Така е било, да. Затова аз предлагам едно много добро решение в смисъла и на предния ти пост, за маргиналите в политиката, в гласуването, в управлението на демокрацията, и т. н. И, точно защото съм на същото мнение, ето какво според мен би решило всички проблеми на страната ни в момента, а и в дългосрочен план, за бъдещето. Първо, Бойко Борисов да бъде официално назначен за пожизнен премиер на България. Не, не се майтапя, съвсем сериозно го казвам. То и без назначение е ясно, че ще е пожизнен такъв. Дори ми се струва, че ще бие рекорда на ментора си Тато, като години управление. Така че, защо да се хабим да ходим да гласуваме, като и без друго е ясно кой ще ни управлява. В същия смисъл изборите трябва да бъдат забранени. Няма смисъл от тях. И без това винаги ГЕРБ печелят, излишно пилеене на време, ресурс, средства, нерви... Безсмислено е. Освен като шоу, но по това по-късно. Да бъде отстранен и този русофил Радев, дето си говори с оня диктатор Путин по телефона. За какво ни е такъв президент предател, който внася само брожение в обществото с невротичните си изказвания? Няма смисъл и от него. Да се маха! Ако някой държи да има президентска институция, нека тя остане, но на нея да бъде пак пожизнено назначен някой от Партията хранилница, може би... кой? Аз лично смятам за най-подходящ за тоя пост Бат Цецо Кумецо, защо не. Цветанов и без това е безработен, да се погрижим за човека, да не умре от глад, нали се оказа социално слаб. А и с тези вътрешни асансьори няма как да го подслушват. Така дуалната хармония по управлението на скъпата ни Родина от двамата бащици на нацията ще се възроди и ще се избегне тази безсмислена война между институциите. Ето как решихме още един проблем на демокрацията. Кои останаха? А, да. Парламента. Че за какво ни е и той? И без друго е една безполезна говорилня, от която нищо не зависи. Той Бате и без друго сам управлява и носи цялата отговорност, като обикаля родината и раздава от прозореца на джипа благините на изстрадалия народ. Тия там само гласуват каквото той каже, така че - за какво са ни и те? И те да се махат! Излишен разход по огромни заплати, екстри, евтини кюфтета... разбирате ме. Да си ходят и те! Кой остана? Да не забравим Съдебната власт. Тя е много важна, фундамент така да се каже на родната демокрация. Тя да остане, няма как. То и без друго вече е под контрола на прескъпия ни вожд, разбраха го и кокошките вече, пардон, мисирките. Като стана дума за мисирки, какво да правим с медиите? Според мен да се забранят всички, без основните, държавните, обществените де. А по тях със закон да се задължат да дават само положителни новини за състоянието на народа и хвалебствия за Партията, Вожда и непогрешимата ни власт. Така няма да има фалшиви новини, нито брожения и недоволство в обществото, всички ще са доволни и щастливи, водени от прескъпите ни управляващи към светлото комунист... пардон, капиталистическо бъдеще. Да живей! Забравих ли нещо? Ако да, отворен съм за нови предложения, със сигурност има. Примерно можем да закрием и затворите, както направихме с лудниците, с психиатричните домове де. Така заедно с психясалите и лудите по улиците съвсем спокойно и щастливо да се разхождат и престъпниците. Не че и не се разхождат, свободно. По този начин ще спестим на Съдебната власт и държавата разходите както по процеси, така и по грижата им в тези прекрасни домове за превъзпитание. Нали? Можем и друго да направим: Не станахме Съветска Република, въпреки титаничните усилия на Тато и Партията Столетница, но пък под вещото ръководство на Бато и новата ни велика Партия Непогрешима, можем да опитаме да станем петдесет и не знам кой си щат на новия голем Брат, защо не. Така ще си спестим непосилната за нас битка с корупцията, понеже Биг Брадър може всичко, видяхме как ни посочи най-корумпираните у нас, ще ни реши и този проблем. И колко още! Сещате се, нали. Проблемът е дали ще ни искат, но аз мисля, че заради Бате чичо Тръмп ще направи и този жест за нас, покорните преторианци. Какво още? Забравих ли нещо? Ми напънете се малко и вие, тя дамокрацията не е лесна работа, така де.
lati1960
19/02/2020, 10:34
Вече ти писах как ние като японците, че и по-добре можем да се справим с тази задача, по демокрацията и модернизацията, и всичко останало. Пошегувах се, разбира се, но нали знаеш, във всяка шега има и доза истина. Така. По останалото искам да ти кажа какво чух онзи ден, мисля в неделя по БНР и Хоризонт, май беше в предаването "Неделя 150", но не съм сигурен. Та, не хванах нещата изначално, но говореше някакво младо нахакано момче, млад мъж ако съдя по гласа и държанието, мисля беше социолог, или политолог, или може би финансист... така и не разбрах, нито името. Но не това е важно. Ще опитам да цитирам колкото помня едно негово изказване в края на интервюто, което изказване ме шокира и направо потресе. Не че не го очаквах рано или късно това нещо, но не и от млад човек. Разговорът в студиото беше във връзка с Чакалнята и Еврозоната, какви позитиви и негативи би донесло на страната ни членството там, и т. н. Нищо лошо. Обаче, когато водещата се опита да намекне за огромното социално неравенство и разслоение в нашето общество и да попита как подобно членство ще се понесе от най-уязвимите слоеве у нас, ето какво по смисъл отговори момчето, цитирам по памет: "Докога в България ще се говорят подобни глупости? Най-нормалното нещо в едно свободно демократично общество е да има бедни и богати, да има социално разслоение и конфликти, така и трябва да бъде. /Дотук нищо укоримо. Но после:/ Ще ви го кажа направо - крайно време е хората у нас да разберат, че бедните и социално слабите, тези които не могат и не знаят да правят пари, или не искат, да не пречат на онези, инициативните и можещите, които знаят и могат. Това е начинът обществото ни да върви към успех, към сигурност и благосъстояние, няма друг. Когато богатите и можещите правят пари, живеят по-добре и бедните." Край на цитата. На пръв поглед нищо укоримо, наистина. Богати и бедни винаги е имало, и винаги ще има. По простата причина, че една част от хората действително не желаят да се трудят, да влагат усилия и инициативност, дори за собствения си успех и просперитет. Абе мързи ги, направо да си го кажем. И вече доста много станаха такива, вкл. у нас. Които, за да оцеляват и имат като трудолюбивите и борбените, се включват в престъпната сфера и сенчестата икономика. За да накараме тези хора също да се трудят, и то на светло, законно, необходимо е да се ограничи социалната подкрепа за тях. Аз разбирам това. Няма друг начин. Ако храниш и се грижиш за някого, който е здрав и прав, и млад, без да го стимулираш да работи, той никога няма да се труди. Така е. Обаче. В изказването на младия човек, което цитирах, имаше нещо, което ме притесни, и възмути. И ще обясня какво. Понеже е млад и силен, и здрав сега, този наперен юнак още не осъзнава, че един ден може да стане инвалид, примерно, при инцидент, и т. н., или да се разболее, и то нелечимо, на всеки се случва, а накрая със сигурност ще остарее и вече няма да е здрав, прав и силен. И ще има нужда от помощ. От кого? От същото това общество, което сега опитва да убеди, че няма нужда да се тревожим за бедността, бедните, болните, слабите, инвалидите, пенсионерите, и т. н. А когато той стане като същите? Какво тогава? Или тати е крал доволно, ще имам и за старини? Така ли? Съжалявам, но не това е Демокрацията. /ще добавя/
lati1960
19/02/2020, 10:35
Да доведеш една част от обществото до глад и мизерия, и непросветност, до морален упадък и тотално развращаване, понеже не можеш или не искаш да се справиш с проблемите на това общество, и после да кажеш, че това е в реда на нещата... е, това е прекалено. Или просто не ти пука! Нали ти си добре, семейството е добре, аверите са добре... да се скапват останалите! В този смисъл беше същината на изказването на въпросния младеж, да е жив и здрав. Бих искал да го чуя след 20, 30 г., че и по-скоро, ако се случи да е на мястото на тези, които така с лека ръка отписа въобще от живота: Ви сте бедни, значи сте виновни! Вие сте неуспели, значи така ви се пада! Вие сте болни, страдайте! Вие сте стари, мрете! Това ли е? Това ли ни обещаха преди 30 години? Това ли крещяха разни измамници със сини знамена по площадите? Не, друго. А сега какво се оказа: Кой гепил нещо гепил, кой не, да такова супата! Така ли стана? Ми добре. Поне си изяснихме нещата, нали така. Само че всичко това няма нищо общо с реалната Демокрация. Аз затуй казвам, че с онова изказване от преди седмица-две новият главен прокурор сложи официално край на т. нар. Преход у нас. И лъсна истината по него, по прехода. Тотален грабеж с лъжи за демокрация, чрез който номенклатурата на БКП и ДС, днес чрез нейните наследници, се награби с активите на държавата и сега казва на останалите хора: Да го таковате! Ми браво, чудесно. Поне сме наясно. Само се питам защо ни бяха нужни тези 30 години? За да разберем, че "бедни винаги ще има, и богатите винаги ще ги ограбват". Че то ако няма грабеж, как се става приказно богат? Не съм против богатите, но не е необходимо един човек да има толкова много, за сметка страданията и погиването на хиляди, дори милиони! Във филма си Майкъл Мур дава два примера на хармонично развит бизнес в Щатите по принципите на истинската Демокрация. Единият е за пекарна, другият за малка фабрика изготвяща модерни поточни роботизирани линии. И в двата случая собственици са всички от ръководство до чистачка, с равни дялове и акции. Заплатите им са с нищожен толеранс на различие, заради различната отговорност, но всички имат стимул да се трудят повече, понеже и печелят всички повече. И получават всички доволно високи заплати, за да си позволят всички екстри на съвременното общество - дори споменаха лимузини, яхти, и т. н. Ето как трябва да се управлява в хармония едно производство, бизнес и каквато и да е било фирма и структура в обществото - просто да се елиминира фактора бедност, поне за тези, които се трудят съвестно, за да печелят достатъчно. Не е никакъв проблем да се реализира навсякъде. Понеже, като се ограничи огромното социално разслоение, ще се окаже, че има достатъчно средства за всички съзнателни и трудолюбиви граждани. А който не иска да работи, е, да не яде. Така пише и в дебелата Книга. Но, ако се приложи това на практика, работа ще има за всички желаещи. И не, не е социализъм това. Точно Демокрация е. Защото ще печелят отново работливите, дейните и съвестните, просто няма да ги има свръх богатите, които акумулират огромни средства в банките, които са ограбени от труда на работещите хора. Неравенство отново ще има, но в рамките на допустимото. За да няма глад, мизерия, престъпност и непросветеност. Напълно е възможно едно такова общество. Точно това е Демокрацията. С всички останали характеристики - по разделение на властите, права на човека, на собственост, на свободен пазар, и т. н. Подобни общества бяха изградени в Скандинавието, Германия, Холандия, Белгия, донякъде в Израел, и на други места, преди да ги залее емигрантската вълна. Другото е див и алчен спекулативен капитализъм, ограбващ хората чрез финансова спекула и машинации най-вече, напълно "узаконени" от властта и корпоративните играчи стоящи зад нея. Който модел налага отново Тръмп в Америка, а опитва и на останалия свят. Корпоративният грабеж! И финансово спекулативният. Този порочен модел ще доведе света до пълна катастрофа един ден, защото нека не се лъжем - всички останали проблеми на цивилизацията ни и на хората въобще се коренят именно в социалното неравенство и несправедливост. Ако този фактор бъде елиминиран, а е възможно, посочих вече как, светът ни действително би бил едно прекрасно място. Но, уви. Има сили, които няма да позволят това да се случи.
