Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Колко много обичаш Русия?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Тарабас
Обработвам си снимки на компа и на заден фон тече по Канал 1 спортно предаване. Става въпрос на някакво международно футболно първенство в Русия. Няколко наши спортни коментатори вече повече от половин час се надцакват кой по-хвалебствени слова по адрес на Расия ще излее. Путин си го коткат като баща на галактиката, велика нация дала на света себе си, мерси! Култура, природа, религия, сумати ценности...и така.

На теб Расия освен свободата и евтин газ какво още ти даде?

Верно ли е, че сме били като хора и манталитет много близко с тази нация? Верно ли, ако не идват мурзиките на море, морето ше пресъхне?
Между другото, мурзиките и те като хан Аспарух били славяни.

Колко много обичаш Русия?

Ще помоля спортните коментатори от студиото на Канал 1 да не се включват в темата, техното мнение го чухме вече.
Макарена
Харесвам руската кинематография, музика, литература, култура.
Жал ми е за хората там, но както сам разбираш, на тях им е все тази за мен. Т.е. на тях не им е жал за мен.

И ако беше питал за нехаресване.....най-мразя спортни коментатори.
Тарабас
Цитат(Макарена @ 17/06/2017, 17:13) <{POST_SNAPBACK}>
И ако беше питал за нехаресване.....най-мразя спортни коментатори.

Мен тва най-ме притеснява, че темата ще се насочи към омразата към спортните коментатори и то с право laughing.gif
wal
Защо трябва да обичам някакъв чужд народ?!?!Изобщо не сме близки.
По мЕнталитет сме най-близки с власите,ама не ги обичам и тях.
Това,че харесвам Висоцки,Достоевски,Есенин,Михалков и някои други не означава,че трябва да обичам Русия.
Аз О`Хенри го обичам също,и Марк Твен.Трябва ли по тази причина да обичам САЩ?!?!
Онуфри
Цитат(Тарабас @ 17/06/2017, 17:34) <{POST_SNAPBACK}>
....

.....

Това не го знаех!

Бай Иван
С някои от републиките на бившия СССР сме генетично близки.Да не забравяме за Волжска България.Също и културно.Та те пишат на нашата азбука.Не знам дали има някой да не харесва руските класици,песни,хумор.Живота им обаче се е стекъл така че проявяват по-голяма търпимост към тоталитаризма,/не че и ние не сме такива/докато ние поне имаме европейския пример към който уж се стремим,ама гледаме да не го стигнем/главно управляващите/.
Marbella
Не мога да обичам нито Русия, нито САЩ, нито Швеция, нито каквото и да било. Мога да харесвам много неща тук и там, това ми стига.

Но познавам хора, които с безусловна любов обичат разни държави, и им се чудя как го постигат, наистина.
Krapp
Много може да се каже....
Но, BTW, времената на евтиния руски газ минаха безвъзвратно..... animatedwink.gif
Сега, доколкото съм информиран, цената на руския газ за нас е една от най високите в Европа. Врачанския химкомбинат и ред други заводи благополучно фалираха заради това.... animatedwink.gif
Thursday Next
Аз ан гро не мога да обичам, обичам индивидуално.

А българската телевизия спрях да я потребявам много отдавна и смятам, че решението беше добро.
Тарабас
Имаш предвид македонскста азбука предполагам. Пообърка се малко.
Mukaveev
Ти си извратеняк.......слушаш спортни коментатори по Канал 1.

Тарабас
Безплатният ми абонамент включва за жалост само Калан 1 и канали с народни танци и певици с големи цици.
Mukaveev
Значи понеже е безплатно .........стоиш и се изтезаваш ?
Гледах няколко пъти филма за Чингис хан.....без превод. Интересно беше когато отиде при китайския владетел и трябваше преводача му да превежда от монголски на мандарин....беше - яката работа.
А ти ........Канал 1. Стегни се...
wal
Цитат
Също и културно.Та те пишат на нашата азбука.

