са го проумели....
Според Аристотел демокрацията е неправилен вид устройство. Защото, макар да е управление на мнозинството (народа), то се извършва от безимотните и винаги в техен интерес, при което богатствата бързо ще бъдат пропилени.
Тогава завистта ще бъде преграда към тези, които могат да бъдат успешни в създаването на собствени и обществени блага, създава се уравниловката,което е пречка за развитието на обществото.Затова той препоръчва УМЕРЕНАТА демокрация,при която на власт застават можещите и вещите в устройството на ПОЛИСА и доказалите се в това с имуществено състояние , образовани и морални личности с влияние в обществото.
Впрочем в Търновската конституция е имало ограничения в изборите/крайните маргинали са изключени/-за разлика от сега! И като резултат в края на ХІХ и началото на ХХ в. България изживява истински икономически подем, който се определя от наблюдатели и историци като “икономическо чудо”!.Но следват неуспешни войни за страната,,след 1944 година пък комунизъм,несвобода и тоталитаризъм,крах на системата и сега следва петият закон на Чипола....Какво да очакваш от загубили?
Два са начините на въвеждане на демокрация и просперитет-
демокрация отгоре и демокрация отдолу!
И двата вида при нас са неприложими"отгоре" водачите са бивши неудачници комунисти,а отдолу е смачкано от бившата диктатура мнозинство.... демокрацията не може да съществува без да има за основа гражданското общество.
Ето как е станало в Япония -Реставрацията Мейджи..Сингапур е подобно..
" Основната причина за Реставрацията Мейджи е осъзнаването от японския политически елит на нуждата от бърза модернизация на страната. Изоставането на Япония става съвсем явно, когато американският комодор Матю Пери идва в страната, за да сключи договор, разрешаващ свободната търговия в японските пристанища. Той пристига с няколко бойни кораба, които далеч превъзхождат като техника и въоръжение японските.
Водачите на Реставрацията виждат възстановяването на властта на императора като средство за укрепване на Япония пред заплахата от страна на колониалните сили. Самото наименование „Мейджи“ означава „просветено управление“, като целта на новия режим е да съчетае „западния напредък“ с традиционните „източни“ ценности
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%...%B4%D0%B6%D0%B8Това е известно, обаче Питето пита как може да стане това,
ама бързо.
Това е известно, обаче Питето пита как може да стане това, ама бързо.
Едва ли ще стане бързо! На Запад Реформацията е траяла векове и са водени религиозни войни ! Нещо подобно се заражда в Исляма-както пише Хънгтинтън,те ще изпреварят Православието,което е един вид още феодално Християнство!
Докато след Реформацията на Запад протестанството е буржоазното-капиталистическо християнство! Всички протестантски държава са богати и проспериращи./сингапурците също не са демократизирани/,ама кога и как да стане с тия феодални мозъци при "елита"!
Сега е "вся власт советом" и така няма да доживеем просперитет,за жалост! Поне за поколенията да се случи,а дано,ама надали! Народонаселението е на ниско цивилизационно равнище отношението на мнозинството към думата „свобода” е отвлечено понятие, което не може да му осигури достоен живот. и се приема като подозрително поведение, целящо да отклони вниманието му от нещо, застрашаващо интересите му.
Едва ли ще стане бързо! На Запад Реформацията е траяла векове и са водени религиозни войни ! Нещо подобно се заражда в Исляма-както пише Хънгтинтън,те ще изпреварят Православието,което е един вид още феодално Християнство! Докато след Реформацията на Запад протестанството е буржоазното-капиталистическо християнство! Всички протестантски държава са богати и проспериращи./сингапурците също не са демократизирани/,ама кога и как да стане с тия феодални мозъци при "елита"!
Сега е "вся власт советом" и така няма да доживеем просперитет,за жалост! Поне за поколенията да се случи,а дано,ама надали! Народонаселението е на ниско цивилизационно равнище отношението на мнозинството към думата „свобода” е отвлечено понятие, което не може да му осигури достоен живот. и се приема като подозрително поведение, целящо да отклони вниманието му от нещо, застрашаващо интересите му.