Правилото на тринадесетия удар: Ако часовникът удари тринадесет пъти, това не само означава, че тринадесетия удар е неверен. Той поражда съмнения във верността на всеки от първите дванадесет удара.
Всеки от посочените източици, редовно удря тринадесет пъти... а ти си сверяваш часовника по тях.
Ето още по въпроса:
И този източник ли не ти допада? А какво общо има източника с това, което реално гледаме? Нищо. Просто и други разумни хора са видели същото, което и аз, и задават неудобните въпроси? Отговори разбира се няма. Не и удовлетворителни. Не че вече не е ясно, за какво иде реч. Както казах вече: Тотална измама!
D-rA
19/02/2020, 11:46
Ето от официалната страница на тотото - толеранс на тегло на топките:Топките, с които се теглят числата в игрите на Тото 2, са:
за „Тото 2 - 6 от 49“ – жълт цвят, от 3.96 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - 6 от 42“ – син цвят, от 3.98 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - 5 от 35“ – червен цвят, от 3.96 до 4.01 гр.;
за „Тото 2 - 5 от 50 + 1 от 12“ (Зодиак) – 5 от 50 – жълт цвят, от 3.96 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - 5 от 50 + 1 от 12“ (Зодиак) – 1 от 12 (зодия) – син цвят, от 3.98 до 4.00 гр.;
за „Тото Джокер“ – позиции – син цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Тото Джокер“ – цифри – червен цвят, от 3.95 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - Рожден ден“ – двете цифри за година – червен цвят, от 3.95 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - Рожден ден“ – месец в годината – син цвят, от 3.98 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - Рожден ден“ – дата в месеца – червен цвят, от 3.96 до 4.01 гр.;
за „Тото 2 - Рожден ден“ – ден в седмицата – син цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 5 от 35“ – петте печеливши числа – червен цвят, от 3.96 до 4.01 гр.;
за „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 5 от 35“ – допълнителна топка с цифра „1“ – бял цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 5 от 35“ – допълнителна топка с цифра „3“ – червен цвят, от 3.96 до 4.01 гр.;
за „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 5 от 35“ – допълнителна топка с цифра „5“ – жълт цвят, от 3.96 до 4.00 гр.
Топките, с които се теглят служебните резултати в игрите на Тото 1, са:
за „Тото 1 - 10 от 10“ – бял цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Тото 1 - 12 тип 1Х2“ – бял цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Тото 1 - 13 срещи“ – бял цвят, от 3.97 до 4.06 гр..
За всяко от тегленията на всяка от игрите в тиража се използва отделен комплект топки. Проверка на теглото на топките се извършва с електронна везна „Метлер” РМ400, приведена в съответствие с БДС №02001/1988 г.
=============================
Никъде не пише какво следва да е налягането на духалката - а би следвало да е фиксирано.
Може би ще бъде добре да се фиксира това, както и след изтегляне на печеливша комбинация да се прави контролно измерване на изтеглените топки.
Ако изтеглените топки са с разнообразно тегло в целия диапазон на допустимост - изтеглената комбинация се признава за валидна.
Ако тези топки са с тегла клонящи към едната от крайните стойности - се анулира тегленето.
Така ще звучи по-убедително - да, ама надали
ПП. Смях - че те официално са заявили възможност за манипулация - ето извадка от страница на тотото за машините Параметри на машините:
диаметър на сферата за играта „Тото 2 - 5 от 35“ – 38 см;
диаметър на сферата за игрите „Тото 2 - 6 от 49“ и „Тото 2 - 6 от 42“ – 48 см;
мощност на двигателя – 380 W.
Компютърното управление позволява промяна на режима на работа – време за теглене и скорост.
Ето от официалната страница на тотото - толеранс на тегло на топките:Топките, с които се теглят числата в игрите на Тото 2, са:
за „Тото 2 - 6 от 49“ – жълт цвят, от 3.96 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - 6 от 42“ – син цвят, от 3.98 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - 5 от 35“ – червен цвят, от 3.96 до 4.01 гр.;
за „Тото 2 - 5 от 50 + 1 от 12“ (Зодиак) – 5 от 50 – жълт цвят, от 3.96 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - 5 от 50 + 1 от 12“ (Зодиак) – 1 от 12 (зодия) – син цвят, от 3.98 до 4.00 гр.;
за „Тото Джокер“ – позиции – син цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Тото Джокер“ – цифри – червен цвят, от 3.95 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - Рожден ден“ – двете цифри за година – червен цвят, от 3.95 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - Рожден ден“ – месец в годината – син цвят, от 3.98 до 4.00 гр.;
за „Тото 2 - Рожден ден“ – дата в месеца – червен цвят, от 3.96 до 4.01 гр.;
за „Тото 2 - Рожден ден“ – ден в седмицата – син цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 5 от 35“ – петте печеливши числа – червен цвят, от 3.96 до 4.01 гр.;
за „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 5 от 35“ – допълнителна топка с цифра „1“ – бял цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 5 от 35“ – допълнителна топка с цифра „3“ – червен цвят, от 3.96 до 4.01 гр.;
за „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 5 от 35“ – допълнителна топка с цифра „5“ – жълт цвят, от 3.96 до 4.00 гр.
Топките, с които се теглят служебните резултати в игрите на Тото 1, са:
за „Тото 1 - 10 от 10“ – бял цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Тото 1 - 12 тип 1Х2“ – бял цвят, от 3.97 до 4.06 гр.;
за „Тото 1 - 13 срещи“ – бял цвят, от 3.97 до 4.06 гр..
За всяко от тегленията на всяка от игрите в тиража се използва отделен комплект топки. Проверка на теглото на топките се извършва с електронна везна „Метлер” РМ400, приведена в съответствие с БДС №02001/1988 г.
=============================
Никъде не пише какво следва да е налягането на духалката - а би следвало да е фиксирано.
Може би ще бъде добре да се фиксира това, както и след изтегляне на печеливша комбинация да се прави контролно измерване на изтеглените топки.
Ако изтеглените топки са с разнообразно тегло в целия диапазон на допустимост - изтеглената комбинация се признава за валидна.
Ако тези топки са с тегла клонящи към едната от крайните стойности - се анулира тегленето.
Така ще звучи по-убедително - да, ама надали
ПП. Смях - че те официално са заявили възможност за манипулация - ето извадка от страница на тотото за машините Параметри на машините:
диаметър на сферата за играта „Тото 2 - 5 от 35“ – 38 см;
диаметър на сферата за игрите „Тото 2 - 6 от 49“ и „Тото 2 - 6 от 42“ – 48 см;
мощност на двигателя – 380 W.
Компютърното управление позволява промяна на режима на работа – време за теглене и скорост.
Какво да добавя? Освен, че е смешно за които не играем. Но за тези, които си дават залудо парите, едва ли. Веднъж се замислих: Ако приемем, че залагам на седмица по 5 лева на тираж, не повече, то за този период, понеже са два тиража, ще дам 10 лв. За месеца са около 40 лв и малко отгоре, понеже месеците са повече от 28 дни. За година да усредним около 500 лв дадени от нормален играч с възможно най-дребен залог / а някои играят с много повече!/. Пристрастените играчи не се отказват в продължение на години. Примерно ако млад човек на 20 г. почне да залага най-малки суми, за 10 г. ще даде към 6 000 лв., там някъде. И си казах - ми ако този човек просто ги отделя тези малки суми настрана, все едно ги е играл, ще има спестени за този период същите средства. Е, можем да приспаднем някакви дребни печалби, като тройки, четворки, дори петица, защо не, но дотам. Макар не всеки да печели това. Но, да кажем. Пак ще останат чисти към 5 000 лв. за същото време спестени. За 20 г. игра ще са двойно повече, че и отгоре, понеже непрекъснато периодично вдигат размера на залозите. Тоест, ако пристрастен човек играе около 30 г. тази игра, печелейки дребни суми, каквито са повечето случаи, ще се е изръсил за този период с около 50 000 лв! Средства, които би могъл да оползотвори разумно за много по-реални и полезни неща. Или дори да спести, пак ще разполага с тях. Защото дори такава печалба няма да му дадат от Тотализатора! Но, кой да мисли. Гаврят се някои с надеждите и илюзиите на хората за лесни и бързи пари, за лесни печалби без вложен труд. Няма такова нещо на този свят! Всичко си има цена. Пълна заблуда е това, но виждаш, че някои продължават да вярват в нея. Но както се казва, парите са си техни, могат да правят с тях каквото си искат. Ако не друго, поне в това отношение имаме свобода у нас - да си изберем начините, по които да ни мамят и ограбват. Все е нещо.
