Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Референдум за еврото!
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2, 3, 4
Онуфри
Цитат(Питето @ 17/02/2020, 22:04) <{POST_SNAPBACK}>
...Другото дето си пропуснал е че спестяванията на обикновения грък не са пострадали, а не като спестяванията на българите при жанвиденовата инфлация. Също много тънка но много съществена разлика. .

Мислиш ли, че джорето е свидетел?

Той си е самодостатъчен като чете в нета за жанвиденовата инфлация...

animatedwink.gif
biggeorge
Свидетел съм на всичко, което се е случило през последните 33 години и никоя глупост, която пишеш не може да промени това. dry.gif
А ти написа много глупости под моите постове. angry.gif
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 19/02/2020, 18:32) <{POST_SNAPBACK}>
Свидетел съм на всичко, което се е случило през последните 33 години и никоя глупост, която пишеш не може да промени това. dry.gif
Стана ясно, че още от люлката си социално ангажиран и политически компетентен! 33 години са впечатляваща възраст!!!
А ти написа много глупости под моите постове. angry.gif
Дори и ТИ имаш право на мнение!

п.п. Остана да виси въпросът - какви данъци плати на България?

prashchai grigorii.gif
agrippa
И защо кафето от 1 лв щяло да стане евентуално 1€, а не 50 евроцента?
Нали това бил най-големия страх на българите.
biggeorge
Защото кафето в Еврозоната е по-скъпо от кафето извън Еврозоната.
Затова кафе на стойност 1 лев след влизането на България в Еврозоната ще струва 1 евро. dry.gif
Затова и цените станаха европейски след влизането в ЕС.
За съжаление заплатите си останаха български. sad.gif
Питето
пълни щуротии. Кафето поевтиня драстично, щото кафемашините му смъкнаха цената и отсвириха нацупените лелки от гаражните кафенета дето правехав "втора цедка". Кафето в нормалните заведения поскъпна, щото заплатите на сервитьорите се повишиха и от някъде трябва да дойдат парите. Отделно, дето отивайки към ЕС бизнесите почнаха да изсветляват и да плащат данъци и осигуровки, за което те разчитат на парите от продажбата на стоките и услугите си.
Научте я тази икономика поне на основно ниво, та да не ви правят на глупаци и да ви пробутват опорки и нагли лъжи. А заплатите дето са останали български... дори и те са нагоре точно щото отиваме към ЕС и пазара на труда се закачи за европейския, та вече нЕма крепостници на чорбаджиите (освен тези, дето го правя по собствено желание) и може да си намериш работа за по-висока заплата дори в България. Е, ако чакаш да ти звъннат на вратата и да ти предложат 3 000Е за да метеш улицата нЕма да стане, ама то и в Европата не се случват такива неща. animatedwink.gif

Накратко, приемането на еврото означава че правилата на бизнеса, банките и политиката в България са приемливо съответстващи на европейските правила, които важат за останалите държави. Ако има някаква разлика в правилата, то тя се отразява през икономиката върху обществото. Т.е. ако заплатите, социалките, правораздаването нещо куцат или са далече от европейските норми, то значи правилата и прилагането им куцат, а не че еврото или некакви европравила са ни виновни. Мислете логично, щото ви пробутват последиците като причини. Минаването на евро, означава яко прилагане на европейските правила и контрол в банковата система, а не банките да си правят приходите само от такси по поддържането на сметки и таксите от обмяната на фиксирани валути (лев/евро).
Кафето щяло да му поскъпне, а че нямало вече да има капана "доживотен длъжник на нЕкоя банка" не го виждаш. А че доходите ти ще са в същата валута дето ти е дълга и банките няма да има как да ти "прекалкулират" дълговете не те интересува, ма то, който не е вземал кинти за да купи машини а само кредити за харчене не ги мисли тези неща. Дори самото евро ти е доживотен борд, щото ако си на евро, местните политици няма как да ти пипнат спестяванията и ще могат да пакостят само през бюджета което озвачава че им се свиват възможностите за калпазанщини.
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 24/02/2020, 02:05) <{POST_SNAPBACK}>
...Затова кафе на стойност 1 лев след влизането на България в Еврозоната ще струва 1 евро. dry.gif
….

Евала ти бабо ванго!

wavetowel2.gif
Хасан
Цитат(biggeorge @ 29/01/2020, 15:42) <{POST_SNAPBACK}>

За или против въвеждането на еврото в България сте?
Искате ли да се проведе референдум за въвеждането на еврото в България?
Бихте ли гласували на такъв референдум и как?
По-богати или по-бедни ще станете след въвеждането на еврото в България?

Публикувам само въпросите от темата си. rolleyes.gif
Пълният текст не се побира във форума.
Можете да го прочетете тук:
Референдум за еврото!

Разбира се, че трябва референдум.
D-rA
Цитат(Хасан @ 25/02/2020, 14:36) <{POST_SNAPBACK}>
Разбира се, че трябва референдум.

