Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Какво НЕ трябва да се променя, за да се върнете?
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2
Lilia
Цитат(Thursday Next @ 08/01/2020, 22:06) <{POST_SNAPBACK}>
А пък и тука ни карат такива хубави български лютеници и фермерски кисели млека от български производители, дето не си ги и чувал ...

Не съм съгласна - незнам ти къде се намираш, но при мен я няма любимата ми лютеница Филикон, а също няма и автентични български кисели млека, а за разнообразие да не говорим.
Ask
Трябва да се запазят всички традиции и обичаи. Те не бива да се променят.
Като пример - Всички стари народи като арменци, грузинци, китайци, индуси, евреи и др. пазят своите традиции и обичаи независимо къде се установяват. Китайците имат традицията всеки род да пише родовата си хроника. Една не малка част от тях са били изгорени на аутодафе от хунвейбините по време на културната революция в Китай. Но въпреки това, има някои запазени още от 700г. пр.Христа!!!
Грузинците пазят своите традиции в лозарството и винопроизводството от 500г. преди Христа!!! Правят наистина превъзходни червени и бели вина, някои по-добри дори от прехвалените френски.
Няма да ми стигне мястото тук да изброявам всичко, което трябва да бъде запазено в България от българите.
Shade
Цитат(Ask @ 09/01/2020, 01:34) <{POST_SNAPBACK}>
Трябва да се запазят всички традиции и обичаи. Те не бива да се променят.
Като пример - Всички стари народи като арменци, грузинци, китайци, индуси, евреи и др. пазят своите традиции и обичаи независимо къде се установяват. Китайците имат традицията всеки род да пише родовата си хроника. Една не малка част от тях са били изгорени на аутодафе от хунвейбините по време на културната революция в Китай. Но въпреки това, има някои запазени още от 700г. пр.Христа!!!
Грузинците пазят своите традиции в лозарството и винопроизводството от 500г. преди Христа!!! Правят наистина превъзходни червени и бели вина, някои по-добри дори от прехвалените френски.
Няма да ми стигне мястото тук да изброявам всичко, което трябва да бъде запазено в България от българите.

Традициите на ортодоксалните евреи са интересни. Забавно е да се разходи човек из еврейския квартал в събота. Всичко живо ходи пеш, защото карането на кола е работа. Ходят, не не ходят на пазар, тъй като и пазаруването е работа. Мъжете са с традицинните черни сака и бомбенца, жените са облечени в бяло. Интересно дали в събота се ходи до тоалентна. Ако човек има запек, това може да се окаже сериозна работа...
trаnsalp
Цитат(Shade @ 09/01/2020, 16:29) <{POST_SNAPBACK}>
Традициите на ортодоксалните евреи са интересни. Забавно е да се разходи човек из еврейския квартал в събота. Всичко живо ходи пеш, защото карането на кола е работа. Ходят, не не ходят на пазар, тъй като и пазаруването е работа. Мъжете са с традицинните черни сака и бомбенца, жените са облечени в бяло. Интересно дали в събота се ходи до тоалентна. Ако човек има запек, това може да се окаже сериозна работа...

Може, но без да пускаш казанчето.
Ask
Цитат(Shade @ 09/01/2020, 16:29) <{POST_SNAPBACK}>
Интересно дали в събота се ходи до тоалентна. Ако човек има запек, това може да се окаже сериозна работа...

Вероятно сериозните работи ги отлагат за неделя, вкл. и секса, че и той си е доста черен труд. gepi.gif
Тарабас
И точно тези дето си ги изброил живеят в мизерия и страх. Традициите са убиец на живота.
Мога да приема да създавам традиции, но не и да повтарям чужди животи.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 07/01/2020, 16:39) <{POST_SNAPBACK}>
Не е мит. Донесох купичка кисело мляко от България, с което успешно подквасвах прясно мляко. Обаче опитът да подквася прясно мляко с местно кисело мяляко завърши неуспешно. Пресече се, превърна се в суроватка, нещо течно и лигаво.

Въпрос на бактерия. Лактобацилус булгарикус си е наш бацил от нашите земи. Иначе има много. Този е патентован. Когато бях в Кипър и реших да си правя кисело мляко, сънародникът до мен ми каза, че не става, защото само в Бг може. Е стана. На 4-5 подквасвания обаче трябваше нова закваска, защото нещо се обезсилваше.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 11/01/2020, 12:36) <{POST_SNAPBACK}>
Въпрос на бактерия. Лактобацилус булгарикус си е наш бацил от нашите земи. Иначе има много. Този е патентован. Когато бях в Кипър и реших да си правя кисело мляко, сънародникът до мен ми каза, че не става, защото само в Бг може. Е стана. На 4-5 подквасвания обаче трябваше нова закваска, защото нещо се обезсилваше.