Адмирации за изключително точният пост! Радвам се, че са останали мислещи хора.
И аз се радвам, че тук има мислещи хора. Но нещо не разбирам. Помогнете ми. Защо един евентуален политически проект на президента Радев да е неприемлив, пък този на един шоумен чалгаджия да е? Вчера мисля "Тренд" обявиха резултати от социологическото си проучване по нагласите днес за евентуални парламентарни избори. Ето ги: https://btvnovinite.bg/bulgaria/trend-ima-t...bjaha-dnes.html Вижда се, че партията на Слави Трифонов се очертава трета политическа сила на този етап, и е във възходящо развитие. Но, все пак, само със 7% до момента! В същата връзка днес по програма "Хоризонт" на БНР имаше интервю със самия Трифонов, ето източник: https://www.bnr.bg/post/101230017/slavi-tri...-i-izbiratelite Самият Трифонов се усъмни в коректността меко казано на социолозите и на тези проучвания. Но, ако помните, един друг "спасител" преди около 4 години, Марешки, също се съмняваше в тях, и категорично твърдеше, че народът ще му даде пълно мнозинство в настоящия вече парламент. Но, така ли стана? Ми не. Марешки взе горе-долу същите проценти, които предполага се ще вземе и Слави след година на редовния парламентарен вот. Най-много да стигне до 10%, според мен, заради отприщения отрицателен и протестен вот, който вече няма да се излее в пишман патриотичната измама, нито при самия Марешки, нито при стари муцуни и политически измамници. И приблизително ще се възпроизведе това, което дават днес и от "Тренд": ГЕРБ отново ще спечелят изборите, с класическите си вече над 30%, втори ще са пишман социалистите, но вече с много по-скромните може би около 14-15% най-много, трети според мен ще са си твърдите на тази позиция ДПС със своя железен електорат, и едва четвърти ще влезе партията на Слави, да кажем с 10-11%, не повече. Сами сметнете колко депутати са това, някъде около 25-26 човека. Сега хипотетично да поръзсъждаваме какво би могъл да променѝ Трифонов с такъв брой хора в парламента, следващия. Ми нищо. Каквото Марешки променѝ, това ще променѝ и Слави. Нищо. Нула. Зеро. Дори да приемем, че ще е генерално и тотално против всички останали, против статуквото на обирджиите, както сам ги нарича, остава сам срещу всички. И, какво? Ми пак нищо. Борисов и ГЕРБ в дружинка с ДПС ще си гласуват каквото си щат, може и още някоя стара или нова патерица да си вкарат, като "Демократична България", или друга, все едно. На Трифонов му трябват 2/3 мнозинство, за да почне да променя каквото и да било! 2/3-ти! Как като е против статуквото и всички, ще го постигне. Ми нека предположа - като се съюзи "по неволя" и "с неохота" с кого? Ми с единствено възможния вариант, пак с Борисов. С кой друг? Нима с БСП? Абсолютно не. Е, та въртяхме, сукахме, и докъде пак я докарахме - Трифонов като нова патерица на ГЕРБ. Пак до същото стигаме. И точно това ще последва. Този филм го гледаме вече повече от десет години. С различни артисти, но все от същото. Как не им омръзна, не знам. Не на обирджиите, а на тези, дето се подлъгват да гласуват за тях. А тези двадесетина ортака на гологлавия чалгаджия ще си отживеят 4 години в следващия парламент, Трифонов също, ще си има бизнеса, телевизията, депутатската заплата и екстрите... Е, ще вдигне малко патардия в народното събрание, и какво от това. Всяко чудо за три дни. А тези, дето ще гласуват за него и партията му, да лапат отново мухите. И какво правим тогава? Каквото и с Марешки днес. Нищо. Ще чакаме и търсим следващия "месия" и "спасител", ако въобще остане нещо за спасяване. За мен лично е уникално подобно малоумно поведение от страна на българите: Как за 30 и повече години не им увряха главите, че няма как да сложиш вълци да пазят овцете! Това наистина е малоумие. Пълно безумие! Целият проблем е, че активната част от българското общество вече не е у нас. И няма как да излъчи от своите среди своите кандидати по управлението, а не да търси богатите и красивите, и крадливите да го спасяват. Безнадеждна е ситуацията, според мен. Ако някой мисли иначе, тук съм, за да ме убеди. Най-добронамерено.
D-rA
19/02/2020, 14:23
Ще ти отговоря кратко - знаеш тази поговорка "Не казвай Хоп, преди да си скочил".Това са резултативностите при бъдещ проект Радев, а и при започналия Трифонов.Да залагаш само на приказки, както двамата цитирани по-горе, е точно толкова сигурно, колкото и да пускаш тото. В последното поне има шанс за някоя тройка, за да си върнеш инвестицията. Т.е. кауза пердута
Прокуратурата разкрива: "Национална лотария" е измама! Печелившите са подставени лица!
"По разследването срещу Васил Божков и другите четирима обвиняеми има данни, че хора, които са печелили големи награди от лотариите, реално не съществуват, каза наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов на брифинг."
Ако и Прокуратурата залита по недоказани конспирации, не е моя вината.
Ще ти отговоря кратко - знаеш тази поговорка "Не казвай Хоп, преди да си скочил".Това са резултативностите при бъдещ проект Радев, а и при започналия Трифонов.Да залагаш само на приказки, както двамата цитирани по-горе, е точно толкова сигурно, колкото и да пускаш тото. В последното поне има шанс за някоя тройка, за да си върнеш инвестицията. Т.е. кауза пердута
Радев няма да прави политически проект, нито партия. И мога да се обзаложа по това. Него ултрасите на ГЕРБ и Борисов го атакуват от самото начало на мандата му, но защо точно сега главният прокурор удари с този компромат по подслушването? Защото точно сега е времето за начало на политическо инженерство по следващия парламентарен вот. Слави не случайно именно сега се активизира повече. След месец-два вече ще е късно, трябва си кампания, структури да се градят, и то по места, какво ли не, да не изреждам. Тоест, на президента му се подсказа по заобиколен начин да мирува в това отношение. И той ще мирува. Не само заради глупостите дето ги е надробил покрай неговата Деси. Има и други причини. Много по-сериозни. Ако той направи партия и я кандидатира за следващите парламентарни избори, ще трябва да воюва на вота и със Столетницата, която го издигна за поста. А той е най-добре платената позиция в държавата, с над 12 000 лв месечно възнаграждение, да не забравяме и пожизнената пенсия след това! Е, защо да си разваля това? И друго - ако се кандидатира директно и лично, за него и партията му ще гласуват най-вече от средите симпатизанти на БСП и тези в ляво. Е, и много други хора го харесват, безспорно, но със сигурност ще отнеме поне половината от гласовете на самата БСП, със сигурност. Така че, предполагам има натиск и от ляво да не прави проект, не го изключвам. А и да влезе с такъв в следващото народно събрание, пак няма да надделее процентно над ГЕРБ, даже ако обединим сбора от евентуалните му депутати с тези от БСП. Заедно просто ще оберат малко негативен вот, малко от твърдия ляв електорат, малко от персоналните симпатизанти на Радев... и пак ще са някъде с ГЕРБ и Борисов по равно. Тоест, пак няма как да съберат мнозинство. На политическата проститутка ДПС също не може да се разчита, и какво правим? Отново премиер си е Борисов, а в опозиция БСП и самият Радев, но вече не като президент, а като депутат и редови политик. И шоуто продължава. Нищо ново, нищо различно. Съмнявам се Радев да си развали президентството, евентуален нов мандат, и да тръгне по този трънлив път. Впрочем, същото ще се случи и когато, и ако Слави Трифонов влезе, но това вече го обясних, като мнение. А казвам "ако", понеже сега го подкрепят 7%, но ако нещо настъпи Бате по мазола дотогава или машината на ГЕРБ, може и на него да му спретнат нещо, което да го извади от играта. В този смисъл се съгласявам с теб - да не избързваме. Само че до въпросните нови парламентарни избори има повече от година, а положението на някои хора и групи от такива у нас е вече бедстващо и нетърпимо! Но, както каза онзи младеж по БНР, когото цитирах в поста си до Ваня: "Да се оправят, бедните и недоволните, тяхна работа. Било нормално нещо в едно демократично общество. Голяма работа - ще умрат от бедност и мизерия още няколко хиляди непотребни паразити, дето не могат да правят пари. Ми сами са си виновни!" Няма какво да кажа срещу това. Наистина. Предавам се просто, и оставам безмълвен.
Извинявай, че пак, но се сетих още нещо. Какво е мнението ти за Мая Манолова? Някак остана на заден плат тя след кметските избори в София. Според мен има вариант Радев да не прави директно свой политически проект, а да заложи на някой като нея, или защо не на самата нея. Тя също макар да твърди, че вече е центрист и в политическия център, си е от левите среди, на БСП, знаем. Защо Радев да се набутва в лайната с извинение по парламентарния вот, а да не подкрепи открито един проект на самата Манолова? А той да опита да додрапа до втори президентски мандат. Така по ми се връзват нещата, но пак само като мнение и предположение. Наистина е малко рано, макар основните играчи вече да почнаха да се прегрупират за идващия догодина вот. Слави не е изключение. Атаката срещу Радев в този смисъл също. Нафталинени политици отдясно като Зеленогорски също се опитват да се вместят в играта отрано, не че имат шанс... То сега се почва, според мен. Но си прав, нека изчакаме, и ще видим.
Може ли да ми обясните каква е тази целенасочена атака срещу тотализатора и други подобни и защо?
Вече много дни "lati1960" пуска постове, с които по "чаршафлък" далеч надмина Жорето.
Практически във всички тези чаршафи върти и суче, с пасторска настойчивост, вce едно и също.
Или тотализаторите са само повод за нещо друго ?!