Спомени поне един аргумент за това "разбира се"... sunbathing.gif
Онуфри
Цитат(D-rA @ 25/02/2020, 14:42) <{POST_SNAPBACK}>
Спомени поне един аргумент за това "разбира се"... sunbathing.gif

Какво са аргументите пред вярата?

wavetowel2.gif
lati1960
Привет!
Ще кажа и моето мнение. Но най-напред да призная как гласувах, за да е ясна позицията ми:
1. На въпроса дали да има референдум за влизане на България в Еврозоната, отговорът ми е "да", да има референдум.
2. На въпроса трябва ли България да въведе еврото като разплащателно средство, отговорът ми също е "да", без колебание.
Но, длъжен съм да внеса и някои уточнения. Понеже така поставени, въпросите не изчерпват темата. Ето пак като лична позиция:
По т. 1 подкрепям евентуален референдум, понеже всички последици от едно такова фундаментално действие и избор, били те положителни или отрицателни, ще са за самите хора, за обществото. А, както се казва: Глас народен, глас Божи. Самото общество трябва да реши какъв да е изборът по това, не политиците. Категоричен съм. Те политиците винаги са на далавера, така че е ясно какво ще изберат. Вече как да бъде проведен този референдум, какви точно да са въпросите, друга работа. Задължително преди него трябваше да има една много широка обществена и обективна, подробна разяснителна кампания, с всички позитиви и евентуални рискове и негативи за нацията ни. Разбира се, без да се отива в крайности, трезво и обективно. Засега наблюдаваме само как едни платени клакьори от различни сектори представят единствено позитивите от подобен избор. Всички негативи се отричат тотално! Което не е коректно, спрямо обществото. Всички примерно бягат от въпроса, че най-бедните и социално уязвими слоеве ще платят много тежка цена от подобен избор. Никой не споменава дори какви мерки трябва да се вземат това да не се случи. Само цветя и рози! Както преди 30 г. са обещавали същото в началото на прословутия Преход, пък после се видя какви грандиозни лъжи са били това. И, понеже у нас няма последствия за тези, които лъжат обществото, референдум задължително да има - нека самото общество се произнесе.
По т. 2 без никакво колебание смятам, че България трябва да влезе в Чакалнята и в Еврозоната, и еврото да стане и наша национална валута. Освен всички останали ползи, ще има и по банковия надзор, позитивите за бизнеса, икономиката, общия пазар и т. н. Но, да стане при едно важно условие. Преди да стане, или като съпътстващ процес /понеже в Чакалнята само ще сме поне две-три години, предполагам/ у нас паралелно доходите трябва да бъдат вдигнати рязко, но без да се вдигат кардинално цените. Това да е един защитен механизъм, който да гарантира нормалния стандарт на българите, както и спестяванията им, също и оцеляването през този преход на най-слабите и уязвими хора у нас. Иначе подобни слоеве, а те са над 25% от населението, са обречени на още по-голяма мизерия, социална изолация и престъпна ориентация. За подобна защита на тези хора никой дори и не споменава при обсъждане на въпроса. Което подсказва, че управляващите крият голяма част от истината по последиците за тези слоеве от избора, за който говорим. Накратко: 1. Референдум да има, категорично, нека народът като цяло да направи този съдбоносен избор. 2. България трябва да влезе в Еврозоната и да въведе еврото, но само ако и когато бъде осигурен защитен механизъм, който да опази от социална катастрофа населението, до последния човек. А този механизъм се нарича високи, европейски доходи, при поносими за най-уязвимите цени. Това е начинът. Иначе всичко това ще си е поредният епизод от филма, който и досега гледаме, как елитът чрез политиците ограбва хората по напълно "законен" начин. Чрез еврото олигархичните кръгове просто искат да "узаконят" това и през Брюксел. Завинаги. Затуй искат да претупат всичко набързо, и вече го направиха впрочем, без да се допитат до обществото.
Онуфри
Цитат(lati1960 @ 28/02/2020, 10:01) <{POST_SNAPBACK}>
Привет!

...у нас паралелно доходите трябва да бъдат вдигнати рязко, но без да се вдигат кардинално цените. ...

Речено сторено!

Колко му е?

wavetowel2.gif
Питето
А, това дето да се обърне внимание на социално слабите е най-лесно. Просто всеки който иска някаква социална помощ, ще трябва да си я изработи всеки работен ден по осем часа. Гарантирам ти, че ще останеш изненадан колко са малко социално нуждаещите се в територията, а и колко му е да им вдигнеш социалните плащания на останалите, щото нали са малко... animatedwink.gif
Тарабас
Цитат
По т. 1 подкрепям евентуален референдум, понеже всички последици от едно такова фундаментално действие и избор, били те положителни или отрицателни, ще са за самите хора, за обществото. А, както се казва: Глас народен, глас Божи.

Общ знаменетел между всички хора е физиологията им. Ядене, храносмилане, метаболизъм и отделяне. Ако в референдума иде реч за това дали македонската наденица се яде с или без майонеза, разбирам. Но да питаш народните маси за еврото е странно.
Хората имат право да гласуват. Гласували са. Тези които са избрани вземат решение за ервото. За македонската наденица може да се включи и народната маса.
biggeorge
Всеки има право да мнение, всеки има право да го изрази свободно, всеки има право да гласува за него и политиците са длъжни да се съобразят с това мнение.
Ако българите не искат евро - значи няма да има евро в България. dry.gif
На 21.02.2020 г. гледах "Панорама" по БНТ.
В предаването участваше външната министърка Екатерина Захариева.
Тя каза, че който иска референдум за еврото иска и референдум за ЕС и който е против еврото е и против ЕС.
Аз съм за членството на България в ЕС, но против приемането на еврото.
И двете не са равностойни.
Членството в ЕС и членството в Еврозоната не е едно и също.
Българските управляващи искат България да се присъедини към Еврозоната, за да могат да крадат пари на едро, както е правила Гърция през годините.
Също така Екатерина Захариева каза, че приемането на еврото е задължително за България, защото така пише в договора за ЕС, който сме подписали.
Това е нагла лъжа. angry.gif
В кой член на Договора за Европейския съюз пише, че примането на еврото е задължително за страните-членки?
wal
Цитат
Българските управляващи искат България да се присъедини към Еврозоната, за да могат да крадат пари на едро, както е правила Гърция през годините.