Именно. Уникалният вкус на българското кисело мляко се дължи на тази бактерия, която вирее само на Балканите.
Споменах, че правих успешно кисело мляко, използвайки българско кисело мляко (т.е. оригинална закваска). Само бях чувал, че с неоригинална закваска не става. Убедих се в това лично с неуспешен опит да направя кисело мляко от местно кисело мляко. Повече не повторих, няма смисъл да се прахосва материалът.
Тук се продава местно кисело мляко (yogurt), но е по-скоро блудкаво, отколкото кисело.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 12/01/2020, 01:23) <{POST_SNAPBACK}>
Именно. Уникалният вкус на българското кисело мляко се дължи на тази бактерия, която вирее само на Балканите.
Споменах, че правих успешно кисело мляко, използвайки българско кисело мляко (т.е. оригинална закваска). Само бях чувал, че с неоригинална закваска не става. Убедих се в това лично с неуспешен опит да направя кисело мляко от местно кисело мляко. Повече не повторих, няма смисъл да се прахосва материалът.
Тук се продава местно кисело мляко (yogurt), но е по-скоро блудкаво, отколкото кисело.

В Кипър явно съм уцелил подобен щам. Много видове са, комбинации, с различни технологии и температури. В Бг, каквото и да взема, дори пълна вода на вид, става кис мляко като вкусът има леки разлики. Не съм срещал кис мляко с умрели бактерии. Всъщност винаги е ставало, а и ние тук имаме млека по чужди технологии.
Тарабас
Цитат(Shade @ 12/01/2020, 00:23) <{POST_SNAPBACK}>

Няма как да се съглася. Квася си прясното мляко от 20 години далеч от България. Бактерията се чувства много добре и тук. Все пак условията за живот за бактерите не са като на Марс или Нептун.
Освен това има десетки марки промишлено произведено кисело мляко, заквасено с булгарикус или подобни щамове, което по качество не остъпва на нашето, дори напротив.
Shade
Цитат(Тарабас @ 12/01/2020, 03:59) <{POST_SNAPBACK}>
Няма как да се съглася. Квася си прясното мляко от 20 години далеч от България. Бактерията се чувства много добре и тук. Все пак условията за живот за бактерите не са като на Марс или Нептун.
Освен това има десетки марки промишлено произведено кисело мляко, заквасено с булгарикус или подобни щамове, което по качество не остъпва на нашето, дори напротив.

Няма лошо да не се съгласяваш. Не те знам в коя част на Европа живееш, може би там има условия за бактерията, но при мен, макар да не е Марс или Нептун, бацилус булгарикус определено не се чувства уютно. Освен в купичка оригинално българско кисело мляко. Българското кисело мляко, което предлагат тук, (Bulgarian Yogurt), се произвежда във ферма в Тексас, която е свързана с България за доставка на щама. Някъде бях чел, че в Япония също произвеждали българско кисело мляко, и също така са свързани с доставка на щама от България. Едва ли биха поддържали този разход, ако мляко, произведено с местна закваска, не отстъпва по вкус на нашето (качеството е отделен въпрос).
Shade
Цитат(trаnsalp @ 12/01/2020, 03:35) <{POST_SNAPBACK}>
В Кипър явно съм уцелил подобен щам. Много видове са, комбинации, с различни технологии и температури. В Бг, каквото и да взема, дори пълна вода на вид, става кис мляко като вкусът има леки разлики. Не съм срещал кис мляко с умрели бактерии. Всъщност винаги е ставало, а и ние тук имаме млека по чужди технологии.

Тук предлагат различни кисели млека. Има и Danon, обаче вкусът му няма нищо общо с оня Danon, който е в България.
От цялото многообразие най- предпочитам това кисело мляко. Няма вкуса на българското, но не е лошо.
Питето
И двамата бъркате, щото сте в двете крайности. Традициите се раждат като нови неща, а стават традиции щото вършат работа. Когато една традиция престане да върши работа, то или тя трябва да се измени по някакъв начин (дори в посока "само за украса"), или отмира от самосебе си. Понякога, отмирането отваря място на нещо ново, което след време да стане традиция. Това с "насила да си стои" или "насила да се махне" не оправя нещата.
Питето
Като ви чета, накрая ще вземете да си менкате домашните кисели млека (и закваските), както навремето си разменяхме видеокасети. laughing.gif
Ask
Цитат(Тарабас @ 11/01/2020, 17:42) <{POST_SNAPBACK}>
И точно тези дето си ги изброил живеят в мизерия и страх. Традициите са убиец на живота.
Мога да приема да създавам традиции, но не и да повтарям чужди животи.