Темата има връзка с Божков /виж изложението/, Божков има връзка с хазарта, Тотолизаторът е част от хазарта. Ето затова. И аз лично не държах да обяснявам и доказвам нищо конкретно за Тотализатора, но понеже Питето, а впоследствие и ти се усъмнихте в достоверността на твърденията ми, дадох няколко източника и обясних чисто математически какви са основанията ми за тези твърдения. В последния си пост до теб ясно казах, че приключих с подвъпроса за Тотото. Ти отново го повдигаш, но аз вече няма да пиша по него. Това е всичко. С цялото ми уважение!
Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
И ми подскочи въпрос - Нима кредитът не са чужди пари - и значи ли това че когато теглиш кредит, си вече в комунизъм...А че свършват - спор няма
Питето
20/02/2020, 22:34
Аха, точно тотална е измамата... А реално са си грешки на телевизионния екип и другия екип, дето въвежда числата. Точно заради това има и комисия от свидетели там, та да изчиства такива ситуации. Аз бих се усмънил, ако при живи предавания няма подобни грешки.
Абсолютно сериозен. Знам, че Борисов е непоклатим във властта, поне за обозримото бъдеще. Зад него са и САЩ, и Брюксел. Че и родният т. нар. елит в голямата си част, политическият също, наречен статукво. Дори и БСП си поживяват в рахат покрай Бойко, като другия полюс на батерията, политическата, за да изглежда, че уж има някаква алтернатива. Но няма. Те тия всички са си едно, наследниците на БКП и ДС. Просто разиграват театър, докато ограбват страната. Но точно в този смисъл ми е интересно защо някои отново чакат някакъв друг "месия" да ги спасява? Лично аз съм любопитен не за за друго, а защо точно чалгаджия и мутра от началото на прехода, какъвто е Трифонов? Това попитах. Малко ли интелигентни и образовани, ерудирани хора има все още у нас, ми отново мутра, и то чалгаджия?! Бил успял, в живота. Че как успя? Като чалгализира България и пародира всичко свято и чисто, което прави едно племе нация. Може би останалото население в България, което все още наричат народ, разпознава така себе си, в Трифонов - понеже по-голямата част от него също е необратимо чалгализирана. Това ли е? Май психолози трябва да се произнесат по това.
Е, щом смяташ че е невъзможно да се изтегли някаква комбинация, въпреки че теоретически би трябвало да може, значи наистина ни управляват рептили и т.н. и т.н. конспирации и заговори... От друга страна, който залага на късмет е скаран с математика, статистка и комбинаторика, та такива шмекерии (дори да са истина) не му пречат. От трета страна, у американско държавата много държи ротативките да връщат като печалба 80% (там някъде, доколкото си спомням, ма може и да бъркам) от залозите... и ги проверяват точно и именно защото програмата на машинките може да се настройва... Та опираме до правораздаването в България което допуска шмекерии, а не до математика, статистика, програми и тв-гафове от излъчването на тегленията.
lati1960
21/02/2020, 10:34
Здрасти! А не е ли същото и днес, поне в България? Какво мислиш по това? Според мен е същото, само че в по-меки форми, напълно "законно", завоалирано, зад паравана наречен "демокрация". В клипа имаше мъчения на хора. А какво сториха на кметицата на Младост Иванчева в ареста? А и преди това, и след? Ми същото. Ходила по нужда в кофичка от кисело млято! И тя е най-мекият случай. Днес тези, които представляват властта и "държавата", също арестуват и изтърбушват, ограбват когото и както си искат. Само дето го "узаконяват" всичко това чрез принципите на някаква тяхна си, измислена "демокрация". За жалост същата май доста допада на самото ни днешно общество. Така мисля. И ще се обоснова, като разкажа накратко нещо от Библията, ако ми позволиш: Когато Христос бил предаден, бичуван и закаран от фарисеите при римския прокуратор Пилат Понтийски, последният изследвал подробно случая, и като не намерил никаква вина в Исус, решил в себе си да го пусне. Но лукавите събрали народа на площада и подбудили юдеите да искат разпването на Христос. За да не става брожение, Пилат извел окървавения Исус пред народа, и им казал: "Аз не намирам никаква вина в Човека, и трябва да го пусна." Но водачите на народа му рекли: "Ако Го пуснеш Този, си враг на Кесаря!", тоест на императора. Пилат се уплашил, и решил да опита по друг начин. Било Пасха, на който еврейски празник им пускал по един осъден, нещо като амнистия. Извел до Исус един осъден за убийства разбойник, и ги попитал: "Кого да ви пусна - Този Исус, юдейският Цар, или Бараба?" /Като се надявал пред разбойника да предпочетат Христос./ Варава или Бараба било името на разбойника. Но народът крещял хвърляйки във въздуха пръст: "Бараба, Бараба ни пусни!", след което Пилат ги попитал: "А този Исус, вашият Цар, Него какво да правя?", на което всички изкрещели: "Ние нямаме друг цар, освен Кесаря, а Този го махни от живите, разпни Го! Нека кръвта Му е върху нас и чадата ни!" Пилат си измил пред тях ръцете, казвайки: "Чист съм от кръвта на Този Праведник, вие гледайте!" Пуснал им Бараба, а Исус Христос наредил да бичуват и разпнат. След около 30 г. подир тези събития Юдея била вдигната на бунт от такива като Бараба, които подлъгали народа, римляните разрушили Йерусалим и Храма, страната опустошили, голяма част от народа избили, останалите отвели в робство, а страната изорали и поръсили със сол! Така свършила тази история, някои я знаят. Защо ти я разказвам. Защото, не семо евреите в древността са харесвали "юнаци" като онзи Бараба, днес повечето народи изпадат в същата ситуация, избирайки такива да ги управляват. Примери бол - Путин в Русия, Тръмп в Америка, Ердоган в Турция, Джонсън в Британия, нашия си го знаем... да не изреждам всички. Но тъй като нашият така вече се ояде, че вече не му пука от нищо, направо взе да се осира тотално, и някои решиха, че е дошло време да си изберат друг на негово място. Само дето не разбират, че това ще стане само тогава, когато отвън, от новия Брат го решат. Но мен друго ме шокира. Вместо народа да си е взел поука и да е осмислил грешката по избора на поредния Бараба, бандит и разбойник, който ще ги мами хитро и ще ги забавлява, докато ги ограбват и погубват, си е нарочил нов Бараба от същото котило евентуално да го замести. В случая Слави Трифонов. Ето това не разбирам. Този няма да стори нищо добро за държавата и хората. Той е тотален сметкаджия и алчен сребролюбец. Парите са най-важното нещо за него. И, понеже от БиТиВи му спряха кранчето, а той има големи заеми, тоест лъжа е, че е успял човек, сега търси друг начин да излезе от ситуацията и да си оправи положението. И какъв е той - в политиката. Жал ми е за тези, които отново ще останат излъгани. За обикновените хорица, които ще му се доверят - като поредния "месия" и "спасител" на нацията. Но пък има една хубава българска поговорка: Каквото повикало, такова се обадило! Дано си ме разбрал. Барабите, тоест мутрите няма да спасят България. Това ще стане само с въвеждане истинските принципи на демокрацията, на дело. Но, докато такива Бараби са на власт, няма как да стане. Защото, ако стане, те ще са аут. А най-голямата трагедия е, че самото ни общество не иска истинска Демокрация. Защото, ако има такава, всички до един трябва да се трудят, истински, а не да се занимават с далавери и схеми, за да изкарват парѝ без реално да работят. Българинът не иска вече да се труди. Това е проблемът. От който произтича и всичко останало. Бъди здрав!
Аха, точно тотална е измамата... А реално са си грешки на телевизионния екип и другия екип, дето въвежда числата. Точно заради това има и комисия от свидетели там, та да изчиства такива ситуации. Аз бих се усмънил, ако при живи предавания няма подобни грешки.
Няма да пиша повече по това. Дадох достатъчно източници, обясних чисто математически принципа по който мамят... Д-р А добави някои неща също. Оттук-нататък всеки да преценява за себе си дали е така, или не. Твоите парѝ са си твои, можеш да правиш с тях каквото пожелаеш. Успех!
lati1960
21/02/2020, 12:18
Забравих да дам източник по твърденията ми за Слави Трифонов. Ето, за да не излезе, че клеветя човека, той сам си ги признава тези неща, вкл. в последната си книга:
Че защо да се страхува от тях, като е един от тях! Да, да си мъж значи да си държиш на думата. Но не е задължително да си приятел с мутри и килъри! Иначе излиза, че които не сме приятели с такива не сме мъже. Просто невероятно! И този човек е събрал 7% симпатии при последното социологическо проучване. Наистина не разбирам!
ЕксГорски
21/02/2020, 15:01
Да резюмираме : 1) В България е вече явна диктатура - открита и нагла 2) Това положение е предизвикано, желано и поддържано от USA и ЕС. 3) Няма надежда за промяна на нещата, тъй като масата останали в България са неосъзнати, неспособнии и повечето ... направо тъпи и мързеливи. Умните, способни, осъзнатите и работливи вече са се изнесли извън 4) отношението към Русия се резюмира със "Скоро ще почнат (в БГ) да затварят за слушането на руска музика" (lati1960). Путин се вкарва между световните диктатори самo за очи.
5) Ако искате да разберете какво е положението и как да се промени, четете, гледайте, слушайте ... Майкъл Мур!
Да резюмираме : 1) В България е вече явна диктатура - открита и нагла 2) Това положение е предизвикано, желано и поддържано от USA и ЕС. 3) Няма надежда за промяна на нещата, тъй като масата останали в България са неосъзнати, неспособнии и повечето ... направо тъпи и мързеливи. Умните, способни, осъзнатите и работливи вече са се изнесли извън 4) отношението към Русия се резюмира със "Скоро ще почнат (в БГ) да затварят за слушането на руска музика" (lati1960). Путин се вкарва между световните диктатори самo за очи.
5) Ако искате да разберете какво е положението и как да се промени, четете, гледайте, слушайте ... Майкъл Мур!
Добре ли резюмирах?!