Турците и мексиканците пишат на една и съща азбука.Културно близки ли са?!?!
Buitenlander
Цитат(Бай Иван @ 17/06/2017, 19:08) <{POST_SNAPBACK}>
Също и културно.Та те пишат на нашата азбука.

На мен са ми по-близки монголците - те също пишат на нашата азбука.....
Тарабас
Цитат(wal @ 17/06/2017, 21:17) <{POST_SNAPBACK}>
Турците и мексиканците пишат на една и съща азбука.Културно близки ли са?!?!

Ми не са. И не само това.

Ние с турците сме с различни азбуки, религии и дрескод, обаче сме си културно и по манталитет ена провинция.
Тарабас
Тва ми е избора...

Cury

Верно ли е, че сме били като хора и манталитет много близко с тази нация? Верно ли, ако не идват мурзиките на море, морето ше пресъхне?
Между другото, мурзиките и те като хан Аспарух били славяни.

На мен лично нищо не ми е дала, даже и свободата е дадена на някакви мои прапрародители. И газът не ни е бил подарък, а част от взаимоотношенията ни, които щом изчезнаха и газът скочи.

Близки не сме, руснаците имат едно имперско самочувствие и на мен ми приличат на американците малко, докато ние сме комплексари.

Морето няма да пресъхне, ако спрат да идват, ама е по-добре да не спират. Не знам дали в Германия обичат Русия, ама нямат нищо против руските пари и даже слагат табелки на руски пред магазините си. Та ние ли да се пишем по-католици от папата???

И изобщо не разбирам от къде накъде трябва да обичам Русия??? Мога да уважавам руските постижения в областта на науката, литературата, музиката... Мога да имам симпатии заради Освобождението. Може и да харесвам определени примери от руска музика, но да обичам??? И изобщо защо (не само в тази тема) си се толкова надъхал срещу Русия? И по-точно защо търсиш нашите беди в някаква любов към Русия? Бедите ни идват не от любов към Русия, а от любов към няколко вида НЕРУСКИ парични знаци, с които Русия плаща на наши продажници за да продават нашия интерес на нейния. Но това си е съвсем нормално право на Русия, тя какво е виновна, че ние си имаме продажници?
wal
Цитат(Thursday Next @ 17/06/2017, 20:50) <{POST_SNAPBACK}>
А българската телевизия спрях да я потребявам много отдавна и смятам, че решението беше добро.

Чуждопоклонка с чуждопоклонка такава!!! laughing.gif
По БНТ 1 остана едно читаво предаване в понеделник след "По света и у нас" -"История БГ" .Водещите са ерудити и темите им са интересни.Понякога са принудени да канят и Андрей Пантев ,ама май единствено това им е кусурът за сега.
Тиара
Цитат(Онуфри @ 17/06/2017, 19:46) <{POST_SNAPBACK}>
Това не го знаех!

Никога не е късно да научиш нещо ново. laughing.gif

ПП: По темата: Не харесвам нито Русия, нито руската имперска политика, но харесвам руските романси, както и някои песни от тяхната естрада. Пиша естрада, защото поп музика звучи западно, а слънцето изгрява от изток. jump.gif
Krapp
Беше ми странно защо всъщност руския език толкова много прилича на нашенския църковно-славянски.
Обаче попаднах веднаж в компания млади духовници - семинаристи. И те сложиха край на съмненията ми...
Просто сегашния руски език представлява диалект на старобългарския, от ония векове.... laughing.gif
Разбира се, ако питаш руснаци, те ще ти обяснят с готовност, че "Кирилл и Мефодий были два киевских монаха, которые изобрели славянский алфавит и просвятили всех славян...." laughing.gif laughing.gif
Бай Иван
Разстоянията също са фактор за различие.Но е нормално по-ниско културния народ да приеме достиженията на другите.
Бай Иван
Е,аз имах пред вид себе си.Нема лошо ако чувстваш монголците за по-близки.
Бай Иван
Петър Добрев прави изследване на старобългарския език.Установява много единтични думи на северно афганистанските племена с българските.Врабец,чук,чувен/желязо/, кънига ,къща и мн.други.Част от българските племена са били земеделци и голяма част от наименованията на земеделския им инвентар се приемат от племена и народи през които са минали.
Lucky
Май си вкара автогол с така формулирания въпрос grin.gif
Харесвам поезията и прозата им . Изкуството също . Харесвам музиката им - класическа и съвременна .
Но същото мога да каза за Великобритания , Франция , САЩ ...

