Въпросът ми беше единствено дали е още в сила този "лаф на чашка" или колегите са променили отношението си към работата и гледат по-сериозно на нея. А твоето желание беше изброяване на съществени беди...
Вероятно има и такива, но това не е съществена беда - поне хората работейки по "правилото" не създават по-големи проблеми. А и е тясно ориентирано към специфични функционалности.Затова и попитах авторът на темата - защото той я започна с "Питам, щото ми се струва, че всичките беди ни идват от..." Всяко мнение изразено в глобален аспект, обикновено е извлечено от тесния ареал от познаннства на всеки изказал го, и затова то не може да е обобщаващо. Т.е. няма общи беди за всички
Питето
15/07/2019, 07:54
Твоя поглед е от камбанарията на създател, докато правилото "ако работи не се пипа" идва от фолклора на техниците от поддръжката... и си е точно на място. Така де, техните цели са да поддържат системата (машинката) работеща, докато твоята задача е да я създадеш по-добре или да подобриш досегашното ниво.
Питето
15/07/2019, 08:04
Жоре, то в момента го има това, ама му казват "входно ниво" и "изходно ниво". В началото на годината с първото мерят какво е забравил ученика през лятната ваканция, а в края на годината второто показва какво не е успял да научи. Едно от свестните нови неща в образованието, щото дава и оценка на учителите — от какво ниво са поели учениците и до какво ниво са успели да ги докарат. Лошото е, че учениците не се напрягат самостоятелно, щото не виждат връзката "който учи — той ще (с)получи". Това е следствието от "задължително образование", и се подпомага от "безплатно" щото прекъсва връзката "собствени знания — собствен джоб". Дори твоя златен медал от училище си е просто едни сувенир, обаче ако беше подплатен с едни 2 000лв връчени пред всички от училището... Дали ще има тежест поговорката за ученето и сполучването, а?
Питето
15/07/2019, 08:08
Добра идея. Така де, щом лева ни е евро, облечено в български дрехи, що да не си внесем одитори в образованието, чужбински катаджии и един съдебен борд (одитори на прокуратура и съд)... Да, целокупния народ ще страда (схемаджиите щото ще им секнат схемите, а патрЕОтите щото егото им ще се изравни с реалността), ама пък истината не убива, а само боли докато изправя кривините.
Сбъркан ти е подхода за порастналите индивиди. Навремето е било така — яко тояга, ама престъпността е била убийствено висока. Просто като притиснеш някого до стената и той става още по-опасен вместо да се прегъне. Не вижда изход и става "или-или" което не е търсеното решение. Трябва към тоягата да върви и изход дето хем да е в подходяща за обществото посока, хем да не размазва егото до неузнаваемост. Пак файдата трябва да е изхода, ама не "файда е, че няма да те обесим", а по-материална и с по-малка заплаха. Заплахата също е скъпо нещо, както и налагането на здрави крайни закони бърка много в джоба на обществото, а това не ни е вариант в България, щото джоба е от по-плитките.
Подмяната на чипа може да стане с радикални мерки, а не с малки закончета, с малка заплаха. Големите промени изискват големи средства.
Гледай сега, началното образование трябва да е мрежата, дето улавя по-умните и им дава пътека за по-нагоре, обаче и то не върши работа, когато едновременно е безплатно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Просто задължителния елемент убива състезанието, което пък изкарва напред по-доброто. От тази гледна точка е хубаво да е задължително за всички (да може да обхване и тества всички за възможностите им) обаче "безплатното" трябва да се пипне и попромени някак, та да има файда от напъване за учене. Гаранция, че ще се окаже, че има още много талантливи деца дето после да станат свестни възрастни. Ей това би ни свършило работа, щото образованието е кратък процес 15-тина години, обаче може да обучи децата хем да учат, хем да мислят критично (щото нали състезателен елемент), хем да виждат файдата за после, когато станат възрастни.
Тръгнах да ти пиша колко и аз съм съгласна, че образованието трябва да развива мотивация и критично мислене у децата, но се сетих за японците и се отказах. Та японците са това което са и са там където са икономически, защото никой никога не ги учи на критично мислене.