Горе-долу. Като изключим това за Путин, че е само за очи, да, добре си резюмирал. Категорично смятам, че и Путин е диктатор отвсякъде, произлязъл от средите на бившето КГБ, това е общоизвестно. Както и нашият премиер произлиза от средите на ДС и школата в Симеоново, факт. Освен, че е бил и член на така омразната му сега БКП. Като стана дума за нашия премиер, ето източник какво изскочи тези дни за него:
Един социолог преди време каза нещо от рода, че Бойко Борисов ще си иде от властта, едва когато българите научат колко приказно богат е. Е, май започват да изкачат някои нещица. За съжаление отново не чрез усилията на нашите правораздавателни органи. Дано каталунските власти доведат разследването докрай. За мен лично обаче не Борисов е проблемът. Той е плод на състоянието на самото ни общество. Ако не беше той, щеше да е друг като него. Ето, подготвят ни друга мутра да го замести, или по-скоро да го подкрепи и в бъдеще, говоря за Трифонов. Това иска народът, това му предлагат. Точно по темата за демокрацията у нас и робската народопсихология ще кажа още нещо. В голяма част от последния вековен период на т. нар. Османско присъствие у нас, на българите в империята е било позволено свободно да търгуват и да забогатяват. Имало е богати чорбаджии, фабриканти дори, знаем за Васил Априлов, за братята Евлоги и Христо Георгиеви, да не изброявам. Не малко са били тези богати, преуспяващи и добре живеещи тогава нашенци. Но, в демократично общество ли са били? Ми не, нали. Сега е същото. Аргуметът, че сме в режим на демокрация, понеже има богати и преуспели нашенци, не е издържан. Първо, защото начинът на забогатяване на тези хора не е нито демокрачитен, нито честен, нито плод на труд и усилия, нито обоснован от морална и етична гледна точка. Плод е на кражби и грабеж, най-кратко казано. На далавери, които наричат "бизнес" сега у нас. Разбира се, добре "узаконени" в условията на лъжедемокрация и такава само като параван, обслужващ интересите единствено на силните на деня, на властта. Този робски синдром на нашенеца си съществува и до днес, за занимаващите се с това професионално учени е налице без съмнение. Опитвам да обясня защо у нас не може да вирее истинска демокрация и защо ни управляват хора като Борисов, и евентуално като Слави Трифонов. За последния един анализатор преди време каза нещо много вярно, в смисъл: "В страната на лилипутите и джуджето е великан." Ми това е. Какво повече да кажа. Освен, че тези дни отбелязахме почитта си към най-великия българин, Васил Левски, и си мисля, че ако Апостолът на Свободата можеше да види кои сега са героите на българите, направо щеше да се обърне в гроба! Аз лично с много скръб и сълзи бих му казал, ако можех: Напусто умря, Апостоле! Жалко.
НАРОДЕ????
Питето
21/02/2020, 21:56
"Чисто математически", шанса да се падне едикакъв си резултат е един и същ при всяко ново теглене. Ама не било нормално да се пада едкикава си комбинация щото числата в нея били кратни на... дрън дрън, шанса да се падне е същия какъвто е да се падне друга, напълно различна комбинация. Това И е хубавото на математиката — една и съща е, незвисимо каква конспирация ти се иска да докажеш чрез нея.
"Чисто математически", шанса да се падне едикакъв си резултат е един и същ при всяко ново теглене. Ама не било нормално да се пада едкикава си комбинация щото числата в нея били кратни на... дрън дрън, шанса да се падне е същия какъвто е да се падне друга, напълно различна комбинация. Това И е хубавото на математиката — една и съща е, незвисимо каква конспирация ти се иска да докажеш чрез нея.
Както обещах, няма да пиша повече по това. А ти си свободен/а да мислиш каквото намериш за добре. Поне тази свобода все още имаме, да мислим. За съжаление не всички я използват по предназначение, за добро имам предвид. Но, всеки си знае. След като ти харесва да мислиш, че хазартните игри са коректни, играй. Изборът си е твой. На мен по-скоро ми се ще да се върнем към основната тема - за /липсата на/ демокрация у нас, дали има такава? По това какво мислиш? Ще дам тук нещо, което чопнах от друго място, не е мое, и не се солидаризирам с грубия език в него, нито стоя зад коректността на фактологията, но ми стана интересно дали наистина поне някои неща са верни, ето, най-долу е и източникът: "И ГЕРБ, и БСП, и ДПС са комунисти под прикритие до един - играят селско театро за пред т'електората! Ха сега да видим и най-видните ни герберасти - 1. Бойко Борисов -комунист, майор от УБО, и син на полковник от МВР. 2. Цветан Цветанов СТАРШИНА от ДС!Син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. 3. Цецка Цачева – партийна секретарка на БКП в Окръжния народен съвет в Плевен. 4 . Николай Младенов – комсомолски секретар, племенник на Пешо Танкиста и син на служител на ДС от висок о засекретено ниво. 5. Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. 6. Росен Плевнелиев – платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. 7. Симеон Дянков – комунистическо синче, стипендиант на фондация „ЗНАМЕ НА МИРА” на Людмила Живкова. 8. Нона Караджова – дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. 9. Лиляна Павлова – внучка на АБПФК. Баба и на когото е кръстена, била зам. завеждащ отдел в ЦК на БКП, а дядо-партизанин в отряда „Чавдар”.По времето на СОЦ-а бил министър на химията! Министър Павлова има наследствен огромен(350кв.м.!!) даден безвъзмезно от ЦК на БКП апартамент в Лозенец. 10. Вежди Рашидов – удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ. 11. Ивайло Московски -първа щатна работа в Мултигруп. 12. Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за зам. кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов 13. Дедо Аню Ангелов –генерал завършил генерал-щабна-Москва! Член на БКП, бил е делегат на БКП през 1990 година, когато се преименува на БСП! 14. Правосъден министър Диана Ковачева- дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП(Михов). Бърз преглед на лицето Б.Борисов след 1990г.- нискотарифен престъпник от подземния свят, наркотрафикант, собственик на фабрика за незаконни цигари, крадец на коли в Унгария, магистрален бандит, рекетьор, перач на мръсни червени пари, ортак на най-знаковите престъпници в цялата ни история – Поли Пантев, Димата “руснака“, бай Миле, братя Маргини, Пашата, Маджо и други подобни. Вече и децата “прогледнаха“ и разбраха че Д.Пеевски,Цацаров,Борисов,Цветанов,Гоце Първанов и Доган са “моделът КОЙ“!!Това е страшното и дано повече хора го осъзнаят!"
Страшно е това, което ни сполетя нас българите, последните 30 години, да не говорим преди това. Но тогава поне е било ясно, че е диктатура. А сега? Най-лошото е, че просто свикнахме с всичко това, сякаш е нещо нормално, в реда на нещата. Все едно да живеем целите в л...йна, с извинение, но да се правим, че всичко си е наред. Защо допуснахме всичко това? Толкова ли сме страхливи и продажни? И малодушни. Истинската Свобода си има цена, която ние българите така и не намерихме смелост да платим. И това ще ни затрие!
За себе си реших : никакво ходене повече в България, в този ужас! Проблемът е къде да ида, след като навсякъде (почти) е същото, навсякъде господстват подлоги на САЩ!
Може би, все пак да ида в Русия? В Северна Корея е по-добре, но не им говоря езика! В Куба не беше лошо, но сега и там вече господства американският империализъм! Та къде, къде да ида : От нийде взорът надежда не види !
biggeorge
22/02/2020, 04:52
Точка 2 не е вярна. Политиците в САЩ и ЕС осъзнават, че в България има диктатура. Но те нищо не могат да направят, защото избирателите на ГРОБ харесват Борис Бойков и гласуват за него. Много ми се иска испанските власти да разкрият истината за имотите на Борис Бойков в Барселона, но надали ще се случи.
lati1960
22/02/2020, 10:13
Мои познати бяха в Русия през 2018 на световното по футбол, и разказаха, че е една напълно нормална цивилизована страна. Много по-уредена, чиста, и устроена, поне от България. Тогава хиляди, милиони туристи от цял свят бяха там, пък никого не насилиха, не обраха, нито изядоха руските канибали! Това под линия. Иначе не знам дали осъзнаваш колко си прав. Да, навсякъде вече е едно и също, така е. Гради се глобална империя, факт. И въобще не като демокрация. Някои демократични ценности и свободи, които доскоро съществуваха тук и там, постепенно се отнемат от обикновените хора. По един или друг начин. Мога да дам и примери, от всички сфери. Да кажем Британия вече ще има нова емиграционна политика и закон, който отнема свободата на придвижване от и към нея. Да, да, знам аргументите, но фактът си е факт, Британия се капсулира, по примера на САЩ. Там положението е още по-сложно, които живеят в Америка са наясно. Здравната система е тотално дискриминационна, имам предвид социално. Ако не си богат и нямаш пари, просто умираш, ако се разболееш тежко. Какви права са това! Тръмп погази всякакви демократични принципи на управление там, и какво от това? Удобен е на определени среди, и си се вихри. В Гърция готвят нов закон за пенсионното осигуряване, който ще намали драстично всички пенсии, дори на тези, които се осигуряват на много високи, на максимални прагове. Тоест, взимат ти парите, и то много пари, в продължение на десетки години, и накрая... супата! Буквално. Във Франция готвят същото, засега стачките го отложиха, но рано или късно и там ще се въведе. В Германия заради крайните десни изцепки се въвежда също по-строг режим на пътуване, придвижване, на полицейски контрол, и т. н. Мотивите имат основание, но какво от това? У нас въпреки спорадичните протести СЕТА ще се въведе, и ще станем роби на Американските корпорации. Мога да изброявам още, но мисля е ясно накъде се върви, в глобален план. И то описвам неща случващи се в най-демократичната общност, в ЕС и САЩ. В доскоро най-близки до демокрацията страни като скандинавските заради емиграционното нахлуване част от тях се превръщат в престъпни зони и буквални бежански лагери, от цели квартали, градчета, и т. н. Всъщност генералният проблем на цивилизацията ни е социалният - огромното разслоение между свръх богатите и огромните маси изолирани социално и всякак. От това произтичат всички останали беди в света ни. Дори тероризма. Дори ксенофобията. Расизма, антисемитизма, всичко. Те са просто протест на низвергнатите срещу свръх богатия елит и обслужващите го средни нива навсякъде. Разбира се, аз не оправдавам насилието като форма на този протест, абсолютно не. Но, такава е истината, в същината си. От същото произтичат и идеологиите, и диктатурите, и всякакво зло по земята. Проблемът, основният е, че елитът най-общо казано, от страх да не изгуби привилегиите си, не желае да променѝ системата така, че да има едно по-разумно и равномерно разпределение на световните блага, пак най-общо казано. Вкл. на регионално и местно ниво. Напротив, върви се точно в обратната посока - отнемат се постепенно и малкото социални придобивки на работещите съвестно хора навсякъде, за да обеднеят и те тотално, а всичките властови и финансови ресурси да са в ръцете на едно малко елитарно малцинство. Върви се към свръх контрол, и в глобален план, и на регионално ниво, в отделните държави. Това произтича именно от политиката на САЩ навсякъде по света, която те налагат насилствено, когато се наложи. И не е вярно, че където я наложат, е цветя и рози. Така ли стана в Афганистан, в Ирак, в Сирия, в Либия... Америка има пичти 300 посолства и представителства навсякъде, във всички държави, някъде се дублират посолства с консулства, и т. н. Чрез които опитват и налагат на света своите разбирания за демокрация, развитие, сигурност, и т. н. Това ако не е глобална империя, какво е? Позволява се просперитет само там, където контролът е на техните служби, власт и корпорации. Но това не е демокрация. То си е нов вид робство, и то глобално. Нямащо нищо общо с принципите на истинската демокрация. Оруел донякъде го предвижда в своята "1984-та", това първо се реализира в бившия СССР и т. нар. Социалистически Блок, днес засега в по-меки още форми и завоалирано се прокарва постепенно навсякъде по света. То си е чиста проба диктатура. А това, дали някъде моловете са пълни с ГМО, или са празни, е в зависимост кои протекторати са послушни на Биг Брадър, и кои не. Но, сити или гладни, робите са си роби.