Да ги обичам ? Не .
Но те са помогнали много да бъда това , което съм .
Бай Ганьо
Цитат(Lucky @ 18/06/2017, 12:23) <{POST_SNAPBACK}>
Но те са помогнали много да бъда това , което съм .

Там е проблема. smile.gif
Lucky
Цитат(Бай Ганьо @ 18/06/2017, 13:26) <{POST_SNAPBACK}>
Там е проблема. smile.gif

Двусмислено ми прозвуча misli.gif
По-добре ще те разбера , ако ми обясниш как си израснал ти през годините - неповлиян от ничия култура .
С добро чувство grin.gif
за да няма проблем
Buitenlander
Цитат(Тарабас @ 17/06/2017, 16:34) <{POST_SNAPBACK}>

Много я обичам!Ако населяващите територията и , вкупом се хвърлят в морето, ще стане най-яката дестинация за лов, риболов, и офф-роуд.

И не, не ми е жал за хората там, народ , който в продължение на 100 години си избира да го управляват престъпници и диктатори, сътворили най-различни ужасии, не е жертва - съучастник е.
Тарабас
Цитат(Buitenlander @ 18/06/2017, 13:00) <{POST_SNAPBACK}>
Много я обичам!Ако населяващите територията и , вкупом се хвърлят в морето, ще стане най-яката дестинация за лов, риболов, и офф-роуд.

И не, не ми е жал за хората там, народ , който в продължение на 100 години си избира да го управляват престъпници и диктатори, сътворили най-различни ужасии, не е жертва - съучастник е.

Добре де, нещо благодарност за подарената свобода няма ли у теб?

Сега ми идва една друга мисъл на дневен ред. Колко давност има подарената свобода? Щото ако не беше дядо Иван до ден днешен щеше да си переш потурите на реката. Кога ще се освободим от освободителите? Некой да има некво число?
Buitenlander
Цитат(Тарабас @ 18/06/2017, 13:06) <{POST_SNAPBACK}>
Добре де, нещо благодарност за подарената свобода няма ли у теб?

Грам няма.Според мен, не съм длъжен да изпитвам никакви чувства към някой, чийто прапрадядо е освободил моя прапрадядо (с някои условности).Както и не мразя никой, чийто прапрадядо се е клал с моя прапрадядо.Това е несъстоятелно, според мен.Благодарността е персонално понятие.
Още повече, ако се поразровим, в момента, правнуците на освободителите на единия ми прадядо, водят война с правнуците на освободителя на другия ми прадядо (Украинския конфликт визирам).И тогава кво прайм?
Buitenlander
Цитат(Тарабас @ 18/06/2017, 13:06) <{POST_SNAPBACK}>
Щото ако не беше дядо Иван до ден днешен щеше да си переш потурите на реката.

Като стана дума за дядо Иван - моят дядо Иван са Роналд Рейгън и Маргарет Тачър.Успяха да фалират една система, която ние щяхме да си търпим неопределено време още.И го направиха в най-добрия за мен момент - "демокрацията" дойде с пълнолетието ми.В следствие на това, успявам да живея живота си както го искам, и със сигурност в пъти по-добре, отколкото при придишните условия.На тях им благодаря.
Тарабас
Цитат(Buitenlander @ 18/06/2017, 13:34) <{POST_SNAPBACK}>
Като стана дума за дядо Иван - моят дядо Иван са Роналд Рейгън и Маргарет Тачър.Успяха да фалират една система, която ние щяхме да си търпим неопределено време още.И го направиха в най-добрия за мен момент - "демокрацията" дойде с пълнолетието ми.В следствие на това, успявам да живея живота си както го искам, и със сигурност в пъти по-добре, отколкото при придишните условия.На тях им благодаря.