Та подобрението, което искаме за народа си, ще трябва да се плати с ограничения на свободите. Това си закон Божи- оставиш ли човешката природа да се проявява свободно, следва хаос. Затова първо трябва да сме наясно колко несвободи можем да понесем за да се променим и дали изобщо го искаме.
Ти там дето си, по български ли се държиш или... и как така на теб ти се получава, пък за нас "няма такива" шансове?
По принцип човек модифицира поведението си, за да се приспособи към средата. Когато край теб 80 % се държат читаво и отговорно, а 20 % дебилстват, ти си по-склонен да се присъединиш към мнозинството. И обратното - когато безобразничат 80 %, ти лесно се включваш в тяхната група, за да не биеш на очи. Не е лесно да си малцинство, знаеш, затова хората го избягват, доколкото могат.
А за мен лично ... аз си се държа, както намирам за редно по вътрешния си аршин, независимо къде съм. Но от минали самонаблюдения мога да ти кажа - докато пушех, в България нямах угризения да си стъпча фаса на тротоара, сред стотиците други фасове. В Германия търсех кошче. Виж теорията за счупените прозорци и приложението ѝ в Ню Йорк през 90-те. Действа.
Хората не се раждат умни и добри. Обществото ги прави такива. Когато не става с добро, трябва тояга. Аз не държа хората да бъдат себе си. Предпочитам да ги е шубе.
Изобщо не говорим за умни и добри. Говорим за възпитани и със съзнание да не вредят на общността. Просто излиза по-евтино, когато това се получава от вътрешно убеждение, отколкото ако се налага отвън с полиция.
Thursday Next
15/07/2019, 13:40
Цитат
Българинът ще изпързаля и тях, за да съхрани самобитността си.
Досега българинът изпързалва безотказно само и единствено себе си.
А иначе сме уникални точно колкото всеки друг. Време е да осъзнаем какво значи това.
Изобщо не говорим за умни и добри. Говорим за възпитани и със съзнание да не вредят на общността. Просто излиза по-евтино, когато това се получава от вътрешно убеждение, отколкото ако се налага отвън с полиция.
Не съм сигурна, че излиза по-евтино. Методите на полицията вече са оптимизирани с камери, радари, автоматични глоби ... После съд по бърза процедура... А за възпитаването на индивиди, особено на тези с трудно увиращи кратуни, трябват хора и време. И пак няма гаранция.
Твоя поглед е от камбанарията на създател, докато правилото "ако работи не се пипа" идва от фолклора на техниците от поддръжката... и си е точно на място. Така де, техните цели са да поддържат системата (машинката) работеща, докато твоята задача е да я създадеш по-добре или да подобриш досегашното ниво.
Напълно си прав за правилото на техниците по поддръжката. Лошото е, че по време на съветското господство това правило се беше превърнало в тенденциозна част от цялостния манталитет на българина. Въпреки глупавите лозунги, налагани от БКП, като "България - нация техническа", в резултат на съветското влияние българското техническо производство имаше подчертано занаятчийски вид. По повод съветското влияние, съветската икономика беше изцяло на военни релси и руснаците произвеждаха само качествени танкове и ракети. Всичко руско, предназначено за бита, беше грубо и недодялано. Надписът "Сделано в СССР" се интерпретираше "Делано в СССР". Личният пример на руснаците, обаче, беше по-малкия проблем. По-големият проблем беше разпореждането им в уж суверенна България какво и как да се произвежда. Потвърждение на споменатия манталитет са онези, които твърдят че днес нямало разлика, един Голям брат бил заменен с друг Голям брат. Някой дори беше уверен, че ако новият Голям брат реши да прати свои летци да подкарат изстребителите F-16, собственост на България, в евентуална война срещу Иран, България само ще козирува чинно, бидейки със запазен про-съветски манталитет.