За себе си реших : никакво ходене повече в България, в този ужас! Проблемът е къде да ида, след като навсякъде (почти) е същото, навсякъде господстват подлоги на САЩ!
Може би, все пак да ида в Русия? В Северна Корея е по-добре, но не им говоря езика! В Куба не беше лошо, но сега и там вече господства американският империализъм! Та къде, къде да ида : От нийде взорът надежда не види !
Забравих за България да ти кажа няколко думи. Ако си навън, и се върнеш за малко, разходи се из провинцията, примерно през над 600-те обезлюдени и заличени от картата населени места. Разгледай руините на разграбените и обезкостени над 3 000 фабрики, заводи и кооперативи. Виж обезлесените и пустеещи синори и голи планински склонове. Ако пък пътуваш по гордостта на Бате, по магистрала Тракия примерно, като наближиш градчета като Пазарджик, Сливен и Чирпан, вгледай се в "прекрасната" картина на ромските гета и планините от сметища край тях. Да не описвам мръсотията навсякъде, корупцията, боклука на Европа който ни засипа, битовата и всякаква престъпност, която новият велик борец за справедливост, поредният главен прокурор обеща героично да пребори /дежа вю/ и т. н. Писах го вече, пак ще го кажа: Това, че над два милиона селяния се набута в столицата, не значи, че България е добро място за живеене. Добро е точно за мутрите, ченгетата, доносниците и престъпниците, във всичките им форми, не за нормалните трудолюбиви и честни хора. То не че останаха вече такива у нас. Тук там, и точно те страдат най-много. Идеологемите нямат нищо общо. Навсякъде богатите живеят добре, беднотията и масата страда. Било е така и по времето на т. нар. социализъм и комунизъм, така е и сега при прекрасния капитализъм. Нищо различно. Социалният проблем е основният за решаване, но като намесвате винаги идеологиите, така бягате от истината по това и от намиране решение по него. А това рано или късно ще доведе прекрасния ви капиталистически свят до същото, което сполетя и комунистическия, до колапс и разпад. Мен лично идеологиите не ме интересуват. Те са само параван за същото - богатите да баламосват останалите, докато ги ограбват. Едно и също навсякъде. Бъди здрав!
Питето
22/02/2020, 12:50
В този ред на мисли, ти пишеш от: А) столицата Б) някой от петте големи града В) малък град Г) село с под 300 жители Д) заселил си се нейде из мамковината за да възродиш запусяващите територии... Е) от някоя държава, която е "американска подлога" Ж) от някоя държава, която се бори срещу американското влияние със всички сили и оръжие...
Питам за един приятел, дето го интересува каква е разликата между пропаганда, чесане на клавиатурата и какво наистина правят тези, дето се занимават с първите две неща...
На мен по-скоро ми се ще да се върнем към основната тема - за /липсата на/ демокрация у нас, дали има такава? По това какво мислиш?
Мисля, че си напълно прав, в България не е никаква демокрация. При демокрация не е възможно да се напише тoва за премиера на една страна :
"Бърз преглед на лицето Б.Борисов след 1990г.- нискотарифен престъпник от подземния свят, наркотрафикант, собственик на фабрика за незаконни цигари, крадец на коли в Унгария, магистрален бандит, рекетьор, перач на мръсни червени пари, ортак на най-знаковите престъпници в цялата ни история"
Това е възможно само при диктатура и то от най-ужасните - от Сталинско-хитлеров тип!
Питето
22/02/2020, 12:59
Като не става с математика (щото формулите нЕма как да ги промениш) пробваш с големи количества лакърдии. Ма хубави ги усукваш, по килифаревски. А аз виждам, как комунистите си дадоха парите за да изкупят собствените си недоносчета, изпонарязаха ги (попиляха ги), а сега чакат на евросубсидии и слушат какво им нареждат от към ЕС та да не фалират напълно. Живот и здраве, накрая ще го докарат или до просешка тояга, или някои от внуците им ще станат истински капиталисти... което е целта на прехода — нормални пазарни отношения (накратко капитализъм). Между другото, това дето го пиша е също математика, която е гръбнака на икономиката, и също си върви с едни формули, при това доста от тях имат историческо потвърждение и яка подкрепа на статистиката.
Мисля, че си напълно прав, в България не е никаква демокрация. При демокрация не е възможно да се напише тoва за премиера на една страна :
"Бърз преглед на лицето Б.Борисов след 1990г.- нискотарифен престъпник от подземния свят, наркотрафикант, собственик на фабрика за незаконни цигари, крадец на коли в Унгария, магистрален бандит, рекетьор, перач на мръсни червени пари, ортак на най-знаковите престъпници в цялата ни история"
Това е възможно само при диктатура и то от най-ужасните - от Сталинско-хитлеров тип!
Първо, не съм го писал аз. И второ, свободията всеки да си прави, пише и говори каквото си ще не означава, че това е демокрация. Какво му пука на премиера, че някой нещо си писал за него, след като си е оправил положението отвсякъде, в Барселона ли, другаде ли, той си знае, че и на родата, на любовниците, че и на децата от любовниците... Това не са мои предположения, а извадки от каталунската преса, по разследването там срещу нашия премиер, по-скоро срещу лица в евентуална връзка с него. По-скоро се замислѝ за друго - защо по-големите български медии от целия спектър не смеят да разнищят по-дълбоко този случай? Защото ги е страх! А където има страх, няма демокрация. По форумите всеки пише какво ли не, защото е анонимен донякъде. Но къде са тези "смелчаци" да излязат и да протестират масово? И къде разследващите органи, по това. И не само по това. Питах вече, пак: Защо така нахъсаният за справедливост нов главен прокурор не повдигне обвинения срещу финансовия министър Горанов и премиера Борисов за безстопанственост в особено големи размери относно случая Божков? Понеже точно тези двама пряко са отговаряли и за комисията по хазарта, и за отчетността и внесените данъци, и т. н. Касае се за над 500 милиарда на година! А колко години вилнее този Божков у нас? И не само той. Няма да го стори, главният прокурор. Точно защото няма демокрация у нас. И е част от статуквото, на властта. Защо също не извади разпечатките от телефоните на Силвия Великова и бившия шеф на БНР Светослав Костов, за да видим кой аджеба им е звънял, кои четирима високопоставени и овластени хора са се обаждали по аферата със спрения сигнал в БНР? Няма да ги извади. Защото няма демокрация у нас. Има страх. И корупционни интереси, на най-високо ниво. Защо Великова не смее да ги назове? Защото я е страх! Има семейство. А от кого я е страх? Интересен въпрос. Едва ли от Сталин, нали. Тия идеологически асоциации вече не топлят никого днес. Те са само димна завеса и параван, чрез който се отклонява вниманието от важния проблем, а той си е чисто социален, и корупционен - крадене, крадене, крадене! До дупка. И няма спиране. Останалото е просто замазване на следите. Демокрацията няма нищо общо с това.
Като не става с математика (щото формулите нЕма как да ги промениш) пробваш с големи количества лакърдии. Ма хубави ги усукваш, по килифаревски. А аз виждам, как комунистите си дадоха парите за да изкупят собствените си недоносчета, изпонарязаха ги (попиляха ги), а сега чакат на евросубсидии и слушат какво им нареждат от към ЕС та да не фалират напълно. Живот и здраве, накрая ще го докарат или до просешка тояга, или някои от внуците им ще станат истински капиталисти... което е целта на прехода — нормални пазарни отношения (накратко капитализъм). Между другото, това дето го пиша е също математика, която е гръбнака на икономиката, и също си върви с едни формули, при това доста от тях имат историческо потвърждение и яка подкрепа на статистиката.
" А аз виждам, как комунистите си дадоха парите за да изкупят собствените си недоносчета, изпонарязаха ги (попиляха ги), а сега чакат на евросубсидии и слушат какво им нареждат от към ЕС та да не фалират напълно. Живот и здраве, накрая ще го докарат или до просешка тояга, или някои от внуците им ще станат истински капиталисти... което е целта на прехода — нормални пазарни отношения (накратко капитализъм)."