Ако става въпрос за крадене от страна на управляващите ,какво им пречи сега да крадат на едро?!Странно е ,че опозицията също е за приемане на еврото.Те пък защо, те как ще крадат на едро?!
biggeorge
Според мен управляващите и сега крадат пари.
И опозицията е за приемането на еврото, защото и те искат да крадат.
И управляващите, и опозицията имат откраднати пари в чужбина и трябва да ги върнат в България в преходния период до приемането на еврото. dry.gif
ЕксГорски
Цитат(Тарабас @ 28/02/2020, 19:56) <{POST_SNAPBACK}>
Ако в референдума иде реч за това дали македонската наденица се яде с или без майонеза, разбирам.

Ма ти луд ли си !
Македонска наденица с майонеза?!
Само с лютеница!
Те това е то български референдум prashchai grigorii.gif
ЕксГорски
Цитат(biggeorge @ 28/02/2020, 22:13) <{POST_SNAPBACK}>
Аз съм за членството на България в ЕС, но против приемането на еврото.

Понеже кАвето от 1 лев ще стане 1 евро
ЕксГорски
Цитат(ЕксГорски @ 28/02/2020, 23:40) <{POST_SNAPBACK}>
Понеже кАвето от 1 лев ще стане 1 евро

Е, това е български "референдум !
biggeorge
Цената на кафето е само пример. rolleyes.gif
След приемането на еврото в България цените на всички стоки ще тръгнат нагоре.
Виждаме какво се случва с цените на медицинските маториали покрай корона вируса.
lati1960
Цитат(biggeorge @ 29/02/2020, 00:59) <{POST_SNAPBACK}>
Цената на кафето е само пример. rolleyes.gif
След приемането на еврото в България цените на всички стоки ще тръгнат нагоре.
Виждаме какво се случва с цените на медицинските маториали покрай корона вируса.

Те и днес цените на доста неща у нас са по-високи от тези в Европа, другата.
Сестра ми работи в Германия, като се виждаме чат-пат ми носи едни дипляни от моловете там, ми какво да ти кажа - почти едно към едно, специално на храните, а и на всичко останало почти. Някои неща там по-скъпи, някои в България, но с малки маржове. За горивото да не говорим. За газта също. Въобще тук на запад скъпи са цигарите, алкохола, дрехите, специално бутикувите, и повечето услуги, но това е нормално, стандартът е друг. А при масови цени еднакви с тези у нас, не само с германските, какво да правят хорица, които живеят с доходи по 400 лв или дори по-малко, по 200 лв, 300 лв на човек в домакинство? Има и по-зле дори! Примерно самотни пенсионари, инвалиди, безработни... Преди години съм оставал за по няколко месеца без работа в София, отивам да се регистрирам в бюро по труда, при социални, и питам: Има ли работа? Не, няма, ми се отговаряше винаги. А аз с какво да живея?, ги питам. А те: Ми продайте каквото имате, ние не можем да ви помогнем. Ето ни я на социалната държава, дето я пише в Конституцията. Таратанци! Ако нямаш приятели и кой да ти помогне, умираш си от глад. И аз ги послушах - продадох, продадох си българското гражданство! sad.gif Халал да им е!
Опитвам се да кажа, че цените при приемането ни в Чакалнята и Еврозоната може и да не скочат драстично, по елементарната причина, че те и сега си скачат драстично, и на много стоки и услуги са дори над средно европейските! А не ми се мисли какво ще стане сега, когато утре тръгне тол системата. Всеки ден България ще осъмва с нови цени, гарантирам ви го. Разбира се това става и в момента, плавно и незабележимо, на ден по лъжичка, с по стотинки, левче, и нагоре за всичко. То е като случаят с жабата и горещата вода, в която жабата така и не усетила как се сварила, щото водата била загрявана бавно и постепенно. Същото е. Е, в случая жабата е Родината ни! Мисълта ми е, че властта и бизнеса у нас хитричко ескалират цените предварително, за да не ескалират после, в Чакалнята и Зоната. Макар че и това не е гаранция. То лакомията българска граници няма!
Питето
Безработен в София?...
Търсел истинска работа в бюрото по труда...?
malii.gif
Бюрото по труда... е създадено за да ти додава към заплатата, а не да ти търси работа. Тяхната работа е да си стоиш безработен официално по документи, и да получаваш помощи докато работиш някъде на сиво или на черно.
За "безработен в голям град" (поне първите пет големи града в България) няма да коментирам, щото ще трябва да пиша неща в посока "на мързеливия оправданията"... и ще излезем от добрия тон. Факт: големите градове стават все по-големи именно щото в тях се намира работа на сносна заплата. А заплатата е сносна, щото в тези градове се купуват сериозен брой нови жилища, което сочи именно че има достатъчно нови работни места с адекватни заплати.
biggeorge
Цитат(lati1960 @ 29/02/2020, 20:50) <{POST_SNAPBACK}>
Преди години съм оставал за по няколко месеца без работа в София, отивам да се регистрирам в бюро по труда, при социални, и питам: Има ли работа? Не, няма, ми се отговаряше винаги. А аз с какво да живея?, ги питам. А те: Ми продайте каквото имате, ние не можем да ви помогнем. Ето ни я на социалната държава, дето я пише в Конституцията.