Thursday Next
15/07/2019, 16:01
Цитат
Въпроса е какво е по-различно, та там масата си дава зор да учи/работи
Бе как да ти кажа, сигурно не е единствена и основна причина, обаче несъмнено играе роля. Имам предвид отношението към училия човек. Ние много се пъчим как душа даваме за наука и просвета, и едно време намсикво, и цяло село събирало пари да проводи будното дете да се учи някъде, знаеш митовете, да не задълбавам. От друга страна обаче и литературата ни, че и вицовете изобилстват от примери за ехидно отношение към изучилия се човек като към някой, който изобщо нищо не разбира от житейските реалии и винаги е неуметен и леко смешен. И селският хитрец го цака в девет от десет случая. Лично съм чувала ватман да казва на класически музикант, "Е кво като си учИл? Колко и да си учил, ше требва да учиш още шес месеца, та да праиш тва, къде я го праим." И го казваше с пренебрежение, от позицията на три пъти по-високата си заплата.
Бай Иван
15/07/2019, 17:54
Нали въз основа на статистика се твърди ,че няма промяна в произшествията.А, законите не се контролира спазването им,именно поради тяхната нецелесъобразност.Органите инстинктивно усещат тяхната излишност.Когато аз не съм убеден в ползата на даден закон,съответно няма да бъда и взискателен към нарушителите.
Навсякъде, се раждат умни и тъпи горе-долу в едно и също съотношение, обаче в някои територии масата се стреми да догонва умните, а другаде не, та явно може всякак. Въпроса е какво е по-различно, та там масата си дава зор да учи/работи, а тук го караме по течението. Иначе да попитам, що у немско масата не се уморява да бачка и учи (гаранция че на повечето им е писнало ама продължават), а тук не се напъва, къде каква файда липсва.
Обяснението е много просто. Добре си го казал, навсякъде са, както и Жорето добре го е казал за неграмотността, защото е факт. Обаче, проблемът не е в неграмотните или учените, проблемът е в начина на управлението над един народ.
Светът е устроен така, че овцете да са повече а овчарите да са малко. Също така има определени години, които изпъкват а повечето са в затишие. В смисъл, повечето открития са направени в рамките на даден век и вероятно повечето от тези открития са направени от хора, които не са завършили кой знае какви училища, както и успех, но са хора предопределени за тяхната мисия. Ето малко от тях
Като оставим това, следва начина на мислене на едно общество. Някои се хващат и правят, други чакат да им се направи. Погледнато във времето назад, бяхме добър народ, но всичко се промени. Сега почти никой няма желание да прави каквото и да е, а ако някой има, то каквото и да се опита да направи, ще го смачкат. В смисъл, мачкането идва от властта. Те не искат народа да е добре. Те са най-големият враг на народа и най-нагло казват, че за теб живот няма, няма и да има, но хубавото е, че поне можеш да вземеш някакви мерки, а те са само с един изход - Бягство.
Така, че, за да се променят някои работи, било чиповете или каквото и да е, трябва си стимул, който ти дава живот, и то живот, който можеш да го живееш. Не да викат колко дълг има държавата / Демек народа / и народа да мизерува, а Гърция да имат не знам си колко повече дълг от българите а заплатите им и пенсиите и те неколкократно по-големи от българските.
Нали въз основа на статистика се твърди ,че няма промяна в произшествията.А, законите не се контролира спазването им,именно поради тяхната нецелесъобразност.Органите инстинктивно усещат тяхната излишност.Когато аз не съм убеден в ползата на даден закон,съответно няма да бъда и взискателен към нарушителите.
В такъв случай, ти не би трябвало да работиш като "орган", защото на органа работата му не е да преценява какво трябва да се спазва или да не се спазва. А ако все пак несъобразно станеш такъв, то има органи, които контролират органите. И ако не си вършиш работата, си аут от там.
Око - Мозък - Пенис. Тва е кат видиш некоя женска Същото е и иначе: Пак Око, Мозък, Пенис, ама си има превод. Ненаситното око омаяло мозъка, зело кинтите и му дреме на пениса
Както и да го въртим, каквото и да говорим всичко идва най-отгоре. Цялото това беззаконие, всеки да си прави каквото иска.