Вярвам ти! И аз така като теб. И като всички които си падат само по руската литература и други културни ценности.
Обаче като дойде ред хората сами да си определят бъдещето винаги избират тези, на които дядо Иван им пълни гушите, за да ни акат те после в устетата. И винаги идва силният аргумент с подарената свобода.
Ни лук ял, ни лук мирисал laughing.gif

Как не се намери един да си признае, че е любов от пръв поглед, чиста любов!?
Buitenlander
Цитат(Тарабас @ 18/06/2017, 13:48) <{POST_SNAPBACK}>
Обаче като дойде ред хората сами да си определят бъдещето винаги избират тези, на които дядо Иван им пълни гушите, за да ни акат те после в устетата. И винаги идва силният аргумент с подарената свобода.

Ам то за това и "бъдещето" им е такова в България ........ втора употреба бъдеще ........
Между другото - да, много сме близки по манталитет с руснаците.Искаме "твърда ръка" да ни управлява, не разбираме понятието "граждански свободи" , дуем се с неща, които (евентуално) наши далечни предшественици за извършили или изобретили.Затова и резултатите ни в текущата реалност са сходни.Само дето, ние нямаме нефт и газ да ги копаме, но пък ни провървя с ЕС, което горе-долу изравнява везната или ни дърпа леко напред.
Krapp

Това е останало и до днес в народната ни памет, просто защото основните сражения от дванадесетата по ред руско - турска война през 1877 - 78 години са се състояли главно на територията на днешна Северна и Южна България..... animatedwink.gif
Документираните исторически факти обаче показват една доста по различна картина. animatedwink.gif
Появата на картата на Европа на Княжество България е като резултат от един твърде дълъг и сложен политически и дипломатически процес, с участието и на редица западно европейски столици. animatedwink.gif
А измежду особеностите и последствията от този процес остава и факта, че и до ден днешен България граничи отвсякъде със себе си... laughing.gif ...
Persian
Култура, природа, религия, сумати ценности...и така.

Верно ли е, че сме били като хора и манталитет много близко с тази нация?

Ти сериозно ли питаш. laughing.gif

В една държава има народ и управляващи.
От коя страна да ги гледам.
Русия и, вероятно и почти всички останали държави са на гъза на географията.
Пра исторически манталитети, като изключим Япония, но не и Якудза / Японската мафия /

Как се управлява една държава и условията за живот.
Отношението на хората един към друг.
Не мисля, че всичко това в Русия е благоприятно.

Разликата между тяхната религия и мюсюлмаската е, че те бият жените си всяка събота и после ги чукат, а при мюсюлманите, всеки петък преди чукане жените се изповядват на мъжете си.
В днешни дни напредъка е, че не е задължително да е събота.
Могат да ядат всеки ден бой, а чукането може да е един път в месеца.

Българският манталитет е най-близко до турският. Той е едно към едно, но понеже българите изповядват друга религия, та са по-близко до руската, но някак си нещата се омешват и на някои жените им хем всеки ден им се изповядват за не случили се неща, хем всеки ден ядат бой.

Като постройки в кварталите сме като в Русия.
Тук ли съм, там ли съм. Едно и също.
А това, което най-много ми харесва в Русия са жените, както и не само в Русия.

Някога, на млади години ми се искаше да се оженя за рускиня.

Тарабас
Просто си гигант!
Както и да го въртим и сучеме, накрая стигаш винаги до еването. Може би единствения интересен и полезен поглед по темата.
Persian
Цитат(Тарабас @ 18/06/2017, 20:45) <{POST_SNAPBACK}>

Ами, не е накрая laughing.gif
Първото нещо, което може да ме впечатли в една държава са жените.
Русия я свързвам с едни от най-красивите жени и лошият начин на живот.
Място на което жената не се зачита, не може да е цивилизовано.