Мда, всичко добро започва с просвещението, с образОването! Вярно е, че протестантските държави просперират. И как няма да е вярно, като още от маленки ги възпитават, че труда е най-добрият начин за възхваляване на Бога, т.е. учат ги на труд. България също е просперирала, когато все още труда за българите е бил ценност. В тази връзка, в миналата година попаднах на една анкета организирана в Китай, в която имало въпрос: "Какъв искате да бъдете - умен или работлив?", на който 87% от китайците отговорили - "Работлив"! Как ли биха отговорили сегашните българи на такъв въпрос? Ти как мислиш?
Бай Иван
12/08/2019, 16:07
Отново повтарям.Разочарованието настъпва едва след установяването на "комунизъма". Преди това почти никой не знаеше за какво всъщност става дума. Факт е, че измежду избитите имаше и комунисти с по-радикални възгледи. А какво е процентното съотношение м/у членове и симпатизанти- виж последните избори. Колко са членовете на ГЕРБ или БСП и какъв е резултатът от изборите.
Мда, всичко добро започва с просвещението, с образОването! Вярно е, че протестантските държави просперират. И как няма да е вярно, като още от маленки ги възпитават, че труда е най-добрият начин за възхваляване на Бога, т.е. учат ги на труд. България също е просперирала, когато все още труда за българите е бил ценност. В тази връзка, в миналата година попаднах на една анкета организирана в Китай, в която имало въпрос: "Какъв искате да бъдете - умен или работлив?", на който 87% от китайците отговорили - "Работлив"! Как ли биха отговорили сегашните българи на такъв въпрос? Ти как мислиш?
"Който учи,той ще сполучи" е известна мъдрост,така е, но
тя е валидна за нормалните държави с ако ще и диктатура ,но с върховенството на законът и разделението на властите,но по принципът на Монтескьо,а не по цитатите на Мао или постулатите на путин В продължение на десетилетия в БГ се толерираха не работливите и креативни личности,а "верните" на БКП,макар и некадърници!
!Защото властта разчиташе на простоватите и мързеливите,защото самата система не позволяваше "забогатяване" и благоденствие,защото такова общество е заплаха за наложената система за развитието на "новият"човек! Който е много по-лесно манипулируем впрочем и обърнат на стадо! И като бяхме стадо,както грижовният овчар се грижи за болните животни,бяха въведени"безплатни" благинки-образУвание,медицина и други! Колкото и парадоксално да е
засега е по-добре да спечелят левите,те са майстори на разсипията, дано тогава проумеят "избирателите" какво е да те управляват невежи икономически властници! ББ здраво се е окопал и агонията ще продължи "доволно" дълго!
Отново повтарям.Разочарованието настъпва едва след установяването на "комунизъма". Преди това почти никой не знаеше за какво всъщност става дума. Факт е, че измежду избитите имаше и комунисти с по-радикални възгледи. А какво е процентното съотношение м/у членове и симпатизанти- виж последните избори. Колко са членовете на ГЕРБ или БСП и какъв е резултатът от изборите.
Разочарование има, когато преди това си вярвал в нещо или в някого. От толкова време ти обяснявам,че мнозинството от хората изобщо не са вярвали в глупостите на комунистите и преди установяването му и след това. Ти продължаваш да ме убеждаваш в пропагандните клишета от онова време. Ами в България, когато по нареждане от горе Музеят на революционното движение събира статистическите данни за членовете на БРП/тс/, по-късно станала БКП, и броя на партизани и техните ятаци преди 09.0944г., резултатите общо се оказали толкова комично маргинални, че веднага решили да не ги обявяват и да ги потулят. А тогава трябваше по всякакъв начин да се внушава на обществото, че видите ли, ние сме били и сме МНОГО. Те и затова крещяха "Много сме, много сме!", защото по-скоро като че ли искаха да убедят себе си, че са много. Но след 1989г. в архивите се откриха истинските цифри за "многото" комунисти и партизани точно по данните събрани от този Музей.
И не пиши комунизъм в кавички, защото режимът брутално и противозаконно установен след 09.0944 имаше абсолютно всички характеристики на комунизъм без кавички, така както е описан от Маркс и в мъглявите психоболни фантазии на сатрапа Ленин. Много от комунягите кресливо искат да убедят обществото, че било социализъм, а не комунизъм. Разликата между комунизъм и социализъм е между небето и земята, затова комунизъм се пише без кавички.