Досега българинът изпързалва безотказно само и единствено себе си. Ако познаваш добре народа си, ще разбереш в какъв смисъл съм го казал. А иначе сме уникални точно колкото всеки друг. Време е да осъзнаем какво значи това. Да, точно това имах предвид!
vanbg
16/07/2019, 16:01
Как да си оправим чипа ама бързо?, Как се променя манталитет масово и бързо?
Бързо,бързо колко да е бързо.... Ето как е станало някъде бързо....
За да просперира едно общество трябва да се промени манталитетът,нашите хора на Запад са със същият манталитет и макар и рядко,но се вписват,просто системата там им го налага! Даже и родените там наши деца са различни от местните-виждат лош пример в къщи!
За БГ в сегашният момент е най-добре да обявим война на Америка и да ни окупират! Ама няма да се излъжат май,ще трябва и нас да хранят! Другият вариант е БКП/БСП да вземат власта- да се скапе всичко , но "преходът" ще продължи още поне 2 -3 поколения! Засега ББ реално няма алтернатива,но вървим към диктатура/////
Управлението на ГЕРБ,БКП/с клонингите/-вся власт советом в нов вариант! "Kleta majka balgaria"
Във всяко общество има наложено състояние на свобода, която то може да си позволи. Tова е равнищетo на поносимата свобода. Тази свобода отразява изминалият път,превратностите ,които е претърпяло самото общество!Средната класа се заражда именно от равнището на тази свобода!
Два са начините на въвеждане на демокрация и просперитет-демокрация отгоре и демокрация отдолу! И двата вида при нас са неприложими"отгоре" водачите са бивши неудачници комунисти,а отдолу е смачкано от бившата диктатура мнозинство.... демокрацията не може да съществува без да има за основа гражданското общество.
Бай Иван
16/07/2019, 16:54
Моя живот съм си го уредил,криво-ляво.Но глада е по-силен от тока.Работиш не това което те влече,а където намериш работа.В случая полицая е с домашно възпитание,което отрудените му родители са му дали.Това означава толерантност към незначителните грешки./да не говорим,че понякога въобще не са грешки,а просто държавно-фатмашки натиск./
Моя живот съм си го уредил,криво-ляво.Но глада е по-силен от тока.Работиш не това което те влече,а където намериш работа.В случая полицая е с домашно възпитание,което отрудените му родители са му дали.Това означава толерантност към незначителните грешки./да не говорим,че понякога въобще не са грешки,а просто държавно-фатмашки натиск./
To в това няма лошо. Така наречените "квартални" трябва да са хора с битово-отрудено възпитание, да са близки до хората, а те да им имат доверие... Но не на всички контролни органи трябва да стоят такива хора. Там ни е изконния бъг. Прекалена мекошавост и разбиране. От друга страна, там където репресията е на ниво, не на всякъде е рай, но то е защото принципите на демократичните общества са такива.
Питето
16/07/2019, 17:43
Малките закончета с малките заплахи са по-продуктивни ако бъдат прилагани с висока разкриваемост и високо ниво на изтърпяване на наложените наказания/глоби. Ако ме заплашва 5 000лв глоба за превишена скорост, със сигурност ще предложа едни 2-2500-3000 лв на катаджиите, които от своя страна ще имат мноооого висока мотивация да ги приемат (при техни заплати от 1-1500лв), обаче ако ме заплашва глоба от 50лв, нито аз имам някаква файда да давам рушвет, нито катаджиите имат файда да рискуват за 50лв... което при едно прилично наблюдение над пътищата и автоматично събиране на глобите от работодателите ми (или от сметките ми) много бързо ще ми "светне", че 50лв на/през ден са си едни 700-1500лв, което предизвиква жестоки болки в джоба... и следващия месец вече не правя дребни нарушения за по 50лв/парчето. Номера е да има на къде да вървя, и леко да ме побутват (малки закончета с малки наказания но от към всяка кофти страна на битието), а не да ме изправят до стената и ме замерят с павета (голям закон с яки наказания и разоряващи глоби).