Единствената държава към която имам големи симпатии е Китай.
Няма как да обичам Русия като управление.
Всички хора по света ги уважавам, включително и руснаците.

Ако погледнем времето в България до 1960г.
Всичко, това, което е започнало да се строи и е построено, е благодарение на СССР.
Сигурно още щяхме да газим калта по селата, а и електричество можеше да нямаме.
Buitenlander
Цитат(Persian @ 18/06/2017, 21:15) <{POST_SNAPBACK}>
Всичко, това, което е започнало да се строи и е построено, е благодарение на СССР.
Сигурно още щяхме да газим калта по селата, а и електричество можеше да нямаме.

Така е, аз като пообиколих малко по света, го разбрах.Нямаш си представа каква кал е навсякъде, където не е строено "благодарение на СССР".И всичко им е на газ, дърва, и въглища - нямат електричество.
Persian
Цитат(Buitenlander @ 18/06/2017, 22:57) <{POST_SNAPBACK}>

Разбирам те, но България не е света.
Не съм забравил 70те.
На 35 км. бях от Козлодуй, а ток започнаха да прокарват 1973г.
Газови лампи, печки на дърва, улиците ги пресичаш с две дървета, за да не затънеш.

В София на мястото на НДК беше една градинка а няколко метра към Мед. Академия бяха едни бараки и калищак отвсякъде.

Това, което е по света, няма как да го сравняваш, но всичко, което се е развивало в България е било под чуждо командване.
Български управляващи могат само да грабят, но не и да направят нещо.
Всичко, което е построено след 1989г. е построено от мутри и благодарение на тия мутри в момента много хора имат работа.

Та, под руско може да не е било като да е като Хонг Конг, но и това нямаше да има, което е останало.
Buitenlander
Цитат(Persian @ 18/06/2017, 23:02) <{POST_SNAPBACK}>
Това, което е по света, няма как да го сравняваш, но всичко, което се е развивало в България е било под чуждо командване.

Български управляващи могат само да грабят, но не и да направят нещо.

Та, под руско може да не е било като да е като Хонг Конг, но и това нямаше да има, което е останало.

Ако вариантите след ВСВ са били да бъдем под руско или под американско командване, дали ни се е паднал по-добрия вариант, как мислиш?
Persian
Цитат(Buitenlander @ 19/06/2017, 00:06) <{POST_SNAPBACK}>

Няма какво да се мисли.
Как живяха сърбите, и как живяхме ние.

Американците никога не съм ги харесвал, няма и да ги харесам, но от това, което съм гледал по филмите, не мога да отрека, че там са друга планета.

Най-доброто за България е Германия.
Buitenlander
Цитат(Persian @ 18/06/2017, 23:41) <{POST_SNAPBACK}>
Най-доброто за България е Германия.

Е, нали сега сме с нея!Защо тогава в България пак гласуват за тези, дето искат да сме с Русия?
Persian
Цитат(Buitenlander @ 19/06/2017, 00:56) <{POST_SNAPBACK}>

Германия винаги е била приятел на България, но не и България на Германия.
Не знам кой за кои гласуват. Не съм в тия работи. Вероятно смятат, че Русия е най-добрият приятел, пък и славянски народи.
Alexfield
Русофилията е идиотска българофобия.
Те дори не крият намеренията си.
От 3:30 нататък:
biggeorge
Обичам руската музика и руската литература, но не и руската политика. huh.gif
Това не знам доколко отговаря на въпроса ти?!? rolleyes.gif
wal
Цитат
Но е нормално по-ниско културния народ да приеме достиженията на другите.