Говориш пълни глупости и знам, че го правиш умишлено. angry.gif
Малко вероятно е в Бюторо по труда да са ти казали такива неща.
Ако са го казали, то най-вероятно са се шегували с теб. dry.gif
И сега ти като повтаряш тези неща (които уж са ти казали!) правиш пропаганда срещу Бюрата по труда, Агенцията по заетостта, Министерството на труда и социалната политика и като цяло срещу държавата.
Бюрата по труда не могат насила да накарат работодателите да те вземат на работа.
Те могат само да те свържат с тях. grin.gif
Бюрата по труда служат като центрове за регистриране на търсещите работа лица и за осъществяване на контакт с работодателите, които търсят работници.
Със социалните помощи се занимава Агенцията за социално подпомагане, която е отделна структура към Министерството на труда и социалната политика.
Не прави пропаганда по тема, по която по-компетентни от теб хора могат да те хванат, че лъжеш. wink.gif
biggeorge
Цитат(Питето @ 29/02/2020, 21:42) <{POST_SNAPBACK}>
Бюрото по труда... е създадено за да ти додава към заплатата, а не да ти търси работа. Тяхната работа е да си стоиш безработен официално по документи, и да получаваш помощи докато работиш някъде на сиво или на черно.

И ти като lati1960 дрънкаш глупости и правиш пропаганда. dry.gif
Бюрото по труда не е създадено да ти "додава към заплатата".
Основната функция на Бюрото по труда е да среща търсещите работа лица с работодателите.
Обезщетенията за безработица не се осигуряват от Бюрото по труда, а от НОИ и то само за един кратък период от време, за което се предполага, че ще си намериш нова работа.
Бюрото по труда единствено издава документи, които да послужат като доказателство пред НОИ, че си безработен.
Ако не си социално слаб и трайно безработен нямаш право на социални помощи.
Социалните помощи са в размер на 40-45 лева на месец.
Ако работиш без трудов договор и получаваш социални помощи това е престъпление, което се наказва от закона.
И ти, и lati1960 пишете измислици, които са пропаганда. dry.gif
Пиша ти същото, което написах и на lati1960:
Не прави пропаганда по тема, по която по-компетентни от теб хора могат да те хванат, че лъжеш. a4dff7b7.gif
Питето
Жоре, аз се уповавам на статистиката и фактите, щото нямат нужда от "хващане" и "компетентност", за разлика от хората. Както писах, за да получаваш помощи ти трябва кетап и бюрото по труда и то ти го дава. Това масово, та значи това му е заниманието на бюрото. В тази посока, каква работа се надяваш да ти предложи, след като масово не предлага адекватна работа/заплата. Гледам какво се случва реално, точно както гледам на въвеждането на еврото. Посочи държава, в която цената на кафето е скочила двойно след въвеждане на еврото и си е останала така. Статистиката е, че част от търговците вдигат цените и прецакват по-тъпите от местните, ама до месец дори най-тъпите схващат че ги лъжат, почват да си правят сметката като харчат и търговците кротват цените до пазарните. Абе един вид платено обучение за по-несхватливите.
Виж, когато заплатите почнат да се вдигат, тогава или вдигаш производителнотта на кафенето или вдигаш цената на кафето ама до където ти позволява пазара.
biggeorge
Цитат(Питето @ 29/02/2020, 23:26) <{POST_SNAPBACK}>
Жоре, аз се уповавам на статистиката и фактите, щото нямат нужда от "хващане" и "компетентност", за разлика от хората. Както писах, за да получаваш помощи ти трябва кетап и бюрото по труда и то ти го дава. Това масово, та значи това му е заниманието на бюрото. В тази посока, каква работа се надяваш да ти предложи, след като масово не предлага адекватна работа/заплата.

Не можеш автоматично да получаваш помощи и Бюрото по труда не може да ти помогне в това.
От Бюрото по труда издават бележка удостоверяваща от кога до кога си бил безработен.
А хората, които са социално слаби преминават през оценка от Агенцията за социално подпомагане.
Социално слабите хора обикновено са малограмотни или неграмотни, без професия и без трудов опит.
Но издаването на документи на социално слаби хора не е основата дейност на Бюрото по труда.
Ако беше щеше да се казва Бюро за социално слаби хора. malii.gif
Питето
Е точно де, отиваш за кетап че нямат работа за теб, а не да ти намерят работа, щото кетапа ти трябва за да вземеш после едни пари. Дори може да си уточняваш часа на явяване за подписите, че да не ти пречи на работното време. Сега, че са му объркали името то и на ТЕЛК му е сбъркано името, и на куп още държавни комисии и бюра, щото основната им дейност е кетапоиздаване за социалноизточване. Та като погледнеш статистиката (кой какво получава накрая, основния кетапооборот за получаване на какви пари служи) и истинската дейност изплува. В тази посока само баламите си търсят работа през бюрото по труда и само "определени условия" (това е евфемизъм) принуждават работодатели да подават там обяви за незаети работни места.