Питето
16/07/2019, 17:47
Къде съм казал, че това дето е добро и върши работа при едни, ще е точно толкова добро и за други? Ми Япония е била самостоятелна (дори самоограничена), трудно достъпна, на края на света, с целия спектър на климата в комплект с постоянни земетресения, а ние сме точно наопаки. Е, може да пооткраднем нЕкой хитър японски подход, но не и цялата японска схема.
Питето
16/07/2019, 17:55
Абсурд да се вземам толкова насериозно, че да опрЪ до самооценяване. А и как да се самооценяваш, като всеки гледа от своята си камбанария и вижда света най-правилно за него си. Пък и самата оценка как ли ще изглежда, щото самооценяването на различни (в много отношения) комбинации в хората, е все едно да оценяваш круши с домати и тиквички...
Малките закончета с малките заплахи са по-продуктивни ако бъдат прилагани с висока разкриваемост и високо ниво на изтърпяване на наложените наказания/глоби. Ако ме заплашва 5 000лв глоба за превишена скорост, със сигурност ще предложа едни 2-2500-3000 лв на катаджиите, които от своя страна ще имат мноооого висока мотивация да ги приемат (при техни заплати от 1-1500лв), обаче ако ме заплашва глоба от 50лв, нито аз имам някаква файда да давам рушвет, нито катаджиите имат файда да рискуват за 50лв... което при едно прилично наблюдение над пътищата и автоматично събиране на глобите от работодателите ми (или от сметките ми) много бързо ще ми "светне", че 50лв на/през ден са си едни 700-1500лв, което предизвиква жестоки болки в джоба... и следващия месец вече не правя дребни нарушения за по 50лв/парчето. Номера е да има на къде да вървя, и леко да ме побутват (малки закончета с малки наказания но от към всяка кофти страна на битието), а не да ме изправят до стената и ме замерят с павета (голям закон с яки наказания и разоряващи глоби).
За мен висока разкриваемост означава голяма заплаха, а не малка. Когато горе написах, че ни трябва репресия, имах предвид точно това - постоянен тормоз върху "непослушното" население. То е ясно, че закона за движение по пътищата няма нужда да е в Конституцията за да е голям закон стига да се прилага. 50 лв ми изглеждат много пари, особено ако се дават за глупости като глоби. Но аз съм от Габрово и всеки хвърлен лев ме вкарва много бързо в правия път, не чакам да ме глобяват през ден за да ми светне.
Къде съм казал, че това дето е добро и върши работа при едни, ще е точно толкова добро и за други? Ми Япония е била самостоятелна (дори самоограничена), трудно достъпна, на края на света, с целия спектър на климата в комплект с постоянни земетресения, а ние сме точно наопаки. Е, може да пооткраднем нЕкой хитър японски подход, но не и цялата японска схема.
Добре, тогава просто ни обясни, защото по-горе написа, че българското образование трябва да развива критично мислене. Според мен нашият народ няма да мръдне напред докато се състои от 7 млн многознайковци и постоянно даващи акъл индивиди.
Питето
16/07/2019, 21:49
Абе като живееш на пътя между три континента, малък си като бройка, имаш четири сезона, нЕмаш подземни благинки, около тебе има големи възможности/бели си трЕбе да развиеш първо зрение* и втори акъл**...
--------------------------- *да виждаш каквото е наистина, а не каквото ти се иска да видиш **да се следиш какво мислиш и що го мислиш така, че да не ти наковават чужди идеи без да се усетиш ***Този автор трябва да се изучава в българските училища. Най-малко повечето му книги трябва да влязат в списъка за четене през лятната ваканция. Хубаво е да се изучава и "Фондацията" на А.Азимов, ма е по-тегава и по-длъжка, та трудно ще пробие между смартфоните. Поне ще е опит в правилна посока.
Бай Иван
17/07/2019, 14:47
Уж на български си пишем,пък не можем да се разберем.Строгото спазване на закона трябва да е за значимите неща.Държавата няма да загине ако г-н Филанкешиев не си сложи колана,но е застрашена ако някой фалира банка,или не плаща данъци.Едва ли бабичката която продава домати произведени в нейната градина,ще срине държавата.Човешко ли е да бъдем стриктни към закона за такива случаи?