Точно това стана, съгласен. Което си е вярно, вярно си е. Само със забележката, че никой от статуквото у нас, политическо и управленско днес, не е извън този кюп. Защото всички от същите са именно децата и внуците на комунистите, то няма други у нас, от номенклатурата, старата и новата. Понеже се възпроизведе от БКП и ДС, същата не допусна честни, чисти и морални хора до управлението на държавата. Народът пък не стори нищо, за да го промени това, обратното, все на вълци от същото котило чакаше да го спасяват и оправят, и... виждаме докъде го докара. За народа говоря. Тия дето крадоха, децата и внуците на комунистите и ченгетата, са си добре и днес. В извадката от горния източник човека дава данни откъде са тръгнали някои от същите, какви са били, те и родата им, и т. н. Ако изследваме всеки поотделно от висшия ешалон на властта у нас, на всякакви нива, до същото ще стигнем - до БКП, ДС, ченгеджийница, доносници, агенти, предатели, хамелеони, крадци, дори престъпници и т. н. Как пък един свестен човек не попадна в тая власт у нас! Един! Поне за катък. Няма. Няма и да има. Ченгетата и мутрите, именно наследниците на комунистите вече се окопаха здраво в това, което наричаш капитализъм и пазарна икономика, и няма поместване. Вече са законни капиталисти. Да, прав/а си, това беше целта на прехода. А народа... кучета го яли. Да се оправя сам. И той го стори, изнесе се поголовно навън, читавият. Това ли е демокрацията? Да изгониш от родината си младите, образованите, здравите, квалифицираните и трудолюбивите, и после да чакаш ромите да ти оправят икономиката, или да внасяш отвън работна ръка? Ми не е това. Това е капитализъм, да, но дивашки, грабителски, отвратителен и нечовешки, обслужващ интересите само на спекуланти и далавераджии във всички сфери и области. Това, че някои правят парѝ по неетичен и спекулативен начин, не означава, че живеем в демокрация. Тя предполага да се забогатява бавно, с много труд, усилия, лишения дори, с цели поколения, а не чрез бърза спекула и кражба, наричани сега "бизнес". Иначе всичко можем да превърнем във формули и статистика, дори кражбата. Математиката е точна наука, съгласен съм. Но е важно кой и как борави с цифрите, и как ги поднася, особено при статистиката. Пример, с инфлацията: Хайде да ми обясниш чисто математически как при отчетена инфлация на годишна база около 4-6% на година, цените за един пет годишен период да речем са нараснали средно межуд 100-200%? Ми то трябва да си математически олигофрен, за да не видиш, че няма как да вурно! Така че по-леко с формулите и статистиката. Лъжат като дърти цигани тези от властта, но то си е казано: Не е луд, който яде два зелника, луд е който му ги дава. Едно тотално и хищно, престъпно надлъгване за кинти се вихри не само у нас, а някои наричате това капитализъм. То дори капитализъм не е, в класическия му вид. То е някакво дивашко надцакване като от праисторическата ера, само дето вече не е с прашки и боздугани, ми с други средства. И кой когото надхитри и ограби. Можеш ли да дадеш формула и за това?
"Ще дам тук нещо, което чопнах от друго място, не е мое, и не се солидаризирам с грубия език в него, нито стоя зад коректността на фактологията, но ми стана интересно дали наистина поне някои неща са верни,"
В този ред на мисли, ти пишеш от: А) столицата Б) някой от петте големи града В) малък град Г) село с под 300 жители Д) заселил си се нейде из мамковината за да възродиш запусяващите територии... Е) от някоя държава, която е "американска подлога" Ж) от някоя държава, която се бори срещу американското влияние със всички сили и оръжие...
Питам за един приятел, дето го интересува каква е разликата между пропаганда, чесане на клавиатурата и какво наистина правят тези, дето се занимават с първите две неща...
Нека не превръщаме темата и форума в лична разправия. Не за друго, а защото е без значение откъде точно пиша. Важно е дали е вярно, което давам, поне като източници. Моите коментари може и да не са самата истина, защото са си единствено лично мнение, нищо повече. Но обърнѝ внимание на източниците, това е важното, да следваме фактите и събитията, където ни водят. Аз затуй опитвам по всичко да дам някакъв независим източник, който поне донякъде да е обективен. Останалото са спекулации, съгласен съм. В този смисъл си забравила да включиш подточка с въпрос: Защо тогава не идеш да живееш в Русия, или в Москва? Ами примерно си отишъл в Европа, или Америка... Отговорът ми винаги е: Защото нямам достатъчно парѝ за Москва, да кажем. Москва е един от най-скъпите градове в света. Както и всички по-големи в Русия. Но не желая да изместваме темата, има такава, за Путин, по това пиши в нея. Мен лично хибридното противопоставяне между Щатите и Русия не ме интересува. Защото и то е само параван и игра, зад която един и същ глобален елит вдига пушилка, за да ограбва обикновените хора- както в Америка, така и в Русия, така и навсякъде. Мен ме интересува Човекът. Отделният такъв. Съдбата на който, на всеки от нас поотделно е цел на Демокрацията, истинската. Ако дори един такъв е несправедливо ощетен, ограбен или погубен от системата, където и да било, в Русия, САЩ, или другаде, това означава че там няма демокрация. За у нас въобще да не говорим, няма смисъл.
Мои познати бяха в Русия през 2018 на световното по футбол, и разказаха, че е една напълно нормална цивилизована страна. Много по-уредена, чиста, и устроена, поне от България. Тогава хиляди, милиони туристи от цял свят бяха там, пък никого не насилиха, не обраха, нито изядоха руските канибали!
Това е отработено още при ... Екатерина II ("Потёмкинские деревни", ако знаеш какво е!) И доведено до съвършенство по времето на "Великия и Непобедим")
Това е отработено още при ... Екатерина II ("Потёмкинские деревни", ако знаеш какво е!) И доведено до съвършенство по времето на "Великия и Непобедим")
Обективната истина изисква да призная, че режимът на Путин в Русия е диктаторски. Ето, казвам го, ако съм пропуснал досега. Това наистина е олигархично-номенклатурна някаква хибридна диктатура, прикрита зад демагогски клишета и изказвания. Но, виждам много сходства с управлението на Борисов и ГЕРБ у нас. И там на върха е клика от бившите служби, от КГБ плюс част от висшата номенклатура на КПСС ограбила страната и превърнала се в олигархично капиталистическата нова класа. У нас не е ли същото? Според мен е. Начело каймакът на бившите ДС и БКП, на партийната номенклатура, също ограбили страната си и се узаконили като новите капиталисти и олигарси, и политическа класа. Ако има разлики, те са просто в мащабите, но принципно не виждам такива. Разбира се, на запад от нас и от Беларус безспорно демокрацията все още съществува реално, трябва да съм луд, за да го отричам. Но виждаме как и тук се правят все повече опити демократични ценности и принципи да се премахват или променят, по една или друга причина, най-вече в социалната сфера, която касае най-много обикновените редови граждани. Нека го кажа най-кратко така, по отношение на системата на запад от Украйна: Какво те ползва, че живееш в демокрация, ако са ти отнели всички социални придобивки и си принуден да работиш за мижави парѝ, с които едва да оцеляваш. А на другия полюс супер богатата прослойка на елита, за който системата си е перфектна. Тоест, всичко е субективно, зависи от гледната точка. В този смисъл признавам, че съм утопист, понеже мечтая за демокрация, в която социалното разслоение е в поне поносими граници. Разбира се, осъзнавам, че това наистина е утопия, защото няма как всички да сме еднакво богати и успешни. Хората са различни. Дори не е нормално това, мирише точно на утопия и социализъм. Който експеримент видяхме как приключи. Но все пак ми се струва, че след идването на Тръмп на власт, има опити поне в социалната и икономическа сфера да се отива в крайности, които нямат нищо общо с реалната демокрация. Изброих някои в друг пост, дано си ги прочел. Така цели групи от обществото се изолират и отпадат от нормалния живот, което води точно до увеличена престъпност, сив сектор, дори до крайни ксенофобски изстъпления, които наблюдаваме напоследък. А причините не са нито идеологически, нито дори расови и етнически, а само една - социална катастрофа и тотално обедняване. В западните общества все още има системи по приобщаване и социализация на подобни групи и хора, но натискът и те да бъдат премахнати става все по-силен. Говоря за този отвъд Океана. Това ще доведе до още по-голямо социално разслояване, а оттам конфликтът е неизбежен, без значение от формата му. Накратко: Най-големият проблем на всяко общество е бедността. И невежеството. Но те са свързани. У нас негативните тенденции в това отношение стават все по-необратими, и не се прави нищо в тази посока. Дадох вече пример как уж с "увеличаване" на доходите всъщност се намалява реалната покупателна способност на населението, и голяма част от него с годините става все по-бедно и по-бедно. Не виждам как скоро ще се излезе от този порочен кръг, ако изобщо се излезе. Причините са много - демографската катастрофа на първо място, защото работещите хора у нас са все по-малко. Оттам и по-малко данъци, приходи, все повече заеми, и... един ден системата ще гръмне. Като в Гърция. И, понеже у нас вече няма какво да бъде разпродадено, какво следва? Ми вечна бедност, мизерия и робия, на обществото като цяло. Естествено, тези в управлението ще продължат като досега да си живеят добре, да си раздават порциите, и да ограбват обезверените и озлобени до крайност граждани. Те пък ще търсят все по-противоречащи на демокрацията и здравия разум начини да оцеляват и печелят, и така шоуто ще продължи. Така горе-долу виждам нещата, макар че и моята гледна точка е напълно субективна. Вероятно ако бях на властова позиция или нещо такова, щях да мисля и разсъждавам иначе. Ето, аз поне го осъзнавам. И признавам - всичко е наистина относително и много субективно, така е.