Радвам се, че си схванал идеята за разликата между временно (спекулативно) и постоянно (пазарно обосновано) поскъпване на кафето и връзката му с промяна на валутата както и с промяната на работните заплати в съответните държави.
lati1960
Цитат(Питето @ 29/02/2020, 21:42) <{POST_SNAPBACK}>
Безработен в София?...
Търсел истинска работа в бюрото по труда...?
malii.gif
За "безработен в голям град" (поне първите пет големи града в България) няма да коментирам, щото ще трябва да пиша неща в посока "на мързеливия оправданията"... и ще излезем от добрия тон. Факт: големите градове стават все по-големи именно щото в тях се намира работа на сносна заплата. А заплатата е сносна, щото в тези градове се купуват сериозен брой нови жилища, което сочи именно че има достатъчно нови работни места с адекватни заплати.

Както чета Закона за социалните грижи и трудовата заетост, не това са ролята и задълженията на Бюрата по труда, което си дал/а:
"Бюрото по труда... е създадено за да ти додава към заплатата, а не да ти търси работа. Тяхната работа е да си стоиш безработен официално по документи, и да получаваш помощи докато работиш някъде на сиво или на черно." Което пък подсказва каква е коректността ти по отношение законността въобще, но си е твоя работа, не ме засяга. Мога само да привмъкна едно нещо, което се нарича несъответствие между предлагана работа и висока квалификация, но и по това няма да споря. Не желая да персонализирам въпроса. Иначе разбрах твоето отношение към мързеливите, бедните, болните, слабите, възрастните и всички, които по една или друга причина не са способни и годни да правят кинти, По същото само се чудя към кой лагер да те категоризирам, колебая се - на Хитлер, Мао, Сталин, или направо към този на Атила и първобитните социални отношения? Може би за да се решат всички проблеми на обществото, според такива като теб трябва да направим няколко важни неща:
1. Да изправим до стената на стадиона всички мързеливци безработни, и да ги разстреляме.
2. Защо към тях да не прибавим и инвалидите, тия за нищо негодни плужеци, дето само ядат и серат, и нищо не работят?
3. Пенсионерите със сигурност да бъдат избити, до крак. Така ще решим проблема с изпразнения до дъно Пенсионен фонд, няма да ни е нужен вече.
4. Не знам какво да правим с децата с увреждания, ти кажи. Аз не смея и да си помисля какво ще решиш.
5. Ромите също може да включим в кюпа, те и без друго са в поне една от горните категории - или безработни, или фиктивни инвалиди с ТЕЛК, и със сигурност ги мързи, за истинска работа.
6. Със сигурност трябва да бъдат унищожени прихваналите този вирус сега, коронния, до един!
7. Не смея да гадая какво да правим с политически некоректните по отношение сегашната власт и управление, тях да ги трепем ли? За да останат само симпатизантите и членовете на Партията Велика на нашия любим държавник. Логично, би трябвало.
8. Така като гледан, без колебание трябва да бъдат избити до крак всички, които не мразят Русия, Путин и всичко руско и евразийско. Долни гадини, до един!
Вероятно съм забравил някоя категория, със сигурност. Може да ми помогнеш, ако желаеш. А аз си мисля, че горкият фюрер сигурно ще се премята в ада, ако знае какви невероятни конкуренти има днес, във връзка с отношението към всички слаби, безпомощни, възрастни, болни и неспособни да печелят добре в прекрасния ни капиталистически рай. Но да е спокоен, расте млада бодра смята, прекрасно бъдеще ни чака! Който не може да прави парѝ - до стената!

п.п. Ей, пошегувах се, да не се обидиш. Малко позасилих краските, за което искам да ти се извиня, най-искрено! Идеята беше друга - правилно ли съм те разбрал, по отношение разбиранията ти за въпросните категории хора? Които по ред причини не са способни да правят парѝ? Или имаш предвид здрави прави мързеливци? Ако е последното, разбирам. Така е. Такива има, и не са малко. В престъпния контингент, в разни далавери и в сивия, дори черен сектор, както казваш. Което си е болест на самото капиталистическо развитие. Как се правят капитали, според теб, големи? Какво беше сухият режим за Америка, примерно? А днес наркотиците? Но друго питам:
Какво да правим с другите, с неспособните? Хайде ти кажи, вече сериозно.
Питето
Само комунистически манталитет може да мисли в схемата "има човек, има проблем, няма човек няма...". При капитализма се работи с каквото имаш, ама се работи така че да се изкара максималната възможна файда от наличното. Заради това, първия строй фалира многократно навсякъде по света (въпреки и напреки изправените до стената от него до стената хора), а другия все още е водещ и няма изгледи нещо по-практично да го замени в близкото десетилетие. Същото е и с ритането срещу еврото — много бързо забравиха колко фалита и какъв дефицит на стоки беше когато лева се равняваше по преводната рубла, и колко много обедняха когато лева се равняваше сам по себе си.
За търсенето на работа в бюрото по труда, мнението ми е твърдо и подкрепено с факти. За безработицата в големите градове също съм "бетон" и ще е така докато не видя промяна във фактите и личните ми наблюдения.
lati1960
Цитат(Питето @ 01/03/2020, 19:18) <{POST_SNAPBACK}>
Само комунистически манталитет може да мисли в схемата "има човек, има проблем, няма човек няма...". При капитализма се работи с каквото имаш, ама се работи така че да се изкара максималната възможна файда от наличното. Заради това, първия строй фалира многократно навсякъде по света (въпреки и напреки изправените до стената от него до стената хора), а другия все още е водещ и няма изгледи нещо по-практично да го замени в близкото десетилетие. Същото е и с ритането срещу еврото — много бързо забравиха колко фалита и какъв дефицит на стоки беше когато лева се равняваше по преводната рубла, и колко много обедняха когато лева се равняваше сам по себе си.
За търсенето на работа в бюрото по труда, мнението ми е твърдо и подкрепено с факти. За безработицата в големите градове също съм "бетон" и ще е така докато не видя промяна във фактите и личните ми наблюдения.