Бай Иван
17/07/2019, 14:56
???За какви казармени правила говориш?Става дума за целесъобразност.Сега сигурно трябва и да дам дефиниция?След като едно правило не води до положителни резултати,редно е да се промени,или изостави.А, фатмашка е реакцията на държавата,/вероятно под еврогейско влияние/,- не правилата са за да се спазват.Може би те стресира определението "читави закони".Това са закони приети от НС независимо от външен натиск,и в което липсва терора на една партия над опозицията,както и инатливата контра на опозицията пред властимащите.С други думи НС съставено от мажоритарно избрани депутати,независими от партийните мафии.
???За какви казармени правила говориш?Става дума за целесъобразност.
Цитат
...читави закони, съставени от мажоритарно избрани депутати със здрав разум
След като си убеден, че горното е безотказно работещата и лишена от противоречия връхна точка, значи е излишно да се дискутира.
Питето
17/07/2019, 18:46
Абе образован, ама явно и в това дето разбираме под "образован" е различно там и тук щом селския хитрец е по-умен само в българско. Подозирам де, щото като се сетя за чудомировите Лъжлив Съби, Карабойкин Гунчо и Наш Пондьо (сигурно има разлика в тези, дето наливат образованието), та явно различията са си традиционни...
Уж на български си пишем,пък не можем да се разберем.Строгото спазване на закона трябва да е за значимите неща.Държавата няма да загине ако г-н Филанкешиев не си сложи колана,но е застрашена ако някой фалира банка,или не плаща данъци.Едва ли бабичката която продава домати произведени в нейната градина,ще срине държавата.Човешко ли е да бъдем стриктни към закона за такива случаи?
Бабичката не е виновна за грешния чип на нацията, тя е продукт на този чип. Остави я. Обаче типа, който не си слага колана, е точно сбъркания чип, заради който сме на това дередже. Държавата няма да загине заради него, съгласна съм. Но човек, който не си слага колана показва точно манталитета "те на мен ще ми кажат кое е добре за мен". Такъв тип има тенденцията да не спазва и останалите правила на движението и заради това могат да загинат хора - добри граждани. Държавата няма да загине, ама тях какво ги топли това.
Бай Иван
18/07/2019, 15:21
Признавам.Трябвало е да станеш старшина на рота, и да учиш глупаците защо трябва да спазват уставите.Аз не винаги си мия ръцете като ям,и това ли е опасно за държавата,или само за мен?Какво наказание е предвидила държавата за такава простъпка?Също така си отварям прозореца на колата което може да ми довлече настинка.Крайно време е държавата да вземе отношение и по тези проблеми.
Бай Иван
18/07/2019, 15:34
Преекспонираш нещата.Няма гаранция ,че всички закони на мажоритарно НС ще са читави,както няма гаранция и за партийно съставено НС.Главния въпрос е да се избегне коруптогенното гласуване.Когато интересите са разделени на 240 части,почти невъзможно е да се постигне договаряне.Обратното,когато са разделени на 5 -6 части,договарянето е сигурно,и както практиката показва винаги в ущърб на кибиците /народа/.
Признавам.Трябвало е да станеш старшина на рота, и да учиш глупаците защо трябва да спазват уставите.Аз не винаги си мия ръцете като ям,и това ли е опасно за държавата,или само за мен?Какво наказание е предвидила държавата за такава простъпка?Също така си отварям прозореца на колата което може да ми довлече настинка.Крайно време е държавата да вземе отношение и по тези проблеми.
Не мога да стопля какво искаш да докажеш, давайки единствено примери, които касаят личния живот? Тук си говорим за национален манталитет. Миенето на ръце и уши не ти решава проблемите нито с другите, нито с държавата. Освен това личната хигиена не определя манталитета на нациите. Справка Ренесанса и страха от водата и Османската империя и топлата вода.
Не преигравай с теорията "откъде-накъде държавата ли ще ми казва кое опасно за мен". Държавата е длъжна да вземе отношение, когато си караш колата без предпазен колан. Ако катастрофираш без колан и се пребиеш, това не е голям проблем, държавата в най-лошия случай губи един данъкоплатец. Ако, обаче, оживееш, но се осакатиш сериозно, държавата е длъжна да те трудоустрои и да ти осигури доживотна пенсия като инвалид. Ако пък преминеш в състояние "зеленчук", в кома или жив, но парализиран, тогава държавата ще се наложи да плаща и на други хора и институции, за да поддържат живота ти.
