Подозирам че иска от "сезонните плодове и зеленчуци" (узрелите дето ги има само в сезона им, не тези дето ги внасяме от комшиите), а не че иска да се "реди на опашка за пипер"...
E, да обясня, все пак...макар че често пиша спонтанно и после не се сещам какво съм имала навпредвид.
Пишеш за мерака за връщане...към миналото...ами че то е невъзможно. Иначе идеята ти за възкръсване на клубовете по фунийки и жмичка ме развесели

Бих имала мерак (ако ми се отдаде възможност) да се спускам с шейна по пързалка...на времето това беше някакъв зимен спорт, към който бих се върнала. И то само защото вече не мога да се изправя със ските, ако падна.
Когато пиша за мерак, бих искала да обърна внимание, че на времето това, което сега ми се струва, че с мерак бих се върнала, не е задължително да НЕ бъде променено, за да се върна към него. Времето е променено, и не е задължително да ям същите домати - и сега има ужасно вкусни в България...но колко много от нашите плодове и зеленчуци загубихме. Нямам нищо против и да се редя на опашка...стига да имам време и за това, и да не бързам.
Специално за дините - липсва ми почукването, прехвърлянето от купчинка на купчинка, мрежата, която се издуваше от динята...защото сега просто не мога да намеря диня със семки, и то вкусна...и да ям и да плюя

семките.
Не трябва да пипаме и да променяме естеството на нещата - да се опитваме да имитираме и да заблуждаваме населението, че ще го изхраниме лесно. Да не се пързаляме по плоскостта на биологично чистите храни, като оставим тези - небиологично чистите, едновремешните, за простолюдието - с по-ниски цени. Сега просто сме заляти от органични, биологично чисти...хм, разбира се, задължително по-скъпи. И дори тези, които не могат да се модифицират - като кокоса напр. го етикетират навсякъде вече като биологично чист....а той си е обикновен кокос.
Загубихме си хубавите, макар и с нитрати, плодове и зеленчуци, заради какво...да произвеждаме компютри, вместо компоти?
И най-вече - да се научим да не отричаме тотално миналото - не само с плодовете и зеленчуците - но това е вече трудна работа.