Въобще не споря по тези факти, защото са безспорни.
И още веднъж се извинявам за острия тон, дано не съм те обидил. Не беше това целта. Просто исках да те провокирам да кажеш мнението си какво следва в капиталистическия рай примерно за инвалидите, или за децата с увреждания, и за хора с други заболявания, въобще за безпомощни, възрастни, стари, болни, които не могат да правят парѝ и да са успешни в живота? Поне у нас тези категории хора живеят унизително. А някои от тях са работили по 30, 40 и повече години!
В древен Рим когато дете се е раждало с някакво увреждане, са го хвърляли от скалите в пропаст, за да не живее. Така са селектирали здрава и силна раса от войни, слабаците нямали шанс въобще да оцелеят. И ние ли така да правим?
biggeorge
Продължаваш да пишеш нелепици. dry.gif
Не познаваш държавната администрация, нито ТЕЛК, нито нищо.
Не знаеш как функционират, нито защо действат по този начин.
Мога да ти обяснявам дълго, но ти не искаш да ме чуеш.
Предубеден си, което ти пречи да разсъждаваш разумно и да научаваш нови неща, които влизат в остро противоречие с убежденията ти.
Пишеш наизуст неща, които си чул от телевизията, прочел си във вестниците или в Интернет.
Но това, което си чул или прочел не е обективната истина, това е пропагандата на управляващите националисти, които искат всички да се мразим взаимно. angry.gif
Shade
Цитат(biggeorge @ 01/03/2020, 15:00) <{POST_SNAPBACK}>
Продължаваш да пишеш нелепици. dry.gif
Не познаваш държавната администрация, нито ТЕЛК, нито нищо.
Не знаеш как функционират, нито защо действат по този начин.
Мога да ти обяснявам дълго, но ти не искаш да ме чуеш.
Предубеден си, което ти пречи да разсъждаваш разумно и да научаваш нови неща, които влизат в остро противоречие с убежденията ти.
Пишеш наизуст неща, които си чул от телевизията, прочел си във вестниците или в Интернет.
Но това, което си чул или прочел не е обективната истина, това е пропагандата на управляващите националисти, които искат всички да се мразим взаимно. angry.gif

Разбираме, че единствено ти знаеш каква е обективната истина. И тя е нещо, което не пишеш наизуст, не си чул от телевизията, нито прочел във вестниците или в Интернет.
Би ли пояснил същността на обективната истина, различна от голото отрицание "не е това" и "не е онова"?
Усещаш ли, че позоваването на източник на информация за "обективната" ти истина само като "разсъждаване разумно", означава стигнане до тази твоя истина по умозрителен път? Звучи като да живееш в някакъв свой измислен свят извън реалността. Кое точно в тази ситуация изключва вероятността да става въпрос за нелепица?
biggeorge
Години наред водих безсмислени спорове с хора като теб в този форум.
Вече не виждам смисъл да доказвам тезите си, да пиша дузина страници с обяснения, които няма да бъдат прочетени от троловете, които са се навъдили тук.
Единствено ще получа присмех, подигравки, обиди и поредната порция назидания от администраторите.
Животът е твърде кратък.
Но ако имаш време и ти се чете нещо ...
Има Закон за насърчаване на заетостта и Правилник за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта.
Има Закон за социално подпомагане.
Има и Наредба за медицинската експертиза.
В законите и наредбите е описано всичко, което аз наготово мога да кажа.
Няма смисъл обаче да си хабя времето да обяснявам неща, които някой не иска да разбере.
И 100 пъти да го напиша, ако не го прочетете и разберете е губене на време.
Shade
Цитат(biggeorge @ 01/03/2020, 17:59) <{POST_SNAPBACK}>
Вече не виждам смисъл да доказвам тезите си, да пиша дузина страници с обяснения, които няма да бъдат прочетени от троловете, които са се навъдили тук.
Единствено ще получа присмех, подигравки, обиди и поредната порция назидания от администраторите.
Животът е твърде кратък.
Има Закон за насърчаване на заетостта и Правилник за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта.
Няма смисъл обаче да си хабя времето да обяснявам неща, които някой не иска да разбере.