Преекспонираш нещата.Няма гаранция ,че всички закони на мажоритарно НС ще са читави,както няма гаранция и за партийно съставено НС.Главния въпрос е да се избегне коруптогенното гласуване.Когато интересите са разделени на 240 части,почти невъзможно е да се постигне договаряне.Обратното,когато са разделени на 5 -6 части,договарянето е сигурно,и както практиката показва винаги в ущърб на кибиците /народа/.
Историята е показала, че на практика мажоритарният избор не води до голяма разлика. Дали са избрани пропорционално или мажоритарно, хората са еднакви. По повод надеждата ти, че мажоритарните избори ще променят картината, припомни си масовата надежда, залагана на Царя на Републиката "Всички са маскари, искаме си царя, той е обазован аристократ и само той може да ни извади от блатото". Много е вероятно в крайна сметка да се окажеш тотално разочарован и при мажоритарни избори.
Alexfield
18/07/2019, 17:18
После се оказа, че ДС си го повикаха, за да ги отърве от Костов. Разбира се, когато това се разбра, вече беше много късно. Царят промотира Боко като държавен секретар на МВР (и преди и след това позицията "секретар на МВР" остана маловажна, само тогава беше особено промотирана, за да се задейства следващият политически проект на ДС). Партията ГЕРБ наследи партията НДСВ, а Боко обеща, че ще вкара всички престъпни политици в затвора и си го избрахме. Крайният резултат е, че се оказахме с 2 БКП-та: червено и синьо. А от цялата работа спечели ДС (статуквото).
Alexfield
18/07/2019, 17:20
Ти говориш за някоя друга държава. В България не се случва точно така.
Питето
18/07/2019, 17:39
Абе така си се случва, ама се мисли по друг начин. Тези дето ги карат с линейките от ПТП-то в болницата, държавата им плаща лечението през здравната каса, после социалните помощи пак от към държавния бюджет идват, и логиката на Шаде е правилна. Просто в България причините обикновено са ганьовски, а не смислени, въпреки че последиците може да съвпаднат. Вместо "трябва да шофира с колан, за да оцелее и да си плаща данъците още години наред, а не да му плащаме лечението и социалните помощи", реалността е: "ТрЕбе да им дигнеме глобите за коланите, та да съберем едни пари. Ако шофьорите се връзват и ударим на камък, ще глобяваме за развързани кучета..."
После се оказа, че ДС си го повикаха, за да ги отърве от Костов. Разбира се, когато това се разбра, вече беше много късно. Царят промотира Боко като държавен секретар на МВР (и преди и след това позицията "секретар на МВР" остана маловажна, само тогава беше особено промотирана, за да се задейства следващият политически проект на ДС). Партията ГЕРБ наследи партията НДСВ, а Боко обеща, че ще вкара всички престъпни политици в затвора и си го избрахме. Крайният резултат е, че се оказахме с 2 БКП-та: червено и синьо. А от цялата работа спечели ДС (статуквото).
А Костов чий проект беше? Или може би няма да е политически коректно да обсъждаме това? През последните 30 години България изобщо не е имала полезен ход. Целият ни преход води до "От трън, та на глог!", защото така го иска червеният октопод.
Бай Иван
19/07/2019, 15:09
Не усещаш ли,че миенето на ръцете е точно толкова опасно в личен и обществен аспект,колкото и слагането на коланите,или светлините денем.О, извинявай забравих ,че всички сте европейци,а това са си европейски правила,измислени от скучаещи хора.
Бай Иван
19/07/2019, 15:19
Има логика.А,как процедира държавата с болните, които не си мият ръцете,или са направили неуспешен опит за самоубийство?Поразен съм ,колко дълбоко е проникнало комунистическото чувство за повсеместен контрол на държавите над личността.