Както е и нормално по-ниско културният народ да знае кой го е окултурил.Благодарности не се искат,знание само.
Cury
Пак чета и не мога да се начудя що за идиотщина е да се делят хората на русофили и русофоби (или германофили и германофоби, или американофили и американофоби...). Всяка форма на филия или фобия е форма на зомбиране, когато човек спира да разсъждава и по инерция възприема нещо като бяло или черно. А то светът не е черно-бял. Конкретно в политиката си Русия се бърка навсякъде, но какво чудно? Нима САЩ не го правят? Всеки си гони интереса, но големите държави имат повече възможности да го правят.
Аз клоня към Запада по принципни причини, но това не значи, че то там не ни командват, нали? А защо имат различна идеология е ясно - Западът е възприел демокрацията и ако и Русия приеме същата няма как да се разграничи и противопостави. Затова Русия все го играе контра. Това хубаво - и САЩ, и Русия си гонят интереса. Ама ние защо трябва да се зомбираме? Ние трябва да се опитваме да сме в добри отношения с всички, да търгуваме, да правим бизнес и да развиваме туризъм с всички. Спирането на бизнеса, търговията и пътуванията по политически причини лесно прераства в студена война, а тя (да не дава Господ), може и в гореща да прерасне. А аз, честно казано, предпочитам лош мир с компромиси пред добра война за светли идеали и патриотизъм.
Иначе съм 100% на мнение, че проблемът на България с Русия е в нашето руско лоби от продажници и хрантутници, а не в Русия. Русия си гони интересите и си предлага проектите, а дали тези проекти ще са изгодни и за нас вече е въпрос на сметки и детайли. Ама за да се нагушат нашите русофили предадоха интереса на България. Това е проблемът с Белене и Южен поток - по принцип е хубаво да ги има, ама бизнес не се прави по принцип, а след сметки. Пък у нас понеже всичко се прави с цел далавера все ни е вътре. Ама Русия ли е виновна за това???? Нима нямаме неизгодни сделки и със западни фирми (там концесии за полезни изкопаеми, ТЕЦ-ове и т.н.)???

Та трябва да се спрес това изкуствено разделяне, да се гледа всичко в конкретика, а не по принцип, да си гоним интереса и всичко ще е наред. Аз не мога да съм нито САЩофил, нито Русофил, защото и двете са ми парени - нещо им харесвам, нещо не им харесвам и не мога да взема страна без уговорки.
Alexfield
След провокацията на Путин, че кирилицата била дошла от македонска земя, днес Карпов пусна следващата провокация: Кирилицата била дошла от Византия.
От ден на ден все повече ги обичам...
https://clubz.bg/55283-borisov_otmeni_sresh...a_e_ot_vizantiq
Cury
Цитат(Alexfield @ 19/06/2017, 12:08) <{POST_SNAPBACK}>
След провокацията на Путин, че кирилицата била дошла от македонска земя, днес Карпов пусна следващата провокация: Кирилицата била дошла от Византия.
От ден на ден все повече ги обичам...
https://clubz.bg/55283-borisov_otmeni_sresh...a_e_ot_vizantiq

Да де, ама провокацията на Путин беше много добре изпипана (хем не каза нищо невярно, хем българите го приеха за провокация и се настървиха, като всички комплексирани нации), а тук Карпов малко беше хванат неподготвен и фъфлеше и го усукваше. Но каквото и да е, това си е политика на путиновата партия и толкоз. Мога да изпитвам някакви негативни чувства към Путин заради тази работа, но не мога да се настървя към цяла държава.

Всъщност ако не бяхме с комплекси и безрезервно вярвахме, че България е дала писмеността на Русия, можехме не да рипаме като ужилени, а спокойно да изкоментираме, как Путин е признал, че македонските земи са били част от България laughing.gif Това си е чиста логика - ако е вярно, че България е дала азбуката (аксиома), и ако приемем за вярно, че азбуката е дошла от Македония, то следва, че Македония е била в България svirkam si.gif Ама вместо да се заядем така хитро и да накараме македонците да пикаят газ и Путин да се обяснява, ние като първи шарани почнахме да се пеним и станахме смешни в очите на света.
Бай Иван
А,а влизам му в положението на Путин.Какво да каже горкия?Че пишат на българска азбука?България с/у която толкова рипат?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.