Да беше опитал поне веднъж да кажеш нещо кратко и по същество, вместо да разтягаш дълги чаршафи с общи приказки. Току-виж направи впечатление.
lati1960
Ако говоря глупости, не е умишлено, със сигурност. Просто дадох някои факти за цените най-вече у нас, за несъразмерното им покачване спрямо доходите. Откъдето произтича постепенно намаляване покупателната способност на населението като цяло, на всички. А статистическите данни за инфлацията са силно снижени, меко казано, официалните. Тоест, без да сме още в Чакалнята и Еврозоната, цените така или иначе си вървят всеки ден нагоре, инфлацията също, заемите се трупат, и тази бомба рано или късно ще гръмне. Ако пък правилно преценявам политическия нюх на г-н Борисов, това ще стане едва след като той сам там някъде в дълечното бъдеще се откаже доброволно от властта, или стане президент, или временно позволят отново на власт за малко да дойдат гадните комунисти, за да им припишат отново на тях негативите. Тази плоча се изтърка обаче. Така че са възможни и други варианти.
Що се отнася до истината за институциите у нас, ти коректно си посочил какви трябва да са според законите и нормативната уредба, на хартия. Обаче реалността е съвсем различна. Това казах. У нас законите са само параван, зад който се вихрят съвсем различни обществени и институционални отношения. Много голяма част от обществото е набъркана в различни "законни" схеми и далавери по присвояване на евро парѝ, бюджетни средства също, да не говорим за откровената престъпност, наркотиците, грабежите, и т. н. Примерът с т. нар. къщи за гости е показателен. И е най-малкото. Апартамент гейт също, да не изброявам. Подобно е положението навсякъде, с всичко. Където и да разровиш, ще мирише, както е писал поетът. И то страшно. А как тази ненормална обществена среда /ненормална за моралните, трудолюбиви и честни хора/ изгони същите от родината им, ще дам пример, отново със сестра ми, понеже и тя е класически такъв в това отношение. Накратко: Тя е учител по професия. С около 20 г. стаж. Много добър педагог, работила в добри училища в София, в Сухата река, в Бояна, в Драгалевци, в Света Троица... Все елитни места. Последно беше в у-ще "В. Левски" в Драгалевци доколкото помня, съкратиха щат, паралелка, а нея уволниха като последна постъпила и най-млада. И, понеже ги изнудват учителите да плащат едни такси към измислен Учителски синдикат, тя потърси среща с прословутата Янка Такева, понеже ѝ отказаха обезщетение. Такева не я приела, секретарката обяснила да си търси правата в съда, и че г-жа Такева не можело да се занимава "с най-малкото нещо". А сестра ми се запитала защо е плащала сума години на този Синдикат, след като я пращат в Съда! Че ако за всичко ходим в Съда, каква демокрация сме? И за какво са ни тия институции? Както и да е. Започна да си търси нова работа, по специалността. Където имаше подходяща позиция за нея, си подаваше документите. По закон директорите са длъжни да обявяват всяко свободно работно място в Бюрото по труда, после се прави конкурс по документи и събеседване, така е официално. И се прави, има си го събеседването, обаче накрая назначават някой близък на директора, на ръководството, на Регионалния център по образование... Всичко е нагласено, но и законът си е "спазен". Прекрасно. Чудесен пример как у нас се заобикалят законите, и то напълно "законно". Накрая на сестра ми ѝ писна, събра си багажа, грабна си куфарите и замина да работи навън. Сега изкарва много добри парѝ, но горчилката от унижението остана. Подобни на нейния случай са хиляди, които и до днес се трудят зад граница, изгонени от ненормалната среда у нас. Ненормална както казах за коректните, работливите и честни хора. Явно на останалите подобна среда им импонира, и на морала, и на разбиранията, целите и начина на справяне с живота - по мутренски, по ченгеджийски, по шуробаджанашки, по бандитски, по далавераджийски, каквато е истинската реалност в България зад паравана на законите и правилата на книга. Това се опитвах да обясня. Че и институциите не са това, което са. Само фасада, зад която още от същото - лъжи, измами, крадене, грабеж. Напълно законни, съгласявам се. Иначе можеш да ме обиждаш колкото пожелаеш, то нищо няма да променѝ. Нито пък ще ти отвърна, не ми е в морала и възпитанието. Впрочем, същите тези неща гледам ги пишеш и ти, така че не виждам защо трябва да споря с теб. Бъди здрав!
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 02/03/2020, 10:46) <{POST_SNAPBACK}>
или временно позволят отново на власт за малко да дойдат гадните комунисти, за да им припишат отново на тях негативите.

Като прибавим и великия Майкъл Мур (препоръчван ни настойчиво), става напълно ясно каква е целта на безкрайните ти чаршави, далеч надминаващи жоревите!

Жорето е ясен и ... разбираем : на него за всичко му е виновен ББ
Ти обаче опитваш да се прикриеш зад безкрайни словоизлияния, но нали знаеш - pогцата излизат! devil2.gif
Питето
Преките наблюдения и реалните резултати броят ли се, или да не им вярвам, а да слушам какво би трябвало да бъде? Всъщност ще продължавам да вярвам на очите и прекия си опит, щото като сравня онова дето вижда и знам със онова дето ми го обяснявати, и имам усещането за паралелни вселени...
lati1960
Цитат(biggeorge @ 02/03/2020, 03:59) <{POST_SNAPBACK}>
Животът е твърде кратък.