Бай Иван
19/07/2019, 15:27
Както вървят нещата ,е сигурно ,че ще съм разочарован,защото едва ли някой ще се съобрази с предложеното от Бай Иван.Ключа за бараката е в начина на гласуване и опцията за отзоваване.Но както гледам малко са мажоритарниците с подобна нагласа.И все пак ,ще е стъпка в правилната посока.
Питето
19/07/2019, 18:19
Няма такъв начин, дето сам човек или малка група хора (под 6-7000 човека) да отговаря за милиарди кинти и цяла държава територия, че и за бъдещи договори с изгодни/неизгодни условия, при това този/тези дето управляват сам/а да се проверява, сам/а да си гласува законите и накрая да е независим/а, неподкупн/а, да бърка в меда без да си ближе пръстите... НЕма такЪвО нЯщо и няма как да има, щото парите са мнооооого, ама наистина много и си струва да корумпираш (ма с милиони рушвети, дето се казва "става с много пари") този дето стои на върха. Ако се дърпа да го заплашваш (и семейството му), а ако е много упорит да го отстреляш и да платиш за пробутването на нЕкой по-сговорчив. Та забрави дето ще дойде Крали Марко да оправи държавата, или нЕкой със сговорна дружина... Единственото, което не може да се корумпира, заплаши или отстреля е цял един народ, който гласува на референдум. Проблема е, че точно на този народ му е сбъркан чипа...
wal
19/07/2019, 18:57
Цитат
А Костов чий проект беше? Или може би няма да е политически коректно да обсъждаме това?
Има един симптом , косвен е , но няма как да сгрешиш ако искаш да разбереш чий проект не е бил Костов.Още като финансов министър трудовашките издания псуваха и се гавреха само с него.Като стана премиер се включи и Слави Трифонов в активното мероприятие.Трън в очите на КДС възпитаниците беше неговата ДСБ.Е, няма как да е бил проект на ДС!!
Има един симптом , косвен е , но няма как да сгрешиш ако искаш да разбереш чий проект не е бил Костов.Още като финансов министър трудовашките издания псуваха и се гавреха само с него.Като стана премиер се включи и Слави Трифонов в активното мероприятие.Трън в очите на КДС възпитаниците беше неговата ДСБ.Е, няма как да е бил проект на ДС!!
Оооо, не се заблуждавай! Та около Костов в правителствата му -1 и -2 гъмжеше от ДС-ченгета. Само недей да ме убеждаваш сега, че той не е знаел, защото някои от тях бяха назначени лично от него. Някои от тях са били кадрови офицери от ДС, други - агенти. И кога съм казвал, че Костов обезателно е конкретен персонален проект на ДС?!?! Дори напротив - няма такова нещо като проект единствено на ДС. Т.нар. преход се оказа един голям проект планиран (не от КДС) още в 1986-87 година, за да се дели ДС от БКП/БСП?!?! Знаеш ли, винаги открито съм се заявявал като антикомунист и никога не съм го крил, в това няма нищо укорително и срамно. Но когато прочетох книгата на Костов, останах втрещен от такова чудовищно дебелоочие и станах, и антикостовист.
wal
20/07/2019, 17:19
Аз знам само за едно правителство на Костов 1997-2001 г.Тогава още го нямаше т.нар. закон за досиетата.Няма от къде да знае кой какъв е бил. Какво не ти допадна в книгата му, къде излъга?!Питам ,щото и аз я четох , и аз не съм съгласен някои неща. ,ма чак да съм втрещен!!
Питето
20/07/2019, 19:10
Ми в момента държавата е намислила, да има частни здравни каси, пък те да обясняват на клиентите си (през личния им джоб), колко е скъпо да се храниш с мръсни ръце, да пропускаш профилактичните прегледи, да нЕмаш ваксини... Абе по капиталистически — ако си правиш проблеми, ще си плащаш за решаването им.
Бай Иван
21/07/2019, 10:36
Право в десятката.Държавата се оттегля от нещата с които не може да се справи.Това не значи ,обаче ,че застрахователите ще се справят.Бедните да го духат,а държавата е отново в бяло.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.