Би ли бил така добър да дефинираш "мизерия" и "страх"? Смяташ ли, че ти живеещият и работещият в страна с много висок БВП при по-висок стандарт на живот живееш по-качествено и по-смислено от един обикновен човечец, живеещ на село например в България. Дошло е време хубавичко да преосмислим понятията и представите си за повтаряната до втръсване мантра "стандарт на живот" и да се научим да правим разлика между Качество на живот и Стандарт на живот.
Традициите са убиец на живота. Тази либерална сентенция, ако беше вярна, аборигените и японците вероятно първи щяха да изчезнат още преди хиляда години. Точно обратното! - Точно силата на традициите е помогнала на тези народи да оцелеят през жестоките и безкомпромисни исторически превратности на хилядолетната им съдба. Либералите/неолибералите имат "странно" родствени идеи с болшевишките сатрапи Ленин и Сталин, които са искали точно това: заличаване на граници и нации, глобализиране на човешкото общество чрез световна революция, отричане на нещата, които ни правят човеци. В допълнение, според либералите човешките същества предстваляват ходещи калкулатори за печалби и загуби. Не мислиш ли, че има доста подозрително общи неща между болшевики и либерали. Предишните интернационалисти много бързо и лесно се трансформираха в глобалисти. Само погледни кои оглавиха БХК и налазиха всички НПО-та финасирани от Сорос и други подобни нему: бивши партийни и комсомолски функционери за нула време се превърнаха в либералстващи конформисти. Та така, не бързай да отричаш традициите, те са спасили народи, включително и нашия.
Ask
Цитат(Питето @ 12/01/2020, 19:54) <{POST_SNAPBACK}>
И двамата бъркате, щото сте в двете крайности. Традициите се раждат като нови неща, а стават традиции щото вършат работа. Когато една традиция престане да върши работа, то или тя трябва да се измени по някакъв начин (дори в посока "само за украса"), или отмира от самосебе си. Понякога, отмирането отваря място на нещо ново, което след време да стане традиция. Това с "насила да си стои" или "насила да се махне" не оправя нещата.

С принуда традиции нито се създават, нито унищожава. Традицията не може да бъде прекроявана според едно или друго време - тя просто вече няма да бъде традиция! Точно в това е силата на традицията, че винаги си върши работата.
Питето
Евтината* здравна система трябва да си остане, та да се връщат българите. Ей нА — вируса върна в България сериозен брой хора, дори много гурбетчии с големи заплати се върнаха. За кореняк емигриралите това не важи...

-------------------
*евтина, ей, да не ми почнете обсъждане чия здр.система била лекувала по-добре, пък била по-адекватна спрямо вируси и т.н. ЕВТИНА щото достъпа до нея е ветин, а все още има кой да те прегледа и болнично легло дето да те сложат.
D-rA
След вируса се пита в задачата - к'во праим...
И сега вече има твърде много обезработени - кои в неплатено, кои в съкратено състояние, а и както пишеш и в прибрало се състояние... sunbathing.gif
Питето
Ми лягаш и умираш, или като японците — разчистваш улицата пред къщата, после двора си... и вече излязох от темата щото нали трябваше да не пипам досегашнот, пък аз искам да почнем като у японко след бедствие... a4dff7b7.gif

Обаче знаеш ли, в България много ни липсват чести и сериозни катаклизми които да трошат слабите места в системите (и слабите системи като цяло), та да ги поправяме по-свястно...
D-rA
Цитат(Питето @ 20/03/2020, 22:51) <{POST_SNAPBACK}>
Обаче знаеш ли, в България много ни липсват чести и сериозни катаклизми които да трошат слабите места в системите (и слабите системи като цяло), та да ги поправяме по-свястно...

Както е тръгнало, слаби места се трошат повсеместно в света и сега...та, кои сме ние... sunbathing.gif
Питето
Аре стига с това месианство щото него трябва да променим. Ние сме първата крачка (от пътешествието), първата хапка (дето ще изядем слона/света или там каквото голямо има за правене), щото досега чакахме нЕкой да дойде да ни оправи нещата, да сложи трапезата и да ни покани да хапнем безплатно... и все нас оправят, при това си плащаме. Може би ината дето имаме ще ни помогне, само трябва да го впрегнем в правилната посока. Като се замисля, и завистта и лошотията могат да ни помогнат, ама те по-трудно се вкарват в правилната посока...
Питето
Налага се да се самоопровергая — оправянето пак дойде от някой отвън (непроменено), а не е наша заслуга (както се надявах точно това да сме променили). Е, в този случай този някой се оказа един вирус, но пък наистина върна сериозен брой българи по родните им места. neprichom.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.