О кей, но законите у нас не се спазват. Про форма понякога се спазват, но зад тази фасада има една друга реалност у нас, която няма нищо общо със законността, демокрацията и цивилизоваността. И това не е само мое впечатление и горчив опит. Предполагам в този смисъл и Северна Корея има прекрасно законодателство, вероятно и Саудитска Арабия, също и Иран, Куба, Джибути, Мабути и цялата тая орда от супер модерни диктаторски режими. И, какво от това? Добрите закони на хартия не правят автоматично едно общество демократично, хуманно, цивилизовано и справедливо. България е прекрасен пример в това отношение.
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 02/03/2020, 14:16) <{POST_SNAPBACK}>
Като прибавим и великия Майкъл Мур (препоръчван ни настойчиво), става напълно ясно каква е целта на безкрайните ти чаршави, далеч надминаващи жоревите!

Жорето е ясен и ... разбираем : на него за всичко му е виновен ББ
Ти обаче опитваш да се прикриеш зад безкрайни словоизлияния, но нали знаеш - pогцата излизат! devil2.gif

Голяма параноя ви гони някои тук. Направо не е за вярване! doh.gif
То гузен негонен бяга, и каквото повикало, такова се обадило.
Целта ми тук, приятелю, е по някои въпроси да се доближим заедно до приблизителната истина, защото абсолютната такава не е постижима в относителния ни и субективен свят. А на теб като ти се привиждат призраци и рогца, можеш спокойно да се пообърнеш назад и да видиш също и опашка, надолу и копитца... На който каквото му в сърцето и душата, такова му и в ума и съзнанието. Като не ти харесва какво пиша, игнорирай ме, какъв ти е проблемът?
Онуфри
Цитат(lati1960 @ 02/03/2020, 09:46) <{POST_SNAPBACK}>
… Че ако за всичко ходим в Съда, каква демокрация сме? И за какво са ни тия институции? ..

Липсва ти чичко сталин?

prashchai grigorii.gif
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 02/03/2020, 20:41) <{POST_SNAPBACK}>
Целта ми тук, приятелю, е по някои въпроси да се доближим заедно до приблизителната истина, защото абсолютната такава не е постижима в относителния ни и субективен свят.

Така, така - значи трябва да приемаме абсолютната ТИ истина, която прокарваш през ВСИЧКИТЕ ти писания :
- България е жестока, абсолютна ... диктатура
- България е управлявана от безкрупулна мафия
- В България се унищоижават слабите и бедните
- Всичко е не само подкрепяно, но и установено от САЩ
- САЩ превръщат България (и много други страни) в робски предатрък на ... американския империализъм

Добре ли съм те разбрал?
biggeorge
Колко добре си го описал. 328.gif
Само си забравил да напишеш, че управляващите в България мразят родината си и българския народ.
Те се срамуват, че са българи, затова и мразят българския си произход. dry.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 03/03/2020, 00:25) <{POST_SNAPBACK}>
Колко добре си го описал. 328.gif
Само си забравил да напишеш, че управляващите в България мразят родината си и българския народ.
Те се срамуват, че са българи, затова и мразят българския си произход. dry.gif

Неточно си се изразил - няма как управляващите да мразят по-голямата част от народа си, след като ги е избрал.Та кого точно мразят? И по какво проличава че се срамуват от българския си произход? И в какво се изразява тяхната омраза към когото мразят? И ако ти си от намразените, защо да те мразят - ако те четат сигурно се кефят на такава беззъба опозиция sunbathing.gif
biggeorge
Управляващите се срамуват от българския си произход.
Българските политици от много години се срамуват, че са българи.
На българските политици им се иска да бяха някакви други, а не българи.
И понеже мразят българския си произход политиците мразят и целия български народ.
А това, че хората ги избират е добре дошло за мразячите политици.
Така могат да заемат ключови държавни постове и да крадят на воля от народа. dry.gif
D-rA
Хм, нима си бил на топло местенце в нечие управление, та ги назнайваш тези неща... И може би са ти духнали под опашката, и затова ни заливаш с "акъл" sunbathing.gif
wal
Цитат
На българските политици им се иска да бяха някакви други, а не българи.
И понеже мразят българския си произход политиците мразят и целия български народ.

За мен това е нещо съвсем ново.Никой до сега в мрежата не е достиганал до това прозрение.Значи независимо за кой наш политик ще гласувам догодина той се срамува от себе си и ме мрази ,щото съм част от този народ и щото съм гласувал за него.Правилно ли съм те разбрал или има нужда от пояснения!?
biggeorge
Правилно си разбрал. grin.gif
И други са достигнали до извода, че политиците мразят българския народ:
Баба Стойна протестира срещу правителството на Борисов - 29.01.2020 г.

Питето
"Гласува срещу" е важната част, и заради това баба ти Стойна се е докарала да се тръшка по площадите, щото нито мисли, нито помни, а само гласува "срещу"...
Най-смешното е, че е малцинство, щото пък мнозинството от другите дето гласуват "срещу" са избрали точно това правителство... bg.gif
D-rA
А защо баба ти Стойна не е протестирала, когато е била леля Стойна или когато е била хубавото Стойне?Защото са я лъгали още тогава, че е хубава Стойна и прекрасната леля Стойна, и си е траела докато същите тези от баш комунисти станаха баш капиталисти и за нея нищо не отана... освен камера и да я показват по клиповете колко лоши са днешните... Ами лоши са - няма от къде да изкопаят толкова много откраднато.
Как мислиш бе Жоре, защо днешнните баби Стойни са толкова зле? Нали се сещаш че да си зле се натрува с поколения измами.Сега нейния протест е след дъжд качулка - прекалено много е закъсняла във времето си с този протест sunbathing.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.