Питето
22/02/2020, 18:38
Казваш нито в Москва, нито в некой от по-евтините градове из Русия ами нЕкъде другаде по света. В същия руски тон — значи пак пиеш, ама с отвращение...
"Ще дам тук нещо, което чопнах от друго място, не е мое, и не се солидаризирам с грубия език в него, нито стоя зад коректността на фактологията, но ми стана интересно дали наистина поне някои неща са верни,"
Дори половината от изнесените данни да са верни, това говори много. За ситуацията у нас. Мисля всеки може да ги провери тези неща в Комисията по досиетата, в други регистри, дори онлайн, ако има желание. Нека те питам: Защо мислиш у нас не се извърши т. нар. лустрация, по реалното отстраняване на бивши комунисти и висшата номенклатура от властта след 1989 г.? Риторичен въпрос, нали. Контролът на бившите БКП и ДС си е реален и днес, осъществява се от същите кадри и техните наследници, без изключения. Това е точно мафия във властта, понеже са подкрепят и защитават едни други, и не допускат външни играчи в схемата по управлението, и по ограбването на нацията. Умен човек си, мисля си наясно с това. Е, пита се тогава - как кадри на БКП и ДС могат да реализират истинска демокрация у нас? Ми няма как. И виждаме, че не могат. У нас режимът е всичко друго, но не и демократичен. Да, има свободия, всеки да си плямпа и върши каквото си иска, стига да си плаща, на мутрите и ченгетата. Това е цялата демокрация у нас. Диктат на мутри и ченгета. Чрез Държавата, която ни откраднаха. Кадрите и наследниците на комунизма. Това продължава вече повече от 30 г. и аз не виждам как може да бъде променено. Обществото ни вече е толкова обезверено, обезкървено, чалгализирано, озлобено, болно, морално и духовно изродено, че е абсурдно да се съвземе от колапса, до който го докараха същите сили и кадри, за които говорим. Може би малко пресилвам нещата, но в общи линии стоят така. Естествено, индивидуалната гледна точка на всеки е чисто субективна, признавам. Моята също. Всичко зависи от това, от каква позиция човек гледа към външния за него свят. Но, понеже темата конкретно е за реалната демокрация, мисля поне по това и поне донякъде съм прав. В каквото греша, поправи ме. Нямам илюзията, че съм прав априори и за всичко.
Т.е., источници, които ти уйдисват : Майкъл Мур, например
Дадох много други. Филмът на Майкъл Мур е тенденциозен, признавам. Но конкретно в него има две неопровержими истини, заради които го дадох. Първата е по причините довели до финансовата криза от 2008-ма, а това е чисто спекулативният финансов сектор в Америка обвързан с администрацията и управлението във Вашингтон, който доведе до тази катастрофа. И ще доведе до други, предполагам. Понеже нищо не промениха в същина, а само наляха отново едни трилиони, за да спасят същата спекулативна система, която ограбва и самите американци. Другата истина от филма, която ми направи впечатление, е примерът с двете модерни компании, които са собственост на самите работещи в тях, и то много успешни такива, въпреки малките разлики в заплащането, което не препятства мотивацията им да се трудят и печелят все повече. Замислих се защо този модел да не проработи навсякъде по света? И сам си отговорих: Защото има сили в света ни, които не желаят това да се случи. Тоест всеки, който иска да се труди, да работи честно и много, да има добър и успешен живот, без да се отива в крайни социални неравенства. Явно има сили, които предпочитат чрез крайното разслоение и притежаване активите от едно малцинство, да контролират еднолично всичко и всички навсякъде. Точно този порочен модел води до масова бедност, безработица, престъпност, оттам до тероризъм, войни, конфликти, които се обясняват с други причини - расови, етнически, религиозни, какви ли не, но лично за мен причината е една единствена - бедност. Бедност, мизерия, и невежество. От което произлизат всички злини и беди в света ни. Докато този елит поддържа тази глобална система, оттам и регионална, в отделните държави, всички тези беди и злини, произтичащи от бедността, ще са факт и реалност от нашата действителност. Трябва да се промени системата - на финансово спекулативния капитализъм, който да се премахне, понеже акумулира именно бедност, заради бързи и лесни печалби без реално покритие. Не виждам засега да има опити това да бъде сторено. И е нормално. От самия елит зависи, а той ще пази своята недосегаемост и интереси. С всички сили. Затова популисти като Тръмп, Джонсън, Борисов, и диктатори като Путин и Ердоган все повече ще управляват и в бъдеще, което не вещае нищо добро за цивилизацията. Поне според мен. Дано да греша, много се надявам.
Казваш нито в Москва, нито в некой от по-евтините градове из Русия ами нЕкъде другаде по света. В същия руски тон — значи пак пиеш, ама с отвращение...
Писах на ЕксГорски, да не го повтарям цялото и за теб. Само накратко. В Русия режимът си е тотално диктаторски, без всякакво съмнение. Там мащабите и традициите са различни, неразбираеми за хора външни като нас. Но, подобен е и режимът на управление у нас, за последните 30 г., преди тях е ясно, че е диктатура. Но и след е същото. Виж какво писах на Горския, да не го пиша пак. Реална демокрация все още съществува в западните общества, но след идването на Тръмп на власт в Америка, се правят и то доста успешни опити това да се променѝ. В крайна сметка идеологемите прикриват едни и същи принципи и системи навсякъде - свръх богат елит и управление, които ограбват по всевъзможни начини труда на обикновените хора. В Русия си имат своя начин, в Америка своя, в Европа също, и в Китай, навсякъде. Но схемата и системата си е тази - елитарни структури, които ограбват мнозинството и масата. Напълно "законно" впрочем, чрез държавните машини и управления, чрез финансовите механизми и инструменти. А ако не може чрез тях, чрез войни, диктатури, насилие и директен грабеж. Имаше период на Запад, когато редовите трудови хора можеха с работа да живеят доста добре, но това отмина. Днес финансово спекулативният капитализъм наруши тази социална хармония, и крайните разслоения дори в западните общества са факт, живеещите и в тях крайно бедни прослойки стават все по-големи и изолирани от обществото. Което поражда престъпност, акумулира ксенофобия, реваншизъм, дори тероризъм и всякакви крайни движения. А коренът на злото е много прост, навсякъде по света - бедност. Това е. Оттам невежеството, религиозния фундаментализъм водещ до тероризма, и т. н. Политическите представители на елита много обичат да клеймят тероризма и ксенофобията, и всякакъв реваншизъм, но това е тотално лицемерие от тяхна страна, понеже тъкмо те защитават интересите единствено са супер богатата олигархична класа и недосегаеми кланове навсякъде, от което произтича социалното крайно разслоение, оттам огромната бедност и невежество, и порочният кръг се затваря. Елитът няма да тръгне срещу себе си и няма да променѝ системата. Нито в Русия, нито в Америка, нито където и да било. Затова аз съм крайно обезсърчен и не виждам нищо обнадеждаващо за бъдещето, поне глобално погледнато. Иначе, индивидуално, всичко е много относително. Ако по някакъв начин си богат и успешен, то където и да живееш, в Москва или Ню Йорк, в София или Доха, в Анкара или Кито, все ще ти е добре. Е, само да не си там, където бащите на демокрацията хвърлят бомби, щото пирите няма да те спасят от тях. Но пък ако ги имаш, не е проблем да се махнеш, нали така. Тоест, за богатия, младия, здравия и успешния всяка система си е добра. За бедния, болния, стария и неуспелия всяка е лоша. Субективно е, да. Светът е шарено място, за едни добро, за други не чак толкова. А кълбото се върти, не спира. Това е положението. Животът продължава.
Питето
22/02/2020, 21:54
Ха-ха, все богатите виновни, все бедните онеправдани... Верно? Как пък веднъж никой не каза че бедните по света са все по един и същ модел — мързел от към всичко, като почнеш от ученето, работенето, дома че стигнеш до мерака да мислиш и да се придвижиш дето ти тачат труда. И богатите и оправните били едни и същи в САЩ, и в Япония, в Китай и в Русия. Верно ли го вярваш, че в коренно различни системи, богатите са все едни и същи и стават богати все по един и същи начин? Ама преди да ми отговориш, първо ми пиши къде се мъчиш да го живееш този тежък живот. Някъде дето може руснак да забогатее щото е създал някакво добро приложение в интернет, или от където си е тръгнал, за да има шанс да създаде приложението? Много му е важно на моя приятел, да знае къде живее онзи, дето му говори, та да си направи точните изводи спрямо реалността и изговореното.
wal
22/02/2020, 22:16
Цитат
Много ми се иска испанските власти да разкрият истината за имотите на Борис Бойков в Барселона, но надали ще се случи.
Ако наистина няма никакви имоти как да се случи?!Знам ,че много ти се иска този фейк да се окаже истина ,ама няма кой да ти помогне в щенията ти!!
Иначе накратко:"Испанското издание “Периодико” обясни как е протекло цялото журналистическо разследване, в което е замесено името на Бойко Борисов. В клип главния редактор на вестника Луис Рендуелс разказва стъпка по стъпка механизма, по който е достигнато до информацията.Разследването за пране на пари с международно участие е от миналото лято. Става дума за солидна сума от 5 милиона евро. Неправителствената организация Обединено гражданско сдружение България предоставя информация до посолството на Барселона в София, в която се твърди, че именно премиера Бойко Борисов стои зад престъплението. Посолството обаче не реагира, и НПО-то решава да потърси полицията в Барселона, която също не предприема действия и така сигналът достига до органите за борба с корупцията в Каталуния. Започва разследване, което води до бившата моделка Борислава Йовчева, която живее в луксозния палат за 3 милиона евро, попаднал под лупата на разследващите. Там българката живее с родителите и детето си. Обвинението с информацията си твърди, че Йовчева притежава огромна сума пари, чийто произход е неясен. Смята се, че моделката има близка връзка с Бойко Борисов, коментира още редакторът на “Периодико”, а това обяснява и голямата сума пари в сметката й." Ако това наше НПО има лице - да излезе по национална тв и да изрази своите доводи, а същевременно да изпрати всичко до гл. прокурор.Ама не го прави - защо ли?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.